Την Αλεξανδρούπολη επισκέφθηκε την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016 ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Το πρωί ο κ. Παφίλης επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης
Την Αλεξανδρούπολη επισκέφθηκε την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016 ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.
Το πρωί ο κ. Παφίλης επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Εκεί σε συνάντηση με την διοίκηση του νοσοκομείου, ενημερώθηκε για τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης καθώς και για τα οικονομικά προβλήματα που προκύπτουν από την συνεχόμενη υποχρηματοδότηση.
Σε δήλωσή του κατά την άφιξή του τόνισε: «Με την επίσκεψή μας στο νοσοκομείο θέλουμε να υπογραμμίσουμε τον τεράστιο αριθμό προβλημάτων Υγείας που θα διογκωθούν, θα εκτοξευθούν κυριολεκτικά, με το νέο Ασφαλιστικό που πάει να περάσει η κυβέρνηση και με άλλους νόμους που ουσιαστικά σημαίνουν περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Υγείας, νέα βάρη για το λαό. Αυτό προστίθεται σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα τα οποία προχωράνε με το Ασφαλιστικό, με τη βιασύνη της κυβέρνησης να τελειώσει η αξιολόγηση, που θα βάλει την ταφόπλακα στο Ασφαλιστικό, στο Φορολογικό κλπ, και βεβαίως συνδυάζονται και με το τεράστιο προσφυγικό πρόβλημα, που, επιβεβαιώνοντας τις θέσεις του ΚΚΕ, τελικά αποδεικνύεται ότι είναι ένας σχεδιασμός εγκλωβισμού τεράστιων μαζών προσφύγων - μιλάνε για πάνω από 150.000 - στη χώρα μας».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε ότι «είναι συνειδητή και σχεδιασμένη η προσπάθεια της ΕΕ να αναπτυχθεί ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας και της Ασφάλισης, ώστε να δημιουργηθεί πεδίο επενδύσεων και κερδοφορίας για κεφάλαια επιχειρηματικών ομίλων που σήμερα βρίσκονται σε αδράνεια».
Πρόσθεσε ότι «αυτό γίνεται με την ταυτόχρονη συνειδητή υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, Πρόνοιας και Ασφάλισης, ώστε οι ασφαλισμένοι απογοητευμένοι να στραφούν - όσοι μπορούν - στον ιδιωτικό τομέα, να αποτελέσουν δηλαδή την πελατεία για τους επενδυτές».
Στην συνέχεια ο κ. Παφίλης συναντήθηκε με εργαζόμενες στην καθαριότητα του νοσοκομείου που δουλεύουν σε εργολάβο, οι οποίες και μετέφεραν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και κύρια με την μη καταβολή δεδουλευμένων. Στην κουβέντα που ακολούθησε ο κ. Παφίλης τους κάλεσε να πάρουν την τύχη στα χέρια τους. Να μην σκύβουν το κεφάλι, άσχετα με το τι ψήφισαν, να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους. Το ασφαλιστικό που έρχεται δεν πρέπει να περάσει. Όπως χαρακτηριστικά είπε αν ένα εκατομμύριο εργαζομένων κατέβαινε στο δρόμο, δεν θα τολμούσαν να περάσουν τέτοια μέτρα.
Στα πλαίσια της περιοδείας του στην Αλεξανδρούπολη, o Θανάσης Παφίλης συναντήθηκε με το ΔΣ των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ΖΟΥΡΑ στην Αλεξανδρούπολη.
Οι εργαζόμενοι του μετέφεραν το όργιο καταπάτησης κάθε εργασιακού δικαιώματος στις εγκαταστάσεις του ΖΟΥΡΑ στην Αμφιτρίτη Αλεξανδρούπολης. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν κάθε μέρα και κάθονται μόνο 3 ημέρες το χρόνο, Χριστούγεννα, Πάσχα και Πρωτοχρονιά, άλλοι κάθονται μία ημέρα το μήνα, άλλοι δουλεύουν 6 ημέρες την εβδομάδα, κανένας δεν πληρώνεται υπερωρίες. Οι οδηγοί, είναι στο τιμόνι περισσότερες από 14 ώρες, άλλοι ασφαλίζονται στον ΟΓΑ αντί του ΙΚΑ, άλλοι με διάφορες προφάσεις δεν έχουν υπογράψει ούτε πρόσληψη. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, δεν υπάρχουν ούτε τουαλέτες.
Την ίδια στιγμή που επικρατούν αυτές οι εργασιακές συνθήκες μεσαίωνα, η απληρωσιά είναι 5 και 6 μήνες και υπάρχουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.
Επειδή πολλοί από τους εργαζόμενους είναι μετανάστες, η εργοδοσία παραπληροφορεί σε σχέση με τα εργασιακά δικαιώματα που έχουν λέγοντας ότι έτσι πρέπει να δουλεύουν και αν δεν θέλουν να πάνε να βρούνε αλλού δουλειά!
Παράλληλα η εργοδοσία προσπαθεί να βάλει εμπόδια στη δράση του πανελλαδικού σωματείου που πρόσφατα ίδρυσε παράρτημα στον Έβρο. Επιδιώκει να φτιάξει αντισωματείο για να μην μπαίνουν εμπόδια στο ξεζούμισμα των εργαζομένων.
Ο κ. Παφίλης έδωσε την υπόσχεση ότι το ΚΚΕ θα κάνει ότι είναι δυνατόν να φέρει το θέμα στην Βουλή, και να πιέσει να γίνουν έλεγχοι, από τις αρμόδιες αρχές.
Το θέμα βέβαια, όπως τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ «δεν θα βρει λύση, όσο το κεφάλαιο θα έχει τα μέσα παραγωγής στα χέρια του. Αυτά τα συναντάμε σε ολοένα και περισσότερους εργασιακούς χώρους και μόνο με την οργάνωση και τον αγώνα μας μπορούμε να ζήσουμε καλύτερες ημέρες και μέσα στο χώρο εργασίας αλλά και στο σύνολο της ζωής μας».
Το απόγευμα της Παρασκευής στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Έβρου στην Αλεξανδρούπολη, ο Θανάσης Παφίλης μίλησε σε εκδήλωση της ΤΕ Έβρου του ΚΚΕ, με θέμα: "Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ".
Στην αρχή o κ. Παφίλης αναφέρθηκε στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με θέμα το προσφυγικό και τόνισε ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή της όξυνσης του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος προσπάθησε να αναδείξει στον ελληνικό λαό τις αιτίες που το δημιουργούν, που είναι οι επεμβάσεις και πόλεμοι, που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με άλλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία.
«Γιατί έκαναν πόλεμο, γιατί εξόπλισαν τους τζιχαντιστές, είναι κανείς που πιστεύει ότι δεν το έκαναν για τα πετρέλαια; Οι αιτίες δεν είναι αφηρημένες, έχετε ακούσει τις άλλες δυνάμεις να λένε κάτι για αυτό. Μπορεί το ΚΚΕ να υπογράψει κοινό ανακοινωθέν;» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και συνέχισε:
«Εμείς λέμε ότι η κατάσταση οξύνεται το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την αντιπαράθεση Ρωσίας - Τουρκίας, την ανάπτυξη στρατιωτικής δράσης της Τουρκίας στη Βόρειο Συρία, αλλά και την άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με την απόφαση της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, μετά από αίτηση και της ελληνικής κυβέρνησης. Η ανάμειξη αυτή αξιοποιεί ως πρόσχημα το προσφυγικό, αλλά ουσιαστικά σχετίζεται με τους ανταγωνισμούς και την κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία, ενώ προετοιμάζει νέες πιθανές επεμβάσεις σε άλλες χώρες της περιοχής. Αυτή η εξέλιξη θα οξύνει το πρόβλημα των προσφυγικών κυμάτων. Την ίδια στιγμή αυτή η εξέλιξη αποθρασύνει την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα, όπως φάνηκε και από τις ενέργειες των τελευταίων ημερών, που αμφισβητούν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, αξιοποιώντας τη γνωστή θέση του ΝΑΤΟ, ότι το Αιγαίο αποτελεί ενιαίο επιχειρησιακό χώρο, γεγονός που ανοίγει ζήτημα κατάργησης των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας.
Πως μπορούμε να συμφωνήσουμε σε αυτό; Πώς να πιστέψουμε ότι το ΝΑΤΟ ήρθε για να λύσει το πρόβλημα, δεν ξέρουμε ότι το ΝΑΤΟ έχει κάνει 120 επεμβάσεις, δεν είναι αυτό που μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο πείρε στις τάξεις του 200 ανώτερους αξιωματικούς τον SS, το ΝΑΤΟ δεν είναι αυτό που έκανε τα στραβά μάτια για την εισβολή στην Κύπρος;
Δεν μπορούμε λοιπόν να συμφωνήσουμε σε μια πολιτική ενάντια στην εθνικής μας ανεξαρτησία.
Ας κρίνει ο λαός αν έχουμε δίκιο ή άδικο.
Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή, που έγινε φανερή η τάση έξαρσης του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος, καταδίκασε την πολιτική της ΕΕ στο μεταναστευτικό - προσφυγικό πρόβλημα, ως βασική αιτία του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών σε διάφορες χώρες - πύλες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 23ης Σεπτεμβρίου 2015 δημιούργησε τις συνθήκες για να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση ασφυξίας κι εγκλωβισμού. Αυτή η απόφαση, που χαιρετίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση ως επιτυχία, καθορίζει τη μετεγκατάσταση σε χώρες της ΕΕ ενός ελάχιστου αριθμού προσφύγων, που θέλουν να απορροφήσουν οι καπιταλιστικές οικονομίες ευρωπαϊκών χωρών, ενώ για τη μεγάλη πλειοψηφία προβλέπεται η καταστολή, η επαναπροώθηση, ο εγκλωβισμός σε χώρες, όπως η Ελλάδα. Η Σύνοδος Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου 2015 "έσφιξε ακόμη περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό" των προσφύγων - μεταναστών, με τις αποφάσεις για αυστηρή τήρηση της Σένγκεν, δημιουργία ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής - ακτοφυλακής κλπ. Την ίδια στιγμή παραβιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης και δεν αναγνωρίζει το status του πρόσφυγα σε προερχόμενους από χώρες όπως το Αφγανιστάν, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση και ιμπεριαλιστική κατοχή.
Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι δεν μπορεί να υπάρχει λύση ή έστω ανακούφιση του προβλήματος, όσο συνεχίζονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πόλεμοι στην περιοχή και παραμένουν σε ισχύ οι συγκεκριμένες αποφάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, το ΚΚΕ προτείνει συγκεκριμένες θέσεις για ανακούφιση των συνεπειών του προβλήματος, οι οποίες όμως απαιτούν αναίρεση των αποφάσεων των ιμπεριαλιστικών ενώσεων και συμμαχιών. Μόνο σ’ αυτή την κατεύθυνση μπορεί να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις.
1. Απευθείας, ασφαλής μεταφορά των προσφύγων - μεταναστών από τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Τουρκία, η Ιορδανία, ο Λίβανος, αλλά και από τα ελληνικά νησιά στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ και με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων που απορρέουν από την προσφυγική τους ιδιότητα. Ειδικά για τα νησιά αυτό απαντά άμεσα σ’ αυτούς που χύνουν δάκρυα για την οικονομία, τον τουρισμό κλπ.
2, Αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, εκτός από τους κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και για μεγαλύτερη εμπλοκή του λαού στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών στη Συρία και Ανατολική Μεσόγειο, είναι επικίνδυνη, απαράδεκτη και σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας σ’ ένα γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Είναι ευθέως αντίθετη με τη Συνθήκη του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο για τους πρόσφυγες, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η παρεμπόδιση, η «αναχαίτιση» προσφύγων από το να καταθέσουν αίτηση ασύλου στη χώρα που έχει πλήρως ενσωματώσει και αποδεχθεί το διεθνές προσφυγικό δίκαιο. Επίσης, απαγορεύει απόλυτα τις επαναπροωθήσεις προσφύγων.
3. Πλήρης σεβασμός της Συνθήκης της Γενεύης και του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες. Συγκεκριμένα: α) Να αναγνωριστούν τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του πρόσφυγα και του αιτούντος άσυλο για όλες τις εθνικότητες που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ ότι έχουν το προσφυγικό προφίλ, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι Αφγανοί πρόσφυγες, β) Να σταματήσουν τα αστυνομικά μέτρα καταστολής προσφύγων στα σύνορα με το κλείσιμό τους, όπως συμβαίνει σήμερα στην ΠΓΔΜ και σε άλλες χώρες, γ) Να σταματήσει η επιβολή πλαφόν στον αριθμό αιτήσεων ασύλου, στη λογική της αναλογικής κατανομής σε βάθος χρόνου, με βάση τις ποσοστώσεις που έχει αποφασίσει η ΕΕ, πρακτική κατάφωρα αντίθετη με το προσφυγικό Δίκαιο.
4. Γενναία ενίσχυση των υποδομών και του προσωπικού διάσωσης, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, καθώς και υποδοχής, περίθαλψης και καταγραφής, με ευθύνη αποκλειστικά του κράτους, χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ.
5. Δημιουργία δημόσιων, αξιοπρεπών χώρων προσωρινής φιλοξενίας, που θα λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, για όσο διάστημα διαρκούν οι διαδικασίες πρώτης υποδοχής, περίθαλψης, καταγραφής και προετοιμασίας των εγγράφων που θα επιτρέψει την ασφαλή συνέχιση του ταξιδιού όσων θέλουν - που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία - ή εξέτασης των αιτημάτων ασύλου για όσους επιλέγουν την Ελλάδα ως χώρα τελικού προορισμού, που είναι συγκριτικά μια μικρή μειοψηφία.
6. Για το σκοπό αυτής της φιλοξενίας μπορούν να αξιοποιηθούν και να μετασκευαστούν ανενεργά στρατόπεδα, αχρησιμοποίητα κτήρια, εκτάσεις και εγκαταστάσεις του δημοσίου κλπ, με κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών των προσφύγων, αλλά και των κατοίκων της περιοχής. Άμεση οργανωμένη μετακίνηση από το Λιμάνι του Πειραιά και την πλ. Βικτωρίας χιλιάδων προσφύγων βάζοντας τέρμα στις απαράδεκτες συνθήκες διαμονής τους. Άμεσα μέτρα με κρατική ευθύνη, για τη δημιουργία ανθρώπινων όρων προσωρινής διαμονής στην Ειδομένη των χιλιάδων προσφύγων, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες.
7. Τα hot-spots, τα κέντρα μετεγκατάστασης, οι καταυλισμοί προσφύγων - μεταναστών είναι χώροι διαλογής ελάχιστων, που θα μεταφερθούν οργανωμένα σε άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ και εγκλωβισμού των περισσότερων στην Ελλάδα, παρά τη θέλησή τους. Αυτό αποδείχθηκε, μετά και από τη φανερή αποτυχία του λεγόμενου προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων της ΕΕ. Οι 50.000 θέσεις «προσωρινής», κατά την κυβέρνηση, φιλοξενίας, αποδείχτηκε ότι είναι θέσεις μόνιμου εγκλωβισμού, όπως προέβλεψε το ΚΚΕ και φυσικά δεν θα είναι μόνο αυτές, αφού ήδη υπάρχει προετοιμασία για περισσότερους από 100.000.
8. Κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, της Σένγκεν, του Frontex και όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ. Όχι σε νέα μέτρα της ΕΕ και μηχανισμούς καταστολής και αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων στα σύνορα, όπως η υπό ίδρυση νέα «ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή - ακτοφυλακή». Ανησυχούμε ιδιαίτερα για το πώς θα αξιοποιηθεί το προσφυγικό για την ενίσχυση της καταστολής σε βάρος των λαών της Ευρώπης.
9. Καμία συμμετοχή ή εμπλοκή της Ελλάδας, καμία διάθεση των Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις που, ανάμεσα στα πολλά δεινά για τους λαούς, ευθύνονται για τους χιλιάδες πρόσφυγες και ξεριζωμένους. Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανο-ΝΑΤΟικές βάσεις.
Το ΚΚΕ, με τα παραπάνω αιτήματα, απευθύνεται κυρίως στον ελληνικό λαό, ο οποίος αντιμετωπίζει τις βαριές συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και παράλληλα εκφράζει την αμέριστη και συγκινητική αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες με κάθε τρόπο. Το εργατικό και λαϊκό κίνημα χρειάζεται να διεκδικήσει άμεσα μέτρα ανακούφισης και στήριξης των προσφύγων, μετακίνησης στις χώρες προορισμού τους ενάντια στις αποφάσεις της ΕΕ. Να δυναμώσει η διεθνιστική αλληλεγγύη, η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που τον γεννά.
Κάλεσε δε τον λαό να τσακίσει την ξενοφοβία και τον ρατσισμό των ναζιστών της ΧΑ, το μακρύ χέρι του συστήματος, αυτών που με πάνω από 150 ερωτήσεις καίγονται για τα συμφέροντα των εφοπλιστών. Και άλλωστε γνωστό είναι ότι τον Χίτλερ στην Γερμανία, οι βιομήχανοι και οι τραπεζίτες τον βοήθησαν να πάρει την εξουσία. Να αποκαλύπτουμε, και αυτό μόνο ένα δυνατό ΚΚΕ μπορεί να το κάνει, το ρόλο τους και την προδοτική στάση τους στα θέματα της εθνικής ανεξαρτησίας της πατρίδας μας».
Στην συνέχεια ο Θανάσης Παφίλης αναφέρθηκε για τα ζητήματα της ασφάλειας και το συνταξιοδοτικό.
«Μας λέει η κυβέρνηση ότι το βασικό είναι η αξιολόγηση και μετά το Πάσχα θα έρθει η ανάπτυξη.
Αξιολογήσεις έχουν γίνει πολλές και μετά τα μέτρα που πάρθηκαν ήταν φιλολαϊκά; Τι χαρακτήρα θα έχει η ανάπτυξη, αν έρθει; Με ανεργία, με ελαστικές σχέσεις. Τι σημαίνει προοδευτικό πρόσημα; Έχετε δει να πληρώνει το κεφάλαιο; Οι εφοπλιστές για παράδειγμα πλήρωσαν 70 εκ. φόρο και οι ναυτεργάτες 140! Έχουν φαγωθεί από την δεκαετία του '50, 100 δις, τι έγιναν αυτά τα λεφτά; θα χαριστούν; θα πληρώσει κανείς για το χρηματιστήριο; Θα πληρώσει κανείς για τα PSI για να λένε τώρα ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν αντέχουν.
Ποιος μπορεί να ζήσει με 480 ευρώ; Ποιος θα δουλεύει 40 χρόνια για να πάρει σύνταξη; Το κεφάλαιο δεν θέλει να πληρώνει, θέλει να καταργηθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλειας και να περάσει στις ιδιωτικές εταιρείες.
Υπάρχει λύση; Μόνο αν ο λαός το αποφασίσει Να βάλει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, να ανοίξει το δρόμο για την συνολική ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.
Όταν ο λαός με τη συμμετοχή στη δράση, στη συνέλευση, στη συζήτηση για την οργάνωση της πάλης, για το περιεχόμενο και τις μορφές του αγώνα, βάλει μπροστά του τα δικά του αιτήματα και όχι τα αιτήματα του ταξικού του αντίπαλου του κεφαλαίου για την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία του.
Με νέες δυνάμεις, αλλά και με γραμμή σύγκρουσης, ανατροπής με αλλαγή τελικά τάξης στην εξουσία και όχι γραμμή για αλλαγή προσώπων των διαχειριστών εντός του εκμεταλλευτικού συστήματος και των διεθνών συμμαχιών του.
Τώρα μπορεί ο καθένας και η καθεμιά να αξιοποιήσει την πείρα του και να δει ότι οι αγώνες για να μην πληρώσει αυτός τα βάρη της κρίσης, οι αγώνες μόνο ενάντια στα μνημόνια, έφερναν νέες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ αλλά και τη συγκυβέρνησή τους στη συνέχεια, τώρα του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί όμως με νέα μνημόνια, νέα μέτρα. Νέα μνημόνια και νέα μέτρα που είχε ανάγκη το σύστημα για να ξεπεράσει την κρίση του.
Τώρα ο λαός μας είναι πιο έμπειρος και μπορεί να δει τις τρίπλες, τους ελιγμούς, που μπορεί να κάνουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, όπως η σημερινή, για να κερδίζουν χρόνο, να αποπροσανατολίζουν.
Μπορεί να αποφύγει τις παγίδες, να προσπεράσει τις τρικλοποδιές που το ίδιο το σύστημα έχει τη δυνατότητα να βάλει. Αυτό το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που μπορεί χωρίς να κάνει βήμα πίσω, να παίρνει φόρα για να αντεπιτεθεί.
Αυτή την αντιλαϊκή φόρα μπορεί να την ανακόψει η μεγάλη κοινωνική, η νέα λαϊκή συμμαχία που χρειάζεται και που είναι η μόνη σήμερα η οποία μπορεί να εμποδίσει, να καθυστερήσει μέτρα αντιλαϊκά, μπορεί να ανοίξει το δρόμο της ρήξης και της σύγκρουσης με την εξουσία των μονοπωλίων και των διεθνών συμμαχιών τους, αποδέσμευσης από όλες αυτές τις αλυσίδες, με αλλαγή τελικά τάξης στην εξουσία».
Το πρωί ο κ. Παφίλης επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Εκεί σε συνάντηση με την διοίκηση του νοσοκομείου, ενημερώθηκε για τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης καθώς και για τα οικονομικά προβλήματα που προκύπτουν από την συνεχόμενη υποχρηματοδότηση.
Σε δήλωσή του κατά την άφιξή του τόνισε: «Με την επίσκεψή μας στο νοσοκομείο θέλουμε να υπογραμμίσουμε τον τεράστιο αριθμό προβλημάτων Υγείας που θα διογκωθούν, θα εκτοξευθούν κυριολεκτικά, με το νέο Ασφαλιστικό που πάει να περάσει η κυβέρνηση και με άλλους νόμους που ουσιαστικά σημαίνουν περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Υγείας, νέα βάρη για το λαό. Αυτό προστίθεται σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα τα οποία προχωράνε με το Ασφαλιστικό, με τη βιασύνη της κυβέρνησης να τελειώσει η αξιολόγηση, που θα βάλει την ταφόπλακα στο Ασφαλιστικό, στο Φορολογικό κλπ, και βεβαίως συνδυάζονται και με το τεράστιο προσφυγικό πρόβλημα, που, επιβεβαιώνοντας τις θέσεις του ΚΚΕ, τελικά αποδεικνύεται ότι είναι ένας σχεδιασμός εγκλωβισμού τεράστιων μαζών προσφύγων - μιλάνε για πάνω από 150.000 - στη χώρα μας».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε ότι «είναι συνειδητή και σχεδιασμένη η προσπάθεια της ΕΕ να αναπτυχθεί ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας και της Ασφάλισης, ώστε να δημιουργηθεί πεδίο επενδύσεων και κερδοφορίας για κεφάλαια επιχειρηματικών ομίλων που σήμερα βρίσκονται σε αδράνεια».
Πρόσθεσε ότι «αυτό γίνεται με την ταυτόχρονη συνειδητή υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, Πρόνοιας και Ασφάλισης, ώστε οι ασφαλισμένοι απογοητευμένοι να στραφούν - όσοι μπορούν - στον ιδιωτικό τομέα, να αποτελέσουν δηλαδή την πελατεία για τους επενδυτές».
Στην συνέχεια ο κ. Παφίλης συναντήθηκε με εργαζόμενες στην καθαριότητα του νοσοκομείου που δουλεύουν σε εργολάβο, οι οποίες και μετέφεραν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και κύρια με την μη καταβολή δεδουλευμένων. Στην κουβέντα που ακολούθησε ο κ. Παφίλης τους κάλεσε να πάρουν την τύχη στα χέρια τους. Να μην σκύβουν το κεφάλι, άσχετα με το τι ψήφισαν, να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους. Το ασφαλιστικό που έρχεται δεν πρέπει να περάσει. Όπως χαρακτηριστικά είπε αν ένα εκατομμύριο εργαζομένων κατέβαινε στο δρόμο, δεν θα τολμούσαν να περάσουν τέτοια μέτρα.
Συνάντηση Παφίλη με το σωματείο εργαζομένων στον ΖΟΥΡΑ
Στα πλαίσια της περιοδείας του στην Αλεξανδρούπολη, o Θανάσης Παφίλης συναντήθηκε με το ΔΣ των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ΖΟΥΡΑ στην Αλεξανδρούπολη.
Οι εργαζόμενοι του μετέφεραν το όργιο καταπάτησης κάθε εργασιακού δικαιώματος στις εγκαταστάσεις του ΖΟΥΡΑ στην Αμφιτρίτη Αλεξανδρούπολης. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν κάθε μέρα και κάθονται μόνο 3 ημέρες το χρόνο, Χριστούγεννα, Πάσχα και Πρωτοχρονιά, άλλοι κάθονται μία ημέρα το μήνα, άλλοι δουλεύουν 6 ημέρες την εβδομάδα, κανένας δεν πληρώνεται υπερωρίες. Οι οδηγοί, είναι στο τιμόνι περισσότερες από 14 ώρες, άλλοι ασφαλίζονται στον ΟΓΑ αντί του ΙΚΑ, άλλοι με διάφορες προφάσεις δεν έχουν υπογράψει ούτε πρόσληψη. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, δεν υπάρχουν ούτε τουαλέτες.
Την ίδια στιγμή που επικρατούν αυτές οι εργασιακές συνθήκες μεσαίωνα, η απληρωσιά είναι 5 και 6 μήνες και υπάρχουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.
Επειδή πολλοί από τους εργαζόμενους είναι μετανάστες, η εργοδοσία παραπληροφορεί σε σχέση με τα εργασιακά δικαιώματα που έχουν λέγοντας ότι έτσι πρέπει να δουλεύουν και αν δεν θέλουν να πάνε να βρούνε αλλού δουλειά!
Παράλληλα η εργοδοσία προσπαθεί να βάλει εμπόδια στη δράση του πανελλαδικού σωματείου που πρόσφατα ίδρυσε παράρτημα στον Έβρο. Επιδιώκει να φτιάξει αντισωματείο για να μην μπαίνουν εμπόδια στο ξεζούμισμα των εργαζομένων.
Ο κ. Παφίλης έδωσε την υπόσχεση ότι το ΚΚΕ θα κάνει ότι είναι δυνατόν να φέρει το θέμα στην Βουλή, και να πιέσει να γίνουν έλεγχοι, από τις αρμόδιες αρχές.
Το θέμα βέβαια, όπως τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ «δεν θα βρει λύση, όσο το κεφάλαιο θα έχει τα μέσα παραγωγής στα χέρια του. Αυτά τα συναντάμε σε ολοένα και περισσότερους εργασιακούς χώρους και μόνο με την οργάνωση και τον αγώνα μας μπορούμε να ζήσουμε καλύτερες ημέρες και μέσα στο χώρο εργασίας αλλά και στο σύνολο της ζωής μας».
Ο Θανάσης Παφίλης για τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ
Το απόγευμα της Παρασκευής στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Έβρου στην Αλεξανδρούπολη, ο Θανάσης Παφίλης μίλησε σε εκδήλωση της ΤΕ Έβρου του ΚΚΕ, με θέμα: "Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ".
Στην αρχή o κ. Παφίλης αναφέρθηκε στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με θέμα το προσφυγικό και τόνισε ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή της όξυνσης του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος προσπάθησε να αναδείξει στον ελληνικό λαό τις αιτίες που το δημιουργούν, που είναι οι επεμβάσεις και πόλεμοι, που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με άλλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία.
«Γιατί έκαναν πόλεμο, γιατί εξόπλισαν τους τζιχαντιστές, είναι κανείς που πιστεύει ότι δεν το έκαναν για τα πετρέλαια; Οι αιτίες δεν είναι αφηρημένες, έχετε ακούσει τις άλλες δυνάμεις να λένε κάτι για αυτό. Μπορεί το ΚΚΕ να υπογράψει κοινό ανακοινωθέν;» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και συνέχισε:
«Εμείς λέμε ότι η κατάσταση οξύνεται το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την αντιπαράθεση Ρωσίας - Τουρκίας, την ανάπτυξη στρατιωτικής δράσης της Τουρκίας στη Βόρειο Συρία, αλλά και την άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με την απόφαση της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, μετά από αίτηση και της ελληνικής κυβέρνησης. Η ανάμειξη αυτή αξιοποιεί ως πρόσχημα το προσφυγικό, αλλά ουσιαστικά σχετίζεται με τους ανταγωνισμούς και την κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία, ενώ προετοιμάζει νέες πιθανές επεμβάσεις σε άλλες χώρες της περιοχής. Αυτή η εξέλιξη θα οξύνει το πρόβλημα των προσφυγικών κυμάτων. Την ίδια στιγμή αυτή η εξέλιξη αποθρασύνει την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα, όπως φάνηκε και από τις ενέργειες των τελευταίων ημερών, που αμφισβητούν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, αξιοποιώντας τη γνωστή θέση του ΝΑΤΟ, ότι το Αιγαίο αποτελεί ενιαίο επιχειρησιακό χώρο, γεγονός που ανοίγει ζήτημα κατάργησης των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας.
Πως μπορούμε να συμφωνήσουμε σε αυτό; Πώς να πιστέψουμε ότι το ΝΑΤΟ ήρθε για να λύσει το πρόβλημα, δεν ξέρουμε ότι το ΝΑΤΟ έχει κάνει 120 επεμβάσεις, δεν είναι αυτό που μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο πείρε στις τάξεις του 200 ανώτερους αξιωματικούς τον SS, το ΝΑΤΟ δεν είναι αυτό που έκανε τα στραβά μάτια για την εισβολή στην Κύπρος;
Δεν μπορούμε λοιπόν να συμφωνήσουμε σε μια πολιτική ενάντια στην εθνικής μας ανεξαρτησία.
Ας κρίνει ο λαός αν έχουμε δίκιο ή άδικο.
Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή, που έγινε φανερή η τάση έξαρσης του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος, καταδίκασε την πολιτική της ΕΕ στο μεταναστευτικό - προσφυγικό πρόβλημα, ως βασική αιτία του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών σε διάφορες χώρες - πύλες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 23ης Σεπτεμβρίου 2015 δημιούργησε τις συνθήκες για να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση ασφυξίας κι εγκλωβισμού. Αυτή η απόφαση, που χαιρετίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση ως επιτυχία, καθορίζει τη μετεγκατάσταση σε χώρες της ΕΕ ενός ελάχιστου αριθμού προσφύγων, που θέλουν να απορροφήσουν οι καπιταλιστικές οικονομίες ευρωπαϊκών χωρών, ενώ για τη μεγάλη πλειοψηφία προβλέπεται η καταστολή, η επαναπροώθηση, ο εγκλωβισμός σε χώρες, όπως η Ελλάδα. Η Σύνοδος Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου 2015 "έσφιξε ακόμη περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό" των προσφύγων - μεταναστών, με τις αποφάσεις για αυστηρή τήρηση της Σένγκεν, δημιουργία ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής - ακτοφυλακής κλπ. Την ίδια στιγμή παραβιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης και δεν αναγνωρίζει το status του πρόσφυγα σε προερχόμενους από χώρες όπως το Αφγανιστάν, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση και ιμπεριαλιστική κατοχή.
Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι δεν μπορεί να υπάρχει λύση ή έστω ανακούφιση του προβλήματος, όσο συνεχίζονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πόλεμοι στην περιοχή και παραμένουν σε ισχύ οι συγκεκριμένες αποφάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, το ΚΚΕ προτείνει συγκεκριμένες θέσεις για ανακούφιση των συνεπειών του προβλήματος, οι οποίες όμως απαιτούν αναίρεση των αποφάσεων των ιμπεριαλιστικών ενώσεων και συμμαχιών. Μόνο σ’ αυτή την κατεύθυνση μπορεί να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις.
1. Απευθείας, ασφαλής μεταφορά των προσφύγων - μεταναστών από τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Τουρκία, η Ιορδανία, ο Λίβανος, αλλά και από τα ελληνικά νησιά στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ και με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων που απορρέουν από την προσφυγική τους ιδιότητα. Ειδικά για τα νησιά αυτό απαντά άμεσα σ’ αυτούς που χύνουν δάκρυα για την οικονομία, τον τουρισμό κλπ.
2, Αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, εκτός από τους κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και για μεγαλύτερη εμπλοκή του λαού στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών στη Συρία και Ανατολική Μεσόγειο, είναι επικίνδυνη, απαράδεκτη και σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας σ’ ένα γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Είναι ευθέως αντίθετη με τη Συνθήκη του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο για τους πρόσφυγες, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η παρεμπόδιση, η «αναχαίτιση» προσφύγων από το να καταθέσουν αίτηση ασύλου στη χώρα που έχει πλήρως ενσωματώσει και αποδεχθεί το διεθνές προσφυγικό δίκαιο. Επίσης, απαγορεύει απόλυτα τις επαναπροωθήσεις προσφύγων.
3. Πλήρης σεβασμός της Συνθήκης της Γενεύης και του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες. Συγκεκριμένα: α) Να αναγνωριστούν τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του πρόσφυγα και του αιτούντος άσυλο για όλες τις εθνικότητες που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ ότι έχουν το προσφυγικό προφίλ, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι Αφγανοί πρόσφυγες, β) Να σταματήσουν τα αστυνομικά μέτρα καταστολής προσφύγων στα σύνορα με το κλείσιμό τους, όπως συμβαίνει σήμερα στην ΠΓΔΜ και σε άλλες χώρες, γ) Να σταματήσει η επιβολή πλαφόν στον αριθμό αιτήσεων ασύλου, στη λογική της αναλογικής κατανομής σε βάθος χρόνου, με βάση τις ποσοστώσεις που έχει αποφασίσει η ΕΕ, πρακτική κατάφωρα αντίθετη με το προσφυγικό Δίκαιο.
4. Γενναία ενίσχυση των υποδομών και του προσωπικού διάσωσης, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, καθώς και υποδοχής, περίθαλψης και καταγραφής, με ευθύνη αποκλειστικά του κράτους, χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ.
5. Δημιουργία δημόσιων, αξιοπρεπών χώρων προσωρινής φιλοξενίας, που θα λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, για όσο διάστημα διαρκούν οι διαδικασίες πρώτης υποδοχής, περίθαλψης, καταγραφής και προετοιμασίας των εγγράφων που θα επιτρέψει την ασφαλή συνέχιση του ταξιδιού όσων θέλουν - που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία - ή εξέτασης των αιτημάτων ασύλου για όσους επιλέγουν την Ελλάδα ως χώρα τελικού προορισμού, που είναι συγκριτικά μια μικρή μειοψηφία.
6. Για το σκοπό αυτής της φιλοξενίας μπορούν να αξιοποιηθούν και να μετασκευαστούν ανενεργά στρατόπεδα, αχρησιμοποίητα κτήρια, εκτάσεις και εγκαταστάσεις του δημοσίου κλπ, με κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών των προσφύγων, αλλά και των κατοίκων της περιοχής. Άμεση οργανωμένη μετακίνηση από το Λιμάνι του Πειραιά και την πλ. Βικτωρίας χιλιάδων προσφύγων βάζοντας τέρμα στις απαράδεκτες συνθήκες διαμονής τους. Άμεσα μέτρα με κρατική ευθύνη, για τη δημιουργία ανθρώπινων όρων προσωρινής διαμονής στην Ειδομένη των χιλιάδων προσφύγων, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες.
7. Τα hot-spots, τα κέντρα μετεγκατάστασης, οι καταυλισμοί προσφύγων - μεταναστών είναι χώροι διαλογής ελάχιστων, που θα μεταφερθούν οργανωμένα σε άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ και εγκλωβισμού των περισσότερων στην Ελλάδα, παρά τη θέλησή τους. Αυτό αποδείχθηκε, μετά και από τη φανερή αποτυχία του λεγόμενου προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων της ΕΕ. Οι 50.000 θέσεις «προσωρινής», κατά την κυβέρνηση, φιλοξενίας, αποδείχτηκε ότι είναι θέσεις μόνιμου εγκλωβισμού, όπως προέβλεψε το ΚΚΕ και φυσικά δεν θα είναι μόνο αυτές, αφού ήδη υπάρχει προετοιμασία για περισσότερους από 100.000.
8. Κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, της Σένγκεν, του Frontex και όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ. Όχι σε νέα μέτρα της ΕΕ και μηχανισμούς καταστολής και αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων στα σύνορα, όπως η υπό ίδρυση νέα «ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή - ακτοφυλακή». Ανησυχούμε ιδιαίτερα για το πώς θα αξιοποιηθεί το προσφυγικό για την ενίσχυση της καταστολής σε βάρος των λαών της Ευρώπης.
9. Καμία συμμετοχή ή εμπλοκή της Ελλάδας, καμία διάθεση των Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις που, ανάμεσα στα πολλά δεινά για τους λαούς, ευθύνονται για τους χιλιάδες πρόσφυγες και ξεριζωμένους. Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανο-ΝΑΤΟικές βάσεις.
Το ΚΚΕ, με τα παραπάνω αιτήματα, απευθύνεται κυρίως στον ελληνικό λαό, ο οποίος αντιμετωπίζει τις βαριές συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και παράλληλα εκφράζει την αμέριστη και συγκινητική αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες με κάθε τρόπο. Το εργατικό και λαϊκό κίνημα χρειάζεται να διεκδικήσει άμεσα μέτρα ανακούφισης και στήριξης των προσφύγων, μετακίνησης στις χώρες προορισμού τους ενάντια στις αποφάσεις της ΕΕ. Να δυναμώσει η διεθνιστική αλληλεγγύη, η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που τον γεννά.
Κάλεσε δε τον λαό να τσακίσει την ξενοφοβία και τον ρατσισμό των ναζιστών της ΧΑ, το μακρύ χέρι του συστήματος, αυτών που με πάνω από 150 ερωτήσεις καίγονται για τα συμφέροντα των εφοπλιστών. Και άλλωστε γνωστό είναι ότι τον Χίτλερ στην Γερμανία, οι βιομήχανοι και οι τραπεζίτες τον βοήθησαν να πάρει την εξουσία. Να αποκαλύπτουμε, και αυτό μόνο ένα δυνατό ΚΚΕ μπορεί να το κάνει, το ρόλο τους και την προδοτική στάση τους στα θέματα της εθνικής ανεξαρτησίας της πατρίδας μας».
Στην συνέχεια ο Θανάσης Παφίλης αναφέρθηκε για τα ζητήματα της ασφάλειας και το συνταξιοδοτικό.
«Μας λέει η κυβέρνηση ότι το βασικό είναι η αξιολόγηση και μετά το Πάσχα θα έρθει η ανάπτυξη.
Αξιολογήσεις έχουν γίνει πολλές και μετά τα μέτρα που πάρθηκαν ήταν φιλολαϊκά; Τι χαρακτήρα θα έχει η ανάπτυξη, αν έρθει; Με ανεργία, με ελαστικές σχέσεις. Τι σημαίνει προοδευτικό πρόσημα; Έχετε δει να πληρώνει το κεφάλαιο; Οι εφοπλιστές για παράδειγμα πλήρωσαν 70 εκ. φόρο και οι ναυτεργάτες 140! Έχουν φαγωθεί από την δεκαετία του '50, 100 δις, τι έγιναν αυτά τα λεφτά; θα χαριστούν; θα πληρώσει κανείς για το χρηματιστήριο; Θα πληρώσει κανείς για τα PSI για να λένε τώρα ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν αντέχουν.
Ποιος μπορεί να ζήσει με 480 ευρώ; Ποιος θα δουλεύει 40 χρόνια για να πάρει σύνταξη; Το κεφάλαιο δεν θέλει να πληρώνει, θέλει να καταργηθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλειας και να περάσει στις ιδιωτικές εταιρείες.
Υπάρχει λύση; Μόνο αν ο λαός το αποφασίσει Να βάλει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, να ανοίξει το δρόμο για την συνολική ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.
Όταν ο λαός με τη συμμετοχή στη δράση, στη συνέλευση, στη συζήτηση για την οργάνωση της πάλης, για το περιεχόμενο και τις μορφές του αγώνα, βάλει μπροστά του τα δικά του αιτήματα και όχι τα αιτήματα του ταξικού του αντίπαλου του κεφαλαίου για την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία του.
Με νέες δυνάμεις, αλλά και με γραμμή σύγκρουσης, ανατροπής με αλλαγή τελικά τάξης στην εξουσία και όχι γραμμή για αλλαγή προσώπων των διαχειριστών εντός του εκμεταλλευτικού συστήματος και των διεθνών συμμαχιών του.
Τώρα μπορεί ο καθένας και η καθεμιά να αξιοποιήσει την πείρα του και να δει ότι οι αγώνες για να μην πληρώσει αυτός τα βάρη της κρίσης, οι αγώνες μόνο ενάντια στα μνημόνια, έφερναν νέες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ αλλά και τη συγκυβέρνησή τους στη συνέχεια, τώρα του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί όμως με νέα μνημόνια, νέα μέτρα. Νέα μνημόνια και νέα μέτρα που είχε ανάγκη το σύστημα για να ξεπεράσει την κρίση του.
Τώρα ο λαός μας είναι πιο έμπειρος και μπορεί να δει τις τρίπλες, τους ελιγμούς, που μπορεί να κάνουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, όπως η σημερινή, για να κερδίζουν χρόνο, να αποπροσανατολίζουν.
Μπορεί να αποφύγει τις παγίδες, να προσπεράσει τις τρικλοποδιές που το ίδιο το σύστημα έχει τη δυνατότητα να βάλει. Αυτό το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που μπορεί χωρίς να κάνει βήμα πίσω, να παίρνει φόρα για να αντεπιτεθεί.
Αυτή την αντιλαϊκή φόρα μπορεί να την ανακόψει η μεγάλη κοινωνική, η νέα λαϊκή συμμαχία που χρειάζεται και που είναι η μόνη σήμερα η οποία μπορεί να εμποδίσει, να καθυστερήσει μέτρα αντιλαϊκά, μπορεί να ανοίξει το δρόμο της ρήξης και της σύγκρουσης με την εξουσία των μονοπωλίων και των διεθνών συμμαχιών τους, αποδέσμευσης από όλες αυτές τις αλυσίδες, με αλλαγή τελικά τάξης στην εξουσία».
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω