Την Αλεξανδρούπολη επισκέφθηκε την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος είχε σειρά επαφών με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων.
Σειρά επαφών με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων είχε σήμερα Τετάρτη στην Αλεξανδρούπολη ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος επισκέφθηκε την πρωτεύουσα του Έβρου.
Τον κ. Πάιατ συνόδευαν ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλέγκερ, ο ακόλουθος Άμυνας της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τίμοθι Κέτερ, ο Σύμβουλος Οικονομικών Θεμάτων της πρεσβείας των ΗΠΑ Τσιπ Λέιτινεν και η Υπεύθυνη Πολιτικών και Οικονομικών Θεμάτων του Προξενείου των ΗΠΑ Ξένη Κοσμίδου.
Αρχικά ο πρέσβης των ΗΠΑ επισκέφτηκε τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, ο οποίος τον δέχτηκε στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Πέτροβιτς παρουσίασε στον κ. Πάιατ τη σημερινή κατάσταση του Έβρου και ανέλυσε τις δυνατότητες ανάπτυξής του, σε συνάρτηση με την ασφάλεια της περιοχής. Αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα που συμπεριλαμβάνουν τον Έβρο, όπως ο LNG, ο TAP, στη στροφή που σημειώνεται προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, τα αιολικά πάρκα που λειτουργούν στο νομό, και τα σημαντικά γεωθερμικά πεδία. Τόνισε τα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα του Έβρου, τις αναπτυξιακές προοπτικές του λιμένος Αλεξανδρούπολης και του αεροδρομίου, καθώς και τη διασύνδεσή τους με το σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου υπογράμμισε, επίσης, τη θετική προοπτική να υπάρξουν επενδύσεις αμερικανικού ενδιαφέροντος στην περιοχή, και πρότεινε συνεργασία με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή για προγράμματα που αφορούν την εκπαίδευση των αγροτών, καθώς και τη συνεργασία της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με Αμερικανικά Πανεπιστήμια.
Μετά το πέρας της συνάντησης με τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς, ο κ. Πάιατ δήλωσε ευτυχής που επιστρέφει στην Αλεξανδρούπολη.
Αναφερόμενος στον νέο πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, τον αντιπρόσωπο Άμυνας Captain Ketter και τον σύμβουλο Οικονομικών Υποθέσεων, που έχει έρθει πρόσφατα, κ. Laitinen, οι οποίοι τον συνόδευαν, ο Αμερικακός πρέσβης τόνισε: «Αυτή η ευρεία ομάδα αντικατοπτρίζει τη δέσμευση των ΗΠΑ για σθεναρή εμπλοκή στην περιοχή, αλλά και την εκτίμηση για τη στρατηγική σημασία του Έβρου, μία περιοχή για την οποία είμαστε ευγνώμονες που χρησιμοποιούμε για να διευκολύνουμε τις μετακινήσεις κάποιων τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεών μας (rotation of some ofour military forces), μία περιοχή που προορίζεται να γίνει ένα σημαντικό ευρωπαϊκό ενεργειακό κέντρο (hub), καθώς μία σειρά από έργα υλοποιούνται, όπως ο αγωγός TAP που θα μπει σε επιχειρησιακή λειτουργία τον επόμενο χρόνο, ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας IGB, ο οποίος προχωράει με τη βοήθεια των πρωθυπουργών Τσίπρα και Μπορίσοφ, και ελπίζουμε την επικείμενη ανάπτυξη του πλωτού σταθμού επαναεριοποίησης, κάτι που θα βοηθήσει στην επαύξηση της ενεργειακής ασφάλειας για όλη την Ευρώπη και θα ενισχύσει αυτό που ο αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής, Σέφκοβιτς, επισήμανε στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα, τον ρόλο κλειδί της Ελλάδας, την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια».
Ο κ. Πάιατ σημείωσε ότι ενημερώθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου για το πολιτικό και οικονομικό τοπίο. «Εξέφρασα την εκτίμησή μου για την παρουσία του αντιπεριφερειάρχη στην εκδήλωση που οργάνωσε η πρεσβεία στο πλοίο USS Mount Witney, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης στη Θεσσαλονίκη και τόνισα ότι η παρουσία μου εδώ στην Αλεξανδρούπολη σήμερα, οικοδομήθηκε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και είναι μέρος της προσπάθειάς μας να διασφαλίσουμε μία ισχυρή αμερικανική παρουσία σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, κάτι που προωθεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών-κρατών και ενισχύει τη δύναμη της συμμαχίας μας» πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο κ. Πέτροβιτς δήλωσε πως στη συνάντηση συζητήθηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής που είναι άριστα συνδεδεμένες με την ασφάλειά της. «Έθεσα ζητήματα σχετικά με την ανάπτυξη γενικότερα, με τις επενδύσεις αμερικανικού ενδιαφέροντος στην περιοχή και για τη συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή για προγράμματα που αφορούν την εκπαίδευση των αγροτών. Έθεσα ζητήματα σχετικά με την ανάπτυξη του λιμένος και των δυνατοτήτων που διανοίγονται μέσα από αυτό» επισήμανε.
Στη συνέχεια ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, συναντήθηκε στο Δημαρχείο της πόλης με τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη.
Ο Αμερικανός πρέσβης αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ. Λαμπάκη διατύπωσε τη δέσμευσή του για τη διατήρηση του ισχυρού διαλόγου μεταξύ της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα και του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Προς αυτήν την κατεύθυνση, προανήγγειλε τις συχνές, στο άμεσο μέλλον, επισκέψεις στην πρωτεύουσα του Έβρου, του γενικού προξένου στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, σημειώνοντας πως και ο ίδιος προγραμματίζει να βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.
Ο κ. Πάιατ, χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση ως τη συνέχεια των μέχρι σήμερα καλών συνομιλιών του με τον κ. Λαμπάκη, τον οποίο συνεχάρη για τη διαπιστωθείσα πρόοδο στη συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης των ΗΠΑ και την Αλεξανδρούπολη και επανέλαβε την ικανοποίηση των ΗΠΑ για τη διευκόλυνση, κατά τον προηγούμενο χρόνο, της μεταφοράς ελικοπτέρων μέσω του λιμένα της πόλης.
«Μιλήσαμε σχετικά με τις επενδύσεις και τις ευκαιρίες που βλέπουμε στην Αλεξανδρούπολη μέσα από έναν συνδυασμό στρατηγικών έργων. Την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, τον LNG που ελπίζουμε ότι θα προχωρήσει, την επικείμενη ολοκλήρωση του TAP, την έγκριση από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Βουλγαρίας για τον IGB, την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού. Όλα αυτά θα εκμεταλλευτούν τη στρατηγική τοποθεσία της πόλης, ώστε να δημιουργηθούν επενδυτικές ευκαιρίες για την Ελλάδα και την Ευρώπη», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Τέλος, ο κ. Πάιατ εξέφρασε την ελπίδα «οι Αμερικανοί επενδυτές να λάβουν μέρος σε αυτό το σενάριο», συμπληρώνοντας πως είναι αμοιβαία (σε δήμο και πρεσβεία) η ανυπομονησία και η διάθεση αξιοποίησης των ευκαιριών, άμεσα.
Σύμφωνα με τον κ. Λαμπάκη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «έγινε απολύτως αντιληπτό και από τις δύο πλευρές ότι η Αλεξανδρούπολη έχει μία πρωτεύουσα θέση στον ενεργειακό χάρτη, αλλά και γενικότερα στο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό, ενώνοντας πραγματικά πολλές χώρες, δύο ηπείρους, σε μία θέση πραγματικά αξιοζήλευτη. Μόνο οφέλη αναμένουμε να κερδίσουμε και τα συμφέροντα των Αμερικανών συμπίπτουν με τα συμφέροντα των Ελλήνων».
«Είτε μέσα από την εξέδρα του LNG, είτε μέσα από τον IGB, είτε μέσα από τις υποπαραχωρήσεις, όπως αποφάσισε η κυβέρνησή μας για το λιμάνι, είτε για τις οικονομικές άλλες συναλλαγές που θα προκύψουν μέσα από το διαμετακομιστικό κέντρο και μέσα από την ηλεκτροκίνηση, είμαι βέβαιος ότι το μέλλον της χώρας μας, όσον αφορά τις συνδέσεις με την Αμερική, έχει πλέον σημείο αναφοράς και το σημείο αναφοράς είναι η Αλεξανδρούπολη», κατέληξε ο Δήμαρχος.
Δηλώσεις του Πρέσβη των ΗΠΑ στη Ελλάδα και του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης:
Ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, επισκέφθηκε και τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ) προκειμένου, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, να ενημερωθεί για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. «Είναι ένας φανταστικός οικονομικός πόρος. Βλέπεις αυτό το λιμάνι, βλέπεις τη γεωγραφική θέση του και συνειδητοποιείς πόσο αχρησιμοποίητο οικονομικό δυναμικό υπάρχει σε αυτές τις εγκαταστάσεις» ανέφερε.
«Είμαστε ευγνώμονες για την καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της διοίκησης του λιμένα και της πρεσβείας. Εξέφρασα την εκτίμησή μου στον πρόεδρο του λιμανιού, όπως επίσης και στον εκπρόσωπο των εργαζομένων στο λιμάνι, για την καταπληκτική υποστήριξη που είχαμε όταν φέραμε κάποια αμερικανικά στρατιωτικά ελικόπτερα Black Hawk από την Ευρώπη, μέσω του λιμανιού, τον περασμένο χρόνο. Καλωσορίσαμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε αυτήν τη δυνατότητα, αλλά το πραγματικό δυναμικό αυτών των υποδομών είναι το οικονομικό δυναμικό. Αυτό απαιτεί ιδιωτικό κεφάλαιο, απαιτεί ξένες επενδύσεις» πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Όσον αφορά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΟΛΑ, Χρήστο Δούκα, ο κ. Πάιατ σημείωσε πως συζητήθηκε η σύνδεση των καίριων έργων που είναι σε εξέλιξη. «Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, ο IGB και ο FSRU (πλωτή μονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου), αν όλα υλοποιηθούν, αυτό θα ξεκλειδώσει τη μεταμόρφωση της οικονομίας της περιοχής του Έβρου. Ελπίζουμε πάρα πολύ ότι με τους όρους που θα δημιουργηθούν, οι αμερικανικές εταιρίες, τα αμερικανικά κεφάλαια θα επιλέξουν να συμμετέχουν στην ευκαιρία που δίνεται, αλλά φυσικά αυτό εξαρτάται από τις αποφάσεις, κυρίαρχες αποφάσεις, που πρόκειται να πάρει η ελληνική κυβέρνηση στις επόμενες εβδομάδες», διευκρίνισε.
«Φίλο του λιμανιού» αποκάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη ο κ. Δούκας. «Για ακόμη μίσ φορά επικαιροποιήσαμε τα σχέδια που έχει ο ΟΛΑ και η κυβέρνηση και το υπουργείο και το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του λιμανιού, σε συνδυασμό με όλα τα πρότζεκτς που τρέχουν στην περιοχή και θα τρέξουν πάρα πολύ σύντομα, που έχουν να κάνουν με τα ενεργειακά προγράμματα, με τη βελτίωση το σιδηροδρόμου, με τα εμπορευματικά κέντρα» τόνισε μετά το τέλος της συνομιλίας τους.
Επίσης, εκτίμησε πως «το αμερικανικό ενδιαφέρον θα είναι έντονο εδώ, στα ζητήματα που η χώρα και η κυβέρνηση έχει καθορίσει ή έχει επιλέξει», επισημαίνοντας: «Αυτό μας ευχαριστεί ιδιαίτερα γιατί προφανώς θα προσφέρει και μία προστιθέμενη αξία σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα της περιοχής».
Όσο για τον χρόνο έναρξης της διαγωνιστικής διαδικασίας ο κ. Δούκας υπογράμμισε: «Εκτιμούμε ότι πολύ γρήγορα οι διαγωνισμοί θα ξεκινήσουν και ελπίζουμε στη συνέργεια και θα έχουμε μία συνεχή επικοινωνία με την πρεσβεία και με τους συνεργάτες του κ. Πάιατ».
Τέλος, ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, και η αμερικανική αποστολή επισκέφθηκαν το Επιμελητήριο Έβρου.
Στη συνάντηση το Επιμελητήριο Έβρου εκπροσώπησε ο Πρόεδρος κ. Χριστόδουλος Τοψίδης και σύσσωμη η Διοικητική Επιτροπή, ενώ παρών ήταν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης και Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης κ. Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ.
Ο κ. Τοψίδης επισήμανε την εξέχουσα σημασία και τον υψηλό συμβολισμό της επίσκεψης του Αμερικανού Πρέσβη στο Επιμελητήριο Έβρου
καθώς αποτελεί την πρώτη επίσκεψη Αμερικανού Πρέσβη στο Επιμελητήριο Έβρου από την ίδρυσή του. Παρουσίασε προτάσεις δυνητικής συνεργασίας με τις επιχειρήσεις της Π.Ε. Έβρου και ζήτησε τη καλλιέργεια διαύλων για τη μεταφορά επιχειρηματικής τεχνογνωσίας, από τις Ηνωμένες πολιτείες προς τους επιχειρηματίες της περιοχής.
Επίσης συζητήθηκε η προοπτική δημιουργίας «Σχολής Εφαρμοσμένης Επιχειρηματικότητας», με σκοπό την καλλιέργεια και ενδυνάμωση της επιχειρηματικής κουλτούρας. Τέλος, ο κ. Τοψίδης πρότεινε την διοργάνωση ενός συνεδρίου σε Περιφερειακό Επίπεδο στο οποίο θα συμμετέχουν επιχειρήσεις των δυο χωρών.
Ο Αμερικανός Πρέσβης κ. Τζέφρι Πάιατ ανέφερε ότι η επίσκεψή του στην Αλεξανδρούπολη αποτελεί το πρώτο του ταξίδι μετά το πέρας των εργασιών της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Αναφερόμενος στο νέο πρόξενο των ΗΠΑ αλλά και στα υπόλοιπα μέλη της αμερικανικής αποστολής τόνισε ότι η παρουσία της ομάδας αυτής αντικατοπτρίζει το ενδιαφέρον και τη δέσμευση των ΗΠΑ για σθεναρή εμπλοκή στην περιοχή αλλά και την εκτίμηση για τη στρατηγική σημασία του Έβρου.
Ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλέγκερ εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τη συνεργασία του Επιμελητηρίου Έβρου με το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο και προσέφερε τη συνδρομή του στη συνέχιση αυτής της σημαντικής συνεργασίας.
Ο απολογισμός της επίσκεψης δημιουργεί προοπτικές για την εξέλιξη της τοπικής οικονομίας μέσω της ενδυνάμωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητάς, την εξωστρέφεια και την μεταφορά τεχνογνωσίας από τις ΗΠΑ, μέσα από στοχευμένες κοινές δράσεις. Η ομάδα μελετών του Επιμελητηρίου Έβρου θα εργαστεί σε συνεργασία με τους εκπροσώπους της Αμερικανικής αποστολής για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεων που συζητήθηκαν.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Αλεξανδρούπολη ο Αμερικανός Πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στον ιστορικό φάρο της πόλης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
[post_ads]
Τον κ. Πάιατ συνόδευαν ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλέγκερ, ο ακόλουθος Άμυνας της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τίμοθι Κέτερ, ο Σύμβουλος Οικονομικών Θεμάτων της πρεσβείας των ΗΠΑ Τσιπ Λέιτινεν και η Υπεύθυνη Πολιτικών και Οικονομικών Θεμάτων του Προξενείου των ΗΠΑ Ξένη Κοσμίδου.
Αρχικά ο πρέσβης των ΗΠΑ επισκέφτηκε τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, ο οποίος τον δέχτηκε στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Πέτροβιτς παρουσίασε στον κ. Πάιατ τη σημερινή κατάσταση του Έβρου και ανέλυσε τις δυνατότητες ανάπτυξής του, σε συνάρτηση με την ασφάλεια της περιοχής. Αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα που συμπεριλαμβάνουν τον Έβρο, όπως ο LNG, ο TAP, στη στροφή που σημειώνεται προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, τα αιολικά πάρκα που λειτουργούν στο νομό, και τα σημαντικά γεωθερμικά πεδία. Τόνισε τα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα του Έβρου, τις αναπτυξιακές προοπτικές του λιμένος Αλεξανδρούπολης και του αεροδρομίου, καθώς και τη διασύνδεσή τους με το σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου υπογράμμισε, επίσης, τη θετική προοπτική να υπάρξουν επενδύσεις αμερικανικού ενδιαφέροντος στην περιοχή, και πρότεινε συνεργασία με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή για προγράμματα που αφορούν την εκπαίδευση των αγροτών, καθώς και τη συνεργασία της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με Αμερικανικά Πανεπιστήμια.
Μετά το πέρας της συνάντησης με τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς, ο κ. Πάιατ δήλωσε ευτυχής που επιστρέφει στην Αλεξανδρούπολη.
Αναφερόμενος στον νέο πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, τον αντιπρόσωπο Άμυνας Captain Ketter και τον σύμβουλο Οικονομικών Υποθέσεων, που έχει έρθει πρόσφατα, κ. Laitinen, οι οποίοι τον συνόδευαν, ο Αμερικακός πρέσβης τόνισε: «Αυτή η ευρεία ομάδα αντικατοπτρίζει τη δέσμευση των ΗΠΑ για σθεναρή εμπλοκή στην περιοχή, αλλά και την εκτίμηση για τη στρατηγική σημασία του Έβρου, μία περιοχή για την οποία είμαστε ευγνώμονες που χρησιμοποιούμε για να διευκολύνουμε τις μετακινήσεις κάποιων τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεών μας (rotation of some ofour military forces), μία περιοχή που προορίζεται να γίνει ένα σημαντικό ευρωπαϊκό ενεργειακό κέντρο (hub), καθώς μία σειρά από έργα υλοποιούνται, όπως ο αγωγός TAP που θα μπει σε επιχειρησιακή λειτουργία τον επόμενο χρόνο, ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας IGB, ο οποίος προχωράει με τη βοήθεια των πρωθυπουργών Τσίπρα και Μπορίσοφ, και ελπίζουμε την επικείμενη ανάπτυξη του πλωτού σταθμού επαναεριοποίησης, κάτι που θα βοηθήσει στην επαύξηση της ενεργειακής ασφάλειας για όλη την Ευρώπη και θα ενισχύσει αυτό που ο αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής, Σέφκοβιτς, επισήμανε στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα, τον ρόλο κλειδί της Ελλάδας, την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια».
Ο κ. Πάιατ σημείωσε ότι ενημερώθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου για το πολιτικό και οικονομικό τοπίο. «Εξέφρασα την εκτίμησή μου για την παρουσία του αντιπεριφερειάρχη στην εκδήλωση που οργάνωσε η πρεσβεία στο πλοίο USS Mount Witney, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης στη Θεσσαλονίκη και τόνισα ότι η παρουσία μου εδώ στην Αλεξανδρούπολη σήμερα, οικοδομήθηκε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και είναι μέρος της προσπάθειάς μας να διασφαλίσουμε μία ισχυρή αμερικανική παρουσία σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, κάτι που προωθεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών-κρατών και ενισχύει τη δύναμη της συμμαχίας μας» πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο κ. Πέτροβιτς δήλωσε πως στη συνάντηση συζητήθηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής που είναι άριστα συνδεδεμένες με την ασφάλειά της. «Έθεσα ζητήματα σχετικά με την ανάπτυξη γενικότερα, με τις επενδύσεις αμερικανικού ενδιαφέροντος στην περιοχή και για τη συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή για προγράμματα που αφορούν την εκπαίδευση των αγροτών. Έθεσα ζητήματα σχετικά με την ανάπτυξη του λιμένος και των δυνατοτήτων που διανοίγονται μέσα από αυτό» επισήμανε.
Στη συνέχεια ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, συναντήθηκε στο Δημαρχείο της πόλης με τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη.
Ο Αμερικανός πρέσβης αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ. Λαμπάκη διατύπωσε τη δέσμευσή του για τη διατήρηση του ισχυρού διαλόγου μεταξύ της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα και του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Προς αυτήν την κατεύθυνση, προανήγγειλε τις συχνές, στο άμεσο μέλλον, επισκέψεις στην πρωτεύουσα του Έβρου, του γενικού προξένου στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, σημειώνοντας πως και ο ίδιος προγραμματίζει να βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.
Ο κ. Πάιατ, χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση ως τη συνέχεια των μέχρι σήμερα καλών συνομιλιών του με τον κ. Λαμπάκη, τον οποίο συνεχάρη για τη διαπιστωθείσα πρόοδο στη συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης των ΗΠΑ και την Αλεξανδρούπολη και επανέλαβε την ικανοποίηση των ΗΠΑ για τη διευκόλυνση, κατά τον προηγούμενο χρόνο, της μεταφοράς ελικοπτέρων μέσω του λιμένα της πόλης.
«Μιλήσαμε σχετικά με τις επενδύσεις και τις ευκαιρίες που βλέπουμε στην Αλεξανδρούπολη μέσα από έναν συνδυασμό στρατηγικών έργων. Την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, τον LNG που ελπίζουμε ότι θα προχωρήσει, την επικείμενη ολοκλήρωση του TAP, την έγκριση από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Βουλγαρίας για τον IGB, την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού. Όλα αυτά θα εκμεταλλευτούν τη στρατηγική τοποθεσία της πόλης, ώστε να δημιουργηθούν επενδυτικές ευκαιρίες για την Ελλάδα και την Ευρώπη», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Τέλος, ο κ. Πάιατ εξέφρασε την ελπίδα «οι Αμερικανοί επενδυτές να λάβουν μέρος σε αυτό το σενάριο», συμπληρώνοντας πως είναι αμοιβαία (σε δήμο και πρεσβεία) η ανυπομονησία και η διάθεση αξιοποίησης των ευκαιριών, άμεσα.
Σύμφωνα με τον κ. Λαμπάκη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «έγινε απολύτως αντιληπτό και από τις δύο πλευρές ότι η Αλεξανδρούπολη έχει μία πρωτεύουσα θέση στον ενεργειακό χάρτη, αλλά και γενικότερα στο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό, ενώνοντας πραγματικά πολλές χώρες, δύο ηπείρους, σε μία θέση πραγματικά αξιοζήλευτη. Μόνο οφέλη αναμένουμε να κερδίσουμε και τα συμφέροντα των Αμερικανών συμπίπτουν με τα συμφέροντα των Ελλήνων».
«Είτε μέσα από την εξέδρα του LNG, είτε μέσα από τον IGB, είτε μέσα από τις υποπαραχωρήσεις, όπως αποφάσισε η κυβέρνησή μας για το λιμάνι, είτε για τις οικονομικές άλλες συναλλαγές που θα προκύψουν μέσα από το διαμετακομιστικό κέντρο και μέσα από την ηλεκτροκίνηση, είμαι βέβαιος ότι το μέλλον της χώρας μας, όσον αφορά τις συνδέσεις με την Αμερική, έχει πλέον σημείο αναφοράς και το σημείο αναφοράς είναι η Αλεξανδρούπολη», κατέληξε ο Δήμαρχος.
Δηλώσεις του Πρέσβη των ΗΠΑ στη Ελλάδα και του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης:
Ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, επισκέφθηκε και τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ) προκειμένου, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, να ενημερωθεί για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. «Είναι ένας φανταστικός οικονομικός πόρος. Βλέπεις αυτό το λιμάνι, βλέπεις τη γεωγραφική θέση του και συνειδητοποιείς πόσο αχρησιμοποίητο οικονομικό δυναμικό υπάρχει σε αυτές τις εγκαταστάσεις» ανέφερε.
«Είμαστε ευγνώμονες για την καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της διοίκησης του λιμένα και της πρεσβείας. Εξέφρασα την εκτίμησή μου στον πρόεδρο του λιμανιού, όπως επίσης και στον εκπρόσωπο των εργαζομένων στο λιμάνι, για την καταπληκτική υποστήριξη που είχαμε όταν φέραμε κάποια αμερικανικά στρατιωτικά ελικόπτερα Black Hawk από την Ευρώπη, μέσω του λιμανιού, τον περασμένο χρόνο. Καλωσορίσαμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε αυτήν τη δυνατότητα, αλλά το πραγματικό δυναμικό αυτών των υποδομών είναι το οικονομικό δυναμικό. Αυτό απαιτεί ιδιωτικό κεφάλαιο, απαιτεί ξένες επενδύσεις» πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Όσον αφορά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΟΛΑ, Χρήστο Δούκα, ο κ. Πάιατ σημείωσε πως συζητήθηκε η σύνδεση των καίριων έργων που είναι σε εξέλιξη. «Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, ο IGB και ο FSRU (πλωτή μονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου), αν όλα υλοποιηθούν, αυτό θα ξεκλειδώσει τη μεταμόρφωση της οικονομίας της περιοχής του Έβρου. Ελπίζουμε πάρα πολύ ότι με τους όρους που θα δημιουργηθούν, οι αμερικανικές εταιρίες, τα αμερικανικά κεφάλαια θα επιλέξουν να συμμετέχουν στην ευκαιρία που δίνεται, αλλά φυσικά αυτό εξαρτάται από τις αποφάσεις, κυρίαρχες αποφάσεις, που πρόκειται να πάρει η ελληνική κυβέρνηση στις επόμενες εβδομάδες», διευκρίνισε.
«Φίλο του λιμανιού» αποκάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη ο κ. Δούκας. «Για ακόμη μίσ φορά επικαιροποιήσαμε τα σχέδια που έχει ο ΟΛΑ και η κυβέρνηση και το υπουργείο και το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του λιμανιού, σε συνδυασμό με όλα τα πρότζεκτς που τρέχουν στην περιοχή και θα τρέξουν πάρα πολύ σύντομα, που έχουν να κάνουν με τα ενεργειακά προγράμματα, με τη βελτίωση το σιδηροδρόμου, με τα εμπορευματικά κέντρα» τόνισε μετά το τέλος της συνομιλίας τους.
Επίσης, εκτίμησε πως «το αμερικανικό ενδιαφέρον θα είναι έντονο εδώ, στα ζητήματα που η χώρα και η κυβέρνηση έχει καθορίσει ή έχει επιλέξει», επισημαίνοντας: «Αυτό μας ευχαριστεί ιδιαίτερα γιατί προφανώς θα προσφέρει και μία προστιθέμενη αξία σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα της περιοχής».
Όσο για τον χρόνο έναρξης της διαγωνιστικής διαδικασίας ο κ. Δούκας υπογράμμισε: «Εκτιμούμε ότι πολύ γρήγορα οι διαγωνισμοί θα ξεκινήσουν και ελπίζουμε στη συνέργεια και θα έχουμε μία συνεχή επικοινωνία με την πρεσβεία και με τους συνεργάτες του κ. Πάιατ».
Τέλος, ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, και η αμερικανική αποστολή επισκέφθηκαν το Επιμελητήριο Έβρου.
Στη συνάντηση το Επιμελητήριο Έβρου εκπροσώπησε ο Πρόεδρος κ. Χριστόδουλος Τοψίδης και σύσσωμη η Διοικητική Επιτροπή, ενώ παρών ήταν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης και Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης κ. Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ.
Ο κ. Τοψίδης επισήμανε την εξέχουσα σημασία και τον υψηλό συμβολισμό της επίσκεψης του Αμερικανού Πρέσβη στο Επιμελητήριο Έβρου
καθώς αποτελεί την πρώτη επίσκεψη Αμερικανού Πρέσβη στο Επιμελητήριο Έβρου από την ίδρυσή του. Παρουσίασε προτάσεις δυνητικής συνεργασίας με τις επιχειρήσεις της Π.Ε. Έβρου και ζήτησε τη καλλιέργεια διαύλων για τη μεταφορά επιχειρηματικής τεχνογνωσίας, από τις Ηνωμένες πολιτείες προς τους επιχειρηματίες της περιοχής.
Επίσης συζητήθηκε η προοπτική δημιουργίας «Σχολής Εφαρμοσμένης Επιχειρηματικότητας», με σκοπό την καλλιέργεια και ενδυνάμωση της επιχειρηματικής κουλτούρας. Τέλος, ο κ. Τοψίδης πρότεινε την διοργάνωση ενός συνεδρίου σε Περιφερειακό Επίπεδο στο οποίο θα συμμετέχουν επιχειρήσεις των δυο χωρών.
Ο Αμερικανός Πρέσβης κ. Τζέφρι Πάιατ ανέφερε ότι η επίσκεψή του στην Αλεξανδρούπολη αποτελεί το πρώτο του ταξίδι μετά το πέρας των εργασιών της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Αναφερόμενος στο νέο πρόξενο των ΗΠΑ αλλά και στα υπόλοιπα μέλη της αμερικανικής αποστολής τόνισε ότι η παρουσία της ομάδας αυτής αντικατοπτρίζει το ενδιαφέρον και τη δέσμευση των ΗΠΑ για σθεναρή εμπλοκή στην περιοχή αλλά και την εκτίμηση για τη στρατηγική σημασία του Έβρου.
Ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλέγκερ εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τη συνεργασία του Επιμελητηρίου Έβρου με το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο και προσέφερε τη συνδρομή του στη συνέχιση αυτής της σημαντικής συνεργασίας.
Ο απολογισμός της επίσκεψης δημιουργεί προοπτικές για την εξέλιξη της τοπικής οικονομίας μέσω της ενδυνάμωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητάς, την εξωστρέφεια και την μεταφορά τεχνογνωσίας από τις ΗΠΑ, μέσα από στοχευμένες κοινές δράσεις. Η ομάδα μελετών του Επιμελητηρίου Έβρου θα εργαστεί σε συνεργασία με τους εκπροσώπους της Αμερικανικής αποστολής για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεων που συζητήθηκαν.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Αλεξανδρούπολη ο Αμερικανός Πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στον ιστορικό φάρο της πόλης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
[post_ads]
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω