H Διευθύντρια του Έργου για την Ελλάδα K. Παπαλεξανδρή έδωσε αναλυτικές πληροφορίες για τις εξελίξεις στο ελληνικό τμήμα του αγωγού, καθώς και για το εκτεταμένο πρόγραμμα κοινωνικών και περιβαλλοντικών επενδύσεων που υλοποιούνται στις περιοχές από τις οποίες διέρχεται.
Κατασκευή σταθμού συμπίεσης στους Κήπους Έβρου |
Η κα Παπαλεξανδρή συμμετείχε στο πάνελ με θέμα «Συμπληρώνοντας το παζλ του midstream: εξάγοντας φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο και την Κασπία Θάλασσα» κι αναφέρθηκε στην πρόοδο των κατασκευαστικών έργων του ΤΑΡ στην Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία - τις τρεις χώρες δηλαδή που φιλοξενούν τον αγωγό - στο πλαίσιο των ενεργειακών εξελίξεων στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Η Διευθύντρια του Έργου τόνισε επίσης τη σημασία και συμβολή του ΤΑΡ στην επίτευξη των ενεργειακών στόχων της Ευρώπης.
Στο περιθώριο του Athens Energy Forum, ο ΤΑΡ οργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, στους οποίους η κα Παπαλεξανδρή έδωσε αναλυτικότερες πληροφορίες για τις εξελίξεις στο ελληνικό τμήμα του αγωγού, καθώς και για το εκτεταμένο πρόγραμμα κοινωνικών και περιβαλλοντικών επενδύσεων που υλοποιούνται στις περιοχές από τις οποίες διέρχεται.
Στην Ελλάδα, σημείωσε, η κατασκευή συνεχίζεται και στις τρεις βόρειες Περιφέρειες της χώρας που διατρέχει ο αγωγός. Από τα συνολικά 550 χλμ. της ελληνικής όδευσης του ΤΑΡ:
- 532 χλμ. έχουν καθαριστεί και διαμορφωθεί
- 493 χλμ. αγωγού έχουν ενωθεί και 472 χλμ. συγκολληθεί
- 394 χλμ. τάφρου έχουν καλυφθεί με χώμα, και
- 280 χλμ. γης βρίσκονται σε φάση αποκατάστασης.
Επίσης, προχωρούν οι εργασίες του Σταθμού Συμπίεσης στους Κήπους του Έβρου κοντά στην Αλεξανδρούπολη από την ανάδοχο του ΤΑΡ κοινοπραξία Renco/ΤΕΡΝΑ, ενώ έχουν παραδοθεί όλοι οι σωληναγωγοί που θα χρησιμοποιηθούν στο ελληνικό τμήμα του αγωγού.
Τέλος, η κα Παπαλεξανδρή συνόψισε τα πολλαπλά οφέλη του ΤΑΡ για την Ελλάδα σε επίπεδο εθνικό, τοπικό και ατομικό, τονίζοντας τη σημασία του ως «οδικού χάρτη» για την υλοποίηση έργων υποδομής στη χώρα, με σεβασμό στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.
Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου έχει ολοκληρωθεί κατά τα δύο τρίτα
Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου έχει ολοκληρωθεί κατά τα δύο τρίτα - εξέλιξη που αφορά σε όλα τα πεδία μελέτης, προμήθειας και κατασκευής, ανακοίνωσε ο Γενικός Διευθυντής του Έργου, Luca Schieppati, στο 4ο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.
Ο κ. Schieppati παρουσίασε την πρόοδο και τα επιτεύγματα του ΤΑΡ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2018, ως εξής:
- Ο TAP συνεχίζει να αποδίδει εξαιρετικά σε ό,τι αφορά τους τομείς της υγείας και της ασφάλειας στις δραστηριότητές του στην Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία. Συνολικά, οι κατά τόπους ομάδες του ΤΑΡ έχουν εργαστεί περισσότερες από 23 εκατ. εργατοώρες και έχουν οδηγήσει περί τα 65 εκατ. χιλιόμετρα χωρίς να σημειωθεί σοβαρό περιστατικό.
- Οι εργολήπτριες εταιρείες - ανάδοχοι του TAP έχουν καθαρίσει και διαμορφώσει περίπου 92% της όδευσης του αγωγού στην Ελλάδα και την Αλβανία (700 χλμ. από τα συνολικά 765 χλμ.). Επίσης, πάνω από το 67% των συγκολλημένων σωληναγωγών έχουν ήδη τοποθετηθεί στο έδαφος (και καλυφθεί με χώμα), ενώ σχεδόν 400 χλμ. (πάνω από το 51%) βρίσκονται σε διαδικασία αποκατάστασης.
- Στην Ιταλία, τα έργα συνεχίζονται στην περιοχή του μικρο-τούνελ: έπειτα από την ολοκλήρωση του προσωρινού δρόμου πρόσβασης και την προετοιμασία της περιοχής, τη στιγμή αυτή προχωρά η εκσκαφή του ορύγματος για το μικρο-τούνελ.
- Και οι 55.000 σωληναγωγοί που θα χρησιμοποιηθούν στο έργο έχουν παραδοθεί στην Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία.
- Περισσότεροι από 5.800 άνθρωποι εργάζονται για το έργο και στις τρεις φιλοξενούσες τον αγωγό χώρες - με πάνω από το 85% των οποίων να προέρχεται από τον τοπικό πληθυσμό.
- Ο ΤΑΡ έχει υλοποιήσει μεγάλο εύρος κοινωνικών και περιβαλλοντικών επενδύσεων στις κοινότητες κατά μήκος της όδευσής του. Συνολικά, ο ΤΑΡ θα επενδύσει περισσότερα από €55 εκατ. σε τέτοιου είδους επενδύσεις στην Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία.
Δείτε το βίντεο:
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω