Συμφωνία μεγάλων συμβιβασμών και σκληρή εποπτεία με 10ετή επιμήκυνση των δανείων EFSF και 15 δισ. δόση - Προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 και 2,2% από το 2023 ως το 2060 - Όλες οι δεσμεύσεις-φωτιά που καλείται να τηρήσει η Ελλάδα.
Επετεύχθη συμφωνία για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο Eurogroup που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ, μετά από ολονύχτια συνεδρίαση - θρίλερ εννιά ωρών στο Λουξεμβούργο.
Όπως μετέδωσε το newmoney.gr πρόκειται για συμφωνία μεγάλων συμβιβασμών, με μια περιορισμένη παρέμβαση στο χρέος για την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου και τη σκληρή εποπτεία μετά τις 20 Αυγούστου.
Στη συμφωνία αναφέρεται επιμήκυνση των δανείων του EFSF η οποία θα είναι δέκα έτη και η δόση που θα λάβει η Ελλάδα θα είναι 15 δισ. Ευρώ. Από αυτό το ποσό τα 3.3 δισ. θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξαγορά προηγούμενων δανείων όπως αυτών του ΔΝΤ.
Με μια τελευταία δόση ύψους 15 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσει ένα "μαξιλάρι" ρευστότητας 24,1 δισ. ευρώ, η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το τρίτο και τελευταίο - σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο - πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.
«Δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα», ξεκαθάρισε ο Σεντένο μετά τη λήξη μιας μαραθώνιας συνεδρίασης στο Λουξεμβούργο στην οποία βρέθηκε η χρυσή τομή για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με τον Σεντένο, το "μαξιλάρι" ρευστότητας θα καλύψει όλες τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τους επόμενους 22 μήνες.
Σε ότι αφορά το ΔΝΤ, το Ταμείο δε θα συμμετέχει στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση, ωστόσο θα εξετάζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, για την οποία όπως δήλωσε η Λαγκάρντ δεν υπάρχουν επιφυλάξεις μεσοπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα. Για αυτό και λαμβάνει υπόψιν τη δέσμευση των Ευρωπαίων να λάβουν επιπλέον μέτρα βιωσιμότητας αν αυτό κριθεί αναγκαίο στη μακροπερίοδο.
Ανάμεσα στα πιο ενδιαφέροντα σημεία του ανακοινωθέντος είναι τα εξής:
– Προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 και 2,2% από το 2023 ως το 2060.
– Σημειώνεται ότι "οι συμφωνηθείσες δεσμεύσεις πολιτικής που σχετίζονται με το πρόγραμμα θα συνδεθούν με την επιστροφή των ANFAs και SMP" κάτι που σημαίνει ότι η σταδιακή επιστροφή αυτού του ποσού που υπολογίζεται σε 4,5 δισ. ευρώ θα γίνεται ανάλογα με την τήρηση των δεσμεύσεων του προγράμματος μεταμνημονιακής παρακολούθησης.
Τσακαλώτος: Είμαι ευτυχής, πιστεύω ότι είναι το τέλος της ελληνικής κρίσης
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μετά την συμφωνία στο Eurogroup, τόνισε ότι το χρέος πλέον είναι βιώσιμο και σημείωσε: «Είχαμε τέσσερα κομμάτια του παζλ, τα βάλαμε κάτω και τα τέσσερα και τα κλείσαμε και τα τέσσερα».
«Η ελληνική κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη από αυτή τη συμφωνία, θεωρούμε ότι το χρέος είναι βιώσιμο και ότι μπορούμε να βγούμε στις αγορές. Είμαι ευτυχής, πιστεύω ότι είναι το τέλος της ελληνικής κρίσης (...) Είναι μια ιστορική στιγμή και μια ιστορική μέρα» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών αμέσως μετά το μαραθώνιο Eurogroup.
Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως ξεκαθαρίστηκε ότι δεν πρόκειται για 4ο Μνημόνιο και ανέφερε ότι το Eurogroup τελείωσε με πάρα πολύ καλό τρόπο, αφού δεν υπάρχει κανένας νέος όρος. Σημείωσε επίσης ότι «η κυβέρνηση αυτή δεν θα ξεχάσει ποτέ τι πέρασε ο ελληνικός λαός αυτά τα οκτώ χρόνια. Θα πρέπει ο λαός να δει πρακτικά αποτελέσματα από αυτή τη συμφωνία. Δίνουμε υπόσχεση για το μέλλον ότι η ανάπτυξη θα είναι για όλους και όλες».
Ο ίδιος χαρακτήρισε πάντως «σκληρή απαίτηση» τη διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2023 ως το 2060, ενώ τόνισε ότι «δεν υπάρχουν νέοι όροι στο μεταμνημονιακό πρόγραμμα παρακολούθησης».
Στο τέλος ο υπουργός αστειεύτηκε απατώντας σε σχετική ερώτηση: «Θα ήθελα ιδανικά να μου έχουν κουρέψει 300 δισ. από το χρέος!».
Μάριο Σεντένο: Αυτό ήταν ομαλή προσγείωση
Ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο άνοιξε τη συνέντευξη Τύπου λέγοντας πως ήταν ένα Eurogroup μεγάλης διαρκείας και πως έπειτα από 8 έτη η Ελλάδα θα "αποφοιτήσει" από την εποπτεία και θα σμίξει με τα κράτη που έχουν ολοκληρώσει τα προγράμματα στήριξης τους.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δε θυμάμαι Eurogroup τα τελευταία οχτώ χρόνια που να μην αναφέραμε την Ελλάδα».
Ο Πορτογάλος Πρόεδρος σημείωσε πως οι θεσμοί επιβεβαίωσαν πως η Ελλάδα ολοκλήρωσε και τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης και συνεπώς έχει ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα του ΕΜΣ. «Αυτό ήταν, έχουμε μια ομαλή προσγείωση ενός πολύ δύσκολου πρότζεκτ και δεν θα υπάρξει επόμενο πρόγραμμα» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Μάριο Σεντένο σημείωσε πως η Ελλάδα θεσμοθέτησε πάνω από 450 νομοθετικές δράσεις, οι οποίες ήταν συχνά δύσκολες για τον ελληνικό λαό, και ένα "κατόρθωμα" για το Eurogroup, καθώς η σημασία της Ελλάδας ήταν τέτοια, που μετά από τρία πλήρη προγράμματα του ΕΜΣ, δεν μπορεί να θυμηθεί κάποιο Eurogroup που να μην συζητήθηκε η Ελλάδα.
Για τον Πρόεδρο της Ευρωομάδας, η Ελλάδα ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της και αντίστοιχα το Eurogroup παρέδωσε ένα πακέτο μέτρων που στόχος του είναι η βιωσιμότητα του χρέους.
«Τα σημαντικά σημεία είναι πως η ολοκλήρωση του προγράμματος φέρνει και νέες ευθύνες, καθώς τώρα η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στην εφαρμογή τόσο των ήδη νομοθετημένων μεταρρυθμίσεων όσο και των μελλοντικών μεταρρυθμίσεων, στόχος των οποίων είναι η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας», σημείωσε.
Στο θέμα του χρέους ο Πρόεδρος της Ευρωομάδας τόνισε πως το πακέτο μέτρων διαφυλάσσει τη βιωσιμότητα του, καθώς συμφωνήθηκε η επέκταση της αποπληρωμής των δανείων του EFSF (ύψους 100 δισ.) και τη περίοδο χάριτος των επιτοκίων κατά 10 χρόνια, η Ελλάδα θα λαμβάνει πληρωμές από τα ANFAS και τα SMP ως το 2022 αν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.
Παράλληλα σημείωσε πως ο ΕΜΣ εξουσιοδοτήθηκε να αποδεσμεύσει 15 δισ. στην Ελλάδας έπειτα από την έγκριση των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθεί το μαξιλάρι ρευστότητας με συνολικά 24.1 δισ. ευρώ, καλύπτοντας τις ανάγκες της μέχρι και 22 μήνες και δρώντας ως ασφάλεια από τα εξωτερικά ρίσκα.
«Με όλα αυτά τα μέτρα μπορούμε να πούμε εκ του ασφαλούς πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και προχωράμε προς το μέλλον, επαναλαμβάνοντας τις δεσμεύσεις μας να στηρίξουμε την Ελλάδα και τους πολίτες της», ολοκλήρωσε.
Ικανοποίηση Ντράγκι για τη συμφωνία και πίστη για τη βιωσιμότητα του χρέους
Δήλωση για την συμφωνία έκανε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, μετά το τέλος του Eurogroup.
«Χαιρετίζουμε την ολοκλήρωση από την Ελλάδα των προαπαιτουμένων δράσεων. Αυτό ανοίγει το δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM. Πιστεύουμε ότι η έγκριση του συνόλου των μέτρων χρέους που συμφωνήθηκαν από την Ευρωομάδα θα βελτιώσει την βιωσιμότητα του χρέους μεσοπρόθεσμα. Είναι βασικό ότι η Ελλάδα παραμένει στην πορεία των μεταρρυθμίσεων και της ισχυρούς δημοσιονομικής πολιτικής».
«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την ετοιμότητα της Ευρωομάδας να εξετάσει περαιτέρω μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος σε περίπτωση εμφάνισης αντίξοων οικονομικών εξελίξεων», τόνισε ο κ. Ντράγκι.
Γιούνκερ: Αποτίω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό
Την απόφαση του Eurogroup για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μέσω Twitter.
«Η συμφωνία του Eurogroup ανοίγει το δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα. Θα αγωνίζομαι πάντα για να βρίσκεται η Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης. Αποτίω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για την ανθεκτικότητα και την ευρωπαϊκή προσήλωση του. Οι προσπάθειές τους δεν ήταν μάταιες», έγραψε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.
Μοσκοβισί: Η Ελληνική κρίση τελείωσε απόψε εδώ στο Λουξεμβούργο
«Θέλω να εξηγήσω τη σημασία αυτού που γινόμαστε μάρτυρες, είναι ξεχωριστό και ιστορικό: Η Ελληνική κρίση τελείωσε απόψε στο Λουξεμβούργο» δήλωσε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί στη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά το Eurogroup.
Ανέφερε επίσης ότι σχεδιάστηκε ένα πρόγραμμα παρακολούθησης μετά το πρόγραμμα αλλά το διαχώρισε από τα προηγούμενα λέγοντας ότι δεν θα είναι παρεμβατικό.
Ρέγκλινγκ: Με τα μέτρα η Ελλάδα εξοικονομεί 12 δισ. ετησίως από τόκους
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης είπε πως στα 8 τελευταία έτη πολλά έγιναν και είχαμε πολλές "δραματικές νύχτες", ειδικά το 2010 και 2012 όταν η χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης ήταν στη κόψη του ξυραφιού, αλλά και όταν η Ελλάδα σχεδόν εξήλθε από την Ευρωζώνη το 2015, κάτι που θα είχε δραματικές συνέπειες στις οικονομίες της Ελλάδας και των άλλων κρατών-μελών.
Για τον Κλάους Ρέγκλινγκ η αλληλεγγύη που δείχνουν οι θεσμοί σε αντάλλαγμα για μεταρρυθμίσεις είναι δίχως προηγούμενο, καθώς ο ΕΜΣ έχει αποδεσμεύσει 215 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, χωρίς να υπολογίζεται η χρηματοδότηση του ΔΝΤ.
Στη συνέχεια ο Γερμανός Διευθύνων Σύμβουλος σημείωσε πως με τα μέτρα βιωσιμότητας του χρέους που αποφασίστηκαν η Ελλάδα εξοικονομεί περί τα 12 δισ. ευρώ ετησίως από τόκους ανά έτος, για τα επόμενα έτη.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ συμπλήρωσε πως ο ΕΜΣ αποδεσμεύει 15 δισ. από τα οποία τα 9,5 θα πάνε στην χρηματοδότηση του μαξιλαριού ρευστότητας και τα υπόλοιπα 5,5 δις στην εξυπηρέτηση του χρέους.
Λαγκάρντ: Έχουμε επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του χρέους μακροπρόθεσμα
Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίνα Λαγκάρντ δήλωσε πως το ΔΝΤ υποδέχεται τα μεσοπρόθεσμα μέτρα χρέους τα οποία θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και θα περιορίσουν τους κινδύνους σε αυτό το διάστημα, συμπληρώνοντας πως υποδέχεται και τη πρόθεση για επιπλέον μέτρα βιωσιμότητας - αν χρειαστούν - στη μακροπερίοδο.
Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε πως την επόμενη εβδομάδα το ΔΝΤ θα ξεκινήσει τη διαδικασία ανάλυσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, και αν και δεν θα συμμετέχει ως χρηματοδότης στο ελληνικό πρόγραμμα, το ΔΝΤ θα είναι παρών στη διαδικασία επιτήρησης.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου όμως η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως αν και το ΔΝΤ έχει πίστη στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο μεσοπρόθεσμο, οι ασάφειες των μέτρων στη μακροπερίοδο αποτελούν πρόβλημα για τη Γενική Διευθύντρια, όμως συμπλήρωσε πως οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι προσηλωμένοι στη λήψη επιπλέον μέτρων αν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Πολυεπίπεδες μεταρρυθμίσεις, εκσυγχρονισμός του Δημοσίου και πολλές δεσμεύσεις προβλέπει το κείμενο των υποχρεώσεων που καλείται να ακολουθήσει η Ελλάδα στη μεταπρογραμματική εποχή, έτσι ώστε να συνεχίσει να λαμβάνει τα μέτρα βιωσιμότητας του χρέους.
Το ανακοινωθέν του Eurogroup περιγράφει λεπτομερώς τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, το πλαίσιο του προγράμματος μεταμνημονιακής παρακολούθησης και συνοδεύεται από παράρτημα δύο σελίδων, στο οποίο σημειώνονται «τηλεγραφικά» οι δεσμεύσεις των επόμενων ετών.
Στο παράρτημα, κάτω από την διατύπωση «fiscal structural measures», δηλαδή δημοσιονομικά, διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα, «κρύβεται» η επαναβεβαίωση της μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου, καθώς αυτή είναι η ορολογία με την οποία περιγράφουν τα μέτρα αυτά οι θεσμοί και στο παράρτημα σημειώνεται ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί απολύτως τη δέσμευσή της να διασφαλίσει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2,2% από το 2023 έως το 2060.
Σημειώνεται ακόμη ότι "οι συμφωνηθείσες δεσμεύσεις πολιτικής, που σχετίζονται με το πρόγραμμα, θα συνδεθούν με την επιστροφή των ANFAs και SMP", κάτι που σημαίνει ότι η σταδιακή επιστροφή αυτού του ποσού, που υπολογίζεται σε 4,5 δισ. ευρώ, θα γίνεται ανάλογα με την τήρηση των δεσμεύσεων του προγράμματος μεταμνημονιακής παρακολούθησης.
Ανάμεσα στα πιο ενδιαφέροντα σημεία του ανακοινωθέντος είναι τα εξής:
1) Δημοσιονομικά
- Προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 και 2,2% από το 2023 ως το 2060.
- Σημειώνεται ότι "οι συμφωνηθείσες δεσμεύσεις πολιτικής που σχετίζονται με το πρόγραμμα θα συνδεθούν με την επιστροφή των ANFAs και SMP" κάτι που σημαίνει ότι η σταδιακή επιστροφή αυτού του ποσού που υπολογίζεται σε 4,5 δις ευρώ θα γίνεται ανάλογα με την τήρηση των δεσμεύσεων του προγράμματος μεταμνημονιακής παρακολούθησης.
- Γίνεται έμμεση αναφορά στις περικοπές συντάξεων και στη μείωση αφορολόγητου.
- Ζητείται η επαρκής στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων.
- Η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για να αποφύγει τη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων και τις μεταρρυθμίσεις που υποδεικνύει το ελεγκτικό συνέδριο.
- Θα ολοκληρώσει τη παρακολούθηση και πρόβλεψη μετρητών για το σύστημα λογαριασμού του Γενικού Δημοσίου, το Σχέδιο Λογαριασμών για την κεντρική διοίκηση.
2) Κοινωνική πρόνοια
- Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες για εκσυγχρονισμό του συστήματος πρόνοιας, δημιουργώντας ένα ενιαίο ταμείο συντάξεων στα μέσα του 2020.
- Να εκσυγχρονίσει το σύστημα υγείας ανοίγοντας 120 κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ως τα μέσα του 2018 και 240 ως τα μέσα του 2020.
- Να ολοκληρώσει τα κοινωνικά δίκτυα ασφαλείας και τη μεταρρύθμιση τους, εφαρμόζοντας τα συμφωνηθέντα για τα άτομα με αναπηρίες.
3) Χρηματοοικονομική σταθερότητα
- Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα μείωσης των κόκκινων δανείων (εξωδικαστικοί συμβιβασμοί, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί κ.α.).
- Θα συνεχιστεί η χαλάρωση των capital controls, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη.
- Θα λάβει μέτρα βελτίωσης της λειτουργίας της δικαιοσύνης.
- Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ρευστοποιήσει τα μερίδια σε συστημικές τράπεζες της Ελλάδας και θα παραμείνει αυτόνομο από τη πολιτική.
4) Αγορά εργασίας - αγορές προϊόντων
- Η Ελλάδα θα περιφρουρησει την ανταγωνιστικότητα μέσω μιας διαδικασίας επικαιροποίησης του κατώτατου μισθού σύμφωνα με μια νομοθεσία του 2012.
- Θα ολοκληρώσει το κτηματολόγιο, εντάσσοντας μέσα πλήρεις πληροφορίες για τις δασικές εκτάσεις.
- Για την ενεργειακή μεταρρύθμιση, θα μειωθεί η λιγνιτική παραγωγή.
5) Υπερταμείο και ιδιωτικοποιήσεις
- Η Ελλάδα δεσμεύεται να ολοκληρώσει τις συναλλαγές του Ελληνικού και της ΔΕΣΦΑ (μέσα 2018), των ΕΛΠΕ (συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς υπολοίπων μετοχών στο Υπερταμείο) και τη Μαρίνα Αλίμου (μέσα 2019), την Εγνατία, τη ΔΕΠΑ, τις μετοχές του Ελληνικού την ΕΥΑΘ και τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας (τέλος 2019).
- Την πώληση ή άλλη μορφή νομισματοποίησης των μετοχών της ΔΕΗ, του δικτύου ΔΕΠΑ, των περιφερειακών λιμένων Ηγουμενίτσας και Κερκύρας και της υπόγειας αποθήκευσης της Καβάλας (μέσα 2021) καθώς και άλλα περιφερειακά λιμάνια (μέσα 2022).
- Τη μεταφορά του ΟΑΚΑ στο Υπερταμείο και την αναδιάρθρωση του ΕΤΑΔ που θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2018.
6) Δημόσια Διοίκηση
- Η Ελλάδα να εξασφαλίσει το διορισμό Διοικητικών Γραμματέων και όλων των Γενικών Διευθυντών σύμφωνα με το νόμο στο Δημόσιο βάση νομοθεσίας του 2016, ως το τέλος του 2018.
- Εφαρμογή όλων των συστάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της διαφθοράς ως τα μέσα του 2021.
Πηγή: newmoney.gr (Αργύρης Παπαστάθης, Ιωάννης Αντύπας)
[post_ads]
Όπως μετέδωσε το newmoney.gr πρόκειται για συμφωνία μεγάλων συμβιβασμών, με μια περιορισμένη παρέμβαση στο χρέος για την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου και τη σκληρή εποπτεία μετά τις 20 Αυγούστου.
Στη συμφωνία αναφέρεται επιμήκυνση των δανείων του EFSF η οποία θα είναι δέκα έτη και η δόση που θα λάβει η Ελλάδα θα είναι 15 δισ. Ευρώ. Από αυτό το ποσό τα 3.3 δισ. θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξαγορά προηγούμενων δανείων όπως αυτών του ΔΝΤ.
Με μια τελευταία δόση ύψους 15 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσει ένα "μαξιλάρι" ρευστότητας 24,1 δισ. ευρώ, η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το τρίτο και τελευταίο - σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο - πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.
«Δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα», ξεκαθάρισε ο Σεντένο μετά τη λήξη μιας μαραθώνιας συνεδρίασης στο Λουξεμβούργο στην οποία βρέθηκε η χρυσή τομή για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με τον Σεντένο, το "μαξιλάρι" ρευστότητας θα καλύψει όλες τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τους επόμενους 22 μήνες.
Σε ότι αφορά το ΔΝΤ, το Ταμείο δε θα συμμετέχει στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση, ωστόσο θα εξετάζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, για την οποία όπως δήλωσε η Λαγκάρντ δεν υπάρχουν επιφυλάξεις μεσοπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα. Για αυτό και λαμβάνει υπόψιν τη δέσμευση των Ευρωπαίων να λάβουν επιπλέον μέτρα βιωσιμότητας αν αυτό κριθεί αναγκαίο στη μακροπερίοδο.
Ανάμεσα στα πιο ενδιαφέροντα σημεία του ανακοινωθέντος είναι τα εξής:
– Προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 και 2,2% από το 2023 ως το 2060.
– Σημειώνεται ότι "οι συμφωνηθείσες δεσμεύσεις πολιτικής που σχετίζονται με το πρόγραμμα θα συνδεθούν με την επιστροφή των ANFAs και SMP" κάτι που σημαίνει ότι η σταδιακή επιστροφή αυτού του ποσού που υπολογίζεται σε 4,5 δισ. ευρώ θα γίνεται ανάλογα με την τήρηση των δεσμεύσεων του προγράμματος μεταμνημονιακής παρακολούθησης.
Τσακαλώτος: Είμαι ευτυχής, πιστεύω ότι είναι το τέλος της ελληνικής κρίσης
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μετά την συμφωνία στο Eurogroup, τόνισε ότι το χρέος πλέον είναι βιώσιμο και σημείωσε: «Είχαμε τέσσερα κομμάτια του παζλ, τα βάλαμε κάτω και τα τέσσερα και τα κλείσαμε και τα τέσσερα».
«Η ελληνική κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη από αυτή τη συμφωνία, θεωρούμε ότι το χρέος είναι βιώσιμο και ότι μπορούμε να βγούμε στις αγορές. Είμαι ευτυχής, πιστεύω ότι είναι το τέλος της ελληνικής κρίσης (...) Είναι μια ιστορική στιγμή και μια ιστορική μέρα» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών αμέσως μετά το μαραθώνιο Eurogroup.
Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως ξεκαθαρίστηκε ότι δεν πρόκειται για 4ο Μνημόνιο και ανέφερε ότι το Eurogroup τελείωσε με πάρα πολύ καλό τρόπο, αφού δεν υπάρχει κανένας νέος όρος. Σημείωσε επίσης ότι «η κυβέρνηση αυτή δεν θα ξεχάσει ποτέ τι πέρασε ο ελληνικός λαός αυτά τα οκτώ χρόνια. Θα πρέπει ο λαός να δει πρακτικά αποτελέσματα από αυτή τη συμφωνία. Δίνουμε υπόσχεση για το μέλλον ότι η ανάπτυξη θα είναι για όλους και όλες».
Ο ίδιος χαρακτήρισε πάντως «σκληρή απαίτηση» τη διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2023 ως το 2060, ενώ τόνισε ότι «δεν υπάρχουν νέοι όροι στο μεταμνημονιακό πρόγραμμα παρακολούθησης».
Στο τέλος ο υπουργός αστειεύτηκε απατώντας σε σχετική ερώτηση: «Θα ήθελα ιδανικά να μου έχουν κουρέψει 300 δισ. από το χρέος!».
Μάριο Σεντένο: Αυτό ήταν ομαλή προσγείωση
Ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο άνοιξε τη συνέντευξη Τύπου λέγοντας πως ήταν ένα Eurogroup μεγάλης διαρκείας και πως έπειτα από 8 έτη η Ελλάδα θα "αποφοιτήσει" από την εποπτεία και θα σμίξει με τα κράτη που έχουν ολοκληρώσει τα προγράμματα στήριξης τους.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δε θυμάμαι Eurogroup τα τελευταία οχτώ χρόνια που να μην αναφέραμε την Ελλάδα».
Ο Πορτογάλος Πρόεδρος σημείωσε πως οι θεσμοί επιβεβαίωσαν πως η Ελλάδα ολοκλήρωσε και τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης και συνεπώς έχει ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα του ΕΜΣ. «Αυτό ήταν, έχουμε μια ομαλή προσγείωση ενός πολύ δύσκολου πρότζεκτ και δεν θα υπάρξει επόμενο πρόγραμμα» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Μάριο Σεντένο σημείωσε πως η Ελλάδα θεσμοθέτησε πάνω από 450 νομοθετικές δράσεις, οι οποίες ήταν συχνά δύσκολες για τον ελληνικό λαό, και ένα "κατόρθωμα" για το Eurogroup, καθώς η σημασία της Ελλάδας ήταν τέτοια, που μετά από τρία πλήρη προγράμματα του ΕΜΣ, δεν μπορεί να θυμηθεί κάποιο Eurogroup που να μην συζητήθηκε η Ελλάδα.
Για τον Πρόεδρο της Ευρωομάδας, η Ελλάδα ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της και αντίστοιχα το Eurogroup παρέδωσε ένα πακέτο μέτρων που στόχος του είναι η βιωσιμότητα του χρέους.
«Τα σημαντικά σημεία είναι πως η ολοκλήρωση του προγράμματος φέρνει και νέες ευθύνες, καθώς τώρα η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στην εφαρμογή τόσο των ήδη νομοθετημένων μεταρρυθμίσεων όσο και των μελλοντικών μεταρρυθμίσεων, στόχος των οποίων είναι η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας», σημείωσε.
Στο θέμα του χρέους ο Πρόεδρος της Ευρωομάδας τόνισε πως το πακέτο μέτρων διαφυλάσσει τη βιωσιμότητα του, καθώς συμφωνήθηκε η επέκταση της αποπληρωμής των δανείων του EFSF (ύψους 100 δισ.) και τη περίοδο χάριτος των επιτοκίων κατά 10 χρόνια, η Ελλάδα θα λαμβάνει πληρωμές από τα ANFAS και τα SMP ως το 2022 αν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.
Παράλληλα σημείωσε πως ο ΕΜΣ εξουσιοδοτήθηκε να αποδεσμεύσει 15 δισ. στην Ελλάδας έπειτα από την έγκριση των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθεί το μαξιλάρι ρευστότητας με συνολικά 24.1 δισ. ευρώ, καλύπτοντας τις ανάγκες της μέχρι και 22 μήνες και δρώντας ως ασφάλεια από τα εξωτερικά ρίσκα.
«Με όλα αυτά τα μέτρα μπορούμε να πούμε εκ του ασφαλούς πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και προχωράμε προς το μέλλον, επαναλαμβάνοντας τις δεσμεύσεις μας να στηρίξουμε την Ελλάδα και τους πολίτες της», ολοκλήρωσε.
Ικανοποίηση Ντράγκι για τη συμφωνία και πίστη για τη βιωσιμότητα του χρέους
Δήλωση για την συμφωνία έκανε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, μετά το τέλος του Eurogroup.
«Χαιρετίζουμε την ολοκλήρωση από την Ελλάδα των προαπαιτουμένων δράσεων. Αυτό ανοίγει το δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM. Πιστεύουμε ότι η έγκριση του συνόλου των μέτρων χρέους που συμφωνήθηκαν από την Ευρωομάδα θα βελτιώσει την βιωσιμότητα του χρέους μεσοπρόθεσμα. Είναι βασικό ότι η Ελλάδα παραμένει στην πορεία των μεταρρυθμίσεων και της ισχυρούς δημοσιονομικής πολιτικής».
«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την ετοιμότητα της Ευρωομάδας να εξετάσει περαιτέρω μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος σε περίπτωση εμφάνισης αντίξοων οικονομικών εξελίξεων», τόνισε ο κ. Ντράγκι.
Γιούνκερ: Αποτίω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό
Την απόφαση του Eurogroup για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μέσω Twitter.
«Η συμφωνία του Eurogroup ανοίγει το δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα. Θα αγωνίζομαι πάντα για να βρίσκεται η Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης. Αποτίω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για την ανθεκτικότητα και την ευρωπαϊκή προσήλωση του. Οι προσπάθειές τους δεν ήταν μάταιες», έγραψε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.
Μοσκοβισί: Η Ελληνική κρίση τελείωσε απόψε εδώ στο Λουξεμβούργο
«Θέλω να εξηγήσω τη σημασία αυτού που γινόμαστε μάρτυρες, είναι ξεχωριστό και ιστορικό: Η Ελληνική κρίση τελείωσε απόψε στο Λουξεμβούργο» δήλωσε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί στη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά το Eurogroup.
Ανέφερε επίσης ότι σχεδιάστηκε ένα πρόγραμμα παρακολούθησης μετά το πρόγραμμα αλλά το διαχώρισε από τα προηγούμενα λέγοντας ότι δεν θα είναι παρεμβατικό.
Ρέγκλινγκ: Με τα μέτρα η Ελλάδα εξοικονομεί 12 δισ. ετησίως από τόκους
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης είπε πως στα 8 τελευταία έτη πολλά έγιναν και είχαμε πολλές "δραματικές νύχτες", ειδικά το 2010 και 2012 όταν η χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης ήταν στη κόψη του ξυραφιού, αλλά και όταν η Ελλάδα σχεδόν εξήλθε από την Ευρωζώνη το 2015, κάτι που θα είχε δραματικές συνέπειες στις οικονομίες της Ελλάδας και των άλλων κρατών-μελών.
Για τον Κλάους Ρέγκλινγκ η αλληλεγγύη που δείχνουν οι θεσμοί σε αντάλλαγμα για μεταρρυθμίσεις είναι δίχως προηγούμενο, καθώς ο ΕΜΣ έχει αποδεσμεύσει 215 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, χωρίς να υπολογίζεται η χρηματοδότηση του ΔΝΤ.
Στη συνέχεια ο Γερμανός Διευθύνων Σύμβουλος σημείωσε πως με τα μέτρα βιωσιμότητας του χρέους που αποφασίστηκαν η Ελλάδα εξοικονομεί περί τα 12 δισ. ευρώ ετησίως από τόκους ανά έτος, για τα επόμενα έτη.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ συμπλήρωσε πως ο ΕΜΣ αποδεσμεύει 15 δισ. από τα οποία τα 9,5 θα πάνε στην χρηματοδότηση του μαξιλαριού ρευστότητας και τα υπόλοιπα 5,5 δις στην εξυπηρέτηση του χρέους.
Λαγκάρντ: Έχουμε επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του χρέους μακροπρόθεσμα
Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίνα Λαγκάρντ δήλωσε πως το ΔΝΤ υποδέχεται τα μεσοπρόθεσμα μέτρα χρέους τα οποία θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και θα περιορίσουν τους κινδύνους σε αυτό το διάστημα, συμπληρώνοντας πως υποδέχεται και τη πρόθεση για επιπλέον μέτρα βιωσιμότητας - αν χρειαστούν - στη μακροπερίοδο.
Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε πως την επόμενη εβδομάδα το ΔΝΤ θα ξεκινήσει τη διαδικασία ανάλυσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, και αν και δεν θα συμμετέχει ως χρηματοδότης στο ελληνικό πρόγραμμα, το ΔΝΤ θα είναι παρών στη διαδικασία επιτήρησης.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου όμως η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως αν και το ΔΝΤ έχει πίστη στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο μεσοπρόθεσμο, οι ασάφειες των μέτρων στη μακροπερίοδο αποτελούν πρόβλημα για τη Γενική Διευθύντρια, όμως συμπλήρωσε πως οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι προσηλωμένοι στη λήψη επιπλέον μέτρων αν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Όλες οι δεσμεύσεις-φωτιά που καλείται να τηρήσει η Ελλάδα
Πολυεπίπεδες μεταρρυθμίσεις, εκσυγχρονισμός του Δημοσίου και πολλές δεσμεύσεις προβλέπει το κείμενο των υποχρεώσεων που καλείται να ακολουθήσει η Ελλάδα στη μεταπρογραμματική εποχή, έτσι ώστε να συνεχίσει να λαμβάνει τα μέτρα βιωσιμότητας του χρέους.
Το ανακοινωθέν του Eurogroup περιγράφει λεπτομερώς τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, το πλαίσιο του προγράμματος μεταμνημονιακής παρακολούθησης και συνοδεύεται από παράρτημα δύο σελίδων, στο οποίο σημειώνονται «τηλεγραφικά» οι δεσμεύσεις των επόμενων ετών.
Στο παράρτημα, κάτω από την διατύπωση «fiscal structural measures», δηλαδή δημοσιονομικά, διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα, «κρύβεται» η επαναβεβαίωση της μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου, καθώς αυτή είναι η ορολογία με την οποία περιγράφουν τα μέτρα αυτά οι θεσμοί και στο παράρτημα σημειώνεται ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί απολύτως τη δέσμευσή της να διασφαλίσει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2,2% από το 2023 έως το 2060.
Σημειώνεται ακόμη ότι "οι συμφωνηθείσες δεσμεύσεις πολιτικής, που σχετίζονται με το πρόγραμμα, θα συνδεθούν με την επιστροφή των ANFAs και SMP", κάτι που σημαίνει ότι η σταδιακή επιστροφή αυτού του ποσού, που υπολογίζεται σε 4,5 δισ. ευρώ, θα γίνεται ανάλογα με την τήρηση των δεσμεύσεων του προγράμματος μεταμνημονιακής παρακολούθησης.
Ανάμεσα στα πιο ενδιαφέροντα σημεία του ανακοινωθέντος είναι τα εξής:
1) Δημοσιονομικά
- Προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 και 2,2% από το 2023 ως το 2060.
- Σημειώνεται ότι "οι συμφωνηθείσες δεσμεύσεις πολιτικής που σχετίζονται με το πρόγραμμα θα συνδεθούν με την επιστροφή των ANFAs και SMP" κάτι που σημαίνει ότι η σταδιακή επιστροφή αυτού του ποσού που υπολογίζεται σε 4,5 δις ευρώ θα γίνεται ανάλογα με την τήρηση των δεσμεύσεων του προγράμματος μεταμνημονιακής παρακολούθησης.
- Γίνεται έμμεση αναφορά στις περικοπές συντάξεων και στη μείωση αφορολόγητου.
- Ζητείται η επαρκής στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων.
- Η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για να αποφύγει τη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων και τις μεταρρυθμίσεις που υποδεικνύει το ελεγκτικό συνέδριο.
- Θα ολοκληρώσει τη παρακολούθηση και πρόβλεψη μετρητών για το σύστημα λογαριασμού του Γενικού Δημοσίου, το Σχέδιο Λογαριασμών για την κεντρική διοίκηση.
2) Κοινωνική πρόνοια
- Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες για εκσυγχρονισμό του συστήματος πρόνοιας, δημιουργώντας ένα ενιαίο ταμείο συντάξεων στα μέσα του 2020.
- Να εκσυγχρονίσει το σύστημα υγείας ανοίγοντας 120 κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ως τα μέσα του 2018 και 240 ως τα μέσα του 2020.
- Να ολοκληρώσει τα κοινωνικά δίκτυα ασφαλείας και τη μεταρρύθμιση τους, εφαρμόζοντας τα συμφωνηθέντα για τα άτομα με αναπηρίες.
3) Χρηματοοικονομική σταθερότητα
- Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα μείωσης των κόκκινων δανείων (εξωδικαστικοί συμβιβασμοί, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί κ.α.).
- Θα συνεχιστεί η χαλάρωση των capital controls, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη.
- Θα λάβει μέτρα βελτίωσης της λειτουργίας της δικαιοσύνης.
- Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ρευστοποιήσει τα μερίδια σε συστημικές τράπεζες της Ελλάδας και θα παραμείνει αυτόνομο από τη πολιτική.
4) Αγορά εργασίας - αγορές προϊόντων
- Η Ελλάδα θα περιφρουρησει την ανταγωνιστικότητα μέσω μιας διαδικασίας επικαιροποίησης του κατώτατου μισθού σύμφωνα με μια νομοθεσία του 2012.
- Θα ολοκληρώσει το κτηματολόγιο, εντάσσοντας μέσα πλήρεις πληροφορίες για τις δασικές εκτάσεις.
- Για την ενεργειακή μεταρρύθμιση, θα μειωθεί η λιγνιτική παραγωγή.
5) Υπερταμείο και ιδιωτικοποιήσεις
- Η Ελλάδα δεσμεύεται να ολοκληρώσει τις συναλλαγές του Ελληνικού και της ΔΕΣΦΑ (μέσα 2018), των ΕΛΠΕ (συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς υπολοίπων μετοχών στο Υπερταμείο) και τη Μαρίνα Αλίμου (μέσα 2019), την Εγνατία, τη ΔΕΠΑ, τις μετοχές του Ελληνικού την ΕΥΑΘ και τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας (τέλος 2019).
- Την πώληση ή άλλη μορφή νομισματοποίησης των μετοχών της ΔΕΗ, του δικτύου ΔΕΠΑ, των περιφερειακών λιμένων Ηγουμενίτσας και Κερκύρας και της υπόγειας αποθήκευσης της Καβάλας (μέσα 2021) καθώς και άλλα περιφερειακά λιμάνια (μέσα 2022).
- Τη μεταφορά του ΟΑΚΑ στο Υπερταμείο και την αναδιάρθρωση του ΕΤΑΔ που θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2018.
6) Δημόσια Διοίκηση
- Η Ελλάδα να εξασφαλίσει το διορισμό Διοικητικών Γραμματέων και όλων των Γενικών Διευθυντών σύμφωνα με το νόμο στο Δημόσιο βάση νομοθεσίας του 2016, ως το τέλος του 2018.
- Εφαρμογή όλων των συστάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της διαφθοράς ως τα μέσα του 2021.
Πηγή: newmoney.gr (Αργύρης Παπαστάθης, Ιωάννης Αντύπας)
[post_ads]
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω