Αρχικά αφιέρωσε 5 λεπτά και προσπάθησε να καταλάβεις για ποιόν λόγο δεν έχεις όρεξη να γυμναστείς...
Γράφει η Νάντια Μαρκοπούλου, Γυμνάστρια
Όταν αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα το πιο φρόνιμο είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε την αιτία για την οποία υπάρχει. Έτσι, αρχικά αφιέρωσε 5 λεπτά και προσπάθησε να καταλάβεις για ποιόν λόγο δεν έχεις όρεξη να γυμναστείς.
Γιατί δεν έχεις όρεξη να γυμναστείς
Για παράδειγμα, νιώθεις χαμηλή ενέργεια; Μήπως έχεις υπερπροπονηθεί τον τελευταίο καιρό και το σώμα σου παρακαλά για λίγες μέρες ξεκούραση; Έχεις φάει σωστά ή έχεις κοιμηθεί αρκετά, ώστε να έχεις ενέργεια να αθληθείς; Μήπως νιώθεις ψυχολογικά πεσμένος διότι άκουσες ένα άσχημο νέο ή συνέβη κάτι που σε στενοχώρησε;
Ακόμη, έλεγξε τη συχνότητα αυτού του συναισθήματος: Ίσως να αντιμετωπίζεις ένα ιατρικό θέμα που επηρεάζει την ενέργεια και την ψυχολογία σου, όπως για παράδειγμα προβλήματα στον θυροειδή, έλλειψη βιταμίνης B12 κ.α. Ακόμη, μπορεί να επικρατούν υποβόσκουσες αιτίες όπως κατάθλιψη, τοξικές σχέσεις και χαμηλή αυτοπεποίθηση. Τέλος, ορισμένα φάρμακα μπορούν να επηρεάζουν τους δύο παραπάνω παράγοντες και αν λαμβάνεις φαρμακευτική αγωγή καλό θα ήταν να συζητήσεις με τον γιατρό σου πιθανές παρενέργειες αυτών.
Όπως και να έχει, κάθε «σύμπτωμα» είναι ένας τρόπος επικοινωνίας του σώματός μας με εμάς. Αντί να αγνοούμε τα σημάδια, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ακούσουμε το σώμα μας: με λίγα λόγια να το αγαπήσουμε και να συνεργαστούμε μαζί του, συνειδητοποιώντας ότι είναι μέρος του εαυτού μας και όχι εχθρός μας, ή κάτι ξένο.
Βεβαιώσου ότι κάνεις κάτι που αγαπάς
Ορισμένοι ασκούμενοι θεωρούν πως δεν αγαπούν τη γυμναστική ή δεν είναι «αθλητικοί τύποι». Τα καλά νέα είναι πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει και πως το σώμα σου σίγουρα δεν είναι φτιαγμένο για να κάθεται! Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι δεν είναι «όλοι για όλα». Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να έχει μια αγάπη προς το τρέξιμο, ενώ κάποιος άλλος μπορεί να το μισεί.
Αυτό δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ανησυχεί τον δεύτερο, ο οποίος δεν θα πρέπει ποτέ να συγκριθεί με τον πρώτο! Μην ξεχνάς, για όλα υπάρχει κάποια αιτία και για αυτόν τον λόγο (αναλόγως τους προπονητικούς σου στόχους) θα πρέπει να αποδεχθείς την διαφορετικότητά σου, να την αγαπήσεις και να αναγνωρίσεις τις δικές σου «κλίσεις», βρίσκοντας δραστηριότητες που ταιριάζουν καλύτερα σε εσένα!
Συνειδητοποίησε πως η γυμναστική είναι ένα δώρο προς τον εαυτό σου
Ειλικρινά, τα οφέλη του να ασκείσαι είναι αμέτρητα! Και αυτό είναι λογικό, καθώς, όπως ανέφερα παραπάνω, το σώμα σου δεν είναι φτιαγμένο για να κάθεται. Ενημερώσου για τα οφέλη της γυμναστικής και ψάξε τα συνειδητά: αγόρασε ένα σχετικό βιβλίο, διάβασε ένα άρθρο ή συζήτα με κάποιον ειδικό!
Βρες ένα φίλο/παρέα
Πάρε τηλέφωνο κάποιο κοντινό σου πρόσωπο να ασκηθείτε μαζί! Διαφορετικά, δες την καραντίνα ως ευκαιρία να συναναστραφείς με άτομα που είναι αρκετά μακριά σου και κάλεσέ τον για μια διαφορετική διαδικτυακή γυμναστική! Ιδανικά, γυμνάσου μαζί με τα παιδιά σου και λειτούργησε ως πρότυπο για αυτά!
Βρες ένα πρότυπο και εμπνεύσου από αυτό
Υπάρχουν δύο τρόποι που τα κοινωνικά δίκτυα και οι όλο και αυξανόμενοι “fitness influencers” μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική σου υγεία: Με το να σε κάνουν να νιώσεις άσχημα για τον εαυτό σου, δημιουργώντας συναισθήματα απογοήτευσης, μειονεξίας, ακόμη και ζήλιας, ή με το να σε εμπνεύσουν να προσπαθήσεις για την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, αναγνωρίζοντας και εκτιμώντας παράλληλα τη μοναδικότητά σου.
Σε όποια κατηγορία και αν ανήκεις θα πρέπει να θυμάσαι ότι ο ψηφιακός κόσμος δεν αντικατοπτρίζει πάντα την πραγματικότητα και η πιο ασφαλής οδός αποτελεί ένα πρότυπο με επιστημονικά καταρτισμένες γνώσεις. Ακόμη, αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία η προσωπική μου συμβουλή θα ήταν να αποφύγεις κάθε κοινωνικό δίκτυο και να έρθεις σε καλύτερη, βαθύτερη γνωριμία με τον εαυτό σου.
Θέσε ρεαλιστικούς στόχους
Ένας ρεαλιστικός στόχος μπορεί να τεθεί μόλις συνειδητοποιήσεις και αποδεχθείς τη μοναδικότητά σου και τους παράγοντες που καθορίζουν τα δικά σου όρια, και τις δικές σου δυνατότητες. Απέφυγε να βάζεις χρονικούς περιορισμούς και απόλαυσε το δικό σου ταξίδι προς την επιτυχία!
Βάλε μουσική ή άκου το αγαπημένο σου podcast
Η μουσική μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματά σου άμεσα, προσφέροντάς σου ενέργεια για μια έντονη γυμναστική, ενώ ένα podcast μπορεί να σε συντροφεύσει σε μια πιο ήπια άσκηση, βοηθώντας σε να μάθεις παράλληλα και κάτι καινούριο! Ακόμη, αν δεν ζεις μόνος ή θες να ασκηθείς σε εξωτερικό χώρο, μια καλή λύση είναι να χρησιμοποιήσεις ακουστικά, ιδιαίτερα ασύρματα!
Αγόρασε εξοπλισμό
Τι θα έλεγες για ένα καινούριο στρώμα εδάφους ή για κατάλληλα λάστιχα αντίστασης; Το να έχεις έναν καλό εξοπλισμό είναι απαραίτητο σε κάθε προπονητικό πρόγραμμα, καθώς θα σε βοηθήσει να εκτελέσεις τις ασκήσεις σου με αποτελεσματικότερη τεχνική και μεγαλύτερη άνεση!
Ντύσου σωστά
Γνωρίζω ότι η εποχή δεν είναι για έξοδα, αλλά ένα σωστό ζευγάρι παπούτσια είναι επένδυση και μπορεί (εκτός από το να συμβάλει στην πρόληψη τραυματισμών) να μεταμορφώσει όλη την προπονητική σου εμπειρία! Ακόμη, βεβαιώσου πως έχεις ανάλαφρα κατάλληλα αθλητικά ρούχα όπως κολάν, φόρμες και φανέλες, τα οποία θα σε βοηθήσουν να έχεις καλύτερη επίγνωση του σώματός σου και καλύτερο εύρος κίνησης. Έξτρα τιπ: ντύσου από το πρωί, μην περιμένεις τη στιγμή που θα θελήσεις να γυμναστείς!
Μην το υπεραναλύεις και κάνε το ούτως ή άλλως
Αυτή είναι μια καλή συμβουλή σε περίπτωση που νιώθεις συχνά ότι δεν έχεις όρεξη να γυμναστείς ή αναγνωρίσεις πως απλά… «βαριέσαι» να σηκωθείς και να ξεκινήσεις να κινείσαι! Η αυτοπειθαρχία είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που μπορεί να επωφελήσει κάθε άνθρωπο. Έχοντας αυτοπειθαρχία και αυτοέλεγχο είναι περισσότερο πιθανό να κυνηγήσεις τα όνειρά σου και να πετύχεις σε αυτά.
Έτσι, η απόφαση να γυμναστείς παρά τη θέλησή σου θα προπονήσει τόσο το σώμα σου, όσο και το πνεύμα σου, καθώς θα σε βοηθήσει να έχεις καλύτερο αυτοέλεγχο του εαυτού σου και πιθανότατα μεγαλύτερη επιτυχία και αίσθημα ικανοποίησης γενικότερα στη ζωή σου. Αν δυσκολεύεσαι πάρα πολύ, μπορείς να επιλέξεις το ίδιο πρόγραμμα με χαμηλότερη ένταση. Μην ξεχνάς, πάντα κάτι είναι καλύτερο από το τίποτα! Και να θυμάσαι, η αυτοπειθαρχία είναι κάτι που έχεις μέσα σου, απλά χρειάζεται χρόνος για να την καλλιεργήσεις!
Συνειδητοποίησε ότι μετά τη γυμναστική θα νιώσεις ψυχολογικά καλύτερα
Πάρα πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση βελτιώνει την ψυχολογική ευεξία. Επομένως, αν νιώθεις ότι δεν έχεις όρεξη να γυμναστείς λόγω χαμηλής ψυχολογικής διάθεσης, να είσαι σίγουρος ότι αν το πάρεις απόφαση και ασκηθείς θα νιώσεις πολύ καλύτερα μετά!
Άλλαξε το προπονητικό σου πρόγραμμα
Μήπως εκτελείς συνεχώς το ίδιο ακριβώς πρόγραμμα; Εκτός του ότι κάτι τέτοιο πιθανότατα να καθυστερεί την επίτευξη των αθλητικών σου στόχων ή και να σε κρατά σε ένα “plateau”, είναι λογικό να μην αισθάνεσαι τον ίδιο ενθουσιασμό που είχες όταν πρωτοξεκίνησες.
Επομένως, μπορείς να μεταβάλλεις το πρόγραμμά σου, είτε με μικρές αλλαγές, όπως είναι η εκτέλεση του προγράμματος σε διαφορετικό εξωτερικό περιβάλλον, ή να προσθέσεις μια καινούρια άσκηση που είναι κατάλληλη και ασφαλής για σένα. Όπως και να έχει, το καλύτερο θα ήταν να συμβουλευτείς έναν ειδικό του χώρου για μια πιο ασφαλής και αποτελεσματικότερη προσέγγιση του θέματος.
Αναγνώρισε τα πόσα έχεις καταφέρει μέχρι στιγμής λόγω της προπόνησης σου
Το μόνο σίγουρο αν ακολουθείς ένα σωστά δομημένο προπονητικό πρόγραμμα είναι ότι θα δεις αποτελέσματα. Ο χρόνος περνά τόσο γρήγορα που οι ευκαιρίες για έναν προσωπικό απολογισμό όλο και λιγοστεύουν. Αφιέρωσε 10 λεπτά και αναλογίσου πόσα έχεις καταφέρει να απολαμβάνεις εξ αιτίας του χρόνου που έχεις αφιερώσει μέχρι στιγμής για την γυμναστική σου. Δεν έχει σημασία αν γυμνάζεσαι χρόνια, μήνες ή λίγες εβδομάδες, σίγουρα δεν είσαι στο ίδιο σημείο από το οποίο ξεκίνησες.
Ιδανικά, πάρε ένα τετράδιο και άρχισε να καταγράφεις όλες τις «επιτυχίες» σου στο χαρτί: π.χ. μπορώ να μείνω 5'' περισσότερο στην άσκηση «σανίδα», μπορώ να τρέξω περισσότερη ώρα χωρίς να λαχανιάσω, είμαι αρκετά δυνατός πλέον για να σηκώσω το παιδί μου! Έξτρα τιπ: έπειτα από αυτό, γράψε έναν ή δύο επόμενους προπονητικούς στόχους που έχεις σε ένα χαρτί και κράτα το ή κόλλησε το σε ένα σημείο που κοιτάζεις συχνά!
Αντιμετώπισε τη γυμναστική ως χόμπι
Πολλοί ασκούμενοι αντιμετωπίζουν τη γυμναστική ως κάτι εφήμερο που κάποιος αναγκάζεται να ακολουθήσει, διότι είναι αυτή που θα τον «σώσει» από ένα θέμα που τον απασχολεί (προβλήματα υγείας, ψυχολογικά ή/και αισθητικά ζητήματα). Ωστόσο η γυμναστική δεν είναι αυτό.
Η γυμναστική και η αυξημένη σωματική δραστηριότητα είναι τρόπος ζωής και όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίσει κανείς την άσκηση ως χόμπι ή μέρος της καθημερινότητάς του, τόσο πιο γρήγορα θα την αγαπήσει και θα φροντίζει να την περιλαμβάνει σε καθημερινή βάση! Έτσι λοιπόν, ο μόνος τρόπος για να εντάξεις ευχάριστα την άσκηση στο πρόγραμμά σου είναι απλά να ξεκινήσεις να την κάνεις και χωρίς να το καταλάβεις έπειτα από λίγο καιρό δεν θα μπορείς χωρίς αυτήν!
Τέλος, μην είσαι σκληρός με τον εαυτό σου
Είναι λογικό να νιώσεις περιστασιακά ότι δεν έχεις όρεξη να αθληθείς, και όπως αναφέρθηκε πριν, αυτό οφείλεται σε κάποιον λόγο. Ακόμη και αν τελικά επιλέξεις να ξεκουραστείς (που σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό θα αποτελούσε και τη σωστότερη πρακτική) κάνε το συνειδητά, απόλαυσέ το και μην νιώσεις ενοχικά για αυτό. Να θυμάσαι πάντα πως όλα είναι στο μυαλό και στον τρόπο που εσύ επιλέγεις να δεις τα πράγματα!
Καλές προπονήσεις!
Πηγή: www.fmh.gr
Όταν αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα το πιο φρόνιμο είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε την αιτία για την οποία υπάρχει. Έτσι, αρχικά αφιέρωσε 5 λεπτά και προσπάθησε να καταλάβεις για ποιόν λόγο δεν έχεις όρεξη να γυμναστείς.
Γιατί δεν έχεις όρεξη να γυμναστείς
Για παράδειγμα, νιώθεις χαμηλή ενέργεια; Μήπως έχεις υπερπροπονηθεί τον τελευταίο καιρό και το σώμα σου παρακαλά για λίγες μέρες ξεκούραση; Έχεις φάει σωστά ή έχεις κοιμηθεί αρκετά, ώστε να έχεις ενέργεια να αθληθείς; Μήπως νιώθεις ψυχολογικά πεσμένος διότι άκουσες ένα άσχημο νέο ή συνέβη κάτι που σε στενοχώρησε;
Ακόμη, έλεγξε τη συχνότητα αυτού του συναισθήματος: Ίσως να αντιμετωπίζεις ένα ιατρικό θέμα που επηρεάζει την ενέργεια και την ψυχολογία σου, όπως για παράδειγμα προβλήματα στον θυροειδή, έλλειψη βιταμίνης B12 κ.α. Ακόμη, μπορεί να επικρατούν υποβόσκουσες αιτίες όπως κατάθλιψη, τοξικές σχέσεις και χαμηλή αυτοπεποίθηση. Τέλος, ορισμένα φάρμακα μπορούν να επηρεάζουν τους δύο παραπάνω παράγοντες και αν λαμβάνεις φαρμακευτική αγωγή καλό θα ήταν να συζητήσεις με τον γιατρό σου πιθανές παρενέργειες αυτών.
Όπως και να έχει, κάθε «σύμπτωμα» είναι ένας τρόπος επικοινωνίας του σώματός μας με εμάς. Αντί να αγνοούμε τα σημάδια, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ακούσουμε το σώμα μας: με λίγα λόγια να το αγαπήσουμε και να συνεργαστούμε μαζί του, συνειδητοποιώντας ότι είναι μέρος του εαυτού μας και όχι εχθρός μας, ή κάτι ξένο.
Βεβαιώσου ότι κάνεις κάτι που αγαπάς
Ορισμένοι ασκούμενοι θεωρούν πως δεν αγαπούν τη γυμναστική ή δεν είναι «αθλητικοί τύποι». Τα καλά νέα είναι πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει και πως το σώμα σου σίγουρα δεν είναι φτιαγμένο για να κάθεται! Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι δεν είναι «όλοι για όλα». Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να έχει μια αγάπη προς το τρέξιμο, ενώ κάποιος άλλος μπορεί να το μισεί.
Αυτό δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ανησυχεί τον δεύτερο, ο οποίος δεν θα πρέπει ποτέ να συγκριθεί με τον πρώτο! Μην ξεχνάς, για όλα υπάρχει κάποια αιτία και για αυτόν τον λόγο (αναλόγως τους προπονητικούς σου στόχους) θα πρέπει να αποδεχθείς την διαφορετικότητά σου, να την αγαπήσεις και να αναγνωρίσεις τις δικές σου «κλίσεις», βρίσκοντας δραστηριότητες που ταιριάζουν καλύτερα σε εσένα!
Συνειδητοποίησε πως η γυμναστική είναι ένα δώρο προς τον εαυτό σου
Ειλικρινά, τα οφέλη του να ασκείσαι είναι αμέτρητα! Και αυτό είναι λογικό, καθώς, όπως ανέφερα παραπάνω, το σώμα σου δεν είναι φτιαγμένο για να κάθεται. Ενημερώσου για τα οφέλη της γυμναστικής και ψάξε τα συνειδητά: αγόρασε ένα σχετικό βιβλίο, διάβασε ένα άρθρο ή συζήτα με κάποιον ειδικό!
Βρες ένα φίλο/παρέα
Πάρε τηλέφωνο κάποιο κοντινό σου πρόσωπο να ασκηθείτε μαζί! Διαφορετικά, δες την καραντίνα ως ευκαιρία να συναναστραφείς με άτομα που είναι αρκετά μακριά σου και κάλεσέ τον για μια διαφορετική διαδικτυακή γυμναστική! Ιδανικά, γυμνάσου μαζί με τα παιδιά σου και λειτούργησε ως πρότυπο για αυτά!
Βρες ένα πρότυπο και εμπνεύσου από αυτό
Υπάρχουν δύο τρόποι που τα κοινωνικά δίκτυα και οι όλο και αυξανόμενοι “fitness influencers” μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική σου υγεία: Με το να σε κάνουν να νιώσεις άσχημα για τον εαυτό σου, δημιουργώντας συναισθήματα απογοήτευσης, μειονεξίας, ακόμη και ζήλιας, ή με το να σε εμπνεύσουν να προσπαθήσεις για την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, αναγνωρίζοντας και εκτιμώντας παράλληλα τη μοναδικότητά σου.
Σε όποια κατηγορία και αν ανήκεις θα πρέπει να θυμάσαι ότι ο ψηφιακός κόσμος δεν αντικατοπτρίζει πάντα την πραγματικότητα και η πιο ασφαλής οδός αποτελεί ένα πρότυπο με επιστημονικά καταρτισμένες γνώσεις. Ακόμη, αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία η προσωπική μου συμβουλή θα ήταν να αποφύγεις κάθε κοινωνικό δίκτυο και να έρθεις σε καλύτερη, βαθύτερη γνωριμία με τον εαυτό σου.
Θέσε ρεαλιστικούς στόχους
Ένας ρεαλιστικός στόχος μπορεί να τεθεί μόλις συνειδητοποιήσεις και αποδεχθείς τη μοναδικότητά σου και τους παράγοντες που καθορίζουν τα δικά σου όρια, και τις δικές σου δυνατότητες. Απέφυγε να βάζεις χρονικούς περιορισμούς και απόλαυσε το δικό σου ταξίδι προς την επιτυχία!
Βάλε μουσική ή άκου το αγαπημένο σου podcast
Η μουσική μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματά σου άμεσα, προσφέροντάς σου ενέργεια για μια έντονη γυμναστική, ενώ ένα podcast μπορεί να σε συντροφεύσει σε μια πιο ήπια άσκηση, βοηθώντας σε να μάθεις παράλληλα και κάτι καινούριο! Ακόμη, αν δεν ζεις μόνος ή θες να ασκηθείς σε εξωτερικό χώρο, μια καλή λύση είναι να χρησιμοποιήσεις ακουστικά, ιδιαίτερα ασύρματα!
Αγόρασε εξοπλισμό
Τι θα έλεγες για ένα καινούριο στρώμα εδάφους ή για κατάλληλα λάστιχα αντίστασης; Το να έχεις έναν καλό εξοπλισμό είναι απαραίτητο σε κάθε προπονητικό πρόγραμμα, καθώς θα σε βοηθήσει να εκτελέσεις τις ασκήσεις σου με αποτελεσματικότερη τεχνική και μεγαλύτερη άνεση!
Ντύσου σωστά
Γνωρίζω ότι η εποχή δεν είναι για έξοδα, αλλά ένα σωστό ζευγάρι παπούτσια είναι επένδυση και μπορεί (εκτός από το να συμβάλει στην πρόληψη τραυματισμών) να μεταμορφώσει όλη την προπονητική σου εμπειρία! Ακόμη, βεβαιώσου πως έχεις ανάλαφρα κατάλληλα αθλητικά ρούχα όπως κολάν, φόρμες και φανέλες, τα οποία θα σε βοηθήσουν να έχεις καλύτερη επίγνωση του σώματός σου και καλύτερο εύρος κίνησης. Έξτρα τιπ: ντύσου από το πρωί, μην περιμένεις τη στιγμή που θα θελήσεις να γυμναστείς!
Μην το υπεραναλύεις και κάνε το ούτως ή άλλως
Αυτή είναι μια καλή συμβουλή σε περίπτωση που νιώθεις συχνά ότι δεν έχεις όρεξη να γυμναστείς ή αναγνωρίσεις πως απλά… «βαριέσαι» να σηκωθείς και να ξεκινήσεις να κινείσαι! Η αυτοπειθαρχία είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που μπορεί να επωφελήσει κάθε άνθρωπο. Έχοντας αυτοπειθαρχία και αυτοέλεγχο είναι περισσότερο πιθανό να κυνηγήσεις τα όνειρά σου και να πετύχεις σε αυτά.
Έτσι, η απόφαση να γυμναστείς παρά τη θέλησή σου θα προπονήσει τόσο το σώμα σου, όσο και το πνεύμα σου, καθώς θα σε βοηθήσει να έχεις καλύτερο αυτοέλεγχο του εαυτού σου και πιθανότατα μεγαλύτερη επιτυχία και αίσθημα ικανοποίησης γενικότερα στη ζωή σου. Αν δυσκολεύεσαι πάρα πολύ, μπορείς να επιλέξεις το ίδιο πρόγραμμα με χαμηλότερη ένταση. Μην ξεχνάς, πάντα κάτι είναι καλύτερο από το τίποτα! Και να θυμάσαι, η αυτοπειθαρχία είναι κάτι που έχεις μέσα σου, απλά χρειάζεται χρόνος για να την καλλιεργήσεις!
Συνειδητοποίησε ότι μετά τη γυμναστική θα νιώσεις ψυχολογικά καλύτερα
Πάρα πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση βελτιώνει την ψυχολογική ευεξία. Επομένως, αν νιώθεις ότι δεν έχεις όρεξη να γυμναστείς λόγω χαμηλής ψυχολογικής διάθεσης, να είσαι σίγουρος ότι αν το πάρεις απόφαση και ασκηθείς θα νιώσεις πολύ καλύτερα μετά!
Άλλαξε το προπονητικό σου πρόγραμμα
Μήπως εκτελείς συνεχώς το ίδιο ακριβώς πρόγραμμα; Εκτός του ότι κάτι τέτοιο πιθανότατα να καθυστερεί την επίτευξη των αθλητικών σου στόχων ή και να σε κρατά σε ένα “plateau”, είναι λογικό να μην αισθάνεσαι τον ίδιο ενθουσιασμό που είχες όταν πρωτοξεκίνησες.
Επομένως, μπορείς να μεταβάλλεις το πρόγραμμά σου, είτε με μικρές αλλαγές, όπως είναι η εκτέλεση του προγράμματος σε διαφορετικό εξωτερικό περιβάλλον, ή να προσθέσεις μια καινούρια άσκηση που είναι κατάλληλη και ασφαλής για σένα. Όπως και να έχει, το καλύτερο θα ήταν να συμβουλευτείς έναν ειδικό του χώρου για μια πιο ασφαλής και αποτελεσματικότερη προσέγγιση του θέματος.
Αναγνώρισε τα πόσα έχεις καταφέρει μέχρι στιγμής λόγω της προπόνησης σου
Το μόνο σίγουρο αν ακολουθείς ένα σωστά δομημένο προπονητικό πρόγραμμα είναι ότι θα δεις αποτελέσματα. Ο χρόνος περνά τόσο γρήγορα που οι ευκαιρίες για έναν προσωπικό απολογισμό όλο και λιγοστεύουν. Αφιέρωσε 10 λεπτά και αναλογίσου πόσα έχεις καταφέρει να απολαμβάνεις εξ αιτίας του χρόνου που έχεις αφιερώσει μέχρι στιγμής για την γυμναστική σου. Δεν έχει σημασία αν γυμνάζεσαι χρόνια, μήνες ή λίγες εβδομάδες, σίγουρα δεν είσαι στο ίδιο σημείο από το οποίο ξεκίνησες.
Ιδανικά, πάρε ένα τετράδιο και άρχισε να καταγράφεις όλες τις «επιτυχίες» σου στο χαρτί: π.χ. μπορώ να μείνω 5'' περισσότερο στην άσκηση «σανίδα», μπορώ να τρέξω περισσότερη ώρα χωρίς να λαχανιάσω, είμαι αρκετά δυνατός πλέον για να σηκώσω το παιδί μου! Έξτρα τιπ: έπειτα από αυτό, γράψε έναν ή δύο επόμενους προπονητικούς στόχους που έχεις σε ένα χαρτί και κράτα το ή κόλλησε το σε ένα σημείο που κοιτάζεις συχνά!
Αντιμετώπισε τη γυμναστική ως χόμπι
Πολλοί ασκούμενοι αντιμετωπίζουν τη γυμναστική ως κάτι εφήμερο που κάποιος αναγκάζεται να ακολουθήσει, διότι είναι αυτή που θα τον «σώσει» από ένα θέμα που τον απασχολεί (προβλήματα υγείας, ψυχολογικά ή/και αισθητικά ζητήματα). Ωστόσο η γυμναστική δεν είναι αυτό.
Η γυμναστική και η αυξημένη σωματική δραστηριότητα είναι τρόπος ζωής και όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίσει κανείς την άσκηση ως χόμπι ή μέρος της καθημερινότητάς του, τόσο πιο γρήγορα θα την αγαπήσει και θα φροντίζει να την περιλαμβάνει σε καθημερινή βάση! Έτσι λοιπόν, ο μόνος τρόπος για να εντάξεις ευχάριστα την άσκηση στο πρόγραμμά σου είναι απλά να ξεκινήσεις να την κάνεις και χωρίς να το καταλάβεις έπειτα από λίγο καιρό δεν θα μπορείς χωρίς αυτήν!
Τέλος, μην είσαι σκληρός με τον εαυτό σου
Είναι λογικό να νιώσεις περιστασιακά ότι δεν έχεις όρεξη να αθληθείς, και όπως αναφέρθηκε πριν, αυτό οφείλεται σε κάποιον λόγο. Ακόμη και αν τελικά επιλέξεις να ξεκουραστείς (που σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό θα αποτελούσε και τη σωστότερη πρακτική) κάνε το συνειδητά, απόλαυσέ το και μην νιώσεις ενοχικά για αυτό. Να θυμάσαι πάντα πως όλα είναι στο μυαλό και στον τρόπο που εσύ επιλέγεις να δεις τα πράγματα!
Καλές προπονήσεις!
Πηγή: www.fmh.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω