Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μπορεί να υποστηρίξει αντιπλημμυρικά έργα στην Ελλάδα. Τη δυνατότητα χρηματοδότησης αντιπλημμυρικών έργων μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, επιβεβαιώνει στην απάντησή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μπορεί να υποστηρίξει αντιπλημμυρικά έργα στην Ελλάδα
Τη δυνατότητα χρηματοδότησης αντιπλημμυρικών έργων μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, επιβεβαιώνει στην απάντησή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για το Περιβάλλον, τη θαλάσσια πολιτική και την αλιεία, κ. Karmenu Vella, ύστερα από ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, κ. Θεόδωρου Ζαγοράκη...
Σημειώνεται ότι ο κ. Ζαγοράκης, με κατεπείγουσα ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχε ζητήσει την άμεση κινητοποίηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων για την ανακούφιση των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες στη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στην περιοχή του Έβρου, η οποία έχει κατ' επανάληψη βιώσει ισχυρότατες πλημμύρες και στο παρελθόν.
Στην απάντησή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος τονίζει ότι για την περίοδο 2014-2020, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μπορεί να υποστηρίξει αντιπλημμυρικά μέτρα, ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο έργο ARDAFORECAST, το οποίο υποστηρίζεται από το διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδας - Βουλγαρίας 2007-2013, ως ένα καλό παράδειγμα συνεργασίας που πρέπει να ενισχυθεί και να προωθηθεί περαιτέρω.
Ο κ. Vella σημειώνει, ωστόσο, ότι τα μέτρα για τον μετριασμό των κινδύνων και την αύξηση της ανθεκτικότητας (π.χ. πρόληψη και διαχείριση κινδύνων, υποδομή μικρής κλίμακας, πιλοτικές δράσεις για την αντιμετώπιση κλιματικών κινδύνων) θα πρέπει να αποφασίζονται από τις εθνικές αρχές.
Τέλος, απαντώντας στο αίτημα του κ. Ζαγοράκη προς την Επιτροπή να παροτρύνει τη Βουλγαρία και την Τουρκία στο να συμπράξουν με την Ελλάδα για μια ολοκληρωμένη διαχείριση των κοινών λεκανών απορροής του ποταμού Έβρου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρει ότι η Επιτροπή στον συντονιστικό ρόλο της παροτρύνει τη στενότερη συνεργασία μεταξύ κρατών μελών με διασυνοριακές λεκάνες απορροής ποταμών, η οποία θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται στα σχέδια διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας που πρέπει να υποβληθούν το Δεκέμβριο του 2015.
«Εύχομαι η χώρα μας, να εκμεταλλευτεί στο έπακρο όλες τις πηγές Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την ανάπτυξη των σχετικών υποδομών. Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα ρεαλιστικό σχέδιο πρόληψης, ώστε να μην επαναληφθεί το τραγικό φαινόμενο απώλειας ανθρώπων και περιουσιών», δήλωσε σχετικά ο κ. Ζαγοράκης.
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω