Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Αρβανίτης και Στ. Κούλογλου διοργάνωσαν στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες μεγάλη εκδήλωση για τις εξορύξεις χρυσού και το "τσουνάμι" των περιβαλλοντικών, κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών επιπτώσεων που αυτές επιφέρουν.
Οι επενδύσεις της Καναδικής Eldorado Gold στην Ελλάδα έχουν προκαλέσει από έντονο σκεπτικισμό και σοβαρότατες επιφυλάξεις μέχρι τη σφοδρή αντίδραση και την απόλυτη εναντίωση των τοπικών κοινωνιών.
Το ίδιο έχει συμβεί και σε άλλες χώρες όπου ο καναδικός κολοσσός επιχειρεί να «εισβάλει» με αντίστοιχης κλίμακας σχέδια εξορύξεων χρυσού.
Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Κώστας Αρβανίτης και Στέλιος Κούλογλου διοργάνωσαν την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες μεγάλη εκδήλωση για τις εξορύξεις χρυσού και το «τσουνάμι» των περιβαλλοντικών, κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών επιπτώσεων που αυτές επιφέρουν. Δήμαρχοι και παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης που προέρχονται από όλο το πολιτικό φάσμα, δήλωσαν επίσης την κατηγορηματική τους αντίθεση.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ σταμάτησε την καταστροφή, αλλά δεν έκανε τελικά αυτό που είχε λαϊκή εντολή να κάνει. Στη Θράκη αντίθετα, η προηγούμενη κυβέρνηση "κλείδωσε" τη θωράκιση της περιοχής, ωστόσο αυτό μπορεί τώρα να αλλάξει», σημείωσε ο Κώστας Αρβανίτης και τόνισε πως «μαζί με τον Στέλιο Κούλογλου θα πάμε το θέμα όπου και όσο πάει…».
Ο Στέλιος Κούλογλου τόνισε ότι το θέμα των καταστροφικών επιπτώσεων από την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική και στη Θράκη είναι ανάγκη να αναδειχθεί διεθνώς. Πρόσθεσε, δε, ότι στην προσπάθεια αυτή, οι κάτοικοι της Χαλκιδικής και της Θράκης έχουν την πλήρη υποστήριξη της επικεφαλής της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Σκα Κέλερ. «Η κυρία Σκα Κέλερ είναι φίλη της χώρας μας, την επισκέπτεται συχνά, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Σε συνάντηση που είχαμε με τον Κώστα Αρβανίτη, λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης, η κ. Κέλερ είπε ότι το θέμα αυτό είναι σημαντικό και ότι έχουμε την πλήρη υποστήριξή της και την υποστήριξη του κόμματος των Πρασίνων, για όλες τις ενέργειες που αποσκοπούν στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και της φυσικής ομορφιάς μιας χώρας με την οποία συνδέεται».
Της εκδήλωσης είχαν προηγηθεί δύο σημαντικές επαφές: Μέλη της Επιτροπής Αγώνα από την Ιερισσό συναντήθηκαν με την συμπρόεδρο της Ευρωομάδας των Πρασίνων Σκα Κέλερ και εξασφάλισαν στήριξη στον αγώνα τους, ενώ το θέμα παρουσιάστηκε στην ειδική Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου παραλαμβάνονται και προωθούνται για περαιτέρω δράση στα ευρωπαϊκά όργανα αναφορές πολιτών, ατομικές ή οργανωμένων σε ομάδες. Στην επιτροπή συμμετέχει ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Γεωργούλης.
Στα αξιοσημείωτα της βραδιάς και η αντίδραση της Hellas Gold που λίγη ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, εμφανώς θορυβημένη, έστειλε σε διοργανωτές και συμμετέχοντες επιστολή με τις θέσεις της. Στις θέσεις της αυτές, η Hellas Gold υποστηρίζει ότι η επένδυση είναι οικονομικά επωφελής και θα λάβει όλα τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.
Με δύο πάνελ από ειδικούς επιστήμονες, ακτιβιστές από την Τουρκία, τη Βουλγαρία και φυσικά την Ελλάδα, η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε ξανά μέσα στο πολιτικό κέντρο της ΕΕ τη συζήτηση για τη «Βρώμικη Υπόθεση» των εξορύξεων και την καταστροφική τους επίδραση.
Στην έναρξη της εκδήλωσης η ευρωβουλευτής Οζλέμ Ντεμιρέλ από το γερμανικό Die Linke μίλησε για τους αγώνες των κατοίκων στην χώρα καταγωγής της την Τουρκία, αγώνες που όπως επισήμανε «ενώνουν τους λαούς παρά τις αντιπαραθέσεις που έχουν Ελλάδα και Τουρκία».
Στο πρώτο πάνελ των ομιλητών, με θέμα τις «οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της εξόρυξης χρυσού και το ρόλο των τοπικών κινημάτων» το λόγο έλαβαν πρώτα εκπρόσωποι επιτροπών και κινήματος πολιτών κατά της εξόρυξης χρυσού, από τη Βουλγαρία και την Τουρκία. «Η Βουλγαρία έχει παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, για παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, οι οποίες συνδέονται με τις εξορυκτικές δραστηριότητες της βιομηχανίας χρυσού, τα βλαβερά απόβλητα και την καταπάτηση προστατευόμενων εδαφών NATURA 2000», είπε ο Ντάνιελ Ποπόβ. Για την Τουρκία, η ακτιβίστρια Φελίς Σεϊλάν Τεκίν μίλησε για τις καταστρεπτικές συνέπειες στο περιβάλλον από τις εξορυκτικές δραστηριότητες της καναδικής Alamos Gold στο όρος Ίδα στην περιοχή του Τσανακαλέ, αλλά και για τον αγώνα τοπικών κινημάτων, εδώ και δύο δεκαετίες, να τις σταματήσουν.
«Ο χρυσός θα φύγει, και το μόνο που θα μείνει είναι τα τοξικά απόβλητα και οι ζωές μας που θα έχουν καταστραφεί» σημείωσε ο Κώστας Ευθυμίου, από την επιτροπή κατοίκων της Ιερισσού, που έκανε μια ανασκόπηση των πολυετών αγώνων των κατοίκων της περιοχής, αγώνων στο βουνό, αγώνων με την επιστημονική κοινότητα και αγώνων δικαστικών.
Ο Γιώργος Δεμερίδης, δασολόγος ο ίδιος και εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα από Έβρο - Ροδόπη μίλησε για τον αγώνα που ενώνει τους πάντες στην περιοχή «Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, πλούσιους και φτωχούς, Δεξιούς και Αριστερούς», είπε χαρακτηριστικά.
«Εμπιστεύομαι την Ελληνική Δικαιοσύνη, είμαι αισιόδοξος για την απόφαση του 5ου τμήματος του ΣτΕ» είπε στη δική του παρέμβαση ο Χρήστος Δετσαρίδης, επίκουρος καθηγητής Νομικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Την κατηγορηματική του αντίθεση στα σχέδια εξορύξεων στη Θράκη επιβεβαίωσε ο νέος Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης που σημείωσε «δεν θα προκόψουμε με καταστροφικές εξορύξεις που θα ερημώσουν τη γη μας», συνεχίζοντας στη «γραμμή» της προηγούμενης δημοτικής αρχής της πόλης.
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου, ο οποίος αναφέρθηκε στα σχέδια «αναθέρμανσης» των σχεδίων για εξορύξεις στη Θράκη και σημείωσε «Δεν τους φοβόμαστε, δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω».
Τις καταστροφικές επιπτώσεις στην πραγματική τοπική οικονομία ανέδειξε στη δική της σύντομη παρέμβαση η Βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα, η οποία αναφέρθηκε και στην καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου στις Σκουριές.
Στη δεύτερη ομάδα ομιλητών, ο Χρήστος Αδαμίδης από την ομάδα των κατοίκων της Ιερισσού παρουσίασε τα πραγματικά δεδομένα της εξόρυξης και τις αντιφάσεις με τους σχεδιασμούς της εταιρείας, ο καθηγητής Εδαφολογίας του ΑΠΘ Κυριάκος Παναγιωτόπουλος ανέδειξε το θέμα των τοξικών αποβλήτων και των θανάσιμων κινδύνων που η διαχείρισή τους συνεπάγεται, ο δικηγόρος Αλέξης Αδαμίδης παρουσίασε τις πολυετείς δικαστικές περιπέτειες των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής, και ο Καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος παρουσίασε αναλυτικά την απειλή για τη σταθερότητα του υπεδάφους της περιοχής και τους σεισμικούς κινδύνους.
Συγκινητική και βιωματική ήταν η αφήγηση του Μάριου Λώλου, Προέδρου των Ελλήνων φωτορεπόρτερ ο οποίος από την πρώτη στιγμή που ήρθε σε επαφή με τους κατοίκους δεν σταμάτησε να καλύπτει τον αγώνα τους με τη φωτογραφική του μηχανή.
Ξεκάθαρος στην τοποθέτησή του κατά των εξορύξεων ήταν και ο Δήμαρχος Ορεστιάδας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Αν. Μακεδονίας - Θράκης Βασίλης Μαυρίδης, που σημείωσε εμφατικά «Στη Θράκη, δεν υπάρχει περίπτωση να περάσουν τα σχέδια για εξορύξεις. Εμείς δεν κάνουμε πίσω ούτε σπιθαμή, ακόμη κι εμείς που προερχόμαστε πολιτικά από τον χώρο της Δεξιάς».
Η πρώην Βουλευτής Χαλκιδικής Αικατερίνη Ιγγλέζη επεσήμανε την αντίφαση μιας τόσο καταστροφικής παρέμβασης στο περιβάλλον ενός νομού που πρόσφατα βίωσε μια φυσική τραγωδία με έξι νεκρούς.
Τέλος η βουλευτής Έβρου Νατάσα Γκαρά έδωσε έμφαση στην καθολική αντίδραση των κατοίκων του Νομού Έβρου και της Ροδόπης στα σχέδια για εξορύξεις, επισημαίνοντας εξαρχής την ύπαρξη στη Θράκη, εδώ και χρόνια, ενός αρραγούς μετώπου ενάντια και απέναντι στις εξορύξεις χρυσού. Επισήμανε πως οι εταιρείες εξόρυξης χρυσού στη χώρα μας, έχουν δαπανήσει τεράστια ποσά για να φτιάξουν, μέσω και των ΜΜΕ, ένα φαινομενικά ακίνδυνο για την κοινωνία εταιρικό προφίλ και να «νομιμοποιήσουν» κατά αυτόν τον τρόπο συνολικά τις δραστηριότητες τους. Κάτι που όμως δεν έχει περάσει στις συνειδήσεις του κόσμου.
Παράλληλα, τόνισε τις τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία φαίνεται πως όχι μόνο δεν θέλει να σταματήσει την καταστροφή που συντελείται όλα αυτά τα χρόνια στη Χαλκιδική και στις Σκουριές, αλλά επιδιώκει, ανοιχτά, να επεκτείνει τις καταστροφικές εξορυκτικές δραστηριότητες χρυσού και στη Θράκη.
Η Βουλευτής Έβρου ανέφερε παραδείγματα για τις αντιαναπτυξιακές και αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές που εφάρμοζε και θέλει να επαναφέρει τώρα ταχέως η Νέα Δημοκρατία στη χώρα μας. Στάθηκε στις δηλώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για «fast track» αδειοδότηση της Eldorado Gold στις Σκουριές με ταυτόχρονη επέκταση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων χρυσού και στη Θράκη, στην επιδίωξη από πλευράς Κυβέρνησης αναθεώρησης της υπάρχουσας σύμβασης προς όφελος της εταιρείας, αλλά και στο πρόσφατο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο που προβλέπει για πρώτη φορά την επιδότηση της εξόρυξης χρυσού από τα δημόσια ταμεία, από το ίδιο το κράτος.
Η κ. Γκαρά επισήμανε ότι όλα τα παραπάνω έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα συμβαίνουν αυτήν την στιγμή στην πλειοψηφία των ανεπτυγμένων κρατών του Δυτικού κόσμου, όπου σήμερα κυριαρχεί η συζήτηση για την περιβαλλοντική προστασία και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, τονίζοντας πως η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που «έβαλε μπροστά», για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας ένα διαφορετικό, εναλλακτικό, στρατηγικό πλαίσιο ανάπτυξης της οικονομίας.
Παράλληλα, διευκρίνισε πως επί ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε το χωροταξικό πλαίσιο στη Θράκη, ώστε να μην επιτρέπονται οι εξορύξεις χρυσού στην περιοχή αλλά και για να υπάρχουν οι όροι βιώσιμης και φιλοπεριβαλλοντικής ανάπτυξης για κομβικούς κλάδους της οικονομίας όπως ο τουρισμός/αγροτουρισμός, γεωργία, κτηνοτροφία, μεταποίηση κ.α.
Επιπλέον, συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία να κάνουν μία τέτοια εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γιατί όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «είναι σημαντικό να συναντιόμαστε άνθρωποι από διαφορετικές περιοχές και διαφορετικές χώρες, που δεχόμαστε όμως τις ίδιες επιπτώσεις, για να ανταλλάξουμε εμπειρίες και τεχνογνωσία», ενώ στάθηκε και στον «διδακτικό» χαρακτήρα που είχαν για τους κατοίκους της Θράκης οι καταστροφικές συνέπειες από τις εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική.
Κλείνοντας η Νατάσα Γκαρά δεν έχασε την ευκαιρία να επισημάνει για μία ακόμη φορά ότι «για όλους τους Θρακιώτες ο χρυσός είναι ένας: Η Γη μας, το νερό μας, η Υγεία των ανθρώπων μας, η Ανάπτυξη που οι ίδιοι οι κάτοικοι επιθυμούν. Και αυτό είναι κάτι το οποίο οι Θρακιώτες δεν πρόκειται να το διαπραγματευτούν».
[post_ads]
Το ίδιο έχει συμβεί και σε άλλες χώρες όπου ο καναδικός κολοσσός επιχειρεί να «εισβάλει» με αντίστοιχης κλίμακας σχέδια εξορύξεων χρυσού.
Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Κώστας Αρβανίτης και Στέλιος Κούλογλου διοργάνωσαν την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες μεγάλη εκδήλωση για τις εξορύξεις χρυσού και το «τσουνάμι» των περιβαλλοντικών, κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών επιπτώσεων που αυτές επιφέρουν. Δήμαρχοι και παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης που προέρχονται από όλο το πολιτικό φάσμα, δήλωσαν επίσης την κατηγορηματική τους αντίθεση.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ σταμάτησε την καταστροφή, αλλά δεν έκανε τελικά αυτό που είχε λαϊκή εντολή να κάνει. Στη Θράκη αντίθετα, η προηγούμενη κυβέρνηση "κλείδωσε" τη θωράκιση της περιοχής, ωστόσο αυτό μπορεί τώρα να αλλάξει», σημείωσε ο Κώστας Αρβανίτης και τόνισε πως «μαζί με τον Στέλιο Κούλογλου θα πάμε το θέμα όπου και όσο πάει…».
Ο Στέλιος Κούλογλου τόνισε ότι το θέμα των καταστροφικών επιπτώσεων από την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική και στη Θράκη είναι ανάγκη να αναδειχθεί διεθνώς. Πρόσθεσε, δε, ότι στην προσπάθεια αυτή, οι κάτοικοι της Χαλκιδικής και της Θράκης έχουν την πλήρη υποστήριξη της επικεφαλής της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Σκα Κέλερ. «Η κυρία Σκα Κέλερ είναι φίλη της χώρας μας, την επισκέπτεται συχνά, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Σε συνάντηση που είχαμε με τον Κώστα Αρβανίτη, λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης, η κ. Κέλερ είπε ότι το θέμα αυτό είναι σημαντικό και ότι έχουμε την πλήρη υποστήριξή της και την υποστήριξη του κόμματος των Πρασίνων, για όλες τις ενέργειες που αποσκοπούν στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και της φυσικής ομορφιάς μιας χώρας με την οποία συνδέεται».
Της εκδήλωσης είχαν προηγηθεί δύο σημαντικές επαφές: Μέλη της Επιτροπής Αγώνα από την Ιερισσό συναντήθηκαν με την συμπρόεδρο της Ευρωομάδας των Πρασίνων Σκα Κέλερ και εξασφάλισαν στήριξη στον αγώνα τους, ενώ το θέμα παρουσιάστηκε στην ειδική Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου παραλαμβάνονται και προωθούνται για περαιτέρω δράση στα ευρωπαϊκά όργανα αναφορές πολιτών, ατομικές ή οργανωμένων σε ομάδες. Στην επιτροπή συμμετέχει ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Γεωργούλης.
Στα αξιοσημείωτα της βραδιάς και η αντίδραση της Hellas Gold που λίγη ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, εμφανώς θορυβημένη, έστειλε σε διοργανωτές και συμμετέχοντες επιστολή με τις θέσεις της. Στις θέσεις της αυτές, η Hellas Gold υποστηρίζει ότι η επένδυση είναι οικονομικά επωφελής και θα λάβει όλα τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.
Με δύο πάνελ από ειδικούς επιστήμονες, ακτιβιστές από την Τουρκία, τη Βουλγαρία και φυσικά την Ελλάδα, η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε ξανά μέσα στο πολιτικό κέντρο της ΕΕ τη συζήτηση για τη «Βρώμικη Υπόθεση» των εξορύξεων και την καταστροφική τους επίδραση.
Στην έναρξη της εκδήλωσης η ευρωβουλευτής Οζλέμ Ντεμιρέλ από το γερμανικό Die Linke μίλησε για τους αγώνες των κατοίκων στην χώρα καταγωγής της την Τουρκία, αγώνες που όπως επισήμανε «ενώνουν τους λαούς παρά τις αντιπαραθέσεις που έχουν Ελλάδα και Τουρκία».
Στο πρώτο πάνελ των ομιλητών, με θέμα τις «οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της εξόρυξης χρυσού και το ρόλο των τοπικών κινημάτων» το λόγο έλαβαν πρώτα εκπρόσωποι επιτροπών και κινήματος πολιτών κατά της εξόρυξης χρυσού, από τη Βουλγαρία και την Τουρκία. «Η Βουλγαρία έχει παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, για παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, οι οποίες συνδέονται με τις εξορυκτικές δραστηριότητες της βιομηχανίας χρυσού, τα βλαβερά απόβλητα και την καταπάτηση προστατευόμενων εδαφών NATURA 2000», είπε ο Ντάνιελ Ποπόβ. Για την Τουρκία, η ακτιβίστρια Φελίς Σεϊλάν Τεκίν μίλησε για τις καταστρεπτικές συνέπειες στο περιβάλλον από τις εξορυκτικές δραστηριότητες της καναδικής Alamos Gold στο όρος Ίδα στην περιοχή του Τσανακαλέ, αλλά και για τον αγώνα τοπικών κινημάτων, εδώ και δύο δεκαετίες, να τις σταματήσουν.
«Ο χρυσός θα φύγει, και το μόνο που θα μείνει είναι τα τοξικά απόβλητα και οι ζωές μας που θα έχουν καταστραφεί» σημείωσε ο Κώστας Ευθυμίου, από την επιτροπή κατοίκων της Ιερισσού, που έκανε μια ανασκόπηση των πολυετών αγώνων των κατοίκων της περιοχής, αγώνων στο βουνό, αγώνων με την επιστημονική κοινότητα και αγώνων δικαστικών.
Ο Γιώργος Δεμερίδης, δασολόγος ο ίδιος και εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα από Έβρο - Ροδόπη μίλησε για τον αγώνα που ενώνει τους πάντες στην περιοχή «Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, πλούσιους και φτωχούς, Δεξιούς και Αριστερούς», είπε χαρακτηριστικά.
«Εμπιστεύομαι την Ελληνική Δικαιοσύνη, είμαι αισιόδοξος για την απόφαση του 5ου τμήματος του ΣτΕ» είπε στη δική του παρέμβαση ο Χρήστος Δετσαρίδης, επίκουρος καθηγητής Νομικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Την κατηγορηματική του αντίθεση στα σχέδια εξορύξεων στη Θράκη επιβεβαίωσε ο νέος Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης που σημείωσε «δεν θα προκόψουμε με καταστροφικές εξορύξεις που θα ερημώσουν τη γη μας», συνεχίζοντας στη «γραμμή» της προηγούμενης δημοτικής αρχής της πόλης.
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου, ο οποίος αναφέρθηκε στα σχέδια «αναθέρμανσης» των σχεδίων για εξορύξεις στη Θράκη και σημείωσε «Δεν τους φοβόμαστε, δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω».
Τις καταστροφικές επιπτώσεις στην πραγματική τοπική οικονομία ανέδειξε στη δική της σύντομη παρέμβαση η Βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα, η οποία αναφέρθηκε και στην καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου στις Σκουριές.
Στη δεύτερη ομάδα ομιλητών, ο Χρήστος Αδαμίδης από την ομάδα των κατοίκων της Ιερισσού παρουσίασε τα πραγματικά δεδομένα της εξόρυξης και τις αντιφάσεις με τους σχεδιασμούς της εταιρείας, ο καθηγητής Εδαφολογίας του ΑΠΘ Κυριάκος Παναγιωτόπουλος ανέδειξε το θέμα των τοξικών αποβλήτων και των θανάσιμων κινδύνων που η διαχείρισή τους συνεπάγεται, ο δικηγόρος Αλέξης Αδαμίδης παρουσίασε τις πολυετείς δικαστικές περιπέτειες των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής, και ο Καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος παρουσίασε αναλυτικά την απειλή για τη σταθερότητα του υπεδάφους της περιοχής και τους σεισμικούς κινδύνους.
Συγκινητική και βιωματική ήταν η αφήγηση του Μάριου Λώλου, Προέδρου των Ελλήνων φωτορεπόρτερ ο οποίος από την πρώτη στιγμή που ήρθε σε επαφή με τους κατοίκους δεν σταμάτησε να καλύπτει τον αγώνα τους με τη φωτογραφική του μηχανή.
Ξεκάθαρος στην τοποθέτησή του κατά των εξορύξεων ήταν και ο Δήμαρχος Ορεστιάδας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Αν. Μακεδονίας - Θράκης Βασίλης Μαυρίδης, που σημείωσε εμφατικά «Στη Θράκη, δεν υπάρχει περίπτωση να περάσουν τα σχέδια για εξορύξεις. Εμείς δεν κάνουμε πίσω ούτε σπιθαμή, ακόμη κι εμείς που προερχόμαστε πολιτικά από τον χώρο της Δεξιάς».
Η πρώην Βουλευτής Χαλκιδικής Αικατερίνη Ιγγλέζη επεσήμανε την αντίφαση μιας τόσο καταστροφικής παρέμβασης στο περιβάλλον ενός νομού που πρόσφατα βίωσε μια φυσική τραγωδία με έξι νεκρούς.
Τέλος η βουλευτής Έβρου Νατάσα Γκαρά έδωσε έμφαση στην καθολική αντίδραση των κατοίκων του Νομού Έβρου και της Ροδόπης στα σχέδια για εξορύξεις, επισημαίνοντας εξαρχής την ύπαρξη στη Θράκη, εδώ και χρόνια, ενός αρραγούς μετώπου ενάντια και απέναντι στις εξορύξεις χρυσού. Επισήμανε πως οι εταιρείες εξόρυξης χρυσού στη χώρα μας, έχουν δαπανήσει τεράστια ποσά για να φτιάξουν, μέσω και των ΜΜΕ, ένα φαινομενικά ακίνδυνο για την κοινωνία εταιρικό προφίλ και να «νομιμοποιήσουν» κατά αυτόν τον τρόπο συνολικά τις δραστηριότητες τους. Κάτι που όμως δεν έχει περάσει στις συνειδήσεις του κόσμου.
Παράλληλα, τόνισε τις τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία φαίνεται πως όχι μόνο δεν θέλει να σταματήσει την καταστροφή που συντελείται όλα αυτά τα χρόνια στη Χαλκιδική και στις Σκουριές, αλλά επιδιώκει, ανοιχτά, να επεκτείνει τις καταστροφικές εξορυκτικές δραστηριότητες χρυσού και στη Θράκη.
Η Βουλευτής Έβρου ανέφερε παραδείγματα για τις αντιαναπτυξιακές και αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές που εφάρμοζε και θέλει να επαναφέρει τώρα ταχέως η Νέα Δημοκρατία στη χώρα μας. Στάθηκε στις δηλώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για «fast track» αδειοδότηση της Eldorado Gold στις Σκουριές με ταυτόχρονη επέκταση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων χρυσού και στη Θράκη, στην επιδίωξη από πλευράς Κυβέρνησης αναθεώρησης της υπάρχουσας σύμβασης προς όφελος της εταιρείας, αλλά και στο πρόσφατο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο που προβλέπει για πρώτη φορά την επιδότηση της εξόρυξης χρυσού από τα δημόσια ταμεία, από το ίδιο το κράτος.
Η κ. Γκαρά επισήμανε ότι όλα τα παραπάνω έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα συμβαίνουν αυτήν την στιγμή στην πλειοψηφία των ανεπτυγμένων κρατών του Δυτικού κόσμου, όπου σήμερα κυριαρχεί η συζήτηση για την περιβαλλοντική προστασία και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, τονίζοντας πως η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που «έβαλε μπροστά», για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας ένα διαφορετικό, εναλλακτικό, στρατηγικό πλαίσιο ανάπτυξης της οικονομίας.
Παράλληλα, διευκρίνισε πως επί ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε το χωροταξικό πλαίσιο στη Θράκη, ώστε να μην επιτρέπονται οι εξορύξεις χρυσού στην περιοχή αλλά και για να υπάρχουν οι όροι βιώσιμης και φιλοπεριβαλλοντικής ανάπτυξης για κομβικούς κλάδους της οικονομίας όπως ο τουρισμός/αγροτουρισμός, γεωργία, κτηνοτροφία, μεταποίηση κ.α.
Επιπλέον, συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία να κάνουν μία τέτοια εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γιατί όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «είναι σημαντικό να συναντιόμαστε άνθρωποι από διαφορετικές περιοχές και διαφορετικές χώρες, που δεχόμαστε όμως τις ίδιες επιπτώσεις, για να ανταλλάξουμε εμπειρίες και τεχνογνωσία», ενώ στάθηκε και στον «διδακτικό» χαρακτήρα που είχαν για τους κατοίκους της Θράκης οι καταστροφικές συνέπειες από τις εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική.
Κλείνοντας η Νατάσα Γκαρά δεν έχασε την ευκαιρία να επισημάνει για μία ακόμη φορά ότι «για όλους τους Θρακιώτες ο χρυσός είναι ένας: Η Γη μας, το νερό μας, η Υγεία των ανθρώπων μας, η Ανάπτυξη που οι ίδιοι οι κάτοικοι επιθυμούν. Και αυτό είναι κάτι το οποίο οι Θρακιώτες δεν πρόκειται να το διαπραγματευτούν».
[post_ads]
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω