Σε φιάσκο κατέληξε το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, αφού ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων διαφώνησαν στα περισσότερα σημεία, ενώ δεν βρέθηκε η χρυσή τομή για την καυτή πατάτα του ασφαλιστικού
Σε φιάσκο κατέληξε το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, αφού ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων διαφώνησαν στα περισσότερα σημεία, ενώ δεν βρέθηκε η χρυσή τομή για την καυτή πατάτα του ασφαλιστικού, με αποτέλεσμα το φλέγον ζήτημα να παραμένει στον αέρα...
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν βρήκε συμμάχους στη μαραθώνια συζήτηση, πράγμα που φαινόταν από την Παρασκευή όταν τηλεφώνησε στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης και εισέπραξε δυσπιστία και επιφυλακτικότητα. Στο συμβούλιο τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι ήταν το ασφαλιστικό - επί της ουσίας για το επερχόμενο μαχαίρι σε όλες τις συντάξεις, το προσφυγικό και η ψήφιση νέου εκλογικού νόμου από την παρούσα Βουλή.
Μόλις ολοκληρώθηκε το συμβούλιο, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου μίλησε στους δημοσιογράφους για του πού συμφώνησαν και πού τα έσπασαν οι πολιτικοί αρχηγοί. Από τα καρφιά του κ. Καμμένου δεν ξέφυγαν ούτε η Νέα Δημοκρατία, ούτε όμως και το ΠΑΣΟΚ.
Για το μεταναστευτικό
Ο κ. Καμμένος δήλωσε για το μεταναστευτικό: «Παρότι μέχρι τις 17:30 υπήρχε άτυπη συμφωνία, τελικά με εξαίρεση τη Νέα Δημοκρατία που φαίνεται να επικράτησε η άποψη των υποψήφιων του Σαμαρά, συμφωνήσαμε στα αιτήματα στην ΕΕ ότι το μεταναστευτικό αποτελεί διεθνές και όχι ελληνικό ζήτημα. Επίσης, ζητήσαμε να τεθεί οικονομική ενίσχυση από την ΕΕ. Ξεκαθαρίσαμε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα κοινών περιπολιών με την Τουρκία και είναι αναγκαία η συνδρομή της Frontex».
Για το θέμα της συνταγματικής μεταρρύθμισης
«Για πρώτη φορά συμφωνήσαμε στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν άμεσα στο νόμο περί ευθύνης υπουργών και την αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο. Η ΝΔ διαφώνησε».
Ασφαλιστικό
«Στο ασφαλιστικό η συμμαχία Σαμαρά - Βενιζέλου οδήγησε πάλι στη διαφοροποίηση των δύο κομμάτων σε σχέση με τη θέση όλων των άλλων πολιτικών αρχηγών. Προτίμησαν να προστατέψουν τις πολιτικές που οδήγησαν τα ταμεία σε αδιέξοδο. Ζητήσαμε λύση για τη μη περικοπή των συντάξεων και τα δύο κόμματα αρνήθηκαν το κοινό ανακοινωθέν», δήλωσε ο κ. Καμμένος.
Εξεταστική για το PSI προανήγγειλε ο Καμμένος
Αν και δεν βρισκόταν στην ατζέντα των θεμάτων των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Καμμένος εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου προανήγγειλε εξεταστική για το PSI.
Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών έξω από το Προεδρικό Μέγαρο:
Πλακιωτάκης: Η κυβέρνηση αναζητά σωσίβιο
«Προσήλθαμε με θεσμική συνέπεια και σοβαρές επιφυλάξεις για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα της δικής της πολιτικής, και αναζητά σωσίβιο σωτηρίας. Η ΝΔ δεν θα συμμετάσχει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα. Η βουλή είναι ο χώρος που συζητούνται όλα» είπε ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ.
Για το προσφυγικό ο κ. Πλακιωτάκης επέρριψε ευθύνη στην κυβέρνηση για την κατάσταση που δημιουργήθηκε. Για τα hot spot, ανέφερε πως από την ΝΔ «υπήρχαν επιφυλάξεις, αλλά από την στιγμή που η κυβέρνηση συμφώνησε, πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες».
Όσον αφορά τον εκλογικό νόμο, ο Γ. Πλακιωτάκης ανέφερε πως «δεν είναι θέμα πρώτης προτεραιότηταςείπε ο κ. Θεοδωράκης,.
Θεοδωράκης για Τσίπρα: Έλεγε ψέμματα για το ασφαλιστικό
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε μετά τη σύσκεψη πως τις όποιες προτάσεις για το ασφαλιστικό, το κόμμα του θα τις κάνει στη Βουλή και επέρριψε ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως πριν τις εκλογές έλεγε ψέμματα για τις συντάξεις.
«Το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη Βουλή. Περιμένουμε την κυβέρνηση να φέρει πρόταση. Θέλουμε ένα βιώσιμο σύστημα, χωρίς νέες περικοπές και νέα βάρη στον κόσμο της παραγωγής» είπε ο κ. Θεοδωράκης, χαρακτηρίζοντας το ασφαλιστικό ως ένα «τέρας που το πολιτικό σύστημα κρύβει κάτω από το χαλί».
Για το προσφυγικό ο κ. Θεοδωράκης επεσήμανε τις μεγάλες ευθύνες τις κυβέρνησης, καθώς οι ροές αυξήθηκαν και λόγω της ανευθυνότητας των υπουργών. «Συμφωνήσαμε όμως σε ένα κείμενο, καλώντας την ΕΕ να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα κυρίως στην Τουρκία», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
«Μετά από πρόταση μου», είπε ο κ. Θεοδωράκης, «έγινε δεκτό - πλην της ΝΔ που έκανε λόγο για ανάγκη ισχυρών κυβερνήσεων - ότι μπορεί αυτή η Βουλή να αλλάξει τον εκλογικό νόμο με ένα πιο αναλογικό σύστημα».
Τέλος, ο κ. Θεοδωράκης επανέλαβε ότι το Ποτάμι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως τρίτος πόλος. Είπε επίσης ότι η οικουμενική κυβέρνηση δεν είναι λύση για τη χώρα - τη χαρακτήρισε διέξοδο ελάχιστου κοινού παρανομαστή - και τόνισε ότι η μόνη διέξοδος είναι «κυβέρνηση εθνικής Ελλάδος», όπως είπε.
Γεννηματά: Σπέκουλα και παράκαμψη της Βουλής επιχείρησε ο Τσίπρας
«Ο Τσίπρας επιχείρησε εμπαιγμούς, σπέκουλα και παράκαμψη της Βουλής σήμερα», δήλωσε μετά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά. «Αν ο κύριος Τσίπρας δεν μπορεί να χειριστεί το Ασφαλιστικό ας το πει, είναι άλλης τάξεως ζήτημα αυτό», πρόσθεσε και επισήμανε ότι η παράταξή της έχει καταθέσει προτάσεις και πρέπει για το θέμα αυτό να αποφασίσει η Βουλή.
«Η χώρα έχει ανάγκη διάλογο και συνεννόηση που απαιτεί σοβαρότητα, ειλικρίνεια και αξιοπιστία», τόνισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, επισημαίνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν δίστασε, ούτε κρύφτηκε από τις ευθύνες του όταν έπρεπε».
«Τα επικοινωνιακά κόλπα δεν δίνουν λύσεις, αλλά αποτελούν εμπαιγμό του λαού», δήλωσε η κυρία Γεννηματά και συμπλήρωσε πως οι προτάσεις Τσίπρα παρακάμπτουν τη Βουλή και δεν έγιναν δεκτές.
Αναλυτικά, όσον αφορά στο προσφυγικό, η Φώφη Γεννηματά δήλωσε πως συμφωνήθηκε το πλαίσιο, για την Συνταγματική Αναθεώρηση πως χρειάζεται να γίνει και θα πρέπει η κυβέρνηση να ξεκινήσει τις διαδικασίες, ενώ επανέλαβε πως το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος.
«Το Ασφαλιστικό δεν συζητήθηκε καθόλου επί της ουσίας, και γι' αυτό δεν θα μπορούσε να υπάρχει κοινή ανακοίνωση», τόνισε η κυρία Γεννηματά που πρόσθεσε πως «έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας, αν ο κύριος Τσίπρας δεν μπορεί να το χειριστεί, ας το πει, είναι άλλης τάξεως ζήτημα».
«Εμείς δεν ψηφίζουμε μείωση συντάξεων, θα συζητηθεί στη Βουλή. Όσοι επιδιώκουν σπέκουλα ας δουλέψουν για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει μείωση», κατέληξε η κυρία Γεννηματά.
Λεβέντης: Ζήτησα οικουμενική κυβέρνηση
«Η Ένωση Κεντρώων ζήτησε τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης θεωρώντας ότι η χώρα πρέπει να περάσει στην λογική των συμμαχικών κυβερνήσεων. Αν δεν το καταλάβει αυτό ο Τσίπρας κακό του κεφαλιού του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Λεβέντης, μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα, ότι η σημερινή σύσκεψη είναι μια απόπειρα να τα δώσει όλα στους εταίρους στο θέμα του προσφυγικού με στόχο να πετύχει χαλάρωση στο ασφαλιστικό.
«Ο Τσίπρας σε αυτό το πονηρό σχέδιο δεν θα πετύχει, κακό του κεφαλιού του», τόνισε και ανέφερε ότι τα άλλα κόμματα κατά τη μαραθώνια συζήτηση, ήταν «σαν να μην υπήρχαν. ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, άλλα ντ’ άλλων», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Κουτσούμπας: Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναζητά συνενόχους
«Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών επιβεβαίωσε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναζητά συνενόχους για να εφαρμόσει τα προαποφασισμένα αντιλαϊκά μέτρα, ειδικά σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό και τσακώνεται με τα άλλα κόμματα, που στήριξαν το μνημόνιο, για τον επιμερισμό της ευθύνης», σημειώνει σε δήλωσή του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος δεν συμμετείχε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.
Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί, «μέσα από στημένους διαλόγους και διακομματικές επιτροπές, εκτός Βουλής, να αποσπάσει την ανοχή του λαού στα βάρβαρα μέτρα».
Και πρόσθεσε ότι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης, τόσο για το ασφαλιστικό όσο και για το προσφυγικό και τη συνταγματική αναθεώρηση, «υπηρετούν τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων, τμημάτων του κεφαλαίου, της ΕΕ και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, που συμμετέχει η Ελλάδα».
«Δεν έχουν καμία σχέση με την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων του λαού και της χώρας» τόνισε.
«Αποδεικνύεται ότι το ΚΚΕ κράτησε τη μόνη συνεπή στάση προς όφελος των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων, αρνούμενο να συμμετάσχει σε μια σύσκεψη - παρωδία» πρόσθεσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από το «κλίμα ψευδεπίγραφης συναίνεσης» που καλλιεργεί η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, με τη στάση τους.
«Ο μόνος επωφελής για το λαό δρόμος βρίσκεται στην οργάνωση της πάλης του, στη λαϊκή συμμαχία, στη συμπόρευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής» κατέληξε.
Πυρά Τσίπρα κατά ΝΔ, ΠΑΣΟΚ
Πυρά κατά της Νέας Δημοκρατίας για τα σημεία στα οποία δεν υπήρξε συμφωνία εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε μήνυμά του από το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτοί που έχουν την οικονομική, θεσμική και ηθική ευθύνη για την κατάσταση στη χώρα «απέδειξαν ότι δεν διαθέτουν το απαραίτητο αίσθημα ευθύνης ή την απαραίτητη σοβαρότητα» και χαρακτήρισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «κατώτερο των περιστάσεων».
Παράλληλα, άφησε αιχμές ότι οι θέσεις της ΝΔ δεν υπονομεύουν την κυβέρνηση, «υπονομεύουν τη διεθνή θέση της χώρας» και κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι «βάζουν την κομματική επιβίωση πάνω από τα συμφέροντα εργαζομένων και συνταξιούχων».
Είπε ότι ακόμα και όταν ζήτησε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να συνταχθούν σε μία κοινή εθνική κόκκινη γραμμή «αρνήθηκαν».
«Η αντιπολίτευση εμφανίστηκε σήμερα κατώτερη των περιστάσεων και δεν διστάζει για μικροκομματικό όφελος να μειώσει τη διαπραγματευτική δυνατότητα της κυβέρνησης», σχολίαζαν νωρίτερα κυβερνητικοί κύκλοι, ιδίως για τη στάση που τήρησαν ο Γιάννης Πλακιωτάκης και η Φώφη Γεννηματά.
Πηγές: sofokleousin.gr, news.in.gr
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν βρήκε συμμάχους στη μαραθώνια συζήτηση, πράγμα που φαινόταν από την Παρασκευή όταν τηλεφώνησε στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης και εισέπραξε δυσπιστία και επιφυλακτικότητα. Στο συμβούλιο τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι ήταν το ασφαλιστικό - επί της ουσίας για το επερχόμενο μαχαίρι σε όλες τις συντάξεις, το προσφυγικό και η ψήφιση νέου εκλογικού νόμου από την παρούσα Βουλή.
Μόλις ολοκληρώθηκε το συμβούλιο, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου μίλησε στους δημοσιογράφους για του πού συμφώνησαν και πού τα έσπασαν οι πολιτικοί αρχηγοί. Από τα καρφιά του κ. Καμμένου δεν ξέφυγαν ούτε η Νέα Δημοκρατία, ούτε όμως και το ΠΑΣΟΚ.
Για το μεταναστευτικό
Ο κ. Καμμένος δήλωσε για το μεταναστευτικό: «Παρότι μέχρι τις 17:30 υπήρχε άτυπη συμφωνία, τελικά με εξαίρεση τη Νέα Δημοκρατία που φαίνεται να επικράτησε η άποψη των υποψήφιων του Σαμαρά, συμφωνήσαμε στα αιτήματα στην ΕΕ ότι το μεταναστευτικό αποτελεί διεθνές και όχι ελληνικό ζήτημα. Επίσης, ζητήσαμε να τεθεί οικονομική ενίσχυση από την ΕΕ. Ξεκαθαρίσαμε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα κοινών περιπολιών με την Τουρκία και είναι αναγκαία η συνδρομή της Frontex».
Για το θέμα της συνταγματικής μεταρρύθμισης
«Για πρώτη φορά συμφωνήσαμε στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν άμεσα στο νόμο περί ευθύνης υπουργών και την αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο. Η ΝΔ διαφώνησε».
Ασφαλιστικό
«Στο ασφαλιστικό η συμμαχία Σαμαρά - Βενιζέλου οδήγησε πάλι στη διαφοροποίηση των δύο κομμάτων σε σχέση με τη θέση όλων των άλλων πολιτικών αρχηγών. Προτίμησαν να προστατέψουν τις πολιτικές που οδήγησαν τα ταμεία σε αδιέξοδο. Ζητήσαμε λύση για τη μη περικοπή των συντάξεων και τα δύο κόμματα αρνήθηκαν το κοινό ανακοινωθέν», δήλωσε ο κ. Καμμένος.
Εξεταστική για το PSI προανήγγειλε ο Καμμένος
Αν και δεν βρισκόταν στην ατζέντα των θεμάτων των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Καμμένος εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου προανήγγειλε εξεταστική για το PSI.
Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών έξω από το Προεδρικό Μέγαρο:
Πλακιωτάκης: Η κυβέρνηση αναζητά σωσίβιο
«Προσήλθαμε με θεσμική συνέπεια και σοβαρές επιφυλάξεις για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα της δικής της πολιτικής, και αναζητά σωσίβιο σωτηρίας. Η ΝΔ δεν θα συμμετάσχει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα. Η βουλή είναι ο χώρος που συζητούνται όλα» είπε ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ.
Για το προσφυγικό ο κ. Πλακιωτάκης επέρριψε ευθύνη στην κυβέρνηση για την κατάσταση που δημιουργήθηκε. Για τα hot spot, ανέφερε πως από την ΝΔ «υπήρχαν επιφυλάξεις, αλλά από την στιγμή που η κυβέρνηση συμφώνησε, πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες».
Όσον αφορά τον εκλογικό νόμο, ο Γ. Πλακιωτάκης ανέφερε πως «δεν είναι θέμα πρώτης προτεραιότηταςείπε ο κ. Θεοδωράκης,.
Θεοδωράκης για Τσίπρα: Έλεγε ψέμματα για το ασφαλιστικό
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε μετά τη σύσκεψη πως τις όποιες προτάσεις για το ασφαλιστικό, το κόμμα του θα τις κάνει στη Βουλή και επέρριψε ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως πριν τις εκλογές έλεγε ψέμματα για τις συντάξεις.
«Το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη Βουλή. Περιμένουμε την κυβέρνηση να φέρει πρόταση. Θέλουμε ένα βιώσιμο σύστημα, χωρίς νέες περικοπές και νέα βάρη στον κόσμο της παραγωγής» είπε ο κ. Θεοδωράκης, χαρακτηρίζοντας το ασφαλιστικό ως ένα «τέρας που το πολιτικό σύστημα κρύβει κάτω από το χαλί».
Για το προσφυγικό ο κ. Θεοδωράκης επεσήμανε τις μεγάλες ευθύνες τις κυβέρνησης, καθώς οι ροές αυξήθηκαν και λόγω της ανευθυνότητας των υπουργών. «Συμφωνήσαμε όμως σε ένα κείμενο, καλώντας την ΕΕ να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα κυρίως στην Τουρκία», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
«Μετά από πρόταση μου», είπε ο κ. Θεοδωράκης, «έγινε δεκτό - πλην της ΝΔ που έκανε λόγο για ανάγκη ισχυρών κυβερνήσεων - ότι μπορεί αυτή η Βουλή να αλλάξει τον εκλογικό νόμο με ένα πιο αναλογικό σύστημα».
Τέλος, ο κ. Θεοδωράκης επανέλαβε ότι το Ποτάμι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως τρίτος πόλος. Είπε επίσης ότι η οικουμενική κυβέρνηση δεν είναι λύση για τη χώρα - τη χαρακτήρισε διέξοδο ελάχιστου κοινού παρανομαστή - και τόνισε ότι η μόνη διέξοδος είναι «κυβέρνηση εθνικής Ελλάδος», όπως είπε.
Γεννηματά: Σπέκουλα και παράκαμψη της Βουλής επιχείρησε ο Τσίπρας
«Ο Τσίπρας επιχείρησε εμπαιγμούς, σπέκουλα και παράκαμψη της Βουλής σήμερα», δήλωσε μετά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά. «Αν ο κύριος Τσίπρας δεν μπορεί να χειριστεί το Ασφαλιστικό ας το πει, είναι άλλης τάξεως ζήτημα αυτό», πρόσθεσε και επισήμανε ότι η παράταξή της έχει καταθέσει προτάσεις και πρέπει για το θέμα αυτό να αποφασίσει η Βουλή.
«Η χώρα έχει ανάγκη διάλογο και συνεννόηση που απαιτεί σοβαρότητα, ειλικρίνεια και αξιοπιστία», τόνισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, επισημαίνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν δίστασε, ούτε κρύφτηκε από τις ευθύνες του όταν έπρεπε».
«Τα επικοινωνιακά κόλπα δεν δίνουν λύσεις, αλλά αποτελούν εμπαιγμό του λαού», δήλωσε η κυρία Γεννηματά και συμπλήρωσε πως οι προτάσεις Τσίπρα παρακάμπτουν τη Βουλή και δεν έγιναν δεκτές.
Αναλυτικά, όσον αφορά στο προσφυγικό, η Φώφη Γεννηματά δήλωσε πως συμφωνήθηκε το πλαίσιο, για την Συνταγματική Αναθεώρηση πως χρειάζεται να γίνει και θα πρέπει η κυβέρνηση να ξεκινήσει τις διαδικασίες, ενώ επανέλαβε πως το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος.
«Το Ασφαλιστικό δεν συζητήθηκε καθόλου επί της ουσίας, και γι' αυτό δεν θα μπορούσε να υπάρχει κοινή ανακοίνωση», τόνισε η κυρία Γεννηματά που πρόσθεσε πως «έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας, αν ο κύριος Τσίπρας δεν μπορεί να το χειριστεί, ας το πει, είναι άλλης τάξεως ζήτημα».
«Εμείς δεν ψηφίζουμε μείωση συντάξεων, θα συζητηθεί στη Βουλή. Όσοι επιδιώκουν σπέκουλα ας δουλέψουν για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει μείωση», κατέληξε η κυρία Γεννηματά.
Λεβέντης: Ζήτησα οικουμενική κυβέρνηση
«Η Ένωση Κεντρώων ζήτησε τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης θεωρώντας ότι η χώρα πρέπει να περάσει στην λογική των συμμαχικών κυβερνήσεων. Αν δεν το καταλάβει αυτό ο Τσίπρας κακό του κεφαλιού του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Λεβέντης, μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα, ότι η σημερινή σύσκεψη είναι μια απόπειρα να τα δώσει όλα στους εταίρους στο θέμα του προσφυγικού με στόχο να πετύχει χαλάρωση στο ασφαλιστικό.
«Ο Τσίπρας σε αυτό το πονηρό σχέδιο δεν θα πετύχει, κακό του κεφαλιού του», τόνισε και ανέφερε ότι τα άλλα κόμματα κατά τη μαραθώνια συζήτηση, ήταν «σαν να μην υπήρχαν. ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, άλλα ντ’ άλλων», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Κουτσούμπας: Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναζητά συνενόχους
«Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών επιβεβαίωσε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναζητά συνενόχους για να εφαρμόσει τα προαποφασισμένα αντιλαϊκά μέτρα, ειδικά σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό και τσακώνεται με τα άλλα κόμματα, που στήριξαν το μνημόνιο, για τον επιμερισμό της ευθύνης», σημειώνει σε δήλωσή του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος δεν συμμετείχε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.
Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί, «μέσα από στημένους διαλόγους και διακομματικές επιτροπές, εκτός Βουλής, να αποσπάσει την ανοχή του λαού στα βάρβαρα μέτρα».
Και πρόσθεσε ότι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης, τόσο για το ασφαλιστικό όσο και για το προσφυγικό και τη συνταγματική αναθεώρηση, «υπηρετούν τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων, τμημάτων του κεφαλαίου, της ΕΕ και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, που συμμετέχει η Ελλάδα».
«Δεν έχουν καμία σχέση με την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων του λαού και της χώρας» τόνισε.
«Αποδεικνύεται ότι το ΚΚΕ κράτησε τη μόνη συνεπή στάση προς όφελος των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων, αρνούμενο να συμμετάσχει σε μια σύσκεψη - παρωδία» πρόσθεσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από το «κλίμα ψευδεπίγραφης συναίνεσης» που καλλιεργεί η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, με τη στάση τους.
«Ο μόνος επωφελής για το λαό δρόμος βρίσκεται στην οργάνωση της πάλης του, στη λαϊκή συμμαχία, στη συμπόρευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής» κατέληξε.
Πυρά Τσίπρα κατά ΝΔ, ΠΑΣΟΚ
Πυρά κατά της Νέας Δημοκρατίας για τα σημεία στα οποία δεν υπήρξε συμφωνία εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε μήνυμά του από το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτοί που έχουν την οικονομική, θεσμική και ηθική ευθύνη για την κατάσταση στη χώρα «απέδειξαν ότι δεν διαθέτουν το απαραίτητο αίσθημα ευθύνης ή την απαραίτητη σοβαρότητα» και χαρακτήρισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «κατώτερο των περιστάσεων».
Παράλληλα, άφησε αιχμές ότι οι θέσεις της ΝΔ δεν υπονομεύουν την κυβέρνηση, «υπονομεύουν τη διεθνή θέση της χώρας» και κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι «βάζουν την κομματική επιβίωση πάνω από τα συμφέροντα εργαζομένων και συνταξιούχων».
Είπε ότι ακόμα και όταν ζήτησε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να συνταχθούν σε μία κοινή εθνική κόκκινη γραμμή «αρνήθηκαν».
«Η αντιπολίτευση εμφανίστηκε σήμερα κατώτερη των περιστάσεων και δεν διστάζει για μικροκομματικό όφελος να μειώσει τη διαπραγματευτική δυνατότητα της κυβέρνησης», σχολίαζαν νωρίτερα κυβερνητικοί κύκλοι, ιδίως για τη στάση που τήρησαν ο Γιάννης Πλακιωτάκης και η Φώφη Γεννηματά.
Πηγές: sofokleousin.gr, news.in.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω