Ο Μ. Κάρτερ και η Φ. Δουλγκέρη έκαναν βαρκάδα στον ποταμό Έβρο, επισκέφθηκαν τον περίφημο φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία, το Κέντρο Υποδοχής στο Φυλάκιο και βρέθηκαν στην Αλεξανδρούπολη ανήμερα της Μ. Παρασκευής όπου γεύτηκαν τα παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα.
To road trip του euronews εν όψει των Ευρωεκλογών συνεχίζεται και μετά από 800 χιλιόμετρα από την Δυτική Ελλάδα στα ανατολικά της χώρας, ήρθε η στιγμή για τον Μπράιαν Κάρτερ και την Φαίη Δουλγκέρη να δοκιμάσουν ένα άλλο μέσο μεταφοράς στα σύνορα με την Τουρκία.
«Κάνουμε μια μίνι "κρουαζιέρα" κατεβαίνοντας τον ποταμό Έβρο στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα μαζί με τον φίλο μας Θανάση, έναν ντόπιο ψαρά», μας λέει μέσα από μια βάρκα ο Μπράιαν και η Φαίη συμπληρώνει: «Και ακούσαμε τις απίστευτες ιστορίες που είχε να μας διηγηθεί καθώς έχει δει μετανάστες να προσπαθούν να περάσουν το ποτάμι κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, έχει δει οικογένειες να προσπαθούν να διασχίσουν αυτό το ποτάμι και φυσικά λαθρεμπόρους με λέμβους».
Εδώ και πολλά χρόνια σε καθημερινή βάση πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούν με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής να διασχίσουν αυτό το φυσικό σύνορο της Ελλάδας με την Τουρκία, με στόχο να πατήσουν το πόδι τους σε έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Θανάσης Καμηλάρης, που όχι απλά ψαρεύει αλλά μένει και σε μια από τις καλύβες της περιοχής, θυμάται ένα περιστατικό που τον έχει σημαδέψει, όταν ένας άνδρας κόντεψε να πνιγεί σε μισό μέτρο νερό καθώς δεν είχε ιδέα πως να κολυμπήσει.
Από τις καλύβες του ποταμού στον περίφημο φράχτη
Ταξιδεύοντας στην περιοχή, γρήγορα γίνεται αντιληπτό ότι το μεταναστευτικό είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα. Αυτό το μέρος είναι μια από τις βασικές εισόδους προσφύγων στην Ευρώπη. Για να περιοριστούν οι ροές, η ελληνική κυβέρνηση το 2012 κατασκεύασε έναν τον φράχτη. Εκτείνεται σε μήκος 10 χιλιομέτρων στο μοναδικό μέρος των συνόρων που δεν χωρίζεται από τον ποταμό Έβρο. Ωστόσο αυτή η κατασκευή δεν εμπόδισε κάποιους από το να προσπαθήσουν να τον διασχίσουν.
«Είμαστε λοιπόν ακριβώς στα σύνορα της Τουρκίας, από την άλλη πλευρά αυτού του φράχτη, με την Ελλάδα. Αυτή είναι μια πολύ ευαίσθητη περιοχή και με δυσκολία εξασφαλίσαμε άδεια για να κάνουμε γύρισμα σε αυτό το σημείο», αποκαλύπτει ο Μπράιαν Κάρτερ. Η Φαίη Δουλγκέρη συμπληρώνει: «Όπως είπες, πρόκειται για πολύ ευαίσθητη περιοχή λόγω των δύσκολων σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή οι μεταναστευτικές ροές δεν σταματούν ποτέ. Φυσικά είναι μεγαλύτερες το καλοκαίρι και την άνοιξη επειδή οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μπορούν ευκολότερα να διασχίσουν τον ποταμό».
Μαρτυρίες από το Κέντρο Υποδοχής στο Φυλάκιο
Όσοι καταφέρουν να περάσουν στην Ελλάδα, συχνά καταλήγουν στο κέντρο υποδοχής που βρίσκεται στο Φυλάκιο. Εδώ βρίσκονται σήμερα περίπου 250 άνθρωποι, οι περισσότεροι από την Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Οι μισοί είναι ανήλικοι ή έφηβοι. Ένας από αυτούς, από το Ιράκ, αποκαλύπτει στην κάμερα του euronews ότι ήρθε μόνος καθώς δεν υπήρχαν τα χρήματα για να ταξιδέψουν και τα άλλα μέλη της οικογένειάς τους, ενώ σκοπεύει να πάει σε οποιαδήποτε χώρα, αρκεί σε αυτήν να υπάρχει ανθρωπιά.
Πολλές οικογένειες από το Ιράκ φιλοξενούνται σε αυτήν την εγκατάσταση. Όπως και οι υπόλοιποι πρόσφυγες εδώ, περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης του αιτήματος ασύλου. Αυτό μπορεί να κρατήσει εβδομάδες. Οι ζωγραφιές των παιδιών, κρεμασμένες στους τοίχους των κοντέινερ στο Φυλάκιο, αποτυπώνουν το δύσκολο ταξίδι των προσφύγων, ειδικά από τότε που ο φράχτης στα σύνορα οδήγησε πολλούς στα παγωμένα νερά.
Ο Μαργαρίτης Πετριτζίκης από την Υπηρεσία Προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εξηγεί: «Οι φράχτες και άλλα τέτοιου είδους μέτρα δεν θα σταματήσουν τις ροές των προσφύγων. Μπορούν ωστόσο να τους οδηγήσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια που έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις ζωές ή την υγεία τους».
Οι νέες θαλάσσιες ροές μέσω του Θρακικού Πελάγους
Ο ποταμός Έβρος δεν είναι ωστόσο ο μόνος τρόπος παράνομης διάσχισης των συνόρων σε αυτήν την περιοχή. Τελευταία οι διακινητές δημιούργησαν νέα διαδρομή δια... θαλάσσης, μεταφέροντας τον κόσμο απευθείας στις ακτές της Αλεξανδρούπολης μέσω του Θρακικού Πελάγους.
Ένα ζευγάρι από το Αφγανιστάν αφηγείται: «Τα καταφέραμε να έρθουμε εδώ μετά από τρεις μήνες προσπαθειών, περάσαμε τα σύνορα και φτάσαμε στην Αλεξανδρούπολη. Είμαστε ήδη τρεις μήνες εδώ. Πήραμε την βάρκα από την Τουρκία και ήρθαμε στην Αλεξανδρούπολη».
Τη νέα αυτή τάση επιβεβαιώνει ο γνωστός θρακιώτης δημοσιογράφος Θανάσης Τσολάκης, που πολλές φορές έχει γίνει ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας της άφιξης μεταναστών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. «Αν γίνει βασική δίοδος αυτή η διαδρομή, θα είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή. Θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα, θα βλέπουμε κάθε μέρα ανθρώπους να πνίγονται. Θα χαθούν περισσότερες ανθρώπινες ζωές και αυτό είναι κάτι νέο που πρέπει να απασχολήσει τις αρμόδιες αρχές».
Η γεωγραφική θέση του Έβρου τον καθιστά περιοχή που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των μεταναστευτικών ροών από την Ασία και τη Μέση Ανατολή. Όσα μέτρα και αν λάβει η Ελλάδα, ο δρόμος για την Ευρώπη θα περνά από εδώ και θα συνεχίζει να πιέζει πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες να ρισκάρουν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν εκεί.
Τελευταία στάση του οδοιπορικού του euronews στην Ελλάδα εν όψει των ευρωεκλογών η Αλεξανδρούπολη.
Φαίη Δουλγκέρη και Μπράιαν Κάρτερ ανήμερα της Μ. Παρασκευής γεύτηκαν τα παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα σε μια από τις πιο γνωστές ψαροταβέρνες της πόλης και συζήτησαν για τις εμπειρίες τους από το ταξίδι που ξεκίνησε από την Ηγουμενίτσα και κατέληξε στον Έβρο.
Μ. Κάρτερ: Είμαι σίγουρος ότι το φαγητό θα είναι υπέροχο όπως πάντα στην Ελλάδα. Ένα πράγμα μόνο δεν καταλαβαίνω, Φάιη, τον φραπέ. Είναι κρύος καφές. Οι Έλληνες είναι εθισμένοι. Εγώ προτιμώ τον παραδοσιακό καφέ. Αλλά πέρα από αυτό όλα ήταν υπέροχα σε αυτό το εκπληκτικό ταξίδι. Καλύψαμε υπέροχα θέματα, γνωρίσαμε ενδιαφέροντες ανθρώπους, στο Μέτσοβο ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, στη Λάρισα αγρότες, στη Θεσσαλονίκη, και μετά στον Έβρο, δίπλα στην Τουρκία. Το βασικό θέμα φυσικά είναι η μετανάστευση και καλύπτοντας αυτό το ρεπορτάζ για μένα ήταν το πιο δυνατό. Επισκεφτήκαμε ένα από τα κέντρα υποδοχής μεταναστών και προσφύγων, και αυτό είναι πραγματικά δύσκολο όταν βλέπεις τις συνθήκες διαβίωσης για τους ανθρώπους που διέφυυγαν από εμπόλεμες ζώνες και πρέπει τώρα να ζουν σε αυτές τις συνθήκες.
Φ. Δουλγκέρη: Ξέρεις τι μου έμεινε περισσότερο, πέρα από το ρεπορτάζ με τους πρόσφυγες, οι απαντήσεις που λάβαμε στη Θεσσαλονίκη. Όταν τους ρωτάγαμε πιο είναι το πιο σημαντικό ζήτημα για αυτούς ενόψει ευρωεκλογών, προσωπικά περίμενα να ακούσω για τη συμφωνία των Πρεσπών, ξέρεις την συμφωνία που υπεγράφη με την γειτονική χώρα πριν μερικούς μήνες για το όνομα, αλλά αντίθετα όλοι μας μιλούσαν για την οικονομική κρίση, την κατάσταση της οικονομίας, την ανεργία των νέων. Αυτό τους απασχολεί περισσότερο. Και θα ήθελα να σε ρωτήσω. Έχεις έρθει στην Ελλάδα πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, και ήρθες ξανά τώρα, Είμαστε επισήμως εκτός προγραμμάτων διάσωσης. Τι πιστεύεις; Ο κόσμος πιστεύει ότι δεν υπάρχει κρίση πια;
Μ. Κάρτερ: Όχι η κρίση είναι ακόμα εδώ. Θυμάμαι όταν ερχόμουν στην Ελλάδα το 2011, το 2012, όταν άρχισαν να επιβάλλονται τα πρώτα μέτρα λιτότητας, υπήρχε πολύ οργή, οι Έλληνες διαμαρτύρονταν, υπήρχαν βίαιες διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, και αλλού και υπήρχε μια ατμόσφαιρα επαναστατική. Και τώρα μοιάζει σαν να έχουν όλοι αποδεχθεί την κρίση, Μετά από 10 χρόνια έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής, των Ελλήνων, αισθάνονται ότι απλά θέλουν να συνεχίσουν τη ζωή τους και να τελειώνουν με όλα αυτά. Αλλά ξεκάθαρα, όλοι λένε ότι το επίπεδο ζωής που είχαν πριν την κρίση δεν έχει καμιά σχέση με το επίπεδο ζωής σήμερα.
Φ. Δουλγκέρη: Ένας ακόμα παράγοντας είναι πως οι κυβερνήσεις γενικά στην Ελλάδα πρέπει να διατηρούν ισορροπημένα τα οικονομικά. Συνεπώς επιβάλλουν ακόμα αυστηρά μέτρα. Συνεπώς πιστεύω πως αυτό είναι κάτι που δεν αφήνει τους πολίτες να αισθανθούν πως βγήκαμε από την κρίση.
M. Kάρτερ: Ναι οι ευρωεκλογές έρχονται σύντομα και οι πολίτες αισθάνονται πως θα ψηφίσουν όχι για τα ευρωπαϊκά αλλά για τα εθνικά ζητήματα. Και αυτό συμβαίνει συχνά στις ευρωεκλογές. Όπως και στα δημοψηφίσματα. Δεν απαντούν ακριβώς στο ερώτημα αλλά σε εκείνον που το υποβάλει. Ξεκάθαρα αυτό είναι το αίσθημα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και πιθανόν να εκφραστεί στις κάλπες. Βέβαια οι εθνικές εκλογές εδώ θα διεξαχθούν εκτός απροόπτου τον Οκτώβριο και πιστεύω πως οι πολίτες θα ενδιαφερθούν τότε πολύ περισσότερο συγκριτικά με τις ευρωεκλογές.
Φ. Δουλγκέρη: Νομίζω πως μόνο ένας, ένας Έλληνας που ζει στο Βέλγιο μας είπε πως θα ψηφίσει με ευρωπαϊκά κριτήρια.
Μ. Κάρτερ: Τώρα φεύγω για τη Βουλγαρία. Θα δούμε τι έχουν να μας που εκεί οι πολίτες. Δεν έχω πάει ποτέ. Συνεπώς, έχω να μάθω πολλά, θέλω όμως, να πάω και να ακούσω τις απόψεις των πολιτών εκεί.
#ΕUroadtrip: To euronews ταξιδεύει στην Ευρώπη για τις Ευρωεκλογές
Πηγή: euronews.com
[post_ads]
«Κάνουμε μια μίνι "κρουαζιέρα" κατεβαίνοντας τον ποταμό Έβρο στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα μαζί με τον φίλο μας Θανάση, έναν ντόπιο ψαρά», μας λέει μέσα από μια βάρκα ο Μπράιαν και η Φαίη συμπληρώνει: «Και ακούσαμε τις απίστευτες ιστορίες που είχε να μας διηγηθεί καθώς έχει δει μετανάστες να προσπαθούν να περάσουν το ποτάμι κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, έχει δει οικογένειες να προσπαθούν να διασχίσουν αυτό το ποτάμι και φυσικά λαθρεμπόρους με λέμβους».
Εδώ και πολλά χρόνια σε καθημερινή βάση πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούν με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής να διασχίσουν αυτό το φυσικό σύνορο της Ελλάδας με την Τουρκία, με στόχο να πατήσουν το πόδι τους σε έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Θανάσης Καμηλάρης, που όχι απλά ψαρεύει αλλά μένει και σε μια από τις καλύβες της περιοχής, θυμάται ένα περιστατικό που τον έχει σημαδέψει, όταν ένας άνδρας κόντεψε να πνιγεί σε μισό μέτρο νερό καθώς δεν είχε ιδέα πως να κολυμπήσει.
Από τις καλύβες του ποταμού στον περίφημο φράχτη
Ταξιδεύοντας στην περιοχή, γρήγορα γίνεται αντιληπτό ότι το μεταναστευτικό είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα. Αυτό το μέρος είναι μια από τις βασικές εισόδους προσφύγων στην Ευρώπη. Για να περιοριστούν οι ροές, η ελληνική κυβέρνηση το 2012 κατασκεύασε έναν τον φράχτη. Εκτείνεται σε μήκος 10 χιλιομέτρων στο μοναδικό μέρος των συνόρων που δεν χωρίζεται από τον ποταμό Έβρο. Ωστόσο αυτή η κατασκευή δεν εμπόδισε κάποιους από το να προσπαθήσουν να τον διασχίσουν.
«Είμαστε λοιπόν ακριβώς στα σύνορα της Τουρκίας, από την άλλη πλευρά αυτού του φράχτη, με την Ελλάδα. Αυτή είναι μια πολύ ευαίσθητη περιοχή και με δυσκολία εξασφαλίσαμε άδεια για να κάνουμε γύρισμα σε αυτό το σημείο», αποκαλύπτει ο Μπράιαν Κάρτερ. Η Φαίη Δουλγκέρη συμπληρώνει: «Όπως είπες, πρόκειται για πολύ ευαίσθητη περιοχή λόγω των δύσκολων σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή οι μεταναστευτικές ροές δεν σταματούν ποτέ. Φυσικά είναι μεγαλύτερες το καλοκαίρι και την άνοιξη επειδή οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μπορούν ευκολότερα να διασχίσουν τον ποταμό».
Μαρτυρίες από το Κέντρο Υποδοχής στο Φυλάκιο
Όσοι καταφέρουν να περάσουν στην Ελλάδα, συχνά καταλήγουν στο κέντρο υποδοχής που βρίσκεται στο Φυλάκιο. Εδώ βρίσκονται σήμερα περίπου 250 άνθρωποι, οι περισσότεροι από την Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Οι μισοί είναι ανήλικοι ή έφηβοι. Ένας από αυτούς, από το Ιράκ, αποκαλύπτει στην κάμερα του euronews ότι ήρθε μόνος καθώς δεν υπήρχαν τα χρήματα για να ταξιδέψουν και τα άλλα μέλη της οικογένειάς τους, ενώ σκοπεύει να πάει σε οποιαδήποτε χώρα, αρκεί σε αυτήν να υπάρχει ανθρωπιά.
Πολλές οικογένειες από το Ιράκ φιλοξενούνται σε αυτήν την εγκατάσταση. Όπως και οι υπόλοιποι πρόσφυγες εδώ, περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης του αιτήματος ασύλου. Αυτό μπορεί να κρατήσει εβδομάδες. Οι ζωγραφιές των παιδιών, κρεμασμένες στους τοίχους των κοντέινερ στο Φυλάκιο, αποτυπώνουν το δύσκολο ταξίδι των προσφύγων, ειδικά από τότε που ο φράχτης στα σύνορα οδήγησε πολλούς στα παγωμένα νερά.
Ο Μαργαρίτης Πετριτζίκης από την Υπηρεσία Προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εξηγεί: «Οι φράχτες και άλλα τέτοιου είδους μέτρα δεν θα σταματήσουν τις ροές των προσφύγων. Μπορούν ωστόσο να τους οδηγήσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια που έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις ζωές ή την υγεία τους».
Οι νέες θαλάσσιες ροές μέσω του Θρακικού Πελάγους
Ο ποταμός Έβρος δεν είναι ωστόσο ο μόνος τρόπος παράνομης διάσχισης των συνόρων σε αυτήν την περιοχή. Τελευταία οι διακινητές δημιούργησαν νέα διαδρομή δια... θαλάσσης, μεταφέροντας τον κόσμο απευθείας στις ακτές της Αλεξανδρούπολης μέσω του Θρακικού Πελάγους.
Ένα ζευγάρι από το Αφγανιστάν αφηγείται: «Τα καταφέραμε να έρθουμε εδώ μετά από τρεις μήνες προσπαθειών, περάσαμε τα σύνορα και φτάσαμε στην Αλεξανδρούπολη. Είμαστε ήδη τρεις μήνες εδώ. Πήραμε την βάρκα από την Τουρκία και ήρθαμε στην Αλεξανδρούπολη».
Τη νέα αυτή τάση επιβεβαιώνει ο γνωστός θρακιώτης δημοσιογράφος Θανάσης Τσολάκης, που πολλές φορές έχει γίνει ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας της άφιξης μεταναστών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. «Αν γίνει βασική δίοδος αυτή η διαδρομή, θα είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή. Θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα, θα βλέπουμε κάθε μέρα ανθρώπους να πνίγονται. Θα χαθούν περισσότερες ανθρώπινες ζωές και αυτό είναι κάτι νέο που πρέπει να απασχολήσει τις αρμόδιες αρχές».
Η γεωγραφική θέση του Έβρου τον καθιστά περιοχή που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των μεταναστευτικών ροών από την Ασία και τη Μέση Ανατολή. Όσα μέτρα και αν λάβει η Ελλάδα, ο δρόμος για την Ευρώπη θα περνά από εδώ και θα συνεχίζει να πιέζει πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες να ρισκάρουν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν εκεί.
EU Road Trip: Το euronews στην Αλεξανδρούπολη
Τελευταία στάση του οδοιπορικού του euronews στην Ελλάδα εν όψει των ευρωεκλογών η Αλεξανδρούπολη.
Φαίη Δουλγκέρη και Μπράιαν Κάρτερ ανήμερα της Μ. Παρασκευής γεύτηκαν τα παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα σε μια από τις πιο γνωστές ψαροταβέρνες της πόλης και συζήτησαν για τις εμπειρίες τους από το ταξίδι που ξεκίνησε από την Ηγουμενίτσα και κατέληξε στον Έβρο.
Μ. Κάρτερ: Είμαι σίγουρος ότι το φαγητό θα είναι υπέροχο όπως πάντα στην Ελλάδα. Ένα πράγμα μόνο δεν καταλαβαίνω, Φάιη, τον φραπέ. Είναι κρύος καφές. Οι Έλληνες είναι εθισμένοι. Εγώ προτιμώ τον παραδοσιακό καφέ. Αλλά πέρα από αυτό όλα ήταν υπέροχα σε αυτό το εκπληκτικό ταξίδι. Καλύψαμε υπέροχα θέματα, γνωρίσαμε ενδιαφέροντες ανθρώπους, στο Μέτσοβο ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, στη Λάρισα αγρότες, στη Θεσσαλονίκη, και μετά στον Έβρο, δίπλα στην Τουρκία. Το βασικό θέμα φυσικά είναι η μετανάστευση και καλύπτοντας αυτό το ρεπορτάζ για μένα ήταν το πιο δυνατό. Επισκεφτήκαμε ένα από τα κέντρα υποδοχής μεταναστών και προσφύγων, και αυτό είναι πραγματικά δύσκολο όταν βλέπεις τις συνθήκες διαβίωσης για τους ανθρώπους που διέφυυγαν από εμπόλεμες ζώνες και πρέπει τώρα να ζουν σε αυτές τις συνθήκες.
Φ. Δουλγκέρη: Ξέρεις τι μου έμεινε περισσότερο, πέρα από το ρεπορτάζ με τους πρόσφυγες, οι απαντήσεις που λάβαμε στη Θεσσαλονίκη. Όταν τους ρωτάγαμε πιο είναι το πιο σημαντικό ζήτημα για αυτούς ενόψει ευρωεκλογών, προσωπικά περίμενα να ακούσω για τη συμφωνία των Πρεσπών, ξέρεις την συμφωνία που υπεγράφη με την γειτονική χώρα πριν μερικούς μήνες για το όνομα, αλλά αντίθετα όλοι μας μιλούσαν για την οικονομική κρίση, την κατάσταση της οικονομίας, την ανεργία των νέων. Αυτό τους απασχολεί περισσότερο. Και θα ήθελα να σε ρωτήσω. Έχεις έρθει στην Ελλάδα πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, και ήρθες ξανά τώρα, Είμαστε επισήμως εκτός προγραμμάτων διάσωσης. Τι πιστεύεις; Ο κόσμος πιστεύει ότι δεν υπάρχει κρίση πια;
Μ. Κάρτερ: Όχι η κρίση είναι ακόμα εδώ. Θυμάμαι όταν ερχόμουν στην Ελλάδα το 2011, το 2012, όταν άρχισαν να επιβάλλονται τα πρώτα μέτρα λιτότητας, υπήρχε πολύ οργή, οι Έλληνες διαμαρτύρονταν, υπήρχαν βίαιες διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, και αλλού και υπήρχε μια ατμόσφαιρα επαναστατική. Και τώρα μοιάζει σαν να έχουν όλοι αποδεχθεί την κρίση, Μετά από 10 χρόνια έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής, των Ελλήνων, αισθάνονται ότι απλά θέλουν να συνεχίσουν τη ζωή τους και να τελειώνουν με όλα αυτά. Αλλά ξεκάθαρα, όλοι λένε ότι το επίπεδο ζωής που είχαν πριν την κρίση δεν έχει καμιά σχέση με το επίπεδο ζωής σήμερα.
Φ. Δουλγκέρη: Ένας ακόμα παράγοντας είναι πως οι κυβερνήσεις γενικά στην Ελλάδα πρέπει να διατηρούν ισορροπημένα τα οικονομικά. Συνεπώς επιβάλλουν ακόμα αυστηρά μέτρα. Συνεπώς πιστεύω πως αυτό είναι κάτι που δεν αφήνει τους πολίτες να αισθανθούν πως βγήκαμε από την κρίση.
M. Kάρτερ: Ναι οι ευρωεκλογές έρχονται σύντομα και οι πολίτες αισθάνονται πως θα ψηφίσουν όχι για τα ευρωπαϊκά αλλά για τα εθνικά ζητήματα. Και αυτό συμβαίνει συχνά στις ευρωεκλογές. Όπως και στα δημοψηφίσματα. Δεν απαντούν ακριβώς στο ερώτημα αλλά σε εκείνον που το υποβάλει. Ξεκάθαρα αυτό είναι το αίσθημα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και πιθανόν να εκφραστεί στις κάλπες. Βέβαια οι εθνικές εκλογές εδώ θα διεξαχθούν εκτός απροόπτου τον Οκτώβριο και πιστεύω πως οι πολίτες θα ενδιαφερθούν τότε πολύ περισσότερο συγκριτικά με τις ευρωεκλογές.
Φ. Δουλγκέρη: Νομίζω πως μόνο ένας, ένας Έλληνας που ζει στο Βέλγιο μας είπε πως θα ψηφίσει με ευρωπαϊκά κριτήρια.
Μ. Κάρτερ: Τώρα φεύγω για τη Βουλγαρία. Θα δούμε τι έχουν να μας που εκεί οι πολίτες. Δεν έχω πάει ποτέ. Συνεπώς, έχω να μάθω πολλά, θέλω όμως, να πάω και να ακούσω τις απόψεις των πολιτών εκεί.
[post_ads]
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω