Γερμανία - Exit Polls: Με 33% η Μέρκελ, με 20% οι Σοσιαλδημοκράτες δεν θα συμμετέχουν σε σχηματισμό κυβέρνησης, στη Βουλή με 13% εισέρχεται το ακροδεξιό - ξενοφοβικό AfD. Ο ευρωπαϊκός Νότος αγωνιά για την επόμενη γερμανική κυβέρνηση.
Alice Weidel, co-top candidate for the general elections of the German right-wing populist party AfD speaks to journalists and supporters. Photo: Christian Bruna/EPA |
Σύμφωνα με τα στοιχεία, με ποσοστό 33% στην πρώτη θέση εμφανίζονται οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ, όπως αναμένονταν. Αίσθηση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι το ξενοφοβικό AfD καταλαμβάνει την τρίτη θέση με ποσοστό 13% δίνοντας τροφή για σενάρια και υποθέσεις για την επόμενη μέρα που σίγουρα θα φέρουν μια πιο "συντηρητική" ατζέντα στις τάξεις της νέας κυβέρνησης.
Είναι γεγονός ότι η ακροδεξιά εισέρχεται στη Βουλή μετά από 60 χρόνια, προκαλώντας "πολιτικό σεισμό" στο Βερολίνο, αν και τα πρώτα σημάδια είχαν φανεί από τις τοπικές εκλογές. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του ακροδεξιού κόμματος πραγματοποιείται αυτή την ώρα έξω από τα κεντρικά γραφεία του ακροδεξιού κόμματος στην Αλεξάντερπλατζ στο Βερολίνο.
Στη δεύτερη θέση οι σοσιαλδημοκράτες του SPD με ποσοστό 20%. Πρακτικά, η διαρροή ψηφοφόρων συνετελέσθη και από τα δυο μεγάλα κόμματα. Σημαντικό πρώτο στοιχείο το γεγονός ότι η αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μανουέλα Σβέζιχ δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί βαριά ήττα για το SPD και σημαίνει το τέλος του μεγάλου συνασπισμού. «Θα περάσουμε στην αντιπολίτευση», είπε.
Στο επίκεντρο της ατζέντας για τους ψηφοφόρους βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, το προσφυγικό και η μετανάστευση, η ασφάλεια και η καταπολέμηση της εγκληματικότητας, καθώς και οι κοινωνικές ανισότητες, όπως σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές.
Οι εξελίξεις στην Γερμανία αναμένεται να προκαλέσουν σημαντικές παρενέργειες τόσο στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα όσο και την πορεία του ελληνικού προγράμματος.
Σύμφωνα με το exit poll του ARD:
Χριστιανοδημοκράτες 32,5%
Σοσιαλδημοκράτες 20%
ΑfD 13,5%
Φιλελεύθεροι 10,5%
Αριστερό Κόμμα 9%
Πράσινοι 9,5%
Σύμφωνα με το exit poll του ZDF:
Χριστιανοδημοκράτες 33,5%
Σοσιαλδημοκράτες 21%
AfD 13%
Φιλελεύθεροι 10%
Αριστερό Κόμμα 9%
Πράσινοι 9%
[post_ads_2]
Ποιες οι συνέπειες για την Ελλάδα
Το απευκταίο για την Αθήνα είναι η συμμετοχή στην κυβέρνηση των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), που εκφράζουν τον γερμανικό νεοφιλελευθερισμό, είναι υπέρμαχοι της σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας και δεν απορρίπτουν την ιδέα του Grexit.
Εάν οι χριστιανοδημοκράτες επιλέξουν να συγκυβερνήσουν με τους Ελεύθερους Δημοκράτες, εκτιμάται ότι η ελληνική πλευρά θα συναντήσει πολύ μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθεια να εξασφαλίσει ουσιαστική ελάφρυνση χρέους, ενώ παρεκκλίσεις από τις μνημονιακές δεσμεύσεις και αστοχίες στην επίτευξη των στόχων θα αντιμετωπίζονται με αυστηρότητα.
Ο Σόιμπλε... συμφέρει
Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο για τη διαμόρφωση γερμανικής πολιτικής στα θέματα διαχείρισης του ελληνικού προβλήματος θα είναι η παραμονή ή μη στο υπουργείο Οικονομικών του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Κυβερνητικοί παράγοντες στην Αθήνα επισημαίνουν ότι η παραμονή του υπέρμαχου της σκληρής λιτότητας στο τιμόνι του γερμανικού ΥΠΟΙΚ και σε ρόλο άτυπου "προϊσταμένου" του Eurogroup, μπορεί να είναι η καλύτερη εξέλιξη για την Ελλάδα: Χωρίς τον Σόιμπλε στην κυβέρνηση - και εφόσον οι Χριστιανοδημοκράτες επιλέξουν να συγκυβερνήσουν με τους Ελεύθερους Δημοκράτες - θα τον διαδεχθεί στο ΥΠΟΙΚ κάποιος ακραιφνής νεοφιλελεύθερος του FDP.
Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες που εμφανίζονται ενισχυμένοι με ποσοστό 10%, έχουν ήδη διαμηνύσει ότι θα απαιτήσουν το Υπουργείο Οικονομικών για να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση.
Περισσότερο λοιπόν και από το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών, η ελληνική πλευρά ενδιαφέρεται για τις μετεκλογικές ζυμώσεις και διεργασίες που θα οδηγήσουν στη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού.
Πηγή: sofokleousin.gr
Ο ευρωπαϊκός Νότος αγωνιά για την επόμενη γερμανική κυβέρνηση
Η εξαιρετικά πιθανή συμμετοχή των Φιλελευθέρων (FDP), που έχουν ζητήσει προσωρινό Grexit, στην επόμενη γερμανική κυβέρνηση θα περιπλέξει τη χάραξη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής, εκτιμούν γερμανοί οικονομικοί αναλυτές.
Η ανακοίνωση των Σοσιαλδημοκρατών να μην συνεργαστούν με τα χριστιανικά κόμματα (CDU/CSU) σε μια ακόμη κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» καθιστά πλέον επικρατέστερο σενάριο τον σχηματισμό μιας τρικομματικής κυβέρνησης με συνεργασία της Χριστιανικής Ένωσης, των Φιλελευθέρων (FDP) και των Πρασίνων.
Το αν θα σχηματιστεί για πρώτη φορά στα γερμανικά χρονικά με τέτοια κυβέρνηση, που είναι γνωστή και ως «συνασπισμός Τζαμάικα» λόγω των χρωμάτων που αντιστοιχούν στα τρία κόμματα (μαύρο, κίτρινο και πράσινο) και παραπέμπουν χρωματικά στη σημαία της Τζαμάικα, «θα το δούμε», δήλωσε ο Γεργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerbank.
«Εάν υπάρξει αυτός ο συνασπισμός, δεν μπορώ να φανταστώ ότι το FDP θα συνεργαστεί σε μια ευρωπαϊκή πολιτική που θα κάνει αποφασιστικά βήματα προσέγγισης προς τον γάλλο πρόεδρο Μακρόν», εκτιμά ο γερμανός οικονομολόγος. Κατά τη γνώμη του, «μια γερμανική κυβέρνηση με συμμετοχή του FDP δύσκολα θα συνεργαζόταν για την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο».
Πηγή: Reuters via Deutsche Welle
[post_ads]
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω