Γύρω μας γίνεται κοσμογονία κι εμείς στην Αλεξανδρούπολη συνεχίζουμε τα μασάλια

Μέχρι πότε θα περιμένουμε αυτή την περιβόητη αξιοποίηση και ανάπτυξη για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης; Χορτάσαμε πια από τα μασάλια των πολιτικών, των αυτοδιοικητικών και των διορισμένων διοικήσεων.

Γύρω μας γίνεται κοσμογονία κι εμείς στην Αλεξανδρούπολη συνεχίζουμε τα μασάλια
Από τον Οκτώβριο του 2011, με Απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, οι μετοχές και τα πλήρη δικαιώματα ψήφου των 12 μεγαλυτέρων ελληνικών λιμένων, μεταξύ των οποίων και της Αλεξανδρούπολης, μεταφέρθηκαν στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.) για αξιοποίηση. Είδαμε τότε την κρίση σαν μια ευκαιρία ανάπτυξής του, μέσα από το ΤΑΙΠΕΔ.

Το 2015, νοιώσαμε κάποια βεβαιότητα, για την ανάπτυξη του λιμανιού, με την σχεδόν ολοκλήρωση των υποδομών του…

Στο τέλος του 2016 και στις αρχές του 2017 το επισκέφτηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός…

Φουντώνουν και πάλι, συζητήσεις, δημοσιεύματα, αναρτήσεις, συνεντεύξεις, για την αξιοποίηση, την ιδιωτικοποίηση, την πώληση, τις συμβάσεις παραχώρησης, την επιθυμία Ρώσων, Κινέζων και Αμερικανών να το διαχειριστούν…

Μέχρι πότε θα περιμένουμε αυτή την περιβόητη αξιοποίηση και ανάπτυξη για το λιμάνι μας;

Αν δούμε τι γίνεται γύρω μας θα διαπιστώσουμε όχι μόνο ότι δεν έρχεται η αξιοποίηση του λιμανιού μας αλλά αυτό καθημερινά υφίσταται και μια επιπλέον απαξίωση.

Χορτάσαμε πια από τα «μασάλια» των πολιτικών, των αυτοδιοικητικών και των διορισμένων διοικήσεων.

Θα αντιδράσει επιτέλους κάποιος;

Το θέμα δεν είναι απλά τοπικό, αλλά πρωτίστως εθνικό.

Τα τελευταία χρόνια το λιμάνι μας βρέθηκε εκτός διευρωπαϊκών δικτύων, εκτός σιδηροδρομικών δικτύων, εκτός του "Δρόμου του Μεταξιού", έχασε το γεωπολιτικό του πλεονέκτημα παράκαμψης των Στενών

Φτάνει πια…

Εκτός διευρωπαϊκών δικτύων

Τα έργα υποδομών και επέκτασης του λιμένα Αλεξανδρούπολης, ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 1995 στα πλαίσια των διευρωπαϊκών δικτύων και συγκεκριμένα του άξονα ΙΧ, που θα συνέδεε τη Βαλτική (Ελσίνκι) με τη Μεσόγειο (Αλεξανδρούπολη).

Ο επίσημος σχεδιασμός ήταν να ολοκληρωθούν τον Αύγουστο του 2005. Παραδόξως, διεκόπησαν τον Οκτώβριο του 2001. Μετά βασάνων και κόπων, επανήρχισαν το 2008, και μόλις δυο από αυτά, η εκβάθυνση και η σιδηροδρομική σύνδεση του προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων, ολοκληρώθηκαν το καλοκαίρι του 2015.

Ήταν όμως αργά, καθώς την περίοδο 2011-2013, που η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμόρφωνε τα νέα διευρωπαϊκά δίκτυα, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης δεν ήταν έτοιμο και βρέθηκε εκτός.


Εκτός σιδηροδρομικών δικτύων

Το Δεκέμβριο του 2014, στο Βελιγράδι, με πρωτοβουλία της Κίνας, πραγματοποιήθηκε Σύνοδος Κορυφής μεταξύ της Κίνας και 16 χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, με αντικείμενο τη συνεργασία σε θέματα υποδομών για τη διακίνηση εμπορευμάτων από και προς την Κίνα. Εκεί, υπεγράφησαν συμφωνίες οι οποίες έβγαλαν από το χάρτη το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Η συμμετοχή της Βουλγαρίας και της Γεωργίας, στη Σύνοδο αυτή, σε συνδυασμό με τη δυναμική είσοδο της Τουρκίας στον κλάδο των μεταφορών, αφενός με την υποθαλάσσια σιδηροδρομική σύνδεση του Βοσπόρου (Marmaray) και αφετέρου με τα πανέτοιμα λιμάνια της, με σιδηροδρομική κάλυψη, το Asyaport και το Kumport στα Δαρδανέλια, ήταν ένα ακόμη πλήγμα για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.


Τον Οκτώβριο του 2016, στη Βενετία, πραγματοποιήθηκε η 20η Ευρωμεσογειακή Συνάντηση - 20th Euro-Med Convention, με θέμα "Από τη στεριά στη θάλασσα - From Land to Sea". Εκεί μπήκε στο χάρτη των συνδυασμένων μεταφορών και η αξιοποίηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμένα Κόπερ της Σλοβενίας (Αδριατική) με το Μπουργκάς (Μαύρη Θάλασσα).

Στις 29 Νοέμβριου 2017, στο Βελιγράδι, παρουσία της πρωθυπουργού Άννα Μπερνάμπιτς, έγινε η τελετή έναρξης των εργασιών ανακατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου Βελιγραδίου - Βουδαπέστης. Σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ, το έργο, συνολικού κόστους 3,2 δισ. ευρώ, χρηματοδοτείται από την Κίνα και υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος του Νέου Δρόμου του Μεταξιού από τον οποίο απουσιάζει η Αλεξανδρούπολη.

Το Νοέμβριο του 2017, εγκαινιάστηκε (παρέστησαν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ και ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Γκιόργκι Κβιρικασβίλι) η λειτουργία της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Μπακού - Τιφλίδας - Καρς (Β.Α. Τουρκία). Αυτή η σύνδεση επιτρέπει τη μεταφορά αγαθών μεταξύ Κίνας και Ευρώπης μέσα σε δύο εβδομάδες. Η γραμμή αυτή συνδέθηκε πλέον και με το υπάρχον σιδηροδρομικό δίκτυο της Τουρκίας και καταλήγει, μετά από 1.258 χιλιόμετρα, στο δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της, τη Μερσίνα (Ν.Δ. Τουρκία). Λέγεται ότι, το έργο που ξεκίνησε το 2008, κόστισε πάνω από 4 δισ. δολάρια.


Εκτός του "Δρόμου του Μεταξιού"

Είναι γνωστή η πρωτοβουλία της Κίνας με τίτλο "Belt and Road" ή "Δρόμος του Μεταξιού" για τη δημιουργία της πιο σύντομης εμπορικής σύνδεσης Ασίας - Ευρώπης, από στεριά και θάλασσα. Μέρος της πρωτοβουλίας αυτής ήταν και η εξαγορά του λιμένα του Πειραιά με την οποία εκτιμώ ότι και εξαντλήθηκε το ενδιαφέρον της Κίνας όσον αφορά την Ελλάδα.

Επόμενος στόχος της, ήταν η Γεωργία. Η Γεωργία είναι η μόνη χώρα στην περιοχή της Ευρασίας που έχει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με Κίνα, Ε.Ε., την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών και την Τουρκία.

Στη Γεωργία, παρά το γεγονός ότι ήδη λειτουργούν τέσσερα λιμάνια: Το Batumi (λειτουργεί μέσω παραχώρησης από μια κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου του Καζακστάν), το Poti (λειτουργεί από την Δανέζικη APM Terminals - κυρίως σε ξηρό φορτίο), το Supsa (ανήκει στην British Petroleum - BP) και το Kulevi (λειτουργεί μέσω παραχώρησης από τη SOCAR, κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν), η κυβέρνησή της το 2014 με τη στήριξη της Κίνας χρηματοδότησε και μελέτη για την κατασκευή ενός νέου μεγάλου και σύγχρονου λιμανιού κατά μήκος των ακτών της Μαύρης Θάλασσας.


Μετά την ανάλυση δέκα πιθανών τοποθεσιών σε όλη τη Μαύρη Θάλασσα, η περιοχή Anaklia έδειξε ότι ήταν το καλύτερο μέρος για να επενδύσουν και να οικοδομήσουν το νέο λιμάνι. Η τοποθεσία αυτή αποτελεί τον πιο σύντομο εμπορικό κόμβο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας στο δίκτυο κατά μήκος του φιλόδοξου Belt and Road Initiative και αποτελεί παράθυρο για την επέκταση του παγκόσμιου εμπορίου στις Καυκάσιες περιοχές.


Την κατασκευή του, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017, ανέλαβε η Anaklia Development Consortium, μια κοινοπραξία κατασκευαστικών εταιρειών από ΗΠΑ, Βρετανία, Γεωργία και Βουλγαρία.

Το λιμάνι Anaklia, με βύθισμα (16 μ.) θα μπορεί να δέχεται πλοία μήκους μέχρι και 300 μ. Οι ειδικές και ελεύθερες οικονομικές ζώνες γύρω από αυτό, αναμένεται να ξεκινήσουν τις λειτουργίες τους μέχρι το τέλος του 2020 και θα περιλαμβάνουν υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις μεταφορτώσεων και αποθήκευσης, ενώ θα διαθέτουν και ένα σύγχρονο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο.

Σε δυο Φόρουμ "Tbilisi Belt & Road Forum" που έγιναν στην Τιφλίδα, με πρωτοβουλία της Κίνας, το 2015 και το 2017, συμμετείχαν περισσότερες από 60 χώρες, που αντιπροσωπεύουν το 65% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 1/3 του παγκόσμιου ΑΕΠ.


Στις 28 Ιουνίου 2018, το Χονγκ Κονγκ υπέγραψε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Γεωργία. Η συμφωνία αυτή είναι η πρώτη μεταξύ του Χονγκ Κονγκ και χώρας στις Καυκάσιες περιοχές της Ευρασίας.

Στις 4 Ιουλίου 2018, υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Globalink logistics (έδρα Dubai) και της Γεωργιανής Anaklia City JSC για την από κοινού ανάπτυξη του λιμένα Anaklia, η πλήρης λειτουργία του οποίου προσδιορίζεται στο τέλος του 2020.


Εξανεμίστηκε το γεωπολιτικό πλεονέκτημα παράκαμψης των Στενών

Η παράκαμψη των Στενών του Βοσπόρου, το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό πλεονέκτημα του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, άρχισε να εκμηδενίζεται, την περίοδο 2010-2015, με την αξιοποίηση δυο λιμανιών της Τουρκίας στα Δαρδανέλια, του ASYAPORT και του KUMPORT. Ειδικότερα:

Το 2010, ξεκίνησε από το μηδέν η κατασκευή του Σταθμού εμπορευματοκιβωτίων ΑSYAPORT στη Ραιδεστό (Tekirdag).

Το 2013, χορηγήθηκε δάνειο ύψους 92 εκατ. δολαρίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (European Bank for Reconstruction and Development - EBRD) και ολοκληρώθηκαν οι υποδομές του.

Το 2015, ξεκίνησε η λειτουργία του ΑSYAPORT, με την υπογραφή συμφωνίας με την MSC (Mediterranean Shipping Company), τη δεύτερη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο.


Το 2015, υπογράφτηκε συμφωνία για την απόκτηση του 65% των μετοχών του Kumport Terminal, με 940 εκατ. δολάρια από την Cosco Pacific, China Merchants Holding International (CMHI) και China Investment Corporation (CIC).


Το Kumport Terminal, βρίσκεται στο λιμάνι Ambarli, στην βορειοδυτική ακτή της Θάλασσας του Μαρμαρά, στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Απέχει 38 χιλιόμετρα από τα Στενά του Βοσπόρου, δίνοντας «ανάσα» σε αυτά με την περικοπή διελεύσεων από και προς την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Είναι ο τρίτος μεγαλύτερος σταθμός εμπορευματοκιβωτίων στην Τουρκία.

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Υποναύαρχος Λ.Σ. (ε.α)

* «Μασάλια» κατά τη Θρακιώτικη ντοπιολαλιά είναι τα πολλά και ανούσια λόγια, τα παραμύθια, συζητήσεις χωρίς ουσία, απλά κουβέντα να γίνεται.
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,646,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2093,Αλεξανδρούπολη,9058,Αλεπάκος,11,Άμυνα,361,Ανακύκλωση,38,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,153,Άρθρα - Απόψεις,3063,Αρίκας,26,Αστυνομικά,487,Αυτοδιοίκηση,3511,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γενικά,106,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,185,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,745,Δράμα,126,Έβρος,19236,Εθελοντισμός,257,Εκδηλώσεις,2717,Εκκλησία,1291,Εκπαίδευση,1597,Ελλάδα,1352,Ελληνισμός,32,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,79,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,657,Εργασία,26,Εργασιακά,326,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,71,Ευρώπη,122,Ζωή και Υγεία,336,Θράκη,803,Ιστορία,251,Καβάλα,202,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,202,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,624,Κοινωνία,92,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,691,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,148,Μόδα,8,Μουσική,200,ΝΔ,464,Ξάνθη,226,Οικολογία,354,Οικονομία,591,Ορεστιάδα,1610,Πανταζίδου,171,Παπανικολόπουλος,276,ΠΑΣΟΚ,279,Περιβάλλον,464,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,4033,Πολιτική,1545,Πολιτισμός,234,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,8,Πρώτο Θέμα,6427,Ροδόπη,449,Σαμοθράκη,685,Σαρσάκης,50,Σάτιρα,62,Σουφλί,610,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,292,Σύλλογοι,310,Συνέδρια,148,ΣΥΡΙΖΑ,417,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,55,Τουρισμός,268,Τρίγωνο,77,Τυχερό,55,Υγεία,1139,Φέρες,414,Media,308,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Γύρω μας γίνεται κοσμογονία κι εμείς στην Αλεξανδρούπολη συνεχίζουμε τα μασάλια
Γύρω μας γίνεται κοσμογονία κι εμείς στην Αλεξανδρούπολη συνεχίζουμε τα μασάλια
Μέχρι πότε θα περιμένουμε αυτή την περιβόητη αξιοποίηση και ανάπτυξη για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης; Χορτάσαμε πια από τα μασάλια των πολιτικών, των αυτοδιοικητικών και των διορισμένων διοικήσεων.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiGHUFblxbcRY8Cfq7uLVUG4IhuDkAyMQdtuRTbxm6kT3vkB2i-KM_8qF-WpiVtpSlb9dzD9Y_C2KAr31NzjtgCmJQ72G70ooR3rztRVCU1JJnYkO_5YzY0JPPBVjOXsGwQmlo6ypMvpiY/s1600/Alexandroupoli.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiGHUFblxbcRY8Cfq7uLVUG4IhuDkAyMQdtuRTbxm6kT3vkB2i-KM_8qF-WpiVtpSlb9dzD9Y_C2KAr31NzjtgCmJQ72G70ooR3rztRVCU1JJnYkO_5YzY0JPPBVjOXsGwQmlo6ypMvpiY/s72-c/Alexandroupoli.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2018/07/blog-post_92.html?m=0
https://www.alexpolisonline.com/?m=0
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2018/07/blog-post_92.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων