Η καινοτομία του νέου νομοσχεδίου για την Υγεία, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκο, έγκειται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού της αναδιοργάνωσης της ιατρικής εκπαίδευσης. Θα συσταθούν 40 επιστημονικές ιατρικές εταιρείες
Η καινοτομία του νέου νομοσχεδίου για την Υγεία, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκο, έγκειται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού της αναδιοργάνωσης της ιατρικής εκπαίδευσης. Θα συσταθούν 40 επιστημονικές ιατρικές εταιρείες και όχι να έχει ο καθένας και μία εταιρεία δική του, γιατί 40 είναι περίπου οι ειδικότητες και 4 οι εξειδικεύσεις.
Όπως είπε, συναινούν όλοι ως προς αυτό. Υπήρξαν φυσικά αντιδράσεις αλλά έχει ήδη... αναρτηθεί στο σχέδιο στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ εδώ και ένα μήνα και οι παρατηρήσεις ήταν αρκετές. Το νομοσχέδιο θα γίνει δεκτό από την Βουλή των Ελλήνων με μεγάλη πλειοψηφία κατά τη γνώμη του. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε δεν ακούμπησαν το θέμα των ειδικοτήτων, γιατί αυτή τη στιγμή δεν έχει την ανάλογη σημασία, οι γιατροί δηλαδή προτιμούν να κάνουν ειδικότητα στο εξωτερικό και δεν πάνε στα νοσοκομεία, τα περιφερειακά νοσοκομεία, να καλυφθούν θέσεις των ειδικευόμενων.
Αυτό που θέλει το Υπουργείο να επιτευχθεί με το νομοσχέδιο είναι η επιτάχυνση στις κρίσεις των συντονιστών διευθυντών γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχουν 150 με 200 θέσεις κενές συντονιστών διευθυντών σε όλη την Ελλάδα. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες, όπως είπε, θα υπάρξει μια καλύτερη οργάνωση στα νοσοκομεία της χώρας αλλά συγχρόνως ένας διευθυντής όταν καταλάβει τη θέση συντονιστού βάσει του νόμου, δίνει την ευκαιρία να προκηρυχθεί θέση Επιμελητού Β’. Άρα, θα ανοίξει ο δρόμος προσλήψεων σε νέους γιατρούς στο σύστημα.
Τέλος στο καθεστώς αιχμαλωσίας των αγροτικών γιατρών
Μια σημαντική αλλαγή στο καθεστώς των μεταθέσεων μετά την 5ετή υπηρεσία του γιατρού σε αγροτική περιοχή φέρνει το νέο νομοσχέδιο για την Υγεία. Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκο, ένα βασικό θέμα, είναι η δυνατότητα της μετάθεσης των γιατρών από μονοθέσια και πολυθέσια ιατρεία σε ειδικά άγονες και προβληματικές περιοχές. Όπως είπε ο κ. Γρηγοράκος, τα τελευταία χρόνια είχαν εγκλωβιστεί σε άγονες και προβληματικές περιοχές για μία 5ετία αλλά μετά το σύστημα δεν μπορούσε να είναι αληθινό στους εργάτες της υγείας, τους πραγματικά λειτουργούς της υγείας οι οποίοι δέχθηκαν να υπηρετήσουν την πατρίδα κάτω από ειδικές συνθήκες βέβαια με τα ανάλογα κίνητρα.
Όταν, λοιπόν, έφτανε η ώρα της πενταετίας και βάσει του νόμου οι γιατροί αυτοί δικαιούνταν να μετακινηθούν, το σύστημα δεν ήταν απέναντί τους τόσο φιλικό και τους άφηνε εκεί, οπότε είχαν τεράστια προβλήματα, διότι το ίδιο το σύστημα δεν φρόντιζε να βρει τη λύση.
Με το νομοσχέδιο αυτό ναι μεν θα κρατηθεί η πενταετία από την υπογραφή του γιατρού που θα πάει εκεί, αλλά εφόσον σε ένα χρόνο δεν ικανοποιηθεί το αίτημά του για μετακίνηση, να είναι αυτοδίκαιη η μετακίνηση του εκεί που πρέπει να πάει βάσει του νόμου.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί υπήρχαν άνθρωποι 15 χρόνια εγκλωβισμένοι στα νησιά και δεν μπορούσαν να φύγουν. Αυτό λοιπόν το καθεστώς αιχμαλωσίας τελειώνει για τους γιατρούς.
Αυτό επίσης, που διαπίστωσε από της κατά τόπους επισκέψεις του όπως είπε, είναι αγροτικοί γιατροί οι οποίοι είναι ειδικευμένοι υπηρετούσαν σε δυσπρόσιτα αγροτικά ιατρεία, ενώ την ίδια στιγμή στα νοσοκομεία της περιοχής υπήρχαν κενές θέσεις γιατρών.
Με το νέο νομοσχέδιο θα έχουν την δυνατότητα, εφόσον θέλουν, να καταλαμβάνουν τη κενή οργανική θέση που έχει το νοσοκομείο, που ανήκει το αγροτικό ιατρείο. Με τη δέσμευση βέβαια ότι από τη στιγμή που μπαίνει σε μία τέτοια διαδικασία, για 5 χρόνια δεν θα μπορεί να μετακινηθεί από το νοσοκομείο στο οποίο θα πάρει το αγροτικό του.
Παράταση θητείας των επικουρικών γιατρών
Με το νέο νομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος για την παράταση θητείας όλων των υπηρετούντων επικουρικών γιατρών από την 1/1/2015. Έτσι λοιπόν, όσοι γιατροί επικουρικοί αυτή τη στιγμή υπηρετούν και επιθυμούν, παρατείνεται η θητεία τους μέχρι το τέλος του 2015, τόνισε χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος.
Φοιτητικό επίδομα σε ΕΚΑΒ και νοσηλευτές
Επίσης αποκαθιστάται η αδικία του φοιτητικού επιδόματος στο νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΚΑΒ και στους ανθρώπους οι οποίοι συνοδεύουν τους γιατρούς στις πτήσεις τους στο Αιγαίο και σε δυσπρόσιτες περιοχές, γιατί όπως είπε, συνιστά άνιση μεταχείριση εργαζομένων, οι μεν γιατροί να παίρνουν το φοιτητικό επίδομα και να μην το παίρνουν οι άλλοι.
Καινοτομία το μπλοκάκι σύμφωνα με τον Γρηγοράκο
Καινοτομία χαρακτήρισε το θέμα του να πληρώνεται με μπλοκάκι ο γιατρός, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος. Όπως είπε «Αυτό που είναι καινοτομία και που δέχθηκαν όλοι οι συνάδελφοι μου, οι προηγούμενοι Υπουργοί, γιατί έχω μιλήσει με όλους τους Υπουργούς, και το δέχθηκαν με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση και το είπαν ότι είναι καινοτομία, ήτανε το μπλοκάκι».
Για να γίνει κατανοητό είπε ως παράδειγμα την πατρίδα του τη Σπάρτη. «Το νοσοκομείο της Σπάρτης δεν έχει νευρολόγο, όπως είπε, υπάρχουν όμως έξω στον ιδιωτικό τομέα, νευρολόγοι. Για να γίνει μία νευρολογική εξέταση σε έναν ασθενή ο οποίος έχει ανάγκη στο νοσοκομείο της Σπάρτης, ο παθολόγος ή ο χειρουργός ή οποιοσδήποτε άλλος γιατρός ήθελε να παραγγείλει μία νευρολογική εξέταση, έπρεπε να μετακινηθεί ο ασθενής με το ασθενοφόρο να πάει στη Τρίπολη να κάνει μία νευρολογική εξέταση και να γυρίσει στη Σπάρτη. Αυτό ήταν ένα τεράστιο κόστος και ταλαιπωρία του ασθενούς.
Με το μπλοκάκι δίνουμε τη δυνατότητα στα νοσοκομεία και στις ΥΠΕ, να παραγγείλουν μία εξέταση σε έναν ιδιώτη γιατρό, να μπει να κάνει την εξέτασή του, να δώσει τη γνωμάτευσή του και να πάρει τα χρήματά του από την επίσκεψη» επεσήμανε ο κ. Γρηγοράκος και συνέχισε, αυτό είναι μια ευελιξία του συστήματος.
Το μπλοκάκι θεσπίζεται και στο υπόλοιπο προσωπικό, δηλαδή στους νοσηλευτές και τους τεχνολόγους των εργαστηρίων, ειδικά των ακτινολογικών εργαστηρίων αλλά βέβαια και οποιονδήποτε εργαστηρίων.
Αντιδράσεις για τη διαθεσιμότητα
Αυτό που έχει το νομοσχέδιο και το οποίο θα προκαλέσει πολύ συζήτηση, σύμφωνα με τον κ. Γρηγοράκο, είναι η παροχή δυνατότητας στους γιατρούς των πρώην νοσοκομείων ΙΚΑ, που μπήκαν δύο φορές σε διαθεσιμότητα, να επανέλθουν στο προηγούμενο καθεστώς.
Υπάρχουν τρεις κατηγορίες. Αυτοί που εντάχθηκαν στο ΕΣΥ. Αυτοί που έφυγαν τελείως από το Σύστημα και κάποιοι βέβαια που είναι μέσα στο ΕΣΥ αλλά έχουν προσφύγει κατά της νομιμότητας των πράξεων.
Με το νομοσχέδιο, δίνεται σε όλους τους γιατρούς των νοσοκομείων του ΙΚΑ, οι οποίοι είναι περίπου 400 άτομα, λόγω των πολλών κωλυμάτων, όπως και των αναγκών των νοσοκομείων που τους έχουν υποδεχθεί, η δυνατότητα επιλογής. Ή να μπουν με σχέση εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ή να μπουν μέσα, όπως είναι σήμερα και έχουν προσφύγει, και να κρατήσουν τις παλιές εργασιακές τους σχέσεις.
Διευκρίνισε μάλιστα ότι η δυνατότητα αυτή δίνεται μόνο στους γιατρούς των νοσοκομείων και όχι του ΠΕΔΥ και αυτό γιατί δεν μπορούν να λείψουν 400 γιατροί από τα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή.
Ωστόσο σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα περάσει η διάταξη δήλωσε αβέβαιος καθώς όπως είπε δεν συμφωνούν μεταξύ τους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Κατάργηση του 5ευρου
Θέμα ημερών η κατάργηση του 5ευρου εισιτηρίου στα νοσοκομεία, «Περιμένουμε από την Κυβέρνηση να μας δώσει το OK» είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός, «ώστε να σταματήσει το χαράτσι του 5ευρου στα νοσοκομεία», το οποίο χαρακτήρισε ως αποτυχία καθώς σε πολλές περιοχές δεν πληρωνόταν καν. Όπως τόνισε το Υπουργείο Υγείας πιστεύει ότι με ένα άλλο ισοδύναμο μέτρο το οποίο δεν θα επιφέρει αναστάτωση θα μπορεί να γίνει η αντικατάσταση του. Υπάρχουν 4-5 προτάσεις τις οποίες αυτή τη στιγμή καταθέσει και περιμένουν απάντηση για την εφαρμογή μιας από αυτές.
Μια σκέψη είναι να μπει ένα μικρό 0,10, 10 λεπτά δηλαδή σε κάθε πακέτο τσιγάρα ή 10 λεπτά σε κάθε φιάλη οινοπνευματώδους. Αναφορικά με τα έσοδα του εισιτηρίου των 5 ευρώ είπε ότι έφτασαν τα 19 εκατομμύρια.
Οι λύσεις λοιπόν που θα δοθούν θα δώσουν στο Υπουργείο την ευκαιρία να λύσει το θέμα των νησιωτικών και άγονων περιοχών και τη λειτουργία κάποιων νοσοκομείων στις νησιωτικές και άγονες περιοχές. Για παράδειγμα δεν υπήρχαν έσοδα για να λειτουργήσει ένα νοσοκομείο στη Σαντορίνη. Πρέπει να βρεθεί άλλο μέσο, ούτως ώστε να υπάρχει μια συνεχής χρηματοδότηση, να λειτουργούν τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας, να λειτουργεί το ΕΚΑΒ και να λειτουργούν και τα αγροτικά ιατρεία.
Παράταση του χρόνου Υπηρεσίας ζητούν οι πανεπιστημιακοί γιατροί
Αναφορικά με την πρόταση του Υπουργού Υγείας για παράταση του χρόνου υπηρεσίας των γιατρών από τα 65 έτη στα 67 ο κ. Γρηγοράκος διευκρίνισε ότι δεν είναι αντίθετος εντελώς, γιατί αυτό έχει μια λογική. Δήλωσε ωστόσο επιφυλακτικός με την ψήφισή του καθώς όπως είπε το όριο των 67 ετών δηλώνει ισονομία και ισοπολιτεία μεταξύ των γιατρών του ΕΣΥ.
Επεσήμανε μάλιστα ότι παράταση ζητούν εδώ και χρόνια οι πανεπιστημιακοί γιατροί, να πάει από τα 67 έτη στα 70. Είναι μάλιστα παλιό αίτημα τους και έχει απορριφθεί επανειλημμένα από τη Βουλή.
Υπάρχει ένα εκπαιδευτικό και επιστημονικό κενό τα τελευταία χρόνια στα νοσοκομεία της Ελλάδας, όπως είπε, επειδή δεν έγιναν προσλήψεις, δεν ανανεώθηκε το επιστημονικό προσωπικό, οι γιατροί που είναι τώρα πια προς την έξοδο, είναι έμπειροι, καλοί γιατροί, όμως δεν έγινα νέες προσλήψεις τα τελευταία 5 χρόνια, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα επιστημονικό κενό 10 χρόνων.
Άρα λοιπόν, θα μπορούσαν αυτοί οι γιατροί, οι οποίοι δεν είναι μεγάλος ο αριθμός να μείνουν μέχρι τα 67 αν θέλουν. Είναι γύρω στους 150 με 200, δηλαδή είναι πολύς ντόρος για το τίποτα.
Αυτό όμως θα εξυπηρετούσε, όπως συμπλήρωσε ο κ. Γρηγοράκος, αφενός μεν να έχει το σύστημα έμπειρους γιατρούς και δεύτερον, αφού ο μέσος όρος επιβίωσης στην Ελλάδα έχει αυξηθεί, μπορούν οι γιατροί μέχρι τα 67 τους χρόνια να είναι σε καλή υγεία και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ενώ έχουν και μεγάλη εμπειρία.
Παρόλα αυτά ο ίδιος δήλωσε ότι δεν θα ήταν υπέρ μιας τέτοιας τροπολογίας, εάν υπήρχε μια συνεχής ανανέωση του επιστημονικού προσωπικού, αλλά πιστεύει ότι θα είναι μεγαλύτερο όφελος αν μείνουν οι γιατροί μέχρι τα 67.
Να σημειώσουμε ότι η διάταξη είναι μέσα στο νέο νομοσχέδιο, όμως ο κ. Γρηγοράκος πιστεύει ότι δεν θα περάσει γιατί δεν θα την ψηφίσει η ΝΔ. Μιλώντας μάλιστα με τον Υπουργό κ. Βορίδη έμαθε ότι υπάρχει μεγάλος σκεπτικισμός από το Γενικό Λογιστήριο και την Κυβέρνηση ως προς αυτό και μάλλον δεν θα περάσει η τροπολογία.
Πηγή: sofokleousin.gr (Ανθή Αγγελοπούλου)
Όπως είπε, συναινούν όλοι ως προς αυτό. Υπήρξαν φυσικά αντιδράσεις αλλά έχει ήδη... αναρτηθεί στο σχέδιο στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ εδώ και ένα μήνα και οι παρατηρήσεις ήταν αρκετές. Το νομοσχέδιο θα γίνει δεκτό από την Βουλή των Ελλήνων με μεγάλη πλειοψηφία κατά τη γνώμη του. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε δεν ακούμπησαν το θέμα των ειδικοτήτων, γιατί αυτή τη στιγμή δεν έχει την ανάλογη σημασία, οι γιατροί δηλαδή προτιμούν να κάνουν ειδικότητα στο εξωτερικό και δεν πάνε στα νοσοκομεία, τα περιφερειακά νοσοκομεία, να καλυφθούν θέσεις των ειδικευόμενων.
Αυτό που θέλει το Υπουργείο να επιτευχθεί με το νομοσχέδιο είναι η επιτάχυνση στις κρίσεις των συντονιστών διευθυντών γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχουν 150 με 200 θέσεις κενές συντονιστών διευθυντών σε όλη την Ελλάδα. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες, όπως είπε, θα υπάρξει μια καλύτερη οργάνωση στα νοσοκομεία της χώρας αλλά συγχρόνως ένας διευθυντής όταν καταλάβει τη θέση συντονιστού βάσει του νόμου, δίνει την ευκαιρία να προκηρυχθεί θέση Επιμελητού Β’. Άρα, θα ανοίξει ο δρόμος προσλήψεων σε νέους γιατρούς στο σύστημα.
Τέλος στο καθεστώς αιχμαλωσίας των αγροτικών γιατρών
Μια σημαντική αλλαγή στο καθεστώς των μεταθέσεων μετά την 5ετή υπηρεσία του γιατρού σε αγροτική περιοχή φέρνει το νέο νομοσχέδιο για την Υγεία. Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκο, ένα βασικό θέμα, είναι η δυνατότητα της μετάθεσης των γιατρών από μονοθέσια και πολυθέσια ιατρεία σε ειδικά άγονες και προβληματικές περιοχές. Όπως είπε ο κ. Γρηγοράκος, τα τελευταία χρόνια είχαν εγκλωβιστεί σε άγονες και προβληματικές περιοχές για μία 5ετία αλλά μετά το σύστημα δεν μπορούσε να είναι αληθινό στους εργάτες της υγείας, τους πραγματικά λειτουργούς της υγείας οι οποίοι δέχθηκαν να υπηρετήσουν την πατρίδα κάτω από ειδικές συνθήκες βέβαια με τα ανάλογα κίνητρα.
Όταν, λοιπόν, έφτανε η ώρα της πενταετίας και βάσει του νόμου οι γιατροί αυτοί δικαιούνταν να μετακινηθούν, το σύστημα δεν ήταν απέναντί τους τόσο φιλικό και τους άφηνε εκεί, οπότε είχαν τεράστια προβλήματα, διότι το ίδιο το σύστημα δεν φρόντιζε να βρει τη λύση.
Με το νομοσχέδιο αυτό ναι μεν θα κρατηθεί η πενταετία από την υπογραφή του γιατρού που θα πάει εκεί, αλλά εφόσον σε ένα χρόνο δεν ικανοποιηθεί το αίτημά του για μετακίνηση, να είναι αυτοδίκαιη η μετακίνηση του εκεί που πρέπει να πάει βάσει του νόμου.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί υπήρχαν άνθρωποι 15 χρόνια εγκλωβισμένοι στα νησιά και δεν μπορούσαν να φύγουν. Αυτό λοιπόν το καθεστώς αιχμαλωσίας τελειώνει για τους γιατρούς.
Αυτό επίσης, που διαπίστωσε από της κατά τόπους επισκέψεις του όπως είπε, είναι αγροτικοί γιατροί οι οποίοι είναι ειδικευμένοι υπηρετούσαν σε δυσπρόσιτα αγροτικά ιατρεία, ενώ την ίδια στιγμή στα νοσοκομεία της περιοχής υπήρχαν κενές θέσεις γιατρών.
Με το νέο νομοσχέδιο θα έχουν την δυνατότητα, εφόσον θέλουν, να καταλαμβάνουν τη κενή οργανική θέση που έχει το νοσοκομείο, που ανήκει το αγροτικό ιατρείο. Με τη δέσμευση βέβαια ότι από τη στιγμή που μπαίνει σε μία τέτοια διαδικασία, για 5 χρόνια δεν θα μπορεί να μετακινηθεί από το νοσοκομείο στο οποίο θα πάρει το αγροτικό του.
Παράταση θητείας των επικουρικών γιατρών
Με το νέο νομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος για την παράταση θητείας όλων των υπηρετούντων επικουρικών γιατρών από την 1/1/2015. Έτσι λοιπόν, όσοι γιατροί επικουρικοί αυτή τη στιγμή υπηρετούν και επιθυμούν, παρατείνεται η θητεία τους μέχρι το τέλος του 2015, τόνισε χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος.
Φοιτητικό επίδομα σε ΕΚΑΒ και νοσηλευτές
Επίσης αποκαθιστάται η αδικία του φοιτητικού επιδόματος στο νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΚΑΒ και στους ανθρώπους οι οποίοι συνοδεύουν τους γιατρούς στις πτήσεις τους στο Αιγαίο και σε δυσπρόσιτες περιοχές, γιατί όπως είπε, συνιστά άνιση μεταχείριση εργαζομένων, οι μεν γιατροί να παίρνουν το φοιτητικό επίδομα και να μην το παίρνουν οι άλλοι.
Καινοτομία το μπλοκάκι σύμφωνα με τον Γρηγοράκο
Καινοτομία χαρακτήρισε το θέμα του να πληρώνεται με μπλοκάκι ο γιατρός, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος. Όπως είπε «Αυτό που είναι καινοτομία και που δέχθηκαν όλοι οι συνάδελφοι μου, οι προηγούμενοι Υπουργοί, γιατί έχω μιλήσει με όλους τους Υπουργούς, και το δέχθηκαν με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση και το είπαν ότι είναι καινοτομία, ήτανε το μπλοκάκι».
Για να γίνει κατανοητό είπε ως παράδειγμα την πατρίδα του τη Σπάρτη. «Το νοσοκομείο της Σπάρτης δεν έχει νευρολόγο, όπως είπε, υπάρχουν όμως έξω στον ιδιωτικό τομέα, νευρολόγοι. Για να γίνει μία νευρολογική εξέταση σε έναν ασθενή ο οποίος έχει ανάγκη στο νοσοκομείο της Σπάρτης, ο παθολόγος ή ο χειρουργός ή οποιοσδήποτε άλλος γιατρός ήθελε να παραγγείλει μία νευρολογική εξέταση, έπρεπε να μετακινηθεί ο ασθενής με το ασθενοφόρο να πάει στη Τρίπολη να κάνει μία νευρολογική εξέταση και να γυρίσει στη Σπάρτη. Αυτό ήταν ένα τεράστιο κόστος και ταλαιπωρία του ασθενούς.
Με το μπλοκάκι δίνουμε τη δυνατότητα στα νοσοκομεία και στις ΥΠΕ, να παραγγείλουν μία εξέταση σε έναν ιδιώτη γιατρό, να μπει να κάνει την εξέτασή του, να δώσει τη γνωμάτευσή του και να πάρει τα χρήματά του από την επίσκεψη» επεσήμανε ο κ. Γρηγοράκος και συνέχισε, αυτό είναι μια ευελιξία του συστήματος.
Το μπλοκάκι θεσπίζεται και στο υπόλοιπο προσωπικό, δηλαδή στους νοσηλευτές και τους τεχνολόγους των εργαστηρίων, ειδικά των ακτινολογικών εργαστηρίων αλλά βέβαια και οποιονδήποτε εργαστηρίων.
Αντιδράσεις για τη διαθεσιμότητα
Αυτό που έχει το νομοσχέδιο και το οποίο θα προκαλέσει πολύ συζήτηση, σύμφωνα με τον κ. Γρηγοράκο, είναι η παροχή δυνατότητας στους γιατρούς των πρώην νοσοκομείων ΙΚΑ, που μπήκαν δύο φορές σε διαθεσιμότητα, να επανέλθουν στο προηγούμενο καθεστώς.
Υπάρχουν τρεις κατηγορίες. Αυτοί που εντάχθηκαν στο ΕΣΥ. Αυτοί που έφυγαν τελείως από το Σύστημα και κάποιοι βέβαια που είναι μέσα στο ΕΣΥ αλλά έχουν προσφύγει κατά της νομιμότητας των πράξεων.
Με το νομοσχέδιο, δίνεται σε όλους τους γιατρούς των νοσοκομείων του ΙΚΑ, οι οποίοι είναι περίπου 400 άτομα, λόγω των πολλών κωλυμάτων, όπως και των αναγκών των νοσοκομείων που τους έχουν υποδεχθεί, η δυνατότητα επιλογής. Ή να μπουν με σχέση εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ή να μπουν μέσα, όπως είναι σήμερα και έχουν προσφύγει, και να κρατήσουν τις παλιές εργασιακές τους σχέσεις.
Διευκρίνισε μάλιστα ότι η δυνατότητα αυτή δίνεται μόνο στους γιατρούς των νοσοκομείων και όχι του ΠΕΔΥ και αυτό γιατί δεν μπορούν να λείψουν 400 γιατροί από τα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή.
Ωστόσο σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα περάσει η διάταξη δήλωσε αβέβαιος καθώς όπως είπε δεν συμφωνούν μεταξύ τους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Κατάργηση του 5ευρου
Θέμα ημερών η κατάργηση του 5ευρου εισιτηρίου στα νοσοκομεία, «Περιμένουμε από την Κυβέρνηση να μας δώσει το OK» είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός, «ώστε να σταματήσει το χαράτσι του 5ευρου στα νοσοκομεία», το οποίο χαρακτήρισε ως αποτυχία καθώς σε πολλές περιοχές δεν πληρωνόταν καν. Όπως τόνισε το Υπουργείο Υγείας πιστεύει ότι με ένα άλλο ισοδύναμο μέτρο το οποίο δεν θα επιφέρει αναστάτωση θα μπορεί να γίνει η αντικατάσταση του. Υπάρχουν 4-5 προτάσεις τις οποίες αυτή τη στιγμή καταθέσει και περιμένουν απάντηση για την εφαρμογή μιας από αυτές.
Μια σκέψη είναι να μπει ένα μικρό 0,10, 10 λεπτά δηλαδή σε κάθε πακέτο τσιγάρα ή 10 λεπτά σε κάθε φιάλη οινοπνευματώδους. Αναφορικά με τα έσοδα του εισιτηρίου των 5 ευρώ είπε ότι έφτασαν τα 19 εκατομμύρια.
Οι λύσεις λοιπόν που θα δοθούν θα δώσουν στο Υπουργείο την ευκαιρία να λύσει το θέμα των νησιωτικών και άγονων περιοχών και τη λειτουργία κάποιων νοσοκομείων στις νησιωτικές και άγονες περιοχές. Για παράδειγμα δεν υπήρχαν έσοδα για να λειτουργήσει ένα νοσοκομείο στη Σαντορίνη. Πρέπει να βρεθεί άλλο μέσο, ούτως ώστε να υπάρχει μια συνεχής χρηματοδότηση, να λειτουργούν τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας, να λειτουργεί το ΕΚΑΒ και να λειτουργούν και τα αγροτικά ιατρεία.
Παράταση του χρόνου Υπηρεσίας ζητούν οι πανεπιστημιακοί γιατροί
Αναφορικά με την πρόταση του Υπουργού Υγείας για παράταση του χρόνου υπηρεσίας των γιατρών από τα 65 έτη στα 67 ο κ. Γρηγοράκος διευκρίνισε ότι δεν είναι αντίθετος εντελώς, γιατί αυτό έχει μια λογική. Δήλωσε ωστόσο επιφυλακτικός με την ψήφισή του καθώς όπως είπε το όριο των 67 ετών δηλώνει ισονομία και ισοπολιτεία μεταξύ των γιατρών του ΕΣΥ.
Επεσήμανε μάλιστα ότι παράταση ζητούν εδώ και χρόνια οι πανεπιστημιακοί γιατροί, να πάει από τα 67 έτη στα 70. Είναι μάλιστα παλιό αίτημα τους και έχει απορριφθεί επανειλημμένα από τη Βουλή.
Υπάρχει ένα εκπαιδευτικό και επιστημονικό κενό τα τελευταία χρόνια στα νοσοκομεία της Ελλάδας, όπως είπε, επειδή δεν έγιναν προσλήψεις, δεν ανανεώθηκε το επιστημονικό προσωπικό, οι γιατροί που είναι τώρα πια προς την έξοδο, είναι έμπειροι, καλοί γιατροί, όμως δεν έγινα νέες προσλήψεις τα τελευταία 5 χρόνια, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα επιστημονικό κενό 10 χρόνων.
Άρα λοιπόν, θα μπορούσαν αυτοί οι γιατροί, οι οποίοι δεν είναι μεγάλος ο αριθμός να μείνουν μέχρι τα 67 αν θέλουν. Είναι γύρω στους 150 με 200, δηλαδή είναι πολύς ντόρος για το τίποτα.
Αυτό όμως θα εξυπηρετούσε, όπως συμπλήρωσε ο κ. Γρηγοράκος, αφενός μεν να έχει το σύστημα έμπειρους γιατρούς και δεύτερον, αφού ο μέσος όρος επιβίωσης στην Ελλάδα έχει αυξηθεί, μπορούν οι γιατροί μέχρι τα 67 τους χρόνια να είναι σε καλή υγεία και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ενώ έχουν και μεγάλη εμπειρία.
Παρόλα αυτά ο ίδιος δήλωσε ότι δεν θα ήταν υπέρ μιας τέτοιας τροπολογίας, εάν υπήρχε μια συνεχής ανανέωση του επιστημονικού προσωπικού, αλλά πιστεύει ότι θα είναι μεγαλύτερο όφελος αν μείνουν οι γιατροί μέχρι τα 67.
Να σημειώσουμε ότι η διάταξη είναι μέσα στο νέο νομοσχέδιο, όμως ο κ. Γρηγοράκος πιστεύει ότι δεν θα περάσει γιατί δεν θα την ψηφίσει η ΝΔ. Μιλώντας μάλιστα με τον Υπουργό κ. Βορίδη έμαθε ότι υπάρχει μεγάλος σκεπτικισμός από το Γενικό Λογιστήριο και την Κυβέρνηση ως προς αυτό και μάλλον δεν θα περάσει η τροπολογία.
Πηγή: sofokleousin.gr (Ανθή Αγγελοπούλου)
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω