Η αυλαία του 41ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας έπεσε το βράδυ του Σαββάτου με την τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων. Αναλυτικά οι νικητές των βραβείων του Φεστιβάλ.
Η ταινία «Άβανος» του Παναγιώτη Χαραμή αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής του 41ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, αποσπώντας τον Χρυσό Διόνυσο και άλλα πέντε σημαντικά βραβεία (σεναρίου, φωτογραφίας, ανδρικής ερμηνείας, σκηνικών, αλλά και το βραβείο της ΕΤΕΚΤ).
Η ταινία, ένα road-γουέστερν στην ελληνική επαρχία, έχει για ήρωα έναν πρώην κατάδικο που νοιώθει ενοχές για το εργατικό ατύχημα του φίλου του στα σφαγεία όπου εργάζεται, ενώ η σύντροφός του πέφτει για άλλη μια φορά θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης στην ταβέρνα του χωριού όπου δουλεύει.
Τον Αργυρό Διόνυσο απέσπασε η ταινία της Ζακλίν Λέντζου «Έκτορας Μαλό - Η τελευταία μέρα της χρονιάς», με ηρωίδα μια μοναχική κοπέλα που τελικά συμφιλιώνεται με την μοναξιά της. Στην ταινία πρωταγωνιστεί η Σοφία Κόκκαλη που όμως η επιτροπή βράβευσε για την ερμηνεία της σε μια άλλη ταινία: το «Μόλλυ 6 με 8» του Ευθύμη Μιχελουδάκη.
Μεγάλος νικητής του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Δράμας αναδείχθηκε η ταινία «Vihta» του Francois Bierry από το Βέλγιο που απέσπασε το βραβείο Grand Prix.
Στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα βραβεύτηκε και μια ελληνική ταινία: «Η σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν» του Βασίλη Κεκάτου απέσπασε το βραβείο Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Στην τελετή λήξης παρευρέθηκε η νέα Υπουργός Πολιτισμού κυρία Μυρσίνη Ζορμπά η οποία χαιρέτησε τους «πεισματάρηδες, δημιουργικούς, επίμονους και επινοητικούς νέους δημιουργούς που μέσα στην κρίση κάνουν περισσότερες ταινίες». Χαρακτήρισε την μικρού μήκους ταινία ως «ευαίσθητο δέκτη των μηνυμάτων που έρχονται από την κοινωνία», και ευχήθηκε «να γιορτάσουμε όλοι μαζί τον μισό αιώνα του Φεστιβάλ Δράμας. Είμαστε περήφανοι που το Φεστιβάλ διανύει μια καινούργια περίοδο και που καταφέραμε να προκαλέσουμε τα θεσμικά αντανακλαστικά της πολιτείας», είπε, και απευθυνόμενη στους κινηματογραφιστές προσέθεσε: «Η ΕΡΤ, ένα πανεπιστήμιο και τρία υπουργεία έρχονται πλέον να στηρίξουν την τέχνη σας».
Αναφορικά με το Φεστιβάλ υπογράμμισε πως είναι θαυμάσιο που για μια εβδομάδα η Δράμα μεταμορφώνεται σε κέντρο της κινηματογραφικής κοινότητας, αλλά «οι πόλεις πρέπει και τις 365 μέρες να αποτελούν φυτώρια καθημερινού πολιτισμού. Όχι γιατί όσοι αγαπούν την τέχνη είναι ανώτεροι από τους άλλους, αλλά γιατί η τέχνη μας κάνει να νοιώθουμε καλύτερα μέσα μας».
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Αντώνης Παπαδόπουλος, αφού εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον του θεσμού, ζήτησε από την Υπουργό Πολιτισμού να «αναπληρωθεί η έλλειψη της μικρού μήκους ταινίας από τον νόμο του 2010, τη στιγμή μάλιστα που η μικρού μήκους σήμερα ανθίζει στην Ελλάδα». Διεκδίκησε επίσης την θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ Δράμας ως το εθνικό και διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της χώρας. Τέλος θύμισε την εξαγγελία του Υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσου για νέα χρηματοδότηση της παραγωγής των μικρού μήκους ταινιών σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.
Ο Α. Παπαδόπουλος μετέφερε τον χαιρετισμό του Υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος εξασφάλισε επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 1.300.000 ευρώ στο Φεστιβάλ προκειμένου να υλοποιήσει τον μακρόχρονο σχεδιασμό του.
Ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, ευχαρίστησε όλους τους σκηνοθέτες που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ και υπογράμμισε το πόσο σημαντική θα είναι η δημιουργία Σχολής Κινηματογράφου στη Δράμα από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Ανέστης Τερζής θύμισε στο κοινό δύο ανθρώπους που σημάδεψαν την πορεία του Φεστιβάλ, τον Σωκράτη Δημητριάδη και τη Μελίνα Μερκούρη, αλλά και τον καθοριστικό ρόλο της Κινηματογραφικής Λέσχης Δράμας.
Αναλυτικά οι νικητές των Βραβείων σε όλες τις κατηγορίες:
Βραβεία 41ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
Ο ΧΡΥΣΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ απονεμήθηκε στην ταινία «Άβανος» σε σκηνοθεσία του Παναγιώτη Χαραμή.
Ο ΑΡΓΥΡΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ απονεμήθηκε στην ταινία «Έκτορας Μαλό - Η τελευταία μέρα της χρονιάς» σε σκηνοθεσία της Ζακλίν Λέντζου.
Το Βραβείο "Σωκράτης Δημητριάδης" για την καλύτερη ταινία της κατηγορίας ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ απονεμήθηκε στην ταινία «Calling» σε σκηνοθεσία της Άρτεμις Αναστασιάδου.
Βραβείο Ντοκιμαντέρ στην ταινία «La ultima hija» σε σκηνοθεσία της Εύης Καραμπάτσου.
Βραβείο Καλύτερης Σπουδαστικής Ταινίας στην ταινία «Πολυέλαιος» σε σκηνοθεσία του Αντώνη Γλαρού.
Βραβείο "Τώνια Μαρκετάκη" για την καλύτερη γυναικεία σκηνοθετική παρουσία στην ταινία «En partie» σε σκηνοθεσία της Αναστασίας-Μελίας Ελευθερίου.
Ειδικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη "ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ" στην ταινία «Νάρκη» σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τσαλαπάτη, για τη γεμάτη αυτοπεποίθηση πρώτη κινηματογραφική δημιουργία.
Ειδικό Βραβείο Περιβάλλον & Κλιματική Αλλαγή στην ταινία «Τέταρτος τοίχος» σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Γκότση, για την ευρεία αποτύπωση του περιβαλλοντικού ζητήματος.
Τιμητική Διάκριση Σεναρίου στον Παναγιώτη Χαραμή για το σενάριο της ταινίας «Άβανος» την οποία και σκηνοθέτησε.
Τιμητική διάκριση Φωτογραφίας στον Claudio Bolivar - GSC για την φωτογραφία στην ταινία «Άβανος», σε σκηνοθεσία του Παναγιώτη Χαραμή.
Τιμητική Διάκριση Μοντάζ στη Μυρσίνη Αριστείδου για το μοντάζ της ταινίας «Άρια» την οποία και σκηνοθέτησε.
Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στη Σοφία Κόκκαλη για την ερμηνεία της στην ταινία «Μόλλυ 6-8» σε σκηνοθεσία του Ευθύμη Μιχελουδάκη.
Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στον Κίμωνα Κουρή για την ερμηνεία του στην ταινία «Άβανος» σε σκηνοθεσία του Παναγιώτη Χαραμή.
Τιμητική Διάκριση Ήχου στον Adriano Mantova για την ταινία «Ave Eva» σε σκηνοθεσία της Oliwia Twardowska.
Τιμητική Διάκριση Σχεδιασμού Ήχου στον William Miller για την ταινία «The sound» σε σκηνοθεσία του Antony Petrou.
Τιμητική Διάκριση Πρωτότυπης Μουσικής στον Βασίλη Ζλατάνο για τη μουσική της ταινίας «Βουρβουρού» σε σκηνοθεσία της Καρίνας Λογοθέτη.
Τιμητική Διάκριση Σκηνικών στη Χρύσα Σερδάρη για την ταινία «Άβανος» σε σκηνοθεσία του Παναγιώτη Χαραμή.
Τιμητική Διάκριση Κοστουμιών στη Μάρλι Αλειφέρη για την ταινία «Βουρβουρού» σε σκηνοθεσία της Καρίνας Λογοθέτη.
Ειδικό Βραβείο στον Βασίλη Κεκάτο για την ταινία «Η σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν», για την ανατρεπτική ιδέα και τη σαρκαστική διάθεση έναντι στο θάνατο.
Εύφημος Μνεία στο Μαρίνο Σκλαβουνάκη για την ταινία «Όλα για όλα», για την αξιέπαινη προσέγγιση σε μια ταινία είδους.
Εύφημος Μνεία στη Νιόβη Χαραλάμπους για την ερμηνεία της στην ταινία «Quidnunc» σε σκηνοθεσία του Χάρη Αγιώτη.
Εύφημος Μνεία στον Chris Scott για την ερμηνεία του στην ταινία «Βeyond good & evil (Or The Exuberantly Painful Process of Teething)» σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Παπαθανασόπουλου.
Βραβείο PITCHING LAB ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ στον Θάνο Ψυχογιό για το project Scar.
Βραβείο PITCHING LAB Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στον Michael Kam για το project Nursey Rhyme.
Βραβείο για την Οπτική Αφήγηση της Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών στον Γιάννη Σίμο για την ταινία «Νάρκη» σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τσαλαπάτη.
Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στην ταινία «Μόλλυ 6 με 8» του Ευθύμη Μιχελουδάκη.
Βραβείο Τεχνικής Αρτιότητας της Ένωσης Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης ΕΤΕΚΤ στην ταινία «Άβανος» σε σκηνοθεσία του Παναγιώτη Χαραμή.
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας στην ταινία «37 Μέρες» της Νικολέτας Λεούση γιατί με αμεσότητα, αφηγηματική αρτιότητα, κριτική ρεαλιστική ματιά, φαντασία, χιούμορ και ζωντανή αποτύπωση του κεντρικού γυναικείου χαρακτήρα, που ερμηνεύει δυναμικά η Έλλη Τρίγγου, αναδεικνύει την αγωνία των νέων για την εξασφάλιση του δικαιώματος στην εργασία και την ανάγκη δυναμικής διεκδίκησής του.
Διακρίσεις ΚΙΝΗΤΡΑ Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου βραβεύει νέους δημιουργούς, οι οποίοι βρίσκονται στα πρώτα τους βήματα και τούς παρέχει το “ΚΙΝΗΤΡΟ” για να συνεχίσουν να δημιουργούν στον κινηματογράφο. Για το λόγο αυτό το ΕΚΚ αποφάσισε να απονείμει έξι ισότιμα βραβεία, χρηματικού ποσού ύψους 2.000 € το καθένα, ως ενίσχυση για την πραγματοποίηση της επόμενης ταινίας τους, στους ακόλουθους δημιουργούς:
Βραβεία 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
Το GRAND PRIX 2018 απέσπασε η ταινία “Vihta” του Francois Bierry από το Βέλγιο.
Το Δεύτερο Βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία “My name is Julita” του Filip Dzierzawski από την Πολωνία.
Το Βραβείο European Film Awards Drama 2018 της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου απέσπασε η ταινία “The escape” (Η φυγή) της Laetitia Martinoni από την Γαλλία.
Ειδικό Βραβείο Αρτιότερης Παραγωγής TV5 MONDE στην ταινία “Delectable you” του Axel Courtiere από τη Γαλλία.
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Νοτιoανατολικής Ευρώπης στην ταινία “Η σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν” του Βασίλη Κεκάτου από την Ελλάδα.
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων στην ταινία “Tweet-Tweet” της Ζhanna Bekmambetova από την Ρωσία.
Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στην ταινία “Manicure” του Arman Fayaz από το Ιράν.
Εύφημος Μνεία Πειραματικής Ταινίας στην ταινία “The shadow of the bride” (Στη σκιά της νύφης) της Alessandra Pescetta από την Ιταλία.
Εύφημος Μνεία Σεναρίου στην ταινία “The Rabbi” (O Ραβίνος) του Uriya Hertz από το Ισραήλ.
Το Βραβείο FIPRESCI απονεμήθηκε στην ταινία “The Culture” (Η Κουλτούρα) του Ernst De Geer από τη Νορβηγία.
Το Βραβείο Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής των Ελλήνων απονεμήθηκε στην ταινία “My name is Julita” του Filip Dzierzawski από την Πολωνία.
[post_ads]
Η ταινία, ένα road-γουέστερν στην ελληνική επαρχία, έχει για ήρωα έναν πρώην κατάδικο που νοιώθει ενοχές για το εργατικό ατύχημα του φίλου του στα σφαγεία όπου εργάζεται, ενώ η σύντροφός του πέφτει για άλλη μια φορά θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης στην ταβέρνα του χωριού όπου δουλεύει.
Τον Αργυρό Διόνυσο απέσπασε η ταινία της Ζακλίν Λέντζου «Έκτορας Μαλό - Η τελευταία μέρα της χρονιάς», με ηρωίδα μια μοναχική κοπέλα που τελικά συμφιλιώνεται με την μοναξιά της. Στην ταινία πρωταγωνιστεί η Σοφία Κόκκαλη που όμως η επιτροπή βράβευσε για την ερμηνεία της σε μια άλλη ταινία: το «Μόλλυ 6 με 8» του Ευθύμη Μιχελουδάκη.
Μεγάλος νικητής του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Δράμας αναδείχθηκε η ταινία «Vihta» του Francois Bierry από το Βέλγιο που απέσπασε το βραβείο Grand Prix.
Στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα βραβεύτηκε και μια ελληνική ταινία: «Η σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν» του Βασίλη Κεκάτου απέσπασε το βραβείο Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Στην τελετή λήξης παρευρέθηκε η νέα Υπουργός Πολιτισμού κυρία Μυρσίνη Ζορμπά η οποία χαιρέτησε τους «πεισματάρηδες, δημιουργικούς, επίμονους και επινοητικούς νέους δημιουργούς που μέσα στην κρίση κάνουν περισσότερες ταινίες». Χαρακτήρισε την μικρού μήκους ταινία ως «ευαίσθητο δέκτη των μηνυμάτων που έρχονται από την κοινωνία», και ευχήθηκε «να γιορτάσουμε όλοι μαζί τον μισό αιώνα του Φεστιβάλ Δράμας. Είμαστε περήφανοι που το Φεστιβάλ διανύει μια καινούργια περίοδο και που καταφέραμε να προκαλέσουμε τα θεσμικά αντανακλαστικά της πολιτείας», είπε, και απευθυνόμενη στους κινηματογραφιστές προσέθεσε: «Η ΕΡΤ, ένα πανεπιστήμιο και τρία υπουργεία έρχονται πλέον να στηρίξουν την τέχνη σας».
Αναφορικά με το Φεστιβάλ υπογράμμισε πως είναι θαυμάσιο που για μια εβδομάδα η Δράμα μεταμορφώνεται σε κέντρο της κινηματογραφικής κοινότητας, αλλά «οι πόλεις πρέπει και τις 365 μέρες να αποτελούν φυτώρια καθημερινού πολιτισμού. Όχι γιατί όσοι αγαπούν την τέχνη είναι ανώτεροι από τους άλλους, αλλά γιατί η τέχνη μας κάνει να νοιώθουμε καλύτερα μέσα μας».
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Αντώνης Παπαδόπουλος, αφού εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον του θεσμού, ζήτησε από την Υπουργό Πολιτισμού να «αναπληρωθεί η έλλειψη της μικρού μήκους ταινίας από τον νόμο του 2010, τη στιγμή μάλιστα που η μικρού μήκους σήμερα ανθίζει στην Ελλάδα». Διεκδίκησε επίσης την θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ Δράμας ως το εθνικό και διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της χώρας. Τέλος θύμισε την εξαγγελία του Υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσου για νέα χρηματοδότηση της παραγωγής των μικρού μήκους ταινιών σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.
Ο Α. Παπαδόπουλος μετέφερε τον χαιρετισμό του Υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος εξασφάλισε επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 1.300.000 ευρώ στο Φεστιβάλ προκειμένου να υλοποιήσει τον μακρόχρονο σχεδιασμό του.
Ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, ευχαρίστησε όλους τους σκηνοθέτες που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ και υπογράμμισε το πόσο σημαντική θα είναι η δημιουργία Σχολής Κινηματογράφου στη Δράμα από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Ανέστης Τερζής θύμισε στο κοινό δύο ανθρώπους που σημάδεψαν την πορεία του Φεστιβάλ, τον Σωκράτη Δημητριάδη και τη Μελίνα Μερκούρη, αλλά και τον καθοριστικό ρόλο της Κινηματογραφικής Λέσχης Δράμας.
Αναλυτικά οι νικητές των Βραβείων σε όλες τις κατηγορίες:
Βραβεία 41ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
Ο ΧΡΥΣΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ απονεμήθηκε στην ταινία «Άβανος» σε σκηνοθεσία του Παναγιώτη Χαραμή.
Ο ΑΡΓΥΡΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ απονεμήθηκε στην ταινία «Έκτορας Μαλό - Η τελευταία μέρα της χρονιάς» σε σκηνοθεσία της Ζακλίν Λέντζου.
Το Βραβείο "Σωκράτης Δημητριάδης" για την καλύτερη ταινία της κατηγορίας ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ απονεμήθηκε στην ταινία «Calling» σε σκηνοθεσία της Άρτεμις Αναστασιάδου.
Βραβείο Ντοκιμαντέρ στην ταινία «La ultima hija» σε σκηνοθεσία της Εύης Καραμπάτσου.
Βραβείο Καλύτερης Σπουδαστικής Ταινίας στην ταινία «Πολυέλαιος» σε σκηνοθεσία του Αντώνη Γλαρού.
Βραβείο "Τώνια Μαρκετάκη" για την καλύτερη γυναικεία σκηνοθετική παρουσία στην ταινία «En partie» σε σκηνοθεσία της Αναστασίας-Μελίας Ελευθερίου.
Ειδικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη "ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ" στην ταινία «Νάρκη» σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τσαλαπάτη, για τη γεμάτη αυτοπεποίθηση πρώτη κινηματογραφική δημιουργία.
Ειδικό Βραβείο Περιβάλλον & Κλιματική Αλλαγή στην ταινία «Τέταρτος τοίχος» σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Γκότση, για την ευρεία αποτύπωση του περιβαλλοντικού ζητήματος.
Τιμητική Διάκριση Σεναρίου στον Παναγιώτη Χαραμή για το σενάριο της ταινίας «Άβανος» την οποία και σκηνοθέτησε.
Τιμητική διάκριση Φωτογραφίας στον Claudio Bolivar - GSC για την φωτογραφία στην ταινία «Άβανος», σε σκηνοθεσία του Παναγιώτη Χαραμή.
Τιμητική Διάκριση Μοντάζ στη Μυρσίνη Αριστείδου για το μοντάζ της ταινίας «Άρια» την οποία και σκηνοθέτησε.
Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στη Σοφία Κόκκαλη για την ερμηνεία της στην ταινία «Μόλλυ 6-8» σε σκηνοθεσία του Ευθύμη Μιχελουδάκη.
Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στον Κίμωνα Κουρή για την ερμηνεία του στην ταινία «Άβανος» σε σκηνοθεσία του Παναγιώτη Χαραμή.
Τιμητική Διάκριση Ήχου στον Adriano Mantova για την ταινία «Ave Eva» σε σκηνοθεσία της Oliwia Twardowska.
Τιμητική Διάκριση Σχεδιασμού Ήχου στον William Miller για την ταινία «The sound» σε σκηνοθεσία του Antony Petrou.
Τιμητική Διάκριση Πρωτότυπης Μουσικής στον Βασίλη Ζλατάνο για τη μουσική της ταινίας «Βουρβουρού» σε σκηνοθεσία της Καρίνας Λογοθέτη.
Τιμητική Διάκριση Σκηνικών στη Χρύσα Σερδάρη για την ταινία «Άβανος» σε σκηνοθεσία του Παναγιώτη Χαραμή.
Τιμητική Διάκριση Κοστουμιών στη Μάρλι Αλειφέρη για την ταινία «Βουρβουρού» σε σκηνοθεσία της Καρίνας Λογοθέτη.
Ειδικό Βραβείο στον Βασίλη Κεκάτο για την ταινία «Η σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν», για την ανατρεπτική ιδέα και τη σαρκαστική διάθεση έναντι στο θάνατο.
Εύφημος Μνεία στο Μαρίνο Σκλαβουνάκη για την ταινία «Όλα για όλα», για την αξιέπαινη προσέγγιση σε μια ταινία είδους.
Εύφημος Μνεία στη Νιόβη Χαραλάμπους για την ερμηνεία της στην ταινία «Quidnunc» σε σκηνοθεσία του Χάρη Αγιώτη.
Εύφημος Μνεία στον Chris Scott για την ερμηνεία του στην ταινία «Βeyond good & evil (Or The Exuberantly Painful Process of Teething)» σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Παπαθανασόπουλου.
Βραβείο PITCHING LAB ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ στον Θάνο Ψυχογιό για το project Scar.
Βραβείο PITCHING LAB Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στον Michael Kam για το project Nursey Rhyme.
Βραβείο για την Οπτική Αφήγηση της Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών στον Γιάννη Σίμο για την ταινία «Νάρκη» σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τσαλαπάτη.
Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στην ταινία «Μόλλυ 6 με 8» του Ευθύμη Μιχελουδάκη.
Βραβείο Τεχνικής Αρτιότητας της Ένωσης Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης ΕΤΕΚΤ στην ταινία «Άβανος» σε σκηνοθεσία του Παναγιώτη Χαραμή.
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας στην ταινία «37 Μέρες» της Νικολέτας Λεούση γιατί με αμεσότητα, αφηγηματική αρτιότητα, κριτική ρεαλιστική ματιά, φαντασία, χιούμορ και ζωντανή αποτύπωση του κεντρικού γυναικείου χαρακτήρα, που ερμηνεύει δυναμικά η Έλλη Τρίγγου, αναδεικνύει την αγωνία των νέων για την εξασφάλιση του δικαιώματος στην εργασία και την ανάγκη δυναμικής διεκδίκησής του.
Διακρίσεις ΚΙΝΗΤΡΑ Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου βραβεύει νέους δημιουργούς, οι οποίοι βρίσκονται στα πρώτα τους βήματα και τούς παρέχει το “ΚΙΝΗΤΡΟ” για να συνεχίσουν να δημιουργούν στον κινηματογράφο. Για το λόγο αυτό το ΕΚΚ αποφάσισε να απονείμει έξι ισότιμα βραβεία, χρηματικού ποσού ύψους 2.000 € το καθένα, ως ενίσχυση για την πραγματοποίηση της επόμενης ταινίας τους, στους ακόλουθους δημιουργούς:
- Για την ταινία "Yawth" στους σκηνοθέτες Λήδα Βαρτζιώτη και Δημήτρη Τσακαλέα.
- Για την ταινία "Εντροπία" στον σκηνοθέτη Χρήστο Τάτση.
- Για την ταινία "Βασιλεία" στη σκηνοθέτιδα Αναστασία Κρατίδη.
- Για την ταινία "Tropical reams" στη σκηνοθέτιδα Βαγγελιώ Σουμέλη.
- Για την ταινία "En Partie" στη σκηνοθέτιδα Αναστασία-Μελία Ελευθερίου.
- Για την ταινία "Κιόκου πριν έρθει το καλοκαίρι" στον σκηνοθέτη Κωστή Χαραμουντάνη.
Βραβεία 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
Το GRAND PRIX 2018 απέσπασε η ταινία “Vihta” του Francois Bierry από το Βέλγιο.
Το Δεύτερο Βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία “My name is Julita” του Filip Dzierzawski από την Πολωνία.
Το Βραβείο European Film Awards Drama 2018 της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου απέσπασε η ταινία “The escape” (Η φυγή) της Laetitia Martinoni από την Γαλλία.
Ειδικό Βραβείο Αρτιότερης Παραγωγής TV5 MONDE στην ταινία “Delectable you” του Axel Courtiere από τη Γαλλία.
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Νοτιoανατολικής Ευρώπης στην ταινία “Η σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν” του Βασίλη Κεκάτου από την Ελλάδα.
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων στην ταινία “Tweet-Tweet” της Ζhanna Bekmambetova από την Ρωσία.
Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στην ταινία “Manicure” του Arman Fayaz από το Ιράν.
Εύφημος Μνεία Πειραματικής Ταινίας στην ταινία “The shadow of the bride” (Στη σκιά της νύφης) της Alessandra Pescetta από την Ιταλία.
Εύφημος Μνεία Σεναρίου στην ταινία “The Rabbi” (O Ραβίνος) του Uriya Hertz από το Ισραήλ.
Το Βραβείο FIPRESCI απονεμήθηκε στην ταινία “The Culture” (Η Κουλτούρα) του Ernst De Geer από τη Νορβηγία.
Το Βραβείο Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής των Ελλήνων απονεμήθηκε στην ταινία “My name is Julita” του Filip Dzierzawski από την Πολωνία.
[post_ads]
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω