Την ώρα που το παλιό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης παραμένει ανεκμετάλλευτο και ρημάζει εγκαταλελειμμένο, στην Καλαμάτα το παλιό Νοσοκομείο της πόλης ανακατασκευάστηκε και μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο Δημαρχιακό Μέγαρο.
Το παλιό Νοσοκομείο Καλαμάτας ανακατασκευάστηκε και μετατράπηκε σε σύγχρονο Δημαρχείο |
Το κτίριο του παλιού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης παραμένει ανεκμετάλλευτο και ρημάζει εγκαταλελειμμένο.
Αντιθέτως στην Καλαμάτα όταν κατασκευάστηκε το νέο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας και το 2000 έγινε η μεταφορά του στο νέο κτίριο εκτός πόλης, αμέσως άρχισαν και οι διαδικασίες για την αξιοποίηση του παλιού.
Το 2008 με ΚΥΑ των αρμοδίων Υπουργών παραχωρήθηκε μέρος του παλιού Νοσοκομείου στο Δήμο Καλαμάτας και το 2014 με νέα ΚΥΑ παραχωρήθηκε όλο το κτίριο.
Ο Δήμος προχώρησε στην ανακατασκευή του κτιρίου του παλιού Νοσοκομείου για τη μετασκευή του σε νέο Δημαρχιακό Μέγαρο, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων).
Πριν λίγους μήνες οι υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας μεταφέρθηκαν στο ανακατασκευασμένο κτίριο 10.000 τ.μ. του παλιού Νοσοκομείου. Στο νέο κτίριο στεγάζονται πλέον όλες οι Υπηρεσίες του Δήμου, τα Νομικά Πρόσωπα και οι κοινωνικοί φορείς (Σωματεία - Σύλλογοι κ.ά.) ενώ υπάρχουν αίθουσες συνεδριάσεων, αίθουσα για συνεντεύξεις Τύπου, χώροι για διοργάνωση εκδηλώσεων και τέλεση πολιτικών γάμων, γραφεία δημοτικών παρατάξεων κ.α.
Ένα εγκαταλειμμένο ερείπιο μετατράπηκε σε ένα κτίριο - στολίδι. Μεγάλο, λειτουργικό, με χρώμα, με όμορφο περιβάλλοντα χώρο, άνετο πάρκινγκ, με σύγχρονες ηλεκτρονικές τεχνολογίες, ενώ η θέρμανση το χειμώνα και η ψύξη το καλοκαίρι λειτουργεί με αξιοποίηση της γεωθερμίας για την εξοικονόμηση ενέργειας. Η άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας του εν λόγω συστήματος λειτουργεί με την εκμετάλλευση 50 γεωτρήσεων στο χώρο νότια του κτιρίου του Δημαρχείου, βάθους 100 μέτρων εκάστη, με αγωγούς στους οποίους κυκλοφορεί νερό για την παραγωγή θέρμανσης και δροσισμού.
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Μεσσηνίας, μετά τη μεταφορά του Δημαρχείου στο κτίριο του παλιού Νοσοκομείου Καλαμάτας, η περιοχή απέκτησε περισσότερη ζωή και παίρνει ξανά τεράστια ανάπτυξη.
Να σημειωθεί ότι η Καλαμάτα διαθέτει και Διοικητήριο όπου στεγάζονται όλες οι Δημόσιες Υπηρεσίες.
Γιατί σε άλλες πόλεις μπορούν και στην Αλεξανδρούπολη δεν μπορούμε; Τι φταίει;
Όταν πριν από χρόνια ήταν Δήμαρχος Καλαμάτας ο Σταύρος Μπένος σκέπασε μέρος του Νέδοντα, κάτι ανάλογο με το ρέμα Βανικιώτη. Ο τότε Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Τάσος Σουλακάκης έστειλε ανθρώπους του στην Καλαμάτα για να μάθει λεπτομέρειες για εκείνο το επίτευγμα. Έτσι μετά από χρόνια σκέπασαν και στην Αλεξανδρούπολη το ρέμα Βανικιώτη. Μήπως και ο σημερινός Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης πρέπει να στείλει ανθρώπους του στην Καλαμάτα για να μάθει - διδαχθεί πως οι Καλαματιανοί αξιοποίησαν το παλιό νοσοκομείο; Πως κατάφεραν και πήραν από τον Οργανισμό Λιμένος την χερσαία ζώνη του λιμανιού και ανάπλασαν την παραλιακή ζώνη της πόλης; Πως κατασκεύασαν σύγχρονη μαρίνα που λειτουργεί όλο το χρόνο και μπορεί να φιλοξενήσει 250 σκάφη; Πως μπόρεσαν να μετακινήσουν το ΚΤΕΛ από το εμπορικό κέντρο της Καλαμάτας;
Οι φωτογραφίες του νέου Δημαρχείου Καλαμάτας είναι από: kalamatain.gr, kalamatatimes.gr
[post_ads]
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω