Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το 1995 έως το 2005, ο Κωστής Στεφανόπουλος ήταν ίσως ο Πρόεδρος της καρδιάς των Ελλήνων. Κατά τη διάρκεια της θητείας του τα ποσοστά δημοφιλίας του ήταν εξαιρετικά υψηλά και ο θάνατός του προκαλεί μόνο θλίψη.
Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος εξέπνευσε στις 23:18 της Κυριακής, στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», όπου νοσηλευόταν, από επιπλοκές πνευμονίας.
Είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, με εμπύρετο και σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι έπασχε από «αμφοτερόπλευρη πνευμονία εξ εισροφήσεως». Η υγεία του ήταν ήδη επιβαρυμένη και παρά την εντατική θεραπευτική αγωγή, ο οργανισμός του δεν ανταποκρίθηκε και παρουσίασε ανεπάρκεια πολλαπλών οργανικών συστημάτων.
Ο Κωστής Στεφανόπουλος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών.
Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη το μεσημέρι στις 14:00 στον Άγιο Δημήτριο Ψυχικού, κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας του, και όχι στην Μητρόπολη Αθηνών.
Ποιος ήταν ο Κωστής Στεφανόπουλος
Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος
Πρόεδρος της Δημοκρατίας (1995-2005)
O Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα στις 15 Αυγούστου 1926. Πατέρας του ο Δημήτριος Στεφανόπουλος, δικηγόρος, ο οποίος διετέλεσε βουλευτής και υπουργός, μητέρα του η Βρισηϊς Φιλοπούλου. Στα νεανικά του χρόνια ήταν αθλητής της κολύμβησης και της υδατοσφαίρισης.
Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 1954 άσκησε ενεργό δικηγορία μέχρι το 1974, ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών. Άρχισε να πολιτεύεται στις εκλογές του 1958 με την Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση (ΕΡΕ) και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αχαΐας το 1964. Επανεξελέγη βουλευτής Αχαΐας, με τη Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) στις εκλογές του 1974, 1977, 1981 και 1985. Διετέλεσε Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδος και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.
Το 1974 μετείχε στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή ως υφυπουργός Εμπορίου. Τα επόμενα επτά χρόνια υπήρξε μέλος των κυβερνήσεων της ΝΔ ως υπουργός Εσωτερικών από το Νοέμβριο του 1974 μέχρι το Σεπτέμβριο του 1976, υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών (1976-1977) και υπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως (1977-1981).
Διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ από το 1981 μέχρι το 1985.
Το Δεκέμβριο του 1981, ο Κωστής Στεφανόπουλος διεκδίκησε την προεδρεία της Νέας Δημοκρατίας. Στη σχετική ψηφοφορία πήρε 32 ψήφους, ενώ η κοινοβουλευτική ομάδα εξέλεξε πρόεδρο τον Ευάγγελο Αβέρωφ.
Ο Αβέρωφ παραιτήθηκε τον Αύγουστο του 1984, ως συνέπεια της ήττας της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 1984, και στις εσωκομματικές εκλογές που ακολούθησαν τον Σεπτέμβριο του 1984 ο Στεφανόπουλος διεκδίκησε για δεύτερη φορά την ηγεσία της ΝΔ, χάνοντας την προεδρία από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Τον Αύγουστο του 1985, ο Κ. Στεφανόπουλος αποχώρησε από τη Νέα Δημοκρατία και στις 6 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους ίδρυσε το κόμμα της Δημοκρατικής Ανανέωσης (ΔΗΑΝΑ) μαζί με εννέα νεοδημοκράτες βουλευτές που προσχώρησαν στο νέο κόμμα. Παρέμεινε πρόεδρος του κόμματος αυτού μέχρι τον Ιούνιο του 1994, οπότε το κόμμα αυτό ανέστειλε τη δράση του. Εξελέγη βουλευτής Α' Αθηνών στις εκλογές του 1989.
Τον Απρίλιο του 1991, με πρότασή του στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΑΝΑ που προέκυψε από το 2ο Συνέδριο του κόμματος το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών ανήλθε σε 25%, το υψηλότερο για τη συγκεκριμένη περίοδο σε ανώτατο κομματικό όργανο.
Το 1994, ωστόσο, τρεις ημέρες μετά την αποτυχία της ΔΗΑΝΑ στις ευρωεκλογές της 12ης Ιουνίου, στις οποίες προσέγγισε αλλά δεν εξασφάλισε το 3%, ώστε να εκλέξει ευρωβουλευτή, ανακοίνωσε τη διάλυση του κόμματος.
Εν όψει των προεδρικών εκλογών του 1995, το κόμμα της Πολιτικής Άνοιξης (ΠΟΛΑΝ) πρότεινε και στήριξε ως υποψήφιο Πρόεδρο Δημοκρατίας, τον Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο ο οποίος με τη στήριξη και του ΠΑΣΟΚ εξελέγη στις 8 Μαρτίου 1995, κατά την τρίτη ψηφοφορία, με 181 ψήφους ως ο πέμπτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη μεταπολίτευση του 1974 και την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος διαδέχθηκε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στις 10 Μαρτίου 1995. Στο διάστημα της Προεδρίας του ταξίδευε τακτικά στο εσωτερικό της χώρας. Επίσης κάθε χρόνο πραγματοποιούσε 3 με 4 επίσημες επισκέψεις σε άλλες χώρες και δεχόταν ίσον αριθμό επισκέψεων ξένων Αρχηγών Κρατών. Δέχτηκε πολλούς επισκέπτες στο Προεδρικό Μέγαρο, απαντούσε σε όλες τις επιστολές πολιτών που του απευθύνονταν και υποδεχόταν στο Προεδρικό Μέγαρο μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης από σχολεία όλης της χώρας.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του κατάφερε να προσδώσει νέα αίγλη στο θεσμό του Προέδρου και να συγκεντρώσει πολύ μεγάλη δημοτικότητα από τον ελληνικό λαό. Διατήρησε το σεβασμό πολλών πολιτών και μετά το τέλος της Προεδρίας του. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική ήταν η πατριωτική στάση του και οι επικριτικές δηλώσεις στις οποίες προέβη έναντι του τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Ελλάδα το 1999.
Τη 19η Νοεμβρίου 1999, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος παραθέτει γεύμα προς τιμήν του Μπιλ Κλίντον. Η ομιλία του Έλληνα Προέδρου έμεινε στην ιστορία καθώς μίλησε με σκληρή αλλά δίκαιη γλώσσα.
Ο Κωστής Στεφανόπουλος έκανε εκτενείς αναφορές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις - οι οποίες την εποχή εκείνη ήταν ιδιαιτέρως τεταμένες - και στο Κυπριακό. Είπε ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ δεν επιτρέπεται να εξαρτηθεί από την προηγούμενη λύση του κυπριακού προβλήματος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε και για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Είπε πως «οι διεκδικήσεις επί διαφόρων νήσων και νησίδων του Αιγαίου δεν θα έπρεπε ούτε ως σκέψεις να διατυπωθούν, αν η Τουρκία θυμάται τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης της οποίας παραιτήθη παντός δικαιώματος και οποιουδήποτε τίτλου επί νήσων κειμένων πέραν των τριών μιλίων από τις ακτές της, με εξαίρεση την Ίμβρο, τη Τένεδο και τη νήσο των Λαγωών».
Οι εφημερίδες έγραφαν την επόμενη ημέρα πως ο λόγος του Στεφανόπουλου είχε μεγάλη απήχηση και ενόχλησε εμφανώς τον Κλίντον. Οι αναφορές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό ικανοποίησαν τον πολιτικό κόσμο της χώρας. Οι εφημερίδες έπλεξαν το εγκώμιο του Προέδρου αναφέροντας πως «οι Αμερικανοί ενοχλήθηκαν». Ακόμα και τα μικρότερα κόμματα όπως ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ εκφράστηκαν θετικά για τον λόγο του Προέδρου.
Ο Κωστής Στεφανόπουλος επανεξελέγη στο Προεδρικό αξίωμα στις 8 Φεβρουαρίου 2000 με την πρώτη ψηφοφορία αφού έλαβε 269 ψήφους επί 298 παρόντων βουλευτών. Με την εκλογή του αυτή έγινε ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που υποστηρίχθηκε από τα δύο μεγάλα κόμματα της εποχής (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) και συγκέντρωσε τόσο μεγάλη πλειοψηφία, καθώς και ο πρώτος πρόεδρος που εξελέγη για δύο συνεχείς θητείες.
Το Νοέμβριο του 2000, ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας και το Φεβρουάριο του 2005 ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Ο Κωστής Στεφανόπουλος κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε να κατοικεί στην ιδιωτική κατοικία του, μαζί με το μεγαλύτερο γιό του, τη νύφη του και τα δυο εγγόνια του, ενώ τον μισθό του τον έδινε σε άπορες οικογένειες. Μετά την αποχώρησή του από την Προεδρία της Δημοκρατίας έδινε το «παρών» στο λιτό γραφείο του, στο κέντρο της Αθήνας, όπου μετέφερε τα έπιπλά του από το δικηγορικό του γραφείο στην Πάτρα.
Νυμφεύθηκε την Τζένη Στουνοπούλου. Έζησαν μαζί 29 χρόνια, μέχρι το θάνατό της το 1988 και απέκτησαν τρία παιδιά.
Παυλόπουλος: Υπήρξε υπόδειγμα ανιδιοτελούς και αξιοπρεπούς υπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος
«Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε, καθ’ όλη την σταδιοδρομία του και ιδίως ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπόδειγμα ανιδιοτελούς, αξιοπρεπούς και συνεπούς υπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος. Υπό τα δεδομένα αυτά η συνολική πολιτική του διαδρομή συνιστά πραγματική εθνική παρακαταθήκη και δείκτη πορείας άσκησης πολιτικών και πολιτειακών καθηκόντων. Προς τους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια. Αιωνία η μνήμη του», αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο συλλυπητήριο μήνυμά του.
Τσίπρας: Ο Στεφανόπουλος υπήρξε ακέραιος πολιτικός και άνθρωπος
«Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ένας ακέραιος πολιτικός και άνθρωπος. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του» ανέφερε αρχικά ανάρτηση του πρωθυπουργού, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.
Εν συνεχεία το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
«Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εκφράζει τη βαθειά του θλίψη για το θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου.
Ο εκλιπών, πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπήρξε ένας πολιτικός με ηθική και υψηλό όραμα για την κοινωνία, την οποία υπηρέτησε, κατά τη μακρά πολιτική του διαδρομή, με γνώμονα πάντα το συμφέρον της χώρας.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του».
[post_ads]
Είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, με εμπύρετο και σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι έπασχε από «αμφοτερόπλευρη πνευμονία εξ εισροφήσεως». Η υγεία του ήταν ήδη επιβαρυμένη και παρά την εντατική θεραπευτική αγωγή, ο οργανισμός του δεν ανταποκρίθηκε και παρουσίασε ανεπάρκεια πολλαπλών οργανικών συστημάτων.
Ο Κωστής Στεφανόπουλος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών.
Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη το μεσημέρι στις 14:00 στον Άγιο Δημήτριο Ψυχικού, κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας του, και όχι στην Μητρόπολη Αθηνών.
Ποιος ήταν ο Κωστής Στεφανόπουλος
Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος
Πρόεδρος της Δημοκρατίας (1995-2005)
O Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα στις 15 Αυγούστου 1926. Πατέρας του ο Δημήτριος Στεφανόπουλος, δικηγόρος, ο οποίος διετέλεσε βουλευτής και υπουργός, μητέρα του η Βρισηϊς Φιλοπούλου. Στα νεανικά του χρόνια ήταν αθλητής της κολύμβησης και της υδατοσφαίρισης.
Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 1954 άσκησε ενεργό δικηγορία μέχρι το 1974, ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών. Άρχισε να πολιτεύεται στις εκλογές του 1958 με την Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση (ΕΡΕ) και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αχαΐας το 1964. Επανεξελέγη βουλευτής Αχαΐας, με τη Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) στις εκλογές του 1974, 1977, 1981 και 1985. Διετέλεσε Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδος και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.
Το 1974 μετείχε στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή ως υφυπουργός Εμπορίου. Τα επόμενα επτά χρόνια υπήρξε μέλος των κυβερνήσεων της ΝΔ ως υπουργός Εσωτερικών από το Νοέμβριο του 1974 μέχρι το Σεπτέμβριο του 1976, υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών (1976-1977) και υπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως (1977-1981).
Διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ από το 1981 μέχρι το 1985.
Ο ΠτΔ Κωστής Στεφανόπουλος στην Αλεξανδρούπολη την 25η Μαρτίου 1997 oldalexandroupoli.gr |
Το Δεκέμβριο του 1981, ο Κωστής Στεφανόπουλος διεκδίκησε την προεδρεία της Νέας Δημοκρατίας. Στη σχετική ψηφοφορία πήρε 32 ψήφους, ενώ η κοινοβουλευτική ομάδα εξέλεξε πρόεδρο τον Ευάγγελο Αβέρωφ.
Ο Αβέρωφ παραιτήθηκε τον Αύγουστο του 1984, ως συνέπεια της ήττας της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 1984, και στις εσωκομματικές εκλογές που ακολούθησαν τον Σεπτέμβριο του 1984 ο Στεφανόπουλος διεκδίκησε για δεύτερη φορά την ηγεσία της ΝΔ, χάνοντας την προεδρία από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Ο ΠτΔ Κωστής Στεφανόπουλος βραβεύει τον Χρόνη Αηδονίδη oldalexandroupoli.gr |
Τον Αύγουστο του 1985, ο Κ. Στεφανόπουλος αποχώρησε από τη Νέα Δημοκρατία και στις 6 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους ίδρυσε το κόμμα της Δημοκρατικής Ανανέωσης (ΔΗΑΝΑ) μαζί με εννέα νεοδημοκράτες βουλευτές που προσχώρησαν στο νέο κόμμα. Παρέμεινε πρόεδρος του κόμματος αυτού μέχρι τον Ιούνιο του 1994, οπότε το κόμμα αυτό ανέστειλε τη δράση του. Εξελέγη βουλευτής Α' Αθηνών στις εκλογές του 1989.
Τον Απρίλιο του 1991, με πρότασή του στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΑΝΑ που προέκυψε από το 2ο Συνέδριο του κόμματος το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών ανήλθε σε 25%, το υψηλότερο για τη συγκεκριμένη περίοδο σε ανώτατο κομματικό όργανο.
Το 1994, ωστόσο, τρεις ημέρες μετά την αποτυχία της ΔΗΑΝΑ στις ευρωεκλογές της 12ης Ιουνίου, στις οποίες προσέγγισε αλλά δεν εξασφάλισε το 3%, ώστε να εκλέξει ευρωβουλευτή, ανακοίνωσε τη διάλυση του κόμματος.
Εν όψει των προεδρικών εκλογών του 1995, το κόμμα της Πολιτικής Άνοιξης (ΠΟΛΑΝ) πρότεινε και στήριξε ως υποψήφιο Πρόεδρο Δημοκρατίας, τον Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο ο οποίος με τη στήριξη και του ΠΑΣΟΚ εξελέγη στις 8 Μαρτίου 1995, κατά την τρίτη ψηφοφορία, με 181 ψήφους ως ο πέμπτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη μεταπολίτευση του 1974 και την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος διαδέχθηκε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στις 10 Μαρτίου 1995. Στο διάστημα της Προεδρίας του ταξίδευε τακτικά στο εσωτερικό της χώρας. Επίσης κάθε χρόνο πραγματοποιούσε 3 με 4 επίσημες επισκέψεις σε άλλες χώρες και δεχόταν ίσον αριθμό επισκέψεων ξένων Αρχηγών Κρατών. Δέχτηκε πολλούς επισκέπτες στο Προεδρικό Μέγαρο, απαντούσε σε όλες τις επιστολές πολιτών που του απευθύνονταν και υποδεχόταν στο Προεδρικό Μέγαρο μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης από σχολεία όλης της χώρας.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του κατάφερε να προσδώσει νέα αίγλη στο θεσμό του Προέδρου και να συγκεντρώσει πολύ μεγάλη δημοτικότητα από τον ελληνικό λαό. Διατήρησε το σεβασμό πολλών πολιτών και μετά το τέλος της Προεδρίας του. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική ήταν η πατριωτική στάση του και οι επικριτικές δηλώσεις στις οποίες προέβη έναντι του τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Ελλάδα το 1999.
Τη 19η Νοεμβρίου 1999, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος παραθέτει γεύμα προς τιμήν του Μπιλ Κλίντον. Η ομιλία του Έλληνα Προέδρου έμεινε στην ιστορία καθώς μίλησε με σκληρή αλλά δίκαιη γλώσσα.
Ο Κωστής Στεφανόπουλος έκανε εκτενείς αναφορές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις - οι οποίες την εποχή εκείνη ήταν ιδιαιτέρως τεταμένες - και στο Κυπριακό. Είπε ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ δεν επιτρέπεται να εξαρτηθεί από την προηγούμενη λύση του κυπριακού προβλήματος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε και για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Είπε πως «οι διεκδικήσεις επί διαφόρων νήσων και νησίδων του Αιγαίου δεν θα έπρεπε ούτε ως σκέψεις να διατυπωθούν, αν η Τουρκία θυμάται τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης της οποίας παραιτήθη παντός δικαιώματος και οποιουδήποτε τίτλου επί νήσων κειμένων πέραν των τριών μιλίων από τις ακτές της, με εξαίρεση την Ίμβρο, τη Τένεδο και τη νήσο των Λαγωών».
Οι εφημερίδες έγραφαν την επόμενη ημέρα πως ο λόγος του Στεφανόπουλου είχε μεγάλη απήχηση και ενόχλησε εμφανώς τον Κλίντον. Οι αναφορές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό ικανοποίησαν τον πολιτικό κόσμο της χώρας. Οι εφημερίδες έπλεξαν το εγκώμιο του Προέδρου αναφέροντας πως «οι Αμερικανοί ενοχλήθηκαν». Ακόμα και τα μικρότερα κόμματα όπως ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ εκφράστηκαν θετικά για τον λόγο του Προέδρου.
Ο Κωστής Στεφανόπουλος επανεξελέγη στο Προεδρικό αξίωμα στις 8 Φεβρουαρίου 2000 με την πρώτη ψηφοφορία αφού έλαβε 269 ψήφους επί 298 παρόντων βουλευτών. Με την εκλογή του αυτή έγινε ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που υποστηρίχθηκε από τα δύο μεγάλα κόμματα της εποχής (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) και συγκέντρωσε τόσο μεγάλη πλειοψηφία, καθώς και ο πρώτος πρόεδρος που εξελέγη για δύο συνεχείς θητείες.
Το Νοέμβριο του 2000, ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας και το Φεβρουάριο του 2005 ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Ο Κωστής Στεφανόπουλος κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε να κατοικεί στην ιδιωτική κατοικία του, μαζί με το μεγαλύτερο γιό του, τη νύφη του και τα δυο εγγόνια του, ενώ τον μισθό του τον έδινε σε άπορες οικογένειες. Μετά την αποχώρησή του από την Προεδρία της Δημοκρατίας έδινε το «παρών» στο λιτό γραφείο του, στο κέντρο της Αθήνας, όπου μετέφερε τα έπιπλά του από το δικηγορικό του γραφείο στην Πάτρα.
Νυμφεύθηκε την Τζένη Στουνοπούλου. Έζησαν μαζί 29 χρόνια, μέχρι το θάνατό της το 1988 και απέκτησαν τρία παιδιά.
Παυλόπουλος: Υπήρξε υπόδειγμα ανιδιοτελούς και αξιοπρεπούς υπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος
«Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε, καθ’ όλη την σταδιοδρομία του και ιδίως ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπόδειγμα ανιδιοτελούς, αξιοπρεπούς και συνεπούς υπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος. Υπό τα δεδομένα αυτά η συνολική πολιτική του διαδρομή συνιστά πραγματική εθνική παρακαταθήκη και δείκτη πορείας άσκησης πολιτικών και πολιτειακών καθηκόντων. Προς τους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια. Αιωνία η μνήμη του», αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο συλλυπητήριο μήνυμά του.
Τσίπρας: Ο Στεφανόπουλος υπήρξε ακέραιος πολιτικός και άνθρωπος
«Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ένας ακέραιος πολιτικός και άνθρωπος. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του» ανέφερε αρχικά ανάρτηση του πρωθυπουργού, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.
Εν συνεχεία το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
«Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εκφράζει τη βαθειά του θλίψη για το θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου.
Ο εκλιπών, πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπήρξε ένας πολιτικός με ηθική και υψηλό όραμα για την κοινωνία, την οποία υπηρέτησε, κατά τη μακρά πολιτική του διαδρομή, με γνώμονα πάντα το συμφέρον της χώρας.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του».
[post_ads]
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω