Επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης ΑΜ-Θ με θέμα τα ζωτικά προβλήματα των μελισσοκόμων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
ΠΡΟΣ: κ. Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου, κ. Περιφερειάρχη
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Επικεφαλής Παρατάξεων ΠΣ
ΘΕΜΑ: Για τα ζωτικά προβλήματα των μελισσοκόμων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Οι σύλλογοι των μελισσοκόμων της περιοχής μας προετοιμάζουν την κινητοποίησή τους στις 1 Φλεβάρη στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης στα πλαίσια της πανελλαδικής μέρας δράσης που έχουν αποφασίσει.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» συμπαραστέκεται στους μελισσοκόμους που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους και διεκδικούν τα αυτονόητα. Η διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ έχει σοβαρή ευθύνη να πιέσει την κυβέρνηση να δοθούν λύση σε θεσμικά και οικονομικά ζητήματα, καθώς επίσης και η ίδια να συμβάλει σε πολλά από αυτά.
Οι μελισσοκόμοι πανελλαδικά έρχονται αντιμέτωποι με την εκτίναξη του κόστους παραγωγής, κυρίως λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων που χρησιμοποιούν για να μετακινούν και να επισκέπτονται τα μελίσσια τους, που σε συνδυασμό με τις χαμηλές - εξευτελιστικές τιμές, τις οποίες διαμορφώνουν οι έμποροι - διακινητές, ροκανίζουν το εισόδημά των παραγωγών.
Παράλληλα, όπως οι ίδιοι μέσα από τα συλλογικά τους όργανα καταγγέλλουν, οι έλεγχοι για τη νοθεία και τις «ελληνοποιήσεις» στο μέλι είναι ελλιπείς, ενώ οι περιορισμοί για τη διάθεση του μελιού από τους ίδιους τους παραγωγούς είναι ασφυκτικοί και άδικοι.
Στην περιοχή μας και ιδιαίτερα στον Έβρο οι μελισσοκόμοι έρχονται αντιμέτωποι εκτός των άλλων και με τις συνέπειες των καλοκαιρινών πυρκαγιών την ώρα που ο ΕΛΓΑ δεν εξασφαλίζει την πλήρη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς, ούτε την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των μελισσοκόμων. Παράλληλα δεν υφίσταται κρατική μέριμνα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των επιπτώσεων διαφόρων ασθενειών της μέλισσας.
Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του προέδρου των Μελισσοκόμων Κεντρικού Έβρου κ. Πασχάλη Χριστοδούλου ότι «αν εξαιρέσει κανείς την μεγάλη προσπάθεια που έκανε ο Σύλλογος για συγκέντρωση μελισσοτροφών από δωρεές και την διανομή που έκανε σε όλους τους μελισσοκόμους του Νοτίου Έβρου, δεν έγινε απολύτως τίποτε ούτε στον τομέα στήριξης της μελισσοκομίας ούτε και στην αποκατάσταση του μελισσοκομικού πάρκου», ενώ συγκεκριμένα καταγγέλλει πως οι 25 τόνοι μελισσοτροφών που είχε υποσχεθεί η Περιφέρεια αμέσως μετά τις πυρκαγιές ουδέποτε δόθηκαν.
Με βάση τα παραπάνω και με ορατό τον κίνδυνο την ερχόμενη σε λίγους μήνες Άνοιξη να μην υπάρχουν μελίσσια στον Έβρο και να περιοριστεί δραματικά η παραγωγή σε όλη την περιοχή, Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:
- Για ποιο λόγο δεν δόθηκαν οι 25 τόνοι μελισσοτροφών - που όπως αποδείχθηκε μάλιστα δεν επρόκειτο να καλύψουν παρά ένα πολύ μικρό μέρος των αναγκών - στους μελισσοκόμους του Έβρου όπως είχε δεσμευτεί η ΠΑΜΘ;
- Τι μέτρα στήριξης της Μελισσοκομίας πρόκειται να πάρει η διοίκηση της ΠΑΜΘ;
- Αν προτίθεται να αναλάβει με κρατική χρηματοδότηση και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία της Περιφέρειας την αποκατάσταση του μελισσοκομικού πάρκου στον Έβρο;
- Αν προτίθεται και με ποιο τρόπο να πιέσει την κυβέρνηση να λυθούν τα ζωτικά προβλήματα των μελισσοκόμων της περιοχής;
Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος
Κλάδης Διονύσης
[post_ads]
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω