Στην Αλεξανδρούπολη το 50ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή με αφιέρωμα στον Χρόνη Αηδονίδη

Το 50ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή την Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αφιέρωμα στον Χρόνη Αηδονίδη.

Στην Αλεξανδρούπολη το 50ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή με αφιέρωμα στον Χρόνη Αηδονίδη
To 50ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, που έχει ξεκινήσει ήδη το «ταξίδι» του σε όλη τη χώρα, με τις εκδηλώσεις του να κορυφώνονται στις 18-21 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024 κάνει «στάση» στην Αλεξανδρούπολη, στο Πάρκο Ακαδημίας με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει και ένα μουσικό αφιέρωμα στον δάσκαλο και ερμηνευτή της δημοτικής μουσικής Χρόνη Αηδονίδη, στο οποίο θα συμμετάσχουν η ορχήστρα του Νίκου Αλβανόπουλου και ο ερμηνευτής Βαγγέλης Δημούδης.

Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, «το Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή είναι το µεγαλύτερο πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός της χώρας! Στο Φεστιβάλ µας συναντιούνται εδώ και 50 χρόνια η ελπίδα, η δημιουργία, ο αγώνας. Το Φεστιβάλ “χτίζεται” και λειτουργεί µε την εθελοντική σχεδιασμένη δουλειά και προσφορά, την ανιδιοτέλεια και τον ενθουσιασμό χιλιάδων µελών και φίλων της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Χρόνο µε το χρόνο προσπαθούμε το Φεστιβάλ μας να γίνεται καλύτερο! Για να υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες όλων των ηλικιών και να περνάνε ευχάριστες στιγμές. Το Φεστιβάλ µας είναι µία εικόνα από το όμορφο μέλλον για το οποίο παλεύουμε!».

Έλα κι εσύ στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή»!

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στην Αλεξανδρούπολη θα πραγματοποιηθούν στο Πάρκο Ακαδημίας, την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου και θα ξεκινήσουν στις 8:00 μ.μ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
  • Πολιτική ομιλία από τον Διονύση Κλάδη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ ΑΜ-Θ του ΚΚΕ.
  • Συναυλία με τους ID THUMB ACCENT.
  • Αφιέρωμα στον Χρόνη Αηδονίδη με την ορχήστρα του Νίκου Αλβανόπουλου. Ερμηνεύει ο Βαγγελης Δημούδης.

Στο χώρο θα υπάρχουν:
  • Αθλητικές δραστηριότητες
    • Τοξοβολία
    • Badminton
    • Mini Ping Pong
  • Έκθεση με τίτλο «25 χρόνια από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία - Η πάλη για αποδέσμευση απ΄ τους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ πιο επίκαιρη από ποτέ!».
  • Έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».
  • Παιδότοπος και γωνία Κόκκινου Αερόστατου.
  • Ταβέρνα - Μπαρ.


Άρθρο για το 50ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή και το αφιέρωμα στον Χρόνη Αηδονίδη

του Νικόλα Καλομοίρη

50 χρόνια συμπληρώνονται φέτος απ' όταν άνοιξε τις πύλες του για πρώτη φορά το Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ, στις 19 Σεπτέμβρη του 1975 στο γήπεδο Ζωγράφου στην Αθήνα, προς τιμήν των 7 χρόνων από την ίδρυση της ΚΝΕ, μέσα στα χρόνια της δικτατορίας!

50 χρόνια τώρα οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ απλώνονται απ' άκρη σ' άκρη σε όλη τη χώρα, σε κάθε πόλη, σε δεκάδες χωριά και νησιά, μεταφέροντας τις πιο φρέσκιες ιδέες που αποτελούν την πηγή της νεότητάς του, παρά τον μισό αιώνα ζωής του, προβάλλοντας την πάλη για να μπορέσει να απολαύσει η εργατική τάξη τους καρπούς της δικιάς της δουλειάς, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό!

Μέσα και απ' τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, γενιές και γενιές γνώρισαν την ΚΝΕ και το ΚΚΕ και πήραν την απόφαση να παλέψουν μέσα απ' τις γραμμές τους, ενώ παράλληλα ήρθαν σε επαφή με την προοδευτική τέχνη, όλων των ειδών! Πραγματικά χρειάζονται βιβλία ολόκληρα για να περιγράψει κανείς όσα έχουν ζήσει όσοι και όσες παρευρέθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στις εκδηλώσεις του!

Η σημερινή γενιά της ΚΝΕ νιώθουμε τεράστια τιμή που συνεχίζουμε σε αυτόν τον δρόμο.

Νιώθουμε όμως και τη μεγάλη ευθύνη που μας αναλογεί, για να αναβαθμίζουμε συνεχώς αυτόν τον πολιτικό-πολιτιστικό θεσμό, τον μεγαλύτερο στη χώρα, ιδιαίτερα φέτος που κλείνει μισό αιώνα ζωής και σε αυτή τη βάση συζητήσαμε πιο νωρίς φέτος για τις φεστιβαλικές εκδηλώσεις στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Το Φεστιβάλ ανέκαθεν προέβαλε το ποιοτικό λαϊκό - παραδοσιακό τραγούδι (και όχι μόνο), μια σειρά τραγούδια πολύ γνωστών καλλιτεχνών τραγουδήθηκαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ! Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν και προετοιμάζονται και για φέτος σε όλη την Ελλάδα μια σειρά μουσικά αφιερώματα σε όλο το φάσμα των ειδών του λαϊκού, παραδοσιακού και έντεχνου τραγουδιού.

Σε ό,τι αφορά τη Θράκη, αλλά και όλη την Ελλάδα, αποτελεί ένα τεράστιο "μουσικό κεφάλαιο" το έργο που μας άφησε φεύγοντας στις 23 Οκτώβρη του 2023 ο ερμηνευτής και δάσκαλος της δημοτικής μουσικής Χρόνης Αηδονίδης. Το έργο του αποτελεί πραγματική πηγή μελέτης και έμπνευσης για τις νεότερες γενιές ερμηνευτών, μουσικών, αλλά και χορευτών.

Αποφασίσαμε λοιπόν στο Φεστιβάλ της Αλεξανδρούπολης, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου στο Πάρκο Ακαδημίας, να τιμήσουμε το έργο του μεγάλου αυτού δάσκαλου και ερμηνευτή, με ένα μουσικό αφιέρωμα στο οποίο θα συμμετάσχουν εξαίρετοι μουσικοί και ερμηνευτές, μεταξύ των οποίων ο Βαγγέλης Δημούδης, μαθητής του Αηδονίδη με καταγωγή επίσης από τον Έβρο και άξιος ερμηνευτής ιδιαίτερα του Θρακιώτικου τραγουδιού, ο Νίκος Αλβανόπουλος στο κλαρίνο που συμμετείχε σε αρκετούς δίσκους του Αηδονίδη και αποτέλεσε συνεργάτη του για πολλά χρόνια, όπως και ο Γιώργος Γιαρένης στο ούτι και το τραγούδι.

Φιλοδοξούμε το αφιέρωμα αυτό να γίνει πραγματικό γεγονός στην πόλη της Αλεξανδρούπολης αλλά και στα γύρω χωριά του Έβρου, ενώ μας δίνεται η ευκαιρία να έρθουμε σε επικοινωνία με μια σειρά πολιτιστικούς συλλόγους και χορευτικούς ομίλους για να συμμετάσχουν και αυτοί στο φεστιβάλ!

Ο Χρόνης Αηδονίδης, το "αηδόνι της Θράκης" στον οποίο θα τιμήσουμε, γεννήθηκε στις 23 Σεπτέμβρη του 1928 στην Καρωτή, ένα χωριό του Βόρειου Έβρου, κοντά στο Διδυμότειχο. Τα πρώτα του μουσικά ερεθίσματα τα έλαβε απ' τον πατέρα του, ο οποίος ήταν ιερέας. Ωστόσο, και απ' την πλευρά της μητέρας του, όπως ο ίδιος έλεγε σε συνεντεύξεις του, πήρε ερεθίσματα, καθώς ήταν καλλίφωνη και γνώριζε πολλά τοπικά δημοτικά τραγούδια. Δεν υπήρχε τότε ούτε ραδιόφωνο, ούτε δίσκοι και κασέτες, ούτε φυσικά πολύ περισσότερο η εύκολη και άμεση πρόσβαση που έχουμε σήμερα στη μουσική μέσω του διαδικτύου. Ο κόσμος τραγουδούσε στο χωράφι, στη δουλειά, παντού, κι έτσι από στόμα σε στόμα διαδιδόταν το δημοτικό τραγούδι, το οποίο πάντα περιέγραφε τη ζωή των πολλών με απλό τρόπο, τους έρωτες, τα βάσανα, τις δυσκολίες, τη φτώχεια, όλα. Έτσι, απ' τα παιδικά του χρόνια πήγαινε σε καφενεία του Διδυμοτείχου και άκουγε εκεί όσους μαζεύονταν και τραγουδούσαν απ' τα γύρω χωριά του Έβρου, το Ελληνοχώρι, τη Βύσσα κ.ά., και αυθόρμητα κρατούσε τις σημειώσεις του, φτιάχνοντας ουσιαστικά το αρχείο του.

Στη συνέχεια, μεγαλώνοντας πήγαινε και κατέγραφε ακόμα περισσότερα τραγούδια στα διάφορα πανηγύρια των γύρω χωριών, εμπλουτίζοντας ακόμα περισσότερο το ρεπερτόριό του. Όλα αυτά χωρίς να γνωρίζει από τότε τη μετέπειτα ενασχόλησή του με τη μουσική. Ο Αηδονίδης έκανε κάτι το πρωτοποριακό για την εποχή του, και μαζί φυσικά και με τον Καρυοφύλλη Δοϊτσίδη, διέσωσαν και διέδωσαν το θρακιώτικο παραδοσιακό τραγούδι, κόντρα στο ρεύμα της εποχής τους. Όπως έλεγε σε πολλές συνεντεύξεις του ο Αηδονίδης, ιδιαίτερα την περίοδο της χούντας, το θρακιώτικο τραγούδι ήταν δυσφημισμένο, λόγω του ότι στη γειτονική Βουλγαρία, κομμάτι της οποίας είναι η Βόρεια Θράκη, οικοδομούνταν ο σοσιαλισμός. "Ήθελαν να παίζουμε μόνο τσάμικα και καλαματιανά" όπως έλεγε χαρακτηριστικά.

Το θρακιώτικο δημοτικό τραγούδι είναι εκ των πραγμάτων αρκετά πλούσιο σε ό,τι αφορά τόσο τους διάφορους ρυθμούς αλλά και τον τρόπο που τραγουδιέται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι συνδυάζονται αρμονικά τόσο τα στοιχεία της βαλκανικής μουσικής, λόγω της Βόρειας Θράκης που ανήκει στη Βουλγαρία, όσο και της βυζαντινής, λόγω της Ανατολικής Θράκης που ανήκει στην Τουρκία. Η συνύπαρξη στα χωριά του Έβρου ανθρώπων με καταγωγή είτε απ' την Ανατολική είτε από τη Βόρεια Θράκη οδήγησε στο να φτιαχτεί ουσιαστικά αυτό το μουσικό κράμα που μετεξελίχθηκε στο θρακιώτικο δημοτικό τραγούδι.

Ο Χρόνης Αηδονίδης από μαθητής ακόμα, διδάχθηκε τη βυζαντινή μουσική από τον πατέρα του και κατόπιν στο Διδυμότειχο από τους ψάλτες Μιχάλη Κεφαλοκόπτη και Δημήτριο Μανάκα, ενώ αργότερα ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη βυζαντινή μουσική στην Αθήνα, στο Ελληνικό Ωδείο, δίπλα στον Θεόδωρο Χατζηθεοδώρου. Ξεχώρισε ωστόσο για τον τρόπο που αξιοποίησε τις γνώσεις της βυζαντινής μουσικής με ομαλό τρόπο -αν μπορούμε να το θέσουμε έτσι- στο δημοτικό τραγούδι, προσεγγίζοντάς το πάντα με ματιά εξελικτική.

Αργότερα συμμετείχε και στη χορωδία του Σίμωνα Καρά, ενώ από το 1957 ανέλαβε τακτική εβδομαδιαία εκπομπή στο ραδιόφωνο, προβάλλοντας τον μουσικό θησαυρό της πατρίδας του, της Θράκης. Ήταν η πρώτη φορά που τα θρακιώτικα τραγούδια ακούγονταν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Φυσικά, τα επόμενα χρόνια και μέχρι το τέλος της ζωής του, κατάφερε το θρακιώτικο τραγούδι να ακουστεί και να διαδοθεί και έξω απ' τα σύνορα της χώρας μας, σχεδόν σε όλο τον κόσμο! Όπως έλεγε σε συνεντεύξεις του όταν τον ρωτούσαν «Πού πήγες;» απαντούσε «Καλύτερα να με ρωτάς πού δεν πήγα!».

Η βασική του δουλειά απ' το 1950 που βρέθηκε στην Αθήνα ήταν λογιστής στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, εκεί από όπου συνταξιοδοτήθηκε κιόλας. Δούλεψε βέβαια νωρίτερα και για λίγα χρόνια ως δάσκαλος στα Πετρωτά Ροδόπης μέχρι να πάει στην Αθήνα. Ωστόσο, πάντοτε το μεράκι του και η μεγάλη του αγάπη ήταν η μουσική.

Πάντοτε στη μουσική του πορεία είχε το μάτι στραμμένο στα νέα παιδιά που ασχολούνταν είτε με το δημοτικό τραγούδι, είτε με τη μουσική και σε κάθε περίπτωση έχει συμβάλει και προσωπικά στο ότι σήμερα έχει διαμορφωθεί μία άξια γενιά μουσικών και τραγουδιστών που συνεχίζουν τη θρακιώτικη και όχι μόνο μουσική παράδοση! Παράλληλα, ήταν έντονο το ενδιαφέρον του και για τα Μουσικά Σχολεία και τη σοβαρή δουλειά που γίνεται σε αυτά, παρά τις σοβαρές ελλείψεις και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εκπαιδευτικοί και μαθητές, όπως συχνά έχει αναδείξει το ΚΚΕ, αλλά και οι ίδιοι οι μαθητές και οι σύλλογοι γονέων των σχολείων αυτών.

Αυτά και άλλα πολλά θα αναδείξουμε στο Φεστιβάλ μας στην Αλεξανδρούπολη και με ένα μικρό ένθετο αφιέρωμα που ετοιμάζει η Τ.Ο. του Έβρου και θα μοιραστεί στους παρευρισκόμενους τη μέρα του Φεστιβάλ, όπου το κέφι και ο χορός θα είναι δεδομένα! Καλή αντάμωση λοιπόν στις 6 Σεπτεμβρίου στο Πάρκο Ακαδημίας!

Νικόλας Καλομοίρης
Γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής ΑΜ-Θ της ΚΝΕ
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,627,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2060,Αλεξανδρούπολη,8783,Άμυνα,351,Ανακύκλωση,36,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,149,Άρθρα - Απόψεις,3044,Αστυνομικά,487,Αυτοδιοίκηση,3393,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,99,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,185,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,722,Δράμα,118,Έβρος,18817,Εθελοντισμός,254,Εκδηλώσεις,2651,Εκκλησία,1257,Εκπαίδευση,1549,Ελλάδα,1331,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,73,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,641,Εργασία,23,Εργασιακά,313,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,71,Ευρώπη,121,Ζωή και Υγεία,330,Θράκη,780,Ιστορία,237,Καβάλα,199,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,603,Κοινωνία,91,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,681,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,147,Μόδα,8,Μουσική,199,ΝΔ,463,Ξάνθη,219,Οικολογία,348,Οικονομία,589,Ορεστιάδα,1547,Πανταζίδου,169,Παπανικολόπουλος,276,ΠΑΣΟΚ,277,Περιβάλλον,442,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3938,Πολιτική,1517,Πολιτισμός,231,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,8,Πρώτο Θέμα,6298,Ροδόπη,426,Σαμοθράκη,678,Σαρσάκης,45,Σάτιρα,62,Σουφλί,581,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,290,Σύλλογοι,306,Συνέδρια,143,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,55,Τουρισμός,258,Τρίγωνο,71,Τυχερό,55,Υγεία,1117,Φέρες,407,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Στην Αλεξανδρούπολη το 50ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή με αφιέρωμα στον Χρόνη Αηδονίδη
Στην Αλεξανδρούπολη το 50ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή με αφιέρωμα στον Χρόνη Αηδονίδη
Το 50ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή την Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αφιέρωμα στον Χρόνη Αηδονίδη.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEii3mAt4x5sgRGIAxZdUHZWBtcxLMCUrC4DhdRxf3frU5T9d-wftzA8e2Sz8FIK_3SQ8Gj1wCFpoJjh7SgkXbU-4tr2rYuEchNsG4wMoUYG9VvEuZKnObvDBZgIysXl2gBoh4y0sWeDW-GUtEMFs-T1U5TAoyXlWgp02jWs9jmiH7LKWLgYY4bOtB9vnt0/s16000/festival-kne.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEii3mAt4x5sgRGIAxZdUHZWBtcxLMCUrC4DhdRxf3frU5T9d-wftzA8e2Sz8FIK_3SQ8Gj1wCFpoJjh7SgkXbU-4tr2rYuEchNsG4wMoUYG9VvEuZKnObvDBZgIysXl2gBoh4y0sWeDW-GUtEMFs-T1U5TAoyXlWgp02jWs9jmiH7LKWLgYY4bOtB9vnt0/s72-c/festival-kne.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2024/09/50.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2024/09/50.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων