Μια νέα Γιάλτα (και μια νέα τρόικα) για τη Συρία

Ροχανί, Ερντογάν και Πούτιν είναι οι νέοι «Τρεις Μεγάλοι» της Μέσης Ανατολής. Συμφώνησαν πολλά στην Άγκυρα και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Τεχεράνη. Εκμεταλλεύονται την απροθυμία του Τραμπ και την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμορφώνοντας ένα νέο πόλο.

Μια νέα Γιάλτα (και μια νέα τρόικα) για τη Συρία
Βγήκαν και οι τρεις κερδισμένοι. Ο Σουλτάνος, ο Τσάρος και ο Σεΐχης της διπλωματίας, όπως τον αποκαλούν στην πατρίδα του. Την Μεγάλη Τετάρτη στην Άγκυρα, κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνόδου κορυφής για τις εξελίξεις στη Συρία που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή μόνον της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και Χασάν Ροχανί έδωσαν τα χέρια. Και κατάφεραν κάτι που έως πρόσφατα θεωρούνταν αδιανόητο. Μέσα στο σεράι του Τούρκου ηγέτη έλαβε χώρα μια νέα Διάσκεψη της Γιάλτας με τους νέους «Τρεις Μεγάλους» πρωταγωνιστές των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής να χαράσσουν το μέλλον της Συρίας. Πολλοί μιλούν για μια «ιστορική στιγμή», ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την απουσία ενός εκ των βασικών πρωταγωνιστών των εξελίξεων ανά την υφήλιο τις τελευταίες δεκαετίες, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

«Θέλω να φύγω από εκεί. Θέλω να φέρω πίσω τα στρατεύματά μας», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος παρότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει γνώμη, εμφανίζεται αποφασισμένος να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία μετά την εξολόθρευση των εναπομεινάντων πυρήνων του Ισλαμικού Κράτους. Και αναμένει πως άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και της παγκόσμιας κοινότητας θα αναλάβουν την ευθύνη για την επίτευξη και τη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή.

Την Πέμπτη, ο Ερντογάν ο Πούτιν και ο Ροχανί μοίρασαν μεταξύ τους Συρία. Η Τουρκία για να συνεχίσει τις επιχειρήσεις της στις βόρειες επαρχίες της χώρας έως ότου εξαλείψει την παρουσία των Κούρδων μαχητών τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες, τερματίζοντας έτσι το πείραμα της Ροζάβα και τις όποιες ελπίδες για ένα ανεξάρτητο Δυτικό Κουρδιστάν. Η Ρωσία για να συσφίξει τους δεσμούς της με τον Μπασάρ Αλ Άσαντ ώστε να ελέγχει τη Δαμασκό και τον κύριο κορμό της χώρας. Το Ιράν για να ενισχύσει την σιιτική παρουσία στην περιοχή με στόχο την μετέπειτα εξάπλωσή της σε άλλα κράτη.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα. Ο Ερντογάν σίγουρα δεν είναι ευχαριστημένος που ο Μπασάρ Αλ Άσαντ θα συνεχίσει να είναι ο ανώτατος ηγέτης της Δαμασκού. Έλαβε ως αντάλλαγμα, ωστόσο, το πράσινο φως από τη Μόσχα για τη συνέχιση των εχθροπραξιών κατά των Κούρδων στη Βόρεια Συρία. Ο Ροχανί από την πλευρά του επιθυμεί την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων και την παράδοση του ελέγχου της περιοχής στις δυνάμεις του Άσαντ. Αλλά ο πρόεδρος της Τουρκίας εμφανίζεται αδιάλλακτος, επισημαίνοντας πολλές φορές ότι η επιτυχής ολοκλήρωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των Κούρδων στο Μανμπίτζ, ακόμα και το Κομπάνι, αποτελεί ύψιστη στρατηγική προτεραιότητα της Άγκυρας. Ο Πούτιν, οπότε, αναλαμβάνει χρέη διαμεσολαβητή αλλά και το «καθήκον» ανοικοδόμησης της σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένης μετά από επτά χρόνια εμφύλιου πολέμου χώρας.

Όσον αφορά τους αντικειμενικούς στόχους αυτής της νεοσυσταθείσας τρόικας για τη Συρία και τη Μέση Ανατολή, αυτοί είναι, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η προάσπιση της «εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας», η διασφάλιση μιας «διαρκούς εκεχειρίας» και η «επίσπευση των διαδικασιών» για τον τερματισμό του πολέμου και την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης. Την ίδια ώρα, αναμένεται και η συμβολή της διεθνούς κοινότητας για την επιστροφή της χώρας σε μια σχετική ομαλότητα. Πάντως το Ισραήλ έσπευσε να εκφράσει την ανησυχία του για το γεγονός ότι τα σχέδια Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν «παρακάμπτουν τη Δύση».

Τον Μάιο στην Αστανά του Καζακστάν οι εκπρόσωποι της Δαμασκού θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τις κύριες δυνάμεις της αντιπολίτευσης της Συρίας. Την ίδια περίοδο θα ξεκινήσουν και οι σχετικές συνομιλίες στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Αλλά όλα δείχνουν ότι τον πρώτο λόγο τον έχουν οι νέοι «Τρεις Μεγάλοι» πρωταγωνιστές των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Η επόμενη συνάντησή τους πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Τεχεράνη.

Όσον αφορά τον μεγάλο απόντα - επισημαίνει σε άρθρο του ο Ντανιέλε Μπελάζιο, αρχισυντάκτης εξωτερικών ειδήσεων της La Repubblica - ο Ντόναλντ Τραμπ αποδεικνύει πως σκέφτεται πράγματι «Πρώτα την Αμερική», όπως είχε δεσμευτεί κατά την προεκλογική του εκστρατεία.

Ενισχύει τους δεσμούς με τους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, προσφέροντας ασφάλεια στον Ριάντ - μέσω της πώλησης όπλων - και πολιτική στήριξη στους Ισραηλινούς - μέσω της απόφασης περί μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο τερματισμός του πολέμου στη Συρία, το ενδεχόμενο επανεμφάνισης του ISIS καθώς και η ισραηλινό-παλαιστινιακή σύρραξη είναι ζητήματα που αφορούν κυρίως τις περιφερειακές δυνάμεις της περιοχής και για αυτόν τον λόγο είναι καλύτερα για τις ΗΠΑ περισσότερο να παρατηρούν παρά να καθορίζουν τις εξελίξεις. Από απόσταση, μάλιστα, ασφαλείας. Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η Ευρώπη δεν καταφέρνει να αρθρώσει ούτε λέξη, πόσο μάλλον να παρουσιάσει ένα σχέδιο και να αναλάβει ενεργό ρόλο.

«Αντιμέτωπη με το Brexit, σε ανοιχτή διπλωματική αντιπαράθεση με τη Μόσχα λόγω της δηλητηρίασης του ρώσου πρώην κατασκόπου, ανίκανη να αξιοποιήσει την προοπτική περαιτέρω διεύρυνσης ώστε να κερδίσει τη συμπάθεια νέων χωρών και με την Τουρκία να την εκβιάζει όσον αφορά τις προσφυγικές ροές, η Ευρωπαϊκή Ένωση αδυνατεί να παρουσιάσει μια συνεκτική στρατηγική για την Μεσόγειο, παρά μόνον μια δαπανηρή σειρά μέτρων τακτικού περιορισμού των προσφυγικών ροών. Οι αδυναμίες της Ευρώπης αντικατροπτίζονται και στο ΝΑΤΟ, που έχει σχεδόν παραλύσει εξαιτίας και της έλλειψης πόρων με τις ευρωπαϊκές οικονομίες στην εποχή μετά την κρίση να μην μπορούν η να μην θέλουν να επενδύσουν στην κοινή άμυνα», υπενθυμίζει ο Μπελάζιο, υποστηρίζοντας πως «καθώς απουσιάζει η σκληρή ισχύς των Αμερικανών και έχει ατροφήσει η ήπια ισχύς των Ευρωπαίων, το μόνο που απομένει είναι η ισχύς των τριών». Και αυτό είναι «ελάχιστα καθησυχαστικό».

Πηγή: protagon.gr
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,633,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2076,Αλεξανδρούπολη,8933,Αλεπάκος,9,Άμυνα,355,Ανακύκλωση,37,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,153,Άρθρα - Απόψεις,3051,Αστυνομικά,487,Αυτοδιοίκηση,3464,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γενικά,99,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,184,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,736,Δράμα,122,Έβρος,19055,Εθελοντισμός,255,Εκδηλώσεις,2690,Εκκλησία,1270,Εκπαίδευση,1582,Ελλάδα,1344,Ελληνισμός,32,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,78,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,653,Εργασία,26,Εργασιακά,320,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,71,Ευρώπη,122,Ζωή και Υγεία,334,Θράκη,793,Ιστορία,245,Καβάλα,200,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,616,Κοινωνία,92,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,688,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,147,Μόδα,8,Μουσική,199,ΝΔ,464,Ξάνθη,224,Οικολογία,351,Οικονομία,589,Ορεστιάδα,1585,Πανταζίδου,170,Παπανικολόπουλος,276,ΠΑΣΟΚ,279,Περιβάλλον,456,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3998,Πολιτική,1536,Πολιτισμός,233,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,8,Πρώτο Θέμα,6374,Ροδόπη,440,Σαμοθράκη,681,Σαρσάκης,48,Σάτιρα,62,Σουφλί,600,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,290,Σύλλογοι,307,Συνέδρια,148,ΣΥΡΙΖΑ,414,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,55,Τουρισμός,265,Τρίγωνο,72,Τυχερό,55,Υγεία,1133,Φέρες,410,Lifestyle,8,Media,306,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Μια νέα Γιάλτα (και μια νέα τρόικα) για τη Συρία
Μια νέα Γιάλτα (και μια νέα τρόικα) για τη Συρία
Ροχανί, Ερντογάν και Πούτιν είναι οι νέοι «Τρεις Μεγάλοι» της Μέσης Ανατολής. Συμφώνησαν πολλά στην Άγκυρα και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Τεχεράνη. Εκμεταλλεύονται την απροθυμία του Τραμπ και την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμορφώνοντας ένα νέο πόλο.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg8BWLwxGEZ3rZoCz3nEWV4bOk4ePlGKK_RZiNOPe8p3ZJUGWnaABiT0h2GxvaenXF13kimDf6bOEU2mXo2mF3N-mMYCTJOrMJukikypqhNL3odYqk1U8cni1IodAq0gLBkl7QlmPe-UqvK/s1600/3885439.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg8BWLwxGEZ3rZoCz3nEWV4bOk4ePlGKK_RZiNOPe8p3ZJUGWnaABiT0h2GxvaenXF13kimDf6bOEU2mXo2mF3N-mMYCTJOrMJukikypqhNL3odYqk1U8cni1IodAq0gLBkl7QlmPe-UqvK/s72-c/3885439.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2018/04/blog-post_51.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2018/04/blog-post_51.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων