Η Τουρκία είναι σήμερα ένα καζάνι που βράζει μοιάζοντας με μια αφοπλισμένη χειροβομβίδα, ακριβώς δίπλα μας. Η κατάσταση στην Ελλάδα μετά την τρίτη κατά σειρά εκλογική διαδικασία μέσα στο 2015, αναμένεται -επιτέλους- να σταθεροποιηθεί. Αντίθετα, στην γειτονική Τουρκία η κατάσταση δεν είναι καθόλου
του Λεωνίδα Κουμάκη
Η Τουρκία είναι σήμερα ένα καζάνι που βράζει μοιάζοντας με μια αφοπλισμένη χειροβομβίδα, ακριβώς δίπλα μας.
Η κατάσταση στην Ελλάδα μετά την τρίτη κατά σειρά εκλογική διαδικασία μέσα στο 2015, αναμένεται -επιτέλους- να σταθεροποιηθεί. Αντίθετα, στην γειτονική Τουρκία η κατάσταση δεν είναι καθόλου, μα καθόλου καλή με μεγάλους κινδύνους για ολόκληρη την περιοχή – φυσικά και για την Ελλάδα.
Οι εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015 έκρυβαν μια αρνητική έκπληξη για τον επί 13 χρόνια παντοδύναμο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Παρά το 40,8% που συγκέντρωσε το κόμμα του (ΑΚΡ) δεν κατάφερε να συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, για πρώτη φορά μετά το 2002, ούτε να υλοποιήσει το σχέδιο μετατροπής της Τουρκικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας σε προσωπική, Προεδρική εξουσία. Βασική αιτία υπήρξε η εντυπωσιακή είσοδος στην Τουρκική εθνοσυνέλευση του φιλοκουρδικού HDP το οποίο κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας δέχθηκε, στα γραφεία ή στις συγκεντρώσεις του, περισσότερες από 140 επιθέσεις με νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες (Σχετικό είναι το άρθρο της 7ης Ιουνίου 2015 με τίτλο "Τουρκία: Δύσκολοι καιροί ακόμα και για σουλτάνους...").
Παρά την ισχυρή ψυχρολουσία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να δίνει την αίσθηση ενός σουλτάνου με απεριόριστα δικαιώματα σε υπηκόους, γείτονες και κρατική περιουσία. Η επικίνδυνη αυτή για την ειρήνη και την ασφάλεια νοοτροπία, σε μια περιοχή που ήδη φλέγεται, δημιουργεί εκρηκτικές καταστάσεις που είναι απόλυτα αναγκαίο να καταγράφουμε και να παρακολουθούμε προσεκτικά.
Ας θυμηθούμε λοιπόν το ημερολόγιο των εξελίξεων από την επόμενη των Τουρκικών εκλογών της 7ης Ιουνίου 2015 μέχρι σήμερα, χαρτογραφώντας την επικίνδυνη πορεία μέχρι τις επόμενες, επαναληπτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 2015 οι οποίες οριστικοποιήθηκαν αφού απέτυχε, όπως ακριβώς αναμενόταν, ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ) με κάποιο από τα άλλα τρία κόμματα του Τουρκικού κοινοβουλίου:
26 Ιουνίου 2015: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας έμμεσα στις κατηγορίες του φιλοκουρδικού κόμματος HDP της Τουρκίας ότι παρέχει υποστήριξη στο Ισλαμικό Κράτος, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την πρόοδο που σημειώνουν οι κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία, επισημαίνοντας ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει ποτέ τη δημιουργία Κουρδικού κράτους στη Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. «Όποιο και να είναι το τίμημα που θα πληρώσουμε, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ τη δημιουργία ενός νέου κράτους στα νότια σύνορά μας, στη βόρεια Συρία». Οι δηλώσεις αυτές, σύμφωνα με το Reuters, έγιναν στα πλαίσια δείπνου το βράδυ της Παρασκευής 26 Ιουνίου 2015.
29 Ιουνίου 2015: Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της αγγλόφωνης «K» Μπουράκ Μπεγκντίλ, πρέσβης χώρας της ΕΕ στην Άγκυρα δήλωσε πως «Δεν αποτελεί μυστικό πως η Τουρκία είναι γόνιμο έδαφος για τη δράση των τζιχαντιστών. Η Τουρκία δηλώνει πως πολεμά το Ισλαμικό Κράτος. Ίσως και να το πράττει, αλλά το πράττει περιστασιακά και απρόθυμα». Ο ανταποκριτής σημειώνει πως τον περασμένο μήνα ο Τούρκος Χουσεΐν Μουσταφά Περί, ο οποίος πολεμούσε στις τάξεις των τζιχαντιστών και αιχμαλωτίσθηκε από Κούρδους της Συρίας, αποκάλυψε πως το Ισλαμικό Κράτος στρατολογεί εντός της Τουρκίας και πως εκτελεί βομβιστικές επιθέσεις κατά κουρδικών στόχων εντός του τουρκικού εδάφους. Τα τουρκικά φιλοκυβερνητικά μέσα εκθειάζουν συνεχώς τους τζιχαντιστές και επιτίθενται στους Κούρδους. Υπάρχουν και πρωτοσέλιδα που αναφέρουν πως οι Κούρδοι είναι πιο επικίνδυνοι από τους τζιχαντιστές.
30 Ιουνίου 2015: Μια εξαιρετικά ύποπτη «επίθεση φιλίας» προς την Ελλάδα καταγράφηκε τόσο από τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, (σε ομιλία του στην ΚΟ του ΑΚΡ είπε μεταξύ πολλών άλλων «Για να ξεπεράσει η Ελλάδα την οικονομική κρίση, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, να πράξουμε ό,τι χρειαστεί στους τομείς τουρισμού και εμπορίου»), όσο και από τον Ιμπραχήμ Καλίν, εκπρόσωπο της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας «Θα βοηθήσουμε την Ελλάδα αν μας το ζητήσει». Η «επίθεση φιλίας», λίγες μέρες πριν από το δημοψήφισμα που έγινε στην Ελλάδα στις 5 Ιουλίου 2015, ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα μονομερούς «ηρεμίας» στα δυτικά σύνορα της Τουρκίας, εν όψει εξελίξεων στα ανατολικά της.
9 Ιουλίου 2015: Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας και Εξωτερικής Πολιτικής της Βουλής της Περσίας, Μανσούρ Χακικατπούρ, προέβη σε μια ασυνήθιστα σκληρή προειδοποίηση προς την Τουρκία: «Μην επιθυμείτε να μετατραπεί η Συρία σε ομαδικό τάφο Τούρκων στρατιωτών! Γιατί αυτό θα γίνει αν εισβάλετε στη χώρα». Ο Μανσούρ Χακικατπούρ χαρακτήρισε «καθαρή τρέλα» τυχόν λήψη μιας τέτοιας απόφασης και εκτίμησε ότι αυτή θα επιστρέψει μπούμεραγκ στον Τουρκικό στρατό. Σύμφωνα πάντως με δημοσιεύματα Τουρκικού τύπου, η Τουρκική ΜΙΤ προκειμένου να αποτρέψει την δημιουργία συριακού Κουρδιστάν και να αποκόψει τους Κούρδους της Συρίας από τους Κούρδους της Τουρκίας, προτείνει την κατάληψη της Λαττάκειας μέσα στην Συρία και την δημιουργία τουρκόφωνου κράτους - μαριονέτα στην Β. Συρία. Η ενέργεια σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί με το πρόσχημα της δημιουργίας «ζώνης ασφαλείας» την οποία ζητά επισήμως και επίμονα η Τουρκία από τους συμμάχους της.
20 Ιουλίου 2015: Βομβιστική επίθεση με άγνωστους δράστες και ύποπτους στόχους σημειώθηκε στις 12 το μεσημέρι, στην Τουρκική πόλη Σουρούτς που βρίσκεται στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. Η βομβιστική επίθεση έγινε σε πολιτιστικό κέντρο την ώρα που δινόταν συνέντευξη τύπου για την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης Κουρδικής πόλης Κομπάνι με την δημιουργία, μεταξύ πολλών άλλων, παιδικού σταθμού και βιβλιοθήκης. Η τρομοκρατική επίθεση σκόρπισε τον θάνατο σε 32 νέους ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 100, μεταξύ των οποίων 10 παιδιά και 4 μωρά. Η επίθεση αποδόθηκε από την Τουρκία στο Ισλαμικό Κράτος δίνοντας την «επίσημη» αφορμή για τις αεροπορικές επιδρομές που ακολούθησαν.
25 Ιουλίου 2015: Η Τουρκία ενημέρωσε τα Ηνωμένα Έθνη για την έναρξη αεροπορικών επιδρομών κατά του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία οι οποίοι ξεκίνησαν από την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015. Με την «μικρή» διαφορά ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αεροπορικών επιδρομών άρχισαν να πραγματοποιούνται όχι σε στόχους του Ισλαμικού Κράτους αλλά σε κουρδικούς στόχους! Στην Κωνσταντινούπολη, διαδήλωση διαμαρτυρίας για τις Τουρκικές επιδρομές σε Συρία και Ιράκ, διαλύθηκε βιαίως με κανόνια νερού και δακρυγόνα ενώ απαγορεύτηκε αυστηρά η διεξαγωγή ανάλογης συγκέντρωσης την επομένη.
26 Ιουλίου 2015: Ο κύκλος αίματος συνεχίζεται μέσα στην Τουρκία: Δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 4 τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο Ντιγιάρμπακιρ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.
30 Ιουλίου 2015: Σύμφωνα με την Γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν επιχειρεί την σύνδεση του Κουρδικού κόμματος HDP με το PKK και την τρομοκρατία, στοχεύοντας στην εξασφάλιση αυτοδυναμίας στις επόμενες Τουρκικές εκλογές. Ο Τούρκος Πρόεδρος θεωρεί «αδύνατη» την συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας με το PKK και την «οπισθοχώρηση στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας», βάζοντας στην ίδια μοίρα το PKK με το Ισλαμικό Κράτος. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις των Κούρδων μέσα στην Τουρκία ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών Τούρκων στρατιωτών σε 8 και τους τραυματίες σε 10.
31 Ιουλίου 2015: Ένδεκα Τούρκοι μέλη ειδικών δυνάμεων του Στρατού σκοτώθηκαν και 11 ακόμη τραυματίστηκαν σε ενέδρα του ΡΚΚ στην πόλη Bazid του βόρειου Ιράκ. Η ενέδρα στήθηκε σε μια ομάδα που είχε διεισδύσει σε περιοχές του όρους Καντίλ φωτίζοντας με ειδικές συσκευές λέηζερ τους στόχους των Τουρκικών αεροπορικών επιδρομών. Ταυτόχρονα, ο διοικητής του σώματος των ένοπλων Κούρδων του ιρακινού Κουρδιστάν (Peshmerga) Mohsen Jafar Jamal οι οποίοι πολεμούν αποτελεσματικά τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε πως οι δυνάμεις του θα αγωνιστούν στο πλευρό του ΡΚΚ εναντίον της Τουρκίας. Την ίδια μέρα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ιράν Hasan Firuzabadi δήλωσε πως «το μέτωπο που άνοιξε η Τουρκία με τους Κούρδους θα προκαλέσει λουτρό αίματος με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ίδια».
1 Αυγούστου 2015: Σύμφωνα με το κυβερνητικό, Τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή 260 περίπου Κούρδοι μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίσθηκαν σε διάστημα μιας εβδομάδας από τις επιδρομές της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας εναντίον βάσεων των ανταρτών. Ο Brendan O' Neill (άρθρα του δημοσιεύονται σε ΗΠΑ, Αγγλία, Αυστραλία κ.α.) σε άρθρο του στην Βρετανική Telegraph Blogs γράφει πως «Η Δύση προδίδει τους Κούρδους και επιτρέπει τη σφαγή τους» σημειώνοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Την προηγούμενη Παρασκευή, μετά από διαπραγματεύσεις μηνών με τις ΗΠΑ, η Τουρκία εξαπέλυσε την πρώτη της αεροπορική επιδρομή κατά του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία. Λίγες ώρες αργότερα άρχισε να βομβαρδίζει στο βόρειο Ιράκ, όχι όμως το ΙΚ, αλλά το ΡΚΚ. ΗΠΑ και Τουρκία θεωρούν το ΡΚΚ τρομοκρατική οργάνωση. Ο Τούρκος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τις επιθέσεις, ταυτίζοντας το ΡΚΚ με το ΙΚ. Η θεώρηση αυτή όμως είναι ηθικά στρεβλή. Η ταύτιση αυτή μεταξύ μιας ακραίας βάρβαρης οργάνωσης που ξεπήδησε κατευθείαν από τον Μεσαίωνα και μιας οργάνωσης που επιδιώκει τη δημιουργία μιας κουρδικής πατρίδας αποτελεί στρέβλωση. Ότι και να πιστεύει κανείς για το ΡΚΚ, απλώς δεν μπορεί να υπάρξει σύνδεση μεταξύ των Κούρδων και του ΙΚ, το οποίο λεηλατεί, καταστρέφει ακόμα και αρχαιολογικούς θησαυρούς, αποκεφαλίζει σε Ιράκ και Συρία. Ορισμένοι δυτικοί αναλυτές αναφέρουν πως η Τουρκία βομβαρδίζει μόνο το ΡΚΚ και όχι, αδιάκριτα, όλες τις κουρδικές ομάδες στο βόρειο Ιράκ, δικαιολογώντας την στάση των δυτικών ηγετών».
6 Αυγούστου 2015: Ο Ρώσος Πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ μιλώντας στην Αίγυπτο, κατά την διάρκεια των εγκαινίων της νέας διώρυγας του Σουέζ, ξεκαθάρισε πως «οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στο ιρακινό Κουρδιστάν, με στόχους τα στρατόπεδα του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) είναι παράνομες όπως και κάθε στρατιωτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Ιράκ» συμπληρώνοντας πως « Η Ρωσία δεν θα μείνει απαθής στους παράνομους βομβαρδισμούς Συρίας και Ιράκ από την Τουρκία».
7 Αυγούστου 2015: Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ Αραμπί, καταδίκασε τις τουρκικές επιθέσεις κατά του ΡΚΚ και κάλεσε Τουρκία και Ιράκ να εντείνουν τη μεταξύ τους συνεργασία με σκοπό τη διατήρηση της ειρήνης και στις δύο χώρες. Η Άγκυρα κατηγόρησε τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου πως δεν αντέδρασε με τον ίδιο τρόπο όταν το ΡΚΚ είχε ανακηρύξει αυτόνομες ορισμένες περιοχές του Ιράκ.
17 Αυγούστου 2015: Σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Ισλαμικό Κράτος, Τούρκος μαχητής της οργάνωσης, μιλώντας άπταιστα την τουρκική γλώσσα ζήτησε την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, κατηγορώντας τον πρόεδρο Ερντογάν ότι βοηθά τους Δυτικούς «σταυροφόρους», τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και τους άθεους του ΡΚΚ! Στον πόλεμο που διεξάγεται στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας οι μυστικές υπηρεσίες οργιάζουν με αποτέλεσμα να μην πιστεύει εύκολα κανείς τίποτα από όσα γνωστοποιούνται.
19 Αυγούστου 2015: Σε έξι περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας οι Κούρδοι ανακήρυξαν αυτοκυβέρνηση με το σύστημα των καντονιών, δηλαδή κάτι αντίστοιχο με την αυτόνομη επικράτεια του ιρακινού Κουρδιστάν αλλά και με την αυτοκυβέρνηση που έχουν καταφέρει στη βόρεια Συρία, στην περιοχή της Ροζάβα, δηλαδή στο δυτικό Κουρδιστάν. Σε ανακοίνωση της Ένωσης Κοινοτήτων Κουρδιστάν αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής: «Το AKP επιτίθεται με αγριότητα στην απόφαση του κουρδικού λαού για αυτοκυβέρνηση που πρόσφατα διακηρύχθηκε ως απάντηση στην καταπίεση, στις συλλήψεις και στις επιθέσεις που στοχεύουν να τσακίσουν τη δημοκρατική θέληση του κουρδικού λαού. Επιπροσθέτως στην αποτυχία του να κάνει ένα βήμα προς τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας, το AKP προσπαθεί να συνθλίψει την τοπική δημοκρατική διακυβέρνηση του κουρδικού λαού».
22 Αυγούστου 2015: Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ ζήτησε από την Τουρκία να συμμετάσχει στις αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους και να ελέγξει καλύτερα τα σύνορά της ώστε να σταματήσει η ροή ισλαμιστών εθελοντών προς Συρία και Ιράκ. Ο Αμερικανός υπουργός εξήρε την απόφαση της Τουρκίας να επιτρέψει τη χρήση των βάσεων του Ινσιρλίκ στις δυνάμεις της συμμαχίας τονίζοντας όμως πως αυτό «Δεν είναι αρκετό».
29 Αυγούστου 2015: Το HPG, ο στρατιωτικός βραχίονας του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) ανακοίνωσε τις απώλειες του πολέμου που διεξάγει ενάντια στο Τουρκικό κράτος στον ένα περίπου μήνα μαχών. Σύμφωνα με τους Κούρδους, 42 Κούρδοι μαχητές έχουν σκοτωθεί σε μάχες και βομβαρδισμούς της τουρκικής αεροπορίας, ενώ το ίδιο διάστημα έχουν σκοτωθεί 394 Τούρκοι στρατιώτες, 16 Αστυνομικοί και 61 ασφαλίτες. Αντίθετα, σύμφωνα με τις Τουρκικές αρχές έχουν σκοτωθεί 814 μαχητές του PKK και 57 Τούρκοι στρατιώτες και αστυνομικοί. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στην Τουρκία είναι το γεγονός ότι οι συνήθως πομπώδεις εκδηλώσεις για την επέτειο της 30ης Αυγούστου (νίκης των Τούρκων κατά του Ελληνικού στρατού στην Μικρασιατική Καταστροφή του 1922) φέτος πραγματοποιήθηκαν σε πολύ χαμηλούς τόνους σε ένδειξη πένθους.
11 Σεπτεμβρίου 2015: Η Ένωση Κοινοτήτων Κουρδιστάν (KCK - Kurdistan Communities Union), κάλεσε σε ολοκληρωτική αντίσταση του Κουρδικού λαού εναντίον του Τουρκικού κράτους και των δυνάμεων ασφαλείας, κηρύττοντας εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα μέχρι τελικής πτώσης. Η Ένωση Κοινοτήτων Κουρδιστάν καλεί όλους τους Κούρδους να συμμετάσχουν στη μεγάλη Πορεία Ελευθερίας προς την Τσίζρε, η οποία εκφράζει την αλληλεγγύη του Κουρδικού λαού προς την πόλη που δέχεται ολοκληρωτική επίθεση από τον τουρκικό Στρατό.
14 Σεπτεμβρίου 2015: Η Τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στα γραφεία του περιοδικού Nokta, το τελευταίο τεύχος του οποίου κυκλοφόρησε με εξώφυλλο μια σέλφι (προϊόν φωτομοντάζ) όπου απεικονίζεται ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να χαμογελάει με φόντο το φέρετρο ενός στρατιώτη. Το εξώφυλλο σατιρίζει την πρωτοφανή δήλωση του Ερντογάν ότι «οι οικογένειες των στρατιωτών που σκοτώθηκαν από τους Κούρδους αντάρτες θα μπορούσαν να είναι χαρούμενες καθώς τα παιδιά τους έπεσαν ως μάρτυρες!». Το περιοδικό κατασχέθηκε ενώ ο Ύπατος Αρμοστής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μούιζνιεκς δήλωσε πως «αυτό δεν κάνει τίποτα άλλο από το να επιδεινώνει την ήδη ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία στο θέμα της ελευθερίας της έκφρασης».
Συμπέρασμα: Η Ελλάδα πρέπει να παρακολουθεί με σχολαστική επαγρύπνηση και προσοχή τις εξελίξεις στην Τουρκία. Η ευκολία με την οποία η Τουρκική ΜΙΤ στήνει αιματηρές «επιχειρήσεις» για να εξυπηρετήσει τα σχέδια της, προκαλεί ανατριχίλα. Για τον επιπρόσθετο λόγο ότι η Τουρκία είναι σήμερα ένα καζάνι που βράζει μοιάζοντας με μια αφοπλισμένη χειροβομβίδα, ακριβώς δίπλα μας.
Η κοινωνική πολυδιάσπαση των δεκάδων εθνοτήτων της Τουρκίας εκδηλώνεται με την εμφάνιση της διαφορετικότητας τους ολοένα και εντονότερα. Οι ισλαμιστές βρίσκονται σε μια εκρηκτική αντιπαράθεση με τους κοσμικούς. Οι εκσυγχρονιστές που βλέπουν το μέλλον της Τουρκίας μέσα στην πολιτισμένη Ευρώπη βρίσκονται σε διαρκή αντιπαράθεση με τους παραδοσιακούς που θέλουν να παραμείνουν για πάντα στην Ανατολή. Τα εκατομμύρια των Αλεβιτών μάχονται με τους Σουνίτες οι οποίοι τους θεωρούν περιθωριακούς πολίτες τρίτης κατηγορίας. Και το πιο σημαντικό: Το Κουρδικό πρόβλημα είναι και πάλι στο προσκήνιο, πιο αιματηρό και πιο πολύπλοκο από ποτέ. Σύμφωνα με τον Κούρδο συγγραφέα και δημοσιογράφο Τζεμίλ Τουράν που ζει στην Ελλάδα, οι Κούρδοι της Τουρκίας ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια - επί πλέον, 10 εκατομμύρια ζουν στην Περσία, 4 εκ. στο Ιράκ, 3 εκ. στην Συρία, 1 εκ. σε κράτη της πρώην Σ. Ένωσης, 100 χιλ. στον Λίβανο και 900 χιλ στην Ευρώπη, σύνολο 40 περίπου εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς πατρίδα!
Ο Ρ.Τ. Ερντογάν μετά την απώλεια της ανεξέλεγκτης παντοδυναμίας του τον Ιούνιο του 2015, επέλεξε τον πόλεμο κατά των Κούρδων σαν πολιτική διέξοδο που θα τον οδηγήσει, την 1η Νοεμβρίου 2015, στον απόλυτο έλεγχο της εξουσίας με την μέθοδο της τρομοκρατίας των ψηφοφόρων που εμπιστεύτηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας ένα φιλοκουρδικό κόμμα. Η πρωτοφανής πόλωση για την συσπείρωση της εκλογικής του βάσης είναι κάτι που το κάνει χωρίς κανένα δισταγμό:
Το 2013 τσάκισε με βιαιότητα τους διαδηλωτές στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης κατηγορώντας το Ισραήλ και την Δύση για συνομωσία. Χαρακτήρισε «τρομοκράτη» τον πρώην πνευματικό του καθοδηγητή Φετουλάχ Γκιουλέν, για να κουκουλώσει την μετατροπή του Τουρκικού κράτους σε προσωπική, κερδοφόρα επιχείρηση της οικογένειας του.
Υιοθέτησε μια νέο-οθωμανική θεώρηση των εξωτερικών σχέσεων της Τουρκίας με αποτέλεσμα να έχει κάτι περισσότερο από προβληματικές σχέσεις με την Συρία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τη Λιβύη, την Υεμένη, την Περσία, την Αρμενία. Να μην διατηρεί καθόλου διπλωματικές σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία επιμένοντας σε θέσεις 100% αντίθετες με αυτές που προσπαθεί να επιβάλλει στους Κούρδους μέσα στην Τουρκία με τα όπλα. Οι μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία) αλλά και οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν πλέον την Τουρκία με πρωτοφανή δυσπιστία.
Είναι άγνωστο αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα καταφέρει τελικά, για μια ακόμα φορά, να επιβάλλει την κυριαρχία του με κάθε κόστος. Οι επιδρομές εναντίον των Κούρδων μπορεί να ήταν αποτελεσματικές πριν από 20 χρόνια, σήμερα όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Οι Κούρδοι δεν πολεμούν πλέον στα βουνά, αλλά κυρίως στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας και στις νοτιοδυτικές επαρχίες που κατοικούνται μόνο από Κούρδους.
Ο Τουρκικός λαός φαίνεται να αντιλαμβάνεται καθαρά πως ο πόλεμος εναντίον των Κούρδων αποτελεί πολιτική επιλογή του Ερντογάν που σχετίζεται με τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου προκειμένου να εξυπηρετηθεί, με κάθε κόστος, ο νέο-οθωμανικός μεγαλοϊδεατισμός.
Οι αυξανόμενοι νεκροί Τούρκοι στρατιώτες σε ένα πόλεμο χωρίς καμιά προοπτική, μέχρι στιγμής δεν έχουν επηρεάσει το εκλογικό σώμα της Τουρκίας. Στην τελευταία δημοσκόπηση (Σεπτέμβριος 2015) του τηλεοπτικού δικτύου CNN Turk το φιλοκουρδικό HDP κρατάει σταθερά την δύναμη του (13%), ενώ η υποστήριξη προς το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν αυξήθηκε ελαφρά στο 41,4% (από 40,9%).
Εάν οι τάσεις αυτές διατηρηθούν και τον Οκτώβριο, δεν αποκλείεται καθόλου το φιλοκουρδικό κόμμα HDP να χαρακτηριστεί αιφνιδιαστικά «τρομοκρατική οργάνωση» ώστε να εξασφαλιστεί με σιγουριά η εκλογική πλειοψηφία που θέλει ο αδίστακτος νέο-σουλτάνος της Τουρκίας.
Σε μια τέτοια όμως περίπτωση, το εσωτερικό χάος στην Τουρκία είναι περισσότερο πιθανό από ποτέ...
koumakis.analyst.gr
Η Τουρκία είναι σήμερα ένα καζάνι που βράζει μοιάζοντας με μια αφοπλισμένη χειροβομβίδα, ακριβώς δίπλα μας.
Η κατάσταση στην Ελλάδα μετά την τρίτη κατά σειρά εκλογική διαδικασία μέσα στο 2015, αναμένεται -επιτέλους- να σταθεροποιηθεί. Αντίθετα, στην γειτονική Τουρκία η κατάσταση δεν είναι καθόλου, μα καθόλου καλή με μεγάλους κινδύνους για ολόκληρη την περιοχή – φυσικά και για την Ελλάδα.
Οι εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015 έκρυβαν μια αρνητική έκπληξη για τον επί 13 χρόνια παντοδύναμο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Παρά το 40,8% που συγκέντρωσε το κόμμα του (ΑΚΡ) δεν κατάφερε να συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, για πρώτη φορά μετά το 2002, ούτε να υλοποιήσει το σχέδιο μετατροπής της Τουρκικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας σε προσωπική, Προεδρική εξουσία. Βασική αιτία υπήρξε η εντυπωσιακή είσοδος στην Τουρκική εθνοσυνέλευση του φιλοκουρδικού HDP το οποίο κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας δέχθηκε, στα γραφεία ή στις συγκεντρώσεις του, περισσότερες από 140 επιθέσεις με νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες (Σχετικό είναι το άρθρο της 7ης Ιουνίου 2015 με τίτλο "Τουρκία: Δύσκολοι καιροί ακόμα και για σουλτάνους...").
Παρά την ισχυρή ψυχρολουσία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να δίνει την αίσθηση ενός σουλτάνου με απεριόριστα δικαιώματα σε υπηκόους, γείτονες και κρατική περιουσία. Η επικίνδυνη αυτή για την ειρήνη και την ασφάλεια νοοτροπία, σε μια περιοχή που ήδη φλέγεται, δημιουργεί εκρηκτικές καταστάσεις που είναι απόλυτα αναγκαίο να καταγράφουμε και να παρακολουθούμε προσεκτικά.
Ας θυμηθούμε λοιπόν το ημερολόγιο των εξελίξεων από την επόμενη των Τουρκικών εκλογών της 7ης Ιουνίου 2015 μέχρι σήμερα, χαρτογραφώντας την επικίνδυνη πορεία μέχρι τις επόμενες, επαναληπτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 2015 οι οποίες οριστικοποιήθηκαν αφού απέτυχε, όπως ακριβώς αναμενόταν, ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ) με κάποιο από τα άλλα τρία κόμματα του Τουρκικού κοινοβουλίου:
26 Ιουνίου 2015: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας έμμεσα στις κατηγορίες του φιλοκουρδικού κόμματος HDP της Τουρκίας ότι παρέχει υποστήριξη στο Ισλαμικό Κράτος, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την πρόοδο που σημειώνουν οι κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία, επισημαίνοντας ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει ποτέ τη δημιουργία Κουρδικού κράτους στη Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. «Όποιο και να είναι το τίμημα που θα πληρώσουμε, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ τη δημιουργία ενός νέου κράτους στα νότια σύνορά μας, στη βόρεια Συρία». Οι δηλώσεις αυτές, σύμφωνα με το Reuters, έγιναν στα πλαίσια δείπνου το βράδυ της Παρασκευής 26 Ιουνίου 2015.
29 Ιουνίου 2015: Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της αγγλόφωνης «K» Μπουράκ Μπεγκντίλ, πρέσβης χώρας της ΕΕ στην Άγκυρα δήλωσε πως «Δεν αποτελεί μυστικό πως η Τουρκία είναι γόνιμο έδαφος για τη δράση των τζιχαντιστών. Η Τουρκία δηλώνει πως πολεμά το Ισλαμικό Κράτος. Ίσως και να το πράττει, αλλά το πράττει περιστασιακά και απρόθυμα». Ο ανταποκριτής σημειώνει πως τον περασμένο μήνα ο Τούρκος Χουσεΐν Μουσταφά Περί, ο οποίος πολεμούσε στις τάξεις των τζιχαντιστών και αιχμαλωτίσθηκε από Κούρδους της Συρίας, αποκάλυψε πως το Ισλαμικό Κράτος στρατολογεί εντός της Τουρκίας και πως εκτελεί βομβιστικές επιθέσεις κατά κουρδικών στόχων εντός του τουρκικού εδάφους. Τα τουρκικά φιλοκυβερνητικά μέσα εκθειάζουν συνεχώς τους τζιχαντιστές και επιτίθενται στους Κούρδους. Υπάρχουν και πρωτοσέλιδα που αναφέρουν πως οι Κούρδοι είναι πιο επικίνδυνοι από τους τζιχαντιστές.
30 Ιουνίου 2015: Μια εξαιρετικά ύποπτη «επίθεση φιλίας» προς την Ελλάδα καταγράφηκε τόσο από τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, (σε ομιλία του στην ΚΟ του ΑΚΡ είπε μεταξύ πολλών άλλων «Για να ξεπεράσει η Ελλάδα την οικονομική κρίση, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, να πράξουμε ό,τι χρειαστεί στους τομείς τουρισμού και εμπορίου»), όσο και από τον Ιμπραχήμ Καλίν, εκπρόσωπο της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας «Θα βοηθήσουμε την Ελλάδα αν μας το ζητήσει». Η «επίθεση φιλίας», λίγες μέρες πριν από το δημοψήφισμα που έγινε στην Ελλάδα στις 5 Ιουλίου 2015, ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα μονομερούς «ηρεμίας» στα δυτικά σύνορα της Τουρκίας, εν όψει εξελίξεων στα ανατολικά της.
9 Ιουλίου 2015: Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας και Εξωτερικής Πολιτικής της Βουλής της Περσίας, Μανσούρ Χακικατπούρ, προέβη σε μια ασυνήθιστα σκληρή προειδοποίηση προς την Τουρκία: «Μην επιθυμείτε να μετατραπεί η Συρία σε ομαδικό τάφο Τούρκων στρατιωτών! Γιατί αυτό θα γίνει αν εισβάλετε στη χώρα». Ο Μανσούρ Χακικατπούρ χαρακτήρισε «καθαρή τρέλα» τυχόν λήψη μιας τέτοιας απόφασης και εκτίμησε ότι αυτή θα επιστρέψει μπούμεραγκ στον Τουρκικό στρατό. Σύμφωνα πάντως με δημοσιεύματα Τουρκικού τύπου, η Τουρκική ΜΙΤ προκειμένου να αποτρέψει την δημιουργία συριακού Κουρδιστάν και να αποκόψει τους Κούρδους της Συρίας από τους Κούρδους της Τουρκίας, προτείνει την κατάληψη της Λαττάκειας μέσα στην Συρία και την δημιουργία τουρκόφωνου κράτους - μαριονέτα στην Β. Συρία. Η ενέργεια σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί με το πρόσχημα της δημιουργίας «ζώνης ασφαλείας» την οποία ζητά επισήμως και επίμονα η Τουρκία από τους συμμάχους της.
20 Ιουλίου 2015: Βομβιστική επίθεση με άγνωστους δράστες και ύποπτους στόχους σημειώθηκε στις 12 το μεσημέρι, στην Τουρκική πόλη Σουρούτς που βρίσκεται στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. Η βομβιστική επίθεση έγινε σε πολιτιστικό κέντρο την ώρα που δινόταν συνέντευξη τύπου για την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης Κουρδικής πόλης Κομπάνι με την δημιουργία, μεταξύ πολλών άλλων, παιδικού σταθμού και βιβλιοθήκης. Η τρομοκρατική επίθεση σκόρπισε τον θάνατο σε 32 νέους ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 100, μεταξύ των οποίων 10 παιδιά και 4 μωρά. Η επίθεση αποδόθηκε από την Τουρκία στο Ισλαμικό Κράτος δίνοντας την «επίσημη» αφορμή για τις αεροπορικές επιδρομές που ακολούθησαν.
25 Ιουλίου 2015: Η Τουρκία ενημέρωσε τα Ηνωμένα Έθνη για την έναρξη αεροπορικών επιδρομών κατά του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία οι οποίοι ξεκίνησαν από την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015. Με την «μικρή» διαφορά ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αεροπορικών επιδρομών άρχισαν να πραγματοποιούνται όχι σε στόχους του Ισλαμικού Κράτους αλλά σε κουρδικούς στόχους! Στην Κωνσταντινούπολη, διαδήλωση διαμαρτυρίας για τις Τουρκικές επιδρομές σε Συρία και Ιράκ, διαλύθηκε βιαίως με κανόνια νερού και δακρυγόνα ενώ απαγορεύτηκε αυστηρά η διεξαγωγή ανάλογης συγκέντρωσης την επομένη.
26 Ιουλίου 2015: Ο κύκλος αίματος συνεχίζεται μέσα στην Τουρκία: Δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 4 τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο Ντιγιάρμπακιρ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.
30 Ιουλίου 2015: Σύμφωνα με την Γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν επιχειρεί την σύνδεση του Κουρδικού κόμματος HDP με το PKK και την τρομοκρατία, στοχεύοντας στην εξασφάλιση αυτοδυναμίας στις επόμενες Τουρκικές εκλογές. Ο Τούρκος Πρόεδρος θεωρεί «αδύνατη» την συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας με το PKK και την «οπισθοχώρηση στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας», βάζοντας στην ίδια μοίρα το PKK με το Ισλαμικό Κράτος. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις των Κούρδων μέσα στην Τουρκία ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών Τούρκων στρατιωτών σε 8 και τους τραυματίες σε 10.
31 Ιουλίου 2015: Ένδεκα Τούρκοι μέλη ειδικών δυνάμεων του Στρατού σκοτώθηκαν και 11 ακόμη τραυματίστηκαν σε ενέδρα του ΡΚΚ στην πόλη Bazid του βόρειου Ιράκ. Η ενέδρα στήθηκε σε μια ομάδα που είχε διεισδύσει σε περιοχές του όρους Καντίλ φωτίζοντας με ειδικές συσκευές λέηζερ τους στόχους των Τουρκικών αεροπορικών επιδρομών. Ταυτόχρονα, ο διοικητής του σώματος των ένοπλων Κούρδων του ιρακινού Κουρδιστάν (Peshmerga) Mohsen Jafar Jamal οι οποίοι πολεμούν αποτελεσματικά τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε πως οι δυνάμεις του θα αγωνιστούν στο πλευρό του ΡΚΚ εναντίον της Τουρκίας. Την ίδια μέρα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ιράν Hasan Firuzabadi δήλωσε πως «το μέτωπο που άνοιξε η Τουρκία με τους Κούρδους θα προκαλέσει λουτρό αίματος με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ίδια».
1 Αυγούστου 2015: Σύμφωνα με το κυβερνητικό, Τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή 260 περίπου Κούρδοι μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίσθηκαν σε διάστημα μιας εβδομάδας από τις επιδρομές της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας εναντίον βάσεων των ανταρτών. Ο Brendan O' Neill (άρθρα του δημοσιεύονται σε ΗΠΑ, Αγγλία, Αυστραλία κ.α.) σε άρθρο του στην Βρετανική Telegraph Blogs γράφει πως «Η Δύση προδίδει τους Κούρδους και επιτρέπει τη σφαγή τους» σημειώνοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Την προηγούμενη Παρασκευή, μετά από διαπραγματεύσεις μηνών με τις ΗΠΑ, η Τουρκία εξαπέλυσε την πρώτη της αεροπορική επιδρομή κατά του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία. Λίγες ώρες αργότερα άρχισε να βομβαρδίζει στο βόρειο Ιράκ, όχι όμως το ΙΚ, αλλά το ΡΚΚ. ΗΠΑ και Τουρκία θεωρούν το ΡΚΚ τρομοκρατική οργάνωση. Ο Τούρκος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τις επιθέσεις, ταυτίζοντας το ΡΚΚ με το ΙΚ. Η θεώρηση αυτή όμως είναι ηθικά στρεβλή. Η ταύτιση αυτή μεταξύ μιας ακραίας βάρβαρης οργάνωσης που ξεπήδησε κατευθείαν από τον Μεσαίωνα και μιας οργάνωσης που επιδιώκει τη δημιουργία μιας κουρδικής πατρίδας αποτελεί στρέβλωση. Ότι και να πιστεύει κανείς για το ΡΚΚ, απλώς δεν μπορεί να υπάρξει σύνδεση μεταξύ των Κούρδων και του ΙΚ, το οποίο λεηλατεί, καταστρέφει ακόμα και αρχαιολογικούς θησαυρούς, αποκεφαλίζει σε Ιράκ και Συρία. Ορισμένοι δυτικοί αναλυτές αναφέρουν πως η Τουρκία βομβαρδίζει μόνο το ΡΚΚ και όχι, αδιάκριτα, όλες τις κουρδικές ομάδες στο βόρειο Ιράκ, δικαιολογώντας την στάση των δυτικών ηγετών».
6 Αυγούστου 2015: Ο Ρώσος Πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ μιλώντας στην Αίγυπτο, κατά την διάρκεια των εγκαινίων της νέας διώρυγας του Σουέζ, ξεκαθάρισε πως «οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στο ιρακινό Κουρδιστάν, με στόχους τα στρατόπεδα του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) είναι παράνομες όπως και κάθε στρατιωτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Ιράκ» συμπληρώνοντας πως « Η Ρωσία δεν θα μείνει απαθής στους παράνομους βομβαρδισμούς Συρίας και Ιράκ από την Τουρκία».
7 Αυγούστου 2015: Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ Αραμπί, καταδίκασε τις τουρκικές επιθέσεις κατά του ΡΚΚ και κάλεσε Τουρκία και Ιράκ να εντείνουν τη μεταξύ τους συνεργασία με σκοπό τη διατήρηση της ειρήνης και στις δύο χώρες. Η Άγκυρα κατηγόρησε τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου πως δεν αντέδρασε με τον ίδιο τρόπο όταν το ΡΚΚ είχε ανακηρύξει αυτόνομες ορισμένες περιοχές του Ιράκ.
17 Αυγούστου 2015: Σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Ισλαμικό Κράτος, Τούρκος μαχητής της οργάνωσης, μιλώντας άπταιστα την τουρκική γλώσσα ζήτησε την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, κατηγορώντας τον πρόεδρο Ερντογάν ότι βοηθά τους Δυτικούς «σταυροφόρους», τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και τους άθεους του ΡΚΚ! Στον πόλεμο που διεξάγεται στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας οι μυστικές υπηρεσίες οργιάζουν με αποτέλεσμα να μην πιστεύει εύκολα κανείς τίποτα από όσα γνωστοποιούνται.
19 Αυγούστου 2015: Σε έξι περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας οι Κούρδοι ανακήρυξαν αυτοκυβέρνηση με το σύστημα των καντονιών, δηλαδή κάτι αντίστοιχο με την αυτόνομη επικράτεια του ιρακινού Κουρδιστάν αλλά και με την αυτοκυβέρνηση που έχουν καταφέρει στη βόρεια Συρία, στην περιοχή της Ροζάβα, δηλαδή στο δυτικό Κουρδιστάν. Σε ανακοίνωση της Ένωσης Κοινοτήτων Κουρδιστάν αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής: «Το AKP επιτίθεται με αγριότητα στην απόφαση του κουρδικού λαού για αυτοκυβέρνηση που πρόσφατα διακηρύχθηκε ως απάντηση στην καταπίεση, στις συλλήψεις και στις επιθέσεις που στοχεύουν να τσακίσουν τη δημοκρατική θέληση του κουρδικού λαού. Επιπροσθέτως στην αποτυχία του να κάνει ένα βήμα προς τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας, το AKP προσπαθεί να συνθλίψει την τοπική δημοκρατική διακυβέρνηση του κουρδικού λαού».
22 Αυγούστου 2015: Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ ζήτησε από την Τουρκία να συμμετάσχει στις αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους και να ελέγξει καλύτερα τα σύνορά της ώστε να σταματήσει η ροή ισλαμιστών εθελοντών προς Συρία και Ιράκ. Ο Αμερικανός υπουργός εξήρε την απόφαση της Τουρκίας να επιτρέψει τη χρήση των βάσεων του Ινσιρλίκ στις δυνάμεις της συμμαχίας τονίζοντας όμως πως αυτό «Δεν είναι αρκετό».
29 Αυγούστου 2015: Το HPG, ο στρατιωτικός βραχίονας του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) ανακοίνωσε τις απώλειες του πολέμου που διεξάγει ενάντια στο Τουρκικό κράτος στον ένα περίπου μήνα μαχών. Σύμφωνα με τους Κούρδους, 42 Κούρδοι μαχητές έχουν σκοτωθεί σε μάχες και βομβαρδισμούς της τουρκικής αεροπορίας, ενώ το ίδιο διάστημα έχουν σκοτωθεί 394 Τούρκοι στρατιώτες, 16 Αστυνομικοί και 61 ασφαλίτες. Αντίθετα, σύμφωνα με τις Τουρκικές αρχές έχουν σκοτωθεί 814 μαχητές του PKK και 57 Τούρκοι στρατιώτες και αστυνομικοί. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στην Τουρκία είναι το γεγονός ότι οι συνήθως πομπώδεις εκδηλώσεις για την επέτειο της 30ης Αυγούστου (νίκης των Τούρκων κατά του Ελληνικού στρατού στην Μικρασιατική Καταστροφή του 1922) φέτος πραγματοποιήθηκαν σε πολύ χαμηλούς τόνους σε ένδειξη πένθους.
11 Σεπτεμβρίου 2015: Η Ένωση Κοινοτήτων Κουρδιστάν (KCK - Kurdistan Communities Union), κάλεσε σε ολοκληρωτική αντίσταση του Κουρδικού λαού εναντίον του Τουρκικού κράτους και των δυνάμεων ασφαλείας, κηρύττοντας εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα μέχρι τελικής πτώσης. Η Ένωση Κοινοτήτων Κουρδιστάν καλεί όλους τους Κούρδους να συμμετάσχουν στη μεγάλη Πορεία Ελευθερίας προς την Τσίζρε, η οποία εκφράζει την αλληλεγγύη του Κουρδικού λαού προς την πόλη που δέχεται ολοκληρωτική επίθεση από τον τουρκικό Στρατό.
14 Σεπτεμβρίου 2015: Η Τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στα γραφεία του περιοδικού Nokta, το τελευταίο τεύχος του οποίου κυκλοφόρησε με εξώφυλλο μια σέλφι (προϊόν φωτομοντάζ) όπου απεικονίζεται ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να χαμογελάει με φόντο το φέρετρο ενός στρατιώτη. Το εξώφυλλο σατιρίζει την πρωτοφανή δήλωση του Ερντογάν ότι «οι οικογένειες των στρατιωτών που σκοτώθηκαν από τους Κούρδους αντάρτες θα μπορούσαν να είναι χαρούμενες καθώς τα παιδιά τους έπεσαν ως μάρτυρες!». Το περιοδικό κατασχέθηκε ενώ ο Ύπατος Αρμοστής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μούιζνιεκς δήλωσε πως «αυτό δεν κάνει τίποτα άλλο από το να επιδεινώνει την ήδη ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία στο θέμα της ελευθερίας της έκφρασης».
Εξώφυλλο περιοδικού Nokta, Σεπτέμβριος 2015 |
Συμπέρασμα: Η Ελλάδα πρέπει να παρακολουθεί με σχολαστική επαγρύπνηση και προσοχή τις εξελίξεις στην Τουρκία. Η ευκολία με την οποία η Τουρκική ΜΙΤ στήνει αιματηρές «επιχειρήσεις» για να εξυπηρετήσει τα σχέδια της, προκαλεί ανατριχίλα. Για τον επιπρόσθετο λόγο ότι η Τουρκία είναι σήμερα ένα καζάνι που βράζει μοιάζοντας με μια αφοπλισμένη χειροβομβίδα, ακριβώς δίπλα μας.
Η κοινωνική πολυδιάσπαση των δεκάδων εθνοτήτων της Τουρκίας εκδηλώνεται με την εμφάνιση της διαφορετικότητας τους ολοένα και εντονότερα. Οι ισλαμιστές βρίσκονται σε μια εκρηκτική αντιπαράθεση με τους κοσμικούς. Οι εκσυγχρονιστές που βλέπουν το μέλλον της Τουρκίας μέσα στην πολιτισμένη Ευρώπη βρίσκονται σε διαρκή αντιπαράθεση με τους παραδοσιακούς που θέλουν να παραμείνουν για πάντα στην Ανατολή. Τα εκατομμύρια των Αλεβιτών μάχονται με τους Σουνίτες οι οποίοι τους θεωρούν περιθωριακούς πολίτες τρίτης κατηγορίας. Και το πιο σημαντικό: Το Κουρδικό πρόβλημα είναι και πάλι στο προσκήνιο, πιο αιματηρό και πιο πολύπλοκο από ποτέ. Σύμφωνα με τον Κούρδο συγγραφέα και δημοσιογράφο Τζεμίλ Τουράν που ζει στην Ελλάδα, οι Κούρδοι της Τουρκίας ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια - επί πλέον, 10 εκατομμύρια ζουν στην Περσία, 4 εκ. στο Ιράκ, 3 εκ. στην Συρία, 1 εκ. σε κράτη της πρώην Σ. Ένωσης, 100 χιλ. στον Λίβανο και 900 χιλ στην Ευρώπη, σύνολο 40 περίπου εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς πατρίδα!
Ο Ρ.Τ. Ερντογάν μετά την απώλεια της ανεξέλεγκτης παντοδυναμίας του τον Ιούνιο του 2015, επέλεξε τον πόλεμο κατά των Κούρδων σαν πολιτική διέξοδο που θα τον οδηγήσει, την 1η Νοεμβρίου 2015, στον απόλυτο έλεγχο της εξουσίας με την μέθοδο της τρομοκρατίας των ψηφοφόρων που εμπιστεύτηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας ένα φιλοκουρδικό κόμμα. Η πρωτοφανής πόλωση για την συσπείρωση της εκλογικής του βάσης είναι κάτι που το κάνει χωρίς κανένα δισταγμό:
Το 2013 τσάκισε με βιαιότητα τους διαδηλωτές στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης κατηγορώντας το Ισραήλ και την Δύση για συνομωσία. Χαρακτήρισε «τρομοκράτη» τον πρώην πνευματικό του καθοδηγητή Φετουλάχ Γκιουλέν, για να κουκουλώσει την μετατροπή του Τουρκικού κράτους σε προσωπική, κερδοφόρα επιχείρηση της οικογένειας του.
Υιοθέτησε μια νέο-οθωμανική θεώρηση των εξωτερικών σχέσεων της Τουρκίας με αποτέλεσμα να έχει κάτι περισσότερο από προβληματικές σχέσεις με την Συρία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τη Λιβύη, την Υεμένη, την Περσία, την Αρμενία. Να μην διατηρεί καθόλου διπλωματικές σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία επιμένοντας σε θέσεις 100% αντίθετες με αυτές που προσπαθεί να επιβάλλει στους Κούρδους μέσα στην Τουρκία με τα όπλα. Οι μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία) αλλά και οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν πλέον την Τουρκία με πρωτοφανή δυσπιστία.
Είναι άγνωστο αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα καταφέρει τελικά, για μια ακόμα φορά, να επιβάλλει την κυριαρχία του με κάθε κόστος. Οι επιδρομές εναντίον των Κούρδων μπορεί να ήταν αποτελεσματικές πριν από 20 χρόνια, σήμερα όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Οι Κούρδοι δεν πολεμούν πλέον στα βουνά, αλλά κυρίως στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας και στις νοτιοδυτικές επαρχίες που κατοικούνται μόνο από Κούρδους.
Ο Τουρκικός λαός φαίνεται να αντιλαμβάνεται καθαρά πως ο πόλεμος εναντίον των Κούρδων αποτελεί πολιτική επιλογή του Ερντογάν που σχετίζεται με τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου προκειμένου να εξυπηρετηθεί, με κάθε κόστος, ο νέο-οθωμανικός μεγαλοϊδεατισμός.
Οι αυξανόμενοι νεκροί Τούρκοι στρατιώτες σε ένα πόλεμο χωρίς καμιά προοπτική, μέχρι στιγμής δεν έχουν επηρεάσει το εκλογικό σώμα της Τουρκίας. Στην τελευταία δημοσκόπηση (Σεπτέμβριος 2015) του τηλεοπτικού δικτύου CNN Turk το φιλοκουρδικό HDP κρατάει σταθερά την δύναμη του (13%), ενώ η υποστήριξη προς το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν αυξήθηκε ελαφρά στο 41,4% (από 40,9%).
Εάν οι τάσεις αυτές διατηρηθούν και τον Οκτώβριο, δεν αποκλείεται καθόλου το φιλοκουρδικό κόμμα HDP να χαρακτηριστεί αιφνιδιαστικά «τρομοκρατική οργάνωση» ώστε να εξασφαλιστεί με σιγουριά η εκλογική πλειοψηφία που θέλει ο αδίστακτος νέο-σουλτάνος της Τουρκίας.
Σε μια τέτοια όμως περίπτωση, το εσωτερικό χάος στην Τουρκία είναι περισσότερο πιθανό από ποτέ...
koumakis.analyst.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω