Ο Σύλλογος Ειδικών Γιατρών Ε.Σ.Υ. του Π.Γ. Νοσοκομείου Έβρου μας απέστειλε την παρακάτω επιστολή - απάντηση στον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής του ΔΠΘ κ. Αλέξανδρο Πολυχρονίδη για την επιστολή του με θέμα τον Οργανισμό του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου
Ο Σύλλογος Ειδικών Γιατρών Ε.Σ.Υ. του Π.Γ. Νοσοκομείου Έβρου μας απέστειλε την παρακάτω επιστολή - απάντηση στον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής του ΔΠΘ κ. Αλέξανδρο Πολυχρονίδη, για την επιστολή του με θέμα τον Οργανισμό του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Έβρου, στην Αλεξανδρούπολη, και τίτλο «Το Μετέωρο Βήμα της Ιατρικής» που δημοσιεύσαμε στις 20/1/2015 (βλ. εδώ).
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Διαβάσαμε με ενδιαφέρον και προσοχή την ενημερωτική σας επιστολή (20/1/2015) προς τους κατοίκους της περιφέρειας ΑΜ-Θ, σχετικά με τα θέματα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Έβρου και τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ιατρικό Τμήμα του ΔΠΘ. Θεωρούμε ότι για την πληρέστερη ενημέρωση των κατοίκων, καλό θα ήταν να ακούσουν και την δική μας άποψη επί των θεμάτων αυτών, έτσι ώστε να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα, κάτι για το οποίο πιστεύουμε δεν θα έχετε αντίρρηση, καθώς επίσης και να επιχειρήσουμε να διευκρινίσουμε ορισμένα σημεία για τα οποία έχουμε διαφορετική αντίληψη.
Αρχίζετε την επιστολή σας αναφέροντας ότι το Νοσοκομείο προσφέρει «τεταρτοβάθμια Ιατρική περίθαλψη και υψηλού επιπέδου». Σωστά, έτσι είναι, και η συμβολή του Ιατρικού Τμήματος είναι ουσιαστική και αναγνωρισμένη από όλους.
Σημειώνετε στην επιστολή σας ότι «είναι το μοναδικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στη χώρα μας στο οποίο λειτουργούν στην πραγματικότητα 2 Νοσοκομεία σε 1». Σωστά. Είμαστε δύο διαφορετικά Νοσοκομεία, δύο διαφορετικές δομές, με διαφορετικούς ρόλους, διακριτούς και ανεξαρτήτους, με διαφορετική υποδομή, με διαφορετική αποστολή, με διαφορετικές εργασιακές σχέσεις και ανήκουμε σε διαφορετικά Υπουργεία. Εσείς στο Παιδείας και εμείς στο Υγείας. Εμείς είμαστε πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ενώ εσείς όχι, εμάς το έργο μας είναι η παροχή Ιατρικών Υπηρεσιών αποκλειστικά, ενώ εσείς έχετε ως αποστολή σας την εκπαίδευση των φοιτητών, την έρευνα και την παροχή κλινικού έργου για την υλοποίηση της εκπαίδευσης και της έρευνας.
Αναφέρετε ότι ο αριθμός των κλινών των Κλινικών είναι μικρός. Αυτός ο αριθμός όμως είναι θεσπισμένος με Νόμο της Πολιτείας και δεν μπορεί να αλλάξει με κανένα άλλο τρόπο παρά μόνο με Νόμο και όχι με Υπουργική απόφαση, όπως επίσης δεν μπορεί να αλλάξει και το καθεστώς των Κλινικών και των Τμημάτων του Νοσοκομείου.
Να σημειώσουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια ο αριθμός των κλινών παρέμενε ο ίδιος, μικρός και ανεπαρκής όπως λέτε για τις ανάγκες σας. Εσείς κ. Καθηγητά σε τι ενέργειες έχετε προβεί όλο αυτό τον καιρό για να αλλάξει αυτός ο αριθμός; Στην αρχή της επιστολή σας αναφέρετε ότι υπάρχουν προς το παρόν 146 (δικοί σας οι αριθμοί, 670-524) κλίνες εκτός λειτουργίας. Γιατί τόσα χρόνια δεν ζητήσατε να αξιοποιηθούν από το Ιατρικό Τμήμα αυτές οι εκτός λειτουργίας κλίνες; Και ας υποθέσουμε ότι τις αναπτύσσετε και αυτές, πως θα τις αξιοποιήσετε ; Αφού τις ήδη υπάρχουσες δεν μπορείτε, και δεν μπορούμε, να τις γεμίσουμε, καθώς η κάλυψη Κλινών στο Νοσοκομείο κυμαίνετε σε ποσοστά από 50-70% (με εξαιρέσεις βέβαια). Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ακόμη και να διπλασιασθεί ο αριθμός των κλινών, εάν δεν αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών, αντιλαμβάνεσθε ότι η κάλυψη θα υποδιπλασιασθεί. (Παράδειγμα: αν μια Κλινική έχει 10 κλίνες και 60% κάλυψη, αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο καθημερινά οι 4 κλίνες είναι άδειες. Αν τώρα οι 10 κλίνες γίνουν 20 και ο αριθμός των ασθενών δεν αυξηθεί η κάλυψη θα πέσει στο 30% που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο καθημερινά θα υπάρχουν άδειες 14 κλίνες). Αυτό που πρωτίστως χρειάζεται είναι να αυξήσουμε τον αριθμό των ασθενών, αλλά αυτό πως αλήθεια θα γίνει; Ο πληθυσμός της περιοχής είναι δεδομένος και μάλιστα βαίνει μειούμενος. Θα αυξηθεί μήπως η νοσηρότητα; Αυτό που για εμάς είναι βέβαιο, είναι ότι η κατανομή των κλινών πρέπει να ξαναμελετηθεί, (σωστότερο θα είναι να πούμε να επικαιροποιήσουμε τον Οργανισμό του Νοσοκομείου), λαμβάνοντας υπ' όψιν τις ανάγκες των ασθενών σε βάθος δεκαετίας, διότι υπάρχουν τμήματα που πραγματικά ασφυκτιούν (πχ ογκολογικό). Επιδίωξή σας λοιπόν δεν είναι οι περισσότερες κλίνες, ΑΛΛΑ ΟΙ ΚΛΙΝΕΣ ΤΟΥ ΕΣΥ και μόνο; Διότι με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνετε δύο στόχους, και διπλασιάζετε τον αριθμό τον κλινών, και δεν έχετε στα πόδια σας του Ιατρούς του ΕΣΥ, αλλά τους έχετε υπό τις εντολές σας, κάτι που διαχρονικά επιδιώκετε. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι, κλίνες μπορείτε να βρείτε, δεν το κάνετε, ενώ ταυτόχρονα τις ήδη υπάρχουσες δεν μπορούμε να τις γεμίσουμε ούτε εσείς ούτε εμείς, και είναι λανθασμένα κατανεμημένες.
Επισημαίνετε επίσης ότι με την Υπουργική Απόφαση με ημερομηνία 10/4/2012 «νομοθετείται επακριβώς η συγχώνευση των διπλών ομοειδών Κλινικών οι οποίες λειτουργούν παράλληλα και ανεξάρτητα». Παράκληση κ. Πρόεδρε, μπορείτε να μας υποδείξετε σε ποιο ακριβώς σημείο της Υπουργικής Απόφασης υπάρχει η λέξη «συγχώνευση»; Όσο και να ψάξετε δεν υπάρχει πουθενά. Το εικάζετε προφανώς, διότι όντως τα Τμήματα του ΕΣΥ δεν αναφέρονται στην απόφαση αυτή. Δεν αναφέρονται όμως ούτε και οι Πανεπιστημιακοί Ιατροί στο Ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου. Εκεί πως ερμηνεύετε εσείς αυτή την απουσία; Ότι οι Πανεπιστημιακοί Ιατροί δεν αποτελούν μέρος του Ιατρικού προσωπικού του Νοσοκομείου; Συμπερασματικά δυο τινά μπορεί να συμβαίνουν, ή ότι δεν αναφέρεται στην απόφαση εικάζουμε ότι καταργείται (Τμήματα ΕΣΥ και Πανεπιστημιακοί Ιατροί), ή η απόφαση αυτή είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα προχειρότητας (ο ηπιότερος χαρακτηρισμός που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε).
Σε άλλο σημείο της επιστολής σας λέτε ότι η εν λόγω Υπουργική Απόφαση δεν ανακλήθηκε. Λάθος κ. Πρόεδρε. ΑΝΑΚΛΗΘΗΚΕ. Με απόφαση του ιδίου του Υπουργού ανακλήθηκε (επιστολή 4/5/2012), την οποία και σαφώς γνωρίζετε, αλλά την αποκρύπτετε. Και όχι μόνο ανακλήθηκε αλλά παράλληλα ζητήθηκε να προταθεί νέος Οργανισμός του Νοσοκομείου, όπως και έγινε. Προτάθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου, εγκρίθηκε από την ΔΥΠΕ και επίσης εγκρίθηκε και από το αρμόδιο ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ (ΚΕΣΥΠΕ), στο οποίο Προεδρεύει ο εκάστοτε Υπουργός Υγείας. Η καθυστέρηση δε ολοκλήρωσης αυτού οφείλεται μόνο σε διαδικαστικούς λόγους. Και ενώ αναμενόταν η έκδοση του, κατόπιν γνωστών μεθοδεύσεων και πιέσεων ανασύρθηκε για εφαρμογή ο προβληματικός οργανισμός.
Σημειώνετε επίσης στην επιστολή σας ότι «ο Οργανισμός του Νοσοκομείου δεν εφαρμόστηκε, λόγω της άρνησης του τότε Διοικητή του Νοσοκομείου και κυρίως του τότε Διοικητή της 4ης ΥΠΕ κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας». Ο τότε Διοικητής του Νοσοκομείου κ. ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ και ο τότε Διοικητής της ΔΥΠΕ κ. ΒΕΝΤΟΥΡΗΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ όντως και προς τιμήν τους, παρά τις εντονότατες παρεμβάσεις και οχλήσεις σας, δεν εφάρμοσαν την απόφαση, λόγω εντολής που είχαν και σε αναμονή του νέου οργανισμού που είχε εγκριθεί. Η δε δικαστική προσφυγή σας εναντίον τους τέθηκε στο αρχείο και έτσι με δικαστική κρίση (Εισαγγελία Πρωτοδικών Αλεξ/πολης και Εφετών Θράκης) επικυρώθηκε ότι ήταν ορθή η μη εφαρμογή του οργανισμού, διότι άλλως θα επέφερε δυσλειτουργία του Νοσοκομείου. Άρα για ποια παράβαση μιλάτε; Οι άνθρωποι απλά έπραξαν το καθήκον τους.
Τα μέρος τη επιστολή σας που αναφέρεσθε με τρόπο ιταμό, προσβλητικό και απαξιωτικό σε όσους δεν συμφώνησαν μαζί σας, (οι «παράγοντες» του τόπου, «οι θεματοφύλακες της Νομιμότητας»… τάχθηκαν απόλυτα υπέρ της παράβασης της κείμενης νομοθεσίας), αναφορά που απευθύνεται στο σύνολο των θεσμικών φορέων και των οργάνων, των τοπικών αρχόντων, των βουλευτών και των κομματικών φορέων, που είχαν την ατυχή έμπνευση να εκφράσουν διαφορετική από την δική σας άποψη, δεν θα το σχολιάσουμε. Το θεωρούμε ένα ολίσθημά σας που θα μπορούσατε να είχατε αποφύγει. Θα σημειώσουμε μόνο ότι έπρεπε να σας προβληματίσει αυτή η καθολικά εκφρασμένη αντίθεση προς την δική σας άποψη. Το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξ/πολης περιλαμβάνει άτομα όλων των κομματικών παρατάξεων και κοινωνικών ομάδων και γνωρίζουν τις απόψεις των πολιτών της περιοχής μας, οι δε Ιατρικές Ενώσεις είναι οι πλέον αρμόδιες να έχουν άποψη για την λειτουργία των Νοσοκομείων.
Αγαπητέ κ. Πρόεδρε, με κάθε σεβασμό προς τον θεσμικό σας ρόλο και την Πανεπιστημιακή σας ιδιότητα, σας λέμε απλά ότι αυτό που επιχειρήσατε, η όλη επιχείρηση και προπάντων η μεθόδευση της, ήταν ένα τεράστιο εκ μέρους σας λάθος. Για την στάση και συμμετοχή στην όλη μεθόδευση των θεσμικών οργάνων του Νοσοκομείου (Διοικητής και Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας) έχουμε να πούμε ότι επέδειξαν εμπάθεια προς τους Ιατρούς του ΕΣΥ και ασυγχώρητο ερασιτεχνισμό στις ενέργειές τους. Δυστυχώς δοκιμάσθηκαν, ζυγίσθηκαν, μετρήθηκαν και βρέθηκαν ελλιποβαρείς. Ελπίζουμε να περισώσουν τα ελάχιστα στοιχεία αξιοπρεπείας τους παραιτούμενοι από τις θέσεις τους. Φέρουν την αποκλειστική ευθύνη της απίστευτης ταλαιπωρίας, φυσικής και, ιδίως, ψυχικής, στην οποία υπέβαλλαν το σύνολο του Νοσοκομείου (Ιατρών, Νοσηλευτών και Διοικητικών υπαλλήλων).
Σε άλλο σημείο της επιστολής σας αναφέρετε ότι «με την ορθολογική αναδιοργάνωση και τη συσπείρωση του Ιατρικού προσωπικού εξασφαλίζεται ποιοτικότερη παροχή υγείας στους ασθενείς, ομαλότερη λειτουργία του Νοσοκομείου, επιστημονική αναβάθμιση και εξέλιξη των ειδικών γιατρών και επαρκής και καλύτερη εκπαίδευση των ειδικευομένων γιατρών και των φοιτητών του Τμήματος Ιατρικής». Ποιος και πότε αρνήθηκε μια ορθολογική αναδιοργάνωση του Νοσοκομείου; Ποιος αρνείται την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Νοσοκομείου; Κανείς λογικός και καλόπιστος άνθρωπος. Απλά εμείς πιστεύουμε ότι αυτό που επιχειρήθηκε δεν οδηγεί στην βελτίωση, αλλά στο ακριβώς αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Έχετε την άποψη σας, έχουμε την δική μας και εν πάση περιπτώσει επειδή το Νοσοκομείο δεν είναι προσωπική ιδιοκτησία κανενός και θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά από την δική μας φυσική παρουσία εκεί, και αν υπάρχουν δυνατότητες αξιοποίησης και βελτίωσης, αυτές οφείλουν να συζητηθούν αναλυτικά και με γνώμονα πρωτίστως τους ασθενείς και μόνον αυτούς.
Ισχυρίζεσθε ότι στην όλη αυτή μεθόδευση αντέδρασε μια «μειοψηφία γιατρών του ΕΣΥ, κυρίως υψηλής βαθμίδας». ΛΑΘΟΣ, ελπίζουμε ακούσιο, κ. Πρόεδρε. Αντέδρασαν όλοι οι Ιατροί του ΕΣΥ. Και όταν λέμε όλοι εννοούμε ΟΛΟΙ!!. Υπάρχει εξάλλου κατάλογος των συμμετεχόντων στις κινητοποιήσεις μας, οπότε δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης των λεγομένων μας.
Προς επίρρωση των επιχειρημάτων σας επικαλείσθε μελέτη του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης. Ερώτηση: σε ποιο Πανεπιστήμιο ανήκει αυτό το Τμήμα, ποιος είναι ο Καθηγητής που εκπόνησε την μελέτη και με τίνος την εντολή το έπραξε; Η μελέτη αυτή, που ομολογούμε ότι δεν την έχουμε υπ’ όψιν μας, (με χαρά πάντως θα την μελετήσουμε αν μας την αποστείλετε), συμπεραίνει ότι υπάρχει «αποδεδειγμένα ανορθολογική, αναποτελεσματική και ανεπαρκής λειτουργία των διασπασμένων ομοειδών Κλινικών». Ομοειδείς Κλινικές υπάρχουν, ναι. Είναι όμως όπως προαναφέραμε διαφορετικές και δεν μπορούν να συγχωνευθούν. Υπάρχει εξάλλου επ' αυτού και πρόσφατη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία ακυρώθηκε παρόμοια προσπάθεια.
Πολύ σωστά γράφετε ότι «οφείλουμε να αποβάλουμε όλοι από μέσα μας και να απομονώσουμε από τον περίγυρο, τις μικρότητες και τους μικροεγωισμούς και να συνεργαστούμε με την απόλυτη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας και της επιστημονικότητας οι μεν των δε», μόνο που μετά λύπης μας θα σημειώσουμε ότι η μέχρι σήμερα εμπειρία μας από την συνύπαρξη μας στον ίδιο χώρο είναι διαφορετική. Δυστυχώς.
Όσον αφορά την επισήμανσή σας για την φιλοξενία σας στο Νοσοκομείο ή όχι, εμείς αυτό που γνωρίζουμε είναι ο ιδρυτικός Νόμος του ΕΣΥ και ο οποίος είναι απόλυτα σαφής, «στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ φιλοξενούνται Ιατρικές Σχολές για τις ανάγκες εκπαίδευσης των φοιτητών». Σχετικά δε με τους Ιατρούς του ΕΣΥ που εργάζονται στις Πανεπιστημιακές Κλινικές του Νοσοκομείου, να σημειώσουμε ότι δεν ανήκουν σε αυτές, όπως γράφετε, αλλά είναι αποσπασμένοι εκεί, όπως σαφώς ο ίδιος Νόμος ορίζει, και για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των δυο ετών. Πιστεύουμε να συμφωνήσετε ότι ίσως θα ήταν χρήσιμο τώρα, με την ευκαιρία αυτή, να επανεξετάσουμε το καθεστώς αυτών των αποσπάσεων που ισχύει στο Νοσοκομείο. Είναι μια καλή ευκαιρία.
Στο τέλος της επιστολής σας περιγράφετε τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ιατρικό Τμήμα του ΔΠΘ. Ευχόμαστε την καλύτερη δυνατή εξέλιξη που μπορεί να υπάρξει τόσο για το επιστημονικό προσωπικό όσο και για το Ιατρικό Τμήμα. Από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι είμαστε αρωγοί, σε ότι χρειασθείτε, το έχουμε εξάλλου δηλώσει επανειλημμένα, αλλά φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα κινηθούν σε πλαίσιο νομιμότητας και αμοιβαίας ωφέλειας.
Τελειώνοντας θα θέλαμε να σας επισημάνουμε μια αντίφαση (από παραδρομή πιστεύουμε), μεταξύ της δική σας επιστολής και του ψηφίσματος της Συγκλήτου του ΔΠΘ (15/1/2015). Ενώ εσείς αναφέρετε ότι «η παροχή Ιατρικής περίθαλψης και εκπαίδευσης των φοιτητών και ειδικευομένων είναι υψηλού επιπέδου», η Σύγκλητος του ΔΠΘ επισημαίνει ότι αν δεν πραγματοποιηθεί η συγχώνευση και δεν εφαρμοσθεί η Υπουργική Απόφαση, τότε «η επιστροφή στην αυτόνομη και ανεξάρτητη λειτουργία των ομοειδών κλινικών θα οδηγήσει στην ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ του ΠΓΝΕ». Τι από τα δύο συμβαίνει; Θεωρείτε την μέχρι τώρα λειτουργία του Νοσοκομείου υψηλού επιπέδου ή υποβαθμισμένη; Όσον αφορά το σημείο του ψηφίσματος της Συγκλήτου, ότι «η απόφαση του Διοικητού της ΔΥΠΕ είναι μη εκτελεστή λόγω προεκλογικής περιόδου», να σημειώσουμε ότι τόσο η Υπουργική απόφαση (10/4/2012) όσο και η ανακλητική επιστολή του υπουργού (4/5/2012) εν μέσω προεκλογικής περιόδου εστάλησαν. Και ειδικά για την πρώτη δεν είδαμε την ίδια ευαισθησία εκ μέρους σας, ίσως ενδεχομένως λόγω του αποστολέα της, και ο νοών νοείτω.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΒΡΟΥ
Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής
του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Καθηγητή κ. Αλέξανδρο Πολυχρονίδη
του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Καθηγητή κ. Αλέξανδρο Πολυχρονίδη
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Διαβάσαμε με ενδιαφέρον και προσοχή την ενημερωτική σας επιστολή (20/1/2015) προς τους κατοίκους της περιφέρειας ΑΜ-Θ, σχετικά με τα θέματα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Έβρου και τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ιατρικό Τμήμα του ΔΠΘ. Θεωρούμε ότι για την πληρέστερη ενημέρωση των κατοίκων, καλό θα ήταν να ακούσουν και την δική μας άποψη επί των θεμάτων αυτών, έτσι ώστε να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα, κάτι για το οποίο πιστεύουμε δεν θα έχετε αντίρρηση, καθώς επίσης και να επιχειρήσουμε να διευκρινίσουμε ορισμένα σημεία για τα οποία έχουμε διαφορετική αντίληψη.
Αρχίζετε την επιστολή σας αναφέροντας ότι το Νοσοκομείο προσφέρει «τεταρτοβάθμια Ιατρική περίθαλψη και υψηλού επιπέδου». Σωστά, έτσι είναι, και η συμβολή του Ιατρικού Τμήματος είναι ουσιαστική και αναγνωρισμένη από όλους.
Σημειώνετε στην επιστολή σας ότι «είναι το μοναδικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στη χώρα μας στο οποίο λειτουργούν στην πραγματικότητα 2 Νοσοκομεία σε 1». Σωστά. Είμαστε δύο διαφορετικά Νοσοκομεία, δύο διαφορετικές δομές, με διαφορετικούς ρόλους, διακριτούς και ανεξαρτήτους, με διαφορετική υποδομή, με διαφορετική αποστολή, με διαφορετικές εργασιακές σχέσεις και ανήκουμε σε διαφορετικά Υπουργεία. Εσείς στο Παιδείας και εμείς στο Υγείας. Εμείς είμαστε πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ενώ εσείς όχι, εμάς το έργο μας είναι η παροχή Ιατρικών Υπηρεσιών αποκλειστικά, ενώ εσείς έχετε ως αποστολή σας την εκπαίδευση των φοιτητών, την έρευνα και την παροχή κλινικού έργου για την υλοποίηση της εκπαίδευσης και της έρευνας.
Αναφέρετε ότι ο αριθμός των κλινών των Κλινικών είναι μικρός. Αυτός ο αριθμός όμως είναι θεσπισμένος με Νόμο της Πολιτείας και δεν μπορεί να αλλάξει με κανένα άλλο τρόπο παρά μόνο με Νόμο και όχι με Υπουργική απόφαση, όπως επίσης δεν μπορεί να αλλάξει και το καθεστώς των Κλινικών και των Τμημάτων του Νοσοκομείου.
Να σημειώσουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια ο αριθμός των κλινών παρέμενε ο ίδιος, μικρός και ανεπαρκής όπως λέτε για τις ανάγκες σας. Εσείς κ. Καθηγητά σε τι ενέργειες έχετε προβεί όλο αυτό τον καιρό για να αλλάξει αυτός ο αριθμός; Στην αρχή της επιστολή σας αναφέρετε ότι υπάρχουν προς το παρόν 146 (δικοί σας οι αριθμοί, 670-524) κλίνες εκτός λειτουργίας. Γιατί τόσα χρόνια δεν ζητήσατε να αξιοποιηθούν από το Ιατρικό Τμήμα αυτές οι εκτός λειτουργίας κλίνες; Και ας υποθέσουμε ότι τις αναπτύσσετε και αυτές, πως θα τις αξιοποιήσετε ; Αφού τις ήδη υπάρχουσες δεν μπορείτε, και δεν μπορούμε, να τις γεμίσουμε, καθώς η κάλυψη Κλινών στο Νοσοκομείο κυμαίνετε σε ποσοστά από 50-70% (με εξαιρέσεις βέβαια). Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ακόμη και να διπλασιασθεί ο αριθμός των κλινών, εάν δεν αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών, αντιλαμβάνεσθε ότι η κάλυψη θα υποδιπλασιασθεί. (Παράδειγμα: αν μια Κλινική έχει 10 κλίνες και 60% κάλυψη, αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο καθημερινά οι 4 κλίνες είναι άδειες. Αν τώρα οι 10 κλίνες γίνουν 20 και ο αριθμός των ασθενών δεν αυξηθεί η κάλυψη θα πέσει στο 30% που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο καθημερινά θα υπάρχουν άδειες 14 κλίνες). Αυτό που πρωτίστως χρειάζεται είναι να αυξήσουμε τον αριθμό των ασθενών, αλλά αυτό πως αλήθεια θα γίνει; Ο πληθυσμός της περιοχής είναι δεδομένος και μάλιστα βαίνει μειούμενος. Θα αυξηθεί μήπως η νοσηρότητα; Αυτό που για εμάς είναι βέβαιο, είναι ότι η κατανομή των κλινών πρέπει να ξαναμελετηθεί, (σωστότερο θα είναι να πούμε να επικαιροποιήσουμε τον Οργανισμό του Νοσοκομείου), λαμβάνοντας υπ' όψιν τις ανάγκες των ασθενών σε βάθος δεκαετίας, διότι υπάρχουν τμήματα που πραγματικά ασφυκτιούν (πχ ογκολογικό). Επιδίωξή σας λοιπόν δεν είναι οι περισσότερες κλίνες, ΑΛΛΑ ΟΙ ΚΛΙΝΕΣ ΤΟΥ ΕΣΥ και μόνο; Διότι με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνετε δύο στόχους, και διπλασιάζετε τον αριθμό τον κλινών, και δεν έχετε στα πόδια σας του Ιατρούς του ΕΣΥ, αλλά τους έχετε υπό τις εντολές σας, κάτι που διαχρονικά επιδιώκετε. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι, κλίνες μπορείτε να βρείτε, δεν το κάνετε, ενώ ταυτόχρονα τις ήδη υπάρχουσες δεν μπορούμε να τις γεμίσουμε ούτε εσείς ούτε εμείς, και είναι λανθασμένα κατανεμημένες.
Επισημαίνετε επίσης ότι με την Υπουργική Απόφαση με ημερομηνία 10/4/2012 «νομοθετείται επακριβώς η συγχώνευση των διπλών ομοειδών Κλινικών οι οποίες λειτουργούν παράλληλα και ανεξάρτητα». Παράκληση κ. Πρόεδρε, μπορείτε να μας υποδείξετε σε ποιο ακριβώς σημείο της Υπουργικής Απόφασης υπάρχει η λέξη «συγχώνευση»; Όσο και να ψάξετε δεν υπάρχει πουθενά. Το εικάζετε προφανώς, διότι όντως τα Τμήματα του ΕΣΥ δεν αναφέρονται στην απόφαση αυτή. Δεν αναφέρονται όμως ούτε και οι Πανεπιστημιακοί Ιατροί στο Ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου. Εκεί πως ερμηνεύετε εσείς αυτή την απουσία; Ότι οι Πανεπιστημιακοί Ιατροί δεν αποτελούν μέρος του Ιατρικού προσωπικού του Νοσοκομείου; Συμπερασματικά δυο τινά μπορεί να συμβαίνουν, ή ότι δεν αναφέρεται στην απόφαση εικάζουμε ότι καταργείται (Τμήματα ΕΣΥ και Πανεπιστημιακοί Ιατροί), ή η απόφαση αυτή είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα προχειρότητας (ο ηπιότερος χαρακτηρισμός που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε).
Σε άλλο σημείο της επιστολής σας λέτε ότι η εν λόγω Υπουργική Απόφαση δεν ανακλήθηκε. Λάθος κ. Πρόεδρε. ΑΝΑΚΛΗΘΗΚΕ. Με απόφαση του ιδίου του Υπουργού ανακλήθηκε (επιστολή 4/5/2012), την οποία και σαφώς γνωρίζετε, αλλά την αποκρύπτετε. Και όχι μόνο ανακλήθηκε αλλά παράλληλα ζητήθηκε να προταθεί νέος Οργανισμός του Νοσοκομείου, όπως και έγινε. Προτάθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου, εγκρίθηκε από την ΔΥΠΕ και επίσης εγκρίθηκε και από το αρμόδιο ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ (ΚΕΣΥΠΕ), στο οποίο Προεδρεύει ο εκάστοτε Υπουργός Υγείας. Η καθυστέρηση δε ολοκλήρωσης αυτού οφείλεται μόνο σε διαδικαστικούς λόγους. Και ενώ αναμενόταν η έκδοση του, κατόπιν γνωστών μεθοδεύσεων και πιέσεων ανασύρθηκε για εφαρμογή ο προβληματικός οργανισμός.
Σημειώνετε επίσης στην επιστολή σας ότι «ο Οργανισμός του Νοσοκομείου δεν εφαρμόστηκε, λόγω της άρνησης του τότε Διοικητή του Νοσοκομείου και κυρίως του τότε Διοικητή της 4ης ΥΠΕ κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας». Ο τότε Διοικητής του Νοσοκομείου κ. ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ και ο τότε Διοικητής της ΔΥΠΕ κ. ΒΕΝΤΟΥΡΗΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ όντως και προς τιμήν τους, παρά τις εντονότατες παρεμβάσεις και οχλήσεις σας, δεν εφάρμοσαν την απόφαση, λόγω εντολής που είχαν και σε αναμονή του νέου οργανισμού που είχε εγκριθεί. Η δε δικαστική προσφυγή σας εναντίον τους τέθηκε στο αρχείο και έτσι με δικαστική κρίση (Εισαγγελία Πρωτοδικών Αλεξ/πολης και Εφετών Θράκης) επικυρώθηκε ότι ήταν ορθή η μη εφαρμογή του οργανισμού, διότι άλλως θα επέφερε δυσλειτουργία του Νοσοκομείου. Άρα για ποια παράβαση μιλάτε; Οι άνθρωποι απλά έπραξαν το καθήκον τους.
Τα μέρος τη επιστολή σας που αναφέρεσθε με τρόπο ιταμό, προσβλητικό και απαξιωτικό σε όσους δεν συμφώνησαν μαζί σας, (οι «παράγοντες» του τόπου, «οι θεματοφύλακες της Νομιμότητας»… τάχθηκαν απόλυτα υπέρ της παράβασης της κείμενης νομοθεσίας), αναφορά που απευθύνεται στο σύνολο των θεσμικών φορέων και των οργάνων, των τοπικών αρχόντων, των βουλευτών και των κομματικών φορέων, που είχαν την ατυχή έμπνευση να εκφράσουν διαφορετική από την δική σας άποψη, δεν θα το σχολιάσουμε. Το θεωρούμε ένα ολίσθημά σας που θα μπορούσατε να είχατε αποφύγει. Θα σημειώσουμε μόνο ότι έπρεπε να σας προβληματίσει αυτή η καθολικά εκφρασμένη αντίθεση προς την δική σας άποψη. Το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξ/πολης περιλαμβάνει άτομα όλων των κομματικών παρατάξεων και κοινωνικών ομάδων και γνωρίζουν τις απόψεις των πολιτών της περιοχής μας, οι δε Ιατρικές Ενώσεις είναι οι πλέον αρμόδιες να έχουν άποψη για την λειτουργία των Νοσοκομείων.
Αγαπητέ κ. Πρόεδρε, με κάθε σεβασμό προς τον θεσμικό σας ρόλο και την Πανεπιστημιακή σας ιδιότητα, σας λέμε απλά ότι αυτό που επιχειρήσατε, η όλη επιχείρηση και προπάντων η μεθόδευση της, ήταν ένα τεράστιο εκ μέρους σας λάθος. Για την στάση και συμμετοχή στην όλη μεθόδευση των θεσμικών οργάνων του Νοσοκομείου (Διοικητής και Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας) έχουμε να πούμε ότι επέδειξαν εμπάθεια προς τους Ιατρούς του ΕΣΥ και ασυγχώρητο ερασιτεχνισμό στις ενέργειές τους. Δυστυχώς δοκιμάσθηκαν, ζυγίσθηκαν, μετρήθηκαν και βρέθηκαν ελλιποβαρείς. Ελπίζουμε να περισώσουν τα ελάχιστα στοιχεία αξιοπρεπείας τους παραιτούμενοι από τις θέσεις τους. Φέρουν την αποκλειστική ευθύνη της απίστευτης ταλαιπωρίας, φυσικής και, ιδίως, ψυχικής, στην οποία υπέβαλλαν το σύνολο του Νοσοκομείου (Ιατρών, Νοσηλευτών και Διοικητικών υπαλλήλων).
Σε άλλο σημείο της επιστολής σας αναφέρετε ότι «με την ορθολογική αναδιοργάνωση και τη συσπείρωση του Ιατρικού προσωπικού εξασφαλίζεται ποιοτικότερη παροχή υγείας στους ασθενείς, ομαλότερη λειτουργία του Νοσοκομείου, επιστημονική αναβάθμιση και εξέλιξη των ειδικών γιατρών και επαρκής και καλύτερη εκπαίδευση των ειδικευομένων γιατρών και των φοιτητών του Τμήματος Ιατρικής». Ποιος και πότε αρνήθηκε μια ορθολογική αναδιοργάνωση του Νοσοκομείου; Ποιος αρνείται την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Νοσοκομείου; Κανείς λογικός και καλόπιστος άνθρωπος. Απλά εμείς πιστεύουμε ότι αυτό που επιχειρήθηκε δεν οδηγεί στην βελτίωση, αλλά στο ακριβώς αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Έχετε την άποψη σας, έχουμε την δική μας και εν πάση περιπτώσει επειδή το Νοσοκομείο δεν είναι προσωπική ιδιοκτησία κανενός και θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά από την δική μας φυσική παρουσία εκεί, και αν υπάρχουν δυνατότητες αξιοποίησης και βελτίωσης, αυτές οφείλουν να συζητηθούν αναλυτικά και με γνώμονα πρωτίστως τους ασθενείς και μόνον αυτούς.
Ισχυρίζεσθε ότι στην όλη αυτή μεθόδευση αντέδρασε μια «μειοψηφία γιατρών του ΕΣΥ, κυρίως υψηλής βαθμίδας». ΛΑΘΟΣ, ελπίζουμε ακούσιο, κ. Πρόεδρε. Αντέδρασαν όλοι οι Ιατροί του ΕΣΥ. Και όταν λέμε όλοι εννοούμε ΟΛΟΙ!!. Υπάρχει εξάλλου κατάλογος των συμμετεχόντων στις κινητοποιήσεις μας, οπότε δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης των λεγομένων μας.
Προς επίρρωση των επιχειρημάτων σας επικαλείσθε μελέτη του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης. Ερώτηση: σε ποιο Πανεπιστήμιο ανήκει αυτό το Τμήμα, ποιος είναι ο Καθηγητής που εκπόνησε την μελέτη και με τίνος την εντολή το έπραξε; Η μελέτη αυτή, που ομολογούμε ότι δεν την έχουμε υπ’ όψιν μας, (με χαρά πάντως θα την μελετήσουμε αν μας την αποστείλετε), συμπεραίνει ότι υπάρχει «αποδεδειγμένα ανορθολογική, αναποτελεσματική και ανεπαρκής λειτουργία των διασπασμένων ομοειδών Κλινικών». Ομοειδείς Κλινικές υπάρχουν, ναι. Είναι όμως όπως προαναφέραμε διαφορετικές και δεν μπορούν να συγχωνευθούν. Υπάρχει εξάλλου επ' αυτού και πρόσφατη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία ακυρώθηκε παρόμοια προσπάθεια.
Πολύ σωστά γράφετε ότι «οφείλουμε να αποβάλουμε όλοι από μέσα μας και να απομονώσουμε από τον περίγυρο, τις μικρότητες και τους μικροεγωισμούς και να συνεργαστούμε με την απόλυτη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας και της επιστημονικότητας οι μεν των δε», μόνο που μετά λύπης μας θα σημειώσουμε ότι η μέχρι σήμερα εμπειρία μας από την συνύπαρξη μας στον ίδιο χώρο είναι διαφορετική. Δυστυχώς.
Όσον αφορά την επισήμανσή σας για την φιλοξενία σας στο Νοσοκομείο ή όχι, εμείς αυτό που γνωρίζουμε είναι ο ιδρυτικός Νόμος του ΕΣΥ και ο οποίος είναι απόλυτα σαφής, «στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ φιλοξενούνται Ιατρικές Σχολές για τις ανάγκες εκπαίδευσης των φοιτητών». Σχετικά δε με τους Ιατρούς του ΕΣΥ που εργάζονται στις Πανεπιστημιακές Κλινικές του Νοσοκομείου, να σημειώσουμε ότι δεν ανήκουν σε αυτές, όπως γράφετε, αλλά είναι αποσπασμένοι εκεί, όπως σαφώς ο ίδιος Νόμος ορίζει, και για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των δυο ετών. Πιστεύουμε να συμφωνήσετε ότι ίσως θα ήταν χρήσιμο τώρα, με την ευκαιρία αυτή, να επανεξετάσουμε το καθεστώς αυτών των αποσπάσεων που ισχύει στο Νοσοκομείο. Είναι μια καλή ευκαιρία.
Στο τέλος της επιστολής σας περιγράφετε τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ιατρικό Τμήμα του ΔΠΘ. Ευχόμαστε την καλύτερη δυνατή εξέλιξη που μπορεί να υπάρξει τόσο για το επιστημονικό προσωπικό όσο και για το Ιατρικό Τμήμα. Από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι είμαστε αρωγοί, σε ότι χρειασθείτε, το έχουμε εξάλλου δηλώσει επανειλημμένα, αλλά φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα κινηθούν σε πλαίσιο νομιμότητας και αμοιβαίας ωφέλειας.
Τελειώνοντας θα θέλαμε να σας επισημάνουμε μια αντίφαση (από παραδρομή πιστεύουμε), μεταξύ της δική σας επιστολής και του ψηφίσματος της Συγκλήτου του ΔΠΘ (15/1/2015). Ενώ εσείς αναφέρετε ότι «η παροχή Ιατρικής περίθαλψης και εκπαίδευσης των φοιτητών και ειδικευομένων είναι υψηλού επιπέδου», η Σύγκλητος του ΔΠΘ επισημαίνει ότι αν δεν πραγματοποιηθεί η συγχώνευση και δεν εφαρμοσθεί η Υπουργική Απόφαση, τότε «η επιστροφή στην αυτόνομη και ανεξάρτητη λειτουργία των ομοειδών κλινικών θα οδηγήσει στην ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ του ΠΓΝΕ». Τι από τα δύο συμβαίνει; Θεωρείτε την μέχρι τώρα λειτουργία του Νοσοκομείου υψηλού επιπέδου ή υποβαθμισμένη; Όσον αφορά το σημείο του ψηφίσματος της Συγκλήτου, ότι «η απόφαση του Διοικητού της ΔΥΠΕ είναι μη εκτελεστή λόγω προεκλογικής περιόδου», να σημειώσουμε ότι τόσο η Υπουργική απόφαση (10/4/2012) όσο και η ανακλητική επιστολή του υπουργού (4/5/2012) εν μέσω προεκλογικής περιόδου εστάλησαν. Και ειδικά για την πρώτη δεν είδαμε την ίδια ευαισθησία εκ μέρους σας, ίσως ενδεχομένως λόγω του αποστολέα της, και ο νοών νοείτω.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΒΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω