Η Γαλλία ψήφισε, ο Μακρόν είναι ο επόμενος πρόεδρος της χώρας, ο νεότερος ηγέτης της από την εποχή του Ναπολέοντα. Το ποσοστό της νίκης του εμφατικό. Μεγάλη όμως ήταν και η αποχή, όπως και τα λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια.
Το διπλό πρωτοσέλιδο της Liberation, που κυκλοφορεί σήμερα |
Γενικά ήταν μια ήρεμη ημέρα, με χαμηλή συμμετοχή και έναν σχεδόν προεξοφλημένο - από τις δημοσκοπήσεις αλλά και από το απογοητευτικό για τη Λεπέν ντιμπέιτ - νικητή. Με ποσοστά πέριξ του 65%, ο Μακρόν εκλέγεται όγδοος πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με αποτελέσματα του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, ο Μακρόν λαμβάνει 65,82% (20.429.650 ψήφους) έναντι 34,18% της Λεπέν (10.608.109 ψήφους).
Τα λευκά ψηφοδέλτια ήταν 2.995.122 (8,54%) και τα άκυρα 1.059.033 (3,02%), ενώ η αποχή έφτασε στο 24,95% (11.663.880 Γάλλοι δεν προσήλθαν στις κάλπες).
[post_ads_2]
Αργά το βράδυ ο Εμανουέλ Μακρόν αφίχθη στην αυλή του Ναπολέοντα στο μουσείο του Λούβρου, υπό τους ήχους του ύμνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της «Ωδής στη Χαρά» του Μπετόβεν. Εκεί τον περίμεναν χιλιάδες υποστηρικτές του. O νέος πρόεδρος δεν απευθύνθηκε μόνο σ' αυτούς αλλά και στους υποστηρικτές της Μαρίν Λεπέν, σημειώνοντας ότι έχει επίγνωση του θυμού, της αμφιβολίας και του άγχους που εξέφρασαν.
«Είναι ευθύνη μου να ακούσω όλους τους Γάλλους, περιλαμβανομένων των ψηφοφόρων του Εθνικού Μετώπου», είπε και πρόσθεσε ότι τα ποσοστά των ακραίων κομμάτων τον υποχρεώνουν να εργαστεί με στόχο τη συμφιλίωση του έθνους.
Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πόσο δύσκολη θα είναι η επόμενη μέρα για τον Μακρόν. Ήδη το δεύτερο μεγαλύτερο από τα πέντε συνδικάτα έχει προγραμματίσει διαδήλωση σήμερα (Δευτέρα 8 Μαΐου) για να σηματοδοτηθεί η αρχή της προεδρίας του, ενώ οι βουλευτικές εκλογές της 18ης Ιουνίου δεν αφήνουν περιθώρια πανηγυρισμών.
Ο Μακρόν θα πρέπει να εξασφαλίσει αυξημένη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο για να «περάσει» το πρόγραμμά του την ώρα που, σύμφωνα με την εταιρία δημοσκοπήσεων Ipsos, μόνο το 39% των Γάλλων θέλουν ο νέος πρόεδρος να έχει απόλυτη πλειοψηφία στη νέα Βουλή.
Από την άλλη μεριά, η ηχηρή ήττα της Λεπέν έφερε... εσωκομματική γκρίνια. Αφού συνεχάρη τον αντίπαλό της, η ηγέτις του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν χαρακτήρισε ιστορικά τα ποσοστά που συγκέντρωσε το κόμμα της και έδωσε ραντεβού στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.
Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι η ήττα της κατέστησε σαφές πως το Εθνικό Μέτωπο πρέπει να κάνει μια επανεκκίνηση και ο υπαρχηγός του, Φλοριάν Φιλιπό, είπε πως το κόμμα θα πρέπει να αλλάξει ονομασία, προκαλώντας την αντίδραση τόσο της Μαριόν Λεπέν (βουλευτής και ανιψιά της Μαρίν) όσο και του ιδρυτή του FN, Ζαν-Μαρί Λεπέν.
Στις πρώτες του δηλώσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα ο υποψήφιος της Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν τόνισε ότι «με την αποχή, τα λευκά και τα άκυρα ψηφοδέλτια η χώρα μας μαζικά αρνήθηκε την άκρα δεξιά. Η Μαρίν Λεπέν ήρθε τρίτη σε αυτόν τον β' γύρο. Οι βουλευτικές εκλογές μπορούν να είναι μια θετική επιλογή, μια επιλογή για ένα κοινό μέλλον».
Και κάλεσε «όλους εκείνους που θέλουν να έρθουν σε ρήξη με το παρελθόν να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές την Ανυπότακτη Γαλλία», εκτιμώντας πως η Γαλλία «δεν είναι καταδικασμένη να ανήκει ούτε στους πλούσιους ούτε στους μνησίκακους».
[post_ads]
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω