Την Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα επισκέφθηκε η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου. Την υπουργό συνόδευε ο Ειδικός Γραμματέας ΣΕΠΕ κ. Νάσος Ηλιόπουλος.
Με στόχο την «αδιαμεσόλαβητη επαφή με τον κόσμο της εργασίας, τη μεταφορά των θέσεων της κυβέρνησης στη μάχη που δίνει για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, την κατανόηση των ειδικότερων προβλημάτων των εργαζομένων και των ανέργων στις διάφορες περιοχές της χώρας και την εξεύρεση από κοινού συγκεκριμένων λύσεων» η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, συνέχισε σήμερα στον Έβρο τον κύκλο επαφών που έχει ξεκινήσει με τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους σε όλη τη χώρα.
Την υπουργό Εργασίας κατά την επίσκεψή της στον Έβρο συνόδευε ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας κ. Νάσος Ηλιόπουλος.
Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στην Αλεξανδρούπολη ήταν ο πρώτος σταθμός της υπουργού, η οποία εκτιμά πως η καλή λειτουργία του θα βοηθήσει στην επαναφορά μιας κανονικότητας στην αγορά εργασίας. «Αυτός είναι ο στόχος μας. Το πρώτο μας μέλημα είναι να τηρηθεί η νομιμότητα και να μπει ένα φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία, η οποία έχει αρχίσει και λαμβάνει έντονες διαστάσεις το τελευταίο διάστημα, κυρίως λόγω και της αποδιάρθρωσης του θεσμικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων που συνέβη την περίοδο 2010-2014» δήλωσε μετά το πέρας της επίσκεψής της, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ Λ. Παπαδημητρίου.
Η υπουργός επανέλαβε πως κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, ζήτημα που τίθεται σε όλους τους τόνους στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές «απέναντι στου οποίους έχουμε όλα τα επιχειρήματα για να επανέλθει το πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων», κατά τη δεύτερη αξιολόγηση. «Μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις διαμορφώνεται πλέον ένα δίχτυ προστασίας για τους εργαζόμενους και συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων, ενώ αντιμετωπίζονται και τα φαινόμενα παραβατικότητας και τελικά βοηθιέται ακόμη και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης γιατί εισρέουν πόροι στα ασφαλιστικά ταμεία και διαμορφώνεται μία κανονικότητα και στην οικονομία» εξήγησε η κ. Αχτσιόγλου.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την πορεία και τον χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, η υπουργός Εργασίας σημείωσε πως η κυβέρνηση αναζητά αυτή τη στιγμή μία κοινωνικά βιώσιμη λύση για την επίτευξη της οποίας διαπραγματεύεται σκληρά. Τόνισε: «Από την πλευρά μας έχουμε υλοποιήσει σχεδόν το 80% των προαπαιτούμενων και μένουν ανοιχτά το ζήτημα των εργασιακών, ακριβώς γιατί υπάρχει αυτή η διαφωνία». Χαρακτήρισε «πρόβλημα» τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και «οικονομικά παράλογες τις απαιτήσεις του για εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος, όταν η ελληνική οικονομία δείχνει ότι υπεραποδίδει σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί στη συμφωνία».
Εκτίμησε πως θα βρεθεί γρήγορα το σημείο ισορροπίας και τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση και να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «για να εμπεδωθεί πια στην ελληνική οικονομία αυτή η τάση βελτίωσης που σημειώθηκε την προηγούμενη χρονιά».
Η κ. Αχτσιόγλου αναγνώρισε ως πολύ σοβαρό το πρόβλημα ανεργίας, το οποίο «θα επιλυθεί εφόσον βελτιωθεί και η οικονομία της χώρας». Διευκρίνισε πως η κυβέρνηση δεν κλείνει τα μάτια απέναντι στο πρόβλημα ούτε θριαμβολογεί για «τη σημαντική μείωση των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων της ανεργίας». «Κάνουμε ότι μπορούμε για να μειωθεί αυτό το ποσοστό. Μέσα από προγράμματα που υλοποιούμε, που κάνουν εξορθολογισμένη χρήση των πόρων από την ΕΕ και των χρηματοδοτήσεων, μέσα από μία στόχευση σε προγράμματα πλήρους απασχόλησης με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, καλύπτοντας πιο ευάλωτες ομάδες, πιο νέους ή αυτούς που είναι πλησίον συνταξιοδότησης, μ' έναν τρόπο δίνεται μια σημαντική βοήθεια στους ανέργους. Μέσα από τέτοιου τύπου προγράμματα θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον κόσμο αυτόν ο οποίος έχει δικαίωμα στη δουλειά» διαβεβαίωσε η υπουργός Εργασίας.
Επαφές Αχτσιόγλου με φορείς στο Νομό Έβρου
Το μεσημέρι η κ. Αχτσιόγλου επισκέφτηκε το Εργατικό Κέντρο Ορεστιάδας και το απόγευμα το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Έβρου στην Αλεξανδρούπολη, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους εργαζομένων.
Η υπουργός Εργασίας συναντήθηκε με εκπροσώπους εργαζομένων στον τουρισμό, στην καθαριότητα, στα σούπερ μάρκετ, στα σφαγεία, καθώς και στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ορεστιάδας (ΔΕΥΑΟ), στον Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων Ορεστιάδας, στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), στην Ένωση Συνεταιριστικών Οργανώσεων.
Στις συζητήσεις που διεξήχθησαν η υπουργός ενημέρωσε για τις θεσμικές πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, καθώς και για το πρόγραμμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων παρέθεσαν τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος της εργασίας στην περιοχή, επισημαίνοντας ιδίως το πρόβλημα της υψηλής ανεργίας των νέων.
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες σχεδιασμού και υλοποίησης ενός προγράμματος απασχόλησης προσαρμοσμένου στις ανάγκες του νομού. Κοινό συμπέρασμα όλων των συσκέψεων αποτέλεσε η ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα, προκειμένου να επανέλθει η κανονικότητα στην αγορά εργασίας και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις βελτίωσης της καθημερινότητας των εργαζόμενων.
Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων που είχε σήμερα με τις διοικήσεις των Εργατικών Κέντρων Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να αντιμετωπιστεί η ανεργία στον Έβρο μέσω ενός στοχευμένου για την περιοχή προγράμματος.
Η υπουργός αναφέρθηκε στη σταθερή θέση της κυβέρνησης για τις συλλογικές συμβάσεις, τόνισε ότι σύντομα θα υπάρξει νομικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις παρεμβάσεις για τη βιομηχανία ζάχαρης.
Συγκεκριμένα, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε πως οι συναντήσεις με τις διοικήσεις των εργατικών κέντρων καταδεικνύουν «ότι εμείς σεβόμαστε το συνδικαλισμό, τους ανθρώπους που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους και όλη αυτή την ιστορική διαδικασία της εκπροσώπησης των εργαζομένων». Χαρακτήρισε ουσιαστικές τις κινήσεις του υπουργείου ως προς την καταγραφή των συγκεκριμένων προβλημάτων της κάθε περιοχής και την εξεύρεση συγκεκριμένων λύσεων, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, αλλά και συμβολικές όσον αφορά στην απαξίωση που είχε υποστεί ο συνδικαλισμός και τα εργατικά κέντρα κατά τα προηγούμενα χρόνια.
Η υπουργός εργασίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ισχυρή και καθοριστική όπως χαρακτηριστικά είπε παρέμβαση της κυβέρνησης για να λειτουργήσει η βιομηχανία Ζάχαρης στην Ορεστιάδα και να είναι ο φορέας οικονομικής δραστηριότητας που στηρίζει την περιοχή, καθώς και στην επιχείρηση «Μαρινόπουλος» για την εξεύρεση μίας διάδοχης κατάστασης. Επανέλαβε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι η υποστήριξη με κάθε τρόπο του κόσμου της εργασίας σημειώνοντας πως «Αν δεν θέλαμε να βοηθήσουμε τους εργαζόμενους ή να δώσουμε τη μάχη δεν θα στυλώναμε τα πόδια για τις συλλογικές συμβάσεις στην αξιολόγηση».
Διευκρίνισε πως υπάρχει επίγνωση της έξαρσης των αυθαιρεσιών όπως αυτή καταγράφεται μέσω των καθημερινών καταγγελιών τόσο στο υπουργείο όσο και στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας φαινόμενο που μπορεί να αντιμετωπιστεί με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων καθώς «όταν έχεις ένα σωματείο, μια συλλογική σύμβαση σε κλαδικό επίπεδο να δημιουργεί κάποιους βασικούς όρους, ένα δίχτυ προστασίας τότε και τα φαινόμενα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας μειώνονται».
Κατέστησε σαφές πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μη βγαίνει ούτε ένα ευρώ δημόσιου χρήματος σε επιχειρήσεις που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, πρόθεση που όπως είπε σύντομα θα μεταφραστεί και σε θεσμικό πλαίσιο.
Ψήφισμα από τους αγρότες του Έβρου
Στην Ορεστιάδα, αντιπροσωπεία αγροτών από το μπλόκο Θουρίου παρέδωσε στην υπουργό Εργασίας κ. Αχτσιόγλου το παρακάτω ψήφισμα:
Εμείς, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, που συγκροτήσαμε το μπλόκο Θουρίου, δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε ανυποχώρητοι τον αγώνα μας, γιατί οι πολιτικές της ΚΑΠ και των ελληνικών κυβερνήσεων, μας έχουν φέρει μπροστά στη αδυναμία να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε τα χωράφια μας. Δίνουμε κυριολεκτικά αγώνα για την επιβίωσή μας.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωριά μας και να συνεχίσουμε να παράγουμε, είναι η ικανοποίηση των παρακάτω αιτημάτων, όπως αυτά διαμορφώθηκαν στην πρόσφατη σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής των 68 μπλόκων.
Διεκδικούμε:
• Για τη φορολογία: Να αρθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις στους μικρομεσαίους αγρότες. Φορολόγηση με βάση το πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα με συντελεστή μέχρι 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ. Να φορολογηθούν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.
• Για την Ασφάλιση - Σύνταξη: Να μην ισχύσουν οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση - Πρόνοια για όλους, να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια Υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, με συντάξεις αξιοπρέπειας.
• Για το κόστος παραγωγής: Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στα τρόφιμα, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στις υπηρεσίες.
• Για τις τιμές των προϊόντων: Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Να σταματήσουν οι εμποροβιομήχανοι να εκβιάζουν για ν' αγοράζουν σε «ανοιχτές» τιμές, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην ξέρουν πόσο και πότε θα πληρωθούν για το μόχθο τους. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχάνων.
• Για τις επιδοτήσεις - ενισχύσεις: Να μην ισχύσουν οι περικοπές που προβλέπονται με τη νέα ΚΑΠ 2014 - 2020 (περικόπηκαν ήδη κατά 30%, ενώ μέχρι το τέλος του 2019 οι περικοπές θα φτάσουν στο 60%), σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο. Να μην κοπούν οι επιδοτήσεις - ενισχύσεις από όσους δεν θεωρούνται «ενεργοί αγρότες», με βάση το νόμο για τον διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη» που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ικανοποιώντας το αίτημα των μεγαλοαγροτών στις περσινές κινητοποιήσεις.
• Για την κτηνοτροφία: Να παρθούν πίσω οι μειώσεις στις εξισωτικές αποζημιώσεις. Να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες βοσκήσιμες εκτάσεις. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων .
• Για τα αγροτικά χρέη: Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
Άλλες δίκαιες διεκδικήσεις
• Να καλυφθεί η απώλεια αγροτικού εισοδήματος που οφείλεται στις μεγάλες καταστροφές στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή από την κακοκαιρία και διάφορες ασθένειες φυτών και ζώων, τις οποίες ο ΕΛΓΑ, παρά το γεγονός ότι οι αγρότες τον χρυσοπληρώνουν με πολύ υψηλά ασφάλιστρα, αρνείται να αποζημιώσει, καθώς και στις συνέπειες του εμπάργκο από τη Ρωσία.
• Να καθοριστεί ακατάσχετο όριο στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε παιδί, καθώς οι αγρότες πληρώνονται μία, το πολύ δύο φορές το χρόνο και όχι κάθε μήνα και έχουν ανάγκη να υπάρχει διαθέσιμο αυτό το χρηματικό ποσό για να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητά τους.
• Να μην μπει το πρόσθετο, «περιβαλλοντικό», τέλος στο νερό άρδευσης και ύδρευσης που προβλέπεται στο πλαίσιο της οδηγίας 60/2000 της ΕΕ, ούτε το νέο χαράτσι του ΚΤΕΟ και για τα αγροτικά μηχανήματα, που επιβαρύνουν κι άλλο το κόστος παραγωγής.
• Να μην εφαρμοστεί η σχεδιαζόμενη περικοπή κατά 60% των συντάξεων σε όσους συνταξιούχους του ΟΓΑ συνεχίζουν να καλλιεργούν και να διατηρούν τα δικαιώματα, καθώς δεν μπορούν να ζήσουν με την πενιχρή αγροτική σύνταξη.
• Άμεση εκτέλεση έργων για μια σύγχρονη αντιπλημμυρική προστασία στο νομό μας
Ο αγώνας συνεχίζεται. Δεν έχουμε άλλη επιλογή.
[post_ads]
Την υπουργό Εργασίας κατά την επίσκεψή της στον Έβρο συνόδευε ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας κ. Νάσος Ηλιόπουλος.
Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στην Αλεξανδρούπολη ήταν ο πρώτος σταθμός της υπουργού, η οποία εκτιμά πως η καλή λειτουργία του θα βοηθήσει στην επαναφορά μιας κανονικότητας στην αγορά εργασίας. «Αυτός είναι ο στόχος μας. Το πρώτο μας μέλημα είναι να τηρηθεί η νομιμότητα και να μπει ένα φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία, η οποία έχει αρχίσει και λαμβάνει έντονες διαστάσεις το τελευταίο διάστημα, κυρίως λόγω και της αποδιάρθρωσης του θεσμικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων που συνέβη την περίοδο 2010-2014» δήλωσε μετά το πέρας της επίσκεψής της, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ Λ. Παπαδημητρίου.
Η υπουργός επανέλαβε πως κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, ζήτημα που τίθεται σε όλους τους τόνους στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές «απέναντι στου οποίους έχουμε όλα τα επιχειρήματα για να επανέλθει το πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων», κατά τη δεύτερη αξιολόγηση. «Μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις διαμορφώνεται πλέον ένα δίχτυ προστασίας για τους εργαζόμενους και συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων, ενώ αντιμετωπίζονται και τα φαινόμενα παραβατικότητας και τελικά βοηθιέται ακόμη και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης γιατί εισρέουν πόροι στα ασφαλιστικά ταμεία και διαμορφώνεται μία κανονικότητα και στην οικονομία» εξήγησε η κ. Αχτσιόγλου.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την πορεία και τον χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, η υπουργός Εργασίας σημείωσε πως η κυβέρνηση αναζητά αυτή τη στιγμή μία κοινωνικά βιώσιμη λύση για την επίτευξη της οποίας διαπραγματεύεται σκληρά. Τόνισε: «Από την πλευρά μας έχουμε υλοποιήσει σχεδόν το 80% των προαπαιτούμενων και μένουν ανοιχτά το ζήτημα των εργασιακών, ακριβώς γιατί υπάρχει αυτή η διαφωνία». Χαρακτήρισε «πρόβλημα» τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και «οικονομικά παράλογες τις απαιτήσεις του για εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος, όταν η ελληνική οικονομία δείχνει ότι υπεραποδίδει σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί στη συμφωνία».
Εκτίμησε πως θα βρεθεί γρήγορα το σημείο ισορροπίας και τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση και να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «για να εμπεδωθεί πια στην ελληνική οικονομία αυτή η τάση βελτίωσης που σημειώθηκε την προηγούμενη χρονιά».
Η κ. Αχτσιόγλου αναγνώρισε ως πολύ σοβαρό το πρόβλημα ανεργίας, το οποίο «θα επιλυθεί εφόσον βελτιωθεί και η οικονομία της χώρας». Διευκρίνισε πως η κυβέρνηση δεν κλείνει τα μάτια απέναντι στο πρόβλημα ούτε θριαμβολογεί για «τη σημαντική μείωση των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων της ανεργίας». «Κάνουμε ότι μπορούμε για να μειωθεί αυτό το ποσοστό. Μέσα από προγράμματα που υλοποιούμε, που κάνουν εξορθολογισμένη χρήση των πόρων από την ΕΕ και των χρηματοδοτήσεων, μέσα από μία στόχευση σε προγράμματα πλήρους απασχόλησης με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, καλύπτοντας πιο ευάλωτες ομάδες, πιο νέους ή αυτούς που είναι πλησίον συνταξιοδότησης, μ' έναν τρόπο δίνεται μια σημαντική βοήθεια στους ανέργους. Μέσα από τέτοιου τύπου προγράμματα θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον κόσμο αυτόν ο οποίος έχει δικαίωμα στη δουλειά» διαβεβαίωσε η υπουργός Εργασίας.
Επαφές Αχτσιόγλου με φορείς στο Νομό Έβρου
Το μεσημέρι η κ. Αχτσιόγλου επισκέφτηκε το Εργατικό Κέντρο Ορεστιάδας και το απόγευμα το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Έβρου στην Αλεξανδρούπολη, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους εργαζομένων.
Η υπουργός Εργασίας συναντήθηκε με εκπροσώπους εργαζομένων στον τουρισμό, στην καθαριότητα, στα σούπερ μάρκετ, στα σφαγεία, καθώς και στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ορεστιάδας (ΔΕΥΑΟ), στον Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων Ορεστιάδας, στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), στην Ένωση Συνεταιριστικών Οργανώσεων.
Στις συζητήσεις που διεξήχθησαν η υπουργός ενημέρωσε για τις θεσμικές πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, καθώς και για το πρόγραμμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων παρέθεσαν τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος της εργασίας στην περιοχή, επισημαίνοντας ιδίως το πρόβλημα της υψηλής ανεργίας των νέων.
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες σχεδιασμού και υλοποίησης ενός προγράμματος απασχόλησης προσαρμοσμένου στις ανάγκες του νομού. Κοινό συμπέρασμα όλων των συσκέψεων αποτέλεσε η ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα, προκειμένου να επανέλθει η κανονικότητα στην αγορά εργασίας και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις βελτίωσης της καθημερινότητας των εργαζόμενων.
Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων που είχε σήμερα με τις διοικήσεις των Εργατικών Κέντρων Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να αντιμετωπιστεί η ανεργία στον Έβρο μέσω ενός στοχευμένου για την περιοχή προγράμματος.
Η υπουργός αναφέρθηκε στη σταθερή θέση της κυβέρνησης για τις συλλογικές συμβάσεις, τόνισε ότι σύντομα θα υπάρξει νομικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις παρεμβάσεις για τη βιομηχανία ζάχαρης.
Συγκεκριμένα, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε πως οι συναντήσεις με τις διοικήσεις των εργατικών κέντρων καταδεικνύουν «ότι εμείς σεβόμαστε το συνδικαλισμό, τους ανθρώπους που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους και όλη αυτή την ιστορική διαδικασία της εκπροσώπησης των εργαζομένων». Χαρακτήρισε ουσιαστικές τις κινήσεις του υπουργείου ως προς την καταγραφή των συγκεκριμένων προβλημάτων της κάθε περιοχής και την εξεύρεση συγκεκριμένων λύσεων, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, αλλά και συμβολικές όσον αφορά στην απαξίωση που είχε υποστεί ο συνδικαλισμός και τα εργατικά κέντρα κατά τα προηγούμενα χρόνια.
Η υπουργός εργασίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ισχυρή και καθοριστική όπως χαρακτηριστικά είπε παρέμβαση της κυβέρνησης για να λειτουργήσει η βιομηχανία Ζάχαρης στην Ορεστιάδα και να είναι ο φορέας οικονομικής δραστηριότητας που στηρίζει την περιοχή, καθώς και στην επιχείρηση «Μαρινόπουλος» για την εξεύρεση μίας διάδοχης κατάστασης. Επανέλαβε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι η υποστήριξη με κάθε τρόπο του κόσμου της εργασίας σημειώνοντας πως «Αν δεν θέλαμε να βοηθήσουμε τους εργαζόμενους ή να δώσουμε τη μάχη δεν θα στυλώναμε τα πόδια για τις συλλογικές συμβάσεις στην αξιολόγηση».
Διευκρίνισε πως υπάρχει επίγνωση της έξαρσης των αυθαιρεσιών όπως αυτή καταγράφεται μέσω των καθημερινών καταγγελιών τόσο στο υπουργείο όσο και στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας φαινόμενο που μπορεί να αντιμετωπιστεί με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων καθώς «όταν έχεις ένα σωματείο, μια συλλογική σύμβαση σε κλαδικό επίπεδο να δημιουργεί κάποιους βασικούς όρους, ένα δίχτυ προστασίας τότε και τα φαινόμενα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας μειώνονται».
Κατέστησε σαφές πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μη βγαίνει ούτε ένα ευρώ δημόσιου χρήματος σε επιχειρήσεις που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, πρόθεση που όπως είπε σύντομα θα μεταφραστεί και σε θεσμικό πλαίσιο.
Ψήφισμα από τους αγρότες του Έβρου
Στην Ορεστιάδα, αντιπροσωπεία αγροτών από το μπλόκο Θουρίου παρέδωσε στην υπουργό Εργασίας κ. Αχτσιόγλου το παρακάτω ψήφισμα:
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚΟΥ ΘΟΥΡΙΟΥ ΕΒΡΟΥ
Εμείς, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, που συγκροτήσαμε το μπλόκο Θουρίου, δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε ανυποχώρητοι τον αγώνα μας, γιατί οι πολιτικές της ΚΑΠ και των ελληνικών κυβερνήσεων, μας έχουν φέρει μπροστά στη αδυναμία να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε τα χωράφια μας. Δίνουμε κυριολεκτικά αγώνα για την επιβίωσή μας.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωριά μας και να συνεχίσουμε να παράγουμε, είναι η ικανοποίηση των παρακάτω αιτημάτων, όπως αυτά διαμορφώθηκαν στην πρόσφατη σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής των 68 μπλόκων.
Διεκδικούμε:
• Για τη φορολογία: Να αρθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις στους μικρομεσαίους αγρότες. Φορολόγηση με βάση το πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα με συντελεστή μέχρι 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ. Να φορολογηθούν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.
• Για την Ασφάλιση - Σύνταξη: Να μην ισχύσουν οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση - Πρόνοια για όλους, να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια Υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, με συντάξεις αξιοπρέπειας.
• Για το κόστος παραγωγής: Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στα τρόφιμα, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στις υπηρεσίες.
• Για τις τιμές των προϊόντων: Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Να σταματήσουν οι εμποροβιομήχανοι να εκβιάζουν για ν' αγοράζουν σε «ανοιχτές» τιμές, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην ξέρουν πόσο και πότε θα πληρωθούν για το μόχθο τους. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχάνων.
• Για τις επιδοτήσεις - ενισχύσεις: Να μην ισχύσουν οι περικοπές που προβλέπονται με τη νέα ΚΑΠ 2014 - 2020 (περικόπηκαν ήδη κατά 30%, ενώ μέχρι το τέλος του 2019 οι περικοπές θα φτάσουν στο 60%), σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο. Να μην κοπούν οι επιδοτήσεις - ενισχύσεις από όσους δεν θεωρούνται «ενεργοί αγρότες», με βάση το νόμο για τον διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη» που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ικανοποιώντας το αίτημα των μεγαλοαγροτών στις περσινές κινητοποιήσεις.
• Για την κτηνοτροφία: Να παρθούν πίσω οι μειώσεις στις εξισωτικές αποζημιώσεις. Να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες βοσκήσιμες εκτάσεις. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων .
• Για τα αγροτικά χρέη: Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
Άλλες δίκαιες διεκδικήσεις
• Να καλυφθεί η απώλεια αγροτικού εισοδήματος που οφείλεται στις μεγάλες καταστροφές στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή από την κακοκαιρία και διάφορες ασθένειες φυτών και ζώων, τις οποίες ο ΕΛΓΑ, παρά το γεγονός ότι οι αγρότες τον χρυσοπληρώνουν με πολύ υψηλά ασφάλιστρα, αρνείται να αποζημιώσει, καθώς και στις συνέπειες του εμπάργκο από τη Ρωσία.
• Να καθοριστεί ακατάσχετο όριο στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε παιδί, καθώς οι αγρότες πληρώνονται μία, το πολύ δύο φορές το χρόνο και όχι κάθε μήνα και έχουν ανάγκη να υπάρχει διαθέσιμο αυτό το χρηματικό ποσό για να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητά τους.
• Να μην μπει το πρόσθετο, «περιβαλλοντικό», τέλος στο νερό άρδευσης και ύδρευσης που προβλέπεται στο πλαίσιο της οδηγίας 60/2000 της ΕΕ, ούτε το νέο χαράτσι του ΚΤΕΟ και για τα αγροτικά μηχανήματα, που επιβαρύνουν κι άλλο το κόστος παραγωγής.
• Να μην εφαρμοστεί η σχεδιαζόμενη περικοπή κατά 60% των συντάξεων σε όσους συνταξιούχους του ΟΓΑ συνεχίζουν να καλλιεργούν και να διατηρούν τα δικαιώματα, καθώς δεν μπορούν να ζήσουν με την πενιχρή αγροτική σύνταξη.
• Άμεση εκτέλεση έργων για μια σύγχρονη αντιπλημμυρική προστασία στο νομό μας
Ο αγώνας συνεχίζεται. Δεν έχουμε άλλη επιλογή.
[post_ads]
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω