Ξανθιώτικο Καρναβάλι, το μεγαλύτερο Καρναβάλι της Βόρειας Ελλάδας. Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και όλες τις πληροφορίες για το καρναβάλι.
Συνολικά 26 ημέρες ξέφρενου γλεντιού, με συμμετοχή δεκάδων πολιτιστικών συλλόγων και 23 αποκριάτικων πληρωμάτων. Χιλιάδες καρναβαλιστές, δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες σε όλες τις εκδηλώσεις και 60 χρόνια πετυχημένων διοργανώσεων.
Αυτή είναι η ταυτότητα της μεγαλύτερης καρναβαλικής γιορτής στη Βόρεια Ελλάδα, που ξεκινά την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου στην πόλη με τα χίλια χρώματα, την Ξάνθη, και θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Μαρτίου 2025.
Οι καθιερωμένες πλέον Θρακικές Λαογραφικές Εορτές - Ξανθιώτικο Καρναβάλι, που συμπληρώνουν φέτος 60 χρόνια ζωής και διοργανώνει η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, ξεκινούν νωρίτερα από ποτέ με την πεποίθηση ότι θα προσφέρουν στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς, μετατρέποντας την πόλη σε ένα απέραντο πανηγύρι διασκέδασης.
Στη διάρκεια αυτών των 26 ημερών, οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές - Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2024 θα προσφέρουν αδιάκοπα σε κατοίκους και επισκέπτες μοναδικές στιγμές παράδοσης, λαογραφίας, διασκέδασης και χορού, με μια σειρά εκδηλώσεων γύρω από τη μουσική, το χορό και το θέατρο, εκθέσεις με εικαστικό ή άλλο περιεχόμενο, αναβίωση εθίμων, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων, προβολές ταινιών και βέβαια τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση το μεσημέρι της Κυριακής 2 Μαρτίου 2025.
Στη διάρκεια αυτών των ημερών, στην πόλη της Ξάνθης πολύ σημαντική θέση κατέχει και μια άλλη μορφή κοινωνικής επιτέλεσης, το γλέντι, το οποίο συναντά κανείς σε πολλούς διαφορετικούς χώρους και μορφές.
Το φετινό επετειακό θέμα του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού είναι «60 Xρόνια Delulu» και η σχετική αφίσα είναι η εξής:
Δείτε παρακάτω το πρόγραμμα των καρναβαλικών παρελάσεων και των συναυλιών...
[post_ads_2]
Στο μήνυμά του ο Δήμαρχος Ξάνθης, Ευστράτιος Κοντός, σημειώνει:
«Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στις φετινές Θρακικές Λαογραφικές Εορτές - Ξανθιώτικο Καρναβάλι, καθώς γιορτάζουμε τα 60 χρόνια αυτού του εμβληματικού θεσμού, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης μας.
Από το 1966, όταν πρωτοξεκίνησαν οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές, έως σήμερα, ο θεσμός αυτός έχει εξελιχθεί, αγκαλιάζοντας με τόλμη, φαντασία και αστείρευτη ενέργεια τις προκλήσεις κάθε εποχής. Δεν είναι απλώς μια γιορτή, αλλά ένας δυναμικός καθρέφτης του πολιτισμού μας, ένας ζωντανός διάλογος που συνδέει τις παραδόσεις μας με τη σύγχρονη δημιουργικότητα.
Η δύναμη αυτού του θεσμού έγκειται στην ικανότητά του να μας φέρνει πιο κοντά, να εμπνέει και να τροφοδοτεί τη φαντασία και τη δημιουργική μας έκφραση. Οι εκδηλώσεις του δεν είναι απλώς ένα θέαμα, αλλά μια πολυδιάστατη γιορτή που τιμά την πολιτιστική μας πολυμορφία. Οι παρελάσεις, οι χοροί, οι
μουσικές εκδηλώσεις και τα αυθεντικά λαογραφικά δρώμενα υπογραμμίζουν το μήνυμα ότι ο πολιτισμός μας είναι ζωντανός, δυναμικός και ανεξάντλητος.
Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι είναι το αποτέλεσμα της αφοσίωσης και της συνεργασίας δεκάδων ανθρώπων - από τους καλλιτέχνες και τους διοργανωτές, μέχρι τους εθελοντές και τα μέλη των πολιτιστικών μας συλλόγων, που εργάζονται με πάθος και αφοσίωση για να διασφαλίσουν την επιτυχία του θεσμού. Τους ευχαριστώ θερμά, καθώς χωρίς αυτούς δεν θα ήταν δυνατή η υλοποίηση αυτής της μεγάλης γιορτής.
Σας καλώ να συμμετάσχετε ενεργά στις φετινές εκδηλώσεις, να γίνετε κομμάτι αυτής της πολιτιστικής εμπειρίας που φέρνει κοντά ανθρώπους και ιδέες. Ας γεμίσουμε το Δήμο μας με χρώμα, μουσική και ζωντάνια, γιορτάζοντας όλα όσα μας ενώνουν.
Σας εύχομαι καλές απόκριες, γεμάτες αξέχαστες στιγμές, όπως μόνο η Ξάνθη μπορεί να χαρίσει!».
Το ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών περιλαμβάνει τρεις καρναβαλικές παρελάσεις, συναυλίες από δημοφιλείς καλλιτέχνες, ενώ θα εμφανιστούν τοπικά λαϊκά και παραδοσιακά μουσικά σχήματα σε πολλές από τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι δεκάδες πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς που δραστηριοποιούνται και συμμετέχουν ενεργά στις φετινές Θρακικές Λαογραφικές Εορτές.
Το αποκορύφωμα των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών είναι η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση. Η Ξάνθη με αστείρευτο κέφι, χορό και τραγούδι υποδέχεται πλήθος κόσμου.
Βασίλισσα του Καρναβαλιού η Κόνι Μεταξά
Η Κόνι Μεταξά, είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια, ηθοποιός και performer. Σπούδασε υποκριτική και θέατρο στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι και επέστρεψε στην Ελλάδα το 2013 για να ακολουθήσει καριέρα στον χώρο της ψυχαγωγίας. Η τελευταία της μουσική κυκλοφορία είναι το single «Αν πας με άλλη» που κυκλοφόρησε το 2024. Είναι ενεργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram, το TikTok και το YouTube, όπου μοιράζεται τη δουλειά και την καθημερινότητά της με τους θαυμαστές της.
Η βασίλισσα του καρναβαλιού ανεβαίνει στο θρόνο της και οδηγεί τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση. Άρματα, χιλιάδες καρναβαλιστές, μικροί και μεγάλοι ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης σε ξέφρενους ρυθμούς, σε πανδαισία χρωμάτων, ήχων, μουσικής και γλεντιού.
Την καρναβαλική παρέλαση για τη δημόσια τηλεόραση θα παρουσιάσει ο Θέμης Γεωργαντάς.
Πρόγραμμα Καρναβαλικών Παρελάσεων
Δείτε παρακάτω τις συναυλίες και το αναλυτικό πρόγραμμα των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών...
Λάβε κι εσύ μέρος στη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της Ξάνθης!
Για να πάρετε μέρος στη Καρναβαλική Παρέλαση θα πρέπει πρώτα να επιλέξετε στολή και σύλλογο που συμμετέχει στην παρέλαση και να δηλώσετε συμμετοχή.
Δείτε τις στολές των συλλόγων εδώ, επιλέξτε τη στολή και τον σύλλογο και επικοινωνήστε μαζί τους.
Με τη λήξη της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης ξεκινάει ένα μεγάλο πάρτι στο πάρκο απέναντι από το γήπεδο του ΑΟΞ, όπου συνεχίζεται το πάρτι των συλλόγων, με τη συμμετοχή όχι μόνο των καρναβαλιστών αλλά και του κόσμου. Ένα ξέφρενο γλέντι με μουσική, χορό και άφθονο κρασί.
Στις 19:00 στην γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου αναβιώνει το Ξανθιώτικο έθιμο «Το κάψιμο του Τζάρου». Ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα που σηματοδοτεί τη λήξη των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε ένα πανδαιμόνιο πυροτεχνημάτων και γλεντιού.
Ο «Τζάρος» ή «Τζάρους» κατά τους κατοίκους της Ανατολικής Θράκης, ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοσή, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο αλάνας, πλατείας ή σε υψώματα, για να μην έχουν το Καλοκαίρι ψύλλους. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου.
Πρόγραμμα συναυλιών και εκδηλώσεων στην Κεντρική Πλατεία Ξάνθης
• Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, ώρα 19.30
Επίσημη έναρξη των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών - Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2025.
Συναυλία Σάκης Ρουβάς
• Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, ώρα 11.30: Ημέρα Λαογραφίας
• Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, ώρα 11.30: Παρουσιάσεις Λαογραφικών Χορών
• Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, ώρα 20.00: Αστικό πανηγύρι με το Γκιντίκι
• Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, ώρα 19.00: ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC
• Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, ώρα 20.00: Συναυλία Dancing Nostalgia by Underhill West
• Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, ώρα 20.00: Συναυλία Rack και Λίλα
• Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, ώρα 20.00: Συναυλία Θοδωρής Φέρρης
• Τρίτη 25 Φεβρουαρίου, ώρα 20.00: Συναυλία Banda Latiniko
• Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, ώρα 20.00: Συναυλία Γιάννης Μιχελής
• Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, ώρα 20.00: Συναυλία Μπίγαλης, Πωλίνα, Σοφία Βόσσου
• Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, ώρα 12.00: Συναυλία Πάνος Μουζουράκης
• Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, ώρα 20.00: Συναυλία Ηλίας Καμπακάκης
• Σάββατο 1 Μαρτίου, ώρα 12.30: Συναυλία Prestige
Επίσης, την Τσικνοπέμπτη 20 Φεβρουαρίου και ώρα 20:00, στο Κλειστό Αθλητικό Κέντρο «Φίλιππος Αμοιρίδης» διοργανώνεται Βραδιά Παραδοσιακών Γεύσεων. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι ετοιμάζουν παραδοσιακές συνταγές και στήνουν ένα γλέντι με ζωντανή μουσική και ήχους από όλη την Ελλάδα. Την βραδιά πλαισιώνει το παραδοσιακό σχήμα «Μπάντα Τέτοια». Μια ξεχωριστή βραδιά αυτή της Τσικνοπέμπτης και ο χώρος θα είναι ανοιχτός έως τα μεσάνυχτα, με πλούσιο μπουφέ, λαχταριστά ορεκτικά, φρέσκες σαλάτες, ποικιλίες κρεατικών, σπιτικών γλυκών και δωρεάν κρασί για όλους τους επισκέπτες.
Την Καθαρά Δευτέρα το πρωί, στα περίχωρα της Ξάνθης, στην Σταυρούπολη και στους οικισμούς Κομνηνών και Κιμμερίων διοργανώνονται εκδηλώσεις, αναβιώσεις εθίμων και παραδοσιακό γλέντι, ενώ οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι θα προσφέρουν στους επισκέπτες κρασί και νηστίσιμα εδέσματα, σηματοδοτώντας την έναρξη της Σαρακοστής.
Στο ευρύτερο πλαίσιο των Θρακιώτικων Λαογραφικών Εορτών, διοργανώνεται πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως μουσικές, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, λαογραφικές βραδιές, εικαστικές εκθέσεις, εργαστήρια ζωγραφικής και παραδοσιακής μάσκας, παιχνίδια παλιάς εποχής, καθώς και πλήθος αποκριάτικων χορών, πάρτι, μπαλνταφάν κ.α.
➤ Δείτε εδώ το αναλυτικό έντυπο πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη σελίδα των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών: culture.cityofxanthi.gr/xanthiotiko-karnavali
και στις σελίδες στο Facebook: www.facebook.com/xanthicarnival
και στο Instagram: www.instagram.com/xanthi_carnival
[post_ads]
Αυτή είναι η ταυτότητα της μεγαλύτερης καρναβαλικής γιορτής στη Βόρεια Ελλάδα, που ξεκινά την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου στην πόλη με τα χίλια χρώματα, την Ξάνθη, και θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Μαρτίου 2025.
Οι καθιερωμένες πλέον Θρακικές Λαογραφικές Εορτές - Ξανθιώτικο Καρναβάλι, που συμπληρώνουν φέτος 60 χρόνια ζωής και διοργανώνει η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, ξεκινούν νωρίτερα από ποτέ με την πεποίθηση ότι θα προσφέρουν στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς, μετατρέποντας την πόλη σε ένα απέραντο πανηγύρι διασκέδασης.
Στη διάρκεια αυτών των 26 ημερών, οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές - Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2024 θα προσφέρουν αδιάκοπα σε κατοίκους και επισκέπτες μοναδικές στιγμές παράδοσης, λαογραφίας, διασκέδασης και χορού, με μια σειρά εκδηλώσεων γύρω από τη μουσική, το χορό και το θέατρο, εκθέσεις με εικαστικό ή άλλο περιεχόμενο, αναβίωση εθίμων, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων, προβολές ταινιών και βέβαια τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση το μεσημέρι της Κυριακής 2 Μαρτίου 2025.
Στη διάρκεια αυτών των ημερών, στην πόλη της Ξάνθης πολύ σημαντική θέση κατέχει και μια άλλη μορφή κοινωνικής επιτέλεσης, το γλέντι, το οποίο συναντά κανείς σε πολλούς διαφορετικούς χώρους και μορφές.
Το φετινό επετειακό θέμα του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού είναι «60 Xρόνια Delulu» και η σχετική αφίσα είναι η εξής:
Δείτε παρακάτω το πρόγραμμα των καρναβαλικών παρελάσεων και των συναυλιών...
[post_ads_2]
Στο μήνυμά του ο Δήμαρχος Ξάνθης, Ευστράτιος Κοντός, σημειώνει:
«Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στις φετινές Θρακικές Λαογραφικές Εορτές - Ξανθιώτικο Καρναβάλι, καθώς γιορτάζουμε τα 60 χρόνια αυτού του εμβληματικού θεσμού, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης μας.
Από το 1966, όταν πρωτοξεκίνησαν οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές, έως σήμερα, ο θεσμός αυτός έχει εξελιχθεί, αγκαλιάζοντας με τόλμη, φαντασία και αστείρευτη ενέργεια τις προκλήσεις κάθε εποχής. Δεν είναι απλώς μια γιορτή, αλλά ένας δυναμικός καθρέφτης του πολιτισμού μας, ένας ζωντανός διάλογος που συνδέει τις παραδόσεις μας με τη σύγχρονη δημιουργικότητα.
Η δύναμη αυτού του θεσμού έγκειται στην ικανότητά του να μας φέρνει πιο κοντά, να εμπνέει και να τροφοδοτεί τη φαντασία και τη δημιουργική μας έκφραση. Οι εκδηλώσεις του δεν είναι απλώς ένα θέαμα, αλλά μια πολυδιάστατη γιορτή που τιμά την πολιτιστική μας πολυμορφία. Οι παρελάσεις, οι χοροί, οι
μουσικές εκδηλώσεις και τα αυθεντικά λαογραφικά δρώμενα υπογραμμίζουν το μήνυμα ότι ο πολιτισμός μας είναι ζωντανός, δυναμικός και ανεξάντλητος.
Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι είναι το αποτέλεσμα της αφοσίωσης και της συνεργασίας δεκάδων ανθρώπων - από τους καλλιτέχνες και τους διοργανωτές, μέχρι τους εθελοντές και τα μέλη των πολιτιστικών μας συλλόγων, που εργάζονται με πάθος και αφοσίωση για να διασφαλίσουν την επιτυχία του θεσμού. Τους ευχαριστώ θερμά, καθώς χωρίς αυτούς δεν θα ήταν δυνατή η υλοποίηση αυτής της μεγάλης γιορτής.
Σας καλώ να συμμετάσχετε ενεργά στις φετινές εκδηλώσεις, να γίνετε κομμάτι αυτής της πολιτιστικής εμπειρίας που φέρνει κοντά ανθρώπους και ιδέες. Ας γεμίσουμε το Δήμο μας με χρώμα, μουσική και ζωντάνια, γιορτάζοντας όλα όσα μας ενώνουν.
Σας εύχομαι καλές απόκριες, γεμάτες αξέχαστες στιγμές, όπως μόνο η Ξάνθη μπορεί να χαρίσει!».
Το ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών περιλαμβάνει τρεις καρναβαλικές παρελάσεις, συναυλίες από δημοφιλείς καλλιτέχνες, ενώ θα εμφανιστούν τοπικά λαϊκά και παραδοσιακά μουσικά σχήματα σε πολλές από τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι δεκάδες πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς που δραστηριοποιούνται και συμμετέχουν ενεργά στις φετινές Θρακικές Λαογραφικές Εορτές.
Το αποκορύφωμα των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών είναι η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση. Η Ξάνθη με αστείρευτο κέφι, χορό και τραγούδι υποδέχεται πλήθος κόσμου.
Βασίλισσα του Καρναβαλιού η Κόνι Μεταξά
Η Κόνι Μεταξά, είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια, ηθοποιός και performer. Σπούδασε υποκριτική και θέατρο στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι και επέστρεψε στην Ελλάδα το 2013 για να ακολουθήσει καριέρα στον χώρο της ψυχαγωγίας. Η τελευταία της μουσική κυκλοφορία είναι το single «Αν πας με άλλη» που κυκλοφόρησε το 2024. Είναι ενεργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram, το TikTok και το YouTube, όπου μοιράζεται τη δουλειά και την καθημερινότητά της με τους θαυμαστές της.
Η βασίλισσα του καρναβαλιού ανεβαίνει στο θρόνο της και οδηγεί τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση. Άρματα, χιλιάδες καρναβαλιστές, μικροί και μεγάλοι ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης σε ξέφρενους ρυθμούς, σε πανδαισία χρωμάτων, ήχων, μουσικής και γλεντιού.
Την καρναβαλική παρέλαση για τη δημόσια τηλεόραση θα παρουσιάσει ο Θέμης Γεωργαντάς.
Πρόγραμμα Καρναβαλικών Παρελάσεων
- Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, ώρα 12.00: Παιδική Καρναβαλική Παρέλαση (αφετηρία διασταύρωση 28ης Οκτωβρίου και Παλαιών Πατρών Γερμανού).
- Σάββατο 1 Μαρτίου, ώρα 19:30: Βραδινή Καρναβαλική Παρέλαση (αφετηρία διασταύρωση 28ης Οκτωβρίου και Καβάλας).
- Κυριακή 2 Μαρτίου, ώρα 13.30: Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση (αφετηρία είσοδος πόλης από Καβάλα).
Δείτε παρακάτω τις συναυλίες και το αναλυτικό πρόγραμμα των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών...
Λάβε κι εσύ μέρος στη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της Ξάνθης!
Για να πάρετε μέρος στη Καρναβαλική Παρέλαση θα πρέπει πρώτα να επιλέξετε στολή και σύλλογο που συμμετέχει στην παρέλαση και να δηλώσετε συμμετοχή.
Δείτε τις στολές των συλλόγων εδώ, επιλέξτε τη στολή και τον σύλλογο και επικοινωνήστε μαζί τους.
Με τη λήξη της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης ξεκινάει ένα μεγάλο πάρτι στο πάρκο απέναντι από το γήπεδο του ΑΟΞ, όπου συνεχίζεται το πάρτι των συλλόγων, με τη συμμετοχή όχι μόνο των καρναβαλιστών αλλά και του κόσμου. Ένα ξέφρενο γλέντι με μουσική, χορό και άφθονο κρασί.
Στις 19:00 στην γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου αναβιώνει το Ξανθιώτικο έθιμο «Το κάψιμο του Τζάρου». Ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα που σηματοδοτεί τη λήξη των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε ένα πανδαιμόνιο πυροτεχνημάτων και γλεντιού.
Ο «Τζάρος» ή «Τζάρους» κατά τους κατοίκους της Ανατολικής Θράκης, ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοσή, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο αλάνας, πλατείας ή σε υψώματα, για να μην έχουν το Καλοκαίρι ψύλλους. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου.
Πρόγραμμα συναυλιών και εκδηλώσεων στην Κεντρική Πλατεία Ξάνθης
• Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, ώρα 19.30
Επίσημη έναρξη των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών - Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2025.
Συναυλία Σάκης Ρουβάς
• Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, ώρα 11.30: Ημέρα Λαογραφίας
• Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, ώρα 11.30: Παρουσιάσεις Λαογραφικών Χορών
• Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, ώρα 20.00: Αστικό πανηγύρι με το Γκιντίκι
• Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, ώρα 19.00: ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC
• Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, ώρα 20.00: Συναυλία Dancing Nostalgia by Underhill West
• Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, ώρα 20.00: Συναυλία Rack και Λίλα
• Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, ώρα 20.00: Συναυλία Θοδωρής Φέρρης
• Τρίτη 25 Φεβρουαρίου, ώρα 20.00: Συναυλία Banda Latiniko
• Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, ώρα 20.00: Συναυλία Γιάννης Μιχελής
• Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, ώρα 20.00: Συναυλία Μπίγαλης, Πωλίνα, Σοφία Βόσσου
• Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, ώρα 12.00: Συναυλία Πάνος Μουζουράκης
• Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, ώρα 20.00: Συναυλία Ηλίας Καμπακάκης
• Σάββατο 1 Μαρτίου, ώρα 12.30: Συναυλία Prestige
Επίσης, την Τσικνοπέμπτη 20 Φεβρουαρίου και ώρα 20:00, στο Κλειστό Αθλητικό Κέντρο «Φίλιππος Αμοιρίδης» διοργανώνεται Βραδιά Παραδοσιακών Γεύσεων. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι ετοιμάζουν παραδοσιακές συνταγές και στήνουν ένα γλέντι με ζωντανή μουσική και ήχους από όλη την Ελλάδα. Την βραδιά πλαισιώνει το παραδοσιακό σχήμα «Μπάντα Τέτοια». Μια ξεχωριστή βραδιά αυτή της Τσικνοπέμπτης και ο χώρος θα είναι ανοιχτός έως τα μεσάνυχτα, με πλούσιο μπουφέ, λαχταριστά ορεκτικά, φρέσκες σαλάτες, ποικιλίες κρεατικών, σπιτικών γλυκών και δωρεάν κρασί για όλους τους επισκέπτες.
Την Καθαρά Δευτέρα το πρωί, στα περίχωρα της Ξάνθης, στην Σταυρούπολη και στους οικισμούς Κομνηνών και Κιμμερίων διοργανώνονται εκδηλώσεις, αναβιώσεις εθίμων και παραδοσιακό γλέντι, ενώ οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι θα προσφέρουν στους επισκέπτες κρασί και νηστίσιμα εδέσματα, σηματοδοτώντας την έναρξη της Σαρακοστής.
Στο ευρύτερο πλαίσιο των Θρακιώτικων Λαογραφικών Εορτών, διοργανώνεται πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως μουσικές, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, λαογραφικές βραδιές, εικαστικές εκθέσεις, εργαστήρια ζωγραφικής και παραδοσιακής μάσκας, παιχνίδια παλιάς εποχής, καθώς και πλήθος αποκριάτικων χορών, πάρτι, μπαλνταφάν κ.α.
Πρόγραμμα Θρακικών Λαογραφικών Εορτών - Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2024
➤ Δείτε εδώ το αναλυτικό έντυπο πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη σελίδα των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών: culture.cityofxanthi.gr/xanthiotiko-karnavali
και στις σελίδες στο Facebook: www.facebook.com/xanthicarnival
και στο Instagram: www.instagram.com/xanthi_carnival
ΣΧΟΛΙΑ
Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω