Το βιβλίο του Λευτέρη Τσινταράκη αποτελεί ένα ιστορικό έργο που έρχεται να συμπληρώσει όλα όσα μέχρι τώρα γνωρίζαμε γύρω από την ιστορία της Αλεξανδρούπολης, πλήρως τεκμηριωμένο, σε απλή και κατανοητή σε όλους γραφή, και κυρίως με νέα και ενδιαφέροντα στοιχεία και ντοκουμέντα της περιόδου στην οποία αναφέρεται.
Από το Δεδέαγατς στην Αλεξανδρούπολη”
Το νέο ιστορικό βιβλίο του Λευτέρη Τσινταράκη
του Θεόδωρου Ορδουμποζάνη
Ένα βιβλίο που εμπεριέχει μια νέα ιστορική μελέτη με θέμα τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου και την Ελληνική κοινότητα της Αλεξανδρούπολης στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα, εκδόθηκε και κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον συμπολίτη μας ιστορικό - συγγραφέα Λευτέρη Τσινταράκη. Τίτλος του βιβλίου «140 χρόνια Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Νικολάου - Από το Δεδέαγατς στην Αλεξανδρούπολη».
Σε μια καλαίσθητη έκδοση, 80 σελίδων, ο συγγραφέας, με επίκεντρο τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, που κτίσθηκε στο Δεδέαγατς, όταν την περιοχή διεκδικούσαν πολλοί, εχθροί και «φίλοι», αναφέρεται στους ντόπιους, «παροίκους και παρεπιδημούντες» κατοίκους που πάσχιζαν να ριζώσουν στον τόπο αυτό και προσπαθούσαν γύρω από τη σκιά των καμπαναριών του Ιερού αυτού Ναού, σύμβολο για πάνω από 100 χρόνια της πόλης, να στεριώσουν τη ζωή τους και το μέλλον τους. Και για να τεκμηριώσει τα αναγραφόμενα, παρουσιάζει μια σειρά από νέα και σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα και έγγραφα από κρατικά αρχεία, εξιστορεί πλήρως όλα τα γεγονότα που αφορούν την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου, την πρώτη Εκκλησία της Ελληνικής Κοινότητας της Αλεξανδρούπολης από την ανέγερση του πρώτου ναΐσκου, στην ίδιο χώρο, μέχρι την απελευθέρωση της πόλης και συγχρόνως ότι συνέβαινε στη πόλη την εποχή που αναφέρεται το έργο.
1876. Στο υψηλότερο σημείο της Αλεξανδρούπολης (Δεδέαγατς τότε) κτίζεται και λειτουργεί ο πρώτος Ορθόδοξος Ναός της Ελληνικής Κοινότητας. |
Άλλωστε όπως αναφέρει και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης κ. Άνθιμος στον πρόλογό του, ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου «...έζησε τις περιπέτειες του λαού μας, κινδύνεψε να ανατιναχθεί, κόντεψε να "υιοθετηθεί", υποδέχθηκε με κωδωνοκρουσίες την ημέρα της λευτεριάς, υπογράφτηκε μέσα του το Πρωτόκολλο Ενώσεως με τη φυλή μας και στη συνέχεια, άρχισε συστηματικά να προσλαμβάνει τον πόνο και την αγωνία των κατοίκων, αλλά συγχρόνως να φτερώνει τις ελπίδες και τα οράματα των χριστιανών στις τόσο πολυκύμαντες ταλαιπωρίες της περιοχής...». Ουσιαστικά δηλαδή η ζωή και η ιστορία αυτού του Ναού ταυτίζεται με τη ζωή και την ιστορία της ίδιας της πόλης.
1909-1910. Καρτ-ποστάλ του εκδότη Γ. Καραμιχάλογλου & ΣΙΑ με λεζάντα "Λεονταρίδειος Σχολή - Μητρόπολις Αίνου - Εκκλησία Άγιος Νικόλαος". |
Το έργο αυτό του Λευτέρη Τσινταράκη, αποτελεί ένα ιστορικό έργο, που έρχεται να συμπληρώσει όλα όσα μέχρι τώρα γνωρίζαμε γύρω από την ιστορία της Αλεξανδρούπολης, πλήρως τεκμηριωμένο, σε απλή και κατανοητή σε όλους γραφή, και κυρίως με νέα και ενδιαφέροντα στοιχεία και ντοκουμέντα της περιόδου στην οποία αναφέρεται.
Το έργο εκδόθηκε με τη συμπαράσταση του Μητροπολίτου Αλεξανδρούπολης κ. Ανθίμου, την συνεργασία του πατρός Δημητρίου Κεσκίνη και με δαπάνη του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου και διατίθεται από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.
Πηγή: ordteo.gr
[post_ads]
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω