Παρουσία πλήθους μελών και θεσμικών φορέων το Επιμελητήριο Έβρου έκοψε την πίτα του σε μια εκδήλωση που εκτός από την κοπή πίτας περιλάμβανε και βραβεύσεις επιχειρήσεων οι οποίες αρίστευσαν κατά το προηγούμενο έτος.
Σε εξαιρετικό κλίμα, με την παρουσία αξιότιμων προσκεκλημένων, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Ιανουαρίου σε ξενοδοχείο της Αλεξανδρούπολης η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας 2020 του Επιμελητηρίου Έβρου.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης συζητήθηκε ο απολογισμός 2019 του Επιμελητηρίου Έβρου και οι στόχοι που θα τεθούν για τη νέα θητεία του 2020.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, όπως κάθε χρόνο, το Επιμελητήριο Έβρου επιβράβευσε την προσπάθεια και τις επιτυχίες τοπικών επιχειρήσεων οι οποίες αρίστευσαν κατά το προηγούμενο έτος.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου και Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αν. Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης έστειλε ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Θράκη και ο Έβρος είναι η αρχή, και όχι το τέλος της Ελλάδας γι αυτό και η ανάκαμψη της χώρας θα ξεκινήσει από τους Εβρίτες.
Κλείνοντας την ομιλία του, ευχήθηκε σε όλους μια δημιουργική χρονιά με ευημερία για την επιχειρηματική κοινότητα της Π.Ε. Έβρου γεμάτη υγεία και ευτυχία.
Η ελαιουργική βιομηχανία Εγνατία Α.Ε. δραστηριοποιείται στο τομέα επεξεργασίας ελαιούχων σπόρων και την παραγωγή, εξευγενισμό και τυποποίηση σπορέλαιων με κύριο προϊόν το ηλιέλαιο. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1974 και μέχρι το 1983 λειτουργούσε ως Κεραμοποιία, μέχρι που η οικοδομική κρίση της εποχής ώθησε τον ιδρυτή της Ιωάννη Κίτσιο στο να αλλάξει την ιδιότητα της εταιρείας και να κατασκευάσει το πρώτο σπορελαιουργείο της βορείου Ελλάδος με σκοπό την επεξεργασία βιομηχανικού ηλιόσπορου του Νομού Έβρου. Από το 1980 στην εταιρεία συμμετέχουν ενεργά οι γιοί του Γρηγόρης και Λεωνίδας Κίτσιος οι οποίοι ανέλαβαν αποκλειστικά την συνέχιση της εταιρείας από το 1987.
Η κατασκευή του σπορελαιουργείου ολοκληρώθηκε το 1984 και το 1985 κατασκευάστηκε η πρώτη μονάδα εξευγενισμού της εταιρείας. Στην μακρά διαδρομή της η εταιρεία επενδύει συνεχώς σε νέο βιομηχανικό εξοπλισμό με σκοπό την αύξηση της δυναμικότητας της, τον εκσυγχρονισμό και αυτοματοποίηση των εγκαταστάσεων της και εφαρμόζει συστήματα διασφάλισης ποιότητας των προϊόντων της.
Το έμπειρο και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και οι σύγχρονες εγκαταστάσεις αποτελούν σίγουρα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εταιρείας, η οποία στοχεύει στην διατήρηση της άριστης ποιότητας των προϊόντων της αλλά και στην διατήρηση σταθερών και μακροχρόνιων σχέσεων με τους πελάτες και προμηθευτές της. Σήμερα η εταιρεία κατέχει σημαντική θέση στον τομέα παραγωγής σπορέλαιων και διευρύνει τις δραστηριότητες της με στρατηγικές συνεργασίες, ενώ στην εταιρεία πλέον συμμετέχει και η Τρίτη γενιά της οικογένειας.
Τα ΕΒΡΙΤΙΚΑ ΚΕΛΛΑΡΙΑ ήταν ένα όραμα τριών μελών της οικογένειας Αρβανιτίδη, του Αλέκου, του Σταύρου και του Αλέξη, ανθρώπων με τριαντάχρονη εμπειρία στον χώρο της ποτοποιίας, να δημιουργήσουν στην πατρίδα τους, τα Μαράσια Εβρου, μία μονάδα παραγωγής οίνου και αλκοολούχων ποτών από απόσταξη. Σ’ αυτήν την τριάδα προστέθηκε ο Βασίλης Χαρόβας, μηχανικός στο επάγγελμα, με μεγάλη οργανωτική και διοικητική εμπειρία στο στήσιμο επιχειρήσεων και παραγωγικών μονάδων.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 επιλέχθηκε ο χώρος εγκατάστασης της μονάδας, ο Παπάλοφος, μία ιδανική περιοχή για αμπελοκαλλιέργεια. Τον Μάρτιο του 2004 μπήκε σε παραγωγική λειτουργία η μονάδα στα Μαράσια Έβρου ενώ παράλληλα βρισκόταν σε εξέλιξη η ανάπτυξη αμπελώνων.
Σήμερα η εγκατάσταση παραγωγής εκτείνεται σε ιδιόκτητο οικόπεδο επιφάνειας 17.000 τετραγωνικών μέτρων με κτιριακές εγκαταστάσεις 2.500 τετραγωνικών, και λειτουργεί σύμφωνα με τις πιο μοντέρνες προδιαγραφές και πιστοποιήσεις κρατώντας τον παραδοσιακό τρόπο επεξεργασίας σε ότι αφορά την παραγωγή των προϊόντων, ενώ λειτουργεί με πιστοποιημένο σύστημα διασφάλισης ποιότητας ISO 22000:2005.
Κυρίως τα τελευταία χρόνια λόγω και της οικονομικής κρίσης, δόθηκε μεγάλη βαρύτητα στην εξωστρέφεια της επιχείρησης με αποτέλεσμα σήμερα ένα σημαντικό κομμάτι της παραγωγής της να εξάγεται κυρίως σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Κύπρο, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ρουμανία κλπ).
Όλα τα παραπάνω, συνδυαζόμενα με το μεράκι και την καθημερινή ενασχόληση των ανθρώπων της επιχείρησης, δίνουν το όραμα στα ΕΒΡΙΤΙΚΑ ΚΕΛΛΑΡΙΑ να συνεχίσουν την μέχρι σήμερα πορείας τους, προσβλέποντας σε καλύτερες μέρες.
Ο Προμηθευτικός Συνεταιρισμός "ΑΚΡΙΤΑΣ" ιδρύθηκε το 19Θ0 και δραστηριοποιείται εδώ και 40 χρόνια στον Βόρειο Έβρο. Ο Συνεταιρισμός έχει στη δύναμη του 27 καταστήματα (super market και μίνι μάρκετ).
Οι κεντρικές αποθήκες και τα γραφεία βρίσκονται στη ΒΙ.ΠΕ. Ορεστιάδας. Η δραστηριότητα του Συνεταιρισμού είναι να τροφοδοτεί τα καταστήματα των μελών του με προϊόντα ειδών διατροφής, απορρυπαντικά, καλλυντικά, χαρτικά και είδη bazzar.
Είναι μέλος του ομίλου "PRAXIS". Πρώτη επιλογή προμηθευτών έχει τις τοπικές βοιτεχνίες και βιομηχανίες. Συνεργάζεται αποκλειστικά με την Τράπεζα Έβρου και συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη της οικονομίας.
Από το 1976 η οικογένεια Τσουλκανάκη από το Διδυμότειχο δραστηριοποιείται στον τομέα της κατασκευής κτιρίων με σημαντικές συνεργασίες.
Το 1991 οι Αφοί Τσουλκανάκη προχωρούν σε Ο.Ε. και δημιουργούν μία βιοτεχνία με νέο εξοπλισμό για την κατασκευή και συντήρηση βιομηχανικών κτιρίων, γεωργικών μηχανημάτων, εργαλειομηχανών, οχημάτων κ.α.. Το 1998 οι Αφοί Τσουλκανάκη ονομάζουν την εταιρεία ΜΕΤΚΕ, Μεταλλικές Κατασκευές Έβρου η οποία γίνεται Α.Ε. και επεκτείνονται με την κατασκευή του νέου Βιομηχανικού Εργοστασίου στο Διδυμότειχο.
Η ΜΕΤΚΕ Α.Ε. κατασκευάζει έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Επεκτείνει τον εξοπλισμό της με νέα και σύγχρονα μηχανήματα. Το 2003 η ΜΕΤΚΕ Α.Ε. προχωρά σε νέες επενδύσεις. Σήμερα η εταιρεία συνεχίζει την ανοδική πορεία της και έχει πετύχει να βρίσκεται στην λίστα των σημαντικότερων κατασκευαστικών βιομηχανιών της χώρας.
Ο Συνεταιρισμός Παντοπωλών Αλέξανδρος ιδρύθηκε το 1980 από μια ομάδα παντοπωλών οι οποίοι συνασπίστηκαν με σκοπό να διατηρήσουν την συνέχιση της ανταγωνιστική τους θέσης έναντι στις νέες συνθήκες της αγοράς. Δραστηριοποιείται στην Αλεξανδρούπολη και τα περίχωρα και σήμερα απαριθμεί 21 μέλη.
Ο Παντοπώλης αποτέλεσε το σημείο σύνδεσης του μικρό-παραγωγού με τον τελικό καταναλωτή και ήταν αυτός που διασφάλιζε την πρόσβαση των καταναλωτών μιας κοινωνίας με αγνά προϊόντα, απευθείας από τον τοπικό και απομονωμένο παραγωγό και αποτελούσε τον «εγγυητή» ότι τα προϊόντα αυτά ήταν απολύτως κατάλληλα για βρώση.
Ο Συνεταιρισμός στηρίζει την τοπική αγορά ως αποστολή του. Σκοπός του συνεταιρισμού από την ίδρυση του, ήταν η διατήρηση του θεσμού και των αξιών των παντοπωλείων, εκσυγχρονίζοντας την λειτουργία τους. Πρωταρχικός στόχος είναι ακόμη και σήμερα η πρόσβαση των καταναλωτών σε μεγάλη ποικιλία από ποιοτικά τοπικά προϊόντα και παράλληλα η πρόσβαση του παραγωγού σε ένα κανάλι διανομής, ένα «ράφι».
Μια νέα πρωτοβουλία τοποθέτησε τον Έβρο στον Χάρτη της Ζυθοποιίας. Μια συλλογική οικογενειακή προσπάθεια με κοινό παρονομαστή την αγάπη για την Μπύρα και το Νησί της Σαμοθράκης οδήγησε στην παραγωγή της Μπύρας "ΦΟΝΙΑΣ".
Έμπνευση αποτέλεσε ο ομώνυμος καταρράκτης του νησιού της Σαμοθράκης, έντονος, επιβλητικός και δυναμικός. Στην οικογενειακή Μικροζυθοποιια κοντά στην Καμαριώτισσα Σαμοθρακης παράγονται 100% χειροποίητες μπύρες, με βύνη από την Θράκη και Σαμοθρακίτικο νερό, ένα από τα ποιοτικότερα της Ευρώπης.
Μπύρες με κοινωνική συνείδηση καθώς είναι οι πρώτες στην Ελλάδα που διαθέτουν στην ετικέτα το σύστημα γραφής και ανάγνωσης τυφλών Braille, επιτρέποντας στους συμπολίτες μας να αναγνωρίσουν το όνομα και τον τύπο του προϊόντος.
Το Πρότυπο Διαγνωστικό Εργαστήριο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ δραστηριοποιείται στον Έβρο και στην Αγιά Λάρισας, καλύπτοντας όλη τη γκάμα διαγνωστικών εξετάσεων στο τομέα της απεικόνισης και της βιοπαθολογίας ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται στο πεδίο των διακομιδών μέσω ασθενοφόρου.
Διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στην Ορεστιάδα, στο Διδυμότειχο, στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και δύο αιμοληπτήρια στα Δίκαια και στους Μεταξάδες, πλήρως προσβάσιμες σε άτομα με κινητικές δυσκολίες. Ο εξοπλισμός από μηχανήματα τελευταίας γενιάς πληροί τα πιο αυστηρά κριτήρια διαγνωστικών ικανοτήτων, ασφάλειας και άνεσης ενώ το εργαστήριο δίνει τη δυνατότητα κάλυψης και υποστήριξης του συνόλου των αναγκών του πληθυσμού της περιοχής στους τομείς που δραστηριοποιείται.
Αποτελεί το πρώτο εργαστήριο που ξεκίνησε την αλυσίδα αιμοληπτηρίων στην ευαίσθητη περιοχή των συνόρων τριεθνούς στο βόρειο τμημα του Έβρου. Πρωτοστάτησε δίνοντας πρόσβαση στα απομακρυσμένα ακριτικά χωριά του Έβρου σε βασικές υπηρεσίες για την υγεία εξυπηρετώντας χρόνια πάσχοντες, γηρασμένο πληθυσμό και εν γένει τους κατοίκους των απομονωμένων περιοχών που διατηρούν μέχρι σήμερα με περηφάνια τα σκήπτρα των παραδόσεων του Έβρου.
21 μαθητές της Β΄ τάξης του 4ου Γενικού Λυκείου Αλεξανδρούπολης με αφορμή το πρόγραμμα «Εικονική επιχείρηση», που διοργανώνει το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων, ιδρύσανε την μαθητική εικονική επιχείρηση «Save On Sight».
Το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων είναι ένας μη κερδοσκοπικός φορέας, μέλος του παγκόσμιου οργανισμού εκπαίδευσης και επιχειρηματικότητας Junior Achievement WorldWide, με συμμετοχή πάνω από 10 εκατομμυρίων μαθητών σε 122 χώρες. Το πρόγραμμα «Εικονική επιχείρηση» είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Στις 28 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη οι μαθητές, μέλη και δημιουργοί της μαθητικής εικονικής επιχείρησης «Save On Sight», θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στη μαθητική εμπορική έκθεση που διοργανώνει το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων.
Η μαθητική επιχείρηση «Save On Sight», δημιουργεί και προωθεί ένα πληροφοριακό σύστημα, το οποίο αποτελείται από μία εφαρμογή για κινητά με την οποία ο χρήστης θα έχει την δυνατότητα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να στέλνει στην αντίστοιχη υπηρεσία (ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική, Άμεση Δράση) την τοποθεσία του και σημαντικές πληροφορίες για την κατάστασή του, καθώς και από την αντίστοιχη εφαρμογή του φορέα υποδοχής της κλήσης με την οποία θα γίνεται η αξιοποίηση των δεδομένων.
Δείτε παρακάτω περισσότερες φωτογραφίες...
Πριν από την έναρξη της σημερινής εκδήλωσης οφείλω να αναφερθώ σε ένα δυσάρεστο για όλους μας γεγονός, σε ένα γεγονός που συγκλόνισε πραγματικά την επιχειρηματική κοινότητα του Έβρου και όχι μόνον, αναφέρομαι στον αιφνίδιο θάνατο του αγαπητού μας μέλους Αθανασίου Μπέλλα. Του Προέδρου της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Έβρου και βεβαίως Αριστείδην μέλος του Επιμελητηρίου Έβρου αλλά και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΕΣΕΒΕ.
Ενός μάχιμου επιχειρηματία που στάθηκε στο πλευρό των επαγγελματιών με συνεχείς και αδιάκοπους αγώνες, με ανιδιοτέλεια, και αέναη διάθεση για προσφορά που θα μείνουν χαραγμένη στη μνήμη μας και θα αποτελέσουν λαμπρό οδηγό και παράδειγμα για τους συνεχιστές του.
Παρακαλώ θερμά, στη μνήμη αυτού του ξεχωριστού μέλους μας και πριν την έναρξη της σημερινής εκδήλωσης να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή.
Ευχαριστώ.
Αγαπητά μέλη του Επιμελητηρίου Έβρου,
Κυρίες και κύριοι,
Στην αρχή κάθε έτους, συνηθίζουμε να κάνουμε έναν απολογισμό ή κριτική για τα πεπραγμένα της προηγούμενης χρονιάς. Όμως, η έλευση της φετινής χρονιάς, του 2020, έχει την ιδιαιτερότητα να σηματοδοτεί και το κλείσιμο μιας δεκαετίας.
Δέκα χρόνια, κατά τα οποία η επιχειρηματική κοινότητα του Έβρου πέρασε δια πυρός και σιδήρου. Δέκα χρόνια πάλης σε πρωτόγνωρες οικονομικές συνθήκες και καταστάσεις. Δέκα χρόνια επαγγελματικής επιβίωσης σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον.
Δέκα χρόνια που κατέστησαν υπερχρεωμένο το 70% των ελληνικών επιχειρήσεων.
Βρισκόμαστε λοιπόν χρονικά σε ένα σταυροδρόμι. Όπου θα αποδειχθεί, αν οι προσπάθειες και οι θυσίες της επιχειρηματικής κοινότητας θα ευοδωθούν και θα πιάσουν τόπο, αν τελικά μάθαμε κάτι από τα διδάγματα των προηγουμένων ετών.
Η οικονομική κρίση δημιούργησε τεράστιες προκλήσεις, όπως η έλλειψη ρευστότητας, η υπεροφορολόγηση, ο αθέμιτος ανταγωνισμός με τις γείτονες χώρες. Παρά τα προβλήματα, όμως, οι επαγγελματίες δεν λύγισαν και σήμερα είναι σε θέση να επανέλθουν σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτό αποδεικνύεται από την ανθεκτικότητα που έχουν επιδείξει οι επιχειρήσεις, αντιμετωπίζοντας συνθήκες που ελάχιστες χώρες έχουν βιώσει σε ειρηνική περίοδο.
Όμως, για να ξεκινήσει ένας κύκλος δημιουργίας απαιτούνται προϋποθέσεις. Απαιτείται η έμπρακτη στήριξη της πολιτείας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας. Προς τις νέες και τους νέους που μπορούν και πρέπει να ωθούν την ανάπτυξη με τις ιδέες τους μέσα από το επιχειρείν, ώστε αυτό να λειτουργήσει υπέρ της οικονομίας.
Απαιτείται η στήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας. Οι γεωργοί μας πρέπει να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής, οι οποίες είναι κυρίως οικονομικές, με την παγκοσμιοποίηση, την αστάθεια των τιμών και των εισοδημάτων, την αύξηση του κόστους παραγωγής, να αποτελούν τις σημαντικότερες από αυτές. Ενδεικτικά, θα ήθελα να αναφέρω σήμερα μόνο το εξής στοιχείο:
Σε σύγκριση της αγροτικής οικονομίας ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ολλανδία και το Ισραήλ, η Ολλανδία με 45 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργειών παράγει περίπου σε αξία 1700 Ευρώ ανά στρέμμα. Το Ισραήλ με 6 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργειών παράγει περίπου σε αξία 1290 Ευρώ ανά στρέμμα. Και η Ελλάδα, με 37 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργειών παράγει περίπου σε αξία ΜΟΛΙΣ 190 Ευρώ ανά στρέμμα.
Απαιτείται στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας, μέσα από ολοκληρωμένες πολιτικές και πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν στην άμβλυνση των ανισοτήτων, την καταπολέμηση της ανεργίας, την αντιμετώπιση ων κοινωνικών αποκλεισμών, τη βελτίωση του εισοδήματος των γυναικών που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά. Για το λόγο αυτό, η Διοίκηση του Επιμελητηρίου αποφάσισε να συστήσει «Επιτροπή Γυναικείας Επιχειρηματικότητας», για την έμπρακτη στήριξη τους.
Η επιτροπή αυτή θα αναπτύξει ειδικότερες δράσεις, που θα αποσκοπούν στην προώθηση ουσιαστικών λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον εργασιακό στίβο, είτε ως επαγγελματίες και επιχειρηματίες, είτε ως εργαζόμενες σε επιχειρήσεις και περαιτέρω θα ενισχύσει τη δικτύωση με επιχειρηματίες της χώρας.
Απαιτούνται φυσικά επενδύσεις. Χωρίς επενδύσεις, δεν υπάρχει ανάπτυξη και δεν υπάρχει οικονομία. Στη χώρα μας, ο βασικός παράγοντας που καθορίζει το επίπεδο επενδύσεων είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας. Είναι προϋπόθεση για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, το οποίο θα ενισχύσει τη διάθεση των επιχειρηματιών να επενδύσουν.
Είναι, όμως, πλέον προφανές ότι για να ξεφύγουμε από αυτό το οικονομικό περιβάλλον, πρέπει να αλλάξουμε αναπτυξιακή νοοτροπία. Είναι αδήριτη ανάγκη η υιοθέτηση ενός νέου προτύπου που θα στηρίζεται στην υγιή επιχειρηματικότητα, που λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και η οποία μπορεί να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας και να δημιουργήσει αξία και πλούτο, άρα απασχόληση και ευημερία. Βλέπουμε ήδη τις πολυεθνικές εταιρείες, κυριολεκτικά, να αφανίζουν παραδοσιακά επαγγέλματα ακόμη και στις ακριτικές περιοχές της χώρας. Στον αντίποδα, όμως, αυτών των εξελίξεων υπάρχουν οι συνέργειες των επαγγελματιών και των επιχειρηματιών, ως μόνη λύση, για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί και βιώσιμοι.
Το Κράτος μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά, απελευθερώνοντας την επιχειρηματικότητα από κάθε μορφής αντικίνητρα και δημιουργώντας ένα περιβάλλον φιλικό προς τις επενδύσεις που είναι η ισχυρότερη ικανή και αναγκαία συνθήκη για την επιστροφή στην ανάπτυξη.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ στο εξής δεδομένο. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του έτους 2019, όπως προκύπτει από τα δημοσιευμένα στοιχεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, χρέωσαν συνολικά τους πελάτες τους με προμήθειες περίπου 700 εκατ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του έτους οι προμήθειες καρτών έφτασαν το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου διακοσίων εκατομμυρίων ευρώ.
Και ο «τιμοκατάλογος τραπεζικών υπηρεσιών» διευρύνεται συνεχώς σε αντίθεση με τα φοροκίνητρα που δίνει η κυβέρνηση για μεγαλύτερη χρήση πλαστικού χρήματος. Αυτό συνεπάγεται κόστος για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με τα πιστωτικά ιδρύματα. Ένα επιπλέον κόστος, στα ήδη επιβαρυμένα λειτουργικά κόστη της ελληνικής επιχείρησης.
Οι θέσεις του Επιμελητηρίου μας είναι σαφείς:
Βελτίωση φορολογικού περιβάλλοντος, με σταθερό φορολογικό σύστημα, απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και υιοθέτηση χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών.
Αξιοποίηση ευέλικτων χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας με κίνητρα για την επένδυση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια.
Αντιμετώπιση πολυνομίας και κακονομίας, με ουσιαστικό νομοθετικό προγραμματισμό.
Τέλος, απαιτείται ενωτική δράση όλων των δυνάμεων του τόπου μας. Η ενωτική προσπάθεια είναι επιλογή και πρέπει να την ακολουθήσουμε. Σ’ ένα τόσο δύσκολο περιβάλλον και με τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τις δυο γείτονες χώρες, η κοινή στρατηγική και η σύμπραξη όλων μας είναι μονόδρομος.
Το Επιμελητήριο Έβρου θα συνεχίσει και το 2020 να δημιουργεί, να διεκδικεί και να προστατεύει την επιχειρηματική κοινότητα του Έβρου.
Θα ήθελα στο σημείο αυτό να σας αναφέρω μια σημαντική διάκριση του Επιμελητηρίου μας την χρονιά που μας πέρασε. Η Παγκόσμια Τράπεζα, κατόπιν έρευνας που διεξήχθη σε επιμελητήρια της Ευρώπης, μας κατέταξε στη 1η θέση, ως το Επιμελητήριο στο οποίο γίνεται η γρηγορότερη σύσταση εταιρείας. Πρέπει μάλιστα να επισημάνουμε ότι είναι η 1η πρωτιά που λαμβάνεται σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο για τη χώρα μας. Φυσικά, στο σημείο αυτό πρέπει να ευχαριστήσω τα μέλη της Διοίκησης αλλά και το προσωπικό του Επιμελητηρίου μας για τις προσπάθειες τους, οι οποίες φέρνουν αυτά τα αποτελέσματα.
Για να συνεχίσουμε να παρέχουμε στα μέλη μας ποιοτικές και σύγχρονες υπηρεσίες, χρησιμοποιούμε και επενδύουμε στις νέες τεχνολογίες, με συνεχή ψηφιοποίηση των υπηρεσιών. Αναβαθμίζουμε το site του Επιμελητηρίου, προκειμένου τα μέλη να ενημερώνονται άμεσα για όλα τα θέματα αλλά και να κάνουν χρήση των υπηρεσιών μας από την έδρα της επιχείρησής τους.
Όπως, ενδεχομένως, γνωρίζετε, το 2019 μεταφέρθηκαν στα Επιμελητήρια της χώρας πολλές και σημαντικές αρμοδιότητες. Ήδη, ο έλεγχος πληρότητας και νομιμότητας των ανωνύμων εταιρειών, όπως και η επιβολή προστίμων για μη καταχωρίσεις εταιρικών πράξεων, έχουνε μεταφερθεί από τις Περιφέρειας στα Επιμελητήρια. Σε συνδυασμό με την αλλαγή της νομοθεσίας του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, οι αρμοδιότητες και οι παρεχόμενες από τα Επιμελητήρια υπηρεσίες έχουν αυξηθεί σημαντικά. Για το λόγο αυτό ενισχύσαμε τον αριθμό του προσωπικού του Επιμελητηρίου μας, με νέες και νέους επιστήμονες, οι οποίοι, σε συνεργασία με τους έμπειρους συναδέλφους τους, θα συνεχίσουν να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες στα μέλη μας.
Επίσης, το Επιμελητήριο μας θα υλοποιήσει Πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης του κτιρίου που στεγάζει τις υπηρεσίες μας. Με τον τρόπο αυτό θα πετύχουμε τον εκσυγχρονισμό του κτιρίου αλλά και τη μείωση των λειτουργικών του εξόδων.
Ακόμη, εντός των επομένων ημερών ξεκινάει η λειτουργία της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου μας. Πρόκειται για μια ακόμη καινοτόμο προσπάθεια του φορέα, κατά τα διεθνή σύγχρονα πρότυπα, η οποία θα συμβάλλει στην ανάδειξη νέων επιχειρήσεων και κυρίως στην ώθηση νέων που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στην περιοχή μας.
Φυσικά, συνεχίζει την επιτυχημένη λειτουργία του το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης τύπου 2, του Επιμελητηρίου μας, το οποίο κατά το έτος 2019 υλοποίησε 20 εκπαιδευτικά προγράμματα με περισσότερους από 300 εκπαιδευόμενους. Για τη φετινή χρονιά, έχουμε ήδη αποφασίσει και αιτηθεί την αναβάθμιση του Κέντρου αυτού και αναμένουμε την αδειοδότηση λειτουργίας Συμβουλευτικού Κέντρου, το οποίο θα ενταχθεί στην ίδια δομή.
Βεβαίως, συνεχίζεται με επιτυχία η λειτουργία του Ινστιτούτου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών, όπου με τη συνεργασία του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης θα δημιουργήσουμε Κέντρο Διαμεσολάβησης, το οποίο θα λειτουργήσει με διαπιστευμένους διαμεσολαβητές της περιοχής μας. Όπως γνωρίζετε, με τις πρόσφατες αλλαγές της νομοθεσίας, η διαμεσολάβηση, ως μέσο επίλυσης διαφορών, καθίσταται πλέον υποχρεωτική. Ως εκ τούτου, το Επιμελητήριο θα φροντίσει να διασφαλίσει την ενημέρωση των μελών του αλλά και περαιτέρω την πρόσβαση των επαγγελματιών στη συγκεκριμένη διαδικασία.
Παραμένοντας στο πλαίσιο των συνεργασιών του φορέα μας, το επόμενο χρονικό διάστημα, θα δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο μας παράρτημα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος. Είναι ένα γεγονός που τιμά το Επιμελητήριο μας και αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη περιοχή μας, μέσα από τις συνεργασίες αλλά και τις κοινές δράσεις που θα αναπτυχθούν.
Ακόμη, η Διοίκηση του Επιμελητηρίου αποφάσισε να διοργανώσει την 19η Διεθνή Έκθεση alexpo, ένα σημαντικό θεσμό για το φορέα αλλά και τη περιοχή μας. Με την ευκαιρία που μου δίνετε με τη σημερινή εκδήλωση θα ήθελα να προσκαλέσω όλα τα μέλη μας να δώσουν δυναμικό παρόν στην εκδήλωση αλλά και τους θεσμικούς φορείς να ενισχύσουν αυτή τη προσπάθεια. Η φετινή έκθεση θα λάβει χώρα από τις 19 έως τις 23 Ιουνίου και σας περιμένουμε όλους.
Τέλος, το Επιμελητήριο, και το έτος 2019, πραγματοποίησε σημαντικές παρεμβάσεις προς τους αρμόδιους φορείς για καίρια θέματα των μελών αλλά και της περιοχής μας. Φυσικά, το Επιμελητήριο μας, θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις, να λειτουργεί στο προσκήνιο με πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της επιχειρηματικότητας και να παρεμβαίνει δυναμικά προς την Πολιτεία, με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του.
Κλείνοντας την ομιλία μου θα ήθελα να τονίσω ότι το 2020, είναι για εμάς τους Θρακιώτες και για έναν ακόμη λόγο, πολύ σημαντικό. Φέτος, λοιπόν, συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση του τόπου μας και την ενσωμάτωσή του στο Ελληνικό Κράτος. Με αφορμή λοιπόν τις επετειακές εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων, θα πρέπει να γίνει σαφές, προς πάσα κατεύθυνση, ότι η Θράκη και ο Έβρος είναι η αρχή και όχι το τέλος της Ελλάδας, γι’ αυτό και η ανάκαμψη της χώρας θα ξεκινήσει από τους Εβρίτες, τους Θρακιώτες, από την αξιοποίηση των ανεκτίμητων θησαυρών που βρίσκονται σ’ αυτή τη γη. Ας στρέψουν, λοιπόν, επιτέλους το βλέμμα τους και ας δώσουν όλοι την πρέπουσα σημασία στην ευαίσθητη αλλά και γεωστρατηγικά πολυτιμότερη περιοχή της Ελλάδας.
Εύχομαι, λοιπόν, εκ μέρους και της Διοίκησης και του προσωπικού του Επιμελητηρίου Έβρου, σε όλες και όλους,
Μια καλή και δημιουργική χρονιά, με ευημερία για την επιχειρηματική κοινότητα του Έβρου, γεμάτη υγεία και ευτυχία για τα μέλη μας και τις οικογένειές τους. Με πρόοδο και προκοπή για τον τόπο μας.
Σας ευχαριστώ.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης συζητήθηκε ο απολογισμός 2019 του Επιμελητηρίου Έβρου και οι στόχοι που θα τεθούν για τη νέα θητεία του 2020.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, όπως κάθε χρόνο, το Επιμελητήριο Έβρου επιβράβευσε την προσπάθεια και τις επιτυχίες τοπικών επιχειρήσεων οι οποίες αρίστευσαν κατά το προηγούμενο έτος.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου και Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αν. Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης έστειλε ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Θράκη και ο Έβρος είναι η αρχή, και όχι το τέλος της Ελλάδας γι αυτό και η ανάκαμψη της χώρας θα ξεκινήσει από τους Εβρίτες.
Κλείνοντας την ομιλία του, ευχήθηκε σε όλους μια δημιουργική χρονιά με ευημερία για την επιχειρηματική κοινότητα της Π.Ε. Έβρου γεμάτη υγεία και ευτυχία.
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΒΡΟΥ
ΒΡΑΒΕΙΑ 2020
ΒΡΑΒΕΙΑ 2020
ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ / ΔΙΑΔΟΧΗΣ
στην ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΤΕΧΝΙΚΗ ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.
στην ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΤΕΧΝΙΚΗ ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.
Η ελαιουργική βιομηχανία Εγνατία Α.Ε. δραστηριοποιείται στο τομέα επεξεργασίας ελαιούχων σπόρων και την παραγωγή, εξευγενισμό και τυποποίηση σπορέλαιων με κύριο προϊόν το ηλιέλαιο. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1974 και μέχρι το 1983 λειτουργούσε ως Κεραμοποιία, μέχρι που η οικοδομική κρίση της εποχής ώθησε τον ιδρυτή της Ιωάννη Κίτσιο στο να αλλάξει την ιδιότητα της εταιρείας και να κατασκευάσει το πρώτο σπορελαιουργείο της βορείου Ελλάδος με σκοπό την επεξεργασία βιομηχανικού ηλιόσπορου του Νομού Έβρου. Από το 1980 στην εταιρεία συμμετέχουν ενεργά οι γιοί του Γρηγόρης και Λεωνίδας Κίτσιος οι οποίοι ανέλαβαν αποκλειστικά την συνέχιση της εταιρείας από το 1987.
Η κατασκευή του σπορελαιουργείου ολοκληρώθηκε το 1984 και το 1985 κατασκευάστηκε η πρώτη μονάδα εξευγενισμού της εταιρείας. Στην μακρά διαδρομή της η εταιρεία επενδύει συνεχώς σε νέο βιομηχανικό εξοπλισμό με σκοπό την αύξηση της δυναμικότητας της, τον εκσυγχρονισμό και αυτοματοποίηση των εγκαταστάσεων της και εφαρμόζει συστήματα διασφάλισης ποιότητας των προϊόντων της.
Το έμπειρο και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και οι σύγχρονες εγκαταστάσεις αποτελούν σίγουρα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εταιρείας, η οποία στοχεύει στην διατήρηση της άριστης ποιότητας των προϊόντων της αλλά και στην διατήρηση σταθερών και μακροχρόνιων σχέσεων με τους πελάτες και προμηθευτές της. Σήμερα η εταιρεία κατέχει σημαντική θέση στον τομέα παραγωγής σπορέλαιων και διευρύνει τις δραστηριότητες της με στρατηγικές συνεργασίες, ενώ στην εταιρεία πλέον συμμετέχει και η Τρίτη γενιά της οικογένειας.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ και ΕΞΑΓΩΓΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
στην ΕΒΡΙΤΙΚΑ ΚΕΛΛΑΡΙΑ Α.Ε.
στην ΕΒΡΙΤΙΚΑ ΚΕΛΛΑΡΙΑ Α.Ε.
Τα ΕΒΡΙΤΙΚΑ ΚΕΛΛΑΡΙΑ ήταν ένα όραμα τριών μελών της οικογένειας Αρβανιτίδη, του Αλέκου, του Σταύρου και του Αλέξη, ανθρώπων με τριαντάχρονη εμπειρία στον χώρο της ποτοποιίας, να δημιουργήσουν στην πατρίδα τους, τα Μαράσια Εβρου, μία μονάδα παραγωγής οίνου και αλκοολούχων ποτών από απόσταξη. Σ’ αυτήν την τριάδα προστέθηκε ο Βασίλης Χαρόβας, μηχανικός στο επάγγελμα, με μεγάλη οργανωτική και διοικητική εμπειρία στο στήσιμο επιχειρήσεων και παραγωγικών μονάδων.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 επιλέχθηκε ο χώρος εγκατάστασης της μονάδας, ο Παπάλοφος, μία ιδανική περιοχή για αμπελοκαλλιέργεια. Τον Μάρτιο του 2004 μπήκε σε παραγωγική λειτουργία η μονάδα στα Μαράσια Έβρου ενώ παράλληλα βρισκόταν σε εξέλιξη η ανάπτυξη αμπελώνων.
Σήμερα η εγκατάσταση παραγωγής εκτείνεται σε ιδιόκτητο οικόπεδο επιφάνειας 17.000 τετραγωνικών μέτρων με κτιριακές εγκαταστάσεις 2.500 τετραγωνικών, και λειτουργεί σύμφωνα με τις πιο μοντέρνες προδιαγραφές και πιστοποιήσεις κρατώντας τον παραδοσιακό τρόπο επεξεργασίας σε ότι αφορά την παραγωγή των προϊόντων, ενώ λειτουργεί με πιστοποιημένο σύστημα διασφάλισης ποιότητας ISO 22000:2005.
Κυρίως τα τελευταία χρόνια λόγω και της οικονομικής κρίσης, δόθηκε μεγάλη βαρύτητα στην εξωστρέφεια της επιχείρησης με αποτέλεσμα σήμερα ένα σημαντικό κομμάτι της παραγωγής της να εξάγεται κυρίως σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Κύπρο, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ρουμανία κλπ).
Όλα τα παραπάνω, συνδυαζόμενα με το μεράκι και την καθημερινή ενασχόληση των ανθρώπων της επιχείρησης, δίνουν το όραμα στα ΕΒΡΙΤΙΚΑ ΚΕΛΛΑΡΙΑ να συνεχίσουν την μέχρι σήμερα πορείας τους, προσβλέποντας σε καλύτερες μέρες.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ - ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
στον ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΑΚΡΙΤΑΣ Π.Ε.
στον ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΑΚΡΙΤΑΣ Π.Ε.
Ο Προμηθευτικός Συνεταιρισμός "ΑΚΡΙΤΑΣ" ιδρύθηκε το 19Θ0 και δραστηριοποιείται εδώ και 40 χρόνια στον Βόρειο Έβρο. Ο Συνεταιρισμός έχει στη δύναμη του 27 καταστήματα (super market και μίνι μάρκετ).
Οι κεντρικές αποθήκες και τα γραφεία βρίσκονται στη ΒΙ.ΠΕ. Ορεστιάδας. Η δραστηριότητα του Συνεταιρισμού είναι να τροφοδοτεί τα καταστήματα των μελών του με προϊόντα ειδών διατροφής, απορρυπαντικά, καλλυντικά, χαρτικά και είδη bazzar.
Είναι μέλος του ομίλου "PRAXIS". Πρώτη επιλογή προμηθευτών έχει τις τοπικές βοιτεχνίες και βιομηχανίες. Συνεργάζεται αποκλειστικά με την Τράπεζα Έβρου και συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη της οικονομίας.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
στην ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕYΩΝ ΕΒΡΟΥ Α.Ε.
στην ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕYΩΝ ΕΒΡΟΥ Α.Ε.
Από το 1976 η οικογένεια Τσουλκανάκη από το Διδυμότειχο δραστηριοποιείται στον τομέα της κατασκευής κτιρίων με σημαντικές συνεργασίες.
Το 1991 οι Αφοί Τσουλκανάκη προχωρούν σε Ο.Ε. και δημιουργούν μία βιοτεχνία με νέο εξοπλισμό για την κατασκευή και συντήρηση βιομηχανικών κτιρίων, γεωργικών μηχανημάτων, εργαλειομηχανών, οχημάτων κ.α.. Το 1998 οι Αφοί Τσουλκανάκη ονομάζουν την εταιρεία ΜΕΤΚΕ, Μεταλλικές Κατασκευές Έβρου η οποία γίνεται Α.Ε. και επεκτείνονται με την κατασκευή του νέου Βιομηχανικού Εργοστασίου στο Διδυμότειχο.
Η ΜΕΤΚΕ Α.Ε. κατασκευάζει έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Επεκτείνει τον εξοπλισμό της με νέα και σύγχρονα μηχανήματα. Το 2003 η ΜΕΤΚΕ Α.Ε. προχωρά σε νέες επενδύσεις. Σήμερα η εταιρεία συνεχίζει την ανοδική πορεία της και έχει πετύχει να βρίσκεται στην λίστα των σημαντικότερων κατασκευαστικών βιομηχανιών της χώρας.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ
στον ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (ΠΕΡ. ΕΥΘ. ΠΕ)
στον ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (ΠΕΡ. ΕΥΘ. ΠΕ)
Ο Συνεταιρισμός Παντοπωλών Αλέξανδρος ιδρύθηκε το 1980 από μια ομάδα παντοπωλών οι οποίοι συνασπίστηκαν με σκοπό να διατηρήσουν την συνέχιση της ανταγωνιστική τους θέσης έναντι στις νέες συνθήκες της αγοράς. Δραστηριοποιείται στην Αλεξανδρούπολη και τα περίχωρα και σήμερα απαριθμεί 21 μέλη.
Ο Παντοπώλης αποτέλεσε το σημείο σύνδεσης του μικρό-παραγωγού με τον τελικό καταναλωτή και ήταν αυτός που διασφάλιζε την πρόσβαση των καταναλωτών μιας κοινωνίας με αγνά προϊόντα, απευθείας από τον τοπικό και απομονωμένο παραγωγό και αποτελούσε τον «εγγυητή» ότι τα προϊόντα αυτά ήταν απολύτως κατάλληλα για βρώση.
Ο Συνεταιρισμός στηρίζει την τοπική αγορά ως αποστολή του. Σκοπός του συνεταιρισμού από την ίδρυση του, ήταν η διατήρηση του θεσμού και των αξιών των παντοπωλείων, εκσυγχρονίζοντας την λειτουργία τους. Πρωταρχικός στόχος είναι ακόμη και σήμερα η πρόσβαση των καταναλωτών σε μεγάλη ποικιλία από ποιοτικά τοπικά προϊόντα και παράλληλα η πρόσβαση του παραγωγού σε ένα κανάλι διανομής, ένα «ράφι».
ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ
στην ΜΙΚΡΟΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ Ι.Κ.Ε.
στην ΜΙΚΡΟΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ Ι.Κ.Ε.
Μια νέα πρωτοβουλία τοποθέτησε τον Έβρο στον Χάρτη της Ζυθοποιίας. Μια συλλογική οικογενειακή προσπάθεια με κοινό παρονομαστή την αγάπη για την Μπύρα και το Νησί της Σαμοθράκης οδήγησε στην παραγωγή της Μπύρας "ΦΟΝΙΑΣ".
Έμπνευση αποτέλεσε ο ομώνυμος καταρράκτης του νησιού της Σαμοθράκης, έντονος, επιβλητικός και δυναμικός. Στην οικογενειακή Μικροζυθοποιια κοντά στην Καμαριώτισσα Σαμοθρακης παράγονται 100% χειροποίητες μπύρες, με βύνη από την Θράκη και Σαμοθρακίτικο νερό, ένα από τα ποιοτικότερα της Ευρώπης.
Μπύρες με κοινωνική συνείδηση καθώς είναι οι πρώτες στην Ελλάδα που διαθέτουν στην ετικέτα το σύστημα γραφής και ανάγνωσης τυφλών Braille, επιτρέποντας στους συμπολίτες μας να αναγνωρίσουν το όνομα και τον τύπο του προϊόντος.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ
στο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Α.Ε.
στο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Α.Ε.
Το Πρότυπο Διαγνωστικό Εργαστήριο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ δραστηριοποιείται στον Έβρο και στην Αγιά Λάρισας, καλύπτοντας όλη τη γκάμα διαγνωστικών εξετάσεων στο τομέα της απεικόνισης και της βιοπαθολογίας ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται στο πεδίο των διακομιδών μέσω ασθενοφόρου.
Διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στην Ορεστιάδα, στο Διδυμότειχο, στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και δύο αιμοληπτήρια στα Δίκαια και στους Μεταξάδες, πλήρως προσβάσιμες σε άτομα με κινητικές δυσκολίες. Ο εξοπλισμός από μηχανήματα τελευταίας γενιάς πληροί τα πιο αυστηρά κριτήρια διαγνωστικών ικανοτήτων, ασφάλειας και άνεσης ενώ το εργαστήριο δίνει τη δυνατότητα κάλυψης και υποστήριξης του συνόλου των αναγκών του πληθυσμού της περιοχής στους τομείς που δραστηριοποιείται.
Αποτελεί το πρώτο εργαστήριο που ξεκίνησε την αλυσίδα αιμοληπτηρίων στην ευαίσθητη περιοχή των συνόρων τριεθνούς στο βόρειο τμημα του Έβρου. Πρωτοστάτησε δίνοντας πρόσβαση στα απομακρυσμένα ακριτικά χωριά του Έβρου σε βασικές υπηρεσίες για την υγεία εξυπηρετώντας χρόνια πάσχοντες, γηρασμένο πληθυσμό και εν γένει τους κατοίκους των απομονωμένων περιοχών που διατηρούν μέχρι σήμερα με περηφάνια τα σκήπτρα των παραδόσεων του Έβρου.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΝΕΩΝ
στη ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 4ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
"Save On Sight"
στη ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 4ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
"Save On Sight"
21 μαθητές της Β΄ τάξης του 4ου Γενικού Λυκείου Αλεξανδρούπολης με αφορμή το πρόγραμμα «Εικονική επιχείρηση», που διοργανώνει το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων, ιδρύσανε την μαθητική εικονική επιχείρηση «Save On Sight».
Το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων είναι ένας μη κερδοσκοπικός φορέας, μέλος του παγκόσμιου οργανισμού εκπαίδευσης και επιχειρηματικότητας Junior Achievement WorldWide, με συμμετοχή πάνω από 10 εκατομμυρίων μαθητών σε 122 χώρες. Το πρόγραμμα «Εικονική επιχείρηση» είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Στις 28 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη οι μαθητές, μέλη και δημιουργοί της μαθητικής εικονικής επιχείρησης «Save On Sight», θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στη μαθητική εμπορική έκθεση που διοργανώνει το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων.
Η μαθητική επιχείρηση «Save On Sight», δημιουργεί και προωθεί ένα πληροφοριακό σύστημα, το οποίο αποτελείται από μία εφαρμογή για κινητά με την οποία ο χρήστης θα έχει την δυνατότητα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να στέλνει στην αντίστοιχη υπηρεσία (ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική, Άμεση Δράση) την τοποθεσία του και σημαντικές πληροφορίες για την κατάστασή του, καθώς και από την αντίστοιχη εφαρμογή του φορέα υποδοχής της κλήσης με την οποία θα γίνεται η αξιοποίηση των δεδομένων.
Δείτε παρακάτω περισσότερες φωτογραφίες...
ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΒΡΟΥ, ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΤΟΨΙΔΗ
Πριν από την έναρξη της σημερινής εκδήλωσης οφείλω να αναφερθώ σε ένα δυσάρεστο για όλους μας γεγονός, σε ένα γεγονός που συγκλόνισε πραγματικά την επιχειρηματική κοινότητα του Έβρου και όχι μόνον, αναφέρομαι στον αιφνίδιο θάνατο του αγαπητού μας μέλους Αθανασίου Μπέλλα. Του Προέδρου της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Έβρου και βεβαίως Αριστείδην μέλος του Επιμελητηρίου Έβρου αλλά και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΕΣΕΒΕ.
Ενός μάχιμου επιχειρηματία που στάθηκε στο πλευρό των επαγγελματιών με συνεχείς και αδιάκοπους αγώνες, με ανιδιοτέλεια, και αέναη διάθεση για προσφορά που θα μείνουν χαραγμένη στη μνήμη μας και θα αποτελέσουν λαμπρό οδηγό και παράδειγμα για τους συνεχιστές του.
Παρακαλώ θερμά, στη μνήμη αυτού του ξεχωριστού μέλους μας και πριν την έναρξη της σημερινής εκδήλωσης να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή.
Ευχαριστώ.
Αγαπητά μέλη του Επιμελητηρίου Έβρου,
Κυρίες και κύριοι,
Στην αρχή κάθε έτους, συνηθίζουμε να κάνουμε έναν απολογισμό ή κριτική για τα πεπραγμένα της προηγούμενης χρονιάς. Όμως, η έλευση της φετινής χρονιάς, του 2020, έχει την ιδιαιτερότητα να σηματοδοτεί και το κλείσιμο μιας δεκαετίας.
Δέκα χρόνια, κατά τα οποία η επιχειρηματική κοινότητα του Έβρου πέρασε δια πυρός και σιδήρου. Δέκα χρόνια πάλης σε πρωτόγνωρες οικονομικές συνθήκες και καταστάσεις. Δέκα χρόνια επαγγελματικής επιβίωσης σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον.
Δέκα χρόνια που κατέστησαν υπερχρεωμένο το 70% των ελληνικών επιχειρήσεων.
Βρισκόμαστε λοιπόν χρονικά σε ένα σταυροδρόμι. Όπου θα αποδειχθεί, αν οι προσπάθειες και οι θυσίες της επιχειρηματικής κοινότητας θα ευοδωθούν και θα πιάσουν τόπο, αν τελικά μάθαμε κάτι από τα διδάγματα των προηγουμένων ετών.
Η οικονομική κρίση δημιούργησε τεράστιες προκλήσεις, όπως η έλλειψη ρευστότητας, η υπεροφορολόγηση, ο αθέμιτος ανταγωνισμός με τις γείτονες χώρες. Παρά τα προβλήματα, όμως, οι επαγγελματίες δεν λύγισαν και σήμερα είναι σε θέση να επανέλθουν σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτό αποδεικνύεται από την ανθεκτικότητα που έχουν επιδείξει οι επιχειρήσεις, αντιμετωπίζοντας συνθήκες που ελάχιστες χώρες έχουν βιώσει σε ειρηνική περίοδο.
Όμως, για να ξεκινήσει ένας κύκλος δημιουργίας απαιτούνται προϋποθέσεις. Απαιτείται η έμπρακτη στήριξη της πολιτείας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας. Προς τις νέες και τους νέους που μπορούν και πρέπει να ωθούν την ανάπτυξη με τις ιδέες τους μέσα από το επιχειρείν, ώστε αυτό να λειτουργήσει υπέρ της οικονομίας.
Απαιτείται η στήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας. Οι γεωργοί μας πρέπει να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής, οι οποίες είναι κυρίως οικονομικές, με την παγκοσμιοποίηση, την αστάθεια των τιμών και των εισοδημάτων, την αύξηση του κόστους παραγωγής, να αποτελούν τις σημαντικότερες από αυτές. Ενδεικτικά, θα ήθελα να αναφέρω σήμερα μόνο το εξής στοιχείο:
Σε σύγκριση της αγροτικής οικονομίας ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ολλανδία και το Ισραήλ, η Ολλανδία με 45 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργειών παράγει περίπου σε αξία 1700 Ευρώ ανά στρέμμα. Το Ισραήλ με 6 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργειών παράγει περίπου σε αξία 1290 Ευρώ ανά στρέμμα. Και η Ελλάδα, με 37 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργειών παράγει περίπου σε αξία ΜΟΛΙΣ 190 Ευρώ ανά στρέμμα.
Απαιτείται στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας, μέσα από ολοκληρωμένες πολιτικές και πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν στην άμβλυνση των ανισοτήτων, την καταπολέμηση της ανεργίας, την αντιμετώπιση ων κοινωνικών αποκλεισμών, τη βελτίωση του εισοδήματος των γυναικών που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά. Για το λόγο αυτό, η Διοίκηση του Επιμελητηρίου αποφάσισε να συστήσει «Επιτροπή Γυναικείας Επιχειρηματικότητας», για την έμπρακτη στήριξη τους.
Η επιτροπή αυτή θα αναπτύξει ειδικότερες δράσεις, που θα αποσκοπούν στην προώθηση ουσιαστικών λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον εργασιακό στίβο, είτε ως επαγγελματίες και επιχειρηματίες, είτε ως εργαζόμενες σε επιχειρήσεις και περαιτέρω θα ενισχύσει τη δικτύωση με επιχειρηματίες της χώρας.
Απαιτούνται φυσικά επενδύσεις. Χωρίς επενδύσεις, δεν υπάρχει ανάπτυξη και δεν υπάρχει οικονομία. Στη χώρα μας, ο βασικός παράγοντας που καθορίζει το επίπεδο επενδύσεων είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας. Είναι προϋπόθεση για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, το οποίο θα ενισχύσει τη διάθεση των επιχειρηματιών να επενδύσουν.
Είναι, όμως, πλέον προφανές ότι για να ξεφύγουμε από αυτό το οικονομικό περιβάλλον, πρέπει να αλλάξουμε αναπτυξιακή νοοτροπία. Είναι αδήριτη ανάγκη η υιοθέτηση ενός νέου προτύπου που θα στηρίζεται στην υγιή επιχειρηματικότητα, που λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και η οποία μπορεί να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας και να δημιουργήσει αξία και πλούτο, άρα απασχόληση και ευημερία. Βλέπουμε ήδη τις πολυεθνικές εταιρείες, κυριολεκτικά, να αφανίζουν παραδοσιακά επαγγέλματα ακόμη και στις ακριτικές περιοχές της χώρας. Στον αντίποδα, όμως, αυτών των εξελίξεων υπάρχουν οι συνέργειες των επαγγελματιών και των επιχειρηματιών, ως μόνη λύση, για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί και βιώσιμοι.
Το Κράτος μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά, απελευθερώνοντας την επιχειρηματικότητα από κάθε μορφής αντικίνητρα και δημιουργώντας ένα περιβάλλον φιλικό προς τις επενδύσεις που είναι η ισχυρότερη ικανή και αναγκαία συνθήκη για την επιστροφή στην ανάπτυξη.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ στο εξής δεδομένο. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του έτους 2019, όπως προκύπτει από τα δημοσιευμένα στοιχεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, χρέωσαν συνολικά τους πελάτες τους με προμήθειες περίπου 700 εκατ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του έτους οι προμήθειες καρτών έφτασαν το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου διακοσίων εκατομμυρίων ευρώ.
Και ο «τιμοκατάλογος τραπεζικών υπηρεσιών» διευρύνεται συνεχώς σε αντίθεση με τα φοροκίνητρα που δίνει η κυβέρνηση για μεγαλύτερη χρήση πλαστικού χρήματος. Αυτό συνεπάγεται κόστος για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με τα πιστωτικά ιδρύματα. Ένα επιπλέον κόστος, στα ήδη επιβαρυμένα λειτουργικά κόστη της ελληνικής επιχείρησης.
Οι θέσεις του Επιμελητηρίου μας είναι σαφείς:
Βελτίωση φορολογικού περιβάλλοντος, με σταθερό φορολογικό σύστημα, απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και υιοθέτηση χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών.
Αξιοποίηση ευέλικτων χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας με κίνητρα για την επένδυση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια.
Αντιμετώπιση πολυνομίας και κακονομίας, με ουσιαστικό νομοθετικό προγραμματισμό.
Τέλος, απαιτείται ενωτική δράση όλων των δυνάμεων του τόπου μας. Η ενωτική προσπάθεια είναι επιλογή και πρέπει να την ακολουθήσουμε. Σ’ ένα τόσο δύσκολο περιβάλλον και με τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τις δυο γείτονες χώρες, η κοινή στρατηγική και η σύμπραξη όλων μας είναι μονόδρομος.
Το Επιμελητήριο Έβρου θα συνεχίσει και το 2020 να δημιουργεί, να διεκδικεί και να προστατεύει την επιχειρηματική κοινότητα του Έβρου.
Θα ήθελα στο σημείο αυτό να σας αναφέρω μια σημαντική διάκριση του Επιμελητηρίου μας την χρονιά που μας πέρασε. Η Παγκόσμια Τράπεζα, κατόπιν έρευνας που διεξήχθη σε επιμελητήρια της Ευρώπης, μας κατέταξε στη 1η θέση, ως το Επιμελητήριο στο οποίο γίνεται η γρηγορότερη σύσταση εταιρείας. Πρέπει μάλιστα να επισημάνουμε ότι είναι η 1η πρωτιά που λαμβάνεται σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο για τη χώρα μας. Φυσικά, στο σημείο αυτό πρέπει να ευχαριστήσω τα μέλη της Διοίκησης αλλά και το προσωπικό του Επιμελητηρίου μας για τις προσπάθειες τους, οι οποίες φέρνουν αυτά τα αποτελέσματα.
Για να συνεχίσουμε να παρέχουμε στα μέλη μας ποιοτικές και σύγχρονες υπηρεσίες, χρησιμοποιούμε και επενδύουμε στις νέες τεχνολογίες, με συνεχή ψηφιοποίηση των υπηρεσιών. Αναβαθμίζουμε το site του Επιμελητηρίου, προκειμένου τα μέλη να ενημερώνονται άμεσα για όλα τα θέματα αλλά και να κάνουν χρήση των υπηρεσιών μας από την έδρα της επιχείρησής τους.
Όπως, ενδεχομένως, γνωρίζετε, το 2019 μεταφέρθηκαν στα Επιμελητήρια της χώρας πολλές και σημαντικές αρμοδιότητες. Ήδη, ο έλεγχος πληρότητας και νομιμότητας των ανωνύμων εταιρειών, όπως και η επιβολή προστίμων για μη καταχωρίσεις εταιρικών πράξεων, έχουνε μεταφερθεί από τις Περιφέρειας στα Επιμελητήρια. Σε συνδυασμό με την αλλαγή της νομοθεσίας του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, οι αρμοδιότητες και οι παρεχόμενες από τα Επιμελητήρια υπηρεσίες έχουν αυξηθεί σημαντικά. Για το λόγο αυτό ενισχύσαμε τον αριθμό του προσωπικού του Επιμελητηρίου μας, με νέες και νέους επιστήμονες, οι οποίοι, σε συνεργασία με τους έμπειρους συναδέλφους τους, θα συνεχίσουν να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες στα μέλη μας.
Επίσης, το Επιμελητήριο μας θα υλοποιήσει Πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης του κτιρίου που στεγάζει τις υπηρεσίες μας. Με τον τρόπο αυτό θα πετύχουμε τον εκσυγχρονισμό του κτιρίου αλλά και τη μείωση των λειτουργικών του εξόδων.
Ακόμη, εντός των επομένων ημερών ξεκινάει η λειτουργία της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου μας. Πρόκειται για μια ακόμη καινοτόμο προσπάθεια του φορέα, κατά τα διεθνή σύγχρονα πρότυπα, η οποία θα συμβάλλει στην ανάδειξη νέων επιχειρήσεων και κυρίως στην ώθηση νέων που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στην περιοχή μας.
Φυσικά, συνεχίζει την επιτυχημένη λειτουργία του το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης τύπου 2, του Επιμελητηρίου μας, το οποίο κατά το έτος 2019 υλοποίησε 20 εκπαιδευτικά προγράμματα με περισσότερους από 300 εκπαιδευόμενους. Για τη φετινή χρονιά, έχουμε ήδη αποφασίσει και αιτηθεί την αναβάθμιση του Κέντρου αυτού και αναμένουμε την αδειοδότηση λειτουργίας Συμβουλευτικού Κέντρου, το οποίο θα ενταχθεί στην ίδια δομή.
Βεβαίως, συνεχίζεται με επιτυχία η λειτουργία του Ινστιτούτου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών, όπου με τη συνεργασία του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης θα δημιουργήσουμε Κέντρο Διαμεσολάβησης, το οποίο θα λειτουργήσει με διαπιστευμένους διαμεσολαβητές της περιοχής μας. Όπως γνωρίζετε, με τις πρόσφατες αλλαγές της νομοθεσίας, η διαμεσολάβηση, ως μέσο επίλυσης διαφορών, καθίσταται πλέον υποχρεωτική. Ως εκ τούτου, το Επιμελητήριο θα φροντίσει να διασφαλίσει την ενημέρωση των μελών του αλλά και περαιτέρω την πρόσβαση των επαγγελματιών στη συγκεκριμένη διαδικασία.
Παραμένοντας στο πλαίσιο των συνεργασιών του φορέα μας, το επόμενο χρονικό διάστημα, θα δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο μας παράρτημα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος. Είναι ένα γεγονός που τιμά το Επιμελητήριο μας και αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη περιοχή μας, μέσα από τις συνεργασίες αλλά και τις κοινές δράσεις που θα αναπτυχθούν.
Ακόμη, η Διοίκηση του Επιμελητηρίου αποφάσισε να διοργανώσει την 19η Διεθνή Έκθεση alexpo, ένα σημαντικό θεσμό για το φορέα αλλά και τη περιοχή μας. Με την ευκαιρία που μου δίνετε με τη σημερινή εκδήλωση θα ήθελα να προσκαλέσω όλα τα μέλη μας να δώσουν δυναμικό παρόν στην εκδήλωση αλλά και τους θεσμικούς φορείς να ενισχύσουν αυτή τη προσπάθεια. Η φετινή έκθεση θα λάβει χώρα από τις 19 έως τις 23 Ιουνίου και σας περιμένουμε όλους.
Τέλος, το Επιμελητήριο, και το έτος 2019, πραγματοποίησε σημαντικές παρεμβάσεις προς τους αρμόδιους φορείς για καίρια θέματα των μελών αλλά και της περιοχής μας. Φυσικά, το Επιμελητήριο μας, θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις, να λειτουργεί στο προσκήνιο με πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της επιχειρηματικότητας και να παρεμβαίνει δυναμικά προς την Πολιτεία, με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του.
Κλείνοντας την ομιλία μου θα ήθελα να τονίσω ότι το 2020, είναι για εμάς τους Θρακιώτες και για έναν ακόμη λόγο, πολύ σημαντικό. Φέτος, λοιπόν, συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση του τόπου μας και την ενσωμάτωσή του στο Ελληνικό Κράτος. Με αφορμή λοιπόν τις επετειακές εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων, θα πρέπει να γίνει σαφές, προς πάσα κατεύθυνση, ότι η Θράκη και ο Έβρος είναι η αρχή και όχι το τέλος της Ελλάδας, γι’ αυτό και η ανάκαμψη της χώρας θα ξεκινήσει από τους Εβρίτες, τους Θρακιώτες, από την αξιοποίηση των ανεκτίμητων θησαυρών που βρίσκονται σ’ αυτή τη γη. Ας στρέψουν, λοιπόν, επιτέλους το βλέμμα τους και ας δώσουν όλοι την πρέπουσα σημασία στην ευαίσθητη αλλά και γεωστρατηγικά πολυτιμότερη περιοχή της Ελλάδας.
Εύχομαι, λοιπόν, εκ μέρους και της Διοίκησης και του προσωπικού του Επιμελητηρίου Έβρου, σε όλες και όλους,
Μια καλή και δημιουργική χρονιά, με ευημερία για την επιχειρηματική κοινότητα του Έβρου, γεμάτη υγεία και ευτυχία για τα μέλη μας και τις οικογένειές τους. Με πρόοδο και προκοπή για τον τόπο μας.
Σας ευχαριστώ.
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω