Οργανισμοί του ΟΗΕ καλωσορίζουν την πρόσφατη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων παιδιών από την Ελλάδα

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και η UNICEF καλωσορίζουν την πρόσφατη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων παιδιών από την Ελλάδα, καλώντας για περαιτέρω δράση και αλληλεγγύη.

Οργανισμοί του ΟΗΕ καλωσορίζουν την πρόσφατη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων παιδιών από την Ελλάδα
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) και το Ταμείο του ΟΗΕ για τα Παιδιά (UNICEF), καλωσόρισαν την πρόσφατη μετεγκατάσταση 49 ασυνόδευτων παιδιών από την Ελλάδα στην Πορτογαλία και τη Φινλανδία.

Είκοσι τέσσερα ασυνόδευτα παιδιά αιτούντες άσυλο αναχώρησαν από την Ελλάδα και έφτασαν με ασφάλεια στη Φινλανδία το απόγευμα της Τετάρτης. Την Τρίτη, 25 ασυνόδευτα παιδιά έφτασαν με ασφάλεια στην Πορτογαλία. Όλα τα παιδιά είναι καλά στην υγεία τους.

Τα 49 αυτά παιδιά ζούσαν για αρκετούς μήνες σε υπερπλήρη κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά της Λέσβου, Σάμου, Χίου και Κω.

Για τον Mehrang*, 16 ετών, από το Αφγανιστάν, ήταν η πρώτη φορά που θα ταξίδευε με αεροπλάνο. «Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος γι’ αυτό», ανέφερε πριν επιβιβαστεί στην πτήση από την Αθήνα.

«Δεν ξέρω πολλά για την Πορτογαλία, αλλά κάνω θετικές σκέψεις για το νέο μου ξεκίνημα. Ανυπομονώ να φτάσω εκεί και να πάω στο τοπικό σχολείο. Ξέρω ότι η εκμάθηση της γλώσσας είναι σημαντική. Μετά απ’ αυτό, ελπίζω να πάω στο πανεπιστήμιο. Θέλω να γίνω ψυχολόγος και να επικοινωνώ με άλλους ανθρώπους. Είχα πάρει αυτή την απόφαση από τότε που ήμουν στη χώρα μου και είμαι βέβαιος ότι θέλω να ακολουθήσω αυτόν τον δρόμο», είπε.

Τα παιδιά αναχώρησαν από την Ελλάδα στο πλαίσιο ενός προγράμματος μετεγκατάστασης με τη στήριξη και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στόχος του προγράμματος είναι η μετεγκατάσταση, από την Ελλάδα σε άλλα συμμετέχοντα ευρωπαϊκά κράτη, περίπου 3.300 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 1.600 ασυνόδευτα και χωρισμένα από την οικογένειά τους παιδιά, καθώς και άλλα ευάλωτα άτομα.

Η Πορτογαλία σχεδιάζει να υποδεχτεί συνολικά 500 ασυνόδευτα παιδιά από την Ελλάδα, ενώ η Φινλανδία έχει δεσμευτεί να φιλοξενήσει μέσω μετεγκατάστασης έως και 175 ασυνόδευτα παιδιά και άλλους ευάλωτους αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα, τη Μάλτα και την Κύπρο.

Οι τρεις οργανισμοί του ΟΗΕ καλωσόρισαν τις αφίξεις ως μια ενθαρρυντική συνέχεια του προγράμματος μετεγκατάστασης, στο πλαίσιο του οποίου μέχρι στιγμής 65 ασυνόδευτα παιδιά έχουν φτάσει στη Γερμανία και το Λουξεμβούργο μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου.

«Βρισκόμαστε ακόμα σε αρχικό στάδιο, αλλά οι μετεγκαταστάσεις πρόκειται να επιταχυνθούν μέσω αυτής της προσπάθειας συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, ευρωπαϊκών κρατών, οργανισμών του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε ο Ola Henrikson, Περιφερειακός Διευθυντής του ΔΟΜ για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. «Η μετεγκατάσταση είναι μια αποτελεσματική και ανθρώπινη πράξη αλληλεγγύης που μπορεί να λειτουργήσει. Έχει αποτέλεσμα τόσο για τα πλέον ευάλωτα παιδιά κι άλλους ανθρώπους που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης, όσο και για την Ελλάδα και για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες» συμπλήρωσε.

«Βλέπουμε με μεγάλη ικανοποίηση τις δεσμεύσεις των κρατών της Ε.Ε. να μεταφράζονται σε απτή δράση. Αυτό αποτελεί απόδειξη ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μπορεί να επιφέρει αποτελέσματα. Τέτοιες συλλογικές προσπάθειες για την εξεύρεση λύσεων πρέπει να συνεχιστούν και να ενισχυθούν», δήλωσε η Pascale Moreau, Περιφερειακή Διευθύντρια της Υ.Α. για την Ευρώπη. «Υπάρχουν ακόμη εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες στην Ελλάδα που βρίσκονται σε απελπιστικές και επισφαλείς συνθήκες. Η διασφάλιση του μέλλοντος και της προόδου τους θα πρέπει να είναι ο κοινός μας στόχος».

«Η Ευρώπη προσφέρει σε αυτά τα παιδιά ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή», ανέφερε η Afshan Khan, Περιφερειακή Διευθύντρια της UNICEF για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία και Ειδική Συντονίστρια για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Ανταπόκριση στην Ευρώπη. «Με την κατάλληλη ιατρική φροντίδα και ευκαιρίες για μάθηση και απόκτηση δεξιοτήτων, καθώς και με την αγάπη και την υποστήριξη των οικογενειών και των κοινοτήτων στις νέες χώρες υποδοχής τους, θα μπορέσουν επιτέλους να οικοδομήσουν το μέλλον των ονείρων τους. Μπορούμε και πρέπει να κινηθούμε γρηγορότερα για τα παιδιά που μένουν ακόμα πίσω».

Τις μετεγκαταστάσεις οργάνωσαν οι κυβερνήσεις της Πορτογαλίας, της Φινλανδίας και της Ελλάδας υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με την υποστήριξη του ΔΟΜ, της Ύπατης Αρμοστείας, της UNICEF και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).

Μέχρι σήμερα, 11 κράτη μέλη της Ε.Ε. συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Οι επόμενες μεταφορές θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες προς το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Λιθουανία και τη Σλοβενία.

Μέχρι και τις αρχές Ιουλίου υπήρχαν στην Ελλάδα σχεδόν 4.700 ασυνόδευτα και χωρισμένα από την οικογένειά τους παιδιά, σε επείγουσα ανάγκη εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων, όπως η ταχεία καταγραφή, η οικογενειακή επανένωση και η μετεγκατάσταση. Μεταξύ αυτών, πάνω από 1.100 παιδιά είναι εκτεθειμένα σε σοβαρούς κινδύνους, όπως η εκμετάλλευση και η βία, και αντιμετωπίζουν επισφαλείς συνθήκες στα υπερσυνωστισμένα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά του Αιγαίου.

* Το όνομα έχει αλλάξει για λόγους προστασίας.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ / ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η κυβέρνηση της Ελλάδας και τα συμμετέχοντα κράτη μέλη της Ε.Ε. ηγούνται του προγράμματος μετεγκατάστασης, το οποίο συντονίζει και χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (E.E.). Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Y.A.) και το Ταμείο του ΟΗΕ για τα Παιδιά (UNICEF) υποστηρίζουν πλήρως όλες τις πτυχές της διαδικασίας μετεγκατάστασης, σε στενή συνεργασία με βασικούς εταίρους, όπως το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).

Τα 49 παιδιά που μεταφέρθηκαν στην Πορτογαλία και τη Φινλανδία είναι αγόρια ηλικίας 12-17 ετών. Από αυτά, 42 κατάγονται από το Αφγανιστάν, 4 από την Αίγυπτο και 1 από την Γκάμπια, την Παλαιστίνη και το Ιράν αντίστοιχα.

Πριν την αναχώρησή τους από την Ελλάδα, τα παιδιά μεταφέρθηκαν από τα νησιά σε προσωρινές δομές φιλοξενίας στην Αθήνα, που λειτουργούν υπό τη διεύθυνση του ΔΟΜ. Βάσει ενός κοινού Πρωτοκόλλου Υγείας που θεσπίστηκε για τους σκοπούς του προγράμματος, ο ΔΟΜ πραγματοποίησε ιατρικούς ελέγχους και εξετάσεις σε όλα τα παιδιά πριν από τη μετεγκατάστασή τους (MHAs), με στόχο τη διασφάλιση –πρωτίστως– της συνέχειας της φροντίδας τους σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, από αυτό πριν την αναχώρηση, το ταξίδι, έως και μετά την άφιξη, καθώς και την αντιμετώπιση ζητημάτων σχετικά με τη δημόσια υγεία και ασφάλεια και την ευημερία του κάθε παιδιού.

Ο ΔΟΜ οργάνωσε τις πτήσεις και τις συνεδρίες καθοδήγησης πριν την αναχώρηση, παρέχοντας σε κάθε παιδί σχετικές πληροφορίες αναφορικά με το τι να περιμένει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και κατά την άφιξη στη νέα χώρα υποδοχής. Οι συνοδοί του ΔΟΜ ταξίδεψαν μαζί με τα παιδιά στην πτήση από την Ελλάδα και εξασφάλισαν ότι οι αρμόδιες αρχές και συνεργάτες στη Φινλανδία και την Πορτογαλία υποδέχτηκαν και παρέλαβαν τα παιδιά με ασφάλεια.

Στην Πορτογαλία, ο ΔΟΜ, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και η UNICEF συμμετείχαν στην εκπαίδευση της τεχνικής ομάδας που πρόκειται να υποστηρίξει την ένταξη των παιδιών στη χώρα.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μαζί με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και τις ελληνικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις - εταίρους της (METAδραση και Praksis) βοηθούν τις ελληνικές αρχές στον εντοπισμό ασυνόδευτων παιδιών και παιδιών με σοβαρές ιατρικές παθήσεις για τη μετεγκατάστασή τους, καθώς και στον καθορισμό του βέλτιστου συμφέροντος των παιδιών αυτών, σε στενό συντονισμό με την Ειδική Γραμματέα για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Επιπλέον, μετά από αίτημα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η Ύπατη Αρμοστεία έχει επαναφέρει προσωρινά σε λειτουργία το πρόγραμμα επιτροπείας για τις ανάγκες της διαδικασίας μετεγκατάστασης μαζί με τον εταίρο της, τη METAδραση, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά υποστηρίζονται και εκπροσωπούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας και συνοδεύονται με ασφάλεια από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα.

Η UNICEF υποστήριξε τη διαδικασία Καθορισμού του Βέλτιστου Συμφέροντος των παιδιών, παρέχοντας στο EASO και την Ύπατη Αρμοστεία ένα περιβάλλον φιλικό προς τα παιδιά για τις ανάγκες της διεξαγωγής συνεντεύξεων μαζί τους. Συνεργάζεται επίσης με τον ΔΟΜ για να διασφαλιστεί ότι στις προσωρινές δομές φιλοξενίας εφαρμόζονται συγκεκριμένα μέτρα προστασίας και ασφάλειας για τα παιδιά, μεταξύ άλλων μέσω της εκπαίδευσης και της καθοδήγησης του προσωπικού που βρίσκεται στα κέντρα αυτά, αλλά και μέσω της ανάπτυξης σχετικών κατευθυντήριων γραμμών.

Η UNICEF, η Υ.Α. και ο ΔΟΜ έχουν συνεργαστεί στενά για την καθιέρωση προτύπων, βάσει των οποίων τα παιδιά θα επιλέγονται και θα προτεραιοποιούνται για μετεγκατάσταση.

Ο συντονιστικός ρόλος και η οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι καθοριστικής σημασίας για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων σε περιφερειακό επίπεδο για αυτούς τους ιδιαίτερα ευάλωτους ανθρώπους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέβαλε επίσης αποφασιστικά στην ανάπτυξη τυπικών διαδικασιών λειτουργίας που επιτρέπουν μια σαφή και δομημένη διαδικασία μετεγκατάστασης.


ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,633,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2076,Αλεξανδρούπολη,8932,Αλεπάκος,9,Άμυνα,355,Ανακύκλωση,37,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,153,Άρθρα - Απόψεις,3051,Αστυνομικά,487,Αυτοδιοίκηση,3463,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γενικά,99,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,184,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,736,Δράμα,122,Έβρος,19055,Εθελοντισμός,255,Εκδηλώσεις,2690,Εκκλησία,1270,Εκπαίδευση,1582,Ελλάδα,1344,Ελληνισμός,32,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,78,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,653,Εργασία,26,Εργασιακά,320,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,71,Ευρώπη,122,Ζωή και Υγεία,334,Θράκη,793,Ιστορία,245,Καβάλα,200,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,616,Κοινωνία,92,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,688,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,147,Μόδα,8,Μουσική,199,ΝΔ,464,Ξάνθη,224,Οικολογία,351,Οικονομία,589,Ορεστιάδα,1585,Πανταζίδου,170,Παπανικολόπουλος,276,ΠΑΣΟΚ,279,Περιβάλλον,456,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3998,Πολιτική,1536,Πολιτισμός,233,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,8,Πρώτο Θέμα,6374,Ροδόπη,440,Σαμοθράκη,681,Σαρσάκης,48,Σάτιρα,62,Σουφλί,600,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,290,Σύλλογοι,307,Συνέδρια,148,ΣΥΡΙΖΑ,414,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,55,Τουρισμός,265,Τρίγωνο,72,Τυχερό,55,Υγεία,1133,Φέρες,410,Lifestyle,8,Media,306,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Οργανισμοί του ΟΗΕ καλωσορίζουν την πρόσφατη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων παιδιών από την Ελλάδα
Οργανισμοί του ΟΗΕ καλωσορίζουν την πρόσφατη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων παιδιών από την Ελλάδα
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και η UNICEF καλωσορίζουν την πρόσφατη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων παιδιών από την Ελλάδα, καλώντας για περαιτέρω δράση και αλληλεγγύη.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgG3Ym7192N771f4Y4KCCKMLGV-GXiBjiPtmLYB1qXoBu27MPamtMEqwNST2QlrhL4wEJCgyIWtTd2Wxai7cMwD37PcHvI-yH4djJ4czD5wa8p3CRMB8hll-yqJV3ON_Wzru2noSFjS-zQ/s1600/8450358.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgG3Ym7192N771f4Y4KCCKMLGV-GXiBjiPtmLYB1qXoBu27MPamtMEqwNST2QlrhL4wEJCgyIWtTd2Wxai7cMwD37PcHvI-yH4djJ4czD5wa8p3CRMB8hll-yqJV3ON_Wzru2noSFjS-zQ/s72-c/8450358.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2020/07/blog-post_85.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2020/07/blog-post_85.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων