Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτη Κουρουμπλή, ορίστηκαν ο νέος Διοικητής και ο νέος Αναπληρωτής Διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Έβρου. Επίσης, μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις για τη διατήρηση των αναγκαίων ισορροπιών
Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτη Κουρουμπλή, ορίστηκαν ο νέος Διοικητής και ο νέος Αναπληρωτής Διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Έβρου.
Επίσης, μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις για τη διατήρηση των αναγκαίων ισορροπιών, υπογράφηκε το πρακτικό συγκρότησης του νέου Διοικητικού Συμβουλίου στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Το ΤΑΙΠΕΔ ως μοναδικός μέτοχος του λιμένα Αλεξανδρούπολης, όρισε τα νέα μέλη της διοίκησης κατόπιν συμφωνίας με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Οι νέοι διοικητές του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Έβρου, είναι οι:
Ντόλιος Γεώργιος, Διοικητής του Π.Γ.Ν. Έβρου.
Δερμεντζόπουλος Αλέξανδρος, Αναπληρωτής Διοικητής του Π.Γ.Ν. Έβρου, με αρμοδιότητα στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου.
Τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.
Στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος αναλαμβάνει ο Κυριάκος Γεροντόπουλος, ενώ το νέο ευέλικτο 3μελες συμβούλιο θα πλαισιώσουν, ο Νίκος Τσολακίδης ως Αντιπρόεδρος και η Χρυσή Μπαχαρίδου ως Εκτελεστικό Μέλος και Αναπληρώτρια του Διευθύνοντος Συμβούλου.
Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου η επιλογή των συγκεκριμένων προσώπων σχετίζεται με το άνοιγμα της κυβέρνησης προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, σε μια μορφή… προσκλητηρίου σε συστράτευση, συναίνεση και στήριξη στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εταίρους.
«Καλώ την αντιπολίτευση να συστρατευθεί, να στηρίξει την κυβέρνηση, για να αποκτήσει η χώρα κύρος και αξιοπρέπεια», είπε προχθές στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και αποφάσισε να κάνει το πρώτο βήμα καλής θέλησης σε ένα πόλεμο επικοινωνίας, αλλά και ουσίας, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, με στόχο να εξασφαλίσει τη συναίνεση της πρώην συγκυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) για τις θέσεις του στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Ωστόσο, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ και ήδη οι τοπικοί βουλευτές του κόμματος εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους, καθώς όπως υποστηρίζουν οι τρεις πρώην υφυπουργοί που τοποθετήθηκαν στα νέα ΔΣ συμμετείχαν στις μνημονιακές κυβερνήσεις και έχουν συμφωνήσει και ψηφίσει όλους τους μνημονιακούς νόμους. Από την πλευρά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι είναι φυσικό να μην υπάρχει απόλυτη ομοφωνία σε τέτοιες επιλογές.
Διαβάστε περισσότερα παρακάτω...
Καλή Πρωταπριλιά και καλό μήνα!
Η πρώτη Απριλίου, είναι μια ανεπίσημη γιορτή, που γιορτάζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Την ημέρα αυτή καλούμαστε, λόγω εθίμου, να πούμε αθώα ψεματάκια ή να κάνουμε ανώδυνες φάρσες.
Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό. Τρεις από αυτές, όμως, είναι οι επικρατέστερες.
Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο της πρωταπριλιάς ξεκίνησε από τη Γαλλία το 1564, όταν ο βασιλιάς Κάρολος ο 9ος διέταξε να μεταφερθεί η μέρα της Πρωτοχρονιάς από την 1η Απριλίου στην 1η Ιανουαρίου.
Μέχρι τότε, η αλλαγή του χρόνου ξεκινούσε την 25η Μαρτίου, λίγο μετά την εαρινή ισημερία, και όταν κορυφωνόταν το οκταήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων, δηλαδή την 1η Απριλίου, γινόταν η μετάβαση στο νέο έτος.
Με την υιοθέτηση λοιπόν του Γρηγοριανού ημερολογίου, το οποίο ο Πάπας Γρηγόριος ο 13ος λίγο αργότερα, το 1582, διέταξε με παπική βούλα να αντικαταστήσει το Ιουλιανό, ακολουθώντας τις οδηγίες της Συνόδου του Τρέντο (1545-1563), η έναρξη του έτους μεταφέρθηκε στην 1η Ιανουαρίου.
Ωστόσο, είτε επειδή τα νέα άργησαν να φτάσουν σε όλα τα μέρη της Γαλλίας, είτε επειδή ορισμένοι δύστροποι αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τις προσταγές του βασιλιά, η 1η Απριλίου εξακολούθησε να αποτελεί γι' αυτούς την ημέρα αλλαγής του έτους.
Το αποτέλεσμα ήταν οι άλλοι να τους κοροϊδεύουν, αποκαλώντας τους «ψάρια του Απρίλη», επειδή αυτή την εποχή του χρόνου γίνεται η μετάβαση από τον ζωδιακό κύκλο των Ιχθύων. Τους έστελναν λοιπόν ψεύτικα δώρα, προσκλήσεις σε ανύπαρκτες γιορτές, κλπ. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο. Από τη Γαλλία το έθιμο ταξίδεψε στην Αγγλία τον 18ο αιώνα και από κει στην Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο.
Σύμφωνα με την δεύτερη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες. Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο κώδικας δεοντολογίας των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια, έγινε με το πέρασμα του χρόνου έθιμο. Έτσι εξηγείται, σύμφωνα με ορισμένους, το γεγονός ότι οι Γάλλοι ονομάζουν την Πρωταπριλιά «απριλιάτικα ψάρια».
Για άλλους οι πρωταπριλιάτικες φάρσες οφείλουν την ύπαρξή τους στη γιορτή της «Κοροϊδίας και του Ξεγελάσματος» της ρωμαϊκής θεάς Venus Aprilis, δηλαδή της Απριλίου Αφροδίτης, που έδινε το έναυσμα για απελευθέρωση του πνεύματος ταυτόχρονα με την οργιώδη απελευθέρωση της φύσης.
Η Πρωταπριλιά στην Ελλάδα
Το έθιμο αυτό, εμφανίζεται να εισάγεται στην Ελλάδα μέσω των ναυτικών που αγκυροβολούσαν στα ξένα λιμάνια, ενώ έγινε περισσότερο γνωστό το 1880, μέσω της «Εφημερίδας» του Κορομηλά και τελικά επικράτησε και έφτασε μέχρι τις μέρες μας.
Στην Ελλάδα διαφοροποιήθηκε το έθιμο και πήρε την γνωστή ελληνική χροιά. Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές της πατρίδας μας, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο. Στη Θράκη το βρόχινο νερό της Πρωταπριλιάς θεωρούταν θεραπευτικό και γι' αυτό το μάζευαν σε μπουκάλι και έπινε απ' αυτό ο άρρωστος.
Σύμφωνα με τον Έλληνα λαογράφο Λουκάτο το έθιμο αυτό αποτελεί ένα σκόπιμο "ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την όποια παραγωγή" όπως είναι η αρχή του μήνα τόσο για τον Μάρτιο, όσο και τον Απρίλιο υποχρεώνοντας πολλούς να λαμβάνουν διάφορα "αντίμετρα" (αλεξίκανα μέτρα). Επίσης και ο λαογράφος Γ. Μέγας συμφωνεί πως η πρωταπριλιάτικη "ψευδολογία" παραπλανά ελλοχεύουσες δυνάμεις του κακού, έτσι ώστε να θεωρείται από τον λαό ως σημαντικός όρος μαγνητικής ενέργειας (έλξης ή αποτροπής) για μια επικείμενη επιτυχία.
Περιστατικά
Τον προηγούμενο αιώνα, η τεχνολογία βοήθησε κάποιους να ξεγελάσουν χιλιάδες άτομα την ημέρα αυτή. Για παράδειγμα μια Αμερικάνικη εφημερίδα δημοσίευσε ένα άρθρο (στις αρχές του 20ού αιώνα), στο οποίο αναφερόταν ότι ο Τόμας Έντισον είχε εφεύρει μια μηχανή, η οποία μετέτρεπε το νερό σε κρασί. Οι μετοχές των εταιριών παρασκευής και διακίνησης οίνου, σημείωσαν κατακόρυφη πτώση στο χρηματιστήριο.
Ένα άλλο παράδειγμα μεγάλης πρωταπριλιάτικης φάρσας, είναι αυτή του δικτύου BBC το 1957. Τότε προβλήθηκε από το δίκτυο αυτό ένα ρεπορτάζ, στο οποίο Ιταλοί γεωργοί μάζευαν μακαρόνια από τα δέντρα που υποτίθεται ότι τα παράγουν.
Το 1980 το BBC ανακοίνωσε πως το ιστορικό ρολόι Big Ben θα λειτουργούσε πλέον με ψηφιακό μηχανισμό, για να δείχνει με ακρίβεια την ώρα. Όταν αναφέρθηκε ότι οι δείκτες του ρολογιού θα πωλούνταν στους τέσσερις πρώτους ακροατές που θα επικοινωνούσαν με τον σταθμό, «έσπασαν» τα τηλέφωνα…
Ο 79χρονος Ρίτσαρντ Νίξον, υποψήφιος πρόεδρος της Αμερικής εν έτει 1992! Με τη φάρσα αυτή τίμησε την Πρωταπριλιά εκείνης της χρονιάς αμερικανικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα. Το τηλεφωνικό κέντρο του σταθμού κατακλύστηκε από οργισμένους ακροατές, οι οποίοι είχαν ακούσει τον Νίξον να εγκαινιάζει την εκστρατεία του. Χρειάστηκαν 45 λεπτά για να μάθουν ότι επρόκειτο απλώς για ένα αστείο και ότι η φωνή ανήκε στον μίμο Rich Little…
Νηφάλιο ίντερνετ! Το 1994 αρκετοί έσπευσαν να συμμορφωθούν με υποτιθέμενη οδηγία που προέβλεπε πως θα συλλαμβανόταν οποιοσδήποτε σέρφαρε στο Διαδίκτυο… μεθυσμένος.
Το 1995 το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι βρέθηκε ο τάφος του Σωκράτη και μέσα σε αυτόν αμφορέας με ίχνη κώνειου. Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου, ενώ η αλήθεια αποκαταστάθηκε λίγες ώρες αργότερα… "Το αρχικό ψέμα" , παρόλα αυτά ειπώθηκε από τον Αριστοτέλη (Αναλυτικά πρότ. 66α 16: «Ο δε ψευδής λόγος γίνεται παρά το πρώτον ψεύδος»), που ήθελε να προφυλάξει από τα κακά συμπεράσματα που ακολουθούν μια πλανεμένη βασική σκέψη. Λέγεται σήμερα για ψέμα που μπορεί να έχει για επακόλουθο και άλλα.
Παρόμοια ρεπορτάζ συνεχίζονται μέχρι και σήμερα σχεδόν από το σύνολο των ΜΜΕ, που τις περισσότερες φορές αγγίζουν σημαντικά θέματα πολιτικής, οικονομίας, διασκέδασης, κ.λπ.
Επίσης, μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις για τη διατήρηση των αναγκαίων ισορροπιών, υπογράφηκε το πρακτικό συγκρότησης του νέου Διοικητικού Συμβουλίου στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Το ΤΑΙΠΕΔ ως μοναδικός μέτοχος του λιμένα Αλεξανδρούπολης, όρισε τα νέα μέλη της διοίκησης κατόπιν συμφωνίας με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Οι νέοι διοικητές του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Έβρου, είναι οι:
Ντόλιος Γεώργιος, Διοικητής του Π.Γ.Ν. Έβρου.
Δερμεντζόπουλος Αλέξανδρος, Αναπληρωτής Διοικητής του Π.Γ.Ν. Έβρου, με αρμοδιότητα στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου.
Τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.
Στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος αναλαμβάνει ο Κυριάκος Γεροντόπουλος, ενώ το νέο ευέλικτο 3μελες συμβούλιο θα πλαισιώσουν, ο Νίκος Τσολακίδης ως Αντιπρόεδρος και η Χρυσή Μπαχαρίδου ως Εκτελεστικό Μέλος και Αναπληρώτρια του Διευθύνοντος Συμβούλου.
Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου η επιλογή των συγκεκριμένων προσώπων σχετίζεται με το άνοιγμα της κυβέρνησης προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, σε μια μορφή… προσκλητηρίου σε συστράτευση, συναίνεση και στήριξη στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εταίρους.
«Καλώ την αντιπολίτευση να συστρατευθεί, να στηρίξει την κυβέρνηση, για να αποκτήσει η χώρα κύρος και αξιοπρέπεια», είπε προχθές στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και αποφάσισε να κάνει το πρώτο βήμα καλής θέλησης σε ένα πόλεμο επικοινωνίας, αλλά και ουσίας, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, με στόχο να εξασφαλίσει τη συναίνεση της πρώην συγκυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) για τις θέσεις του στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Ωστόσο, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ και ήδη οι τοπικοί βουλευτές του κόμματος εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους, καθώς όπως υποστηρίζουν οι τρεις πρώην υφυπουργοί που τοποθετήθηκαν στα νέα ΔΣ συμμετείχαν στις μνημονιακές κυβερνήσεις και έχουν συμφωνήσει και ψηφίσει όλους τους μνημονιακούς νόμους. Από την πλευρά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι είναι φυσικό να μην υπάρχει απόλυτη ομοφωνία σε τέτοιες επιλογές.
Διαβάστε περισσότερα παρακάτω...
Καλή Πρωταπριλιά και καλό μήνα!
Πρωταπριλιά: Γιατί λέμε ψέματα; Πώς ξεκίνησε το έθιμο;
Η πρώτη Απριλίου, είναι μια ανεπίσημη γιορτή, που γιορτάζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Την ημέρα αυτή καλούμαστε, λόγω εθίμου, να πούμε αθώα ψεματάκια ή να κάνουμε ανώδυνες φάρσες.
Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό. Τρεις από αυτές, όμως, είναι οι επικρατέστερες.
Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο της πρωταπριλιάς ξεκίνησε από τη Γαλλία το 1564, όταν ο βασιλιάς Κάρολος ο 9ος διέταξε να μεταφερθεί η μέρα της Πρωτοχρονιάς από την 1η Απριλίου στην 1η Ιανουαρίου.
Μέχρι τότε, η αλλαγή του χρόνου ξεκινούσε την 25η Μαρτίου, λίγο μετά την εαρινή ισημερία, και όταν κορυφωνόταν το οκταήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων, δηλαδή την 1η Απριλίου, γινόταν η μετάβαση στο νέο έτος.
Με την υιοθέτηση λοιπόν του Γρηγοριανού ημερολογίου, το οποίο ο Πάπας Γρηγόριος ο 13ος λίγο αργότερα, το 1582, διέταξε με παπική βούλα να αντικαταστήσει το Ιουλιανό, ακολουθώντας τις οδηγίες της Συνόδου του Τρέντο (1545-1563), η έναρξη του έτους μεταφέρθηκε στην 1η Ιανουαρίου.
Ωστόσο, είτε επειδή τα νέα άργησαν να φτάσουν σε όλα τα μέρη της Γαλλίας, είτε επειδή ορισμένοι δύστροποι αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τις προσταγές του βασιλιά, η 1η Απριλίου εξακολούθησε να αποτελεί γι' αυτούς την ημέρα αλλαγής του έτους.
Το αποτέλεσμα ήταν οι άλλοι να τους κοροϊδεύουν, αποκαλώντας τους «ψάρια του Απρίλη», επειδή αυτή την εποχή του χρόνου γίνεται η μετάβαση από τον ζωδιακό κύκλο των Ιχθύων. Τους έστελναν λοιπόν ψεύτικα δώρα, προσκλήσεις σε ανύπαρκτες γιορτές, κλπ. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο. Από τη Γαλλία το έθιμο ταξίδεψε στην Αγγλία τον 18ο αιώνα και από κει στην Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο.
Σύμφωνα με την δεύτερη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες. Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο κώδικας δεοντολογίας των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια, έγινε με το πέρασμα του χρόνου έθιμο. Έτσι εξηγείται, σύμφωνα με ορισμένους, το γεγονός ότι οι Γάλλοι ονομάζουν την Πρωταπριλιά «απριλιάτικα ψάρια».
Για άλλους οι πρωταπριλιάτικες φάρσες οφείλουν την ύπαρξή τους στη γιορτή της «Κοροϊδίας και του Ξεγελάσματος» της ρωμαϊκής θεάς Venus Aprilis, δηλαδή της Απριλίου Αφροδίτης, που έδινε το έναυσμα για απελευθέρωση του πνεύματος ταυτόχρονα με την οργιώδη απελευθέρωση της φύσης.
Η Πρωταπριλιά στην Ελλάδα
Το έθιμο αυτό, εμφανίζεται να εισάγεται στην Ελλάδα μέσω των ναυτικών που αγκυροβολούσαν στα ξένα λιμάνια, ενώ έγινε περισσότερο γνωστό το 1880, μέσω της «Εφημερίδας» του Κορομηλά και τελικά επικράτησε και έφτασε μέχρι τις μέρες μας.
Στην Ελλάδα διαφοροποιήθηκε το έθιμο και πήρε την γνωστή ελληνική χροιά. Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές της πατρίδας μας, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο. Στη Θράκη το βρόχινο νερό της Πρωταπριλιάς θεωρούταν θεραπευτικό και γι' αυτό το μάζευαν σε μπουκάλι και έπινε απ' αυτό ο άρρωστος.
Σύμφωνα με τον Έλληνα λαογράφο Λουκάτο το έθιμο αυτό αποτελεί ένα σκόπιμο "ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την όποια παραγωγή" όπως είναι η αρχή του μήνα τόσο για τον Μάρτιο, όσο και τον Απρίλιο υποχρεώνοντας πολλούς να λαμβάνουν διάφορα "αντίμετρα" (αλεξίκανα μέτρα). Επίσης και ο λαογράφος Γ. Μέγας συμφωνεί πως η πρωταπριλιάτικη "ψευδολογία" παραπλανά ελλοχεύουσες δυνάμεις του κακού, έτσι ώστε να θεωρείται από τον λαό ως σημαντικός όρος μαγνητικής ενέργειας (έλξης ή αποτροπής) για μια επικείμενη επιτυχία.
Περιστατικά
Τον προηγούμενο αιώνα, η τεχνολογία βοήθησε κάποιους να ξεγελάσουν χιλιάδες άτομα την ημέρα αυτή. Για παράδειγμα μια Αμερικάνικη εφημερίδα δημοσίευσε ένα άρθρο (στις αρχές του 20ού αιώνα), στο οποίο αναφερόταν ότι ο Τόμας Έντισον είχε εφεύρει μια μηχανή, η οποία μετέτρεπε το νερό σε κρασί. Οι μετοχές των εταιριών παρασκευής και διακίνησης οίνου, σημείωσαν κατακόρυφη πτώση στο χρηματιστήριο.
Ένα άλλο παράδειγμα μεγάλης πρωταπριλιάτικης φάρσας, είναι αυτή του δικτύου BBC το 1957. Τότε προβλήθηκε από το δίκτυο αυτό ένα ρεπορτάζ, στο οποίο Ιταλοί γεωργοί μάζευαν μακαρόνια από τα δέντρα που υποτίθεται ότι τα παράγουν.
Το 1980 το BBC ανακοίνωσε πως το ιστορικό ρολόι Big Ben θα λειτουργούσε πλέον με ψηφιακό μηχανισμό, για να δείχνει με ακρίβεια την ώρα. Όταν αναφέρθηκε ότι οι δείκτες του ρολογιού θα πωλούνταν στους τέσσερις πρώτους ακροατές που θα επικοινωνούσαν με τον σταθμό, «έσπασαν» τα τηλέφωνα…
Ο 79χρονος Ρίτσαρντ Νίξον, υποψήφιος πρόεδρος της Αμερικής εν έτει 1992! Με τη φάρσα αυτή τίμησε την Πρωταπριλιά εκείνης της χρονιάς αμερικανικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα. Το τηλεφωνικό κέντρο του σταθμού κατακλύστηκε από οργισμένους ακροατές, οι οποίοι είχαν ακούσει τον Νίξον να εγκαινιάζει την εκστρατεία του. Χρειάστηκαν 45 λεπτά για να μάθουν ότι επρόκειτο απλώς για ένα αστείο και ότι η φωνή ανήκε στον μίμο Rich Little…
Νηφάλιο ίντερνετ! Το 1994 αρκετοί έσπευσαν να συμμορφωθούν με υποτιθέμενη οδηγία που προέβλεπε πως θα συλλαμβανόταν οποιοσδήποτε σέρφαρε στο Διαδίκτυο… μεθυσμένος.
Το 1995 το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι βρέθηκε ο τάφος του Σωκράτη και μέσα σε αυτόν αμφορέας με ίχνη κώνειου. Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου, ενώ η αλήθεια αποκαταστάθηκε λίγες ώρες αργότερα… "Το αρχικό ψέμα" , παρόλα αυτά ειπώθηκε από τον Αριστοτέλη (Αναλυτικά πρότ. 66α 16: «Ο δε ψευδής λόγος γίνεται παρά το πρώτον ψεύδος»), που ήθελε να προφυλάξει από τα κακά συμπεράσματα που ακολουθούν μια πλανεμένη βασική σκέψη. Λέγεται σήμερα για ψέμα που μπορεί να έχει για επακόλουθο και άλλα.
Παρόμοια ρεπορτάζ συνεχίζονται μέχρι και σήμερα σχεδόν από το σύνολο των ΜΜΕ, που τις περισσότερες φορές αγγίζουν σημαντικά θέματα πολιτικής, οικονομίας, διασκέδασης, κ.λπ.
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω