Καταθέσεις: Άτοκοι λογαριασμοί και με ενοίκιο για... παρκάρισμα

Οι τρεχούμενοι και οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου είναι άτοκοι και θα επιβαρυνθούν με μηνιαία συνδρομή.

Καταθέσεις: Άτοκοι λογαριασμοί και με ενοίκιο για... παρκάρισμα
Σε ένα μοντέλο για τους λογαριασμούς καταθέσεων μιας ημέρας στοχεύουν να περάσουν οι ελληνικές τράπεζες, με στόχο να αυξήσουν τα έσοδα από προμήθειες, που έχουν δεχθεί πλήγμα και από τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης. Η επιδίωξή τους είναι να δοθεί τέλος στη δωρεάν τήρηση τραπεζικών λογαριασμών και να επιβληθούν σταθερές μηνιαίες χρεώσεις, ενώ για να «χρυσωθεί το χάπι» στους καταθέτες θα προβλέπονται και ορισμένες δωρεάν συναλλαγές σε μηνιαία βάση.

Οι τράπεζες θέλουν να εφαρμόσουν το μοντέλο που ακολουθούν οι τράπεζες στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης, όπου η τήρηση λογαριασμών επιβαρύνεται με κάποια μηναία προμήθεια. Σε σχέση με τις χώρες της ευρωζώνης, οι ελληνικές τράπεζες αντλούν από προμήθειες πολύ μικρότερο ποσοστό των εσόδων τους, καθώς στην Ελλάδα οι προμήθειες αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 20% των συνολικών εσόδων, ενώ στην ευρωζώνη ο μέσος όρος είναι κοντά στο 30%.

Βέβαια, υπάρχουν σοβαρές ποιοτικές διαφορές στις προμήθειες σε Ελλάδα και ευρωζώνη: οι ελληνικές τράπεζες αντλούν το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών με «ενοχλητικές», κατά τη ρήση Χατζηδάκη, προμήθειες σε καθημερινές συναλλαγές, ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντλούν προμήθειες κυρίως από άλλες τραπεζικές εργασίες (bancassurance, διαχείριση κεφαλαίων κ.α.).

Επιπλέον, υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά στους τόκους που πληρώνουν οι τράπεζες για τις καταθέσεις μιας ημέρας (λογαριασμοί τρεχούμενοι και ταμιευτηρίου). Ουσιαστικά, εκτός των προθεσμιακών λογαριασμών, όλοι οι υπόλοιποι είναι άτοκοι στην Ελλάδα, ενώ στην ευρωζώνη δίνεται ένα μικρό επιτόκιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελληνικές τράπεζες έδιναν τον Ιανουάριο μέσο επιτόκιο ουσιαστικό μηδενικό (0,03%). Αντίθετα, κατά μέσο στην ευρωζώνη το επιτόκιο ήταν 0,34%, δηλαδή 11 (!) φορές μεγαλύτερο. Το μεγαλύτερο ποσοστό των καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών είναι μίας ημέρας και χάρη στο πολύ χαμηλό επιτόκιο καταφέρνουν να κατεβάζουν το μέσο επιτόκιο όλων των καταθέσεων στο 0,45%. Αυτό αποτελεί τη βάση για τα πολύ μεγάλα περιθώρια επιτοκίου στην Ελλάδα, που υποστηρίζουν την υψηλή τραπεζική κερδοφορία.

Το πείραμα της Εθνικής

Το πέρασμα στην εποχή των τραπεζικών λογαριασμών όπου θα επιβάλλεται μια μικρή, σταθερή χρέωση κάθε μήνα φαίνεται ότι θα γίνει με ένα πρώτο πείραμα μεγάλης κλίμακας από την Εθνική Τράπεζα, που θα αρχίσει να χρεώνει μηνιαία προμήθεια 0,80 ευρώ σε όλους τους καταθετικούς λογαριασμούς πρώτης ζήτησης.

Το ποσό των 0,80 ευρώ μπορεί να φαίνεται μικρό, αλλά οι τράπεζες κάνουν τους υπολογισμούς τους όχι μόνο με βάση τους λογαριασμούς που έχουν κίνηση σε τακτική βάση, αλλά και με βάση τους λογαριασμούς που σε κάποια φάση άνοιξαν οι πελάτες τους, αλλά δεν τους χρησιμοποιούν τακτικά και είναι πολύ περισσότεροι. Η επιβολή προμήθειας στο σύνολο των λογαριασμών πρώτης ζήτησης φέρνει, έτσι, σημαντικά - και, το κυριότερο, σταθερά - έσοδα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ειδικότερα, η Εθνική μετατρέπει σε συνδρομητικούς όλους τους καταθετικούς λογαριασμούς πρώτης ζήτησης, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης των πελατών, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν τη μετατροπή. Οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου και οι τρεχούμενοι μετατρέπονται σε «λογαριασμούς Προνομίων», με τους οποίους οι πελάτες θα μπορούν να χωρίς κόστος συναλλαγές, όπως εμβάσματα και πληρωμές λογαριασμών.

Η συνδρομή θα είναι 0,80 ευρώ και θα χρεώνεται από τη 10η έως την 20η ημέρα σε όλους τους πελάτες που θα λάβουν e-mail από την τράπεζα και δεν θα αρνηθούν τη μετατροπή σε ένα διάστημα δύο μηνών.

Οι πελάτες θα έχουν δικαίωμα να εκτελούν δωρεάν έως 50 εισερχόμενα εμβάσματα ύψους έως 5.000 ευρώ και έως 50 εξερχόμενα εμβάσματα ύψους έως 5.000 ευρώ προς τράπεζες εσωτερικού και χωρών της ΕΕ. Επίσης, προβλέπονται απεριόριστες πληρωμές λογαριασμών με πάγιες εντολές μέσω Internet / Mobile Banking ή ΑΤΜ, δωρεάν φόρτιση προπληρωμένης κάρτας, δωρεάν έκτακτα αντίγραφα κίνησης και πάσης φύσεως βεβαιώσεις / πληροφορίες που αφορούν τον λογαριασμό και λήψη Go For More πόντων για κατοχή του λογαριασμού και για την πραγματοποίηση συναλλαγών.

Πηγή: sofokleousin.gr
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,667,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2107,Αλεξανδρούπολη,9220,Αλεπάκος,11,Άμυνα,371,Ανακύκλωση,38,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,160,Άρθρα - Απόψεις,3083,Αρίκας,26,Αστυνομικά,488,Αυτοδιοίκηση,3582,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,32,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γενικά,111,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,185,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,762,Δράμα,129,Έβρος,19487,Εθελοντισμός,257,Εκδηλώσεις,2745,Εκκλησία,1318,Εκπαίδευση,1633,Ελλάδα,1368,Ελληνισμός,33,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,84,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,661,Εργασία,26,Εργασιακά,332,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,71,Ευρώπη,124,Ζωή και Υγεία,339,Θράκη,815,Ιστορία,252,Καβάλα,209,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,203,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,639,Κοινωνία,94,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,703,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,148,Μόδα,8,Μουσική,200,ΝΔ,465,Ξάνθη,232,Οικολογία,357,Οικονομία,594,Ορεστιάδα,1643,Πανταζίδου,171,Παπανικολόπουλος,276,ΠΑΣΟΚ,280,Περιβάλλον,473,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,4104,Πολιτική,1571,Πολιτισμός,235,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,81,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6504,Ροδόπη,455,Σαμοθράκη,694,Σαρσάκης,51,Σάτιρα,62,Σουφλί,627,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,296,Σύλλογοι,312,Συνέδρια,154,ΣΥΡΙΖΑ,421,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,57,Τουρισμός,274,Τρίγωνο,80,Τυχερό,56,Υγεία,1149,Φέρες,422,Media,309,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Καταθέσεις: Άτοκοι λογαριασμοί και με ενοίκιο για... παρκάρισμα
Καταθέσεις: Άτοκοι λογαριασμοί και με ενοίκιο για... παρκάρισμα
Οι τρεχούμενοι και οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου είναι άτοκοι και θα επιβαρυνθούν με μηνιαία συνδρομή.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj3op7jPXVyJrSV39SmcfEayMwVuX7dQCcc0E4EOrGMIz6FOUBzXaVeZlp47jzl2gryqbvHj4EeZkI6ug0lLRF7w6BAAZcxXCLypXOSzu5RMgHDLPQmmrOYbgOEGAVpdB3Lw55vaP2hRGvblQGGPU1_X6gcrRA0FKPGlJ7yoWfqTc0wp2_00VbrAa1pMhE/s16000/BANK.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj3op7jPXVyJrSV39SmcfEayMwVuX7dQCcc0E4EOrGMIz6FOUBzXaVeZlp47jzl2gryqbvHj4EeZkI6ug0lLRF7w6BAAZcxXCLypXOSzu5RMgHDLPQmmrOYbgOEGAVpdB3Lw55vaP2hRGvblQGGPU1_X6gcrRA0FKPGlJ7yoWfqTc0wp2_00VbrAa1pMhE/s72-c/BANK.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2025/03/blog-post_445.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2025/03/blog-post_445.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων