Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα στο Σουφλί με θέμα «Υδάτινοι πόροι - Αντιπλημμυρική προστασία - Οι θέσεις του ΚΚΕ»

Ημερίδα με θέμα «Υδάτινοι πόροι - αντιπλημμυρική προστασία - η θέση του ΚΚΕ», διοργάνωσε το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015 η Τ.Ο. Έβρου του ΚΚΕ στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Σουφλίου

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα της Τ.Ο. Έβρου του ΚΚΕ με θέμα «Υδάτινοι Πόροι - Αντιπλημμυρική προστασία - Οι Θέσεις του ΚΚΕ»
Ημερίδα με θέμα «Υδάτινοι πόροι - αντιπλημμυρική προστασία - η θέση του ΚΚΕ», διοργάνωσε το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015 η Τ.Ο. Έβρου του ΚΚΕ στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Σουφλίου.

Εισηγητές ήταν ο Ραλλάτος Αντώνης, υπεύθυνος της ομάδας Περιβάλλοντος του τμήματος Οικονομίας της Κ.Ε του ΚΚΕ και μέλος του τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της Κ.Ε του ΚΚΕ και ο Τρέλλης Χρήστος, μέλος του γραφείου περιοχής Α.Μ.Θ. του ΚΚΕ και Περιφερειακός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Παρεμβάσεις έκαναν ο Βενετίδης Κώστας, Περιφερειακός Σύμβουλος ως εκπρόσωπος της Π.Ε. Έβρου, ο Μάρης Φώτιος, Αναπληρωτής Καθηγητής Διαχείρισης Υδάτων, Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, Αναπληρωτής Πρύτανης Οικονομικών ΔΠΘ, ο Πουλιλιός Ευάγγελος, Δήμαρχος Σουφλίου, ο Μαυρίδης Bασίλης, Δήμαρχος Ορεστιάδος, ο Αντιδήμαρχος Διδυμοτείχου Τοπαλούδης Γιάννης, ο Βουρνέλης Ορέστης, Διευθυντής ΓΟΕΒ Ορεστιάδας, ο Πρόεδρος του Πανελλαδικού Συλλόγου Εργαζομένων ΕΛΓΑ Πανταζής Δημήτριος, ο πρόεδρος ΤΟΕΒ Φερών Παντελίδης Βάσος, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πυθίου Στεφανακίδης Βασίλης, ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ Κωστόπουλος Χρήστος και ο Γκατζίδης Σταμάτης, μέλος Επιτροπής Περιοχής Α.Μ.Θ. του ΚΚΕ, Δημοτικός Σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση, στο Δήμο Ορεστιάδας.

Ο εισηγητής Ραλλάτος Αντώνης, αναφέρθηκε στις διεθνείς εξελίξεις και το ρόλο των πολυεθνικών ομίλων που ελέγχουν την αγορά των υδάτινων πόρων παγκόσμια και έχουν βάλει στόχο την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, εκτιμώντας ότι το νερό σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο - από ζωτικό φυσικό πόρο, κοινωνική ιδιοκτησία, μετατρέπεται σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα για τους λαούς, σε πηγή αστείρευτων κερδών για το μεγάλο κεφάλαιο.

Τόνισε τη γεωστρατηγική σημασία της διαχείρισης του νερού, ότι αποτελεί παράγοντα των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών μεταξύ των αστικών τάξεων στις περιοχές που υπάρχουν διασυνοριακά ή συνοριακά ποτάμια, λίμνες και παράκτια νερά και χρησιμοποιείται ως πρόφαση για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Ανέδειξε τις πολιτικές ευθύνες και τη στρατηγική επιλογή της άρχουσας τάξης και της ΕΕ που υπηρετούν διαχρονικά όλες οι αστικές κυβερνήσεις και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την κατάσταση που διαμορφώνεται κι ότι το κριτήριο που καθορίζει τις εξελίξεις είναι ο αδυσώπητος ανταγωνισμός για την κερδοφορία μεταξύ των μονοπωλιακών ομίλων. Ότι οι πλημμύρες, δεν είναι αποτέλεσμα των καιρικών φαινόμενων αλλά αυτής της πολιτικής που ακολουθείται διαχρονικά στον τομέα των υδάτινων πόρων, στην πολιτική γης και περιβάλλοντος.

Τόνισε ότι το υδατικό πρόβλημα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης της Ελλάδας που είναι η αιτία η οποία αντιμετωπίζει το πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ, όπου το νερό, η ηλεκτρική ενέργεια, τα τρόφιμα, η γη, τα δασικά οικοσυστήματα αποτελούν εμπορεύματα και τη διαπάλη στο πλαίσιο της καπιταλιστικής αγοράς που αυξάνεται ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου για το ποια έργα, ποιες υποδομές θα υλοποιηθούν, ποιες θα είναι οι προτεραιότητες.

Επεσήμανε ότι ο λαός, τα λαϊκά στρωματά, δεν μπορούν να περιμένουν καμιά θετική προς όφελος τους εξέλιξη, από την υλοποίηση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση και επιφυλάσσει για το μέλλον τη μείωση των αρδεύσιμων καλλιεργειών λόγω επιτάχυνσης του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροκτηνοτρόφων.

Κατέθεσε την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ ότι η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο. Απαιτεί λαϊκή εξουσία και οικονομία και σε αυτό το πλαίσιο της σοσιαλιστικής οικονομίας όπου η γη, οι υδάτινοι πόροι, τα δάση, τα εργοστάσια επεξεργασίας νερού, τα δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης, η υποδομή αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων, οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί θα αποτελούν κοινωνική κρατική ιδιοκτησία κι όχι εμπόρευμα, ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός με ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων και έναν χωροταξικό σχεδιασμό που στο πλαισιο του η χωροθέτηση των χρήσεων θα περιέχει την πρόληψη και την αποφυγή των κινδύνων και της ασφάλειας. Με Ενιαίο Κρατικό Φορέα Διαχείρισης του νερού, που θα υλοποιεί αυτή την πολιτική και ενιαίο κρατικό φορέα κατασκευών που θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί τα έργα που θα καλύπτουν το σύνολο των λαϊκών αναγκών, (ασφαλείς και ποιοτικές υποδομές, κατοικίας, εργασίας, άθλησης, διασκέδασης, μεταφοράς, δημόσιας υγείας, ασφάλειας περιβάλλοντος από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές), για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στήριξη της εγχώριας αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής, για ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών, την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, για αντιπλημμυρική προστασία.

Στην παρέμβαση του ο Τρέλλης Χρήστος τόνισε:

«Το Υδάτινο Διαμέρισμα της Π.Ε. Έβρου διαθέτει πολλούς αξιόλογους ποταμούς με κυριότερους τον ποταμό Έβρο και τους παραποτάμους του. Αυτό το πλούσια υδάτινο δυναμικό από ευλογία αντί να αποτελεί πηγή ανάπτυξης, δυστυχώς γίνεται κατάρα - εφιάλτης πλημμυρών που επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια με μεγαλύτερη συχνότητα στον Έβρο.

Η καπιταλιστική "ανάπτυξη" και η ανθρώπινη παρέμβαση είχαν ως αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν τα μπαζώματα των ρεμάτων, η μετατροπή δασικής γης σε αγροτική, η αποψίλωση δασών, ιδιαίτερα στη γειτονική Βουλγαρία. Επίσης, το στένεμα της κοίτης των ποταμών Έβρου, Αρδα, Ερυθροπόταμου και η μείωση της υδραυλικής διατομής τους, έχει ως αποτέλεσμα αυτές οι ποσότητες παροχής νερού να είναι αδύνατο να συγκρατηθούν.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων για την ανεπαρκέστατη αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού».

Στην συνέχεα ανάφερε: «Επίσης τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα δεν προχωράνε επιπλέον, γιατί το κέρδος των κατασκευαστικών μονοπωλιακών ομίλων εξυπηρετείται περισσότερο σε άλλους τομείς. Το ΕΣΠΑ και η συνέχεια του δεν περιλαμβάνουν τα αναγκαία έργα προστασίας γιατί δεν οδηγούν σε ικανοποιητική κερδοφορία για τα μονοπώλια. Η εμπορευματοποίηση της γης δεν επιτρέπει την γρήγορη και φθηνή υλοποίηση των σχετικών έργων».

Κλείνοντας την παρέμβασή του αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΚΚΕ που μεταξύ άλλων τόνισε:

«Για την αντιπλημμυρική προστασία είναι επιτακτικά αναγκαίο:
  • Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών, αντιπλημμυρικών έργων υποδομής, που θα προλαμβάνουν, θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν την εμφάνιση πλημμύρων, της λειψυδρίας, θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα. Θα αυξήσουν τελικά τη διαθεσιμότητα των υδάτινων πόρων.
  • Άμεση προτεραιότητα αποκτούν η μελέτη και κατασκευή των φραγμάτων Μ. Δερείου, Ασπρονερίου, και άλλα μικρότερα.
  • Καθορισμός πλημερικών ζωνών σε συνδυασμό ανάλογα των συνθηκών με την κατασκευή λεκανών που θα κατακρατούν και θα αποθηκεύουν συγκεκριμένες ποσότητες υδάτων που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορες χρήσεις (π.χ. άρδευση). Καθορισμός σε αυτές τις ζώνες της χρήσεις γής αυτών με συγκεκριμένες καλλιέργειες.
  • Κατασκευή σύγχρονου αρδευτικού και αποστραγγιστικού δικτύου.
  • Να καθοριστεί εύλογο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα ιεράρχησης της κατασκευής των αντίστοιχων έργων και δέσμευση των απαιτούμενων αντίστοιχων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Η λήψη όλων των απαιτούμενων νομοθετικών μέτρων.

Τα πρόσφατα φαινόμενα αποδεικνύουν πως ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, η ανάπτυξη με γνώμονα το κέρδος, εντός των τειχών ΕΕ και εξουσίας των ομίλων δεν μπορεί να εγγυηθεί την λαϊκή ευημερία. Στο βωμό του κέρδους τα λαϊκά δικαιώματα, η ίδια η ζωή της λαϊκής οικογένειας γίνεται θυσία.

Μόνο στα πλαίσια της Λαϊκής Εξουσίας με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό ο Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Υδάτινων πόρων μπορεί να αντιμετωπίσει το νερό ως φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, τη φύση και την ανάπτυξη της κοινωνίας»

Ο Γκατζίδης Σταμάτης στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην πολιτική υδάτων της ΕΕ και το ρόλο των Δημοτικών επιχειρήσεων τονίζοντας:

«Στο επίκεντρο της αστικής πολιτικής βρίσκονται οι οδηγίες και κατευθύνσεις της ΕΕ για το νερό, για την «απελευθέρωση» του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Η πολιτική της ΕΕ για το νερό που αποτυπώνεται σε σχετική οδηγία - πλαίσιο του 2000, με την οποία εναρμονίστηκε η ελληνική νομοθεσία απ’ το 2003, προωθεί την εμπορευματοποίηση του νερού και επιβάλει νέα αντιλαϊκή πολιτική τιμολόγησης του με το νέο σχέδιο προστασίας των ευρωπαϊκών υδάτων. Θέτει σε προτεραιότητα την εξοικονόμηση της ζήτησης νερού σε αντιπαράθεση στην ουσία με τη μεγιστοποίηση της προσφοράς σε κάθε υδατικό διαμέρισμα.

Η συγκεκριμένη Οδηγία Πλαίσιο εξειδικεύθηκε με νεότερη του 2004 (17/ΕΚ) σχετικά με τις διαδικασίες ανάθεσης στο κεφάλαιο των υπηρεσιών ύδρευσης - αποχέτευσης.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην πολιτική της συγκυβέρνησης: «Αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις είναι σε εξέλιξη και ουσιαστικά δεν αμφισβητούνται από τη σημερινή συγκυβέρνηση. Η επίκληση της προστασίας του περιβάλλοντος και από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τη στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής διαχείρισης του νερού είναι υποκριτική και αποπροσανατολιστική, αφού υπάρχουν τεχνολογίες και τεχνικές λύσεις που επιτρέπουν την εξοικονόμηση της κατανάλωσης νερού χωρίς αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής και επιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων.

Στο Πλαίσιο αυτής της πολίτικης οξύνονται τα προβλήματα στην ύδρευση πόλεων και χωριών με το πόσιμο νερό. Προβλήματα που ταλαιπωρούν τους κατοίκους κυρίως του Κεντρικού και Βορείου Έβρου και βάζουν καθημερινά ακόμα και την υγεία των κατοίκων σε κίνδυνο».

Τέλος, για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις ανάφερε:

«Σ' αυτό το πλαίσιο οι δημοτικές επιχειρήσεις για να μείνουν κερδοφόρες είναι υποχρεωμένες να αυξάνουν το βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζόμενων τους, να μειώνουν τον αριθμό των εργαζόμενων, να επιβαρύνουν πολύμορφα την λαϊκή οικογένεια.

Η ανάγκη να δυναμώσουμε, να κλιμακώσουμε τις παρεμβάσεις μας είναι επιτακτική. Στην πρώτη γραμμή των αγώνων μας πρέπει να είναι η διεκδίκηση, για να δοθεί με κεντρικούς δημόσιους πόρους και με κρατική ευθύνη, μόνιμη οριστική λύση στην υδροδότηση του Δήμου Διδυμοτείχου, και των οικισμών της Δημοτικής Ενότητας Ορφέα, του Δήμου Σουφλίου με υγιεινό, πόσιμο νερό, χαμηλής τιμολόγησης. Οι οργανώσεις του ΚΚΕ θα πάρουν νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες και θα πρωτοστατήσουν στην ανάπτυξη νέων διεκδικητικών αγώνων για την επίλυση αυτών των προβλημάτων».

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,633,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2076,Αλεξανδρούπολη,8942,Αλεπάκος,9,Άμυνα,355,Ανακύκλωση,37,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,153,Άρθρα - Απόψεις,3051,Αστυνομικά,487,Αυτοδιοίκηση,3465,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γενικά,99,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,184,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,736,Δράμα,123,Έβρος,19067,Εθελοντισμός,255,Εκδηλώσεις,2693,Εκκλησία,1270,Εκπαίδευση,1586,Ελλάδα,1345,Ελληνισμός,32,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,78,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,653,Εργασία,26,Εργασιακά,321,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,71,Ευρώπη,122,Ζωή και Υγεία,334,Θράκη,794,Ιστορία,245,Καβάλα,201,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,618,Κοινωνία,92,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,688,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,147,Μόδα,8,Μουσική,199,ΝΔ,464,Ξάνθη,225,Οικολογία,351,Οικονομία,589,Ορεστιάδα,1585,Πανταζίδου,170,Παπανικολόπουλος,276,ΠΑΣΟΚ,279,Περιβάλλον,457,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,4002,Πολιτική,1537,Πολιτισμός,233,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6379,Ροδόπη,440,Σαμοθράκη,682,Σαρσάκης,48,Σάτιρα,62,Σουφλί,601,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,290,Σύλλογοι,307,Συνέδρια,148,ΣΥΡΙΖΑ,414,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,55,Τουρισμός,265,Τρίγωνο,72,Τυχερό,55,Υγεία,1133,Φέρες,410,Lifestyle,8,Media,306,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα στο Σουφλί με θέμα «Υδάτινοι πόροι - Αντιπλημμυρική προστασία - Οι θέσεις του ΚΚΕ»
Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα στο Σουφλί με θέμα «Υδάτινοι πόροι - Αντιπλημμυρική προστασία - Οι θέσεις του ΚΚΕ»
Ημερίδα με θέμα «Υδάτινοι πόροι - αντιπλημμυρική προστασία - η θέση του ΚΚΕ», διοργάνωσε το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015 η Τ.Ο. Έβρου του ΚΚΕ στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Σουφλίου
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhFKC5CIxBBYeJRjOJJCayEujCju8rqYmIiFqEZRrNPAjofMM9a-OeR4Q5XmsUbyPeSwBIuLCX0g-iWCADe0Fzp9vVQ5kJRIqRUwxpvRzbT87DmcE2FaqCz4oPTKhlG3ARv-yYIRyoW9GQ/s640/IMG_72709.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhFKC5CIxBBYeJRjOJJCayEujCju8rqYmIiFqEZRrNPAjofMM9a-OeR4Q5XmsUbyPeSwBIuLCX0g-iWCADe0Fzp9vVQ5kJRIqRUwxpvRzbT87DmcE2FaqCz4oPTKhlG3ARv-yYIRyoW9GQ/s72-c/IMG_72709.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2015/12/blog-post_39.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2015/12/blog-post_39.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων