Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης βρέθηκαν σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος και ο Πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ
Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος μετέβη σήμερα Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021 στην Αλεξανδρούπολη, όπου συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, παρακολούθησε στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης την εκδήλωση Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών, στο πλαίσιο της παροχής Υποστήριξης Φιλοξενούντος Έθνους, κατά την αναδίπλωση και ανάπτυξη δυνάμεων των ΗΠΑ για την Επιχείρηση «Atlantic Resolve 2021».
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, Ο Διοικητής του Δ' Σώματος Στρατού «ΘΡΑΚΗ» Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Τζέφρι Πάιατ (Geoffrey Pyatt), η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη κα Ελίζαμπεθ Λι, οι Βουλευτές Έβρου κ.κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, Χρήστος Δερμεντζόπουλος και Σταύρος Κελέτσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτριος Πέτροβιτς, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ιωάννης Ζαμπούκης, ο Πρόεδρος του Ο.Λ.Α. Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.Α. κ. Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου και ο Υποδιοικητής του V Σώματος του Αμερικανικού Στρατού Υποστράτηγος Μάθιου Βάγκενεν (Matthew Wagenen).
Κατά την ομιλία που απηύθυνε στους παρευρισκόμενους, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε τα ακόλουθα:
«Με αισθήματα ιδιαίτερης ικανοποίησης βρισκόμαστε σήμερα άλλη μια φορά στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, με την ευκαιρία της Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών της Άσκησης “Atlantic Resolve 21”.
Η ικανοποίηση αυτή ενισχύεται δεδομένου ότι πρόκειται για την τρίτη φορά, από τον Ιούλιο του 2020, που συμμετέχουμε σε παρόμοιες εκδηλώσεις για αντίστοιχες ασκήσεις, ένα γεγονός που αναδεικνύει πλέον τον στρατηγικό χαρακτήρα και τον ολοένα και αυξανόμενο στρατηγικό χαρακτήρα, θα μου επιτρέψετε του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Επίσης υπογραμμίζει την δέσμευση της Ελληνικής και της Αμερικανικής Κυβέρνησης να εμβαθύνουν και να επεκτείνουν ακόμη περισσότερο την στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση και συνεργασία τους.
Αποτέλεσμα άλλωστε αυτής της συνεργασίας υπήρξε και η σημαντική βελτίωση της λειτουργικότητας του Λιμανιού, ώστε να μπορούν πλέον να ελλιμενίζονται μεγάλα πλοία, όπως αποδεικνύει η παρουσία του μεταγωγικού πλοίου «INDEPEDENCE», και άλλων πριν από αυτό, που μεταφέρει τις Δυνάμεις και τα υλικά που είδαμε παρατεταγμένα εδώ στο χώρο του λιμανιού. Πρόκειται, για ένα από τα μεγαλύτερα πλοία που έχουν καταπλεύσει στη Αλεξανδρούπολη και που σηματοδοτεί επίσης και τις νέες δυνατότητες και υποδομές που υποστηρίζουν πρωτοβουλίες και δραστηριότητες για την οικονομική ανάπτυξη, όχι μόνον της Αλεξανδρούπολης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της περιφέρειας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Βόρειας Ελλάδας.
Είδατε δεν ξέρω αν το παρατηρήσατε δίπλα λίγο πιο έξω από την περίμετρο ασφάλειας, εκφορτώνει σιτάρι ένα άλλο μεγάλο πλοίο, που άλλες εποχές, κ. Πρόεδρε το ξέρετε, κ. Διευθύνοντα Σύμβουλε, δεν θα μπορούσε να πλησιάσει να κάνει αυτή τη δουλειά εδώ στο λιμάνι. Λοιπόν, αυτά και άλλα γίνονται εδώ πέρα, γίνονται από μέρα σε μέρα, είναι γεγονότα που βλέπουμε με τα μάτια μας και αποδεικνύουν την τεράστια προοπτική για οικονομική ανάπτυξη του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης χάρις σε αυτή τη πρωτοβουλία.
Η Αλεξανδρούπολη, λόγω της γεωστρατηγικής θέσεως του Λιμανιού της, μπορεί να προσελκύσει, μεγάλες επενδύσεις που περιλαμβάνουν νέα έργα υποδομών στις προβλήτες, εγκατάσταση του πλωτού τερματικού σταθμού επαναεριοποίησης (FSRU), τη διασύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο όσο και με την Εγνατία Οδό και την σχεδιαζόμενη επέκταση, στην περιοχή, του ΝΑΤΟϊκού Αγωγού καυσίμου. Οι επενδύσεις αυτές δημιουργούν μία νέα δυναμική και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, νέες θέσεις εργασίας και οφέλη για την χώρα μας. Και όπως είπα αυτή η προοπτική είναι πλέον πρόδηλη και ορατή δια γυμνού οφθαλμού.
Όπως είχα την ευκαιρία να τονίσω και στο παρελθόν, οι συγκοινωνιακές υποδομές και το δίκτυο οδικών αξόνων της ευρύτερης περιοχής δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στρατηγικό κόμβο σε έναν κάθετο άξονα προς Βορρά, δια την ταχεία μεταφορά προσώπων και εμπορευμάτων, ιδιαίτερα σημαντικό για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, μεταξύ άλλων.
Η σημερινή δραστηριότητα, όπως και η χθεσινή, η πρώτη παραλαβή, στην οποία παραστήκαμε χθες από τα 1200 συνολικά αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Μ1117, που έλαβε χώρα στην Αθήνα, προστίθενται σε μία μεγάλη σειρά δραστηριοτήτων στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος και ΗΠΑ, μια συνεργασία στρατηγικού χαρακτήρα και αμοιβαίως επωφελή, η οποία διαπνέεται από την επιθυμία των δύο χωρών να συνεισφέρουν, κατά τρόπο ουσιαστικό, στην ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας.
Η στρατηγική σχέση Ελλάδος και ΗΠΑ, εδράζεται σε ισχυρούς διαχρονικούς δεσμούς των χωρών και των λαών μας και κοινές αξίες. Η πρόσφατη υπογραφή στην Ουάσινγκτον του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης αυτής της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, μεταξύ των δυο Υπουργών Εξωτερικών των χώρων, αναβαθμίζει τις σχέσεις μας σ΄ ένα ακόμα υψηλότερο επίπεδο με γνώμονα αφενός την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεών μας, και αφετέρου την περιφρούρηση και προστασία, αμοιβαίως, της ασφάλειας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών μας από ενέργειες οι οποίες απειλούν την ειρήνη. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να εξάρω την συμβολή της Στρατιωτικής ασφαλώς Ηγεσίας, της Πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και του κ. πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών και των συνεργατών του, στην νέα υπογραφή, της τροποποίησης της ενιαίας Αμυντικής Συμφωνίας η οποία κατά κύριο λόγο είναι συμφωνία αμυντικού χαρακτήρα, εξού και η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Θα ήθελα, επίσης, να υπογραμμίσω τη συμβολή του κ. Πρέσβη, σε όλο αυτό το μεγάλο έργο, τόσο στην αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος - ΗΠΑ στον αμυντικό τομέα, όσο και σε αυτό που γίνεται εδώ στην Αλεξανδρούπολη».
Δείτε το βίντεο:
Κωνσταντίνος Φλώρος: “Αλεξανδρούπολη, η Σούδα του Βορρά”!
Στον χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, συνεχάρη τους εμπλεκόμενους φορείς για την συμβολή τους στις επιχειρήσεις υποδοχής, παραμονής και προώθησης των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, επισημαίνοντας την στρατηγική σημασία και την σπουδαιότητα των διευκολύνσεων που παρέχει η Ελλάδα μέσω των υποδομών της Αλεξανδρούπολης, την οποία αποκάλεσε «Σούδα του Βορρά» καθόσον εξελίσσεται σε σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ειδικά σε ό,τι αφορά στην διεξαγωγή της Επιχείρησης «ATLANTIC RESOLVE».
Αναφέρθηκε επίσης στην ιδιαίτερη σημασία της συνεχούς παρουσίας μονάδων των ΗΠΑ στην Χώρα μας, καλωσορίζοντας τα στελέχη της 1st Combat Aviation Brigade που κατόπιν της σύντομης παραμονής τους στην Αλεξανδρούπολη θα επιστρέψουν στην έδρα τους στο Fort Riley του Κάνσας (ΗΠΑ), καθώς και τα στελέχη της 1st Air Cavalry Brigade τα οποία προ της ανάπτυξής τους στην Ευρώπη θα φιλοξενηθούν στην Ελλάδα για ένα εξάμηνο (Στεφανοβίκειο, Βόλο), όπου προγραμματίζεται να διεξαχθούν σημαντικές δραστηριότητες επιχειρησιακής συνεκπαίδευσης, με σκοπό την βελτίωση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο Χωρών και την από κοινού επαύξηση της μαχητικής τους ικανότητας.
Τόνισε επιπλέον, ότι η στενή και συνεχώς αναπτυσσόμενη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδος και ΗΠΑ, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της διαρκούς εμβάθυνσης της στρατηγικής αμυντικής σχέσης των δύο Χωρών και επιβεβαιώνεται από την επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defence Cooperation Agreement - MDCA), είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς σχεδιασμού και εντατικής προσπάθειας του συνόλου των εμπλεκομένων φορέων και των δύο Χωρών.
Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ευχαρίστησε το Δ' Σώμα Στρατού (Δ' ΣΣ), την ΧΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού (ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ) και τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ) για την πολύτιμη υποστήριξή τους, τονίζοντας την σημαντική συνεισφορά τους στην επιτυχία ενός εγχειρήματος που ισχυροποιεί τον ρόλο της Ελλάδος και των ΗΠΑ ως πυλώνων ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.
Τζέφρι Πάιατ: “Μια ισχυρή και πιο ασφαλής Ελλάδα είναι προς τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή”
«Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης εξελίσσεται στον κεντρικό άξονα της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας στον βορρά της Ελλάδας, πέρα από τον ρόλο του ως βασική πύλη προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας», τόνισε ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος επισκέφθηκε, σήμερα, το λιμάνι Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο της ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών της άσκησης Atlantic Resolve 2021.
Ο Αμερικανός πρέσβης είχε την ευκαιρία να δει από κοντά ένα μέρος από τη μεγαλύτερη - μέχρι σήμερα - μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ μέσω του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, επισημαίνοντας - μεταξύ άλλων - πως «ο συνεχώς αυξανόμενος όγκος στρατιωτικής δραστηριότητας, εδώ, στο λιμάνι υπογραμμίζει τον διευρυνόμενο στρατηγικό ρόλο και τη σημασία της Αλεξανδρούπολης - για την Ελλάδα, για τις Ηνωμένες Πολιτείες και για την περιοχή».
«Μια ισχυρή και πιο ασφαλής Ελλάδα είναι προς τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή. Η εμβάθυνση και η διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δημοκρατικών εθνών μας δεν μας ωφελεί απλώς αλλά καθιστά πιο ικανό και το ΝΑΤΟ. Κι αυτό ακριβώς κάνουμε, σήμερα, εδώ στην Αλεξανδρούπολη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ.
Σημείωσε δε, ότι τα τελευταία χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν σημαντικά τη δέσμευσή τους στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπως αποδεικνύεται από τις πολλές επισκέψεις που έχει πραγματοποιήσει τόσο ο ίδιος κατά τη θητεία του ως Πρέσβης (σ.σ. η σημερινή ήταν η έβδομη επίσκεψή του στην πόλη) όσο και άλλοι ανώτεροι Αμερικανοί εκπρόσωποι. «Κάθε φορά», τόνισε, «καλωσορίζουμε ένα νέο ορόσημο ανάπτυξης και συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας - όχι μόνο στον τομέα της άμυνας. Διότι η Αλεξανδρούπολη διαδραματίζει επίσης ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στους κοινούς στόχους των χωρών μας για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής και κλιματικής ασφάλειας και την οικοδόμηση περιφερειακής σταθερότητας».
Τα σχέδια των Αμερικανικών που συμμετέχουν στον διαγωνισμό για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
Αναφερόμενος στην πορεία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης αλλά κι αυτού της Καβάλας, ο κ. Πάιατ δήλωσε υπερήφανος για τους δύο ισχυρούς, όπως τόνισε, Αμερικανούς πλειοδότες, την BlackSummit και την Quintana, υπογραμμίζοντας πως «αυτές οι αμερικανικές εταιρείες είναι σε αυτή τη διαδικασία για να κερδίσουν, αλλά και για να δημιουργήσουν οικονομικές ευκαιρίες».
Απαντώντας λίγο αργότερα σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ πάνω στο συγκεκριμένο θέμα εξήγησε ότι «οι αμερικανικές εταιρείες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης δεν βλέπουν αυτό το λιμάνι μόνο όπως είναι σήμερα αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρει για το μέλλον» και θέλουν να το αναπτύξουν ως μια βασική πύλη προς τα Δυτικά Βαλκάνια και πέρα απ’ αυτά. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης της Αλεξανδρούπολης (FSRU) είναι «ένα σημαντικό παράδειγμα για το πώς η Αλεξανδρούπολη μπορεί να αποτελέσει πύλη προς τα Δυτικά Βαλκάνια, ενισχύοντας τη συνεργασία για τη διαφοροποίηση των πηγών και των διαδρομών ενέργειας».
«Την πρώτη φορά που ήρθα σε αυτό το λιμάνι ήταν άδειο. Το μέρος που βρισκόμαστε σήμερα χρησιμοποιείτο ως αποθηκευτικός χώρος για δοκιμαστικές σωληνώσεις για τον ΤΑΡ. Σήμερα το βλέπουμε να αποκτά και πάλι ζωή και φέτος τα έσοδα είναι υψηλότερα από ποτέ», σημείωσε ο κ. Πάιατ.
Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών η διμερής σχέση
Στην ομιλία του από το βήμα της σημερινής εκδήλωσης, κ. Πάιατ υπογράμμισε ακόμη ότι η εταιρική σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ και ιδιαίτερα η αμυντική έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και είναι μια από τις ισχυρότερες αμυντικές σχέσεις της Αμερικής στην Ευρώπη.
Αναφερόμενος ειδικότερα στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), σημείωσε ότι το πλαίσιο αυτής έχει ενισχύσει και προάγει τα κοινά αμυντικά και στρατηγικά μας συμφέροντα για παραπάνω από τρεις δεκαετίες, ωστόσο, «δεν είναι το ταβάνι, αλλά μια πλατφόρμα πάνω στην οποία μπορούμε να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε και να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας».
«Βρισκόμαστε στην κορύφωση των σχέσεων μας αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην κορυφή. Υπάρχουν πολύ περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε από κοινού προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας είναι ισχυρότερες από ποτέ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης.
«Η σχέση μας σε ό,τι αφορά την ασφάλεια δεν αφορά μόνο σε υλικό hardware. Αφορά την ισχυρή μας δέσμευση για μια μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση, βασισμένη σε κοινά στρατηγικά συμφέροντα και αξίες», πρόσθεσε ο κ. Πάιατ.
Στο πλαίσιο της σημερινής επίσκεψης του στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ο πρέσβης συνομίλησε με Αμερικανούς στρατιώτες και ενημερώθηκε για τα ελικόπτερα και το υπόλοιπο στρατιωτικό υλικό, αλλά και για την «πολύ θερμή», όπως τού μετέφεραν, υποδοχή που είχαν οι αμερικανικές δυνάμεις τόσο στην Αλεξανδρούπολη όσο και στον Βόλο, στο Στεφανοβίκειο.
Για τη θερμή υποδοχή αλλά και την πολύ καλή οργάνωση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης σε ό,τι αφορά τις ανάγκες μεταφοράς του στρατιωτικού υλικού μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο εκπρόσωπος της Ταξιαρχίας Κρις Γουέλ (Cris Well). «Είχαμε μια εξαιρετική εμπειρία εδώ, στην Αλεξανδρούπολη. Όλοι οι άνθρωποι με τους οποίους έχουμε έρθει σε επαφή, εδώ στο λιμάνι, είναι εξαιρετικοί επαγγελματίες», τόνισε.
Η μεγαλύτερη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού
Αυτό που γίνεται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο της Atlantic Resolve είναι η μεγαλύτερη - μέχρι στιγμής - μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού και αφορά την ανάπτυξη και αναδίπλωση των αμερικανικών δυνάμεων διαμέσου του συγεκριμένου λιμένα, με τις τελικές περιοχές προορισμού να είναι στα Βαλκάνια.
Η όλη διαδικασία ξεκίνησε στις αρχές του προηγούμενου μήνα, με την υποδοχή και ανάπτυξη όλων των εγκαταστάσεων που χρειάζονταν προκειμένου το Arc Independence να φέρει το υλικό της 1st Air Cavalry Brigade από το Fort Hood του Τέξας και παράλληλα να παραλάβει το υλικό της 1st Combat Aviation Brigade για να επιστρέψει στην Αμερική, κάτι που έγινε σήμερα το πρωί με την αναχώρηση του συγκεκριμένου πλοίου.
Στο πλαίσιο της αλλαγής των υλικών των δύο σχηματισμών, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αναπτύχθηκαν περίπου 1000 τεμάχια υλικού, που έχουν να κάνουν με τροχοφόρα, κοντέινερς, ειδικό εξοπλισμό και φυσικά ελικόπτερα (AH-64 Apache και UH-60 και HH-60 Blackhawk).
Το υλικό της 1ης CAB ήδη φορτώθηκε και αναχώρησε για Αμερική και ένα πολύ μεγάλο μέρος από το υλικό της ACB έχει προωθηθεί προς τον Βόλο, το Στεφανοβίκειο, για τη χειμερινή εκπαίδευση. Εκεί αμερικανικά και ελληνικά πληρώματα θα συνεκπαιδευτούν, σε μια αλληλουχία ασκήσεων και από κοινής εκπαίδευσης. Το υπόλοιπο μέρος της ταξιαρχίας προωθήθηκε στους χώρους τελικού προορισμού που είναι στη Ρουμανία κατά βάση και κάποιοι λίγοι στη Βουλγαρία.
Δείτε παρακάτω περισσότερες φωτογραφίες...
[post_ads_2]
[post_ads]
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, Ο Διοικητής του Δ' Σώματος Στρατού «ΘΡΑΚΗ» Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Τζέφρι Πάιατ (Geoffrey Pyatt), η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη κα Ελίζαμπεθ Λι, οι Βουλευτές Έβρου κ.κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, Χρήστος Δερμεντζόπουλος και Σταύρος Κελέτσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτριος Πέτροβιτς, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ιωάννης Ζαμπούκης, ο Πρόεδρος του Ο.Λ.Α. Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.Α. κ. Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου και ο Υποδιοικητής του V Σώματος του Αμερικανικού Στρατού Υποστράτηγος Μάθιου Βάγκενεν (Matthew Wagenen).
Κατά την ομιλία που απηύθυνε στους παρευρισκόμενους, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε τα ακόλουθα:
«Με αισθήματα ιδιαίτερης ικανοποίησης βρισκόμαστε σήμερα άλλη μια φορά στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, με την ευκαιρία της Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών της Άσκησης “Atlantic Resolve 21”.
Η ικανοποίηση αυτή ενισχύεται δεδομένου ότι πρόκειται για την τρίτη φορά, από τον Ιούλιο του 2020, που συμμετέχουμε σε παρόμοιες εκδηλώσεις για αντίστοιχες ασκήσεις, ένα γεγονός που αναδεικνύει πλέον τον στρατηγικό χαρακτήρα και τον ολοένα και αυξανόμενο στρατηγικό χαρακτήρα, θα μου επιτρέψετε του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Επίσης υπογραμμίζει την δέσμευση της Ελληνικής και της Αμερικανικής Κυβέρνησης να εμβαθύνουν και να επεκτείνουν ακόμη περισσότερο την στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση και συνεργασία τους.
Αποτέλεσμα άλλωστε αυτής της συνεργασίας υπήρξε και η σημαντική βελτίωση της λειτουργικότητας του Λιμανιού, ώστε να μπορούν πλέον να ελλιμενίζονται μεγάλα πλοία, όπως αποδεικνύει η παρουσία του μεταγωγικού πλοίου «INDEPEDENCE», και άλλων πριν από αυτό, που μεταφέρει τις Δυνάμεις και τα υλικά που είδαμε παρατεταγμένα εδώ στο χώρο του λιμανιού. Πρόκειται, για ένα από τα μεγαλύτερα πλοία που έχουν καταπλεύσει στη Αλεξανδρούπολη και που σηματοδοτεί επίσης και τις νέες δυνατότητες και υποδομές που υποστηρίζουν πρωτοβουλίες και δραστηριότητες για την οικονομική ανάπτυξη, όχι μόνον της Αλεξανδρούπολης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της περιφέρειας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Βόρειας Ελλάδας.
Είδατε δεν ξέρω αν το παρατηρήσατε δίπλα λίγο πιο έξω από την περίμετρο ασφάλειας, εκφορτώνει σιτάρι ένα άλλο μεγάλο πλοίο, που άλλες εποχές, κ. Πρόεδρε το ξέρετε, κ. Διευθύνοντα Σύμβουλε, δεν θα μπορούσε να πλησιάσει να κάνει αυτή τη δουλειά εδώ στο λιμάνι. Λοιπόν, αυτά και άλλα γίνονται εδώ πέρα, γίνονται από μέρα σε μέρα, είναι γεγονότα που βλέπουμε με τα μάτια μας και αποδεικνύουν την τεράστια προοπτική για οικονομική ανάπτυξη του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης χάρις σε αυτή τη πρωτοβουλία.
Η Αλεξανδρούπολη, λόγω της γεωστρατηγικής θέσεως του Λιμανιού της, μπορεί να προσελκύσει, μεγάλες επενδύσεις που περιλαμβάνουν νέα έργα υποδομών στις προβλήτες, εγκατάσταση του πλωτού τερματικού σταθμού επαναεριοποίησης (FSRU), τη διασύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο όσο και με την Εγνατία Οδό και την σχεδιαζόμενη επέκταση, στην περιοχή, του ΝΑΤΟϊκού Αγωγού καυσίμου. Οι επενδύσεις αυτές δημιουργούν μία νέα δυναμική και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, νέες θέσεις εργασίας και οφέλη για την χώρα μας. Και όπως είπα αυτή η προοπτική είναι πλέον πρόδηλη και ορατή δια γυμνού οφθαλμού.
Όπως είχα την ευκαιρία να τονίσω και στο παρελθόν, οι συγκοινωνιακές υποδομές και το δίκτυο οδικών αξόνων της ευρύτερης περιοχής δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στρατηγικό κόμβο σε έναν κάθετο άξονα προς Βορρά, δια την ταχεία μεταφορά προσώπων και εμπορευμάτων, ιδιαίτερα σημαντικό για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, μεταξύ άλλων.
Η σημερινή δραστηριότητα, όπως και η χθεσινή, η πρώτη παραλαβή, στην οποία παραστήκαμε χθες από τα 1200 συνολικά αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Μ1117, που έλαβε χώρα στην Αθήνα, προστίθενται σε μία μεγάλη σειρά δραστηριοτήτων στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος και ΗΠΑ, μια συνεργασία στρατηγικού χαρακτήρα και αμοιβαίως επωφελή, η οποία διαπνέεται από την επιθυμία των δύο χωρών να συνεισφέρουν, κατά τρόπο ουσιαστικό, στην ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας.
Η στρατηγική σχέση Ελλάδος και ΗΠΑ, εδράζεται σε ισχυρούς διαχρονικούς δεσμούς των χωρών και των λαών μας και κοινές αξίες. Η πρόσφατη υπογραφή στην Ουάσινγκτον του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης αυτής της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, μεταξύ των δυο Υπουργών Εξωτερικών των χώρων, αναβαθμίζει τις σχέσεις μας σ΄ ένα ακόμα υψηλότερο επίπεδο με γνώμονα αφενός την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεών μας, και αφετέρου την περιφρούρηση και προστασία, αμοιβαίως, της ασφάλειας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών μας από ενέργειες οι οποίες απειλούν την ειρήνη. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να εξάρω την συμβολή της Στρατιωτικής ασφαλώς Ηγεσίας, της Πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και του κ. πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών και των συνεργατών του, στην νέα υπογραφή, της τροποποίησης της ενιαίας Αμυντικής Συμφωνίας η οποία κατά κύριο λόγο είναι συμφωνία αμυντικού χαρακτήρα, εξού και η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Θα ήθελα, επίσης, να υπογραμμίσω τη συμβολή του κ. Πρέσβη, σε όλο αυτό το μεγάλο έργο, τόσο στην αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος - ΗΠΑ στον αμυντικό τομέα, όσο και σε αυτό που γίνεται εδώ στην Αλεξανδρούπολη».
Δείτε το βίντεο:
Κωνσταντίνος Φλώρος: “Αλεξανδρούπολη, η Σούδα του Βορρά”!
Στον χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, συνεχάρη τους εμπλεκόμενους φορείς για την συμβολή τους στις επιχειρήσεις υποδοχής, παραμονής και προώθησης των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, επισημαίνοντας την στρατηγική σημασία και την σπουδαιότητα των διευκολύνσεων που παρέχει η Ελλάδα μέσω των υποδομών της Αλεξανδρούπολης, την οποία αποκάλεσε «Σούδα του Βορρά» καθόσον εξελίσσεται σε σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ειδικά σε ό,τι αφορά στην διεξαγωγή της Επιχείρησης «ATLANTIC RESOLVE».
Αναφέρθηκε επίσης στην ιδιαίτερη σημασία της συνεχούς παρουσίας μονάδων των ΗΠΑ στην Χώρα μας, καλωσορίζοντας τα στελέχη της 1st Combat Aviation Brigade που κατόπιν της σύντομης παραμονής τους στην Αλεξανδρούπολη θα επιστρέψουν στην έδρα τους στο Fort Riley του Κάνσας (ΗΠΑ), καθώς και τα στελέχη της 1st Air Cavalry Brigade τα οποία προ της ανάπτυξής τους στην Ευρώπη θα φιλοξενηθούν στην Ελλάδα για ένα εξάμηνο (Στεφανοβίκειο, Βόλο), όπου προγραμματίζεται να διεξαχθούν σημαντικές δραστηριότητες επιχειρησιακής συνεκπαίδευσης, με σκοπό την βελτίωση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο Χωρών και την από κοινού επαύξηση της μαχητικής τους ικανότητας.
Τόνισε επιπλέον, ότι η στενή και συνεχώς αναπτυσσόμενη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδος και ΗΠΑ, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της διαρκούς εμβάθυνσης της στρατηγικής αμυντικής σχέσης των δύο Χωρών και επιβεβαιώνεται από την επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defence Cooperation Agreement - MDCA), είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς σχεδιασμού και εντατικής προσπάθειας του συνόλου των εμπλεκομένων φορέων και των δύο Χωρών.
Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ευχαρίστησε το Δ' Σώμα Στρατού (Δ' ΣΣ), την ΧΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού (ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ) και τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ) για την πολύτιμη υποστήριξή τους, τονίζοντας την σημαντική συνεισφορά τους στην επιτυχία ενός εγχειρήματος που ισχυροποιεί τον ρόλο της Ελλάδος και των ΗΠΑ ως πυλώνων ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.
Τζέφρι Πάιατ: “Μια ισχυρή και πιο ασφαλής Ελλάδα είναι προς τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή”
«Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης εξελίσσεται στον κεντρικό άξονα της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας στον βορρά της Ελλάδας, πέρα από τον ρόλο του ως βασική πύλη προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας», τόνισε ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος επισκέφθηκε, σήμερα, το λιμάνι Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο της ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών της άσκησης Atlantic Resolve 2021.
Ο Αμερικανός πρέσβης είχε την ευκαιρία να δει από κοντά ένα μέρος από τη μεγαλύτερη - μέχρι σήμερα - μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ μέσω του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, επισημαίνοντας - μεταξύ άλλων - πως «ο συνεχώς αυξανόμενος όγκος στρατιωτικής δραστηριότητας, εδώ, στο λιμάνι υπογραμμίζει τον διευρυνόμενο στρατηγικό ρόλο και τη σημασία της Αλεξανδρούπολης - για την Ελλάδα, για τις Ηνωμένες Πολιτείες και για την περιοχή».
«Μια ισχυρή και πιο ασφαλής Ελλάδα είναι προς τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή. Η εμβάθυνση και η διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δημοκρατικών εθνών μας δεν μας ωφελεί απλώς αλλά καθιστά πιο ικανό και το ΝΑΤΟ. Κι αυτό ακριβώς κάνουμε, σήμερα, εδώ στην Αλεξανδρούπολη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ.
Σημείωσε δε, ότι τα τελευταία χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν σημαντικά τη δέσμευσή τους στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπως αποδεικνύεται από τις πολλές επισκέψεις που έχει πραγματοποιήσει τόσο ο ίδιος κατά τη θητεία του ως Πρέσβης (σ.σ. η σημερινή ήταν η έβδομη επίσκεψή του στην πόλη) όσο και άλλοι ανώτεροι Αμερικανοί εκπρόσωποι. «Κάθε φορά», τόνισε, «καλωσορίζουμε ένα νέο ορόσημο ανάπτυξης και συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας - όχι μόνο στον τομέα της άμυνας. Διότι η Αλεξανδρούπολη διαδραματίζει επίσης ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στους κοινούς στόχους των χωρών μας για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής και κλιματικής ασφάλειας και την οικοδόμηση περιφερειακής σταθερότητας».
Τα σχέδια των Αμερικανικών που συμμετέχουν στον διαγωνισμό για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
Αναφερόμενος στην πορεία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης αλλά κι αυτού της Καβάλας, ο κ. Πάιατ δήλωσε υπερήφανος για τους δύο ισχυρούς, όπως τόνισε, Αμερικανούς πλειοδότες, την BlackSummit και την Quintana, υπογραμμίζοντας πως «αυτές οι αμερικανικές εταιρείες είναι σε αυτή τη διαδικασία για να κερδίσουν, αλλά και για να δημιουργήσουν οικονομικές ευκαιρίες».
Απαντώντας λίγο αργότερα σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ πάνω στο συγκεκριμένο θέμα εξήγησε ότι «οι αμερικανικές εταιρείες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης δεν βλέπουν αυτό το λιμάνι μόνο όπως είναι σήμερα αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρει για το μέλλον» και θέλουν να το αναπτύξουν ως μια βασική πύλη προς τα Δυτικά Βαλκάνια και πέρα απ’ αυτά. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης της Αλεξανδρούπολης (FSRU) είναι «ένα σημαντικό παράδειγμα για το πώς η Αλεξανδρούπολη μπορεί να αποτελέσει πύλη προς τα Δυτικά Βαλκάνια, ενισχύοντας τη συνεργασία για τη διαφοροποίηση των πηγών και των διαδρομών ενέργειας».
«Την πρώτη φορά που ήρθα σε αυτό το λιμάνι ήταν άδειο. Το μέρος που βρισκόμαστε σήμερα χρησιμοποιείτο ως αποθηκευτικός χώρος για δοκιμαστικές σωληνώσεις για τον ΤΑΡ. Σήμερα το βλέπουμε να αποκτά και πάλι ζωή και φέτος τα έσοδα είναι υψηλότερα από ποτέ», σημείωσε ο κ. Πάιατ.
Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών η διμερής σχέση
Στην ομιλία του από το βήμα της σημερινής εκδήλωσης, κ. Πάιατ υπογράμμισε ακόμη ότι η εταιρική σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ και ιδιαίτερα η αμυντική έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και είναι μια από τις ισχυρότερες αμυντικές σχέσεις της Αμερικής στην Ευρώπη.
Αναφερόμενος ειδικότερα στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), σημείωσε ότι το πλαίσιο αυτής έχει ενισχύσει και προάγει τα κοινά αμυντικά και στρατηγικά μας συμφέροντα για παραπάνω από τρεις δεκαετίες, ωστόσο, «δεν είναι το ταβάνι, αλλά μια πλατφόρμα πάνω στην οποία μπορούμε να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε και να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας».
«Βρισκόμαστε στην κορύφωση των σχέσεων μας αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην κορυφή. Υπάρχουν πολύ περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε από κοινού προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας είναι ισχυρότερες από ποτέ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης.
«Η σχέση μας σε ό,τι αφορά την ασφάλεια δεν αφορά μόνο σε υλικό hardware. Αφορά την ισχυρή μας δέσμευση για μια μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση, βασισμένη σε κοινά στρατηγικά συμφέροντα και αξίες», πρόσθεσε ο κ. Πάιατ.
Στο πλαίσιο της σημερινής επίσκεψης του στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ο πρέσβης συνομίλησε με Αμερικανούς στρατιώτες και ενημερώθηκε για τα ελικόπτερα και το υπόλοιπο στρατιωτικό υλικό, αλλά και για την «πολύ θερμή», όπως τού μετέφεραν, υποδοχή που είχαν οι αμερικανικές δυνάμεις τόσο στην Αλεξανδρούπολη όσο και στον Βόλο, στο Στεφανοβίκειο.
Για τη θερμή υποδοχή αλλά και την πολύ καλή οργάνωση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης σε ό,τι αφορά τις ανάγκες μεταφοράς του στρατιωτικού υλικού μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο εκπρόσωπος της Ταξιαρχίας Κρις Γουέλ (Cris Well). «Είχαμε μια εξαιρετική εμπειρία εδώ, στην Αλεξανδρούπολη. Όλοι οι άνθρωποι με τους οποίους έχουμε έρθει σε επαφή, εδώ στο λιμάνι, είναι εξαιρετικοί επαγγελματίες», τόνισε.
Η μεγαλύτερη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού
Αυτό που γίνεται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο της Atlantic Resolve είναι η μεγαλύτερη - μέχρι στιγμής - μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού και αφορά την ανάπτυξη και αναδίπλωση των αμερικανικών δυνάμεων διαμέσου του συγεκριμένου λιμένα, με τις τελικές περιοχές προορισμού να είναι στα Βαλκάνια.
Η όλη διαδικασία ξεκίνησε στις αρχές του προηγούμενου μήνα, με την υποδοχή και ανάπτυξη όλων των εγκαταστάσεων που χρειάζονταν προκειμένου το Arc Independence να φέρει το υλικό της 1st Air Cavalry Brigade από το Fort Hood του Τέξας και παράλληλα να παραλάβει το υλικό της 1st Combat Aviation Brigade για να επιστρέψει στην Αμερική, κάτι που έγινε σήμερα το πρωί με την αναχώρηση του συγκεκριμένου πλοίου.
Στο πλαίσιο της αλλαγής των υλικών των δύο σχηματισμών, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αναπτύχθηκαν περίπου 1000 τεμάχια υλικού, που έχουν να κάνουν με τροχοφόρα, κοντέινερς, ειδικό εξοπλισμό και φυσικά ελικόπτερα (AH-64 Apache και UH-60 και HH-60 Blackhawk).
Το υλικό της 1ης CAB ήδη φορτώθηκε και αναχώρησε για Αμερική και ένα πολύ μεγάλο μέρος από το υλικό της ACB έχει προωθηθεί προς τον Βόλο, το Στεφανοβίκειο, για τη χειμερινή εκπαίδευση. Εκεί αμερικανικά και ελληνικά πληρώματα θα συνεκπαιδευτούν, σε μια αλληλουχία ασκήσεων και από κοινής εκπαίδευσης. Το υπόλοιπο μέρος της ταξιαρχίας προωθήθηκε στους χώρους τελικού προορισμού που είναι στη Ρουμανία κατά βάση και κάποιοι λίγοι στη Βουλγαρία.
Δείτε παρακάτω περισσότερες φωτογραφίες...
[post_ads_2]
[post_ads]
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω