Ακόμη ένας Μαυρόγυπας εντοπίστηκε νεκρός από δηλητηριασμένο δόλωμα, αυτή τη φορά στην περιοχή Νίψας Αλεξανδρούπολης.
Φώτο αρχείου: Νεκρός μαυρόγυπας από «φόλα» στα ορεινά της Ροδόπης τον Δεκέμβριο του 2017 |
Στο σημείο μετέβησαν υπάλληλοι του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου και του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου, καθώς και η μονάδα ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων του WWF Ελλάς, με τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο, κατόπιν αιτήματος του Φορέα Διαχείρισης για συνεργασία. Δυστυχώς, το πουλί εντοπίστηκε νεκρό και μεταφέρθηκε για λήψη δειγμάτων και τοξικολογικές αναλύσεις στο αγροτικό κτηνιατρείο Σουφλίου, ενώ ενημερώθηκαν όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες. Ως πιθανή αιτία θανάτου εκτιμάται η κατανάλωση δηλητηριασμένου δολώματος, γεγονός που υποδεικνύεται από την χαρακτηριστική έντονη οσμή του νεκρού πουλιού και τα υπολείμματα τροφής που παρέμειναν στο στόμα και στον πρόλοβό του.
Κάθε άτομο Μαυρόγυπα είναι σημαντικό, διότι πρόκειται για ένα σπάνιο, αυστηρά προστατευόμενο είδος που φιλοξενείται στο Εθνικό Πάρκο, που αποτελεί τη μοναδική αναπαραγωγική αποικία στα Βαλκάνια. Ωστόσο, τα πουλιά αυτά, καλύπτουν καθημερινά μεγάλες αποστάσεις για αναζήτηση τροφής με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένα σε πολλαπλούς κινδύνους.
Το συγκεκριμένο πουλί είχε γεννηθεί το 2014 και τον Οκτώβριο του 2016 εφοδιάστηκε με δορυφορικό πομπό και ετικέτα σήμανσης από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης και ονομάστηκε Έλενα. Πέρυσι το Μάιο, μας είχε απασχολήσει ξανά, έχοντας καταγράψει μια εντυπωσιακή πορεία σε όλη τη Βαλκανική χερσόνησο, φτάνοντας μέχρι τα Καρπάθια όρη (περισσότερες πληροφορίες εδώ) και παρέχοντάς πολύτιμες πληροφορίες για τη βιολογία και τη συμπεριφορά του είδους σε νεαρή ηλικία.
Συνολικά 28 δορυφορικοί πομποί έχουν τοποθετηθεί σε Μαυρόγυπες από το Φορέα Διαχείρισης τα τελευταία δύο χρόνια, με σκοπό την ακριβή παρακολούθηση των μετακινήσεων των πουλιών, την καταγραφή των κύριων περιοχών που χρησιμοποιούν και την διερεύνηση των αιτιών θανάτου τους. Οι 8 έχουν τοποθετηθεί στο πλαίσιο του ΕΠΠΕΡΑΑ (ΈΣΠΑ 2007-2013), βασικού προγράμματος χρηματοδότησης του Φορέα Διαχείρισης και οι 20 στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE (LIFE RE-VULTURES), στο οποίο ο Φορέας Διαχείρισης συμμετέχει ως εξωτερικός συνεργάτης.
Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί ένα σύνθετο φαινόμενο με ανησυχητικές διαστάσεις και σοβαρές επιπτώσεις στην άγρια ζωή.
Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στη χώρα μας έχει κηρυχθεί παράνομη από το 1981, αλλά εφαρμόζεται κατά κόρον στην ελληνική ύπαιθρο με στόχο τα μεγάλα σαρκοφάγα θηλαστικά, καταδικάζοντας σε θάνατο δεκάδες ζώα, πολλά από τα οποία είναι απειλούμενα και αυστηρά προστατευόμενα.
Η προστασία της άγρια ζωής είναι ευθύνη όλων μας και ελπίζουμε να γίνει συνείδηση στον καθένα ότι καταδικάζοντας τη φύση, μακροπρόθεσμα, καταδικάζουμε το ίδιο μας το μέλλον.
[post_ads]
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω