Θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και από το τέρμιναλ LNG της Αλεξανδρούπολης. Υπογράφηκε στη Σόφια της Βουλγαρίας η τελική επενδυτική συμφωνία για την κατασκευή του Διασυνδετήριου Αγωγού Φυσικού Αερίου
Θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν
και από το τέρμιναλ LNG της Αλεξανδρούπολης
και από το τέρμιναλ LNG της Αλεξανδρούπολης
Υπογράφηκε στη Σόφια της Βουλγαρίας η τελική επενδυτική συμφωνία για την κατασκευή του Διασυνδετήριου Αγωγού Φυσικού Αερίου IGB που θα συνδέει Ελλάδα και Βουλγαρία, ένα από τα σημαντικά ενεργειακά έργα στην περιοχή των Βαλκανίων, το οποίο βλέπουν με μεγάλο ενδιαφέρον οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα, η κατασκευή του αγωγού θα πρέπει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2018, ωστόσο, διάφορα προβλήματα βιωσιμότητας έχουν εγείρει αμφιβολίες σχετικά με τον προγραμματισμό των έργων, τα οποία κανονικά θα πρέπει να αρχίσουν στο δεύτερο εξάμηνο του 2016.
Ο αγωγός, μήκους 180 χιλιομέτρων, αναμένεται να κατασκευαστεί από ελληνοβουλγαρικό κοινοπρακτικό σχήμα, στο οποίο συμμετέχει και η ιταλική Edison, και θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, καθώς και από τον σχεδιαζόμενο τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και από το ελληνικό τερματικό της Ρεβυθούσας, μετά το 2018 οπότε και αναμένεται να λειτουργήσει.
Η BEH συμμετέχει στον αγωγό με ποσοστό 50% με την ΔΕΠΑ και την Edison να κατέχουν 25% η κάθε μία.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης κατά την τελετή υπογραφής της τελικής επενδυτικής συμφωνίας για τον αγωγό, αναφέρθηκε στη στρατηγική γεωπολιτική σημασία του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB), με πολλαπλά οφέλη για τις δύο εμπλεκόμενες χώρες.
Στον χαιρετισμό του ο υπουργός επισήμανε ότι πρόκειται για μια σημαντική μέρα για την Ελλάδα, την Βουλγαρία και την Ευρώπη, καθώς «είμαστε εδώ για τη λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης για τον διασυνδετήριο ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, αφού ο δρόμος των διαπραγματεύσεων μεταξύ των εταιρειών ολοκληρώθηκε με την έγκριση του Συμφώνου Ανάπτυξης Έργου (PDA) και το έργο βαδίζει προς την υλοποίησή του».
Τόνισε ότι η Ελλάδα ήδη μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο για τα Βαλκάνια και σ' αυτό συνεισφέρουν τα δύο μεγάλα έργα κατασκευής αγωγών φυσικού αερίου TAP και IGB - που κατόπιν μακρών διαπραγματεύσεων παίρνουν τον δρόμο της υλοποίησης - αλλά και το νέο terminal LNG στην Αλεξανδρούπολη, που θα αποτελέσει μια νέα ενεργειακή πύλη και θα διασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ελληνικής και της περιφερειακής αγοράς.
Ο IGB, επισήμανε, είναι ένα έργο στρατηγικής γεωπολιτικής σημασίας με πολλαπλά οφέλη για τις δύο χώρες, καθώς συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της Ε.Ε. για την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας και την ολοκλήρωση της αγοράς ενέργειας. Παράλληλα, πρόσθεσε, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, αλλά και στη δημιουργία εναλλακτικών οδών, μέσω του κάθετου διαδρόμου, για την προμήθεια φυσικού αερίου στις χώρες της νοτιοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης.
Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα λυθεί το θέμα της βιωσιμότητας του IGB, ώστε, σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα, να ξεκινήσει η κατασκευή του κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016, και έπειτα από δύο έτη, στα τέλη του δεύτερου εξαμήνου του 2018, να τεθεί σε λειτουργία.
Σήμερα, κατέληξε, αποδεικνύεται ότι η ισχυρή πολιτική βούληση σε συνδυασμό με την αγαστή συνεργασία των εταιρειών μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία στρατηγικών διασυνοριακών έργων, εμβαθύνοντας τις σχέσεις των δύο χωρών και ενισχύοντας σημαντικά την περιφερειακή συνεργασία.
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω