Τα μέτρα-φωτιά που θα πάρει η κυβέρνηση. Το πλήρες κείμενο της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής. Με τη συμφωνία να αποτελεί πλέον αδιαμφισβήτητα θρυαλλίδα ευρύτατων πολιτικών εξελίξεων, ενώ ενισχύονται πλέον οι πιθανότητες κοινωνικών εκρήξεων
Τα μέτρα-φωτιά που θα πάρει η κυβέρνηση
Το πλήρες κείμενο της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής
Με τη συμφωνία να αποτελεί πλέον αδιαμφισβήτητα θρυαλλίδα ευρύτατων πολιτικών εξελίξεων, ενώ ενισχύονται πλέον οι πιθανότητες κοινωνικών εκρήξεων, η χώρα οδηγείται αναπόφευκτα σε περιδίνηση με άγνωστες συνέπειες...
Η δυναμική που αναπτύσσουν οι πολιτικές εξελίξεις είναι απρόβλεπτη καθώς η κοινωνία ξεπερνώντας το σοκ της αποφυγής εξόδου από το ευρώ θα οδηγηθεί στο άλλο άκρο. Παρά τις εγγυήσεις του πρωθυπουργού για την αποκατάσταση του αισθήματος κοινωνικής δικαιοσύνης, σε αυτή τη φάση θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη η πολιτική διαχείριση του πακέτου. Υπ' αυτό το πρίσμα οι αντιδράσεις σε όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες αναμένονται έντονες, ενώ βέβαιη θεωρείται και η δημιουργία νέων σχηματισμών σε ολόκληρο το φάσμα.
Δρομολογημένη και επιβεβλημένη είναι εκ των καταστάσεων η αλλαγή το κυβερνητικού μείγματος και η αναδιάταξη των κοινοβουλευτικών ισορροπιών η οποία θα υλοποιηθεί πλέον αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. Μόλις περάσει η μεγάλη καταιγίδα στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει ανασχηματισμό υπό το πλαίσιο του σχηματισμού μιας κυβέρνησης ικανής να εφαρμόσει τη συμφωνία απολαμβάνοντας ευρεία κοινοβουλευτική στήριξη και με ικανά κοινωνικά ερείσματα.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προχωρήσει άμεσα σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης με την εισδοχή τουλάχιστον άμεσα ενός κυβερνητικού εταίρου και ενός ακόμα έμμεσα, ώστε να διευρυνθεί η κοινοβουλευτική στήριξη προς την κυβέρνηση. Στο τραπέζι παραμένει και το ενδεχόμενο δημιουργίας οικουμενικής κυβέρνησης υπό τον Αλέξη Τσίπρα αν οι διαφοροποιήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ξεπεράσουν τους 40 βουλευτές.
Έτσι πολιτικά ο Αλέξης Τσίπρας αυτό που κέρδισε με το Δημοψήφισμα ήταν η παραμονή του στον πρωθυπουργικό θώκο. Μετά όμως από τις διαρροές στη Βουλή και τη διάθεση όλων των μελών της Αριστερής Πλατφόρμας να μη στηρίξουν εφαρμοστικούς νόμους με νέα μέτρα, η αλλαγή του κοινοβουλευτικού μείγματος που στηρίζει την κυβέρνηση χαρακτηρίζεται επιβεβλημένη.
Ο ανασχηματισμός
Η λογική οικοδόμησης του νέου κυβερνητικού σχήματος είναι σαφώς διαφορετική από του προηγούμενου καθώς μέσα θα πρέπει να χωρέσει ένας –τουλάχιστον- ακόμα κυβερνητικός εταίρος, θα πρέπει να έχει πιο τεχνοκρατική χροιά για να καλύψει τις απαιτήσεις των εταίρων και να δίνει έμφαση στην αποτελεσματικότητα, την υλοποίηση και να έχει λιγότερες ιδεολογικές αναφορές.
Αν και άπαντες επικεντρώνονται στην αντικατάσταση των κυρίων Λαφαζάνη και Στρατούλη, στους άμεσους σχεδιασμούς, ώστε να χωρέσει και άλλος ένας τουλάχιστον κυβερνητικός εταίρος, είναι η απομάκρυνση του Θοδωρή Δρίτσα ο οποίος αντιτίθεται στην προαποφασισθείσα ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.
Παράλληλα αλλαγές θα υπάρξουν και στο οικονομικό επιτελείο καθώς και στη δομή της κυβέρνησης με στόχο την ενίσχυση τεχνοκρατών και την επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου και εύρυθμης λειτουργίας του κυβερνητικού μηχανισμού.
Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται η αναβάθμιση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με την ανάληψη νέων αρμοδιοτήτων και την εδραίωση του ανενεργού Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΠ), το οποίο από γενικό γραμματέα θα διαθέτει και task force ενός ανθρώπου από κάθε υπουργείο με υπεραρμοδιότητες ώστε να διευθετούνται με κεντρική ευθύνη σχεδιασμοί και υλοποιήσεις υψηλής σημασίας και διυπουργικής συνεργασίας.
Εκτός του κυβερνητικού σχήματος αναμένεται να βρεθεί και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος είχε στο παρελθόν αναφερθεί σε κατασχέσεις γερμανικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα, αναφέροντας ως παράδειγμα το Ινστιτούτο Γκαίτε.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες υπ' ατμόν βρίσκεται και ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, ενώ φαίνεται ότι διασώζεται ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Βέβαιη θεωρείται η αντικατάσταση ενός εκ των Γιώργου Κατρούγκαλου, Γιάννη Πανούση και Μαρίας Κόλλια - Τσαρουχά.
Το πολιτικό σκηνικό
Μετά την αναδιάταξη του κυβερνητικού σκηνικού σε διαδικασία εκ βάθρων ανακατατάξεων μπαίνει ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό, οι οποίες θα έχουν διάρκεια και θα πυροδοτήσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις.
Με το πολιτικό σκηνικό να αποτελεί πλέον κινούμενη άμμο η πιθανότητα πρόωρων εκλογών μετά την αποκατάσταση της λειτουργίας του συστήματος και τη διασφάλιση των χρημάτων για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας.
Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, ενίσχυση του ΚΚΕ, ανασύνθεση του χώρου του κέντρου με τη δημιουργία νέου ενωτικού σχήματος με τη συμμετοχή και του Γιώργου Παπανδρέου.
Αντιστοίχως οι διαδικασίες εντείνονται και στον χώρο της κεντροδεξιάς, όπου επισπεύδεται η εκλογή νέου προέδρου στη Νέα Δημοκρατία, το πρόσωπο του οποίου θα σηματοδοτήσει την πορεία που θα κινηθεί η παράταξη.
Αν εκλεγεί πρόσωπο όπως ο Μάκης Βορίδης τότε δεν αποκλείεται η δημιουργία και νέου φορέα στην κεντροδεξιά, στον οποίο θα συμμετάσχουν ακόμα και εν ενεργεία βουλευτές, πολυδιασπώντας το κοινοβούλιο.
Κοινωνικές εκρήξεις
Άρωμα κοινωνικής αναταραχής στην Ελλάδα φέρνει η νέα επώδυνη συμφωνία που πέτυχε ο Αλέξης Τσίπρας με τους εταίρους, καθώς επιβάλλεται ένα ιδιαίτερα σκληρό και πολιτικά μη διαχειρίσιμο πακέτο στον Αλέξη Τσίπρα. Αν και εξυπηρετεί το στόχο της βίαιης και εκ βάθρων αναδιάταξης πολιτικών, κοινοβουλευτικών και κυβερνητικών ισορροπιών και σχημάτων, εν τούτοις είναι πλέον εμφανές ότι θα οδηγήσει σε κοινωνικές εκρήξεις.
Αν και το πακέτο μπορεί να διαμορφωθεί ώστε να είναι πολιτικά αφομοιώσιμο και κοινωνικά ανεκτό, οι εταίροι και οι θεσμοί επιμένουν στην αναμόρφωση του κυβερνητικού σχήματος ως κυβέρνηση εθνικής ενότητας η τεχνοκρατών, παρέχοντας έτσι τα απαιτούμενα εχέγγυα για την υλοποίηση ενός νέου μεταρρυθμιστικού πακέτου.
Η εξάπλωση της κρίσης στα Βαλκάνια, τη Νότια Ευρώπη και η μετεξέλιξή της με χαρακτηριστικά κοινωνικής αναταραχής θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε άνοδο του αντιευρωπαϊσμού πρώτα μέσα στη Γερμανία, ενισχύοντας τα ακροδεξιά κόμματα, και εν συνεχεία στη Γαλλία. Ενώ και στην Ισπανία θα ανακοπεί η δυναμική των Podemos αλλά θα επανακάμψουν τα εθνικιστικά αποσχιστικά κόμματα δημιουργώντας μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που ενδεχομένως θα λύσει μια τόσο σκληρή πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά συμφωνία.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η κριτική του Der Spiegel το οποίο χαρακτηρίζει την πρόταση του Eurogroup κατάλογο με φρικαλεότητες προς την Ελλάδα.
Στην πραγματικότητα ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να αντιμετωπίσει μεθοδεύσεις του εγχώριου επιχειρηματικού και πολιτικού κατεστημένου, το οποίο όμως δεν κατάφερε να πείσει για τη δυνατότητά του να διαχειριστεί την κατάσταση παρά μόνο για την αδυναμία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να το πράξει.
Χρήστος Φράγκου
Αυτά είναι τα μέτρα-φωτιά που θα πάρει η κυβέρνηση
Αυστηρή προθεσμία μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου έχει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να περάσει προς ψήφιση στη Βουλή τη λίστα με τα προαπαιτούμενα μέτρα, που καλείται η Βουλή των Ελλήνων να νομοθετήσει, όπως τουλάχιστον προβλέπει η εισήγηση του Eurogroup προς τους ηγέτες των 19 χωρών-μελών της Ευρωζώνης.
Τα πρώτα μέτρα θα πρέπει να ενσωματωθούν και να ψηφιστούν άμεσα σε 6 νομοσχέδια, ως ελάχιστη ένδειξη αξιοπιστίας της κυβέρνησης προς τους δανειστές.
Τα νομοσχέδια θα αφορούν:
- Νέο καθεστώς στο ΦΠΑ,
- Ιδιωτικοποιήσεις,
- Κατάργηση πρόωρων συντάξεων,
- Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων,
- Κατάργηση των μονοπωλίων,
- «Πάγωμα» όλων των αλλαγών στις συλλογικές συμβάσεις μέχρι και τον Σεπτέμβριο.
Τα φορολογικά μέτρα είναι τα εξής:
Εισφορά αλληλεγγύης: Θα τεθεί σε ισχύ άμεσα και αναδρομικά από 1.1.2015. Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης αφορά στα εισοδήματα πάνω από 30.00 ευρώ, δεν αποκλείεται ωστόσο να επιβληθεί και στα χαμηλότερα εισοδήματα.
ΦΠΑ: Αυξάνεται από 1η Ιουλίου ο ΦΠΑ στα επεξεργασμένα τρόφιμα.
- Επίσης αυξάνονται τα εισιτήρια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, και τα εστιατόρια, ενώ εισάγεται ΦΠΑ στα ασφαλιστικά συμβόλαια.
- Όπως όλα δείχνουν το ειδικό καθεστώς στα νησιά που προέβλεπε μειωμένους συντελεστές κατά 30% θα καταργηθεί άμεσα και όχι από τον Οκτώβριο του 2015, που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.
Επιχειρήσεις: Αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 28% από 26%.
- Επίσης αυξάνεται η προκαταβολή φόρου στο 100%, από 80% που ισχύει.
- Αυξάνεται αναδρομικά και θα ισχύσει για τις δηλώσεις που υποβάλλονται αυτό το διάστημα ο νέος φόρος πολυτελείας ο οποίος διαμορφώνεται από το 10% στο 13% για Ι.Χ. άνω των 2.500 κ.ε., σκάφη αναψυχής (άνω των 5 μέτρων), πισίνες.
Αγρότες: Καταργούνται απαλλαγές και εξαιρέσεις για αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις. Αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησής τους στο 26%.
Συγκεκριμένα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν (και πολλά αποτελούν μέρος της 5ης αξιολόγησης του Μνημονίου ΙΙ που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ) είναι:
Βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος
Κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, χωρίς να αποκλείεται να ισχύσει και για όσους έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Γλιτώνουν τα βαρέα επαγγέλματα και γονείς παιδιών με αναπηρία. Το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα είναι στα 67 –ή 62 για όσους έχουν 40 χρόνια ασφάλισης.
Θέσπιση Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας
Για αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης (ειδικά σε θέματα κατασχέσεων, προσφυγών κλπ) προβλέπεται η αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και η καθιέρωση της διαμεσολάβησης και της «ηλεκτρονικής» δικαιοσύνης.
Διασφάλιση της νομικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ
Προβλέπεται η αλλαγή διοίκησης (λήγει η θητεία του προέδρου της κυρίου Γεωργίου) και εκπροσώπηση των θεσμών στην διοίκηση. Ανάλογη ρύθμιση εξετάζεται και για την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ώστε να λειτουργεί σαν Ανεξάρτητη Αρχή εκτός του υπουργείου Οικονομικών.
Πλήρης εφαρμογή της αυτόματης περικοπής δαπανών: η πρόταση Βαρουφάκη για αυτόματο «κόφτη» κονδυλίων όταν παρατηρούνται ελλείμματα, φαίνεται πως άρεσε στους δανειστές. Μένει να φανεί αν θα διασωθούν μισθοί και συντάξεις στο δημόσιο.
Υιοθέτηση της οδηγίας για Ανάκαμψη των τραπεζών: η πρόβλεψη αυτή θα ανοίγει νομικό παράθυρο ακόμα και για bail in στις τράπεζες, αρχικά από τους μετόχους και τους ομολογιούχους, αλλά ενδεχομένως και με κούρεμα καταθέσεων.
Ιδιωτικοποίηση στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ): με την διαδικασία πώλησης του ΑΔΜΗΕ έρχεται πιο κοντά και το ενδεχόμενο για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Αποφασιστική δράση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια: οι τράπεζες θα πρέπει είτε να επιδιώξουν την είσπραξη των οφειλών με κατασχέσεις κλπ είτε να «ματώσουν» και να ανακεφαλαιοποιηθούν.
Ανεξαρτησία του οργανισμού ιδιωτικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ: προβλέπεται αλλαγή στον τρόπο διοίκησης, αν και δεν φαντάζει σαν πιθανότερο το σενάριο για μεταφορά του Ταμείου στο Λουξεμβούργο ή η είσπραξη 50 δισ. ευρώ στα προσεχή χρόνια.
Εφαρμογή της εργαλειοθήκης (toolkit) του ΟΟΣΑ:
- Απελευθέρωση επαγγελμάτων όπως των συμβολαιογράφων, δικηγόρων, μηχανικών, φαρμακοποιών κλπ.
- Απελευθέρωση μεταφορών.
- Απελευθέρωση κλάδων του τουρισμού.
- Απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Το πλήρες κείμενο της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής
Στη δημοσιότητα δόθηκε η ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα μετά την βασανιστική μαραθώνια διαπραγμάτευση των 17 και πλέον ωρών.
Στο έγγραφο υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες για το Ταμείο των 50 δισ., αλλά και για το ότι το παρόν δεν είναι οριστική συμφωνία για ένταξη στο μηχανισμό του ESM.
Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης «χαιρετίζει τις δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών να νομοθετήσουν χωρίς καθυστέρηση μια πρώτη δέσμη μέτρων» τα οποία έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς.
Διαβάστε ολόκληρη τη συμφωνία στο συνημμένο αρχείο που ακολουθεί.
Euro Summit Statement, Brussels, 12 July 2015
Πηγή: sofokleousin.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω