Ιδιόρρυθμοι καριερίστες που ακολουθούν τυφλά εντολές, οι νέοι επικεφαλής των κλιμακίων. Με τις πολιτικές εξελίξεις να μετατίθενται από το Μαξίμου για τον Σεπτέμβριο, εκτός δραματικού απροόπτου, το πεδίο της έντασης μετατίθεται από αύριο, από τη Βουλή στα Υπουργεία
Ιδιόρρυθμοι καριερίστες που ακολουθούν
τυφλά εντολές, οι νέοι επικεφαλής των κλιμακίων
τυφλά εντολές, οι νέοι επικεφαλής των κλιμακίων
Με τις πολιτικές εξελίξεις να μετατίθενται από το Μαξίμου για τον Σεπτέμβριο, εκτός δραματικού απροόπτου, το πεδίο της έντασης μετατίθεται από αύριο, από τη Βουλή στα Υπουργεία, όπου καταφθάνουν τα κλιμάκια των θεσμών για να καταγράψουν την κατάσταση και να διαπραγματευτούν το πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα υιοθετήσει η Ελλάδα για να ξεκλειδώσει το δάνειο των 86 δισ. από τον ESM.
Αν και το Μαξίμου επιχειρεί να κρατήσει χαμηλά τους τόνους εν τούτοις η έλευση των τεχνικών κλιμακίων αναμένεται να προκαλέσει εκρήξεις και στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Τα κλιμάκια επιστρέφουν με στόχο να έχουν κλείσει τη συμφωνία για το νέο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι το τέλος Αυγούστου, ενώ το πραγματικό deadline που έχουν είναι η 15η Αυγούστου και όχι η 20η που θέτει η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η νέα επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου, έχει λάβει σαφείς οδηγίες από τον Πολ Τόμσεν να εμπλέξει τους υπουργούς στη διαδικασία αξιολόγησης και συμφωνίας επί των μεταρρυθμίσεων, τακτική που θα οδηγήσει σε εντάσεις. Οι περισσότεροι δεν θέλουν να βάλουν την υπογραφή τους σε αντιδημοφιλή μέτρα και περιμένουν από τον πρωθυπουργό να αναλάβει συλλογικά την ευθύνη.
Παρά το γεγονός ότι ο Γιώργος Χουλιαράκης παραμένει επικεφαλής των ελληνικών τεχνικών κλιμακίων και της συμμετοχής σε αυτά του Δημήτρη Λιάκου από την Αντιπροεδρία της κυβέρνησης, του Μιχάλη Νικολακάκη από το υπουργείο Ανάπτυξης και του Φραγκίσκου Κουτεντάκη, οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, εν τούτοις οι Θεσμοί έρχονται στην Ελλάδα για να συνδιαλλαγούν απευθείας με τα υπουργεία.
Οι τεχνικοί έλεγχοι σε αυτό το επίπεδο είναι ιδιαίτερα σκληροί και επίπονοι καθώς η τρόικα αποκτά άμεση πρόσβαση στον κρατικό μηχανισμό και απαιτείται από την πολιτική ηγεσία των υπουργείων να συνυπογράψει πορίσματα και αποφάσεις καθώς και να εισηγηθεί τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.
Το κλιμάκιο της τρόικας θα διοικείται από τους Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και ο Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν). Πρόκειται για ιδιαίτερα ιδιόρρυθμους καριερίστες που ακολουθούν τυφλά εντολές και απέχουν πολύ από το μοντέλο Μορς, Τόμσεν, Μαζούχ, οι οποίοι είχαν περιθώρια χειρισμών.
Προβληματικό είναι και το μοντέλο στελέχωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καθώς αποχωρεί από αυτό ο επικεφαλής οικονομολόγος, Ολιβιέρ Μπλανσάρ και αναλαμβάνει ο Μορίς Όμπσφελντ.
Τα πρόσωπα:
Το «ζόμπι» ή «νεκροθάφτης»
Ο Ράσμους Ρέφερ ανέλαβε καθήκοντα από τον Μάρτιο, αλλά ήδη κουβαλάει μία φήμη του «σκληρού» από την τριετή θητεία του στο σχέδιο διάσωσης της Πορτογαλίας. Σε αντίθεση με τον ήπιο και προσηνή Κλάους Μαζούχ, στην Πορτογαλία ο Ρέφερ απέκτησε το διόλου κολακευτικό προσωνύμιο «το ζόμπι» (έγινε και «μπλουζάκι» που πωλείτο στο διαδίκτυο).
Ο «μορφονιός»
O Ιρλανδός, Ντέκλαν Κοστέλο, είναι ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Μοσκοβισί που αντικατέστησε πέρυσι τον Μάιο τον Ματίας Μορς, ο οποίος αναβαθμίστηκε και αυτός στην Κομισιόν. Έχει και το προσωνύμιο «ο μορφονιός» - κάτι αντίστοιχο δηλαδή με τον «blue eyes» Πόουλ Τόμσεν.
Από τις συναντήσεις στο Παρίσι τον Σεπτέμβριο πέρυσι και μετά, αναδείχθηκε σε συντονιστή της ελληνικής Τρόικα, καθώς ήταν ο πρώτος και μόνος τροϊκανός που έκανε «on camera» επίσημες δηλώσεις για τις συζητήσεις με την κυβέρνηση, μετά τον Φεβρουάριο του 2011 οπότε «απαγορεύτηκε» στην Τρόικα να σχολιάζει την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Ο Κοστέλο έχει γνώση των ελληνικών πραγμάτων, καθώς συμμετείχε στην πρώτη αποστολή της ΕΕ που τον Απρίλιο του 2010 με επικεφαλής τον Σερβάς Ντερούζ είχε έλθει στην Ελλάδα για να συντάξει το πρώτο Μνημόνιο.
Καλύτερη γνώση όσων συμβαίνουν όμως στην Ελλάδα έχει ο «τοποτηρητής» του Κοστέλο και Νο 2 της αποστολής της Κομισιόν, ιταλικής καταγωγής, Γκαμπριέλε Τζουντίτσε.
Η γυναίκα του… πλούσιου γιατρού
Αν και θεωρείται έμπειρη τεχνοκράτης και πιο διαλλακτική από τον Ινδό, Ρισί Γκογιάλ. όσοι γνωρίζουν τη Ντέλια Βελκουλέσκου τη χαρακτηρίζουν κομάντο. Πρόκειται για σκληρή διαπραγματεύτρια με επιμονή και δογματισμούς. Γυναίκα καριέρας, μητέρα τριών παιδιών και σύζυγος του Ρουμάνου μεγαλογιατρού Βελκουλέσκου.
Η Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία έχει πολύ καλή γνώση τόσο της ελληνικής πραγματικότητας όσο και της εφαρμογής προγραμμάτων, καθώς ήταν επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα για το πρόγραμμα της Κύπρου.
Πριν από αυτή τη θέση, όμως, βρισκόταν στην ομάδα του Ταμείου που επέβλεπε το ελληνικό πρόγραμμα. Η ίδια, δε, ασχολούνταν με την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία προτού εφαρμοστεί το πρώτο Μνημόνιο, το 2010. Στο πλαίσιο των εκθέσεων που συνέτασσε το Ταμείο για την Ελλάδα στην προ-μνημονιακή εποχή, ήταν εκ των συντακτών έκθεσης που είχε δημοσιοποιηθεί το καλοκαίρι του 2009. Την έκθεση αυτή συνυπέγραφε, μεταξύ άλλων, και ο πρώην επικεφαλής του γραφείου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, κ. Μπ. Τράα.
Η νέα επικεφαλής του Ταμείου στην τρόικα θεωρείται έμπειρη τεχνοκράτης. Πάντως, στην Κύπρο τη θυμούνται για το «σκληρό» της πρόσωπο, ενώ σε ό,τι αφορά τα προηγούμενα προγράμματα της Ελλάδας, είχε σημαντική εμπλοκή στην κατάρτισή τους, και ειδικά στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.
Ο φεντεραλιστής
Ο διάδοχος του Γάλλου Ολιβιέρ Μπλανσάρ, Μορίς Όμπσφελντ, δεν είναι εύκολη περίπτωση αν και Αμερικανός και πρώην σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές πρόκειται για ρολίστα, χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις.
Είναι υπέρμαχος της δημοσιονομικής ένωσης της Ευρώπης, δηλαδή της πιστής και αυστηρής τήρησης των συμφώνων σταθερότητας, έχει εμμονή με το Δημόσιο χρέος και τη διαχείριση δαπανών.
Αντιμετωπίζει την πολιτική ως μέσο και την οικονομία ως σκοπό στα συγγράμματά του, ενώ είναι υπέρμαχος των σοκ.
Στη διεθνή κοινότητα των οικονομολόγων ο Όμπστφελντ είναι γνωστός για τα «Foundations of International Macroeconomics» και «International Economics», δύο εγχειρίδια για μεταπτυχιακούς φοιτητές που συνέγραψε το μεν πρώτο με τον γνωστό καθηγητή του Χάρβαρντ και άλλοτε επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ Κένεθ Ρογκόφ, το δε δεύτερο με τον νομπελίστα Πολ Κρούγκμαν και τον Μαρκ Μελίτζ. Η συγγραφική του καριέρα περιλαμβάνει περισσότερα από 100 άρθρα με αντικείμενο τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, τις διεθνείς οικονομικές κρίσεις, τις διεθνείς αγορές, τη νομισματική πολιτική.
Πηγή: sofokleousin.gr (Χρήστος Φράγκου)
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω