Ο ΠΙΣ αποτυπώνει την δυσμενή εικόνα στο ΕΣΥ επισημαίνοντας τις βαρύτατες συνέπειες που έχει για την υγεία των πολιτών

Η αποτίμηση της σημερινής κατάστασης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) από την Ολομέλεια Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και του ΔΣ του ΠΙΣ.

Ο ΠΙΣ αποτυπώνει τη σημερινή δυσμενή εικόνα στο ΕΣΥ επισημαίνοντας τις βαρύτατες συνέπειες που έχει για την υγεία των πολιτών
Το Σάββατο 22 Ιουνίου έλαβε χώρα για πρώτη φορά στη πόλη της Καλαμάτας η Σύνοδος των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.), παρουσία του Υφυπουργού Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλου που εκπροσώπησε την ηγεσία του Υ.Υ.Κ.Α. και απηύθυνε πρόταση πολυεπίπεδης συνεργασίας για την ψυχική υγεία.

Η αποτίμηση της κατάστασης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) όπως περιγράφεται στην απόφαση της Συνόδου, απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις, καθώς διαπιστώνεται σημαντική επιδείνωση. Επιπλέον οι ρυθμίσεις του τελευταίου 6μήνου που αφορούν στον χρόνο των νοσοκομειακών ιατρών πέραν του εργάσιμου ωραρίου, ούτε μεταρρύθμιση συνιστούν, ούτε σημαντική επίδραση θα έχουν. Και για το λόγο αυτό, η ηγεσία του Υ.Υ.Κ.Α. οφείλει να ασχοληθεί με την κύρια λειτουργία των Νοσοκομείων στα οποία εδώ και 4 μήνες έχει προστεθεί και διοικητική αβεβαιότητα.

Οι απολαβές των ιατρών του Ε.Σ.Υ. είναι υποδιπλάσιες των Ευρωπαίων συναδέλφων τους ενώ και τα κίνητρα για τις άγονες και νησιωτικές περιοχές που εξαγγέλλει κάθε τόσο το υπουργείο Υγείας, δεν συνάδουν με όσα ο Π.Ι.Σ. υποδεικνύει ως προτεραιότητες. Σημαντική εκκρεμότητα αποτελεί η από έτους υποχρέωση της Πολιτείας να αναπροσαρμόσει το επίδομα των ιατρών που υπηρετούν στις άγονες και νησιωτικές περιοχές της χώρας. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Δρ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, «το Ε.Σ.Υ. δεν είναι ελκυστικό για τους ιατρούς λόγω των χαμηλών αμοιβών, των συνθηκών εργασίας και του διοικητικού του μοντέλου».


Κατά τις εργασίες της Ολομέλειας, διεξήχθη μάλιστα εκτενής συζήτηση για τα προβλήματα που υπάρχουν σε υγειονομικές δομές της χώρας αλλά και αναφορά στις επανειλημμένες αποφάσεις των Ανώτατων Δικαστηρίων τονίζοντας ότι η Πολιτεία οφείλει να αποκαταστήσει το Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο, ώστε οι απολαβές των ιατρών να ανέλθουν σε αξιοπρεπή επίπεδα, αλλιώς οι προκηρύξεις γιατρών θα συνεχίσουν να αποβαίνουν άγονες.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της απόφασης που ελήφθη για το συγκεκριμένο θέμα στην Ολομέλεια των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων στην Καλαμάτα.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Αποτίμηση της σημερινής κατάστασης στο ΕΣΥ

Πριν ένα χρόνο, στην Ολομέλεια που διοργανώσαμε στη Σύρο, συζητήσαμε την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ και καταλήξαμε σε συμπεράσματα και συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες καταθέσαμε στην πολιτική ηγεσία με επανειλημμένα υπομνήματα.

Ένα χρόνο αργότερα, στην Ολομέλεια που διοργανώνουμε στην Καλαμάτα, επαναφέρουμε εκ νέου το θέμα προς συζήτηση, ώστε να επανεκτιμήσουμε την κατάσταση και να μελετήσουμε τρόπους παρέμβασης του ΠΙΣ στο μείζον ζήτημα της λειτουργίας του ΕΣΥ.

Μεσολάβησε η έρευνα γνώμης της ιατρικής κοινότητας και των πολιτών που διενήργησε για λογαριασμό του ΠΙΣ η εταιρεία GPO. Η έρευνα αποτυπώνει κατά τον πλέον παραστατικό τρόπο την επιδείνωση όλων των δεικτών που αφορούν στο ΕΣΥ και δείχνουν φθίνουσα πορεία με γεωμετρική πρόοδο σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και άλλες δημόσιες δομές.

Α. Σχετικά με το μείζον ζήτημα της στελέχωσης του ΕΣΥ σε ιατρικό δυναμικό και της επαπειλούμενης αδυναμίας λειτουργίας του ΕΣΥ, διαπιστώσαμε πριν ένα χρόνο πως απαιτείται η πλήρης αποκατάσταση των απωλειών της οικονομικής κρίσης σε ανθρώπινο δυναμικό, πέραν των ετήσιων προσλήψεων προς αντικατάσταση των αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης ή άλλων λόγων. Απαιτείται επίσης η μονιμοποίηση των επικουρικών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Τέτοια κίνηση αναπλήρωσης απωλειών δεν συνέβη το επίμαχο διάστημα. Ακόμη και για τις 704 θέσεις γιατρών που προκηρύχτηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο υπήρξε μικρό ενδιαφέρον από νέους γιατρούς, επειδή πλέον το ΕΣΥ έχει πάψει να είναι ελκυστικό. Ταυτόχρονα παρατηρούμε πως αναρτάται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ μεγάλος αριθμός παραιτήσεων υπηρετούντων γιατρών με βαθμό Επιμελητή Β’ και Α’, πράγμα που ουδέποτε συνέβαινε στο παρελθόν.

Πάγια θέση του ΠΙΣ παραμένει η έγκαιρη αναπλήρωση των κενών στο ΕΣΥ και η πλήρης κάλυψη των νέων αναγκών.

Β. Όπως επισημαίναμε ήδη στην Ολομέλεια της Σύρου, πέραν των αναγκαίων προσλήψεων απαιτείται ταυτόχρονα η αποκατάσταση ενός κλίματος εμπιστοσύνης, επιστημονικής αναγνώρισης και εργασιακής ικανοποίησης. Προϋποθέσεις για την εδραίωση αυτού του κλίματος είναι η αναπλήρωση των μισθολογικών απωλειών της οικονομικής κρίσης και ο σχεδιασμός και υλοποίηση ενός συνεκτικού πλαισίου μη οικονομικών κινήτρων, όπως εκπαιδευτικά κίνητρα.


Δυστυχώς, ούτε στο ζήτημα της μισθολογικής αποκατάστασης υπήρξε πρόοδος από πλευράς πολιτείας να ανταποκριθεί. Αντί γι αυτό επιστρατεύει έωλα επιχειρήματα, όπως αυτά που επικαλέστηκε στο πρόσφατο Forum του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ, ότι δεν υπάρχει Ειδικό Μισθολόγιο για τους γιατρούς ΕΣΥ!

Άκρως ενδεικτική της απροθυμίας της κυβέρνησης να αποκαταστήσει τις απώλειες είναι η άρνηση να εκδώσει την ΚΥΑ για τα οικονομικά και άλλα κίνητρα για τις άγονες και νησιωτικές περιοχές, παρά τη ρητή δέσμευση που περιλαμβάνεται στο νόμο 4999/22 για έκδοση το αργότερο μέχρι 30/6/2023.

Πρόταση του ΠΙΣ παραμένει ο διπλασιασμός των καθαρών αποδοχών των γιατρών ΕΣΥ, η ανάλογη αύξηση του ωρομισθίου της εφημερίας και η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών.

Γ. Η κατάρρευση νευραλγικών Τμημάτων για τη λειτουργία των Νοσοκομείων, όπως τα Αναισθησιολογικά, οι Παθολογικές Κλινικές, τα Ακτινολογικά και Βιοπαθολογικά Εργαστήρια είναι πλέον πραγματικότητα που μαστίζει μεγάλο μέρος των περιφερειακών Νοσοκομείων, αλλά και Νοσοκομείων της Αττικής και άλλων αστικών κέντρων.

Ταυτόχρονα τα μέτρα που νομοθέτησε το υπουργείο Υγείας για δυνατότητα των γιατρών ΕΣΥ να δραστηριοποιηθούν στον ιδιωτικό τομέα και των ιδιωτών να εισέλθουν στα Νοσοκομεία φαίνεται πως δεν αναστρέφουν την φθίνουσα πορεία του εθνικού συστήματος υγείας. Απεναντίας φαίνεται πως τα συγκεκριμένα μέτρα θα προκαλέσουν προβλήματα στους αυτό-απασχολούμενους γιατρούς, προκαλώντας αθέμιτο ανταγωνισμό που θα πλήξει ιδιαίτερα τους νέους συναδέλφους. Θυμίζουμε πως η τελευταία Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ είχε ταχθεί απερίφραστα υπέρ της Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης, η οποία παραμένει αμετάβλητα ως θέση του ΠΙΣ.

Δ. Η χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας συνεχίζει να παραμένει σε επίπεδα κατώτερα του μέσου όρου της ΕΕ, αποτελώντας ανασχετικό παράγοντα για θεσμοθέτηση ολοκληρωμένου σχεδίου στελέχωσης του ΕΣΥ σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό και στήριξη του εξοπλισμού και των υποδομών.


Πάγια θέση του ΠΙΣ παραμένει η αύξηση της χρηματοδότησης ώστε να προσεγγίσει το 8,5% του ΑΕΠ.

Ε. Η εκπαίδευση των ειδικευομένων γίνεται κατά το μεγαλύτερο μέρος στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ και αποτελεί μείζον ζήτημα για την ποιότητα της ιατρικής στη χώρα μας. Η υποστελέχωση σε ιατρικό δυναμικό πλήττει τη δυνατότητα εκπαίδευσης και μεταφορά γνώσης και εμπειρίας από τις παλαιότερες στις νεότερες γενιές γιατρών, αποτελώντας έναν από τους λόγους φυγής των νέων γιατρών στο εξωτερικό.

Εν κατακλείδι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη σταθεροποίηση και εν συνεχεία ανάκαμψη του ΕΣΥ πρέπει να αποτελούν ένα συνεκτικό σύνολο και να εφαρμοστούν ταχύτατα και στην ολότητά τους. Πρέπει να αποτελούν μέτρα μισθολογικά, στελέχωσης, εκπαίδευσης και κινήτρων παραμονής.

Μέτρα αποσπασματικά, όπως προκηρύξεις μικρού αριθμού γιατρών ή χορήγηση μικρών μισθολογικών αυξήσεων όχι μόνο δεν αποδίδουν αποτελέσματα, αλλά εκλαμβάνονται από την ιατρική κοινότητα ως εμπαιγμός και επιτείνουν το κύμα απογοήτευσης και φυγής είτε στο εξωτερικό, είτε στον ιδιωτικό τομέα.

ΣΤ. Ο ΠΙΣ οφείλει να αποτυπώσει με ειλικρίνεια τη σημερινή δυσμενή εικόνα στο ΕΣΥ, επισημαίνοντας τις βαρύτατες συνέπειες που έχει για την υγεία των πολιτών και την άσκηση της ιατρικής στη χώρα μας.

Επιπλέον ο ΠΙΣ οφείλει να κινητοποιήσει κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, προκειμένου να αναδειχθούν ως προτεραιότητα τα μέτρα διάσωσης του εθνικού συστήματος υγείας και να πάψουν οι αποσπασματικές προσεγγίσεις, οι οποίες επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,614,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2050,Αλεξανδρούπολη,8628,Άμυνα,350,Ανακύκλωση,36,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,149,Άρθρα - Απόψεις,3025,Αστυνομικά,487,Αυτοδιοίκηση,3341,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,184,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,704,Δράμα,116,Έβρος,18583,Εθελοντισμός,254,Εκδηλώσεις,2592,Εκκλησία,1240,Εκπαίδευση,1512,Ελλάδα,1321,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,72,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,635,Εργασία,23,Εργασιακά,300,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,71,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,329,Θράκη,763,Ιστορία,232,Καβάλα,195,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,595,Κοινωνία,91,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,676,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μόδα,8,Μουσική,198,ΝΔ,463,Ξάνθη,215,Οικολογία,344,Οικονομία,588,Ορεστιάδα,1521,Πανταζίδου,166,Παπανικολόπουλος,275,ΠΑΣΟΚ,277,Περιβάλλον,431,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3905,Πολιτική,1501,Πολιτισμός,222,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6209,Ροδόπη,420,Σαμοθράκη,669,Σαρσάκης,43,Σάτιρα,62,Σουφλί,567,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,289,Σύλλογοι,304,Συνέδρια,143,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,54,Τουρισμός,257,Τρίγωνο,71,Τυχερό,53,Υγεία,1104,Φέρες,398,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Ο ΠΙΣ αποτυπώνει την δυσμενή εικόνα στο ΕΣΥ επισημαίνοντας τις βαρύτατες συνέπειες που έχει για την υγεία των πολιτών
Ο ΠΙΣ αποτυπώνει την δυσμενή εικόνα στο ΕΣΥ επισημαίνοντας τις βαρύτατες συνέπειες που έχει για την υγεία των πολιτών
Η αποτίμηση της σημερινής κατάστασης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) από την Ολομέλεια Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και του ΔΣ του ΠΙΣ.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjQ-0PX0ynsjzuCnng6jS1ozwn5SWA8qr2xgdPIC6yUMSQUAmN0KQRS8RiQQMQBqe7bjHxY35cRbHe32MIbWiuiF0SrFl7ImdfMtsNJnf1zsgBa914-IRrif5acQe1ZlHt6yCSi-lW16OvdH2-mi6E0jNs2LI1m0Ylg_9tvzNbWSAJZ5R2HHht3nRYioDU/s16000/071239547n.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjQ-0PX0ynsjzuCnng6jS1ozwn5SWA8qr2xgdPIC6yUMSQUAmN0KQRS8RiQQMQBqe7bjHxY35cRbHe32MIbWiuiF0SrFl7ImdfMtsNJnf1zsgBa914-IRrif5acQe1ZlHt6yCSi-lW16OvdH2-mi6E0jNs2LI1m0Ylg_9tvzNbWSAJZ5R2HHht3nRYioDU/s72-c/071239547n.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2024/06/blog-post_31.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2024/06/blog-post_31.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων