Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές κινούνται σε τεντωμένο σχοινί με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν, η αυξανόμενη ένταση στην ανατολική Ουκρανία αποτελεί ισχυρό διαπραγματευτικό ατού για την Αθήνα η οποία βλέπει να αυξάνονται
Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές κινούνται σε τεντωμένο σχοινί με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν, η αυξανόμενη ένταση στην ανατολική Ουκρανία αποτελεί ισχυρό διαπραγματευτικό ατού για την Αθήνα η οποία βλέπει να αυξάνονται οι «σύμμαχοί» της στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ που δε θέλουν σε καμία περίπτωση μια νέα εστία αποσταθεροποίησης στην νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η προσέγγιση Ελλάδας - Ρωσίας στο ενεργειακό τομέα, έχει ενοχλήσει την Ουάσιγκτον η οποία κινείται ως σταθεροποιητικός παράγοντας ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Αθήνα πιέζοντας το Βερολίνο προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή στις διαπραγματεύσεις. Η αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου από τις συνεχιζόμενες μάχες στην ανατολική Ουκρανία, σε συνάρτηση με την επέλαση των τζιχαντιστών στην Μέση Ανατολή αναδεικνύουν την Ελλάδα ως όαση σταθερότητας που σε καμία περίπτωση Ευρώπη - ΗΠΑ δε θέλουν να αλλάξει το υπάρχον status quo και να δουν την Ελλάδα να αποχωρεί από το ευρώ και να πέφτει στην «αγκαλιά» της Ρωσίας.
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις όπως όλα δείχνουν θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους της, με την Αθήνα να βλέπει να αυξάνονται τα ατού της στο μπρα ντε φερ με τους πιστωτές της. Την ίδια ώρα Αυστρία και Ιταλία από τη δική τους πλευρά τονίζουν ότι είναι μέγιστο λάθος η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ζητώντας σε ανώτατο επίπεδο να βρεθεί λύση πιέζοντας τη γερμανίδα Κεγκελάριο.
«Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν οικονομικό και γεωπολιτικό λάθος», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Με διαφοροποιημένη στάση από άλλους Ευρωπαίους ηγέτες σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα εμφανίστηκε ο καγκελάριος της Αυστρίας. Ο Βέρνερ Φάιμαν σε συνέντευξή του τάχθηκε υπέρ μακροπρόθεσμης λύσης για την Ελλάδα, προτείνοντας συμφωνία επί ενός πακέτου μέτρων για τα επόμενα πέντε χρόνια, διάστημα κατά το οποίο να υπάρξει αναβολή πληρωμών, υπό αυστηρούς όρους.
Ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε χτες ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συζήτησαν το ελληνικό ζήτημα στη συνάντηση που είχαν στη Γερμανία. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να επιστρέψει στη βιώσιμη και μακροχρόνια ανάπτυξη.
Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της θα καταφέρουν να χαρτογραφήσουν την πορεία της χωρίς να προκαλέσουν αστάθεια στις διεθνείς αγορές. Η Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται σε κλοιό πιέσεων καθώς οι σύμμαχοί της την πιέζουν να δώσει λύση στο ελληνικό πρόβλημα, ωστόσο υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος της.
Σύμφωνα με τους Financial Times ηγετικά στελέχη της συγκυβέρνησης στη Γερμανία - ακόμα και πολιτικοί του SPD που έχουν επιδείξει θέσεις πιο κοντά στις ελληνικές κατά καιρούς σε σχέση με τους συντηρητικούς συναδέλφους τους - έχουν αρχίσει να γίνονται πιο ωμοί στις εκφράσεις τους κατηγορώντας την ελληνική κυβέρνηση για την κρίση.
Η εφημερίδα αναφέρει πως οποιοδήποτε πρόγραμμα διάσωσης και να παρουσιάσει η καγκελάριος Μέρκελ στη γερμανική Βουλή θα μπορούσε πλέον να αντιμετωπίσει ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο αντιδράσεων χωρίς την υπαναχωρήσεις της τελευταίας στιγμής από την Αθήνα.
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι στην πρόσφατη επικύρωση από το γερμανικό κοινοβούλιο της επέκτασης της δανειακής σύμβασης κατά τέσσερις μήνες, οι 29 από τις 32 ψήφους εναντίον της παράτασης προέρχονταν από την συγκυβέρνηση. «Από τότε οι 135 από τους 311 συντηρητικούς βουλευτές έχουν εγείρει ενδοιασμούς», σημειώνεται.
Σκληρή στάση από την G7
Το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου στον Πύργο Ελμάου της Βαυαρίας αναμένεται να απηχεί την αποφασιστικότητα των ηγετών της Δύσης κατά της στάσης του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στις συνομιλίες τους χθες για την Ουκρανία. Οι ηγέτες τάχθηκαν κυρίως υπέρ της διατήρησης των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.
Ο Λευκός Οίκος τόνισε την πλήρη «συμφωνία» του με το Βερολίνο «στο γεγονός ότι η διάρκεια των κυρώσεων θα πρέπει σαφώς να έχει σχέση με την πλήρη εφαρμογή από τη Ρωσία των συμφωνιών του Μινσκ», για την επίτευξη των οποίων είχαν προηγηθεί διαπραγματεύσεις τον Φεβρουάριο από την Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
«Η ΕΕ φοβάται μία κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία»
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προειδοποιήσει πως μία έξαρση των μαχών στην ανατολική Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει ένα «νέο σπιράλ» βίας και υπενθύμισε ότι οι ηγέτες της ΕΕ έχουν δηλώσει ότι μπορεί να σκληρύνουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Ρωσία.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Βερολίνο με τον ουκρανό ομόλογό του Πάβλο Κλίμκιν, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ είπε πως διακατέχεται από «μεγάλη ανησυχία» εξαιτίας της έξαρσης της βίας στην ανατολική Ουκρανία και έκανε έκκληση να σταματήσει μία νέα στρατιωτική κλιμάκωση.
Ο Στάινμαϊερ κάλεσε επίσης «όλα τα μέλη να επανέλθουν» στο πλαίσιο που όρισαν οι συμφωνίες του Μινσκ.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας κάλεσε από την πλευρά του για έναν άμεσο τερματισμό των μαχών στην ανατολική Ουκρανία.
Αναζωπυρώνονται οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία
Όπως παρατηρεί όμως η Le Monde, η μάχη της Μαρίνκα σηματοδοτεί μια νέα κλιμάκωση. Για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο, δεν πρόκειται μόνο για μια ανταλλαγή πυρών, αλλά για μια νέα επίθεση των ανταρτών με στόχο την κατάληψη νέων εδαφών. Οι αρχηγοί τους, άλλωστε, δεν έχουν κρύψει ποτέ την πρόθεσή τους να ανακαταλάβουν όλα τα εδάφη που έχασαν το περυσινό καλοκαίρι, δηλαδή να αποκτήσουν τον έλεγχο όλου του Ντονιέτσκ και του Λουχάνσκ.
Η ουκρανική πλευρά, πάλι, ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε εκ νέου το πυροβολικό της στην περιοχή αυτή του μετώπου, από την οποία το είχε αποσύρει με βάση τις συμφωνίες του Μινσκ.
Στις 27 Μαΐου, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα La Croix, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν μιλούσε για «υβριδική κατάπαυση του πυρός», μια αναφορά στον «υβριδικό πόλεμο» που διεξάγει εδώ και 14 μήνες η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας.
«Η Ρωσία οπλίζει τους αυτονομιστές της Ουκρανίας»
Την «ιδιαίτερη ευθύνη» της Ρωσίας για τον τερματισμό της βίας στην Ουκρανία, επισήμανε ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, με αφορμή τα νέα αιματηρά επεισόδια στην ανατολική Ουκρανία, που δείχνουν ότι η κατάπαυση του πυρός είναι «πολύ εύθραυστη», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Νορβηγία, την πρώτη του πρώην πρωθυπουργού στη χώρα του αφότου ανέλαβε επικεφαλής της Ατλαντικής Συμμαχίας, ο Στόλτενμπεργκ υποστήριξε ότι η Ρωσία είναι «πιο επιθετική», αλλά δεν αποτελεί «μια άμεση απειλή» για τις χώρες μέλη του NATO.
Όπως ακριβώς και οι ουκρανικές αρχές, η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία, η οποία έχει προσαρτήσει από το 2014 τη χερσόνησο της Κριμαίας, ότι υποστηρίζει με οπλισμό και εκπαίδευση τους φιλορώσους αυτονομιστές και ότι έχει αναπτύξει δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία, κάτι το οποίο η Μόσχα διαψεύδει κατηγορηματικά.
«Η Ρωσία έχει ιδιαίτερη ευθύνη διότι η Ρωσία υποστηρίζει τους αυτονομιστές, διότι η Ρωσία τους δίνει βαριά όπλα και διότι η Ρωσία έχει επίσης (σ.σ. αναπτύξει) στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία», επανέλαβε ο επικεφαλής του NATO.
«Έχουμε ακριβείς πληροφορίες ότι η Ρωσία είναι παρούσα στην ανατολική Ουκρανία και ότι παρέδωσε μεγάλες ποσότητες βαρέων, εξελιγμένων όπλων στους αυτονομιστές», επέμεινε. «Πυροβολικό, αντιαεροπορικά συστήματα, προηγμένα οπλικά συστήματα. Έχουν δώσει πάνω από 1.000 στοιχεία αυτού του είδους στους αυτονομιστές», διευκρίνισε ο ίδιος.
Ρέντσι: Οι μεταρρυθμίσεις από τον Τσίπρα πρέπει όμως να πραγματοποιηθούν
Στις διαπραγματεύσεις της χώρας μας με τους Θεσμούς αναφέρθηκε κατά συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, στο περιθώριο της συνόδου του G7 στην Γερμανία ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.
«Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν οικονομικό και γεωπολιτικό λάθος», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός. «Παράλληλα, όμως, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα πρέπει να κατανοήσει ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθούν» είπε ο κ. Ρέντσι και πρόσθεσε:
«Είπα στον Αλέξη ότι στηρίζουμε την Ελλάδα. Είναι, όμως, αδιανόητο οι ιταλοί που σταμάτησαν να πληρώνουν τις πρόωρες συντάξεις στους ιταλούς, να δεχθούν να τις πληρώνουν στους έλληνες. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που κάναμε και εμείς».
Ο Ματέο Ρέντσι, τέλος, υπογράμμισε ότι «από τα όσα είπαν σήμερα οι Γιούνκερ και Τουσκ, φαίνεται πως υπάρχει η δυνατότητα επίλυσης του όλου θέματος με λογική θέση από την Ευρώπη. Και από την συζήτηση που έγινε στο G7 προέκυψε ότι πρέπει να γίνει κάθε τι δυνατό, για να μην βγει η Ελλάδα από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα».
Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό του Twitter, δε, ο Ιταλός σαραντάχρονος πρωθυπουργός έγραψε: «καλό το πρώτο μέρος των εργασιών του G7 για την οικονομία. Σωστό να γίνουν δομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά χρειάζεται περισσότερη ανάπτυξη και επενδύσεις, στοπ με την λιτότητα».
Φάιμαν για Ελλάδα: Λύση 5ετίας με μέτρα και αναβολή πληρωμών υπό όρους
Με διαφοροποιημένη στάση από άλλους Ευρωπαίους ηγέτες σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα εμφανίστηκε ο καγκελάριος της Αυστρίας. Ο Βέρνερ Φάιμαν σε συνέντευξή του τάχθηκε υπέρ μακροπρόθεσμης λύσης για την Ελλάδα, προτείνοντας συμφωνία επί ενός πακέτου μέτρων για τα επόμενα πέντε χρόνια, διάστημα κατά το οποίο να υπάρξει αναβολή πληρωμών, υπό αυστηρούς όρους.
Συγκεκριμένα, ο Βέρνερ Φάιμαν ζητά «να βρεθεί επιτέλους μια μακροπρόθεσμη λύση», σημειώνοντας πως ο ίδιος προσωπικά θα καταβάλει μέσα στο επόμενο διάστημα εντατικότερες προσπάθειες για να βρεθεί μαζί με τους Ελληνες μια μόνιμη λύση, όπως είχε επιτευχθεί κατά την τραπεζική κρίση με την «ομπρέλα προστασίας».
Σε κυριακάτικη συνέντευξή του, ο αυστριακός καγκελάριος τονίζει πως η Ελλάδα με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να βγει από το ευρώ, «όμως γι αυτό θα πρέπει οι Έλληνες να βοηθηθούν μακροπρόθεσμα και όχι όπως γίνεται αυτή τη στιγμή μόνον από εβδομάδα σε εβδομάδα, κάτι που θυμίζει την κατάσταση ενός ο οποίος πνίγεται και βοηθείται μόνον για να ξεπεράσει το επόμενο κύμα, αλλά όχι για να βγει τελείως από το νερό».
Ο ίδιος πιστεύει ότι για μια τέτοια μόνιμη λύση απαιτείται ένα πακέτο μέτρων για τα επόμενα πέντε χρόνια και για αυτό το χρονικό διάστημα χρειάζεται ένα είδος αναβολής πληρωμών - κάτω από αυστηρούς κανόνες και όρους.
«Όχι πως οι Έλληνες θα πρέπει να μην πληρώσουν απολύτως τίποτε, αλλά θα πρέπει να τους δοθεί για αυτά τα πέντε χρόνια μια ευρεία αναβολή πληρωμών και κατόπιν θα πρέπει να καταστρωθεί μαζί τους ένα πακέτο που θα προβλέπει εξοικονομήσεις και μεταρρυθμίσεις, αλλά με κοινωνική διάσταση, που συγχρόνως θα καθιστά δυνατές επενδύσεις και ασφάλεια», συμπληρώνει στη συνέντευξή του ο Βέρνερ Φάιμαν.
Σύμφωνα με τον καγκελάριο και αρχηγό των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα αποτελούσε την πλέον ακριβή επιλογή και θα προέκυπτε ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλες χώρες. Όπως σημειώνει, όλο το κλίμα στην Ευρωζώνη θα ήταν καταστρεπτικό εάν η Ευρώπη γινόταν μια ήπειρος όπου χώρες πετάγονται έξω από το κοινό νόμισμα και αυτό θα κλόνιζε την εμπιστοσύνη σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ιδέα.
Politico: Πούτιν, Ισλάμ, ύφεση και Grexit οι μεγαλύτερες απειλές
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρωτοστατεί στη λίστα με τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια ισορροπία, σύμφωνα με σχετική παγκόσμια δημοσκόπηση του περιοδικού Politico με βασικό ερώτημα «ποιες είναι οι μεγάλες απειλές για τον πλανήτη».
Το Grexit είναι ανάμεσα στα κορυφαία θέματα που απασχολούν τους ανθρώπους του πλανήτη, αλλά δεν είναι το πρώτο, ούτε το μοναδικό. Όπως φαίνεται οι πιο ορατοί κίνδυνοι για την Ευρώπη μετά τον Πούτιν, είναι η οικονομική ύφεση, τα εξτρεμιστικά κόμματα, η κρίση μετανάστευσης, οι Ισλαμιστές τρομοκράτες, το Brexit, το Grexit και η διάλυση κρατών – πολιτειών.
Όπως αναφέρει το Politico, ο Ρώσος πρόεδρος αντιπροσωπεύει, μακράν, την πιο σοβαρή πρόκληση για την Ευρώπη αυτή τη στιγμή και ακολουθείται από τις ανησυχίες για την αδυναμία οικονομία του ευρωπαϊκού μπλοκ. Άλλα σοβαρά ζητήματα είναι η έξοδος της Αγγλίας από την ΕΕ, αλλά και η δυνητική έξοδος της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση.
Στη διατλαντική δημοσκόπηση έλαβαν μέρος μια ομάδα από 50 πολιτικούς και αναλυτές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ που ανήκουν σε όλο το πολιτικό φάσμα και αντιπροσωπεύουν διαφορετικές τάσεις.
Πηγή: sofokleousin.gr
Η προσέγγιση Ελλάδας - Ρωσίας στο ενεργειακό τομέα, έχει ενοχλήσει την Ουάσιγκτον η οποία κινείται ως σταθεροποιητικός παράγοντας ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Αθήνα πιέζοντας το Βερολίνο προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή στις διαπραγματεύσεις. Η αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου από τις συνεχιζόμενες μάχες στην ανατολική Ουκρανία, σε συνάρτηση με την επέλαση των τζιχαντιστών στην Μέση Ανατολή αναδεικνύουν την Ελλάδα ως όαση σταθερότητας που σε καμία περίπτωση Ευρώπη - ΗΠΑ δε θέλουν να αλλάξει το υπάρχον status quo και να δουν την Ελλάδα να αποχωρεί από το ευρώ και να πέφτει στην «αγκαλιά» της Ρωσίας.
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις όπως όλα δείχνουν θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους της, με την Αθήνα να βλέπει να αυξάνονται τα ατού της στο μπρα ντε φερ με τους πιστωτές της. Την ίδια ώρα Αυστρία και Ιταλία από τη δική τους πλευρά τονίζουν ότι είναι μέγιστο λάθος η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ζητώντας σε ανώτατο επίπεδο να βρεθεί λύση πιέζοντας τη γερμανίδα Κεγκελάριο.
«Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν οικονομικό και γεωπολιτικό λάθος», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Με διαφοροποιημένη στάση από άλλους Ευρωπαίους ηγέτες σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα εμφανίστηκε ο καγκελάριος της Αυστρίας. Ο Βέρνερ Φάιμαν σε συνέντευξή του τάχθηκε υπέρ μακροπρόθεσμης λύσης για την Ελλάδα, προτείνοντας συμφωνία επί ενός πακέτου μέτρων για τα επόμενα πέντε χρόνια, διάστημα κατά το οποίο να υπάρξει αναβολή πληρωμών, υπό αυστηρούς όρους.
Ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε χτες ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συζήτησαν το ελληνικό ζήτημα στη συνάντηση που είχαν στη Γερμανία. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να επιστρέψει στη βιώσιμη και μακροχρόνια ανάπτυξη.
Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της θα καταφέρουν να χαρτογραφήσουν την πορεία της χωρίς να προκαλέσουν αστάθεια στις διεθνείς αγορές. Η Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται σε κλοιό πιέσεων καθώς οι σύμμαχοί της την πιέζουν να δώσει λύση στο ελληνικό πρόβλημα, ωστόσο υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος της.
Σύμφωνα με τους Financial Times ηγετικά στελέχη της συγκυβέρνησης στη Γερμανία - ακόμα και πολιτικοί του SPD που έχουν επιδείξει θέσεις πιο κοντά στις ελληνικές κατά καιρούς σε σχέση με τους συντηρητικούς συναδέλφους τους - έχουν αρχίσει να γίνονται πιο ωμοί στις εκφράσεις τους κατηγορώντας την ελληνική κυβέρνηση για την κρίση.
Η εφημερίδα αναφέρει πως οποιοδήποτε πρόγραμμα διάσωσης και να παρουσιάσει η καγκελάριος Μέρκελ στη γερμανική Βουλή θα μπορούσε πλέον να αντιμετωπίσει ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο αντιδράσεων χωρίς την υπαναχωρήσεις της τελευταίας στιγμής από την Αθήνα.
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι στην πρόσφατη επικύρωση από το γερμανικό κοινοβούλιο της επέκτασης της δανειακής σύμβασης κατά τέσσερις μήνες, οι 29 από τις 32 ψήφους εναντίον της παράτασης προέρχονταν από την συγκυβέρνηση. «Από τότε οι 135 από τους 311 συντηρητικούς βουλευτές έχουν εγείρει ενδοιασμούς», σημειώνεται.
Σκληρή στάση από την G7
Το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου στον Πύργο Ελμάου της Βαυαρίας αναμένεται να απηχεί την αποφασιστικότητα των ηγετών της Δύσης κατά της στάσης του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στις συνομιλίες τους χθες για την Ουκρανία. Οι ηγέτες τάχθηκαν κυρίως υπέρ της διατήρησης των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.
Ο Λευκός Οίκος τόνισε την πλήρη «συμφωνία» του με το Βερολίνο «στο γεγονός ότι η διάρκεια των κυρώσεων θα πρέπει σαφώς να έχει σχέση με την πλήρη εφαρμογή από τη Ρωσία των συμφωνιών του Μινσκ», για την επίτευξη των οποίων είχαν προηγηθεί διαπραγματεύσεις τον Φεβρουάριο από την Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
«Η ΕΕ φοβάται μία κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία»
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προειδοποιήσει πως μία έξαρση των μαχών στην ανατολική Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει ένα «νέο σπιράλ» βίας και υπενθύμισε ότι οι ηγέτες της ΕΕ έχουν δηλώσει ότι μπορεί να σκληρύνουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Ρωσία.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Βερολίνο με τον ουκρανό ομόλογό του Πάβλο Κλίμκιν, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ είπε πως διακατέχεται από «μεγάλη ανησυχία» εξαιτίας της έξαρσης της βίας στην ανατολική Ουκρανία και έκανε έκκληση να σταματήσει μία νέα στρατιωτική κλιμάκωση.
Ο Στάινμαϊερ κάλεσε επίσης «όλα τα μέλη να επανέλθουν» στο πλαίσιο που όρισαν οι συμφωνίες του Μινσκ.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας κάλεσε από την πλευρά του για έναν άμεσο τερματισμό των μαχών στην ανατολική Ουκρανία.
Αναζωπυρώνονται οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία
Όπως παρατηρεί όμως η Le Monde, η μάχη της Μαρίνκα σηματοδοτεί μια νέα κλιμάκωση. Για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο, δεν πρόκειται μόνο για μια ανταλλαγή πυρών, αλλά για μια νέα επίθεση των ανταρτών με στόχο την κατάληψη νέων εδαφών. Οι αρχηγοί τους, άλλωστε, δεν έχουν κρύψει ποτέ την πρόθεσή τους να ανακαταλάβουν όλα τα εδάφη που έχασαν το περυσινό καλοκαίρι, δηλαδή να αποκτήσουν τον έλεγχο όλου του Ντονιέτσκ και του Λουχάνσκ.
Η ουκρανική πλευρά, πάλι, ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε εκ νέου το πυροβολικό της στην περιοχή αυτή του μετώπου, από την οποία το είχε αποσύρει με βάση τις συμφωνίες του Μινσκ.
Στις 27 Μαΐου, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα La Croix, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν μιλούσε για «υβριδική κατάπαυση του πυρός», μια αναφορά στον «υβριδικό πόλεμο» που διεξάγει εδώ και 14 μήνες η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας.
«Η Ρωσία οπλίζει τους αυτονομιστές της Ουκρανίας»
Την «ιδιαίτερη ευθύνη» της Ρωσίας για τον τερματισμό της βίας στην Ουκρανία, επισήμανε ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, με αφορμή τα νέα αιματηρά επεισόδια στην ανατολική Ουκρανία, που δείχνουν ότι η κατάπαυση του πυρός είναι «πολύ εύθραυστη», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Νορβηγία, την πρώτη του πρώην πρωθυπουργού στη χώρα του αφότου ανέλαβε επικεφαλής της Ατλαντικής Συμμαχίας, ο Στόλτενμπεργκ υποστήριξε ότι η Ρωσία είναι «πιο επιθετική», αλλά δεν αποτελεί «μια άμεση απειλή» για τις χώρες μέλη του NATO.
Όπως ακριβώς και οι ουκρανικές αρχές, η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία, η οποία έχει προσαρτήσει από το 2014 τη χερσόνησο της Κριμαίας, ότι υποστηρίζει με οπλισμό και εκπαίδευση τους φιλορώσους αυτονομιστές και ότι έχει αναπτύξει δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία, κάτι το οποίο η Μόσχα διαψεύδει κατηγορηματικά.
«Η Ρωσία έχει ιδιαίτερη ευθύνη διότι η Ρωσία υποστηρίζει τους αυτονομιστές, διότι η Ρωσία τους δίνει βαριά όπλα και διότι η Ρωσία έχει επίσης (σ.σ. αναπτύξει) στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία», επανέλαβε ο επικεφαλής του NATO.
«Έχουμε ακριβείς πληροφορίες ότι η Ρωσία είναι παρούσα στην ανατολική Ουκρανία και ότι παρέδωσε μεγάλες ποσότητες βαρέων, εξελιγμένων όπλων στους αυτονομιστές», επέμεινε. «Πυροβολικό, αντιαεροπορικά συστήματα, προηγμένα οπλικά συστήματα. Έχουν δώσει πάνω από 1.000 στοιχεία αυτού του είδους στους αυτονομιστές», διευκρίνισε ο ίδιος.
Ρέντσι: Οι μεταρρυθμίσεις από τον Τσίπρα πρέπει όμως να πραγματοποιηθούν
Στις διαπραγματεύσεις της χώρας μας με τους Θεσμούς αναφέρθηκε κατά συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, στο περιθώριο της συνόδου του G7 στην Γερμανία ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.
«Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν οικονομικό και γεωπολιτικό λάθος», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός. «Παράλληλα, όμως, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα πρέπει να κατανοήσει ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθούν» είπε ο κ. Ρέντσι και πρόσθεσε:
«Είπα στον Αλέξη ότι στηρίζουμε την Ελλάδα. Είναι, όμως, αδιανόητο οι ιταλοί που σταμάτησαν να πληρώνουν τις πρόωρες συντάξεις στους ιταλούς, να δεχθούν να τις πληρώνουν στους έλληνες. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που κάναμε και εμείς».
Ο Ματέο Ρέντσι, τέλος, υπογράμμισε ότι «από τα όσα είπαν σήμερα οι Γιούνκερ και Τουσκ, φαίνεται πως υπάρχει η δυνατότητα επίλυσης του όλου θέματος με λογική θέση από την Ευρώπη. Και από την συζήτηση που έγινε στο G7 προέκυψε ότι πρέπει να γίνει κάθε τι δυνατό, για να μην βγει η Ελλάδα από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα».
Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό του Twitter, δε, ο Ιταλός σαραντάχρονος πρωθυπουργός έγραψε: «καλό το πρώτο μέρος των εργασιών του G7 για την οικονομία. Σωστό να γίνουν δομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά χρειάζεται περισσότερη ανάπτυξη και επενδύσεις, στοπ με την λιτότητα».
Φάιμαν για Ελλάδα: Λύση 5ετίας με μέτρα και αναβολή πληρωμών υπό όρους
Με διαφοροποιημένη στάση από άλλους Ευρωπαίους ηγέτες σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα εμφανίστηκε ο καγκελάριος της Αυστρίας. Ο Βέρνερ Φάιμαν σε συνέντευξή του τάχθηκε υπέρ μακροπρόθεσμης λύσης για την Ελλάδα, προτείνοντας συμφωνία επί ενός πακέτου μέτρων για τα επόμενα πέντε χρόνια, διάστημα κατά το οποίο να υπάρξει αναβολή πληρωμών, υπό αυστηρούς όρους.
Συγκεκριμένα, ο Βέρνερ Φάιμαν ζητά «να βρεθεί επιτέλους μια μακροπρόθεσμη λύση», σημειώνοντας πως ο ίδιος προσωπικά θα καταβάλει μέσα στο επόμενο διάστημα εντατικότερες προσπάθειες για να βρεθεί μαζί με τους Ελληνες μια μόνιμη λύση, όπως είχε επιτευχθεί κατά την τραπεζική κρίση με την «ομπρέλα προστασίας».
Σε κυριακάτικη συνέντευξή του, ο αυστριακός καγκελάριος τονίζει πως η Ελλάδα με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να βγει από το ευρώ, «όμως γι αυτό θα πρέπει οι Έλληνες να βοηθηθούν μακροπρόθεσμα και όχι όπως γίνεται αυτή τη στιγμή μόνον από εβδομάδα σε εβδομάδα, κάτι που θυμίζει την κατάσταση ενός ο οποίος πνίγεται και βοηθείται μόνον για να ξεπεράσει το επόμενο κύμα, αλλά όχι για να βγει τελείως από το νερό».
Ο ίδιος πιστεύει ότι για μια τέτοια μόνιμη λύση απαιτείται ένα πακέτο μέτρων για τα επόμενα πέντε χρόνια και για αυτό το χρονικό διάστημα χρειάζεται ένα είδος αναβολής πληρωμών - κάτω από αυστηρούς κανόνες και όρους.
«Όχι πως οι Έλληνες θα πρέπει να μην πληρώσουν απολύτως τίποτε, αλλά θα πρέπει να τους δοθεί για αυτά τα πέντε χρόνια μια ευρεία αναβολή πληρωμών και κατόπιν θα πρέπει να καταστρωθεί μαζί τους ένα πακέτο που θα προβλέπει εξοικονομήσεις και μεταρρυθμίσεις, αλλά με κοινωνική διάσταση, που συγχρόνως θα καθιστά δυνατές επενδύσεις και ασφάλεια», συμπληρώνει στη συνέντευξή του ο Βέρνερ Φάιμαν.
Σύμφωνα με τον καγκελάριο και αρχηγό των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα αποτελούσε την πλέον ακριβή επιλογή και θα προέκυπτε ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλες χώρες. Όπως σημειώνει, όλο το κλίμα στην Ευρωζώνη θα ήταν καταστρεπτικό εάν η Ευρώπη γινόταν μια ήπειρος όπου χώρες πετάγονται έξω από το κοινό νόμισμα και αυτό θα κλόνιζε την εμπιστοσύνη σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ιδέα.
Politico: Πούτιν, Ισλάμ, ύφεση και Grexit οι μεγαλύτερες απειλές
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρωτοστατεί στη λίστα με τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια ισορροπία, σύμφωνα με σχετική παγκόσμια δημοσκόπηση του περιοδικού Politico με βασικό ερώτημα «ποιες είναι οι μεγάλες απειλές για τον πλανήτη».
Το Grexit είναι ανάμεσα στα κορυφαία θέματα που απασχολούν τους ανθρώπους του πλανήτη, αλλά δεν είναι το πρώτο, ούτε το μοναδικό. Όπως φαίνεται οι πιο ορατοί κίνδυνοι για την Ευρώπη μετά τον Πούτιν, είναι η οικονομική ύφεση, τα εξτρεμιστικά κόμματα, η κρίση μετανάστευσης, οι Ισλαμιστές τρομοκράτες, το Brexit, το Grexit και η διάλυση κρατών – πολιτειών.
Όπως αναφέρει το Politico, ο Ρώσος πρόεδρος αντιπροσωπεύει, μακράν, την πιο σοβαρή πρόκληση για την Ευρώπη αυτή τη στιγμή και ακολουθείται από τις ανησυχίες για την αδυναμία οικονομία του ευρωπαϊκού μπλοκ. Άλλα σοβαρά ζητήματα είναι η έξοδος της Αγγλίας από την ΕΕ, αλλά και η δυνητική έξοδος της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση.
Στη διατλαντική δημοσκόπηση έλαβαν μέρος μια ομάδα από 50 πολιτικούς και αναλυτές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ που ανήκουν σε όλο το πολιτικό φάσμα και αντιπροσωπεύουν διαφορετικές τάσεις.
Πηγή: sofokleousin.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω