Επιστολή του κ. Γεώργιου Παύλου, Αναπληρωτή Καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης:
«Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε μια έντονη κινητικότητα, τόσο από την Σύγκλητο του ΔΠΘ, όσο και από μεμονωμένους εκπροσώπους φορέων όπως του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης ή του προέδρου της ΠΟΣΔΕΠ, οι οποίοι υποστηρίζουν την Διοίκηση και ιδίως τον Πρύτανη του ΔΠΘ απέναντι σε πολύ συγκεκριμένες καταγγελίες. Οι υποστηρικτές της διοίκησης προσδίδουν θεσμικό χαρακτήρα στις δηλώσεις τους, ενώ είναι οι ίδιοι ως άτομα και όχι ως θεσμοί που ενεργοποιούνται.»
Θεωρούμε πως χρέος μας ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι είναι να προάγουμε την εκπαίδευση, την έρευνα και την ακαδημαϊκή ζωή, δηλαδή να μορφώνουμε τα παιδιά που μας εμπιστεύεται η ελληνική κοινωνία και να τα αποδίδουμε πίσω σε αυτήν άξιους επιστήμονες και ενάρετους πολίτες, και όχι να συστήνουμε οικογενειακές επιχειρήσεις δίπλα στο ΔΠΘ διαπλεκόμενες με αυτό. Σε αυτό το έργο μας όχι μόνο εμποδιζόμαστε από μέλη της Διοίκησης του ΔΠΘ αλλά επιπλέον διωκόμεθα και τρομοκρατούμαστε συστηματικά από αυτήν, μέσω ΕΔΕ, πειθαρχικών διώξεων και άλλων ενεργειών τρομοκράτησής μας.
Όμως, ο «Ήλιος της Δικαιοσύνης» άρχισε έστω και αργά να ανατέλλει στο ΔΠΘ. Ήδη ο Υπουργός Παιδείας αντιλαμβανόμενος πως κάτι δεν πάει καλά στο ΔΠΘ, όπως έδειξε σχετικό πόρισμα του ΣΕΕΔΔ (Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης), ζήτησε να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη στον Πρύτανη του ΔΠΘ κ. Καραμπίνη. Βέβαια, ο Πρύτανης του ΔΠΘ προσπαθεί να τρομοκρατήσει όχι μόνο τα μέλη ΔΕΠ που του άσκησαν κριτική αλλά ακόμη και στον Υπουργό τον ίδιο, μηνύοντας τον.
Όπως δείχνει το κείμενο πληρεξούσιου δικηγόρου του υπογράφοντος (επισυνάπτεται στο τέλος της παρούσης), ο Πρόεδρος του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής έχει διατάξει την αναστολή απόφασης της Συγκλήτου εναντίον του Αν. Καθηγητή Γ. Παύλου, ο οποίος τον τελευταίο καιρό ασκεί έντονη κριτική στην Διοίκηση του ΔΠΘ καταγγέλλοντας πράξεις βίας, ξυλοδαρμών, τρομοκράτησης αλλά και διαπλοκής, και που εντελώς παράνομα έχει παυθεί από τα εκπαιδευτικά του καθήκοντα επειδή συγκεκριμένα μέλη της Διοίκησης εισηγήθηκαν εναντίον του αυτή την παρανομία και η Σύγκλητος το αποδέχτηκε. Επισημαίνεται ότι μόνον ο Υπουργός Παιδείας και εφόσον συντρέχουν πολύ ειδικοί λόγοι, έχει δικαίωμα να παύσει πανεπιστημιακό δάσκαλο. Στο ΔΠΘ δυστυχώς, ο Πρύτανης και η Σύγκλητος του, θεωρούν πως είναι πάνω από τον Υπουργό και πάνω από την έννομη πολιτεία που ορίζει τους νόμους της.
Αυτή την στιγμή σχεδόν δέκα μέλη ΔΕΠ του ΔΠΘ, με διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό έργο, έχουν τεθεί σε διωγμό από τον Πρύτανη και την Διοίκηση του ΔΠΘ: τυχαίνει οι άνθρωποι αυτοί να είναι οι μόνοι που έχουν ασκήσει κριτική στο έργο της Διοίκησης, ή δεν δέχθηκαν να νομιμοποιήσουν παράτυπες και ενδεχομένως παράνομες ενέργειες και συμπεριφορές του Πρύτανη και της Διοίκησής του. Μάλιστα, πολλοί καθηγητές διεθνούς κύρους και φήμης που διώκονται από την Διοίκηση του ΔΠΘ εντελώς παράνομα και επειδή τόλμησαν να πράξουν τα αυτονόητα, δηλαδή να σεβαστούν την ακαδημαϊκή των ιδιότητα, έχουν αναγκαστεί να φύγουν στο εξωτερικό μη αντέχοντας την ταλαιπωρία και τον διωγμό που τους επέβαλε η Διοίκηση του ΔΠΘ, στερώντας έτσι το ΔΠΘ από πολύτιμο ανθρώπινο και επιστημονικό δυναμικό με διεθνή αναγνώριση.
Επίσης η τρομοκράτηση φοιτητών αλλά και καθηγητών, είτε από την Διοίκηση την ίδια, είτε από μειοψηφία φοιτητών που λειτουργούν ως τα "πανεπιστημιακά ΜΑΤ" της Διοίκησης, έχουν μετατρέψει το ΔΠΘ σε ζούγκλα βίας και εκτροπής από κάθε έννοια ακαδημαϊκής δεοντολογίας. Έτσι, η ποιότητα σπουδών εκφυλίζεται ενώ η σωματική ακεραιότητα και ζωή των φοιτητών στο ΔΠΘ τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο. Μικρή ομάδα φοιτητών, που της έχει απαγγελθεί καταγγελία κακουργηματικού χαρακτήρα από την Εισαγγελία Ξάνθης για πράξεις βίας και ξυλοδαρμών, χαίρει της πλήρους υποστήριξης και προστασίας από την Διοίκηση. Μάλιστα, μέλη της συνοδεύουν τον ίδιο τον Αναπληρωτή Πρύτανη «εσωτερικού προληπτικού ελέγχου» σε αμφιθέατρα όπου εκδιώκουν απο κοινού με την Διοίκηση καθηγητές και φοιτητές από τα μαθήματα προκειμένου να εφαρμοστούν παράνομες αποφάσεις της Συγκλήτου εναντίον μελών ΔΕΠ, τα οποία καταγγέλλουν την διαπλοκή Διοίκησης και φοιτητών και αρνούνται να μοιράζουν λυμένα τα θέματα των εξετάσεων, όπως απαιτούν οι «προστατευόμενες» από την Διοίκηση ολιγομελείς ομάδες φοιτητών. Βεβαίως η διαπλοκή αυτή της Διοίκησης, με ολιγομελείς ομάδες φοιτητών που ασκούν αστυνόμευση στο ΔΠΘ, έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και εξυπηρετεί την όλη προσπάθεια συγκεκριμένων μελών ΔΕΠ να οικειοποιούνται τα τελευταία χρόνια την διοικητική εξουσία στο ΔΠΘ.
Έτσι, τον τελευταίο καιρό βλέπουμε μια έντονη κινητικότητα, τόσο από την Σύγκλητο του ΔΠΘ, όσο και από μεμονωμένους εκπροσώπους φορέων όπως του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης ή του προέδρου της ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού), οι οποίοι υποστηρίζουν την Διοίκηση και ιδίως τον Πρύτανη του ΔΠΘ απέναντι σε πολύ συγκεκριμένες καταγγελίες. Οι υποστηρικτές της διοίκησης προσδίδουν θεσμικό χαρακτήρα στις δηλώσεις τους, ενώ είναι οι ίδιοι ως άτομα και όχι ως θεσμοί που ενεργοποιούνται. Αυτό συνέβη πρόσφατα με τον Πρόεδρο της ΠΟΣΔΕΠ ο οποίος εμφανίστηκε ως θεσμικός εκπρόσωπος ενώ εκπροσωπούσε μόνο τον εαυτό του.
Είναι πιθανό οι υποστηρικτές της Διοίκησης να μην γνωρίζουν τις λεπτομέρειες των υποθέσεων και επομένως να βασίζονται μόνο στις φιλικές τους διαθέσεις και όχι στα πραγματικά στοιχεία, αφού μάλιστα το σχετικό πόρισμα του ΣΕΕΔΔ, δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Το περιεχόμενο του εν λόγω πορίσματος του ΣΕΕΔ, το οποίο σύμφωνα με άτυπη πληροφόρηση, περιέχει σωρεία διοικητικών παραβάσεων και μάλιστα ποινικού χαρακτήρα, μένει κλειστό για την πανεπιστημιακή κοινότητα, ενώ τα μέλη της Συγκλήτου καλούνται να υπογράψουν ψηφίσματα υποστήριξης του Πρύτανη και ακύρωσης των συμπερασμάτων του πορίσματος, χωρίς όμως ποτέ να τους γνωστοποιείται το ακριβές περιεχόμενο του εν λόγω δημόσιου εγγράφου.
Ήδη, μέλη της Συγκλήτου, εμμέσως ή αμέσως αρνήθηκαν να υπογράψουν το σχετικό υποστηρικτικό ψήφισμα, από την στιγμή που δεν τους γνωστοποιείται το ακριβές περιεχόμενο του πορίσματος του ΣΕΕΔΔ.
Εάν το εν λόγω πόρισμα όντως αδικεί τον Πρύτανη και την Διοίκηση του ΔΠΘ, τότε ας δοθεί στην δημοσιότητα το περιεχόμενό του και ας δοθούν από τον Πρύτανη οι πρέπουσες απαντήσεις και διευκρινήσεις. Το να εκδίδονται από την Διοίκηση του ΔΠΘ, ψηφίσματα εναντίον του πορίσματος ενός δημόσιου ελεγκτικού οργανισμού, ενώ αποκρύπτεται συστηματικά το περιεχόμενο του πορίσματος, καθόλου δεν προάγει την Δημοκρατία και την Διαφάνεια.
Ύστερα από όλα αυτά είναι σαφές πως, όσοι δημόσιοι φορείς ή δημόσιοι λειτουργοί, Δήμοι, Εκκλησία, ΠΟΣΔΕΠ, Σύνοδος Πρυτάνεων, κλπ, αλλά ακόμη και τα μέλη της Συγκλήτου, που χωρίς να έχουν την πρέπουσα πληροφόρηση υπογράφουν ή προτίθενται να υπογράφουν ψηφίσματα στήριξης, χωρίς μάλιστα να απαιτούν πλήρη ενημέρωση για τα καταγγελλόμενα, παρεμβαίνουν σοβαρά τόσο στο αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου όσο και στο έργο της Δικαιοσύνης και της Πολιτείας, η οποία οφείλει αμερόληπτα να ασκήσει το ελεγκτικό της έργο απέναντι σε κάθε Έλληνα πολίτη ή δημόσιο φορέα, όπως είναι εν προκειμένω η Διοίκηση του ΔΠΘ.
Η Πολιτεία οφείλει να προστατέψει το ΔΠΘ και την ακαδημαϊκή ζωή, από κάθε μορφή αυταρχισμού ή παρανομίας, που είτε ζημιώνει το δημόσιο είτε αναστέλλει την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ποιότητα σπουδών καθώς και την ποιότητα της πανεπιστημιακής ζωής. Οφείλει επίσης να προστατέψει την ίδια την ακριτική Θράκη και την κοινωνία και τους θεσμούς της το σύνολο των οποίων μέσω των πολλαπλών εξαρτήσεων που έχουν με το πανεπιστήμιο πιέζονται να λάβουν θέση υποστήριξης στα τεκταινόμενα. Έτσι τα τοπικά μέσα ενημέρωσης εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων έχουν καταστεί φερέφωνα της Διοίκησης του ΔΠΘ, παραβιάζοντας κάθε αρχή αμεροληψίας των ΜΜΕ, αφετέρου μέσα στο ΔΠΘ βρίσκουν τόπο και βήμα επικίνδυνες τρομοκρατικές και φασίζουσες συμπεριφορές με σαφή ανθελληνικό χαρακτήρα και ρατσιστικές ή επεκτατικές φιλοτουρκικές προπαγάνδες. Εν ολίγοις, όποιος φοιτητής η μέλος ΔΕΠ στο ΔΠΘ τολμήσει να πει πως το Αιγαίο ή η Θράκη ή οποίο άλλο μέρος της πατρίδας μας είναι ελληνικό, με σαφή την ανοχή και την έμμεση ευθύνη της Διοίκησης του ΔΠΘ τρομοκρατείται, στοχοποιείται και προπηλακίζεται, όπως επανειλημμένα έχει συμβεί στο παρελθόν με μεμονωμένους φοιτητές που ξυλοκοπήθηκαν αγρίως και διακομίσθηκαν βαριά τραυματισμένοι στο νοσοκομείο, επειδή τόλμησαν να υποστηρίξουν την πατρίδα τους. Μέλη της διοίκησης του ΔΠΘ, δυστυχώς, ατύπως μεν αλλά σαφώς, συγκαλύπτουν και ενθαρρύνουν εμμέσως γεγονότα διωγμού κάθε υγειούς εθνικής και ελληνικής συζήτησης στο ΔΠΘ, χαρακτηρίζοντας όποια χριστιανική ή εθνική συζήτηση και αναφορά στην ελληνική ιστορία ή στον χριστιανικό πολιτισμό, ως «περίεργες» ιδέες ή ρατσιστικές συμπεριφορές.
Για τους λόγους αυτούς, επείγει η παρέμβαση της Πολιτείας ώστε να αρθεί η επικίνδυνη αυτή εκτροπή στο ΔΠΘ. Πέραν όμως των απαραίτητων παρεμβάσεων της Πολιτείας και της Δικαιοσύνης, επείγει να αρχίσει μέσα στο ίδιο το ΔΠΘ ένας γόνιμος και ειλικρινής διάλογος όλων με όλους. Η παρούσα Διοίκηση έχει δείξει κατάφορη περιφρόνηση προς τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, τα οποία εκπροσωπεί, χωρίς ουδεμία φορά να κληθεί το επιστημονικό προσωπικό του ΔΠΘ σε μια συζήτηση και έναν γόνιμο διάλογο επί οποιουδήποτε θέματος αφορά το Πανεπιστήμιο. Η Διοίκηση απλώς οργανώνει θεατρικές φιέστες μονολόγου προς τα εξω, με λασπολογία, συκοφαντία και ψευδολογία εναντίον όσων της ασκούν κριτική, με στόχο να τους διασύρει τρομοκρατήσει και να τους κλείσει το στόμα, έτσι ώστε να καλύψει και να μηδενίσει τα υφιστάμενα προβλήματα. Βεβαίως έτσι δεν επιλύει τα προβλήματα, αλλά απλώς τα κρύβει κάτω από το χαλί και αυτοπροβάλλεται - χωρίς αντίλογο - αλάθητη και άμεμπτη, ενώ οι θεσμοί της Δημοκρατίας και διαλόγου μαραζώνουν.
Επιπλέον, η προσπάθεια όλων όσων έχουμε καταγγείλει δημόσια την Διοίκηση του ΔΠΘ, θα δικαιωθεί εάν όλα τα μέλη ΔΕΠ λάβουν υπεύθυνη θέση και συζητήσουν με ειλικρίνεια προκειμένου να εκδημοκρατιστεί εκ των έσω το ΔΠΘ και να αποτραπεί η ολισθηρή εκτροπή του προς τον αυταρχισμό και την τρομοκράτηση ή το μπούλινγκ, που εισήγαγε τα τελευταία χρόνια η Διοίκηση του και που δυστυχώς εδώ και 20 περίπου χρόνια απαρτίζεται διαρκώς από τα ίδια πρόσωπα. Κυρίως βέβαια, να επικρατήσει στο ΔΠΘ η ελευθερία λόγου και σκέψης μαζί με την αναβάθμιση της ποιότητας σπουδών, που έχει βλαφτεί σοβαρά εξαιτίας του διωγμού άξιων επιστημόνων με διεθνές κύρος, οι οποίοι αναγκάζονται να φεύγουν από το ΔΠΘ ή να παύονται από την εκπαιδευτική διαδικασία προκειμένου να μην ενοχλούν μια Διοίκηση που οδήγησε το ΔΠΘ σε αυτή την επικίνδυνη και αντιακαδημαϊκή εκτροπή του.
Γεώργιος Παύλος
Αν. Καθηγητής ΔΠΘ
[post_ads]
Θεωρούμε πως χρέος μας ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι είναι να προάγουμε την εκπαίδευση, την έρευνα και την ακαδημαϊκή ζωή, δηλαδή να μορφώνουμε τα παιδιά που μας εμπιστεύεται η ελληνική κοινωνία και να τα αποδίδουμε πίσω σε αυτήν άξιους επιστήμονες και ενάρετους πολίτες, και όχι να συστήνουμε οικογενειακές επιχειρήσεις δίπλα στο ΔΠΘ διαπλεκόμενες με αυτό. Σε αυτό το έργο μας όχι μόνο εμποδιζόμαστε από μέλη της Διοίκησης του ΔΠΘ αλλά επιπλέον διωκόμεθα και τρομοκρατούμαστε συστηματικά από αυτήν, μέσω ΕΔΕ, πειθαρχικών διώξεων και άλλων ενεργειών τρομοκράτησής μας.
Όμως, ο «Ήλιος της Δικαιοσύνης» άρχισε έστω και αργά να ανατέλλει στο ΔΠΘ. Ήδη ο Υπουργός Παιδείας αντιλαμβανόμενος πως κάτι δεν πάει καλά στο ΔΠΘ, όπως έδειξε σχετικό πόρισμα του ΣΕΕΔΔ (Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης), ζήτησε να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη στον Πρύτανη του ΔΠΘ κ. Καραμπίνη. Βέβαια, ο Πρύτανης του ΔΠΘ προσπαθεί να τρομοκρατήσει όχι μόνο τα μέλη ΔΕΠ που του άσκησαν κριτική αλλά ακόμη και στον Υπουργό τον ίδιο, μηνύοντας τον.
Όπως δείχνει το κείμενο πληρεξούσιου δικηγόρου του υπογράφοντος (επισυνάπτεται στο τέλος της παρούσης), ο Πρόεδρος του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής έχει διατάξει την αναστολή απόφασης της Συγκλήτου εναντίον του Αν. Καθηγητή Γ. Παύλου, ο οποίος τον τελευταίο καιρό ασκεί έντονη κριτική στην Διοίκηση του ΔΠΘ καταγγέλλοντας πράξεις βίας, ξυλοδαρμών, τρομοκράτησης αλλά και διαπλοκής, και που εντελώς παράνομα έχει παυθεί από τα εκπαιδευτικά του καθήκοντα επειδή συγκεκριμένα μέλη της Διοίκησης εισηγήθηκαν εναντίον του αυτή την παρανομία και η Σύγκλητος το αποδέχτηκε. Επισημαίνεται ότι μόνον ο Υπουργός Παιδείας και εφόσον συντρέχουν πολύ ειδικοί λόγοι, έχει δικαίωμα να παύσει πανεπιστημιακό δάσκαλο. Στο ΔΠΘ δυστυχώς, ο Πρύτανης και η Σύγκλητος του, θεωρούν πως είναι πάνω από τον Υπουργό και πάνω από την έννομη πολιτεία που ορίζει τους νόμους της.
Αυτή την στιγμή σχεδόν δέκα μέλη ΔΕΠ του ΔΠΘ, με διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό έργο, έχουν τεθεί σε διωγμό από τον Πρύτανη και την Διοίκηση του ΔΠΘ: τυχαίνει οι άνθρωποι αυτοί να είναι οι μόνοι που έχουν ασκήσει κριτική στο έργο της Διοίκησης, ή δεν δέχθηκαν να νομιμοποιήσουν παράτυπες και ενδεχομένως παράνομες ενέργειες και συμπεριφορές του Πρύτανη και της Διοίκησής του. Μάλιστα, πολλοί καθηγητές διεθνούς κύρους και φήμης που διώκονται από την Διοίκηση του ΔΠΘ εντελώς παράνομα και επειδή τόλμησαν να πράξουν τα αυτονόητα, δηλαδή να σεβαστούν την ακαδημαϊκή των ιδιότητα, έχουν αναγκαστεί να φύγουν στο εξωτερικό μη αντέχοντας την ταλαιπωρία και τον διωγμό που τους επέβαλε η Διοίκηση του ΔΠΘ, στερώντας έτσι το ΔΠΘ από πολύτιμο ανθρώπινο και επιστημονικό δυναμικό με διεθνή αναγνώριση.
Επίσης η τρομοκράτηση φοιτητών αλλά και καθηγητών, είτε από την Διοίκηση την ίδια, είτε από μειοψηφία φοιτητών που λειτουργούν ως τα "πανεπιστημιακά ΜΑΤ" της Διοίκησης, έχουν μετατρέψει το ΔΠΘ σε ζούγκλα βίας και εκτροπής από κάθε έννοια ακαδημαϊκής δεοντολογίας. Έτσι, η ποιότητα σπουδών εκφυλίζεται ενώ η σωματική ακεραιότητα και ζωή των φοιτητών στο ΔΠΘ τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο. Μικρή ομάδα φοιτητών, που της έχει απαγγελθεί καταγγελία κακουργηματικού χαρακτήρα από την Εισαγγελία Ξάνθης για πράξεις βίας και ξυλοδαρμών, χαίρει της πλήρους υποστήριξης και προστασίας από την Διοίκηση. Μάλιστα, μέλη της συνοδεύουν τον ίδιο τον Αναπληρωτή Πρύτανη «εσωτερικού προληπτικού ελέγχου» σε αμφιθέατρα όπου εκδιώκουν απο κοινού με την Διοίκηση καθηγητές και φοιτητές από τα μαθήματα προκειμένου να εφαρμοστούν παράνομες αποφάσεις της Συγκλήτου εναντίον μελών ΔΕΠ, τα οποία καταγγέλλουν την διαπλοκή Διοίκησης και φοιτητών και αρνούνται να μοιράζουν λυμένα τα θέματα των εξετάσεων, όπως απαιτούν οι «προστατευόμενες» από την Διοίκηση ολιγομελείς ομάδες φοιτητών. Βεβαίως η διαπλοκή αυτή της Διοίκησης, με ολιγομελείς ομάδες φοιτητών που ασκούν αστυνόμευση στο ΔΠΘ, έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και εξυπηρετεί την όλη προσπάθεια συγκεκριμένων μελών ΔΕΠ να οικειοποιούνται τα τελευταία χρόνια την διοικητική εξουσία στο ΔΠΘ.
Έτσι, τον τελευταίο καιρό βλέπουμε μια έντονη κινητικότητα, τόσο από την Σύγκλητο του ΔΠΘ, όσο και από μεμονωμένους εκπροσώπους φορέων όπως του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης ή του προέδρου της ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού), οι οποίοι υποστηρίζουν την Διοίκηση και ιδίως τον Πρύτανη του ΔΠΘ απέναντι σε πολύ συγκεκριμένες καταγγελίες. Οι υποστηρικτές της διοίκησης προσδίδουν θεσμικό χαρακτήρα στις δηλώσεις τους, ενώ είναι οι ίδιοι ως άτομα και όχι ως θεσμοί που ενεργοποιούνται. Αυτό συνέβη πρόσφατα με τον Πρόεδρο της ΠΟΣΔΕΠ ο οποίος εμφανίστηκε ως θεσμικός εκπρόσωπος ενώ εκπροσωπούσε μόνο τον εαυτό του.
Είναι πιθανό οι υποστηρικτές της Διοίκησης να μην γνωρίζουν τις λεπτομέρειες των υποθέσεων και επομένως να βασίζονται μόνο στις φιλικές τους διαθέσεις και όχι στα πραγματικά στοιχεία, αφού μάλιστα το σχετικό πόρισμα του ΣΕΕΔΔ, δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Το περιεχόμενο του εν λόγω πορίσματος του ΣΕΕΔ, το οποίο σύμφωνα με άτυπη πληροφόρηση, περιέχει σωρεία διοικητικών παραβάσεων και μάλιστα ποινικού χαρακτήρα, μένει κλειστό για την πανεπιστημιακή κοινότητα, ενώ τα μέλη της Συγκλήτου καλούνται να υπογράψουν ψηφίσματα υποστήριξης του Πρύτανη και ακύρωσης των συμπερασμάτων του πορίσματος, χωρίς όμως ποτέ να τους γνωστοποιείται το ακριβές περιεχόμενο του εν λόγω δημόσιου εγγράφου.
Ήδη, μέλη της Συγκλήτου, εμμέσως ή αμέσως αρνήθηκαν να υπογράψουν το σχετικό υποστηρικτικό ψήφισμα, από την στιγμή που δεν τους γνωστοποιείται το ακριβές περιεχόμενο του πορίσματος του ΣΕΕΔΔ.
Εάν το εν λόγω πόρισμα όντως αδικεί τον Πρύτανη και την Διοίκηση του ΔΠΘ, τότε ας δοθεί στην δημοσιότητα το περιεχόμενό του και ας δοθούν από τον Πρύτανη οι πρέπουσες απαντήσεις και διευκρινήσεις. Το να εκδίδονται από την Διοίκηση του ΔΠΘ, ψηφίσματα εναντίον του πορίσματος ενός δημόσιου ελεγκτικού οργανισμού, ενώ αποκρύπτεται συστηματικά το περιεχόμενο του πορίσματος, καθόλου δεν προάγει την Δημοκρατία και την Διαφάνεια.
Ύστερα από όλα αυτά είναι σαφές πως, όσοι δημόσιοι φορείς ή δημόσιοι λειτουργοί, Δήμοι, Εκκλησία, ΠΟΣΔΕΠ, Σύνοδος Πρυτάνεων, κλπ, αλλά ακόμη και τα μέλη της Συγκλήτου, που χωρίς να έχουν την πρέπουσα πληροφόρηση υπογράφουν ή προτίθενται να υπογράφουν ψηφίσματα στήριξης, χωρίς μάλιστα να απαιτούν πλήρη ενημέρωση για τα καταγγελλόμενα, παρεμβαίνουν σοβαρά τόσο στο αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου όσο και στο έργο της Δικαιοσύνης και της Πολιτείας, η οποία οφείλει αμερόληπτα να ασκήσει το ελεγκτικό της έργο απέναντι σε κάθε Έλληνα πολίτη ή δημόσιο φορέα, όπως είναι εν προκειμένω η Διοίκηση του ΔΠΘ.
Η Πολιτεία οφείλει να προστατέψει το ΔΠΘ και την ακαδημαϊκή ζωή, από κάθε μορφή αυταρχισμού ή παρανομίας, που είτε ζημιώνει το δημόσιο είτε αναστέλλει την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ποιότητα σπουδών καθώς και την ποιότητα της πανεπιστημιακής ζωής. Οφείλει επίσης να προστατέψει την ίδια την ακριτική Θράκη και την κοινωνία και τους θεσμούς της το σύνολο των οποίων μέσω των πολλαπλών εξαρτήσεων που έχουν με το πανεπιστήμιο πιέζονται να λάβουν θέση υποστήριξης στα τεκταινόμενα. Έτσι τα τοπικά μέσα ενημέρωσης εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων έχουν καταστεί φερέφωνα της Διοίκησης του ΔΠΘ, παραβιάζοντας κάθε αρχή αμεροληψίας των ΜΜΕ, αφετέρου μέσα στο ΔΠΘ βρίσκουν τόπο και βήμα επικίνδυνες τρομοκρατικές και φασίζουσες συμπεριφορές με σαφή ανθελληνικό χαρακτήρα και ρατσιστικές ή επεκτατικές φιλοτουρκικές προπαγάνδες. Εν ολίγοις, όποιος φοιτητής η μέλος ΔΕΠ στο ΔΠΘ τολμήσει να πει πως το Αιγαίο ή η Θράκη ή οποίο άλλο μέρος της πατρίδας μας είναι ελληνικό, με σαφή την ανοχή και την έμμεση ευθύνη της Διοίκησης του ΔΠΘ τρομοκρατείται, στοχοποιείται και προπηλακίζεται, όπως επανειλημμένα έχει συμβεί στο παρελθόν με μεμονωμένους φοιτητές που ξυλοκοπήθηκαν αγρίως και διακομίσθηκαν βαριά τραυματισμένοι στο νοσοκομείο, επειδή τόλμησαν να υποστηρίξουν την πατρίδα τους. Μέλη της διοίκησης του ΔΠΘ, δυστυχώς, ατύπως μεν αλλά σαφώς, συγκαλύπτουν και ενθαρρύνουν εμμέσως γεγονότα διωγμού κάθε υγειούς εθνικής και ελληνικής συζήτησης στο ΔΠΘ, χαρακτηρίζοντας όποια χριστιανική ή εθνική συζήτηση και αναφορά στην ελληνική ιστορία ή στον χριστιανικό πολιτισμό, ως «περίεργες» ιδέες ή ρατσιστικές συμπεριφορές.
Για τους λόγους αυτούς, επείγει η παρέμβαση της Πολιτείας ώστε να αρθεί η επικίνδυνη αυτή εκτροπή στο ΔΠΘ. Πέραν όμως των απαραίτητων παρεμβάσεων της Πολιτείας και της Δικαιοσύνης, επείγει να αρχίσει μέσα στο ίδιο το ΔΠΘ ένας γόνιμος και ειλικρινής διάλογος όλων με όλους. Η παρούσα Διοίκηση έχει δείξει κατάφορη περιφρόνηση προς τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, τα οποία εκπροσωπεί, χωρίς ουδεμία φορά να κληθεί το επιστημονικό προσωπικό του ΔΠΘ σε μια συζήτηση και έναν γόνιμο διάλογο επί οποιουδήποτε θέματος αφορά το Πανεπιστήμιο. Η Διοίκηση απλώς οργανώνει θεατρικές φιέστες μονολόγου προς τα εξω, με λασπολογία, συκοφαντία και ψευδολογία εναντίον όσων της ασκούν κριτική, με στόχο να τους διασύρει τρομοκρατήσει και να τους κλείσει το στόμα, έτσι ώστε να καλύψει και να μηδενίσει τα υφιστάμενα προβλήματα. Βεβαίως έτσι δεν επιλύει τα προβλήματα, αλλά απλώς τα κρύβει κάτω από το χαλί και αυτοπροβάλλεται - χωρίς αντίλογο - αλάθητη και άμεμπτη, ενώ οι θεσμοί της Δημοκρατίας και διαλόγου μαραζώνουν.
Επιπλέον, η προσπάθεια όλων όσων έχουμε καταγγείλει δημόσια την Διοίκηση του ΔΠΘ, θα δικαιωθεί εάν όλα τα μέλη ΔΕΠ λάβουν υπεύθυνη θέση και συζητήσουν με ειλικρίνεια προκειμένου να εκδημοκρατιστεί εκ των έσω το ΔΠΘ και να αποτραπεί η ολισθηρή εκτροπή του προς τον αυταρχισμό και την τρομοκράτηση ή το μπούλινγκ, που εισήγαγε τα τελευταία χρόνια η Διοίκηση του και που δυστυχώς εδώ και 20 περίπου χρόνια απαρτίζεται διαρκώς από τα ίδια πρόσωπα. Κυρίως βέβαια, να επικρατήσει στο ΔΠΘ η ελευθερία λόγου και σκέψης μαζί με την αναβάθμιση της ποιότητας σπουδών, που έχει βλαφτεί σοβαρά εξαιτίας του διωγμού άξιων επιστημόνων με διεθνές κύρος, οι οποίοι αναγκάζονται να φεύγουν από το ΔΠΘ ή να παύονται από την εκπαιδευτική διαδικασία προκειμένου να μην ενοχλούν μια Διοίκηση που οδήγησε το ΔΠΘ σε αυτή την επικίνδυνη και αντιακαδημαϊκή εκτροπή του.
Γεώργιος Παύλος
Αν. Καθηγητής ΔΠΘ
[post_ads]
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω