Ο ηλιακός μας θερμοσίφωνας δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο με ένα από τα πιο διαβρωτικά στοιχεία της φύσης, το νερό, και είναι εκτεθειμένος σε όλα τα καιρικά φαινόμενα. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να τον επισκεπτόμαστε και να τον ελέγχουμε.
Είμαστε στην καρδιά του Φθινοπώρου και έφτασε πλέον η εποχή για τον ετήσιο έλεγχο του ηλιακού μας θερμοσίφωνα...
Γιατί όμως τώρα;
Το Φθινόπωρο είναι η εποχή που η θερμοκρασία πέφτει, ενώ υπάρχουν παρατεταμένες περίοδοι με συννεφιασμένο ουρανό. Αυτό μας επιτρέπει να ελέγξουμε τον ηλιακό μας θερμοσίφωνα πιο εύκολα, χωρίς κινδύνους εγκαύματος ή ηλίασης. Ακόμα είναι η καταλληλότερη εποχή για να πραγματοποιήσουμε τυχόν συντηρήσεις ή αποκαταστάσεις που μπορεί να χρειάζεται ο ηλιακός μας θερμοσίφωνας ενόψει χειμώνα.
Γιατί να κάνω έλεγχο;
Εκτός από τους ελέγχους που γίνονται μαζί με τις προγραμματισμένες συντηρήσεις, πρέπει κάθε Φθινόπωρο αλλά και Άνοιξη να γίνεται καταρχήν ένας οπτικός έλεγχος του συστήματός μας. Ο έλεγχος γίνεται ώστε να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν τυχόν φθορές, ώστε να προχωρήσουμε σε επιδιόρθωση τους, αλλά και για να προετοιμάσουμε το σύστημα μας για επικείμενη χειμερινή άλλα και καλοκαιρινή περίοδο.
Τι πρέπει να ελέγξω;
Φθορές στη μόνωση: H μόνωση προστατεύει τις σωληνώσεις από πάγωμα αλλά και ελαχιστοποιεί τις απώλειες θερμότητας κατά την μεταφορά του ζεστού νερού. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να διατηρείται πάντα σε καλή κατάσταση και να καλύπτει όλες τις εκτεθειμένες σωληνώσεις και συνδέσμους.
Διαρροές: Οι διαρροές μπορούν εύκολα να διαπιστωθούν (αν δεν βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη κάποια διαρροή την στιγμή του ελέγχου) από τα λευκά η καφέ σημάδια που αφήνουν στις επιφάνειες. Αν υπάρχουν θα πρέπει να προσδιοριστεί το σημείο της διαρροής και να προχωρήσουμε στις ανάλογες ενέργειες. Διαρροές που οφείλονται στις βαλβίδες ασφάλειας μπορεί να μην αποτελούν πρόβλημα που χρήζει άμεσης ενέργειας, αλλά υποδηλώνουν πρόβλημα υπερθέρμανσης ή υψηλής πίεσης στην συσκευή μας.
Βαλβίδες ασφάλειας: Οι βαλβίδες ασφαλείας πρέπει να ελέγχονται τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο από τον ιδιοκτήτη του ηλιακού θερμοσίφωνα (ακολουθώντας πάντα τους κανονισμούς ασφαλείας του κατασκευαστή της βαλβίδας). Αν διαπιστωθεί οποιαδήποτε βλάβη η αντικατάσταση πρέπει να γίνεται άμεσα.
Υγρά: Θα πρέπει να ελεγχθούν τα υγρά του κλειστού κυκλώματος και να συμπληρωθούν με αντιψυκτικό, εφόσον χρειάζεται, ώστε να αποτρέψουμε την καταστροφή των συλλεκτών μας σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός άλλα και να διατηρήσουμε σταθερή την απόδοσή τους.
Περιφερειακά: Θα πρέπει επίσης να κάνουμε έναν έλεγχο στο συλλέκτη του ηλιακού μας θερμοσίφωνα όσον αναφορά τις γυάλινες επιφάνειες τους για τυχόν ρηγματώσεις. Επίσης, θα πρέπει να ελέγξουμε αν ο συλλέκτης μας έχει πάρει νερό (πρόβλημα υγρομόνωσης) και αν είναι βουλωμένοι οι εξαερισμοί και οι υδρορροές του (αν διαθέτει).
Τέλος, ελέγχουμε και την βάση του συστήματος μας για τυχόν φθορές στη στήριξη (κακή εγκατάσταση).
Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν
Μην ξεχνάμε ότι:
Ο ηλιακός μας θερμοσίφωνας δουλεύει 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 365 μέρες το χρόνο με ένα από τα πιο διαβρωτικά στοιχεία της φύσης, το νερό, και είναι εκτεθειμένος σε όλα τα καιρικά φαινόμενα, βαλλόμενος από το ήλιο με τουλάχιστον 3.000.000 watt ενέργειας ετησίως.
Γι’ αυτό καλό θα ήταν να τον επισκεπτόμαστε και να τον ελέγχουμε τουλάχιστον μια φορά το χρόνο διότι το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν… και πολύ πιο οικονομικό.
Ή διαφορετικά: Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν…
Και πολύ πιο οικονομικό!
iliakoi-thermosifones-thessaloniki.blogspot.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω