Τα στοιχεία που παρουσίασαν επιστήμονες στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θαλάσσιο αιολικό πάρκο που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην Αλεξανδρούπολη.
της Κικής Ηπειρώτου για την εφημερίδα Η ΓΝΩΜΗ
Απολύτως κανένα όφελος, αλλά μόνο ζημίες, κυρίως σε περιβαλλοντικό και οικονομικό επίπεδο, θα προκαλέσει το πιλοτικό θαλάσσιο αιολικό πάρκο, που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν το βράδυ της Τετάρτης οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Αλεξανδρούπολης, μετά την αναλυτική ενημέρωση που έλαβαν από τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας, Μάνο Κουτράκη και τον Διευθυντή Έρευνας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, Νίκο Σκουλικίδη και μετά τις απαντήσεις που έλαβαν στα ερωτήματά τους.
Το «κατ’ ευφημισμό» σύμφωνα με τους επιστήμονες πιλοτικό, όπως έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπεράκτιο αιολικό πάρκο έχει χωροθετηθεί στην «καρδιά» του Θρακικού πελάγους, που αποτελεί το σημαντικότερο αλιευτικό πεδίο της χώρας, από το οποία προέρχεται το 26% του συνόλου των αλιευμάτων που φτάνουν στο πιάτο μας, και δεν θα είναι υπεράκτιο αλλά παράκτιο καθώς θα εγκατασταθεί σε απόσταση 1 ναυτικού μιλίου από τις ακτές της Αλεξανδρούπολης.
Στις θαλάσσιες περιοχές Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης, εκτιμάται ότι θα τοποθετηθούν περίπου 60 ανεμογεννήτριες, οι οποίες θα είναι πακτωμένες στον πυθμένα της θάλασσας και όχι πλωτές, κυρίως διότι οι πλωτές κοστίζουν περισσότερο, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Οι ανεμογεννήτριες αυτές υπολογίζεται πως θα έχουν τελικό ύψος, μαζί με τους έλικες, πάνω από 300 μέτρα. «Ο πύργος του Άιφελ είναι 312 μέτρα, για να καταλάβετε για τι μεγέθη μιλάμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτράκης.
Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης στο κλείσιμο της συζήτησης: «Πρέπει να ακούμε τους επιστήμονες και τους ειδικούς. Όχι 1%, 0% κέρδος θα έχουμε από αυτή την επένδυση, απ’ όποια πλευρά κι αν το δεις. Είτε από το θαλάσσιο περιβάλλον, είτε από την αλιευτική οικονομία, είτε από τη δέσμευση θαλάσσιων διαθέσιμων εκτάσεων, ακόμη και στο κομμάτι του πολιτισμού».
Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
Διάρκεια ζωής και φάσεις του έργου
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το εν λόγω έργο εξαιρείται περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ειδικής οικολογικής αξιολόγησης, ωστόσο η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων αναφέρει πως θα γίνουν όλες οι περιβαλλοντικές μελέτες που χρειάζονται, με καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και μελέτες πεδίου για διάστημα ενός έτους. Έπειτα, θα ακολουθήσει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων με ειδική οικολογική αξιολόγηση και στη συνέχεια θα γίνει δημόσια διαβούλευση. Μετά από τη δημόσια διαβούλευση, το έργο θα προχωρήσει σε 3 φάσεις:
– Κατασκευή αιολικού πάρκου με σταθερή έδραση (διάρκεια 2-4 χρόνια)
– Λειτουργία (πάνω από 20 χρόνια)
– Απεγκατάσταση ανεμογεννητριών/
Επιπτώσεις στο περιβάλλον
«Αλιεία = Βόρειο Αιγαίο = Θρακικό πέλαγος», σημείωσε ο κ. Κουτράκης, ο οποίος μάλιστα κατάγεται από την Αλεξανδρούπολη. Όπως εξήγησε, μπροστά από την Αλεξανδρούπολη και γύρω από τη Σαμοθράκη, δημιουργείται ένας αντικυκλώνας, ο οποίος κάνει τα νερά πολύτιμα και κατάλληλα για την αλιεία, ενώ έχει καταγραφεί πως το ιχθυοπλαγκτόν είναι περισσότερο σε αυτή την περιοχή.
Το θαλάσσιο αιολικό πάρκο έχει χωροθετηθεί σε όλο το βόρειο τμήμα της Σαμοθράκης και στο 1 ναυτικό μίλι από τις ακτές της Αλεξανδρούπολης, την στιγμή που, όπως σημείωσε, στη Μεγάλη Βρετανία, δεν αδειοδοτούνται έργα με πακτωμένες ανεμογεννήτριες, σε απόσταση μικρότερη των 20 ν.μ. από την ακτή.
Όπως ανέφερε ο κ. Κουτράκης, οι πακτωμένες ανεμογεννήτριες έχουν σημαντικότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον, καθώς διαταράσσουν τον πυθμένα της θάλασσας και κατ’ επέκταση το οικοσύστημα μιας περιοχής τόσο πολύτιμης για ψάρια και θηλαστικά. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι και η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που θα εκπέμπεται θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις μετακινήσεις των ψαριών, αλλά και των πτηνών.
Σύμφωνα με τον κ. Σκουλικίδη, το σχεδιαζόμενο αιολικό πάρκο καλύπτει περιοχές Natura σε ποσοστό 27% και εφάπτεται περιοχών σημαντικών για τα πουλιά, τα ψάρια, τα κητώδη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ιδιαίτερη ευαίσθητη φώκαινα, η οποία συναντάται μόνο στο Θρακικό πέλαγος. Επιπλέον, η περιοχή μας είναι ιδιαίτερα σημαντική για καρχαρίες και σαλάχια.
Ασυμβατότητες και αντιφάσεις
Σύμφωνα με το σχέδιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης ΥΑΠ, στα κριτήρια αποκλεισμού περιοχών για τέτοια έργα, περιλαμβάνονται περιοχές Περιβαλλοντικού Ενδιαφέροντος, αλλά και περιοχές που ασκούνται άλλες δραστηριότητες (π.χ. αλιευτικές). Επίσης, σύμφωνα με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στις προτεινόμενες περιοχές αναφέρεται πως υπάρχει πιθανότητα πρόκλησης σημαντικών επιπτώσεων στα είδη ορνιθοπανίδας όπως και σε είδη της θαλάσσιας πανίδας.
Η περιοχή μας, κρίνοντας από τους παραπάνω περιορισμούς, που θέτει το ίδιο το ΥΠΕΝ, θα έπρεπε να μην είχε επιλεγεί ποτέ για την κατασκευή ενός τέτοιου έργου.
Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Σκουλικίδης, «προφανώς, για να παρακαμφθεί αυτή η ασυμβατότητα του Θρακικού πελάγους, ονοματίστηκε ως Περιοχή Πρώτης Επιλογής και τα έργα Πιλοτικά, ώστε να εξαιρούνται περιβαλλοντικής αδειοδότησης».
Μία ακόμη αντίφαση συνιστά η εκτίμηση από τη μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ, σύμφωνα με την οποία, οι προτεινόμενες περιοχές στην Αλεξανδρούπολη, με βάση τη μέση ετήσια πυκνότητα αιολικής ισχύος 36 ετών, κατατάσσονται σε μέτρια και επιλέξιμη. Η πιλοτική περιοχή με τον κωδικό «1Α», σε σχέση με άλλες εν δυνάμει περιοχές ανάπτυξης θαλάσσιων αιολικών πάρκων του Αιγαίου πελάγους, θεωρείται μάλλον φτωχή από την άποψη του ενεργειακού δυναμικού. Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται ότι οι οριστικές και αξιόπιστες εκτιμήσεις του αιολικού δυναμικού θα υπάρξουν μόνο μετά από σειρά επιτόπιων μετρήσεων.
Τέλος, σημαντικό κεφάλαιο στην παρουσίαση του κ. Σκουλικίδη κατέλαβε η προσπάθεια των τοπικών φορέων να ενταχθεί η Σαμοθράκη, το Δέλτα του Έβρου και το Δάσος Δαδιάς στο δίκτυο «Άνθρωπος και βιόσφαιρα» της UNESCO, που συγχρόνως προστατεύει και αναδεικνύει στο μέγιστο μία περιοχή, σε όλους τους τομείς, με έμφαση το περιβαλλοντικό και πολιτιστικό κομμάτι. Η προετοιμασία του φακέλου είναι ήδη στα σκαριά, ενώ η πρόταση περιλαμβάνεται και στο πρόγραμμα «ΕΒΡΟΣ ΜΕΤΑ». Ο κ. Σκουλικίδης σύνδεσε το εγχείρημα ένταξης της περιοχής στο δίκτυο της UNESCO, που θα έχει πολλαπλά οφέλη για την περιοχή μας, με το θαλάσσιο αιολικό πάρκο, με το οποίο, όπως είπε, βάλλεται η συγκεκριμένη προσπάθεια.
Παράλληλα, σημείωσε πως παρά τις αναφορές του Υπουργείου, δεν έχουν γίνει διαβουλεύσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς, ενώ δεν έχει καν προηγηθεί η ολοκληρωμένη χωροθέτηση του θαλάσσιου χώρου, όπως απαιτεί η ΕΕ.
Τέλος, ο κ. Κουτράκης αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Κρήτης, όπου το Υπουργείο Πολιτισμού απέρριψε παρόμοιο έργο, επειδή ήταν στο οπτικό πεδίο αρχαιολογικός χώρος. «Εύλογα αναρωτιέται κανείς, ο αρχαιολογικός χώρος, για παράδειγμα της Σαμοθράκης, δεν έχει την ίδια αξία;».
Οικονομικά οφέλη
Ο κ. Κουτράκης αναφέρθηκε σε μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, από την οποία προκύπτει ότι όσο αυξάνεται το ποσοστό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο μείγμα της ενέργειας, τόσο αυξάνεται και η τιμή του ρεύματος.
Παρεμβαίνοντας, ο επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική Πολιτών» Νίκος Γκότσης, σημείωσε ότι τόσο οι Δήμοι, όσο και οι πολίτες σε περιοχές που φιλοξενούν χερσαίες ανεμογεννήτριες έχουν οικονομικά οφέλη. Ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαστε υπέρ του θαλάσσιου αιολικού πάρκου, σε πρώτη φάση, ωστόσο να μην ρίχνουμε στον Καιάδα όλες τις ΑΠΕ».
Απαντώντας, ο κ. Κουτράκης, σημείωσε πως «δεν δαιμονοποιούμε εμείς τις ΑΠΕ, αλλά η συγκεκριμένη πρόταση, όπως εφαρμόζεται σε αυτή την περίπτωση, είναι αδιανόητη και με πολλές ασυμβατότητες. Οι ανεμογεννήτριες θα είναι πακτωμένες κοντά στην ακτή, εντός των αλιευτικών μας πεδίων, οπότε δεν μιλάμε για πιλοτικό έργο. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με αυτό το συγκεκριμένο έργο, όμως, δεν έχουμε γενικά πρόβλημα με τις ΑΠΕ».
Ο επικεφαλής της παράταξης «ΑΡΧΗ» Σταύρος Σταυράκογλου στάθηκε ιδιαίτερα στην έλλειψη θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού και στον μεγάλο αριθμό των ανεμογεννητριών που θα βρίσκονται τόσο κοντά στις ακτές. «Μιλάμε για την απόλυτη βιομηχανοποίηση του Θρακικού Πελάγους στα εθνικά μας ύδατα», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σάββας Δευτεραίος σημείωσε από την πλευρά του ότι «δεν μπορεί να είναι κανείς αντίθετος με τις ΑΠΕ, αλλά το πρώτο που πρέπει να απαντηθεί είναι από ποιους γίνονται, για ποίους γίνονται και ποιος κερδίζει». Επιπλέον διερωτήθηκε αν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει πάρει θέση για το έργο κι αν αυτό θα επηρεάσει την άμυνα της χώρας μας.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Εν έργω μαζί» Δημήτρης Πέτροβιτς διερωτήθηκε αν επηρεάζεται το έργο από τους περιορισμούς της συνθήκης Ραμσάρ και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το καθεστώς στις περιοχές Natura κι αν αυτά μπορούν να αποτελέσουν εμπόδιο για ένα έργο που είναι σε προτεραιότητα στον εθνικό σχεδιασμό.
Ο κ. Σκουλικίδης σημείωσε πως υπάρχει αντίφαση μεταξύ της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας και σε όσα προβλέπονται για αυτά τα έργα και πως υπάρχει χρόνος για να προσβληθεί η διαδικασία από τις τοπικές κοινωνίες και αρχές. Για παράδειγμα, ο δικηγόρος του Δήμου Σαμοθράκης, όπως είπε, κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.
Αναφορικά με τα οφέλη προς την τοπική κοινωνία, ο κ. Κουτράκης, ο οποίος έκλεισε την παρουσίασή του με παλιές φωτογραφίες των ψαράδων της Αλεξανδρούπολης, τόνισε πως «όφελος για την κοινωνία είναι τα 6 εκατομμύρια αλιεύματα της Αλεξανδρούπολης τα οποία διαχέονται προς τους πολίτες».
Γ. Ζαμπούκης: «Όχι ανάπτυξη, αλλά υπανάπτυξη»
Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης κλείνοντας, σημείωσε: «Πρέπει να ακούμε τους επιστήμονες και τους ειδικούς. Όχι 1%, 0% κέρδος θα έχουμε από αυτή την επένδυση, απ’ όποια πλευρά κι αν το δεις. Είτε από το θαλάσσιο περιβάλλον, είτε από την αλιευτική οικονομία, είτε από τη δέσμευση θαλάσσιων διαθέσιμων εκτάσεων, ακόμη και στο κομμάτι του πολιτισμού. Μου κάνει τεράστια εντύπωση το γεγονός ότι παρόλο που χωροθετείται στα 800 μέτρα από τη θαλάσσια είσοδο του Δέλτα, εντούτοις ο ΟΦΥΠΕΚΑ και γενικότερα υπάρχει συναίνεση για τα θαλάσσια αυτά πάρκα. Οικονομοκοινωνιολογικά, δεν κερδίζουμε απολύτως τίποτα, όχι μόνο δεν είναι ανάπτυξη, νομίζω θα είναι υπανάπτυξη αν επιτρέψουμε την υλοποίηση αυτής της επένδυσης. Είτε σαν Δημοτικό Συμβούλιο, είτε με υπόλοιπους φορείς που θα τους προσκαλέσει φαντάζομαι το Δημοτικό Συμβούλιο για να λάβουν αποφάσεις με ψηφίσματα, ώστε να αντιδράσουμε στο μέγιστο ποσοστό των δυνάμεών μας, όλοι, ώστε να μην ολοκληρωθεί η σκέψη πρόταση, επένδυση αυτή που μόλις παρουσιάστηκε».
Πηγή: gnomionline.gr
[post_ads]
Απολύτως κανένα όφελος, αλλά μόνο ζημίες, κυρίως σε περιβαλλοντικό και οικονομικό επίπεδο, θα προκαλέσει το πιλοτικό θαλάσσιο αιολικό πάρκο, που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν το βράδυ της Τετάρτης οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Αλεξανδρούπολης, μετά την αναλυτική ενημέρωση που έλαβαν από τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας, Μάνο Κουτράκη και τον Διευθυντή Έρευνας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, Νίκο Σκουλικίδη και μετά τις απαντήσεις που έλαβαν στα ερωτήματά τους.
Το «κατ’ ευφημισμό» σύμφωνα με τους επιστήμονες πιλοτικό, όπως έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπεράκτιο αιολικό πάρκο έχει χωροθετηθεί στην «καρδιά» του Θρακικού πελάγους, που αποτελεί το σημαντικότερο αλιευτικό πεδίο της χώρας, από το οποία προέρχεται το 26% του συνόλου των αλιευμάτων που φτάνουν στο πιάτο μας, και δεν θα είναι υπεράκτιο αλλά παράκτιο καθώς θα εγκατασταθεί σε απόσταση 1 ναυτικού μιλίου από τις ακτές της Αλεξανδρούπολης.
Στις θαλάσσιες περιοχές Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης, εκτιμάται ότι θα τοποθετηθούν περίπου 60 ανεμογεννήτριες, οι οποίες θα είναι πακτωμένες στον πυθμένα της θάλασσας και όχι πλωτές, κυρίως διότι οι πλωτές κοστίζουν περισσότερο, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Οι ανεμογεννήτριες αυτές υπολογίζεται πως θα έχουν τελικό ύψος, μαζί με τους έλικες, πάνω από 300 μέτρα. «Ο πύργος του Άιφελ είναι 312 μέτρα, για να καταλάβετε για τι μεγέθη μιλάμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτράκης.
Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης στο κλείσιμο της συζήτησης: «Πρέπει να ακούμε τους επιστήμονες και τους ειδικούς. Όχι 1%, 0% κέρδος θα έχουμε από αυτή την επένδυση, απ’ όποια πλευρά κι αν το δεις. Είτε από το θαλάσσιο περιβάλλον, είτε από την αλιευτική οικονομία, είτε από τη δέσμευση θαλάσσιων διαθέσιμων εκτάσεων, ακόμη και στο κομμάτι του πολιτισμού».
Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
Διάρκεια ζωής και φάσεις του έργου
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το εν λόγω έργο εξαιρείται περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ειδικής οικολογικής αξιολόγησης, ωστόσο η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων αναφέρει πως θα γίνουν όλες οι περιβαλλοντικές μελέτες που χρειάζονται, με καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και μελέτες πεδίου για διάστημα ενός έτους. Έπειτα, θα ακολουθήσει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων με ειδική οικολογική αξιολόγηση και στη συνέχεια θα γίνει δημόσια διαβούλευση. Μετά από τη δημόσια διαβούλευση, το έργο θα προχωρήσει σε 3 φάσεις:
– Κατασκευή αιολικού πάρκου με σταθερή έδραση (διάρκεια 2-4 χρόνια)
– Λειτουργία (πάνω από 20 χρόνια)
– Απεγκατάσταση ανεμογεννητριών/
Επιπτώσεις στο περιβάλλον
«Αλιεία = Βόρειο Αιγαίο = Θρακικό πέλαγος», σημείωσε ο κ. Κουτράκης, ο οποίος μάλιστα κατάγεται από την Αλεξανδρούπολη. Όπως εξήγησε, μπροστά από την Αλεξανδρούπολη και γύρω από τη Σαμοθράκη, δημιουργείται ένας αντικυκλώνας, ο οποίος κάνει τα νερά πολύτιμα και κατάλληλα για την αλιεία, ενώ έχει καταγραφεί πως το ιχθυοπλαγκτόν είναι περισσότερο σε αυτή την περιοχή.
Το θαλάσσιο αιολικό πάρκο έχει χωροθετηθεί σε όλο το βόρειο τμήμα της Σαμοθράκης και στο 1 ναυτικό μίλι από τις ακτές της Αλεξανδρούπολης, την στιγμή που, όπως σημείωσε, στη Μεγάλη Βρετανία, δεν αδειοδοτούνται έργα με πακτωμένες ανεμογεννήτριες, σε απόσταση μικρότερη των 20 ν.μ. από την ακτή.
Όπως ανέφερε ο κ. Κουτράκης, οι πακτωμένες ανεμογεννήτριες έχουν σημαντικότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον, καθώς διαταράσσουν τον πυθμένα της θάλασσας και κατ’ επέκταση το οικοσύστημα μιας περιοχής τόσο πολύτιμης για ψάρια και θηλαστικά. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι και η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που θα εκπέμπεται θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις μετακινήσεις των ψαριών, αλλά και των πτηνών.
Σύμφωνα με τον κ. Σκουλικίδη, το σχεδιαζόμενο αιολικό πάρκο καλύπτει περιοχές Natura σε ποσοστό 27% και εφάπτεται περιοχών σημαντικών για τα πουλιά, τα ψάρια, τα κητώδη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ιδιαίτερη ευαίσθητη φώκαινα, η οποία συναντάται μόνο στο Θρακικό πέλαγος. Επιπλέον, η περιοχή μας είναι ιδιαίτερα σημαντική για καρχαρίες και σαλάχια.
Ασυμβατότητες και αντιφάσεις
Σύμφωνα με το σχέδιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης ΥΑΠ, στα κριτήρια αποκλεισμού περιοχών για τέτοια έργα, περιλαμβάνονται περιοχές Περιβαλλοντικού Ενδιαφέροντος, αλλά και περιοχές που ασκούνται άλλες δραστηριότητες (π.χ. αλιευτικές). Επίσης, σύμφωνα με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στις προτεινόμενες περιοχές αναφέρεται πως υπάρχει πιθανότητα πρόκλησης σημαντικών επιπτώσεων στα είδη ορνιθοπανίδας όπως και σε είδη της θαλάσσιας πανίδας.
Η περιοχή μας, κρίνοντας από τους παραπάνω περιορισμούς, που θέτει το ίδιο το ΥΠΕΝ, θα έπρεπε να μην είχε επιλεγεί ποτέ για την κατασκευή ενός τέτοιου έργου.
Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Σκουλικίδης, «προφανώς, για να παρακαμφθεί αυτή η ασυμβατότητα του Θρακικού πελάγους, ονοματίστηκε ως Περιοχή Πρώτης Επιλογής και τα έργα Πιλοτικά, ώστε να εξαιρούνται περιβαλλοντικής αδειοδότησης».
Μία ακόμη αντίφαση συνιστά η εκτίμηση από τη μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ, σύμφωνα με την οποία, οι προτεινόμενες περιοχές στην Αλεξανδρούπολη, με βάση τη μέση ετήσια πυκνότητα αιολικής ισχύος 36 ετών, κατατάσσονται σε μέτρια και επιλέξιμη. Η πιλοτική περιοχή με τον κωδικό «1Α», σε σχέση με άλλες εν δυνάμει περιοχές ανάπτυξης θαλάσσιων αιολικών πάρκων του Αιγαίου πελάγους, θεωρείται μάλλον φτωχή από την άποψη του ενεργειακού δυναμικού. Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται ότι οι οριστικές και αξιόπιστες εκτιμήσεις του αιολικού δυναμικού θα υπάρξουν μόνο μετά από σειρά επιτόπιων μετρήσεων.
Τέλος, σημαντικό κεφάλαιο στην παρουσίαση του κ. Σκουλικίδη κατέλαβε η προσπάθεια των τοπικών φορέων να ενταχθεί η Σαμοθράκη, το Δέλτα του Έβρου και το Δάσος Δαδιάς στο δίκτυο «Άνθρωπος και βιόσφαιρα» της UNESCO, που συγχρόνως προστατεύει και αναδεικνύει στο μέγιστο μία περιοχή, σε όλους τους τομείς, με έμφαση το περιβαλλοντικό και πολιτιστικό κομμάτι. Η προετοιμασία του φακέλου είναι ήδη στα σκαριά, ενώ η πρόταση περιλαμβάνεται και στο πρόγραμμα «ΕΒΡΟΣ ΜΕΤΑ». Ο κ. Σκουλικίδης σύνδεσε το εγχείρημα ένταξης της περιοχής στο δίκτυο της UNESCO, που θα έχει πολλαπλά οφέλη για την περιοχή μας, με το θαλάσσιο αιολικό πάρκο, με το οποίο, όπως είπε, βάλλεται η συγκεκριμένη προσπάθεια.
Παράλληλα, σημείωσε πως παρά τις αναφορές του Υπουργείου, δεν έχουν γίνει διαβουλεύσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς, ενώ δεν έχει καν προηγηθεί η ολοκληρωμένη χωροθέτηση του θαλάσσιου χώρου, όπως απαιτεί η ΕΕ.
Τέλος, ο κ. Κουτράκης αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Κρήτης, όπου το Υπουργείο Πολιτισμού απέρριψε παρόμοιο έργο, επειδή ήταν στο οπτικό πεδίο αρχαιολογικός χώρος. «Εύλογα αναρωτιέται κανείς, ο αρχαιολογικός χώρος, για παράδειγμα της Σαμοθράκης, δεν έχει την ίδια αξία;».
Οικονομικά οφέλη
Ο κ. Κουτράκης αναφέρθηκε σε μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, από την οποία προκύπτει ότι όσο αυξάνεται το ποσοστό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο μείγμα της ενέργειας, τόσο αυξάνεται και η τιμή του ρεύματος.
Παρεμβαίνοντας, ο επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική Πολιτών» Νίκος Γκότσης, σημείωσε ότι τόσο οι Δήμοι, όσο και οι πολίτες σε περιοχές που φιλοξενούν χερσαίες ανεμογεννήτριες έχουν οικονομικά οφέλη. Ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαστε υπέρ του θαλάσσιου αιολικού πάρκου, σε πρώτη φάση, ωστόσο να μην ρίχνουμε στον Καιάδα όλες τις ΑΠΕ».
Απαντώντας, ο κ. Κουτράκης, σημείωσε πως «δεν δαιμονοποιούμε εμείς τις ΑΠΕ, αλλά η συγκεκριμένη πρόταση, όπως εφαρμόζεται σε αυτή την περίπτωση, είναι αδιανόητη και με πολλές ασυμβατότητες. Οι ανεμογεννήτριες θα είναι πακτωμένες κοντά στην ακτή, εντός των αλιευτικών μας πεδίων, οπότε δεν μιλάμε για πιλοτικό έργο. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με αυτό το συγκεκριμένο έργο, όμως, δεν έχουμε γενικά πρόβλημα με τις ΑΠΕ».
Ο επικεφαλής της παράταξης «ΑΡΧΗ» Σταύρος Σταυράκογλου στάθηκε ιδιαίτερα στην έλλειψη θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού και στον μεγάλο αριθμό των ανεμογεννητριών που θα βρίσκονται τόσο κοντά στις ακτές. «Μιλάμε για την απόλυτη βιομηχανοποίηση του Θρακικού Πελάγους στα εθνικά μας ύδατα», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σάββας Δευτεραίος σημείωσε από την πλευρά του ότι «δεν μπορεί να είναι κανείς αντίθετος με τις ΑΠΕ, αλλά το πρώτο που πρέπει να απαντηθεί είναι από ποιους γίνονται, για ποίους γίνονται και ποιος κερδίζει». Επιπλέον διερωτήθηκε αν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει πάρει θέση για το έργο κι αν αυτό θα επηρεάσει την άμυνα της χώρας μας.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Εν έργω μαζί» Δημήτρης Πέτροβιτς διερωτήθηκε αν επηρεάζεται το έργο από τους περιορισμούς της συνθήκης Ραμσάρ και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το καθεστώς στις περιοχές Natura κι αν αυτά μπορούν να αποτελέσουν εμπόδιο για ένα έργο που είναι σε προτεραιότητα στον εθνικό σχεδιασμό.
Ο κ. Σκουλικίδης σημείωσε πως υπάρχει αντίφαση μεταξύ της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας και σε όσα προβλέπονται για αυτά τα έργα και πως υπάρχει χρόνος για να προσβληθεί η διαδικασία από τις τοπικές κοινωνίες και αρχές. Για παράδειγμα, ο δικηγόρος του Δήμου Σαμοθράκης, όπως είπε, κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.
Αναφορικά με τα οφέλη προς την τοπική κοινωνία, ο κ. Κουτράκης, ο οποίος έκλεισε την παρουσίασή του με παλιές φωτογραφίες των ψαράδων της Αλεξανδρούπολης, τόνισε πως «όφελος για την κοινωνία είναι τα 6 εκατομμύρια αλιεύματα της Αλεξανδρούπολης τα οποία διαχέονται προς τους πολίτες».
Γ. Ζαμπούκης: «Όχι ανάπτυξη, αλλά υπανάπτυξη»
Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης κλείνοντας, σημείωσε: «Πρέπει να ακούμε τους επιστήμονες και τους ειδικούς. Όχι 1%, 0% κέρδος θα έχουμε από αυτή την επένδυση, απ’ όποια πλευρά κι αν το δεις. Είτε από το θαλάσσιο περιβάλλον, είτε από την αλιευτική οικονομία, είτε από τη δέσμευση θαλάσσιων διαθέσιμων εκτάσεων, ακόμη και στο κομμάτι του πολιτισμού. Μου κάνει τεράστια εντύπωση το γεγονός ότι παρόλο που χωροθετείται στα 800 μέτρα από τη θαλάσσια είσοδο του Δέλτα, εντούτοις ο ΟΦΥΠΕΚΑ και γενικότερα υπάρχει συναίνεση για τα θαλάσσια αυτά πάρκα. Οικονομοκοινωνιολογικά, δεν κερδίζουμε απολύτως τίποτα, όχι μόνο δεν είναι ανάπτυξη, νομίζω θα είναι υπανάπτυξη αν επιτρέψουμε την υλοποίηση αυτής της επένδυσης. Είτε σαν Δημοτικό Συμβούλιο, είτε με υπόλοιπους φορείς που θα τους προσκαλέσει φαντάζομαι το Δημοτικό Συμβούλιο για να λάβουν αποφάσεις με ψηφίσματα, ώστε να αντιδράσουμε στο μέγιστο ποσοστό των δυνάμεών μας, όλοι, ώστε να μην ολοκληρωθεί η σκέψη πρόταση, επένδυση αυτή που μόλις παρουσιάστηκε».
Πηγή: gnomionline.gr
[post_ads]
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω