Η Τουρκία διολισθαίνει επικίνδυνα στο σκοτεινό παρελθόν της δεκαετίας του '80, σημειώνεται με αφορμή τις τελευταίες συλλήψεις ακτιβιστών και την προφυλάκιση της τοπικής διευθύντριας της Διεθνούς Αμνηστίας.
Ο Μπραντ Ντέιβις στην ταινία του Άλαν Πάρκερ «Εξπρές του Μεσονυχτίου» (1978) |
Οι τελευταίες συλλήψεις έγιναν κατά τη διάρκεια σεμιναρίου στην Κωνσταντινούπολη για την κυβερνοασφάλεια και τη διαχείριση πληροφοριών, με τις τουρκικές εισαγγελικές Αρχές να καταλογίζουν στους συλληφθέντες στήριξη «ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης». Η καγκελάριος Μέρκελ καταδίκασε απερίφραστα τη σύλληψη του γερμανού ακτιβιστή ζητώντας να αφεθεί ελεύθερος, ενώ ανάλογες εκκλήσεις υπήρξαν για τη διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Ιντίλ Εζέρ.
Η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε τον πρεσβευτή της Τουρκίας στο Βερολίνο για να διαμαρτυρηθεί για τη φυλάκιση των έξι ακτιβιστών. Όπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος Μάρτιν Σέφερ, ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ διέκοψε τις θερινές διακοπές του και επιστρέφει στο Βερολίνο, όπου την Πέμπτη θα έχει κατεπείγουσες διαβουλεύσεις «για τις ενέργειες και τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν με αφορμή τη δραματική επίταση των τουρκικών ενεργειών».
Ο Σέφερ χαρακτήρισε παράλογο το γεγονός ότι οι τουρκικές αρχές διέταξαν την κράτηση του Γερμανού ακτιβιστή με την υποψία ότι είναι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης. «Θεωρήθηκε αναγκαίο η τουρκική κυβέρνηση να κατανοήσει αμέσως και ευθέως την αγανάκτηση της γερμανικής κυβέρνησης καθώς και τις πολύ σαφείς προσδοκίες μας σε ό,τι αφορά την περίπτωση του Πέτερ Στόιτνερ, και αυτή τη φορά χωρίς διπλωματικές υπεκφυγές» ανέφερε ο εκπρόσωπος ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει πως η εξέταση της εκταμίευσης περαιτέρω βοήθειας προς την Τουρκία από την Ε.Ε. θα πρέπει να γίνει λαμβάνοντας υπόψη τη σύλληψη του γερμανού πολίτη.
«Η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Πέτερ Στόιτνερ, στον οποίο δεν επιτράπηκε να λάβει προξενική βοήθεια. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης ανέφερε ότι το μήνυμα αυτό θα μεταφερθεί αμέσως. Ο πρεσβευτής γνωρίζει ότι μιλάμε πολύ σοβαρά και ότι το θέμα αυτό δεν μπορεί να αναβληθεί, είναι κατεπείγον», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Σε δημοσίευμά της η Sueddeutsche Zeitung κάνει λόγο για επιστροφή της Τουρκίας στη δεκαετία του 1980, υπογραμμίζοντας πως η χώρα υπό την εξουσία του Σουλτάνου Ερντογάν, «διανύει μια ανατριχιαστική πορεία προς το παρελθόν». «Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γεμίζει τις φυλακές με επικριτές του: δημοσιογράφους, διανοούμενους, αριστερούς, τώρα και ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όποιος δεν συμφωνεί με την άποψή του διώκεται ανελέητα. Η κατάσταση, σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπήρξε τόσο άσχημη, όσο είναι τώρα, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, μετά το πραξικόπημα με το οποίο είχε καταλάβει την εξουσία ο στρατός», επισημαίνει η εφημερίδα του Μονάχου.
Για το ίδιο θέμα, η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει ότι «η τουρκική κυβέρνηση ενεργεί προφανώς με βάση τη ρήση ότι ένα ψέμα που λέγεται αρκετά συχνά, κάποια στιγμή γίνεται αλήθεια. Ξανά και ξανά λέγεται προς την τουρκική κοινή γνώμη ότι οποιοσδήποτε ασκεί κριτική στον πρόεδρο Ερντογάν, πρέπει να είναι τρομοκράτης. Η σύλληψη άμεμπτων ανθρώπων κλιμακώνει τώρα αυτήν την παράνοια».
Από την πλευρά της η Διεθνής Αμνηστία ζητά από την Ευρωπαϊκή Ενωση να έχει μια πιο ξεκάθαρη απάντηση για την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Τουρκία. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα χαρτιά, αλλά η αντίδραση μέχρι σήμερα είναι υποτονική», δήλωσε η Ιβέρνα ΜακΓκόουαν, Διευθύντρια Ευρωπαϊκού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας. «Την επόμενη εβδομάδα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες. Καλούμε την Φεντερίκα Μογκερίνι ως Ύπατη Εκπρόσωπο να μιλήσει δημόσια και στοχευμένα κατά της έλλειψης κράτους Δικαίου στην Τουρκία. Εμείς δεν θα ησυχάσουμε μέχρι οι συνάδελφοί μας και οι υπόλοιποι ακτιβιστές να αφεθούν ελεύθεροι. Με αυτό το δεδομένο και κάτω από αυτές τις συνθήκες, θα παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις στο θέμα της ασφάλειας του προσωπικού μας», διεμήνυσε η Ιβέρνα ΜακΓκόουαν.
Πηγές: protagon.gr, Deutsche Welle, ΑΠΕ-ΜΠΕ
[post_ads]
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω