Από την Ιχθυόσκαλα της Καβάλας ξεκίνησε τη διήμερη περιοδεία του στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη ο Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκε τη Ξάνθη. Την δεύτερη μέρα βρέθηκε στην Κομοτηνή και ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο Διδυμότειχο.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού ξεκίνησε την επίσκεψή του στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου το πρωί από την Ιχθυόσκαλα της Καβάλας, στη συνέχεια πήγε στο ΤΕΙ Καβάλας όπου συνομίλησε με τον πρόεδρο Αθανάσιο Μητρόπουλο και τα μέλη της Συγκλήτου του Ιδρύματος. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στο νομό είχε συναντήσεις με τη Δήμαρχο Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα αλλά και παραγωγικούς φορείς της πόλης.
Κατά την επίσκεψη του στην Ιχθυόσκαλα Καβάλας ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε: «Το Ποτάμι όπως έχουμε πει, ξεκινάει μια μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, να μιλήσει με τους ανθρώπους της παραγωγής, τους ανθρώπους της δημιουργίας να πει πως βλέπει τα πράγματα και πως υπάρχουν λύσεις και βέβαια να εμπλουτιστεί και με ιδέες και με ανθρώπους. Ξεκίνησα εδώ από το ξημέρωμα, από την ιχθυόσκαλα να δούμε τους παραγωγικούς πυλώνες της πόλης. Θα πάμε εκεί που δουλεύουν οι άνθρωποι να συζητήσουμε μαζί τους για όλα αυτά που τους απασχολούν και για να πούμε για άλλη μία φορά ότι υπάρχει η Ελλάδα που παράγει και που δημιουργεί πέρα από την Ελλάδα των γραφειοκρατών και των κομματικών υπαλλήλων. Δουλεύει η δημιουργική Ελλάδα για να πληρώνεται το κομματικό κράτος. Κάποια στιγμή θα το ανατρέψουμε».
Στο ΤΕΙ Καβάλας ο επικεφαλής του Ποταμιού συναντήθηκε με τον πρόεδρο Αθανάσιο Μητρόπουλο και τα μέλη της Συγκλήτου του Ιδρύματος. Μετά το τέλος της συνάντησής του ο Σταύρος Θεοδωράκης έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις στους δημοσιογράφους:
«To ΤΕΙ Καβάλας αποτελεί μια σφραγίδα για την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο για την Καβάλα. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να συγκρατούν τους νέους και να μη φεύγουν στο εξωτερικό, αλλά προφανώς να υπάρχουν και δουλειές για να μπορούμε να τους απορροφήσουμε. Πρέπει όμως να γίνει μια τεράστια προσπάθεια στην εκπαίδευση και φοβάμαι ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει το ρόλο που πρέπει να παίξουν τα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Χρειαζόμαστε μια συμμαχία τους καλού, μεταξύ καθηγητών, φοιτητών και πολιτών που πιστεύουν ότι η δύναμη μας είναι να το ανθρώπινο κεφάλαιο.
Είχα τη δυνατότητα να συζητήσω με τον Πρόεδρο, τους καθηγητές και την ηγεσία του Ιδρύματος για τα ζητήματα που τους απασχολούν, για την εκπαίδευση και τον τρόπο που οφείλει να κινηθεί η κεντρική πολιτεία. Τους είπαμε ότι είμαστε συμπαραστάτες στην προσπάθειά τους να κρατήσουν το Ίδρυμα ψηλά, να απελευθερωθούν από τα δεσμά του κεντρικού κράτους. Πρέπει δηλαδή να τους δώσουμε τη δυνατότητα και να εκπαιδεύουν τα παιδιά μας καλύτερα και να τα προετοιμάζουν για την αγορά εργασίας -που είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει όμως να παίξουν και έναν οικονομικό ρόλο, δηλαδή να έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν μεταπτυχιακούς φοιτητές απ' όλο τον κόσμο, έτσι ώστε να βοηθούν και την ελληνική οικονομία αλλά και να διαδίδουν το εκπαιδευτικό όραμα της χώρας».
Ακολούθως ο κ. Θεοδωράκης συναντήθηκε στα Δικαστήρια της Καβάλας με τους απολυμένους του εργοστασίου λιπασμάτων
Για τους απολυμένους στο εργοστάσιο λιπασμάτων δήλωσε:
«Είδα τους απολυμένους. Πήγα στα δικαστήρια, με ενημέρωσαν και τους είπα ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει ισχυρή οικονομία και ισχυρή παραγωγή. Δεν θα μας σώσουν τα δανεικά. Πρέπει να παράγουμε και το κράτος των Αθηνών πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε οι επιχειρήσεις αυτές να μην χαθούν αλλά και να μην είναι στα χέρια ανθρώπων που δεν δουλεύουν για το κοινό καλό αλλά για το δικό τους όφελος».
Για τις επιχειρήσεις που έχουν βάλει λουκέτο στην Καβάλα, είπε:
«Το πρόβλημα με τα λουκέτα, με την ανεργία δεν είναι τωρινό. Εδώ και πολλά χρόνια η Ελλάδα βασανίζεται από την κρίση. Το θέμα είναι ότι η ανατολή αργεί και είμαστε συνέχεια στο σκοτάδι. Αυτό προσπαθούμε να αλλάξουμε και το είπαμε στη Βουλή -με αφορμή τον προϋπολογισμό. Πρέπει να αλλάξουμε προτεραιότητες. Δεν πρέπει να κοιτάμε το κομματικό κράτος, το κράτος της σπατάλης που μας έφερε ως εδώ, πρέπει κυρίως να κοιτάμε την αγορά, τους επιχειρηματίες και τους ανθρώπους της ιδιωτικής οικονομίας.Εμείς όπως ξέρετε, είμαστε ένα κίνημα που υπερασπιζόμαστε πάνω απ' όλα, την ιδιωτική οικονομία. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και να αγωνιζόμαστε γι΄αυτό αλλά όσο επικρατεί στο κράτος των Αθηνών η άποψη ότι αυτό που προέχει είναι το κομματικό κράτος, η χώρα θα έχει καινούργια λουκέτα και περισσότερους ανέργους».
Στη συνέχεια συναντήθηκε με τη Δήμαρχο Καβάλας, κα Δήμητρα Τσανάκα, ενώ επισκέφτηκε το κέντρο της πόλης.
Στην περιοδεία στην Καβάλα τον Σταύρο Θεοδωράκη συνόδευσαν τα στελέχη Γιώργος Γκαϊντατζής, Δημήτρης Στεργιόπουλος, Βασίλης Πατέλης, Σάκης Δελιούσης, Φάνης Κασούλας και Βασίλης Ιωάννου.
Το μεσημέρι ο επικεφαλής του Ποταμιού βρέθηκε στην Ξάνθη, όπου επισκέφθηκε την Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Κατά την επίσκεψή του στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης δήλωσε:
«Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτή τη συνάντηση. Πραγματικά είναι ενδιαφέροντα τα όσα έχετε κατορθώσει εσείς, οι καθηγητές, οι φοιτητές, το προσωπικό. Θα ήταν πραγματικά σημαντικό να μπορούσαν οι Έλληνες να δουν τις εγκαταστάσεις αυτού του Πανεπιστημίου. Γιατί η χώρα, για να πάει μπροστά, θα πρέπει να το πάρει απόφαση ότι θα πρέπει να βασιστεί στα παιδιά της. Δε θα πρέπει να τα διώχνουμε. Θα πρέπει να τους δίνουμε την ευκαιρία να γίνονται εδώ σπουδαίοι επιστήμονες και, επίσης, να συνδέουμε τα πανεπιστήμια με την αγορά εργασίας, έτσι ώστε όλα αυτά τα παιδιά που σπουδάζουν με τον κόπο και τα λεφτά του ελληνικού λαού να μπορούν αύριο να απορροφηθούν και από τις τοπικές οικονομίες. Είναι ένα σπουδαίο έργο. Θα πρέπει να προσπαθούμε. Νομίζω πως είμαστε ακόμα στην αρχή, αν θεωρήσουμε ότι ο δρόμος είναι πολύ μακρύς. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».
Τον Σταύρο Θεοδωράκη συνόδευαν στην Ξάνθη τα στελέχη του Ποταμιού, Γιώργος Γκαϊντατζής και Αρεταίος Σαββάκης
Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου ο Σταύρος Θεοδωράκης επισκέφθηκε την Κομοτηνή όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Κομοτηνής, κ. Γιώργο Πετρίδη.
Μετά την συνάντησή του με τον Δήμαρχο Κομοτηνής ο επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε:
«Όπως είπα στον δήμαρχο, είμαστε συμπαραστάτες του σε όλα αυτά που προσπαθεί να κάνει για την πόλη γιατί η χώρα έχει ανάγκη από ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο τους, προσπαθούν και έχουν δυνάμεις για να αλλάξουν τα πράγματα. Για να πάμε μπροστά πέρα από το κεντρικό κράτος πρέπει να έχουμε μία γερή τοπική αυτοδιοίκηση, γι' αυτό ο αγώνας μας είναι να πείσουμε το κράτος των Αθηνών ότι πρέπει να εμπιστευτεί την τοπική αυτοδιοίκηση και πρέπει να εμπιστευτεί ανθρώπους σαν τον δήμαρχο της Κομοτηνής. Η σχέση μας, και μέσα από την ενημέρωση που έχουμε από τον βουλευτή του νομού Αχμέτ Ιλχάν είναι πολύ στενή. Προσπαθούμε αν μπορούμε και εμείς να βοηθήσουμε σε οποιοδήποτε πρόβλημα της πόλης θα το κάνουμε. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κομοτηνής ανέφερε:
«Καλωσόρισα τον Επικεφαλής του Ποταμιού στο δημαρχείο και τώρα τον καλωσορίζει και η πόλη με την βόλτα που κάνουμε και με το επιτελείο του. Πέραν των τυπικών καλωσορισμάτων θα έχω την ευκαιρία να του εκθέσω και τα ζητήματα που αφορούν την περιοχή μας και τον δήμο μας, γνωρίζοντας βέβαια ότι μιλάω με έναν άνθρωπο ο οποίος γνωρίζει τα προβλήματα του τόπου διότι φροντίζει να ενημερώνεται για το τι συμβαίνει στην περιοχή μας. Και στο πρόσωπο του ανεξάρτητα πολιτικών προσεγγίσεων και τοποθετήσεων του καθενός βλέπουμε έναν πραγματικό φίλο της περιοχής. Εγώ ως δήμαρχος της Κομοτηνής το λέω με γνώση λόγου και με κάθε ειλικρίνεια ότι έχω δίπλα μου έναν φίλο της περιοχής μας και τον ευχαριστώ πολύ για αυτό».
Στη συνέχεια ο κ. Θεοδωράκης συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο και δήλωσε:
«Η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης θα μπορούσε να ήταν μία περιοχή που οι πολίτες της δεν θα σκεφτόντουσαν κάθε μέρα πως θα έρθει η επόμενη μέρα. Υπάρχουν πάρα πολλά περιθώρια κυρίως τουριστικής ανάπτυξης, στον πρωτογενή τομέα αλλά ακόμα και σε ενεργειακά θέματα. Θεωρούμε πως πρέπει να γίνει μία προσπάθεια από το κέντρο για να απελευθερωθούν οι δυνάμεις εδώ, σ' αυτούς τους νομούς και να υπάρξει μία πραγματική ανάπτυξη της περιοχής. Ο βουλευτής Ροδόπης που ουσιαστικά έχει την προσοχή του σ' όλη την περιφέρεια κάνει μία προσπάθεια και στην Αθήνα με συγκεκριμένες προτάσεις. Είπα στον Περιφερειάρχη ότι το Ποτάμι πέρα από την κριτική στην κυβέρνηση έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την περιοχή. Του ανέφερα κάποιους από τους άξονες και είναι σύμφωνος βέβαια όπως όλοι οι λογικοί πολίτες. Πρέπει να κάνουμε μία καινούργια αρχή για να αξιοποιήσουμε πλέον ως πλεονέκτημα τη θέση της περιοχής και όχι ως μειονέκτημα όπως γινόταν πολλές φορές στο παρελθόν.
Υπάρχουν πολλές αδυναμίες στο κέντρο και η απουσία λογικών ανθρώπων που έχουν δουλέψει στην κεντρική διοίκηση, στο κεντρικό κράτος στα υπουργεία δυσκολεύει αυτή τη προσπάθεια. Όμως οι περιφέρειες, ο περιφερειάρχης ένας νέος άνθρωπος, οι τοπικές δυνάμεις οι δήμαρχοι, οι βουλευτές μπορούν να δημιουργήσουν μία βάση για να ληφθούν μεγάλες αποφάσεις, και ας αρνηθεί μετά το κράτος ας αρνηθεί η κυβέρνηση την υλοποίηση αυτών των προτάσεων».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Κομοτηνής όπου συναντήθηκε με τον διοικητή του νοσοκομείου κ. Γιώργο Φιλιππίδη, ο οποίος περιέγραψε στον επικεφαλής του Ποταμιού, τα σοβαρά προβλήματα κτιριακών υποδομών που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο και επεσήμανε τις προσπάθειες που γίνονται για την εξόφληση σημαντικών οφειλών που υπάρχουν προς ιδιώτες. Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη για πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτών και υπαλλήλων.
Ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε: «Ν' αρχίσουμε από τα άσχημα, τα οποία μάλλον ξέρετε και τα έχει επισημάνει και ο βουλευτής μας στον νομό ο κ. Ιλχάν. Τα άσχημα είναι ότι το νοσοκομείο είναι πολύ παλιό. Είναι ίσως από τα παλιότερα της χώρας και μάλλον δεν θα είναι εύκολο να επισκευαστούν οι εγκαταστάσεις του. Θα πρέπει σύντομα να αποφασίσει η κυβέρνηση, να διατεθεί το αναγκαίο ποσό, για να έχει η Κομοτηνή ένα νοσοκομείο, όπως της αξίζει. Σ' ένα νέο χώρο, ένα σύγχρονο κτίριο που θα μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες υγείας που έχει ο νομός. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτό το αίτημα στη Βουλή όσο πιο πιεστικό γίνεται. Όμως, είναι θετικό που έχει επιλεγεί στη διοίκηση αυτού του νοσοκομείου, που έχει πολλά προβλήματα, ένας νέος άνθρωπος που φαίνεται να ξέρει πώς είναι να διοικείς ένα μεγάλο νοσοκομείο. Θα του συμπαρασταθούμε όσο μπορούμε, για να μπορέσει να κάνει τις απαραίτητες βελτιώσεις μέχρι να φτιαχτεί ένα σύγχρονο νοσοκομείο. Στα ζητήματα της υγείας δεν χωρούν παραγοντισμοί και κομματισμοί. Πρέπει να φύγουμε από την εποχή που τα νοσοκομεία τα διοικούσαν οι πολιτευτές των κομμάτων. Από την πλευρά του βουλευτή μας υπάρχει μία συνεχής φροντίδα με αναφορές και Ερωτήσεις στη Βουλή για να προστεθεί δυναμικό στο νοσοκομείο. Κάτι έχουμε καταφέρει και θα ενημερώνεστε για αυτήν την προσπάθεια μας».
Στην Κομοτηνή τον Σταύρο Θεοδωράκη συνόδευε ο βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ και τα στελέχη Αρεταίος Σαββίδης και Κρίνα Μενεσελίδου.
Το μεσημέρι ο Σταύρος Θεοδωράκης βρέθηκε στην περιοχή του Διδυμοτείχου όπου επισκέφθηκε το στρατόπεδο "Ιωάννη Θεοδωράκη" και το Ενοριακό Φυλάκιο Γέφυρας Πυθίου.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε:
«Με την ευρύτερη περιοχή του Διδυμοτείχου με συνδέουν ωραίες μνήμες, γιατί θα πρέπει να σας πω ότι από εδώ πήρα το απολυτήριο μου, από το 16ο Τάγμα Τεχνικού στην Καρωτή. Ήρθα εδώ στο στρατόπεδο του συνταγματάρχη Ιωάννη Θεοδωράκη, γιατί είναι μεγάλη τιμή για την οικογένειά μου ότι αυτό το στρατόπεδο έχει το όνομά του. Βέβαια τα περισσότερα στρατόπεδα στη χώρα έχουν ονοματεπώνυμο. Και είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε τα ονόματα των ηρώων στα στρατόπεδά μας για να θυμόμαστε τους αγώνες τους και τις θυσίες τους. Δε νιώθω αυτή τη στιγμή τη συνέχεια του αίματος, νιώθω τη συνέχεια του παραδείγματος. Γιατί για να είμαστε εμείς ελεύθεροι, κάποιοι άνθρωποι έδωσαν ότι μπορούσαν και τελικά τη ζωή τους».
Ερωτώμενος για τα εθνικά θέματα ανέφερε:
«Στα Εθνικά θέματα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να είμαστε όλοι οι Έλληνες ενωμένοι. Γι΄αυτό έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση να υπάρχει ένα Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, που θα συμμετέχει βέβαια ο Πρωθυπουργός, οι αρχηγοί των δημοκρατικών κομμάτων, οι πρώην πρωθυπουργοί και η ηγεσία του στρατεύματος. Να μοιραστούμε την ευθύνη στα εθνικά θέματα και να μην υπάρχουν διχογνωμίες σε σχέση με την αντιμετώπισή τους. Αυτή νομίζω θα ήταν μια πράξη υπεύθυνη αυτή τη στιγμή που έχουμε μικρές ενοχλήσεις από τους γείτονές μας. Πάντως, για να προλάβω την ερώτησή σας, η Ελλάδα είναι ακόμα μια ισχυρή χώρα. Άρα δεν υπάρχει καμία ανάγκη να υπερβάλλουμε και καμία ανάγκη να παρουσιάζονται κάποιοι σε πανικό. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλους τους εθνικούς κινδύνους, όπως το έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια».
Το απόγευμα ο Σταύρος Θεοδωράκης συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Διδυμοτείχου κ. Παρασκευά Πατσουρίδη και τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, κ. Δαμασκηνό.
Στο Διδυμότειχο τον Σταύρο Θεοδωράκη συνόδευαν τα στελέχη Στάθης Γρηγοριάδης και Φώτης Πλακογιάννης.
Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος
[post_ads]
Κατά την επίσκεψη του στην Ιχθυόσκαλα Καβάλας ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε: «Το Ποτάμι όπως έχουμε πει, ξεκινάει μια μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, να μιλήσει με τους ανθρώπους της παραγωγής, τους ανθρώπους της δημιουργίας να πει πως βλέπει τα πράγματα και πως υπάρχουν λύσεις και βέβαια να εμπλουτιστεί και με ιδέες και με ανθρώπους. Ξεκίνησα εδώ από το ξημέρωμα, από την ιχθυόσκαλα να δούμε τους παραγωγικούς πυλώνες της πόλης. Θα πάμε εκεί που δουλεύουν οι άνθρωποι να συζητήσουμε μαζί τους για όλα αυτά που τους απασχολούν και για να πούμε για άλλη μία φορά ότι υπάρχει η Ελλάδα που παράγει και που δημιουργεί πέρα από την Ελλάδα των γραφειοκρατών και των κομματικών υπαλλήλων. Δουλεύει η δημιουργική Ελλάδα για να πληρώνεται το κομματικό κράτος. Κάποια στιγμή θα το ανατρέψουμε».
Στο ΤΕΙ Καβάλας ο επικεφαλής του Ποταμιού συναντήθηκε με τον πρόεδρο Αθανάσιο Μητρόπουλο και τα μέλη της Συγκλήτου του Ιδρύματος. Μετά το τέλος της συνάντησής του ο Σταύρος Θεοδωράκης έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις στους δημοσιογράφους:
«To ΤΕΙ Καβάλας αποτελεί μια σφραγίδα για την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο για την Καβάλα. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να συγκρατούν τους νέους και να μη φεύγουν στο εξωτερικό, αλλά προφανώς να υπάρχουν και δουλειές για να μπορούμε να τους απορροφήσουμε. Πρέπει όμως να γίνει μια τεράστια προσπάθεια στην εκπαίδευση και φοβάμαι ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει το ρόλο που πρέπει να παίξουν τα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Χρειαζόμαστε μια συμμαχία τους καλού, μεταξύ καθηγητών, φοιτητών και πολιτών που πιστεύουν ότι η δύναμη μας είναι να το ανθρώπινο κεφάλαιο.
Είχα τη δυνατότητα να συζητήσω με τον Πρόεδρο, τους καθηγητές και την ηγεσία του Ιδρύματος για τα ζητήματα που τους απασχολούν, για την εκπαίδευση και τον τρόπο που οφείλει να κινηθεί η κεντρική πολιτεία. Τους είπαμε ότι είμαστε συμπαραστάτες στην προσπάθειά τους να κρατήσουν το Ίδρυμα ψηλά, να απελευθερωθούν από τα δεσμά του κεντρικού κράτους. Πρέπει δηλαδή να τους δώσουμε τη δυνατότητα και να εκπαιδεύουν τα παιδιά μας καλύτερα και να τα προετοιμάζουν για την αγορά εργασίας -που είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει όμως να παίξουν και έναν οικονομικό ρόλο, δηλαδή να έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν μεταπτυχιακούς φοιτητές απ' όλο τον κόσμο, έτσι ώστε να βοηθούν και την ελληνική οικονομία αλλά και να διαδίδουν το εκπαιδευτικό όραμα της χώρας».
Ακολούθως ο κ. Θεοδωράκης συναντήθηκε στα Δικαστήρια της Καβάλας με τους απολυμένους του εργοστασίου λιπασμάτων
Για τους απολυμένους στο εργοστάσιο λιπασμάτων δήλωσε:
«Είδα τους απολυμένους. Πήγα στα δικαστήρια, με ενημέρωσαν και τους είπα ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει ισχυρή οικονομία και ισχυρή παραγωγή. Δεν θα μας σώσουν τα δανεικά. Πρέπει να παράγουμε και το κράτος των Αθηνών πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε οι επιχειρήσεις αυτές να μην χαθούν αλλά και να μην είναι στα χέρια ανθρώπων που δεν δουλεύουν για το κοινό καλό αλλά για το δικό τους όφελος».
Για τις επιχειρήσεις που έχουν βάλει λουκέτο στην Καβάλα, είπε:
«Το πρόβλημα με τα λουκέτα, με την ανεργία δεν είναι τωρινό. Εδώ και πολλά χρόνια η Ελλάδα βασανίζεται από την κρίση. Το θέμα είναι ότι η ανατολή αργεί και είμαστε συνέχεια στο σκοτάδι. Αυτό προσπαθούμε να αλλάξουμε και το είπαμε στη Βουλή -με αφορμή τον προϋπολογισμό. Πρέπει να αλλάξουμε προτεραιότητες. Δεν πρέπει να κοιτάμε το κομματικό κράτος, το κράτος της σπατάλης που μας έφερε ως εδώ, πρέπει κυρίως να κοιτάμε την αγορά, τους επιχειρηματίες και τους ανθρώπους της ιδιωτικής οικονομίας.Εμείς όπως ξέρετε, είμαστε ένα κίνημα που υπερασπιζόμαστε πάνω απ' όλα, την ιδιωτική οικονομία. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και να αγωνιζόμαστε γι΄αυτό αλλά όσο επικρατεί στο κράτος των Αθηνών η άποψη ότι αυτό που προέχει είναι το κομματικό κράτος, η χώρα θα έχει καινούργια λουκέτα και περισσότερους ανέργους».
Στη συνέχεια συναντήθηκε με τη Δήμαρχο Καβάλας, κα Δήμητρα Τσανάκα, ενώ επισκέφτηκε το κέντρο της πόλης.
Στην περιοδεία στην Καβάλα τον Σταύρο Θεοδωράκη συνόδευσαν τα στελέχη Γιώργος Γκαϊντατζής, Δημήτρης Στεργιόπουλος, Βασίλης Πατέλης, Σάκης Δελιούσης, Φάνης Κασούλας και Βασίλης Ιωάννου.
Το μεσημέρι ο επικεφαλής του Ποταμιού βρέθηκε στην Ξάνθη, όπου επισκέφθηκε την Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Κατά την επίσκεψή του στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης δήλωσε:
«Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτή τη συνάντηση. Πραγματικά είναι ενδιαφέροντα τα όσα έχετε κατορθώσει εσείς, οι καθηγητές, οι φοιτητές, το προσωπικό. Θα ήταν πραγματικά σημαντικό να μπορούσαν οι Έλληνες να δουν τις εγκαταστάσεις αυτού του Πανεπιστημίου. Γιατί η χώρα, για να πάει μπροστά, θα πρέπει να το πάρει απόφαση ότι θα πρέπει να βασιστεί στα παιδιά της. Δε θα πρέπει να τα διώχνουμε. Θα πρέπει να τους δίνουμε την ευκαιρία να γίνονται εδώ σπουδαίοι επιστήμονες και, επίσης, να συνδέουμε τα πανεπιστήμια με την αγορά εργασίας, έτσι ώστε όλα αυτά τα παιδιά που σπουδάζουν με τον κόπο και τα λεφτά του ελληνικού λαού να μπορούν αύριο να απορροφηθούν και από τις τοπικές οικονομίες. Είναι ένα σπουδαίο έργο. Θα πρέπει να προσπαθούμε. Νομίζω πως είμαστε ακόμα στην αρχή, αν θεωρήσουμε ότι ο δρόμος είναι πολύ μακρύς. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».
Τον Σταύρο Θεοδωράκη συνόδευαν στην Ξάνθη τα στελέχη του Ποταμιού, Γιώργος Γκαϊντατζής και Αρεταίος Σαββάκης
Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου ο Σταύρος Θεοδωράκης επισκέφθηκε την Κομοτηνή όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Κομοτηνής, κ. Γιώργο Πετρίδη.
Μετά την συνάντησή του με τον Δήμαρχο Κομοτηνής ο επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε:
«Όπως είπα στον δήμαρχο, είμαστε συμπαραστάτες του σε όλα αυτά που προσπαθεί να κάνει για την πόλη γιατί η χώρα έχει ανάγκη από ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο τους, προσπαθούν και έχουν δυνάμεις για να αλλάξουν τα πράγματα. Για να πάμε μπροστά πέρα από το κεντρικό κράτος πρέπει να έχουμε μία γερή τοπική αυτοδιοίκηση, γι' αυτό ο αγώνας μας είναι να πείσουμε το κράτος των Αθηνών ότι πρέπει να εμπιστευτεί την τοπική αυτοδιοίκηση και πρέπει να εμπιστευτεί ανθρώπους σαν τον δήμαρχο της Κομοτηνής. Η σχέση μας, και μέσα από την ενημέρωση που έχουμε από τον βουλευτή του νομού Αχμέτ Ιλχάν είναι πολύ στενή. Προσπαθούμε αν μπορούμε και εμείς να βοηθήσουμε σε οποιοδήποτε πρόβλημα της πόλης θα το κάνουμε. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κομοτηνής ανέφερε:
«Καλωσόρισα τον Επικεφαλής του Ποταμιού στο δημαρχείο και τώρα τον καλωσορίζει και η πόλη με την βόλτα που κάνουμε και με το επιτελείο του. Πέραν των τυπικών καλωσορισμάτων θα έχω την ευκαιρία να του εκθέσω και τα ζητήματα που αφορούν την περιοχή μας και τον δήμο μας, γνωρίζοντας βέβαια ότι μιλάω με έναν άνθρωπο ο οποίος γνωρίζει τα προβλήματα του τόπου διότι φροντίζει να ενημερώνεται για το τι συμβαίνει στην περιοχή μας. Και στο πρόσωπο του ανεξάρτητα πολιτικών προσεγγίσεων και τοποθετήσεων του καθενός βλέπουμε έναν πραγματικό φίλο της περιοχής. Εγώ ως δήμαρχος της Κομοτηνής το λέω με γνώση λόγου και με κάθε ειλικρίνεια ότι έχω δίπλα μου έναν φίλο της περιοχής μας και τον ευχαριστώ πολύ για αυτό».
Στη συνέχεια ο κ. Θεοδωράκης συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο και δήλωσε:
«Η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης θα μπορούσε να ήταν μία περιοχή που οι πολίτες της δεν θα σκεφτόντουσαν κάθε μέρα πως θα έρθει η επόμενη μέρα. Υπάρχουν πάρα πολλά περιθώρια κυρίως τουριστικής ανάπτυξης, στον πρωτογενή τομέα αλλά ακόμα και σε ενεργειακά θέματα. Θεωρούμε πως πρέπει να γίνει μία προσπάθεια από το κέντρο για να απελευθερωθούν οι δυνάμεις εδώ, σ' αυτούς τους νομούς και να υπάρξει μία πραγματική ανάπτυξη της περιοχής. Ο βουλευτής Ροδόπης που ουσιαστικά έχει την προσοχή του σ' όλη την περιφέρεια κάνει μία προσπάθεια και στην Αθήνα με συγκεκριμένες προτάσεις. Είπα στον Περιφερειάρχη ότι το Ποτάμι πέρα από την κριτική στην κυβέρνηση έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την περιοχή. Του ανέφερα κάποιους από τους άξονες και είναι σύμφωνος βέβαια όπως όλοι οι λογικοί πολίτες. Πρέπει να κάνουμε μία καινούργια αρχή για να αξιοποιήσουμε πλέον ως πλεονέκτημα τη θέση της περιοχής και όχι ως μειονέκτημα όπως γινόταν πολλές φορές στο παρελθόν.
Υπάρχουν πολλές αδυναμίες στο κέντρο και η απουσία λογικών ανθρώπων που έχουν δουλέψει στην κεντρική διοίκηση, στο κεντρικό κράτος στα υπουργεία δυσκολεύει αυτή τη προσπάθεια. Όμως οι περιφέρειες, ο περιφερειάρχης ένας νέος άνθρωπος, οι τοπικές δυνάμεις οι δήμαρχοι, οι βουλευτές μπορούν να δημιουργήσουν μία βάση για να ληφθούν μεγάλες αποφάσεις, και ας αρνηθεί μετά το κράτος ας αρνηθεί η κυβέρνηση την υλοποίηση αυτών των προτάσεων».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Κομοτηνής όπου συναντήθηκε με τον διοικητή του νοσοκομείου κ. Γιώργο Φιλιππίδη, ο οποίος περιέγραψε στον επικεφαλής του Ποταμιού, τα σοβαρά προβλήματα κτιριακών υποδομών που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο και επεσήμανε τις προσπάθειες που γίνονται για την εξόφληση σημαντικών οφειλών που υπάρχουν προς ιδιώτες. Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη για πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτών και υπαλλήλων.
Ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε: «Ν' αρχίσουμε από τα άσχημα, τα οποία μάλλον ξέρετε και τα έχει επισημάνει και ο βουλευτής μας στον νομό ο κ. Ιλχάν. Τα άσχημα είναι ότι το νοσοκομείο είναι πολύ παλιό. Είναι ίσως από τα παλιότερα της χώρας και μάλλον δεν θα είναι εύκολο να επισκευαστούν οι εγκαταστάσεις του. Θα πρέπει σύντομα να αποφασίσει η κυβέρνηση, να διατεθεί το αναγκαίο ποσό, για να έχει η Κομοτηνή ένα νοσοκομείο, όπως της αξίζει. Σ' ένα νέο χώρο, ένα σύγχρονο κτίριο που θα μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες υγείας που έχει ο νομός. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτό το αίτημα στη Βουλή όσο πιο πιεστικό γίνεται. Όμως, είναι θετικό που έχει επιλεγεί στη διοίκηση αυτού του νοσοκομείου, που έχει πολλά προβλήματα, ένας νέος άνθρωπος που φαίνεται να ξέρει πώς είναι να διοικείς ένα μεγάλο νοσοκομείο. Θα του συμπαρασταθούμε όσο μπορούμε, για να μπορέσει να κάνει τις απαραίτητες βελτιώσεις μέχρι να φτιαχτεί ένα σύγχρονο νοσοκομείο. Στα ζητήματα της υγείας δεν χωρούν παραγοντισμοί και κομματισμοί. Πρέπει να φύγουμε από την εποχή που τα νοσοκομεία τα διοικούσαν οι πολιτευτές των κομμάτων. Από την πλευρά του βουλευτή μας υπάρχει μία συνεχής φροντίδα με αναφορές και Ερωτήσεις στη Βουλή για να προστεθεί δυναμικό στο νοσοκομείο. Κάτι έχουμε καταφέρει και θα ενημερώνεστε για αυτήν την προσπάθεια μας».
Στην Κομοτηνή τον Σταύρο Θεοδωράκη συνόδευε ο βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ και τα στελέχη Αρεταίος Σαββίδης και Κρίνα Μενεσελίδου.
Το μεσημέρι ο Σταύρος Θεοδωράκης βρέθηκε στην περιοχή του Διδυμοτείχου όπου επισκέφθηκε το στρατόπεδο "Ιωάννη Θεοδωράκη" και το Ενοριακό Φυλάκιο Γέφυρας Πυθίου.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε:
«Με την ευρύτερη περιοχή του Διδυμοτείχου με συνδέουν ωραίες μνήμες, γιατί θα πρέπει να σας πω ότι από εδώ πήρα το απολυτήριο μου, από το 16ο Τάγμα Τεχνικού στην Καρωτή. Ήρθα εδώ στο στρατόπεδο του συνταγματάρχη Ιωάννη Θεοδωράκη, γιατί είναι μεγάλη τιμή για την οικογένειά μου ότι αυτό το στρατόπεδο έχει το όνομά του. Βέβαια τα περισσότερα στρατόπεδα στη χώρα έχουν ονοματεπώνυμο. Και είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε τα ονόματα των ηρώων στα στρατόπεδά μας για να θυμόμαστε τους αγώνες τους και τις θυσίες τους. Δε νιώθω αυτή τη στιγμή τη συνέχεια του αίματος, νιώθω τη συνέχεια του παραδείγματος. Γιατί για να είμαστε εμείς ελεύθεροι, κάποιοι άνθρωποι έδωσαν ότι μπορούσαν και τελικά τη ζωή τους».
Ερωτώμενος για τα εθνικά θέματα ανέφερε:
«Στα Εθνικά θέματα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να είμαστε όλοι οι Έλληνες ενωμένοι. Γι΄αυτό έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση να υπάρχει ένα Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, που θα συμμετέχει βέβαια ο Πρωθυπουργός, οι αρχηγοί των δημοκρατικών κομμάτων, οι πρώην πρωθυπουργοί και η ηγεσία του στρατεύματος. Να μοιραστούμε την ευθύνη στα εθνικά θέματα και να μην υπάρχουν διχογνωμίες σε σχέση με την αντιμετώπισή τους. Αυτή νομίζω θα ήταν μια πράξη υπεύθυνη αυτή τη στιγμή που έχουμε μικρές ενοχλήσεις από τους γείτονές μας. Πάντως, για να προλάβω την ερώτησή σας, η Ελλάδα είναι ακόμα μια ισχυρή χώρα. Άρα δεν υπάρχει καμία ανάγκη να υπερβάλλουμε και καμία ανάγκη να παρουσιάζονται κάποιοι σε πανικό. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλους τους εθνικούς κινδύνους, όπως το έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια».
Το απόγευμα ο Σταύρος Θεοδωράκης συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Διδυμοτείχου κ. Παρασκευά Πατσουρίδη και τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, κ. Δαμασκηνό.
Στο Διδυμότειχο τον Σταύρο Θεοδωράκη συνόδευαν τα στελέχη Στάθης Γρηγοριάδης και Φώτης Πλακογιάννης.
Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος
[post_ads]
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω