Η είδηση για έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα μπορεί να είναι αληθινή μόνο αφότου το νομοσχέδιο καταστεί νόμος του Κράτους. Μέχρι τότε, θα είναι ένα κακόγουστο παραμύθι, που δυστυχώς μας το επαναλαμβάνουν εδώ και χρόνια.
O πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ και ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης |
Αυτά μας έλεγαν και αυτά πιστεύαμε. Μάλιστα, δυο παλαιότεροι πρόεδροι του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ, ο Στέργιος Πιτσιόρλας και η Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, διαβεβαίωναν σε όλους τους τόνους ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα ήταν το πρώτο από όλα τα άλλα λιμάνια, πλην Πειραιά και Θεσσαλονίκης (αυτά αξιοποιήθηκαν με πώληση των μετοχών τους), που θα αξιοποιείτο.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο τελευταίος και μέχρι σήμερα πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε, Άρης Ξενόφος. Στις επισκέψεις του στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στις 5 Δεκεμβρίου 2017 και στις 24 Ιουλίου 2018, μας διαβεβαίωνε ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα και η διαγωνιστική διαδικασία των παραχωρήσεών του θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο του 2018 και θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2019, χωρίς να κάνει κανένα λόγο για αναγκαιότητα νομοθετικής ρύθμισης.
Δώσαμε λοιπόν «ραντεβού το Σεπτέμβρη» αλλά λίγο πριν εκπνεύσει ο Σεπτέμβρης, ο ίδιος, σε συνέντευξή του (26-9-2018) στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 της Αθήνας, θυμήθηκε ότι «περιμένουμε να κατατεθεί, νομοσχέδιο που θα δίνει το πλαίσιο των παραχωρήσεων και υπο-παραχωρήσεων» (βλ. εδώ), επαναλαμβάνοντας για μια ακόμη φορά ότι η προσπάθεια είναι για την Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα και μετά θα ακολουθήσουν τα λιμάνια Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας. Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης.
Ερώτηση: Ποια είναι τα πρώτα λιμάνια;
Απάντηση: Τα πρώτα λιμάνια που έχουμε βάλει σε προτεραιότητα είναι στο βορρά η Αλεξανδρούπολη και η Καβάλα. Και για λόγους στρατηγικής, εκτιμούμε ότι θα υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Ερώτηση: Θα βγούνε μέχρι τέλος του χρόνου;
Απάντηση: Η προσπάθεια είναι για την Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα και πιστεύουμε ότι μπορεί να ξεκινήσει τουλάχιστον η διαδικασία και μετά θα ακολουθήσουν τα λιμάνια από την πλευρά του Ιονίου και αναφέρομαι σε Ηγουμενίτσα και Κέρκυρα. Και εδώ επιτρέψτε μου ένα σχόλιο. Αυτά τα λιμάνια δεν είναι τυχαίο που βγαίνουν. Και εδώ ουσιαστικά δίνεται αν θέλετε το υπόβαθρο της στρατηγικής του Ταμείου…
Το σχέδιο της Κυβέρνησης γι αυτό το νομοσχέδιο, επιβεβαίωσε και ο αρμόδιος υπουργός κ. Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξη του στις 6-10-2018. Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης.
Ερώτηση: Έχετε προαναγγείλει νομοθετική ρύθμιση για τις υποπαραχωρήσεις δραστηριοτήτων στα 10 λιμάνια εκτός του ΟΛΠ και του ΟΛΘ που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ. Ποιος θα ελέγχει τις συγκεκριμένες δραστηριότητες, ο φορέας διαχείρισης ή η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένος;
Απάντηση: Η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένος έχει σε κάθε περίπτωση την παρουσία της. Παρουσία που έχει σχέση με τη εφαρμογή του νόμου και τη νομιμότητα, και με ένα καίριο ακόμα κεφάλαιο που λέγεται ανταγωνισμός. Πιστεύω ότι η παρουσία της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων είναι καθοριστικός παράγοντας στην όλη υπόθεση. Το νομοσχέδιο για τις υποπαραχωρήσεις είναι σχεδόν ολοκληρωμένο, θα υπάρξει διαβούλευση και πιστεύω ότι μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή…
Πράγματι, από 29 Οκτωβρίου 2018 μέχρι 15 Νοεμβρίου 2018, τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Για την κύρωση των Συμβάσεων Παραχώρησης που συνήφθησαν μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Οργανισμών Λιμένων Α.Ε.» ώστε να μπορεί να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για τις υπο-παραχωρήσεις των λιμένων.
Αυτό το σχέδιο νόμου μέχρι και σήμερα δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή και διαψεύδονται τόσο, ο Πρόεδρος του ΟΛΑ ΑΕ Χρήστος Δούκας, ο οποίος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, στις 10 Δεκεμβρίου 2018, είπε: «…είναι στη Βουλή τώρα ο νόμος για τις υπο-παραχωρήσεις», όσο και τα παραπλανητικά (22-12-2018) δημοσιεύματα Αθηναϊκού τύπου, ότι «ξεκίνησε η διαδικασία παραχώρησης του λιμένα Αλεξανδρούπολης».
Η είδηση «για έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας», θα μπορεί - και πάλι όχι σίγουρα - να είναι αληθινή, μόνο αφότου το σχέδιο νόμου καταστεί νόμος του Κράτους. Μέχρι τότε, θα είναι ένα «κακόγουστο παραμύθι», που δυστυχώς μας το επαναλαμβάνουν εδώ και χρόνια και μάλιστα χρονιάρες μέρες ως δώρο (βλέπε, Θεοφάνεια 2017, δηλώσεις πρωθυπουργού). Είμαστε άξιοι της τύχης μας, για την ανάπτυξη αυτού του τόπου, και το χειρότερο είναι ότι κανένας Τοπικός Άρχοντας δεν αντιδρά.
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2018
και ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΤΟ 2019
με υγεία ψυχής και σώματος
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Υποναύαρχος Λ.Σ. (ε.α)
[post_ads]
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω